57 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag var världens bäste förälder – sen fick jag själv barn. Tror lite samma sak hände Bella. Det är en sak att sitta med sin nyfödda bebis och stolt berätta att man ska minsann aldrig göra si eller så, aldrig ge godis utanför lördagen. Sen står man där mitt i rusningen en löningstorsdag på affären, men en 2 åring som skriker och kastar sig på golvet, och vips så råkar det ligga godis i korgen. På en torsdag.

  Skillnaden är väl att hon får äta upp det länge eftersom hon är offentlig 🙂

  Svara

  Hennes uttalande är en ganska vanlig eller ”normal” reaktion på allt förbannat genus-snack. Bättre att föräldrar klär sitt barn så man kan få en chans att se om det är en pojk eller flicka. Genus är bara ett påhittat problem, det finns riktiga problem som man kan ägna sig åt ist. Flickor och pojkar är olika så är det bara, inte svårare än så.

  Svara

   Men jag fattar inte hur tydlig man måste vara då? Min bästis lilla unge har en grön tröja och jeans på sig idag, och sånt där vispigt halvlångt/halvkort hår som de flesta 1 och nånting-barnen har.

   Är det för otydligt? Borde man sätta i ett hårspänne då för att folk inte ska implodera vid första anblicken?

   Svara

   Vad vinner barnet på att du ser ifall det är en flicka eller pojke annat än att du vet med vilken röst och vilket tonfall du ska tilltala det lilla barnet så att hen präglas redan från vaggan att bli så som du tycker hen ska bli?

   Svara

    Ett tips, låt inte folk hjärntvätta dig med sitt genus-snack!

    Svara

    Vilken röst jag ska tilltala barnet med?! Vad är det för påstående, bara nåt pk-muppmänniskor Intalat dig!

    Svara

    Don’t feed the troll…

    Svara

    @Frida: Nej då, jag har sett dig göra så med egna ögon. 😉

    Svara

    Exakt, låt barn få vara barn i första hand. Tror dock inte att en kille som växer upp blir så glad när han får höra att hans mamma klädde honom i kjol, rosa å diverse fluff-fluff.

    Svara

    frida: min lillebror var ”prinsess-riddare” massor av gånger med tyllkjol och svärd och han ser inte tillbaka på det med någon skam även om han är en ”tuff-kille” .

    Svara

    Frida: Men tror säkert inte att en tjej som kläddes som liten i en tuff kostym kommer ha problem med det när hon blir stor, eller hur? :mrgreen:

    Svara

    Något exempel måste man ju ta, även om inte allt verkar passa just dig.

    Svara

    Frida: Jaaaa viiist! DET är anledningen. 😈

    Svara

   Och vad anser du vara ”riktiga” problem?

   Svara

    Barn i Afrika svälter t.ex. Det finns krig i världen. Vill du ha fler exempel? Större problem att lägga sin energi på.

    Svara

   Det märks att du inte arbetar inom skolans värd där genus år ett viktigt ämnesområde att arbeta med och könsrollers normer är reella problem.

   Svara

    Man märker att du låtit dig hjärntvättas. Vad säger att det är rätt bara för att de säger det inom skolans värld?

    Svara

   Du har nu kommit med 0 exempel på varför genus är ett påhittat problem. Hoppas nu att du arbetar aktivt med att hjälpa svältande barn i Afrika.

   Svara

    Det bör läggas resurser på viktigare saker, som t.ex. Att uppfostra barnen till att bli ödmjuka sympatiska människor ist för å lura i dem en massa trams. Men det märks vad folk prioriterar för struntsaker nu för tiden.

    Svara

   Svara

   Men varför måste någon se vilket kön mitt barn har? Varför ska du ”få en chans” att se om det är en pojke eller flicka? Om det är så himla viktigt för dig att veta vilket kön hen har, så kan man väl fråga?

   Svara

    Det är väl inte så kul för barnet direkt om man t.ex. säger ”hon” så är det egentligen en pojk?! Eller skulle du, bara som ett exempel, vilja bli kallad ”lillkillen” kanske?!

    Svara

    Säg hen då, eller fråga om det är viktigt för dig att veta vad ett barn har mellan sina ben.

    Svara

    Jag tror inte att min pojk på åtta månader bryr sig det minsta när folk har sagt ”åh, vilka blå ögon han har… eller ursäkta är det en pojke?” – för det har hänt ett tjugotal gånger att folk frågat, bara för att han råkat ha på sig rosa byxor den dagen.

    Alltså att folk skulle kalla mig lillkillen är ju inte direkt jämförbart. Att kalla någon vuxen för ”lillan” ”lillen” etc ser jag bara som någon form av härskarteknik där de försöker trycka ner en. Men om någon skulle kalla mig för kille spelar väl ingen roll? Skulle faktiskt inte bry mig det minsta. Eller jo faktiskt, de enda gångerna jag brydde mig var när jag spelade FPS-spel på datorn och alla ANTOG att jag var kille ”för vilken tjej spelar 2142”. Alltså vidga vyerna lite, killar kan ha rosa och tjejer kan spela skjutspel…!

    Tycker mest att det är du (och alla andra som är anti) som gör detta till ett problem.

    Svara

    Det med ”lillkillen” var ett exempel. Jag tycker du bör dra ur ditt huvud ur din egen röv för din egen skull så du slipper haka upp dig på huruvida folk försöker trycka ner dig med härskartekniker eller inte. Ser du ditt egna värde behöver du inte känna dig nedtryckt av någon nämligen. Bättre att se det som självklart att man är värd lika mycket som andra så slipper feministerna måla upp sig som offer och hitta på diverse låtsasproblem.

    Svara

    eller så pratar du med barnet och inte om det?

    Svara

    Vad mena du med att prata med barnet och inte om det? Vilket sammanhang?

    Svara

    Hur står det till med läsförståelsen? Skrev ingenstans att jag känner mig nedtryckt av sådana uttryck – utan de som använder dem _försöker_ trycka ner en.

    I vilket fall som helst, denna diskussion slutar nu från min sida. Orkar inte med nättroll som inte klarar av att hålla en diskussion med klara argument och som uppenbarligen inte har varken läsförståelse eller ett tillräckligt stort ordförråd utan måste dra till med ”dra huvudet ur röven” för att försöka få effekt – uppenbarligen kommer vi inte komma längre än så här så är ingen idé att fortsätta.

    Svara

    Fast om du inte känner dig nedtryckt av de som använder härskartekniker hade du aldrig behövt nämna härskartekniker från första början.

    Svara

    Jag tycker det känns konstigt att du ens går till flickavdelningen för att handla kläder till din son. Det heter flickavdelning och pojkavdeln. av en anledning. Jo det finns en risk att han kommer att växa upp förvirrad och inte veta varken ut eller in.

    Svara

    Nej jag hade fel, det var inte slutet på diskussionen. Jag tycker det känns konstigt (och olustigt) att du bryr dig så himla mycket om vad jag väljer för kläder till mitt barn…

    Men kanske kan du snälla hjälpa mig då, hur jag ska göra i affärer som inte har dessa avdelningar?? Nu vet jag ju inte hur det ser ut i andra butiker, men här där jag bor så har flera affärer bara en enda stor avdelning, tex Polarn o. Pyret och H&M. Det står ju ingenstans vilka kläder som är för flickor och vilka som är för pojkar… Zara är ju så snälla och hjälper mig att förstå att deras gula byxor enbart kan användas av flickor. Men hur gör jag om jag hittar ett par gula byxor på POP?

    Svara

    De kommer inte alls känna sig förvirrade. De kommer att veta att sådan som kallar sig för Frida men som egentligen heter Fritjof har svårt för nya tankar. Som tex för inte mer än 100 år sedan så var det absolut otänkbart att en tjej skulle ha byxor. Och i samma tidsspann så var rosa en pojkfärg då rött och rosa var samma och stod för framåt och krigisk medan blått var för flickor då det var Jungfru Marias färg och ansåg stå för lugn och harmonisk.

    Ja så det kan gå. Tider som förändras och utvecklas och mallar och boxar som bryts ned. Huuuur skaaa det gå. 🙄

    Svara

    Du är säkert en jättebra mamma, inget så. Men jag tycker det är synd åt honom att du prackar på honom flickkläder, det är bara det. Du försöker streta emot ”normer” bara för att gå emot, vilket verkar uttröttande.. I affärerna så hänger flickkläder för sig å pojkkläder för sig, men jag fattar att du driver 😉

    Svara

    @”Frida”: För att tro sig veta så mycket om andra människors tankar och motiv så är det rätt underhållande att studera hur få rätt du har. 😉

    Svara

    Jag tror mig inte veta speciellt mycket om andras tankar men däremot kan jag uppmana personer till att lägga energi på riktiga problem ist för att hitta på problem bara för att.

    Svara

    @”Frida”: Du får nog läsa en gång till vad du skriver och vara lite ärlig med vad du tänker. 😉

    Fridens liljor på dig!

    Svara

    Men det är ju där du har fel. Jag prackar inte på honom ”flickkläder” för att streta emot normer – jag köpte gula byxor på Zaras ”flickavdelning” för att jag tyckte de var fina. Och tyckte att de skulle passa utmärkt till den röd/svart/gula tröjan med lejonhuvuden som han har från POP.

    Och ja, i många affärer hänger kläderna i olika avdelningar men det gör de inte på POP (här iaf). De cerisefärgade cargobyxorna hängde bredvid de blåa. Hur ska man veta? Och tycker du det är okej att klä flickor i blå kläder?

    Och tex H&M baskläder för barn (pratar alltså om de små storlekarna) hänger ihop. Här är det en vägg som är full med kläder, några hänger till och med på samma arm.. svarta, rosa, turkosa, blåa, gröna. Jag var där en dag, valde ett par rosa byxor och ett par svarta och stod och funderade på vad jag skulle välja mer (ta 3 för 2). Då stod en annan kund och tittade på en helvit body och hon frågade den som jobbade där om det var för en flicka eller pojke, den anställda svarade att det var unisex, att hela deras avdelning var unisex. Så min fråga är nu, tycker du det är okej med unisex kläder (ärlig fråga alltså)? Som sagt var det ju inte bara vita kläder där utan alla möjliga färger.

    Svara

    Jag har redan framfört min poäng och det är att sluta streta emot. Ägna ist tid på riktiga problem, det är vettigare än att hålla på å hävda att ”min son ska minsann få bära flickkläder” stackars barn!

    Svara

    Förstå bara att du skämmer ut ditt barn! Vet du hur elaka barn kan vara mot varandra? Det är ett tips bara att inte skicka in han på dagis i flickkläder sen när det är dags.

    Svara

    jag menade bara att om man pratar med ett barn behöver man varken säga han eller hon eller hen man kan säga du. Men pratar man o ett barn blir det svårt att säga du.

    Svara

   För det första Frida, alla barn svälter inte i Afrika så det är ett ganska förlegat uttalande, Afrika är en stor kontinent. För det andra, är det ett riktigt problem för dig att vissa barn i västvärlden inte kläs könsstereotypiskt? Är inte just det ett i-lands problem? Hur tror du att barn kläs i svältdrabbade länder? Tror du att det är ett problem för människorna där att inte veta vad det svältande barnet har för kön?

   Svara

    men kära nån, jag skrev inte att Alla barn svälter i Afrika. Nej, det är ett problem att folk ifrågasätter varför man ska låta pojkar vara pojkar å flickor vara flickor. Jag förstår inte riktigt vart du vill komma då det är så att svältande barn är glada om de ens har kläder att ha på kroppen, så ska folk komma å gnälla i västvärlden för att man behandlar flickor som flickor å pojkar som pojkar! Snacka om att hitta på problem när man egentligen inga har.

    Svara

    @Frida: En revolutionerade idé. Istället för att låta flickor varar flickor och pojkar pojkar så kan man låta alla barn vara barn. :mrgreen:

    Svara

   Suck.
   Gå och dela Alf Svensson gamla krönika i aftonbladet på Facebook. Den brukar cirkulera då och då bland personer som delar de där åsikterna.

   Begränsa du ditt barn, så kan andra få ge sina barn alla möjligheter eftersom de ser barnet som en individ i första hand och inte ett kön.

   Svara

    oj oj oj, för det är ju såå oerhört viktigt att klä sin son i princesskjolar och det skulle ju begränsa honom nåt fruktansvärt att inte klä honom i tjejkläder.

    Svara

    Frida: Visst är det spännande att du hela tiden har små pojkar i tjejkläder som exempel och inte vice versa. Vaaaad kan det bero på tro? 🙄

    Svara

    @Hmm Hahah… ja visst är det intressant? Och varför har alla dessa människor som argument ”pojkar i prinsesskjolar” eller ”pojkar i klänningar”. Diskussionen är ju större än så, faktiskt så handlar det ju oftast inte om just pojkar i klänningar.

    Jag köpte ett par byxor på Zaras flickavdelning till min son. Dom är gula (dessa: http://www.zara .com/uk/en/kids/baby-girl-%7C-3-months-3-years/leggings-and-trousers/smile-trousers-c358111p3213659.html ) (vet inte om man kan ha länkar i kommentarerna men finns ett mellanslag innan .com). VARFÖR är dessa byxor ”flickbyxor”? Det står till och med på lappen där bak ”Zara baby Girl”.
    Köpte shorts på Lindex till honom. De är rosa med jordgubbar på… Alltså stackars min son, han måste ju växa upp helt förvirrad… 😉

    Svara

    @Frida: Det handlar självklart inte om att tvinga på pojkar så kallad ”tjejkläder” utan helt enkelt att öppna upp möjligheten för barnet att själv välja vilka kläder han vill utan att begränsas av normer. En pojke behöver alltså inte gå klädd i rosa eller tyll om intresset för detta inte finns hos honom men är den typen av kläder någonting som barnet tycker är fint och som gör honom glad bör han då rimligtvis få klä sig i det som får honom att känna sig lycklig, oavsett färg eller material på plagget.

    Svara

  Vägrar numera att säga barn eftersom det betyder lada på engelska. Jobbigt om någon tror att man har tre lador hemma som kräks och gapar. Det där med ord som betyder nått annat på engelska är ju skitjobbigt.

  Svara

   Precis 🙂

   Ett helt yrke har gått bort för mig. Kock! 😆

   Svara

    Hahaha!

    Svara

   Jag hade vänner från USA på besök för några år sedan och trafikskylten ”Dämpa farten” väckte munterhet!
   I samma anda vill jag bara tillägga att ”It’s not the fart that kills but the smell” som man skrev i Blandaren.

   Svara

    Även tunnelbanans skylt ”slut station” imponerade på mina vänner från England. 🙂

    Svara

   Värst är ju att heta Gun och bli kallad på på en amerikansk flygplats ”Guuuuun, GUUUN!”

   Svara

  Hon svarade på detta i kommentarerna faktiskt, att det var ett otroligt korkat och dumt uttalande. Alla kan ju ändra sig 🙂

  Svara

  Idiotiskt inlägg?
  Är jag kille bara för att jag tycker om superhjältar och köper kläder med märket ”BATMAN” på?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.