Fint eller förlegat?

Cissi Wallin:

Det märks att semestern är över för helt plötsligt har Cissi Wallin energi över för djupa, debatterande ämnen igen istället bara för ångestladdade semesterinlägg.
Dagens heta potatis är ”att brudens far överlämnar henne vid altaret”.

Är det förlegat och kvinnoförnedrande/förminskande eller en fin tradition?
Om detta är förlegat så borde man ju även motsätta sig allt annat som är grundat på gamla traditioner som inte riktigt har en poäng längre, exempelvis möhippan som enligt tradition ska vara en lugn tillställning där brudens vänner överlämnar presenter bestående av hushållsattiraljer som bruden kan få användning för i sin nya roll som husmor.

Även om syftet med möhippan inte längre är att vara en lugn tillställning med husgeråd så borde ju den ändå ses som kvinnoförnedrande på samma sätt som en brud överlämnad av sin far. Syftet är inte detsamma men ändå ska det framställas som kvinnoförtryck.

Håller ni med mig eller är jag ute och cyklar?

Med tanke på att såpass många tycker det är fint och vackert när en pappa överlämnar en dotter på bröllopsdagen – lite fakta att suga på samtidigt som man vurmar goa gamla traditioner: 1863: Ogifta kvinnor blir myndiga vid 25 år i Sverige, medan alla män blev myndiga vid 21 år. Vid giftemål upphör myndigheten och mannen blir förmyndare 1872: En kvinna får själv bestämma vem hon ska gifta sig med 1884: Alla ogifta kvinnor får myndighet. Gifta kvinnor blev myndiga först 1920 1925: Lag om gift kvinnas medborgarskap 1944. Åklagaren får rätt att åtala den som grovt misshandlat sin fru även om frun inte anmäler 1951: Kvinnan får bli förmyndare för sina egna barn vid makens frånfälle 1962. Det blir straffbart i Sverige för en man att våldta sin hustru 1980: Äktamakeprövning för studiemedel avskaffas 1982: Namnlagen. Vid giftermål får kvinnan och mannen välja vems namn de skall ta. Kvinnan får inte längre mannens efternamn per automatik vid giftemål

A photo posted by Cissi Wallin (Blomberg) (@cissiwallin) on Aug 12, 2016 at 12:23am PDT

184 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är ju inte ens en svensk tradition. Den svenska traditionen vid bröllop är att de blivande makarna går tillsammans fram till prästen/vigselförrättaren som två likvärdiga människor som gifter sig av egen vilja. Sen kanske det inte alltid var/är av egen vilja men den svenska traditionen är så.
  Men som med så mycket annat så ska vi anamma det amerikanska i olika traditioner och högtider. Halloween, baby showers, bröllop.
  Men i det här fallet kan vi tacka kungahuset för att de infört den här unkna traditionen i Sverige.

  Svara

   Exakt! Det är väldigt viktigt att poängtera att det INTE är svensk tradition att bruden blir överlämnad. Därför blir det ännu fjantigare att göra det i Sverige.

   Var otroligt besviken på Victoria vid hennes bröllop faktiskt, tycker hon är fantastisk och så vettig annars.

   Svara

    Haha på riktigt? Ja för Kronprinsessan tar självklart hänsyn till dina åsikter.

    Svara

   Nej det är klart hon inte gör men jag kan väl vara besviken ändå 🙂

   Svara

   Stör mig också till tusen på att svenskar ska importera massa meningslösa traditioner från USA och sedan tro att de är så gammalmodiga, känns ganska WT faktiskt. Jämförelsen med möhippan tyckte jag föll platt, möhippan har utvecklats och har idag ett modernt syfte som en kul förfest till bröllopet så att de närmaste gästerna kan få lära känna varandra.

   Jag tycker många verkar vara ganska blinda för vad man kan signallera med till exempel en sådan överlämning. Det är faktiskt så illa att många svenska präster inte går med på att viga under sådana omständigheter, med tanke på vad det står för.

   Svara

  Idag ser man ju inte det så att kvinnan ägs av sin far tills hon gifter sig och då ägs av sin man? Det är bara en tradition man har fortsatt med och har inga problem med det. Vi vet vad det har betytt och idag gör man det bara som tradition. Kan ”feminister” sluta klaga på lotsasproblem och faktiskt ta upp riktiga problem kvinnor har i världen?

  Svara

   Men ”riktiga” problem har ofta sin grund i olika mindre tydliga strukturer, glöm inte det.

   Svara

    Fast farför ta upp meningslösa saker som t.ex detta? Det är inet värt att gnälla på något som bara är en tradition och alla vet att det är så och svenskar idag ser det inte som att kvinnor ägs av sin man. Alltså extremt onödigt.

    Svara

   Hur konstig är du då som inte är feminist? Du är ändå kvinna

   Svara

    För att feminister idag är ich som Zara larsson och vill inte förknippas med henne och den extremt vidiga feminismen som bara bryr sig om pytteproblem. JAg är för jämställdhet men vägrar kalla min feminist. Feminism handlar inet bara om jämställdhet. Handlar även om att man anser att det finns ett patriarkat.

    Svara

    Nicole, du vägrar kalla dig feminist och du behöver självklart inte men får jag då fråga om du kallar dig kvinna ? Finns nämligen en hel del jävligt dumma kvinnor där ute du kanske inte skulle kunna tänka dig att förknippas med. Kallar du dig svensk? Eller människa för den delen? Männen i isis kallar sig också människor.
    Feminister bryr sig inte bara om ”pytteptoblem”, vad som nu skulle bli ett Pytteproblem? Men vad tror du tas upp av media? Både idag och förr har vi haft en en bunt med starka och mycket drivande feminister som tagit oss kvinnor hit vi är idag och det tycker jag förtjänar respekt. Vet du inte fullt ut vad feminism står för så tycker jag att du ska läsa på och tycker du att en feminist utrycker sig konstigt eller om i känner att du inte riktigt förstår vad dom menar och varför dessa ”Pytte problem” är så viktiga, fråga! Eller försök ta reda på det! Jag skulle verkligen kunna rekommendera podden ”glädjeflickorna” som är en riktigt ögonöppnare för det samhälle vi lever i.

    Svara

    Men att kalla sig människa eller kvinna och kalla sig feminist r ju ändå inte samma sak.
    Vad är man annars? En fågel? Viste inte att man själv kunde välja det fritt, men tack för upplysningen ;P

    Feminism är en -ism som innehåller ideer, värderingar och åsikter vilka alla människor kanske inte håller med om till 100%, och då kan det ju bli svårt att också tillskriva sig själv just den där ismen. Även om de skrivna grundpelarna kanske är precis desamma som för 50 år sen så är ismer är inte bara vad som står nedskrivet att de är. De är också vad de är i det offentliga rummet, vad människor formar dem till. Och det där sistnämnda är vad som gör att många idag inte kan identifiera sig med feminismen och känna att ”det här står jag 100% bakom”.

    Svara

    Kissekatt, självklart får du kalla dig själv för fågel om det gör dig lycklig 🙂

    Vad jag menade var att det känns konstigt att vissa kvinnor/män inte vill kalla sig för feminister bara för att de inte håller med alla andra feminister om allt. Förstår du vad jag menar? Feminister är människor och människor är olika, tycker olika och utrycker sig olika och så måste det få vara.
    Men att vägra kalla sig feminist bara för att en annan feminist utrycker sig på ett sätt man inte tycker om tycker jag känns väldigt dumt.

    Svara

    Jo fast nu är jag ju ingen fågel, hur mycket jag är vill ;P
    Så på det sättet är det inget man väljer, det bara är.

    Nu är det ju inte bara en feminist som uttrycker feministiska åsikter som jag personligen inte håller med om. Utan väldigt många, väldigt ofta. Om vi tar ett exempel för att illustrera..
    Svenska kyrkan, och en mängd anhängare av den, börjar göra uttalanden som många kristna inte kunde ställa sig bakom eller alls identifiera sig med. Dessa åsikter får under åren som går mer och mer utrymme i media. Många kristna börjar känna att de inte längre känner igen svenska kyrkan och kristendomen som utövas i Sverige. Men de är fortfarande kristna, har fortfarande samma värderingar och idéer. Vissa börjar tillslut tycka att det är så många kristna i Sverige som gör korkade uttalanden att de knappt längre vill kalla sig för kristna om det här är vad kristendomen har utvecklats till. De vill inte förknippas med de där, enligt dem, galna idéerna och åsikterna. Plötsligt en dag så står de där och känner inte alls att dagens kristendom är något de kan identifiera sig med.
    Är det fel om de då ändå fortsätter kalla sig för kristna och utövar tron på sitt egna sätt? Nej, inte det minsta.
    Är det fel om de slutar kalla sig för kristna och kanske söker upp något annat som känns som det de identifierar sig med? Nope, nej och nix.

    Ja nu är det här hittepå och religion är inte samma som feministisk ideologi. Men typ såhär känner jag personligen över saken, illustrerar med andra ord för att försöka belysa det lite utanför lådan.

    Svara

    Inte ett dugg konstigt att inte vilja kalla sig för feminist. Det mesta är låtsasproblem å feministerna målar upp sig som offer som de absolut inte är. Sen när det kommer till giftemål så är det så löjligt av Frida(?) och Cissi att ens haka upp sig på en tradition där man blir överlämnad. Vilket i sig är en väldigt fin sak: ”här får du min dotter”. Jättegulligt.

    Svara

    Andrea: ”(…)här FÅR du MIN dotter”

    Alltså… Jag går fram med min blivande make som den självförsörjande människa jag är.

    Dock är det väl gulligt att pappan diggar svärsonen/är en del av familjen etc. Det är gulligt att fadern är glad och välkomnande. Att ge sin dotter till någon? Nä. Jag är inte pappas att ge bort. Och blivande maken får mig inte.

    Att ha en pappa som best man kan jag dock tycka är gulligt. Ett mycket mer modernt sätt att visa sympati och gillande av den nya familjemedlemmen.

    Svara

    Andrea härjar dock på alla bloggar med rasistiska åsikter och även kvinnoförnedrande åsikter. Börjar ana att det är ett troll som bara håller på för att skapa drama.

    Svara

    Nej jag ”härjar inte runt med rasistiska å kvinnoförnedrande åsikter” jag skriver bara ut sanningen som jag ser det. Alla bloggar? Jag har kommenterat på typ två stycken med kritiska kommentarer. Händer det att jag kommenterar på någon annans blogg så är det snälla kommentarer.

    Svara

   Det har ett starkt symbolvärde som har sin grund i patriarkala stukturer. Jag vill absolut inte bli överlämnad av min far, och tycker att det symboliserar kvinnans livegenhet och underkastelse att göra så. Vi lever för övrigt INTE i ett jämställt samhälle, feminism är INTE onödigt.

   Svara

    Feminism är onödigt. Jag skäms när jag tänker på att feministerna målar upp sig som offer som de inte är. Folk svälter i världen och feministerna hakar upp sig på problem som inte existerar.

    Svara

    Offer? Va?

    Jag vill ha lika lön och kunna gå tryggt på gatorna. Jag vill att mina småbröder ska få vara hur de vill utan att tvingas in till kategorier.

    Jag vill att du ska ha lika bra vård som en man får. Att du inte ska bli fattigpensionär. Att du, din mamma och alla andra människor ska ha likvärdiga livsförhållanden och inte bli bedömda efter kvinnlighet.

    Jag är inget offer, men det är fördjävligt som det ser ut. Min ingångslön är 32k. En mans i samma ålder med samma erfarenhet och utbildning 36k. Varför?

    Svara

   Men detta är ju inte en ”tradition” som vi haft, utan helt nyinförd från USA, för att folk ser för mycket på romcoms, gissar jag. Sen hjälpte det ju inte att kungahuset anammade idén om att pappan ska överlämna bruden till den blivande maken, som vilken handelsvara som helst.

   Du kallar det låtsasproblem. Jag kallar det att cementera patriarkala strukturer som gör att jämställdshetarbetet står och stampar. Det är de sammanvägda småsakerna som i förlängningen innebär att vi har stora problem.

   Svara

   Nicole: Fast det ÄR ju ingen tradition i Sverige och har aldrig varit. Sen får man ju göra som man vill ändå och man måste ju inte följa enbart svenska traditioner. Men tycker man bör veta om det och inte försvara det med att det är tradition för det är det inte (här). (Sen kanske det inte var så du menade utan tänkte på tradition i t.ex. USA, men verkar som att många tror att det gäller i Sverige också.)

   Svara

  Fast jag hade för mig att möhippan var till så att de äldre, redan gifta, kvinnorna kunde ge råd och tips angående sexakten som komma skall (?)

  Svara

  Det är nog lite vad en känner själv. Jag vill gärna bli överlämnad av min (styv)pappa på mitt bröllop, men min sambo tycker att det är en förlegad (icke svensk) tradition som bara grundar sig i att mannen äger kvinnan och pappan lämnar över henne till en ny ”ägare/husbonde”. Jag vet vad bakomliggande idén är, men jag vill ändå göra det på mitt bröllop. Känns det bra/rätt att bli överlämnad så ser jag inga problem i det, vill en inte så behöver en inte. Varför lägga sig i hur andra väljer att agera? 🙂

  Svara

  Om mina föräldrar lever den dagen jag mot förmodan gifter mig så vill jag att min pappa ska överlämna mig. För mig handlar det inte om ägande utan jag ser det bara som fint.

  Svara

   Varför kan det inte vara mamman som överlämnar isåfall?

   Svara

    Om du vill ha det så så absolut. Men jag vill att min pappa ska göra det eftersom bröllopet kommer planeras tillsammans med min mamma and that’s it.

    Svara

    Ska du inte planera bröllopet tillsammans med den du tänkt gifta dig med?

    Svara

   Gulligt. Ska din förmodade makes pappa lämna över honom? 🙂

   Svara

    Jag tycker också att det är fint även om jag förstås förstår problematiken. Jag och min framtida man har faktiskt pratat om att hans mamma borde lämna över honom istället 😉 Sen har jag funderat på om man kan gå in med båda sina föräldrar, men blir så trångt… Haha

    Slutligen, det kommer nog inte bli så att någon av våra föräldrar lämnar över oss pga den gamla betydelsen. Detta blev rörigt, hm.

    Svara

    Det är väl inte dina problem va?

    Svara

  Ännu en sak Sverige apar efter USA.. Menar det är mer vanligt där och inget jag märkt av i detta Ikea land.

  Svara

  Alltså det är inte ens en svensk tradition att pappan lämnar över…. De allra första präster motsäger sig detta påfund som dykt upp på senare tid, mest troligen pga amerikanska filmer. Enligt svensk tradition går bruden och brudgummen in tillsammans.

  Svara

   *svenska, inte första

   Svara

    Aarrgghhhhh…. *de allra flesta svenska präster skulle det ju stå

    Svara

  Lite punkter i den där harangen tack! Annars kan man väl se det positiva, att jämställdheten är mycket högre. Alla gör ju som de vill men snälla, alla engagerade personer: välj era strider.

  Svara

  Jag gifter mig i maj och jag vill absolut inte att min pappa ska lämna över mig. Det känns så fel, som att jag är en ägodel och att min pappa då lämnar över ansvaret och ägandet över mig till min man.

  Svara

   ????

   Svara

  Tycker inte att den här gamla traditionen är särskilt hemsk, och dessutom är det ju helt frivilligt hur man vill göra på sitt eget bröllop.
  Tycker feministerna kan ta tag i de nya traditionerna i Sverige som hedersmord, könsstympning, att gifta bort sina döttrar mot deras vilja osv.

  Svara

   Tycker det låter som mansproblem mer än något. Utbilda dig lite för guds skull.

   Svara

    precis som våldtäkter, kvinnohat och kvinnofridsbrott. Jag tycker Emma har en stor poäng i det meningslösa i att debattera en amerikansk trend när det finns tjejer i Sverige lever under verklig förtryck. Du kanske kan utbilda dig själv lite och se utanför din egen lilla fiskdamm.

    Svara

    Sluta komma med påhopp, eller snarare försöka trycka ner en enskild individ!

    Svara

   Om man förnyar den som vi gjort med alla andra traditioner så nej, då är den inte hemsk. Men det får man tydligen inte säga

   Svara

   Ja men när det gäller detta med könsstympning och liknande blir det plötsligt väldigt svårt för feministerna att uttrycka sin åsikt. :/

   Svara

    Va?!

    Tror du de organisationerna som verkar för jämställdhet runt om i världen drivs av något annat än femininister? Skojar du?

    Svara

    Andrea; vilka är det som diskuterar könsstympning då? Och då menar jag såklart inte dom som använder kvinnoförtryck för att försöka skapa grund för sin egna politik. Feminism handlar inte enbart om F! vs. SD..

    Svara

    Ja, de tar ju uppenbarligen inte tag i de riktiga problemen utan stannar kvar vid sådana här ”låtsasproblem” som exemplet i inlägget.

    Svara

    Till Keso: Ja, inte är de radikalfeministerna som ständigt syns i sociala medier iaf! De ägnar ju sig uppenbarligen enbart åt dessa ”låtsasproblemen” i all oändlighet och verkar ge fullkomligt f*n i de verkliga problemen.

    Svara

    Andrea du är ju oresonlig. ”De” gör ju si och så. Det är ju inte en klubb med 350 feminister totalt? Om jag har sämre lön än min lika produktive manlige kollega har ska jag inte hojta om det?

    Jag ser stympningen. Jag har varit där och rehabiliterat också. Vad gör du åt dessa riktiga problem utöver att tjoa om att ”det inte behövs och är onödigt”?

    Svara

    Till Nettan: vad fint av dig att du hjälper till med rehabiliteringen. Då kanske vi kan låta de väldigt mkt mindre problemen vara och ägna oss åt de riktiga ist. Det borde du ju verkligen hålla med om, du som hjälpt utsatta.

    Svara

    Andrea, du ska få veta en hemlis. En kan bry sig om mer än en sak åt gången. Eller de flesta kan det iaf, uppenbarligen inte alla…

    Svara

   Detta är också en ny tradition i Sverige, från USA…

   Svara

  Du är ute och cyklar

  Svara

  Ej jämförbart Camcam. Ej heller en svensk tradition. Blir så jäkla dumt när oinsatta ska diskutera.

  Svara

   Är faderns överlämnande av bruden en svensk tradition?

   Svara

    Nej. Det är trams från Usa. I Sverige har vi en tradition av att gå in tillsammans i kyrkan. Att fadern lämnar över bruden till brudgummen är ojämställt fjanteri som försvaras med att det skulle vara tradition, vilket det alltså inte är i Sverige.

    Svara

   Exakt!

   Det har kommit till Sverige de senaste åren pga amerikanisering. Okej om det var en gammal svensk tradition men det är ju inte ens det, finns ingen anledning att införa idiotin i Sverige då det som sagt är kvinnoförnedrande. I USA anser många fortfarande att kvinnan är underlägsen mannen i äktenskapet men så tycker ju ganska få i Sverige.

   Svara

    Det blir ju inte kvinnoförnedrande om man ändrat syftet? Vi ändrade syftet för alla andra traditioner varför är det inte okej att gör det med denna? Skit samma hur den var till för då, nu är nu. Det blir vad man gör det till. Tycker man att den inte är förnedrande nej då har man redan förnyat den för 2016. Varför leva år 1800?

    Svara

    @Emelie: Syftet med överlämningen är förändrat, säger du. Vad är då syftet med en modern brudöverlämning? Frågan är uppriktigt ställd, för jag förstår faktiskt inte.

    Svara

  Den dagen jag gifter mig kommer det föemodligen bli två bröllop. Ett i ett asatro-tempel på Island (mannens önskan) och ett här hemma. På det sista vill jag nog bli överlämnad av min pappa, mest för att jag tycker det är fint och vill engagera den man jag älskar lika högt om inte högra som den jag gifter mig med.

  Sen blir det ju ett överlämnande av ansvar också, näste man på tur att se till att jag överlever min klumpighet. Ett överlämnande av rullen med bubbelplast liksom! Fast det är ju bara en bonusgrej.

  Svara

   Hahahaaaa!!! Precis så kommer mitt bröllop bli.
   – Var så god – här är hennes högkostnadskort, klippkortet på akuten och rullen med bubbelplast!!!!!

   Svara

    Hahaha åh det är så fint att stöta på andra som också lever farligt hela tiden!

    Svara

  Ser det mer som att ”mannen i ens liv” har varit pappa under uppväxten och sen gifter man sig med kärleken i sitt liv :p svårt att förklara

  Svara

   Låter incestuöst 🙂

   Svara

   usch

   Svara

  Jag gifte mig för några månader sen och min pappa ”lämnade över” mig. Prästen var helt fine med det. För mig symboliserade det snarare den fina relationen jag har med min pappa och det var ett speciellt ögonblick vi båda kommer bära med oss för resten sv livet. Hade lika gärna kunnat vara min pappa men nu är min pappa nåt alldeles speciellt för mig.

  Då borde man ju ifrågasätta byte av efternamn också. Det är ju fortfarande vanligast att bruden byter sin fars efternamn (trots att man vid födsel automatiskt får mammans) till sin mans och inte vice versa…

  Svara

   Men vad har din pappa med ditt val av make eller ditt äktenskap att göra? Har du inte fri vilja? Och menar du då att du inte har någon fin relation med din mamma?

   Svara

    Varför lägger du dig i? Mind your own business.

    Svara

    Nej som jag skrev har jag en annan relation till min mamma än min pappa och bara för att vigseln sedan handlar om mig och min partner kan det väl vara ett speciellt ögonblick mellan mig och pappa. Inte direkt så att han tvingade mig. Vad hade annars mina tärnor med valet av min man att göra? Inget, men de stod ändå där framme med mig för att de är mina bästa vänner. Tror inte mina andra vänner kände sig diskriminerade av det.

    Svara

    Men herregud Amanda…. ; (

    Svara

    Ska väl du skita i. Låt alla göra som de själva vill och så kan du tåga in i kyrkan ensam.

    Svara

    Varför ska så många andra ifrågasätta hur man själv väljer att göra med sin alldeles egna fria vilja? Vill någon att pappas ska lämna över, LÅT DOM VILJA DET DÅ?! Varför är det ens en sak att diskutera? Det är ingen som tar för givet här i Sverige att det ska vara så, det är något man diskuterar sig fram!
    Ibland kan man tycka att det är fint, utan att behöva försvara sig. Jag blev överlämnad av ”Elvis” när vi gifte oss i vegas. Jag kände mig inte mindre på något sätt. Jag var inte på något sätt omyndigförklarad. Jag hade heller ingen djupare mening med det, förutom att det var så jag ville ha det. Ungefär som att jag inte alltid behöver ha en förklaring till att jag klär mig som jag gör eller har håret på ett visst sätt, även ifall kjol kan ledas tillbaka till en tid då kvinnor inte fick ha byxor. Ibland har jag lång kjol för att jag vill det. Så är det.
    Jag är feminist ändå! Som tycker att alla får välja själva så länge de är myndiga.

    Svara

  Jag kommer nog köra ett wildcard och låta båda mina föräldrar gå med mig upp till altaret 🙂

  Svara

  Fattar inte varför det här blir en debatt när det finns (i mitt tycke) mycket större problem? Det finns kvinnor som är bosatta i Sverige och är svenskar som blir bort gifta under somrarna i sina hemländer, kvinnor som inte får ta av sig sin slöja. Det går även åt andra hållet där kvinnor inte får ha slöj tex arbetsplatser. Varför är det viktigare att ta upp något som är mellan två personer som gifter sig? Wtf om jag lägger 60 000:- (vilket det i snitt brukat kosta) på ett bröllop då borde man själv få välja vad man vill göra eller?

  Svara

   Man kan prata om flera problem samtidigt. Bara för att man diskuterar ett problem s betyder det inte att man bryr sig mindre om ett annat.

   Svara

  Tänk så skönt! Jag vill inte ens gifta mig, så slipper alla jobbiga funderingar omkring det! Lyllos mig!???

  Svara

  Känner att det är många som tar illa upp av något som inte berör dem. Folk får väl göra som dem vill? Eller? Någon annans bröllop är ju knappast ditt problem. Så länge det inte är din partner som gifter sig med någon annan då förstår jag om det blir lite taskig stämning.

  Svara

   Jag tar inte illa upp men jag tycker det är bekymmersamt att något förlegat och kvinnoförnedrande sprider sig och blir mer ”normalt”, speciellt när det inte är något som är en svensk tradition från början. Många tror säkert att det SKA vara så att kvinnan ska överlämnas vid altaret och tänker kanske inte att de kan låta bli?

   Det är inget jätteproblem i sig men det befäster strukturer där kvinnan anses vara mindre viktig och det motverkar ett jämställt samhälle. Vi har kommit långt i Sverige och det är sorgligt att se att vi går bakåt.

   Svara

    Fast om man under en sådan dag som sin egen bröllopsdag väljer att gå efter hur man tror att det :ska vara” istället för att göra som man vill, då kanske man ska ge fasen i att gifta sig alls?

    Svara

    ”Mer normalt”, ändrar man syftet på det så blir det ju inte kvinnoförnedrande. Då blir det inte samma sak som den traditionen var till för den början. Vi kan förnya alla andra traditioner men fan inte denna och dess syfte? Vilken jävla värld asså.

    Svara

    Självklart ska man göra som man vill, men man kanske ska fundera över varför man vill det. Är det för att man plötsligt sett det i filmer, tv-serier, bloggar etc och tror att det är så ett bröllop går till? Innan vi såg amerikanska filmer och tv-serier så blev inte brudar överlämnade av sina fäder, utan brudparet gick in tillsammans just för att symbolisera att de tillsammans väljer att ingå äktenskap med varandra. Säger du att alla som gifte innan amerikaniseringen i Sverige kompromissade och tvingades till något de inte ville?

    Det är ju ändå rätt mycket saker man gör i ett bröllop för att det är så bröllop brukar gå till, inte för att man hittar på det själv. Så självklart blir folk påverkade och tror att överlämningen är en tradition.

    Svara

     Jag har redan som barn vägrat gifta mig i kyrkan så redan där faller väl hela grejen om att man gör som man tror att det ska vara. Jag är ändå uppväxen på kyrkans barntimmar istället för dagis så jag om någon borde ju vara djupt hjärntvättad av de gamla traditionerna. Men nope. Tänka sig, man kan tänka och välja själv, ibland för att man helt enkelt har en egen tanke eller syfte med något. Hur andra är eller tänker jag inte jag svara för. Förhoppningsvis gör de precis som de vill bara.

     Svara

    Emelie; men varför är det alltid bara kvinnan som ska lämnas över då? Varför lämnas inte mannen över?

    Svara

    Men Amanda, om tjejer i Sverige väljer själva ”att lämna bort sig” vem är du att döma det? Kvinnan väljer alltså själv vem som ska överlämna henne till en man hon har valt helt själv, på ett bröllop hon har planerat själv och det är fel? Snacka om att skapa problem. Se dig omkring istället på tex unga tjejer som blir bortgifta, tjejer som kontrolleras både av fäder och bröder här i Sverige. Redan på 90 talet träffade jag en tjej på i samma ålder som jag (14) gråtandes på en lekplats för att hon inte vågade gå hem på grund av sina bröder. Min kompis fick stryk av brorsan när hon pratat med en kille. Seriöst, låt tjejer få bestämma själva vad dom vill göra med sina liv! Vill jag vara hemmafru, alltid i klänning och få fickpengar så låt mig. Vill jag starta och driva företag så låt mig. Mitt liv och mitt val.

    Svara

    Sorgligt att se att vi går bakåt? Är du orolig över det så finns det verkligen andra saker att lägga energi på.
    Många av de (ja många, inte alla) som kommer till Sverige idag har en så unken kvinnosyn att det är skrämmande, där kan vi verkligen snacka om att gå bakåt.
    Våldtäkter/gruppvåldtäkter, hedersmord, kvinnor som ”ramlar” från balkonger, tvångsgifte, barnäktenskap m.m. är mycket värre än att en kvinna vill gå arm i arm med sin pappa när hon gifter sig.
    Eller är det kanske jag själv som är helt ute och cyklar och borde bry mig mer om det sistnämnda?

    Svara

   Keso: Problemet är ju överlämnandet befäster maktstrukturer där mannen är överordnad kvinnan. Och precis det gör ju att kvinnor ses som en egendom som bröder/pappor ska styra över… För att nå jämställdhet behöver vi jobba med allt som påverkar maktstrukturerna i samhället.

   Det är naturligtvis ett fritt val för de allra flesta svenska kvinnor om de väljer att bli överlämnade, men det går inte att komma ifrån att det bottnar i ett förlegat synsätt att kvinnan var en egendom som inte hade någon fri vilja utan behövde lämnas över från sin första härskare till sin andra.

   Självklart gör man som man vill. Men undrar fortfarande varför ingen kvinna som vill bli överlämnad vill att deras blivande make ska bli det också?

   Svara

    Hela giftermålet ”bottnar i ett förlegat synsätt att kvinnan var en egendom som inte hade någon fri vilja utan behövde lämnas över från sin första härskare till sin andra”.
    Ska vi alltså rentav sluta gifta oss då?
    Eller finns det måhända andra lösningar på det gamla problemet?

    Svara

    Ja, men när kvinnan väljer det själv? Ska vi börja styra kvinnor genom feminism nu? Det hade varit en annan sak om den blivande mannen eller brudens far ville att kvinnan skulle lämnas över eller om brudgummen har bett om brudens far om ”godkännande”. Det befäster ingen makstruktur när det är helt frånkopplat från vad männen önskar.

    Svara

  Ni som tycker det är en fin grej (utan att reflektera över vad det symboliserar), funderar ni över varför det bara är kvinnan som ”överlämnas” och inte mannen? Tänker ni någonting öht? 🙂

  Svara

   Precis! Varför lämnas aldrig mannen över av sin mamma i så fall?

   Svara

    Min man får gärna gå med sin/sina föräldrar om han vill det. Återigen, speciell dag, gör vad fan du vill.

    Svara

   Reflekterar du på samma gång varför mycket folk inte tänker på Jesus när vi firar jul eller påsk? Lixom, vi förnyade julens syfte. Varför är det så farligt att förnya syftet med denna tradition? Eller är det ett big no no? Skäms isf. Mind your own business lixom

   Svara

    Det är inte ens en tradition i Sverige. Du har sett för mycket amerikanska filmer.

    Svara

    Och då får vi alltså inte göra den till vår egen på vårt egna sätt, bara för att den inte var vår från början?
    Intressant resonemang.

    Svara

    Fast under jul och påsk osv så finns det inga ologiska regler för vad kvinnan ska göra och vad mannen ska göra. Alla vet att högtiderna är religiösa från början men många tycker bara att det är trevligt att träffas och äta god mat tillsammans. Det finns liksom ingen mall över vilka könsroller vi ska inta under julfirandet vilket det gör när man följer den här traditionen vid äktenskap.

    Svara

  Sen är det upp till var och en på den punkten. Jag firar traditionen jul men inte för Jesus skull. Därför skulle jag kunna fira denna tradition utan att tänka på att man ger bort mej som ett objekt. Det blir vad man gör det till. Vill man förnya traditionen så fine. Vill man inte det så för inte det. Men kom då inte och gnäll på dom som använder traditionen i ett helt annat syfte än vad den var tänkt för den början. Gnäller ni på julafton att man inte firar Jesu födelse? Nja inte många som gör det va. För många har ändrat syfte med julen. Lägg ner fan. Folk blir bittra. Deal with your own business.

  Svara

   Men det är ju ingen tradition i Sverige.

   Svara

    Ska vi vara sådana är ju ingen kristen grej tradition från början utan något vi tagit efter pga mord, misär och påtvingad religion.

    Svara

    Spela roll vilket land det kommer ifrån? Ska vi leva i en värld där vi är instängda i våra egna länder. Nej tack.

    Och ja, alla traditioner har typ med kyrkan att göra. Vi har förnyat och bytt syfte på dom flesta. Vad är felet med att göra det på en till.

    Svara

    Amanda då får vi inte fira påsk på de sätt vi gör eller julen heller för den delen för det är inga svenska traditioner från första början. Tänka sej att traditioner startar någonstans och tas emot och förändras och formas.

    Svara

    Men Amanda, då kan vi inte gå någon annan kultur till mötes i någon fråga. Då kan vi absolut inte anamma och respektera någons religionsfrihet någon gång. För det är ju inte typisk svensk tradition. Nej, allt blir bättre om vi stannar i våra folkdräkter och tillämpar jantelagen ja. (Det var ironi).
    Vet du vad? Jag gjorde något oerhört osvenskt när jag gifte mig. Jag var i vegas, både jag och min man var täckta i latex och jag blev bortlämnad av Elvis. Men vårt äktenskap är PRECIS lika verkligt och VÄRDEFULLT som något annat. Trots att det inte var traditionellt svenskt.

    Svara

  Folk här inne är ju helt och hållet dumma i huvudet. Gör vad ni vill. Traditionen har sett ut så här hur länge som helst. Orka reflektera hur den uppstod och varför folk väljer att fortsätta med den. Alla får göra vad man vill utan att annat folk lägger sig i ens val. Vill du gå med din pappa, fine, vill du gå själv, fine, vill du att din partner ska gå med en elefant, fine. Skärp er och trevlig helg!

  Svara

   Min kanin ska vara min bestman.

   Svara

   Traditionen har sett ut så här hur länge som helst påstår du men det har blivit vanlig i Sverige de senaste 5 åren ungefär. Det är ingen tradition i Sverige.

   Svara

    Ingen tradition i grunden är gjord av rosor. Vi har förnyat dom. Och eftersom vi i Sverige inte ens går i kyrkan lika mycket som USA så borde vi inte ens fira jul etc. Men nu gör vi det ändå, sen kan vi få fira det på vårt sätt. Med ett helt annat syfte.

    Mycket mat kommer inte från Sverige, ska vi sluta med det och bli ett stängt land? Så vi inte ska kunna ta efter andra länder och förnya det så det passar vårt land?

    Svara

   Hahahahahhahahahahaha.

   Utan folk som reflekterar och tänker hade människan varit fast i landet för länge sedan. Kan du snälla tänka ut någonting bättre än ”sluta reflektera”? Alternativt läs om varför en bör tänka och reflektera.

   Svara

    Då kan vi reflektera över vad kyrkan och kristendomen gjort för att vi ska ha traditionen att gifta oss där. Men det är det ingen som går bananas.

    Svara

    Ehm jo, folk går bananas över det med.

    Svara

    Aldrig hört någon bli ifrågasatt när de ska hålla ett bröllop i kyrkan… Bara när man valt att INTE göra det. För kyrkan är TRADITION.

    Svara

   Eller hur! Trevlig älg ?

   Svara

  Detta är inte ett problem, INGEN människa tar skada om jag eller någon annan lämnas över av en pappa vid bröllopet. Kan folk sluta engagera sig i så oviktiga frågor, och ta tag i det viktiga istället!?

  Så länge man inte gör något brottsligt, olagligt eller rent elakt behöver folk inte bry sig.

  Svara

   Det befäster maktstrukturer i samhället och bidrar till att vi kommer längre från ett jämställt samhälle, så jo, det skadar människor på sikt.

   Svara

    Det är inte en fråga om maktstrukturer när någon gör precis som de själva vill. Lite jävla frihet åt folket tack. Blir ju jävligt mycket löjligare om jag AVSTÅR från att låta min pappa gå med mig trots att JAG VILL DET för att någon annan som inte ens är närvarande på min stora dag tycker det är en dålig idé.

    Svara

    MEN HUR SKADAS DU OM JAG ÖVERLÄMNAS AV MIN PAPPA????? DU HAR JU INTE ENS EN ANING OM ATT DET HÄNDER EFTERSOM DU INTE KOMMER VARA GÄST PÅ MOTT BRÖLLOP!!!!

    Blir seriöst helt jävla tokig på folk som ska SKAPA PROBLEM AV INGENTING. Låt alla göra HUR FAN DOM VILL på sina bröllop, det viktigaste är att brudparet får en underbar dag, inte att du Amanda får som du vill.

    Svara

   Jag skadas genom att jag får leva i ett samhälle som bli mindre jämställt. Förstår inte hur du kan bli så upprörd? Jag skriver min åsikt i ett bloggforum, det är inte som att jag åker runt i verkliga livet och hindrar brudar från att bli överlämnade av sin pappa. Tycker bara man ska veta att det 1. inte är en svensk tradition och 2. iaf reflektera över om det är något man vill ha i sitt bröllop och varför i så fall. Samt låta sin man bli överlämnad också eftersom det ju bara är en fin handling och visar på kärleken mellan barn och förälder! Då ska väl mannen få ha det så också!

   Svara

    Men vad jobbigt för dig Amanda. Ta och flytta någon annanstans då där samhället passar dig bättre. Låt för fan människor göra som de vill! Du är ju helt tappad.

    Svara

    vad tänker du om kvinnor som bär slöja frivilligt då? Får vi ens ha muslimska bröllop i Sverige? Akta dig för att börja moralisera om kvinnans egna val. Var glad för att vi bor i ett land där vi får välja själva. Det finns ingen tvång och kommer inte heller att komma något för att kvinnor gör egna val.

    Svara

   Men alltså seriöst? Ni som är för detta kan ju inte ens argumentera för det utan bara hoppar till personangrepp? Bra sätt att övertyga andra om att ni har rätt. Inte.

   Svara

    Jag ser inte någon som är FÖR det. Jag ser däremot några som anser att det är upp till var och en och därmed skiter fullständigt i hur andra har sina bröllopp och ser ser jag ett gäng människor sitta och säga åt andra vad de inte får göra för då går världen under och våldtäkt blir lagligt igen typ.

    Svara

    Kanske inte handlar så mycket om rätt eller fel här, Amanda. Utan att människor ser på och känner för saker på olika sätt. Det finns alltid fler perspektiv än ett och ibland finns inga rätt och fel.
    Något som du kanske borde försöka fundera lite över för du verkar helt ha missat den saken.

    Svara

    Heja dig Amanda i detta kommentarsfält! Att du orkar bemöta allt sakligt och förklara hela tiden! ??????
    För jävligt att folk ska lacka ur och gå över gränsen till påhopp för det. ???

    Svara

   Du tycker inte du överdriver en smula? Jag och några andra har sagt:

   1. Det är inte en svensk tradition från början
   2. Väljer man att göra det kanske man ändå kan reflektera över varför
   3. Samt ifrågasatt varför det bara kvinnan som lämnas över och inte mannen?

   Att påstå att vi då påstått att ”världen ska gå under och att våldtäkt ska bli lagligt” är rätt löjligt.

   Svara

    Jag överdrev som fan! Men jag förstår fortfarande inte varför människor som är så FÖR en kvinnas rätt att vara den hon är/göra som hon vill nästan alltid är de första att kritisera en annan kvinnas val. Du står inte över den kvinnan, du har ingen rätt att tolka saker åt henne eller berätta för henne hur hon bör känna inför saker. Att alltid slänga kortet ”hon förstår inte att det är strukturer som gjort henne till den hon är/ bestämt att hon ska välja si och så” är dessutom genomvidrigt, omyndigförklarande och förminskande.

    Svara

    Får vi bara ha svenska traditioner i Sverige nu? ?? du vet väl att det finns kulturer i Sverige i denna stund som betalar en summa för bruden? Är det ok då?

    Svara

    Sofie: kvinnor som klagar på andra kvinnor och inte låter dem ta egna val är inte femenister även om de låtsas vara det. De är FEMINAZIS och jag tycker dom är hemska. Håller med dig i det du skriver.

    Svara

    Håller med Sofie till 1000%. Feminister uppvisar inte sällan detta ruttna beteende och dubbelmoral.
    (Självfallet finns det fullt normala och vettiga feminister också.)

    Svara

   Det är väldigt naivt att säga att folk väljer att bli överlämnade av sin pappa till sin man på sitt bröllop. Vi blir påverkade av samhället i alla beslut vi tar, vare sig vi vill det eller inte. Om

   Svara

    Ska man resonera så, så väljer vi precis absolut ingenting själva. och är i princip robotar.
    Vi blir påverkade ang ALLT från vår omgivning. Vilka byxor du tar på dig, vilken färg de har, vilken färg du har på håret, längden på ditt hår, vilket kaffe du köper, att du dricker kaffe överhuvudtaget. Isf är det precis lika naivt att säga att man själv väljer att dricka kaffe ibland eller att det är precis lika naivt att säga att man själv väljer byxor framför en kjol på måndagsmorgonen.
    Sådär kan man inte riktigt resonera..

    Svara

  Hur fan kan man diskutera jämställdhet på detta vis? Att en fader lämnar över sin dotter? Jag har ingen far i mitt liv men jag hade alla gånger velat ha honom för att följa mig på altargången. Inte kännetecknar jag det med att han ägt mig och nu lämnar över mig till min nya husbonde?!

  Feministerna och alla som bryr sig om jämställdhet borde istället reagera och protestera MOT moskéer. DET om något är väl kvinnoförnedrande och som absolut inte hör hemma här i Norden!!!!!
  Vet ni om att i moskéer sitter män och kvinnor separerat?!?! För att kvinnan alltid är mindre värd i Mellanöstern där islam är störst.
  Hos oss ”civiliserade”, där är alla inbjudna i kyrkan och du får sitta där med både kvinnor och män UTAN nån sjal, hatt eller liknande! Du får tom GIFTA dig i kyrkan om du är homosexuell. Får man det i en moské? NEJ!!! Alltså borde vi skapa debatter om en så förlegat synsätt…men vänta nu. NEEEJ den linjen kan vi inte ta upp till utan för då är vi rasister… Ja kanske. Eller bara värnar om kvinnans lika rättigheter som mannens!

  Svara

   Så var det förr i kyrkan.

   Kanske är det så att i mellanöstern är det inte 2016, utan en annan tid?

   Svara

    Verkar som om det är en annan tid här oxå med tanke på att man inte får förnya sig med nya syften etc.

    Svara

   Du kan be din mamma istället?

   Svara

   Det ä nog enklare att skylla på den vite mannen och patriarkatet än att gå till botten med riktiga problem för rädslan att bli kallad rasist. Som feminist är det enklare att gapa högt om amerikanska bröllopstrender och hen-toaletter och annat oviktigt än att faktiskt prata om en helt skev kvinnosyn som ses som okej i andra kulturer, och som tagit fäste i flera förorter och börjat genomsyra vårt samhälle.

   Svara

    Eh, okej? Vem är du att bestämma att ”hen” toaletter är oviktigt? Är du trans? Eller intersex? Nä, så håll din jävla glappande käft om skit du inte vet ett jävla piss om.

    Svara

    Mm, precis alla problem i hela världen ska läggas på den vite mannens axlar. Jag blir så trött! Men att prata om vad andra kulturer drar hit för kvinnosyn blir plötsligt väldigt svårt.

    Svara

   I synagogan sitter män och kvinnor inte heller tillsammans. För 100 år sedan satt kvinnor på vänstra sidan mittgången i kyrkan och män på den högra. I Danmark har det öppnat en moské med enbart kvinnliga imamer. Förändringar sker inom fler religioner än vår.

   Svara

  Två till halvdana saker.

  Best man ska bara mannens försvar (gärna med svärd) ifall fadern vägrat lämna över bruden. Typ.

  Morgongåva är mannens ”tack” för brudens oskuld.

  Mycket traditioner kring bröllops som grundar sig i tankesätt som inte passar idag..

  Svara

  Det absolut äckligaste här är att människor blir påhoppade för att de tycker det är fint att bli ’överlämnad’ av sin pappan. Det är feminister som er som gör att människor inte vill kalla sig för feminist – och DET är jävligt tråkigt tycker jag som ’vettig feminist’ (också tråkigt att man behöver lägga det så). Det är tydligen inte okej att själv få bestämma hur man vill göra på sitt eget bröllop som kvinna. Väldigt feministiskt. Nä, choose your battles känner jag mest.

  Svara

   Om du är en ”vettig” feminist skulle du förstå att det är maktstrukturer som ligger bakom att en kvinna blir överlämnad av sin far och att dessa stärks ytterligare av att fortsätta en sådan ”tradition”.
   Det gäller att tänka steget längre ibland och inse att man gör vissa val för att en blivit indoktrinerad sedan tidig ålder att saker ska vara på ett visst sätt.

   Svara

    Du bekräftar bara det jag skrev stämde. Det har ingenting med maktstrukturer (& andra j*vla ord som ni ”feminister” slänger ur er hela tiden) att göra. Det har inte det i Sverige då säkert 99,9 % av de som gör så inte tycker att en kvinna är underordnad etc utan ser det bara som en fin sak att göra bara för att man VILL. Knäppt va? Att man själv för styra hur man vill sitt eget bröllop. Hur kan detta göra er så arga när det har 0 påverkan på samhället och ert liv när det är så pass jämställt i Sverige att man åtminstone inte ser kvinnor som underordnad i äktenskapet/pappans ägodel?

    Svara

   Ja, det är precis sånthär som gör att man inte vill kalla sig för feminist.

   Svara

  I USA brukar prästen fråga ”who gives this woman to be married to this man?” Och pappan svarar ”I do”. Har aldrig sett det i filmer men det har hänt på varje bröllop jag varit på. De flesta av mina collegekompisar bodde inte ens med sina män innan de gifte sig för de sa hur de ville att det skulle kännas mer romantiskt att de bott hos sin pappa tills de flyttade in hos sin man. Nu kanske det låter som att detta var längesen men jag är 24 och jag och min man fick många kommentarer om att vi bodde ihop innan vi var förlovade/gifta. Nu bodde jag vi i en blå delstat men en mellanstor stad så det kanske spelar in också. Så för mig är det konstigt att pappan ger bort sin dotter för det känns verkligen som att bruden är property of someone, men i Sverige ser det annorlunda ut så då kanske det inte betyder något mer än att pappan är engagerad i bröllopet?

  Svara

   Haha förlåt men jag tycker bara detta är så roligt. Att mannen inte är engagerad i bröllopet förutom vid just överlämnandet då han ”ger” sin dotter till sin make tyder ju bara på hur sjuk denna tradition är och befäster maktstrukturer ytterligare.

   Svara

    Jag håller med!!!

    Svara

   Ja, det är sant. Så var det på det bröllop jag var på i USA också, överlag är amerikaner mer konservativa än här.

   Svara

  Skulle aldrig i helvete låta mig ”överlämnas” som en sak från en man till en annan. Så sjukt unket. Fattar inte att någon vill det. Urk.

  Svara

  För övrigt tycker jag alla ni som gnäller om att ”det finns viktigare saker i världen” ska reflektera lite över vad ni gör själva för att göra världen till en bättre plats. Hjälper ni könsstympade kvinnor? Jobbar mot förtryck? Hjälper till vid naturkatastrofer? Hur har ni i sådana fall mage att kommentera hur vissa försöker förbättra de saker i sin vardag som de faktiskt kan påverka.
  Tänk på uttrycket många bäckar små så kanske ni förstår att alla dessa småsaker i vardagen faktiskt leder till större problem i samhället.

  Svara

   Fast det här är väl inget problem?
   Ett eventuellt problem ligger väl här i att kvinnan ses som en ägodel som lämnas över från en man till en annan som en säck potatis över en disk. Det var så det var… FÖRUT. Jag tror inte att någon normalt funtad människa i Sverige ser på saken på det sättet numer. Är det ok om en homosexuell kille vill att hans pappa följer honom till altaret på hans bröllop?
   Däremot ser det väl ut sådär fortfarande i andra länder, så varför i hela friden diskuterar man då utifrån Sverige undrar jag?
   Varför diskuterar man inte istället kring det här men utgår från länder där det här problemet faktiskt existerar?

   Det jag själv gör är att jag inte sitter och pratar om icke saker som den här när jag pratar om att kvinnor blir förtryckta utan istället väljer att fokusera på faktiska problem så att de kan lyftas upp till ytan. Det här är ju som att ta upp problemet med att hundar måste gå på hunddagis och sitta instängda där flera timmar om dagen trots att de skulle må mycket bättre av att få vara ute och vara hundar hela dagarna. Istället för att ta upp att djur flås levande för sin päls och försöka driva den och andra viktiga och mer akuta frågor. Varför ödsla dyrbar tid på att göra på något annat sätt? Varför skulle man inte bita tag i de allra viktigaste frågorna? Det är väl förbannat dumt.
   Prata gärna om hur kvinnor ses som ägodelar, men gör det då för sjutton utifrån länder och kulturer där det faktiskt ÄR på det sättet.

   Svara

  Summan av allt det här är alltså att kvinnor ska vara egna individer och få göra vad de vill i sina liv så länge det stämmer överrens med vad alla andra kvinnor tycker och tänker? Am I right?

  Svara

   Du bör göra skillnad på kvinnor som gör vad de vill och kvinnor som gör vad män har lärt dem att tycka/tänka genom tusentals år

   Svara

    Så kvinnor kan inte ha ett fritt och självständigt tänkande? De kan inte tänka utanför vad andra säger? Tycker det är att ha lite låga tankar om vuxna människor faktisk.

    Svara

    Åh herre min gud. Det DÄR om något är väl att ställa sig över och förtrycka folk Anna?
    Helt jävla vedervärdigt.

    Svara

    Jag antar att ni är samma sorts människor som tycker att det är förtryck när en kvinna bär burka?
    Det jag menade är att hade inte män överlämnat sina döttrar vid altaret/ni har sett på film att så ska det vara skulle ni själv då komma på att er far ska överlämna er som en ägodel? Förstår ni skillnaden?

    Svara

     Fräsch du är med dina förutfattade meningar då! ✌

     Ja möjligen. Eller så inspireras man. Sådant kan också hände. Som sagt går man på din teori borde jag som är uppväxt på kyrkans barntimmar och läst bibeln 5 dagar i veckan vilja gifta mig i kyrkan men nope. Jag borde också tycka att det är okej att jaga människor med bandyklubbor för det ansåg nämligen mina bröder som små men nope. I övrigt borde jag också vara både homofob och rasist då jag är uppväxt i en by som kryllar av den typen av människor men nej tänka sig, inte det heller.

     Sluta rid på vågen av ”saker vi kan beskylla männen för” för att det är vad du spammas med i din omgivning idag och börja själva tänka lite själv. Vad vill DU göra? Vad känns rätt för DIG?

     Svara

    Man anser sig inte vara en ägodel bara för att man vill att ens pappa ska följa en till altaret..
    Hela saken med giftermål är en annan idag än vad den var förut. Bara för att giftermål var något halvtaskigt förr i tiden betyder det inte att giftermål är detsamma idag. Saker förändrar. Får nya innebörder. Görs av nya anledningar.

    Svara

    @Anna
    Varför sitta och trycka ner kvinnor som du gör?
    Varför skulle inte en kvinna som vill gå arm i arm med pappa/mamma/katt/åsna/vad det nu må vara kunna tänka själv? Riktigt unket Anna, och det är väldigt svårt att ta dig seriöst.

    Svara

   Ja, för det går inte att diskutera ursprung till handlingar, utan det blir lag på en gång och utvalda nazifeminister kommer söka upp bröllop i hela Sverige och hindra pappan från att ge bort sin dotter!! *Viftar med sarkasmflaggan*
   Alltså seriöst, klart alla gör som de vill, men vad händer om vi kan diskutera lite kring varför? Kan ju lika gärna använda det dåliga argumentet om krig , knark, eller rasism ”alla gör som de vill!! Varför ifrågasätta, ska det förbjudas nu??”

   Svara

  Jag tänkte låta min katt följa mig till altaret. Katten är av manligt kön. Jag ser honom lite som en pappa (Jaaa, jag är en katt. För man får ju välja sånt!). Är det okej för alla här eller ska jag tänka om? Kanske läsa på lite?
  Katten har ju förvisso inga bollar, så då kanske det är okej. Jag vet inte.. fan, snälla någon upplys mig för jag kan ju absolut inte reda ut det här själv. Allra minst fatta ett eget beslut baserat helt på mina egna tankar, värderingar och åsikter!
  Det här är ju en sån himla big deal också. Jag vill ju liksom inte råka förtrycka mig själv trots att jag personligen inte alls ser saken på det sättet!

  Jag hade behövt något stärkande i kaffet för att ta mig igenom det här kommentarsfältet…

  Svara

   ^ En som inte fattar poängen alls

   Svara

   Jag försökte mest bara skämta till det lite bland allt elände här.. humor och sånt..

   Vad är det jag inte förstår? Att man inte kan välja vilken art man är? Jo, det förstår jag faktiskt.
   Att jag inte förstår den grundläggande problematiken med att en pappa i Sverige 2016 följer sin dotter till altaret? Nej, den förstår jag däremot inte.
   Jag förstår heller inte varför man för vissa inte får välja det själv och tillskriva det den innebörd man själv känner att det har, utan att de ska lägga sig i och tycka till och tillskriva handlingen underliggande symbolik och värderingar som man själv inte alls känner att en har för en själv, personligen.

   Svara

  Det är otroligt förvirrande att de som hätskt propagerar för detta med överlämningen också verkar vara smygrasister och emot moskéer – hallå det är ingen svensk tradition att bli överlämnad?! Ni borde ju älska att feministerna värnar om de svenska traditionerna!

  Svara

   Propagerar för överlämning?
   Snarare det fria valet och att slippa bli påtvingad åsikter och tankar från människor som dig.
   Varför skulle man älska att feminister värnar svenska traditioner?
   Shit vad du spottar fördomar omkring dig människa.

   Svara

  Eftersom att min killkompis frus (numera min typ.. väninna) pappa hade gått bort när hon var ung, så hade hon ett sånt otroligt starkt band med sin mamma istället. Och hon lämnade över henne till sin man uppe vid altaret.

  Var det också hemskt? Eller är det bara hemskt när det gäller mannen?

  Asså folk… måste…skaffa…sig…en…hobby.
  För sånt här är bara löjligt att ta upp och ens diskutera när det finns ”riktiga” problem ute i Sverige och världen.

  Svara

   Nej, det är problematiskt när en mamma lämnar över också. Problemet är ju framförallt att det bara är kvinnan som blir överlämnad. Varför kan mannen gå själv men inte kvinnan?

   Svara

    Amanda som sagt skaffa dig någon form av hobby. Du kanske skulle må bra av att resa och se andra delar av världen? Afghanistan?

    Svara

    Men kvinnan kan gå själv OM hon vill! Fattar du verkligen inte? Mannen kan bli överlämnad av sin faster, mamma, pappa, morbror om han vill. Kvinnan kan bli överlämnad av vem hon vill, om hon vill. En kvinna kan gifta sig med en annan kvinna och förbjuda papporna att komma om dom så vill. Det är det som är grejen, vi får välja, du får välja som du vill och alla andra också. Det är ingen som kommer att börja kolla din oskuld innan du får bära vitt och ingen kommer att stå bredvid med gevär så brudgummen inte rymmer. Sluta vara så paranoid.

    Svara

  Slutsats: Vissa feminister utövar själva översitteri, förtryck och omyndigförklarande gentemot andra kvinnor.
  Frågeställning: Gör de kanske så för att patriarkatet har lärt dem att det är så man behandlar kvinnor?

  Eftersom det visst fanns några som hade lite svårt för humor och ironi och sånt skit så slänger vi väl in en IRONI OCH SKÄMT VARNING den här gången.

  Svara

   Jag håller med dig, jag klarar inte av detta med att vi som kvinnor plötsligt ska leva upp till andra feministers ideal.

   Svara

    Nej,. jag blir fly förbannad på de feminister som ska komma med pekpinnar om både det ena och det andra. Hela den här diskussionen känns helt befängd. Låt människor bestämma själva.

    Svara

  Alltså tre grejer:

  1. Överlag i det här kommentarsfältet så verkar alla som vill bli överlämnade/tycker att det är fint bli överdrivet arga bara för att någon annan undrar varför/ifrågasätter/diskuterar det. Varför blir ni så förbannade? Det är ingen ovan som har sagt att ni inte FÅR. Ni väljer ju själva att kommentera att ni vill bli överlämnade under ett inlägg som tydligt ställer frågan ”Är det förlegat och kvinnoförnedrande/förminskande eller en fin tradition?”. Varför är det då så upprörande att folk tycker att det är förlegat, de valde ju bara alternativt 1 i frågan istället för alternativ 2?

  2. Det skrivs också i kommentarsfältet att feminister inte gör något för kvinnor runtom i världen utan bara tramsar om hen-toaletter i Sverige. Tror ni på allvar att det inte görs något bara för att ni inte ser det? Det har tagit superlång tid för Sverige att komma dit vi är idag (och det har vi gjort tack vare feminismen, och dessa kvinnor valde inte att se sig själva som offer, de vägrade snarare vara offer), så uppenbart är detta ingenting som görs i en handvändning. Det är oerhört svårt och tyvärr går det inte snabbt. Men om någon här har en superlösning på hur vi snabbt får stopp på allt det vidriga förtrycket mot kvinnor som finns ute i världen – herregud, gör något då!

  3. Ni säger att feminister fokuserar på, blir upprörda över och bråkar om småsaker och ”inte oroar sig för riktiga problem”. Då undrar jag varför ni sitter här och tjafsar och känner er så förolämpade över att någon tycker att det är förlegat att bli överlämnad av sin pappa istället för att åka till t.ex. Afghanistan och faktiskt göra något vettigt åt kvinnoförtrycket där. Att (på tal om hen-toaletter) diskutera förtryck mot trans- och queerpersoner är ljusår mycket viktigare än att någon har en annan åsikt än vad ni har.

  Svara

   Bäst!
   Tänkte samma sak, det är ju en diskussion under en fråga liksom. Och så blir folk upprörda över att folk tycker något??? Haha.

   Svara

   Hear hear!

   Svara

  Jävla feminister som sett till att vi kvinnor har rösträtt, att vi har rätt att utbilda oss och att vi inte förväntas vara försörjda av mannen. Det är så hemskt att det finns kvinnor som kämpar för att alla kvinnor ska få samma rättigheter som männen ser som självklara. Vet hut och ställ er vid spisen istället!

  Svara

   Om mannen har rätt att välja att bli eskorterad av sin pappa, varför ska kvinnan inte få ha den rätten? Vi äger väl våra egna kroppar? Feminism kämpar för alla kvinnor och inte enbart dom som passar mallen, kvinnan som vill bli överlämna av sin far har fortfarande samma rättigheter som vi som inte vill bli överlämnade.

   Svara

    Vart säger jag att feminister bara kämpar för de som passar in i mallen?
    Jag är ironisk och syftar på de kommentarer om att feminister bara ser små problem i världen, tycker man det har man missat vad feminister genom historien åstadkommit.

    Svara

    Aha, antog att du ironiserade över att vissa vill bli överlämnade av sin pappa och vill att det ska vara ok.

    Svara

    När man säger så kanske man inte syftar på vad feminism genom historien har åstadkommit. Utan man kanske syftar på alla dessa saker som lyfts och krigas för i nutid, som det här exempelvis.

    Svara

  Men alltså vadå ”pappan äger dottern”? När jag gifte mig så ville jag att pappa skulle gå med mig till altaret. Inte för att han ”äger mig” utan för det är så jag alltid velat ha det, enda sedan jag var liten och visste vad ett bröllop var.
  För mig handlar det mer om en fin gest att man går med sin pappa genom kyrkan där man påbörjar sin ”nya” familj och framtid. Jag ville gärna ha med min mamma också, men hon satt hellre vid sidan om.

  Tycker det är fruktansvärt löjligt att diskutera sådant här. Istället för att vara chockade över att pappor leder sina döttrar år 2016 borde man vara chockad över att folk tror att pappor ”äger” sina döttrar år 2016.
  Larvigt.

  Svara

  Alltså ingen kan argumentera bättre än rediga feminister!

  Personligen tycker jag att det verkligen är upp till var och en huruvida man vill bli ledd av sin far eller inte. Nästa vecka kommer min pappa leda mig till altaret och det är inte för att jag är en ägd sak som han räcker över. Nej det är för att jag tycker det är tryggt att han stöttar mig in i det sista och jag vet att det betyder oerhört mycket för honom. han ser mig heller inte som en sak utan han ser det som en ära att få följa mig till altaret!

  Varför ens skapa en debatt som mer eller mindre handlar om att man inte ska få göra som man själv vill på sitt bröllop? Var är jämställdheten i det?

  Svara

   ”Tryggt att han stöttar mig in i det sista”? Du ska väl gifta dig med den du älskar, inte gå the green mile…

   Svara

  Nu tror jag inte jag kommer ha kontakt med min pappa dagen jag gifter mig men jag har alltid velat att NÅGON ska gå med mig nedför altargången. Och detta har jag aldrig sett som överlämnande? Det var först när några extremt kränkta kvinnor började skrika om det som jag ens förstod det var det som det ja delade om? Jag ser det inte som ett överlämnande utan som att den promenaden är den viktigaste i mitt liv typ och då vill jag ha någon som jag håller kär vid min sida? Lite luddigt kanske

  Svara

   Fast traditionellt i Svergie så har du gjort den promenaden med den du är kär i tillsammans. Är inte det mer överensstämmande med hur du känner att det ska vara?

   Svara

    Förlåt men jag förstår faktiskt ingenting i din kommentar? ”Fast traditionellt i Sverige så har du gjort den promenaden med den du är kär i tillsammans”????

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.