Vad kan ske i tingsrätten för Kissie?

Kissie:

oj

Först möte med advokaten, förbereder mig inför det ”värsta” och skriver på pappret som att jag har något val.//Kissie

Kissie förbereder sig på att möta Konsumentverket i domstol efter att de fällt henne för brott mot marknadsföringslagen och jag har roat mig med att läsa igenom ett tiotal domar där olika företags fällts och kommit fram till följande:

OM Kissie fälls så kommer ett vite att utdömas och de domar jag läst igenom har haft summor från 200 000 kr upp till 1 miljon kronor.
Hur denna summa avgörs vet jag inte men oavsett så är det mycket pengar. 500 000 kr verkar vara standard utifrån det jag läst.

Kissie fick ju sina tuttar sponsrade av Nyheter24 mot att de fick vara med henne innan operationen. Kanske kan hon arbeta fram en liknande deal här och göra ett OJ Simpson-spektakel av den hela?
”If the ad doesn’t fit – you muist acquit” typ?

Är det någon som råkar veta när denna domstolsförhandling kommer äga rum?

 

29 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Varför fälls inte Bella? Hon gör reklam i varje inlägg, igår tipsade hon om lcc julboxar utan markera överhuvudtaget. Hela hennes blogg är en skylt för lcc.

  Svara

   Håller med.
   Jag tror att Konsumentombudsmannen vill ha Marknadsdomstolens dom mot Kissie för att snabbare kunna fälla andra liknande fall när det gäller smygreklam på sociala medier.
   Isabella har redan fått Reklamombudsmannens utslag mot sig men hon fortsätter som ett trotsigt barn att göra reklam för LCC, Flattered och Style Level eftersom hon anser att det inte är reklam utan skildringar av ”Vardag & Karriär”. Jag misstänker att KO kommer att vilja ändra på Isabellas syn på vad som är reklam och vad som inte är det.
   Reklam behöver inte vara uppmaning till köp utan kan faktiskt vara alla budskap som syftar till att skapa kännedom och positiva attityder till produkter och märken. Och mycket av Isabellas blogg handlar just om detta.
   Forts. följer.

   Svara

    Just därför anmäler jag henne så fort någonting dyker upp. Allt på snap är bara att screenshotta, massor av LCC tips och inte en reklammärkning.

    Svara

     Så trött på hennes reklam/skrytblogg där hon tror hon kommer undan med allt.

     Svara

    Precis detta som Monas Universum sysslar med heeela tiden. ”Tips” om vänners företag, skönhetsbehandlingar och produkter, som om hon bara är snäll och inte får fördelar genom gratisprodukter eller lägre priser. Hon till och med erkänner att hon får köpa till inköpspris.

    För att inte tala om sponsrade resor. Nu senast till London. Inte en reklammarkering nånstans och reklaminlägg långa som E4:an.

    Svara

  Konsumentombudsmannen har stämt Kissies bolag samt Tourn Media AB inför Marknadsdomstolen i första hand för att få ett prejudicerande avgörande när det gäller hur reklamidentifiering ska utformas vid marknadsföring i sociala medier och för att inskärpa vikten av att gällande regler följs vid reklam i sociala medier.
  Förhandlingar i Marknadsdomstolen är antingen skriftliga eller muntliga. Kan domstolen fälla sitt avgörande endast med ledning av parternas skriftliga inlagor gör man det om inget hinder föreligger. Begär någon part muntlig förhandling så äger sådan rum.
  I detta fall vet jag inte hur det blir.
  Har någon sett information om när, var, hur?
  Dessutom:
  Det är tingsrätten som utdömer eventuellt vite men först om den som fått vitesföreläggandet bryter mot villkoren i domen.
  Marknadsdomstolen förbjuder alltså den tilltalade parten att vidta vissa åtgärder vid vite. Däremot utdöms inget straff för det som stämningen gäller eftersom det inte är ett brottmål.
  Kissie riskerar alltså att få betala vite först om hon bryter mot det som Marknadsdomstolen kan komma att förbjuda henne troligen att göra reklam utan att det tydligt framgår som reklam samt vem som ligger bakom reklamen (smygreklam alltså).

  Svara

   Hur ser man på att bloggen faktiskt drivs som ett företag? Bloggen är ju produkten men den är ju också reklam och byggande av varumärket blondinbella.

   Svara

    Eftersom Isabella driver bloggen med dess varumärke Blondinbella i ett bolag dvs Löwengrip Invest och övriga märken/produkter finns i andra bolag så är det desto mer logiskt att reklam för LCC t ex märks ut i bloggen som just ”I samarbete med LCC”.
    isabella har haft svårt att inse att det faktiskt kan vara så att hennes blogg gör ett samarbete med något av ”hennes” andra företag. Hon gör inte reklam ”för sig själv” utan för produkter som tillhör andra juridiska personer.

    Svara

     Men bloggen är ju ändå ”reklam” för varumärket blondinbella och det ligger ju mer eller mindre till grund för succén i lcc. När kommer vi till att hela bloggar ska märkas med drivs av… AB?

     Svara

      Blondinbellas blogg är Blondinbella på samma sätt som Aftonbladet är Aftonbladet.
      Isabella Löwengrip är den som är redaktören och författaren bakom Blondinbellas blogg.
      Och LCC är ett varumärke som gör samarbeten med Blondinbellas blogg. Och då är det reklam.

      Svara

     Grymt Antonia, tack! 🙂

     Svara

   Hur kan du vara så insatt i det? Är bara nyfiken.

   Svara

  Hela stämningsansökan för den som är intresserad:
  http://reklamvarlden.se/dokument/St%C3%A4mningsans%C3%B6kan%20Kissie.pdf

  Svara

  Förstår att Kissie är sur för att hon åker dit på det här men det är väl karma som biter henne i röven. Kan inte låta bli att vara lite skadeglad över att någon av bloggarna åker dit för smygreklam för det är något de myglat med i alla år och tjänat massa pengar på. Nu får de betala för sig.

  Svara

   Ja karma tror jag med på. Vad man änn jobbar med måste man ju sköta det. Annars kommer det surt efter och det är det inte värt.

   Svara

  Kan någon förklara igen vad Kissie gjorde fel? Har missat det…

  Svara

   Läs stämningsansökan högre upp

   Svara

  Nog för att Kissie säkert fuskat sin beskärda del, men Bella måste ju slå henne med hästlängder.

  Jag vet inte hur många gånger bara senaste veckorna/månaderna som Bella ändrat märkningen, ändrat styrkan på färgen, lagt till märkning i efterhand, tagit bort, flyttat runt. Och ändå är inte hon i domstol?

  Bella/någon av hennes anställda skrev dessutom ett helt patetiskt inlägg om att hon är ”jagad” för att hon är kvinna??
  ”Framgångsrika kvinnor väcker mycket känslor”

  Hur kommer denna människa undan med allt?

  Svara

   Därför att ingen verkar anmäla henne. Jag sökte på Konsumentverkets sida för anmälningar och det finns inga anmälningar mot henne. Söker man på Kissie kommer det upp massor. Så anmäl henne varje gång ni ser smygreklam. Ta en screen print och bifoga i anmälan, det finns ett steg för det och det funkar via telefonen. Här anmäler man: http://www.konsumentverket.se/Konsumentfragor–anmalan/Gor-en-anmalan/

   Svara

    Det finns tre anmälningar på Blondinbella från oktober 2016.
    Man hittar alla anmälningar om smygreklam i bloggar om man gör en fritextsökning i Konsumentverkets diarium (länk på anmälningssidan) och söker på:
    ”Dold marknadsföring i blogg”.
    Det finns faktiskt fem anmälningar mot Petra Tungården och det är glädjande. Petra är en av de värsta bland de större bloggarna att göra reklam och undvika att upplysa läsarna om detta.
    Vad som saknas är anmälningar mot Kenza. Det är svårt att hitta bra exempel att anmäla för Kenza gör mest reklam på Instagram och märker då ut med ett litet #ad som är för dålig märkning men ändå bättre än inget.
    I bloggen är det mest Ivyrevel och adlinks. Hennes smygreklam är i form av spons och samarbeten som är svåra att bevisa.

    Svara

  Men VARFÖR skulle bloggarna vilja göra smygreklam, med flit dessutom? Vad skulle dom tjäna på det? Förstår inte diskussionen

  Svara

   Det blir trovärdigare både för företag och bloggare när det ser ut som att det inte är reklam utan bara ett schysst tips från bloggaren. Om din kompis säger att en frisör är jättebra så litar du ju på henne, eller hur? Men om du hör reklam för samma frisör på radion så tänker du ”bara reklam” och ignorerar budskapet. Bloggaren försöker låta som din kompis som ger dig ett bra och trovärdigt tips när det i själva verket är reklam och bloggaren får betalt för att skriva något positivt om företaget. Lurendrejeri som de tjänar pengar på helt enkelt.

   Svara

    Okej då förstår jag lite mer… Men om det faktiskt är ett genuint tips? Dessutom är ju många av bloggarna tydliga med att dom bara hör reklam för sådant som dom själv tycker är bra

    Svara

     Klart de säger/skriver det så det ska låta bra och övertygande. Allt vad folk säger el skriver är inte sanning. En del är bra på att övertyga och manipulera. Sen kan det ju hända ibland att det faktiskt är genuina tips, svårt att bevisa och lätt att förneka.
     Ja Sofia det genererar mer pengar.

     Svara

    Så jag antar att ”smygreklam” i det hör fallet då genererar mer pengar? Eller?
    Fast få är det ju fortfarande upp till konsumenten

    Svara

     Ett exmepel kan ju vara Nellie. Hon gjorde ofta reklam för HÖÖKS förut när hon samarbetade med dem och försäkrade att hon BARA red i ridbyxor från HÖÖKS bland annat och att de var super. Sen hon slutade sitt samarbete med HÖÖKS så har hon då aldrig tipsat om dem för att vara snäll. Utan det var endast när hon fick betalt. Nu rider hon jämt i ridbyxor från Cavalleria Toscana, som hon också har ett samarbete med. Det skulle ju iofs kunna bero på att hon har ändrat smak, men det borde väl inte direkt vända på en femöring. Jag skulle exempelvis inte heller kunna tänka mig att hon hade gjort reklam och tyckt att TESSIEs saker var SÅÅÅ bra, om det inte hade varit en butik som hon själv gynnas av. När gör hon reklam för andra lågpriskedjor? Så nej, det mesta är nog inte särskilt genuina tips alltid!

     Svara

  Som sagt… Spela Sims 4 Stadsliv, välj karriär ”Sociala medier” och försök göra reklam utan att göra följarna arga… Det tog tre försök och -2000 följare. Sommen hade bara 2437 då ?

  Nej men, det reflekterar verkligheten lite grann. Vilket är lite halvroligt om man har den humorn.

  Svara

  Jag förstår inte varför de stora bloggarna uppför sig som treåringar och vägrar ändra sig. Har helt slutat läsa Blondinbella nu för att jag tycker att det är så löjligt.

  Svara

  500.000!? huuua inte kul… Jag förstår inte att vissa som säger sig har fått flera anmälningar på sig ändå vågar fortsätta med smygreklam och omärkt reklam. Men har inte Bella också blivit anmäld och fälld, har man inte läst om det förr?? Eller var det bara att hon blivit anmäld då??

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.