Fuck sociala medier!

Snapchat:

ahmed
Saxat från Aftonbladet

Att jag älskar sociala medier kommer nog inte som en överraskning för någon men ibland hatar jag dem och önskar att de inte fanns.

Strax efter att 16-åriga Ahmed Obaid sköts till döds vid busshållplatsen på Amiralsgatan i Rosengård så tog tydligen någon en närbild på hans ansikte och publicerade på Snapchat.
Bilden eller bilderna sprids nu bland ungdomarna i Malmö. Bilden ska visa Ahmed Obaid träffad av två skott i ansiktet och ett i örat, enligt uppgifter till Kvällsposten rapporterar Aftonbladet.

Man tar alltså hellre en bild och publicerar än att hjälpa en medmänniska?

Ett annat exempel är det här (här låg det en länk tidigare men jag tog bort den. Bilden är inget att se – jag lovar) som just nu sprids på olika hemsidor – en bild av en tjej som efter att hon däckat bajsar på sig.
Killen som hittar henne tar alltså en bild på henne istället för att kolla om hon är okej.. Jag vill inte ens lägga upp en pixlad bild utan den och inte heller länken.

Är vi så jävla sensationslystna att vi faktiskt tappat all empatisk förmåga?

26 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag dör lite inombords. Tänker att jag kan använda det här inlägget (och i värsta fall länkarna) som grund för (ytterligare) en diskussion om internetanvändning och konsekvenser med döttrarna i nedre tonåren.

  Svara

  Snälla skriv en varning på länken för den var jätte grov!

  Svara

   Will do!

   Svara

  Du kan ju ta bilden som exempel, utan att själv välja att sprida den vidare

  Svara

  Fyfan börjar nästan gråta. Människor är vidriga.

  Svara

  Att folk ens får för sig att fota sådana saker. Men är det verkligen ok att sprida vidare bilden på den stackars tjejen? :/

  Svara

  Jag blir så ledsen över hur lätt många känner inför andra människors olyckor. Jag har sett bilden på Ahmed. Det är fruktansvärt att man ens kommer på tanken att både fota honom och sedan lägga ut det på nätet.

  Svara

  ”Den som vill kan leta upp bilden själv”
  Dvs klicka på din länk? Du gör indirekt fel genom att själv sprida bilden…

  Svara

   Jag tror inte ni förstår hur stor spridning den här bilden fått. Att några stycken från min blogg klickar på länken gör ingen skillnad. Men jag vill alltid ha källhänvisningar på det jag lägger upp – därför bifogade jag länken men inte bilden.

   Svara

    ”Att några stycken från min blogg klickar på länken gör ingen skillnad”. Redan där borde du ta ett steg tillbaka och tänka till en gång extra. Står allt verkligen rätt till med ditt tänk? Hmmm????????

    DU hjälper ju till att sprida bilden genom att länka till den. Det spelar ingen roll ifall du anser att det inte kommer göra någon skillnad bara för att du lägger upp den. DU är själv medveten om hur många läsare du har till den här bloggen. Tror du verkligen innerligt att det absolut inte gör någon skillnad? Att ALLA som läser den här bloggen redan har sett bilden?

    Du tycker själv synd om en tjej vars bild publiceras på nätet. Du ifrågasätter själv hur människor tänker när de tar kort och sprider bilder istället för att hjälpa, när du själv sitter bakom skärmen och häller mer bensin till elden genom att själv sprida bilden utan konsekvenstänk. Gör om, gör rätt.

    Svara

     Ja, du har kanske rätt. Bilden är ingenting att se så jag tog bort länken. Tack för input!

     Svara

      Det bästa med dig är att du tar till dig av kritik. Tack <3

      Svara

  Logiken i att sprida bilder man anser inte ska spridas.
  Det etiska i att vinna klick på bloggen av att sprida bilder man anser inte ska spridas.

  Svara

   Nu vinner jag ju inga klicka på att sprida den så teorin faller lite där..

   Svara

    Jag menade ju på bloggen. För läsare vill du väl ha?

    Svara

  Du bidrar ju visst med att bilden på tjejen sprids.
  Hade ärligt inte ens hört talas om det förrän nu.
  Tycker du ska ta bort de du skrev om henne i hänsyn till henne och hennes anhöriga.
  För de har absolut inte med denna blogg att göra kan jag tycka.
  Lika detta med killen fint att du visar din omtanke men o ta upp detta om spridningen tycker jag är fel av dig. Eftersom du har många unga läsare (har ej kollat bilden själv) men antar att den är ganska lätt och leta upp på nötet.
  Du har ett visst ansvar som bloggare och tycker du ska skriva om detta inlägg och visa upp de på ett mer respektfullt sätt

  Svara

   Japp, helt rätt. Jag tänkte fel helt enkelt..

   Svara

  Är du inte säker på att det var mördaren/medhjälparna som tog bilden? Då får den ett helt annat syfte.
  Sedan finns det värre saker, barn svälter i Afrika liksom.

  Svara

   Men vafan? Ja, det kommer alltid finnas ”värre” saker att hitta. Att någon avrättar en 16-årig pojke med ett flertal skott i ansiktet och antingen samma person eller någon annan sen tar en bild på offret och sprider vidare, din kommentar är alltså att det finns värre saker? Fyfan för människor ibland.

   Svara

   Är du på riktigt? Troll. Försvinn härifrån och gå till Flashback, dina kompanjoner väntar där med high-fives till dig.

   Vilken osympatisk människa, den dagen det händer dina närstående är det troligen inte lika hemskt att barn i Afrika svälter? Förresten vad gör du för att hjälpa med svälten i Afrika?

   Svara

  Öh, jag har sett bilden på honom. Nu är jag ingen läkare men garantera att när den togs var han rätt så död. Jag ifrågasätter dock i vilket syfte den togs med tanke på hans tillstånd och hur den har spridits som en löpeld.

  Svara

   Det är väl förfan lika jävla vidrigt av människan att fota pojken liggandes död på marken?
   Man är inte helt frisk om man tar upp telefonen och fotar en människa som ligger mördad med skott i huvudet.

   Svara

    Jag vet inte om jag ska vara glad eller förtvivlad för att folk tror så gott om mänskligheten.

    Svara

  Men fy! Får så ont i hjärtat. Överlag när man ser någon död så iaf min första tanke att hålla typ handen för att hen inte skulle vara ensam, vet att det är så jag känt när min pappa dog och när mina hundar gått vidare. Att ta upp en telefon knäppa ett kort och sprida ut? hur tänker folk! Så respektlöst.

  Svara

  Killen som tog bilden var också den som gjorde hjärt och lungräddning och försökte rädda Livet på Ahmed. Det står om det i Expressen idag. Fruktansvärt att den spridits vidare. Jag lider med familjen.

  Svara

   Hjärt – och lungräddning på någon som blivit skjuten tre gånger i huvudet? Finns inga ursäkter för att ta fotot och sprida det, han borde skämmas för det han gjort, pinsamt att han nu vill ha uppmärksamhet och vill hyllas som en hjälte när han påstår sig försökt rädda livet på någon som uppenbarligen redan var död.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.