En massa kärlek till Elsa Billgren!!

Elsa Billgren:

elsa
Elsa Billgren inledde februari med att ligga på sjukhuset och få livmodern bortopererad. 
Det hon gick och väntade på HÄR resulterade alltså i den här operationen och jag hoppas av hela mitt hjärta att hon är ”out of the woods” nu..

Skicka lite kärlek till Elsa – antingen här (som jag skickar till henne) eller på hennes egen blogg HÄR.

love

 

 

27 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  All kärlek till Elsa och familjen.

  Moa

  Svara

  Åh, jag har gått in på hennes blogg flera gånger och läst detta inlägg, blir så berörd! Och samtidigt som det säkert är oerhört tungt och jobbigt så tänker jag på vilken tur att hon hann få sin lille Lynn. Ett litet barn gör att man får perspektiv på tillvaron, ser vad som är viktigt på riktigt!

  Svara

   Förlåt men kunde inte sluta tänka på din mening där du skrev ”ett litet barn gör att man får perspektiv på tillvaron, ser vad som är viktigt på riktigt!”

   Nej… Så är det verkligen inte. Tänk på folk som inte alls kan få barn. Det finns andra saker i livet där man faktiskt får perspektiv på tillvaron… Är så trött på folk som påstår att ”livet börjar på riktigt när man får barn”.

   Svara

    Instämmer! Jag vill inte ha barn utan väljer mina 4 benta över allt i världen och tro mig jag är lycklig, tacksam och har perspektiv på livet!

    Svara

    fast bara för att hon skriver att ”ett litet barn gör att man får perspektiv på tillvaron, ser vad som är viktigt på riktigt!” Så betyder ju inte det -att det inte finns andra vägar eller saker som ger perspektiv på tillvaron.
    Hon skrev ju inte att det var det ENDA sättet.

    Svara

     Spelar ingen roll. Väldigt klumpigt skrivet. Som om alla utan barn inte har koll på vad som är viktigt. Hade gått fint att sluta skriva efter stycket om att hon blev berörd.

     Svara

   Håller inte heller med om sista meningen. Onödigt. Blir alltid ledsen när jag läser sådant, som att människor utan barn inte har förmågan att uppskatta tillvaron/världen till fullo och inte kan”se vad som är viktigt på riktigt”. Önskar folk kunde sluta med detta, det är sårande och nedvärderande.

   Svara

   Jag skulle snarare säga ”En cancerdiagnos och insikten att en kan dö gör att man får perspektiv på tillvaron, ser vad som är viktigt på riktigt!”

   Svara

  Jag fick en riktigt klump i magen av hennes inlägg, är 23 och har precis fått reda på att jag har förändringar och skall tillbaka om 3 månader för att kolla det igen. Tänk om det hela slutar med att jag inte kan få barn?

  Någon annan som har varit i samma sits eller är i samma sits nu?

  Svara

   Jag fick reda på att jag hade cellförändringar i maj-12. Jag fick gå på undersökning en gång om året i 3 år. (Fick min första tid 3 månader senare precis som du) Mina läkte ut av sig självt och 2015 fick jag mitt första barn och väntar mitt andra i år så det behöver inte alls gå så långt. Gå bara på undersökningarna du kallas på så att de kan se om det blir värre i tid. 🙂 Förstår dock din oro för jag blev det med.

   Svara

   Nu har jag haft turen att slippa cellförändringar hittills, men jag har sån ångest över allt som har med cancer att göra vilket gjorde att jag läste på en hel del innan jag äntligen vågade gå och ta cellprov. Det jag läste som lugnade mig var: 1. I genomsnitt tar det 10 år från lätt cellförändring tills cancer utvecklas (men långtifrån alla förändringar leder till cancer!). 2. Det är vanligt med falska positiva resultat på kvinnor under 25. Hos yngre försvinner de ofta av sig själva. Pga denna forskning valde man i Skottland att höja åldern för första cellprovet från 20 till 25 år. 3. I Finland börjar man inte med cellprovet förrän vid 30 års ålder.

   Så statistiskt sett är det inte alls troligt att dina cellförändringar har gått så långt att du behöver operera bort livmodern. Ganska många får cellförändringar, men väldigt få (speciellt under 30) har oturen att det går längre än så. Kram och lycka till!

   Svara

    Tack för båda kommentarerna Linn & Andrea!
    Jag är otroligt nojig som människa…

    Svara

     Jag vet hur det är! Om du fick en tid för att komma tillbaka och kolla igen måste det ju ha varit lindriga cellförändringar du har 🙂 det kan man har lite då och då pga lätta infektioner, hormonella förändringar etc. Som sagt går de ofta tillbaka av sig själva.

     Sen är det viktigt att komma ihåg att cellprovet inte är ett prov som görs för att upptäcka cancer. Det görs för att det är ett effektivt sätt att upptäcka en förhöjd risk för framtida cancer. Om jag t ex skulle få reda på att jag har lite högt blodtryck betyder ju inte det att jag kommer att få en stroke imorgon, bara att min risk att få stroke när jag blir äldre är lite högre om jag inte får ner blodtrycket. Försök att se det på det sättet 🙂

     Svara

    Tyvärr så stämmer det inte, alltså att man i Finland inte tar cellprover före 30. Det är extremt vanligt och de allra flesta görs redan på första gynkollen, då man ofta är 14. Skulle säga Finland ligger i framkant när det gäller cellprover! Däremot kallas man inte alltid innan 30, men det betyder inte att man inte tagit cellprov. De börjar tas på de allra allra flesta redan innan 18 år. En liten upplysning 🙂

    Svara

   Jag var 23 år och gick på mitt första cellprov när jag fick höra att jag hade cellförändringar. Min vän från gymnasiet var också 23 och gick första gången. Min klasskompis på universitet likaså. Inom 4 månader fick vi alla tre samma svar. Två av oss hade lätta cellförändringar, en lite allvarligare. Andra gången jag fick provsvaren var det borta, likaså för min klasskompis. Vännen från gymnasiet hade ännu cellförändringar. Alla tre fick fortsätta ta prover och 9 månader efter första provet var även min väns cellförändringar borta. Alla får nu gå och kolla en gång om året ett tag, men för alla försvann det utan behandling.

   Svara

   Oroa dig inte i onödan! Jag var lite sen på mitt första cellprov och kom inte iväg förrän jag var 24. Det provet visade på lätta cellförändringar och ett halvår senare hade de fortfarande inte läkt ut så de knipsade av en del av livmodertappen för att undersöka. Ett år efter det på återkontrollen hade de dock läkt ut av sig själv (däremellan hade jag tagit min andra omgång gardasil, vet inte om det vaccinet hjälpte till). Nu är jag 28 och mamma till en busig ettåring med en till på väg och ingen tillstymmelse av cellförändringar 🙂 jag var också livrädd att inte kunna få barn eller att det skulle bli svårt, men bägge mina graviditeter är rätt oplanerade hehe.

   Det är många steg från cellförändringar till att faktiskt operera bort hela livmodern! De kan läka ut av sig själva eller man kan operera bort ett visst område på tappen för att just den delen med förändringarna ska försvinna <3

   Svara

   Jag sitter i samma sits. Fick besked om cellförändringar senast, igår blev jag återkallad till 20e februari. Blev jätteorolig och vaknade upp till Elsas blogginlägg.
   Jag är glad att hon delar sin historia men jag blir så jävla rädd. Jag vill ha barn, så jävla gärna. Jag vet att det antagligen är lugnt men kan inte sluta grina.

   Jag ska skriva världens mest peppande kommentar till Elsa när jag känner mer pepp.

   Svara

   Mitt första cellprov visade på cellförändringar och jag fick efter det ta ett nytt prov var 3e månad i typ 1,5 år. Men cellförändringen läkte tillslut ut av sig själv (även fast det köndes som det tog en evighet) och jag har efter det inte haft några problem alls. Det är lätt att säga att man inte ska oroa sig onödan, men svårt att faktiskt sluta oroa sig. Men prata med dem på återkontrollen och be dem förklara vad som händer och vad provsvaren innebär. Det hjälpte iallafall mig att få mer information om just MIN cellförändring, av min gynekolog. eftersom cellförändringar kan se så olika ut och bero på så många olika ordaker tyckte jag det var svårt att googla fram information som inte innebar worst case scenario. Men lycka till och kram!

   Svara

   Jag hade cellförändringar när jag var 23 också, fick göra två extra kollar med 1 års mellanrum och det var lugnt. Dessutom sa gynekologen första gången jag var där att det är ovanligt att unga kvinnor behöver mer än att en liten del av livmodern tas bort då det för det mest upptäcks i ett väldigt tidigt stadie och 90% läker ut av sig själv. Så det är förmodligen lugn
   lugnt.

   Svara

  Skickar all kärlek till dig och familjen,du kommer säkert att bli frisk och lycklig igen,läkarna i Sverige är duktiga.

  Svara

  Så hemskt, hoppas hon mår bättre snart.

  Vet någon om man kan vara tvungen att operera bort hela livmodern pga cellförändringar eller verkar det röra sig om cancer i hennes fall? Jag har ingen koll och google gjorde mig inte klokare…

  Svara

   Oftast tar du bort den del som förändringarna sitter på.
   Har haft lätta förändringar under flera år, men de vill inte operera då de är lätta.
   Elsa kanske hade extrema förändringar och då ansåg de det lika bra att ta bort allt?

   Svara

    Så om man behöver operera bort hela livmodern så är det alltså något allvarligt, eller..?

    Svara

     Om man opererar bort livmodern pga cellförändringar så beror det på att kvinnan har svåra cellförändringar som går högt upp i livmoderhalsen. Man kan då inte bara ta bort den förändrade vävnaden utan man måste då operera bort hela livmodern för att inte riskera spridning och cancer.
     Det kan även behöva göras om du tidigare haft svåra cellförändringar som opererats bort men kommit tillbaka upprepade gånger, då kan man tillslut inte ta bort mer vävnad utan man opererar då bort livmodern istället.

     Svara

  Krya på dig Elsa! Kärlek och styrka till dig <3

  Svara

  Massor av kärlek till dig Elsa och dina nära och kära!

  <3 <3 <3

  Svara

  Den här låten tröstade mig i samband med samma sak som du gjort Elsa. Men tänk, du han få en liten son.Hoppas allt utvecklas till det bästa, tiden efter ett sånt här ingrepp kan ju vara ganska tuff. Kram. Ahttps://www.youtube.com/watch?v=ivW_bVUtH9E

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.