Vad gäller för regler för tävlingar i bloggar och på Instagram?

rules

Att ha tävlingar är ett fantastiskt sätt för företag att synas på sociala medier och bloggaren får en möjlighet att ”ge tillbaka” till sina läsare som så klart uppskattar generositeten.
Men… det finns så klart regler att förhålla sig till och på samma sätt som med marknadsföring så verkar det finnas många som inte alls har koll på dem så jag tänker att jag skriver ett inlägg om det som jag sen avslutar med en liten tävling. 😉
(Det röda tråden – ser ni den? Hehe..)

Det är inte tillåtet att lotta ut produkter/upplevelser på en blogg. För att göra det krävs ett tillstånd från Lotteriinspektionen. Att uppmana följare att endast följa ens Instagramkonto eller like’a ett inlägg från vilka man sedan drar en slumpad vinnare utan ett sådant tillstånd är alltså inte tillåtet.

Tävlingen måste innefatta en prestation från de som deltar (som inte är allt för enkel) och det är svaren på den som avgör vinnaren.
Det är inte tillåtet att lotta fram en vinnare utan det är prestationen som avgör vem/vilka som vinner.

Exempel på prestationer:
1. Svara på frågor vars svar inte är allt för uppenbara
2. Skriva en slogan
3. Skriva en motivering
4. Skriva en recension
5. Göra ett kollage
6. Ta den bästa bilden
7. Dela med sig av sitt bästa tips

Om ett företag står bakom tävlingen så måste tävlingen markeras ut på samma sätt som sponsrade inlägg med exempelvis ”Tävling i samarbete med…” eller ”Vinsterna sponsras av…” för att följa marknadsföringslagen.

line
Nu till MIN tävling!

Eftersom det inte är något företag som står bakom den så behöver jag inte skriva ut någon sådan text men inlägget kommer ändå hamna i ”tävlingskategorin”.

Det som ligger finns i potten den här gången är ett par likadana urtjusiga strumpor med en liten uppmaning på fotsulorna som jag har på mig här. 
Jag har som sagt ett par själv och när jag tycker att M tappat stinget som butler så lägger jag bara fötterna i knät på honom utan att jag behöver anstränga mina stämband överhuvudtaget.

winesocks
Strumporna är i storlek 36-39 typ. 

Vad behöver du då göra för att vara med och tävla?
Jo, följande:

list

Kalla det kvinnlig eller manlig list eller bara ren slughet – du bestämmer.

Lämna ditt svar här i en kommentar och glöm inte att fylla i korrekt emailadress så jag kan kontakta dig om du vinner.
Lycka till!

Tävlingen avslutas nästa torsdag – 9/2 2017.

Tillägg:
Ett perfekt exempel på en tävling som inte följer lotteriinspektionens regler.

angie

Tack för tips, Jenni!

Tillägg 2:
Om vinsten är av högt värde så kan det vara på sin plats att skriva ut att vinstskatt betalas av vinnaren.
Tack för tips, M!

 

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag ligger med honom!

  (för att förtydliga så vet han inte om att jag gör det i vinstdrivande syfte. Och vi har ett normalt sexliv i övrigt. Detta gör jag när jag vill ha nåt dyrare men mitt dåliga samvete (han) säger att vi inte har råd. Works every time)

  Svara

  Jag börjar grina, då smälter han direkt 🙂

  Svara

   Jag antar att du menar grina som i att gråta men jag ser ändå framför mig att du garvar istället…eftersom grina på skånska är att skratta. Så jag ser framför mig att du skrattar och han smälter pga det.
   Min knäppa hjärna tycker ni är jättegulliga! ? Ursäkta. Var bara tvungen att få det ur mig! ?

   Svara

  Jag har problem med underlivssmärtor och skyller på det när jag inte orkar resa mig för att hämta något. Alltså jag använder mig av det även om jag just då inte har ont

  Svara

  Jag brukar prata om saker i generella ordalag; typ ”ska vi ta en kopp te om en stund?” och hips vips kommer han med sagda te. Jag fattar faktiskt inte hur eller varför det funkar, men jag kommer inte att sluta eftersom jag är en bitch.

  Svara

   Jag tror det funkar för att han älskar dig och den man älskar vill man göra nöjd och glad så han lyssnar och hör in dina önskemål. Grattis!
   🙂

   Svara

  Jag gör något fint för honom, något litet. Kanske klia på ryggen, dammsuger lite snabbt eller liknande. Sen börjar jag krama honom och pussa honom tills han tycker det blir lite för mycket (för jag gör det ofta när han mitt uppe i något annat). Sedan säger jag ’jag blir så glad att jag har dig/jag tycker så mycket om dig’.
  Ett tag senare ber jag om det jag inte vill göra. Funkar oftast! Han känner sig då som en superpojkvän (vilket han är!) och som att han gör mig en tjänst. Sen kan jag lägga till en muta ibland om han inte nappar första gången eller förstår vad jag håller på med! Och tjänsten kan inte bes om varje gång. Ibland blir det bara kramar utan baktanke.

  Svara

   Glömde ju min mejl, CamCam!

   Svara

  Så detta är inte en ok tävling enligt regelverket? https://herrochfrulagergren.se/2017/02/01/tavling-vinn-lyxiga-diamantorhangen-fran-vanbruun-com/

  Typiskt!!!

  OCH angående mailadressen, jag vet inte vilken jag använde sist så förlåt om jag byter mail på de olika kommentarerna. Jag är för senil för att minnas vilken av mina två jag brukar använda mig av när jag skriver nåt här, samt är det ofta förfyllt med hjälp av Google :p

  Svara

   Hej, Nej det är inte en godkänd tävling!
   Så länge du använder en mailadress där jag kan få tag på dig så får du använda vilken du vill.. =)

   Svara

    Underbart! Jag blev så till mig så jag glömde att ens svara på frågan. Men det är okej, jag är i Australien och behöver inga strumpor just nu hur smäckra de än är. Du får nog helt enkelt dra lott om det! Hahaha!!!

    Svara

  Klockrena strumpor haha! Kul med tävlingar!

  Svara

  Bra inlägg!
  Vad gäller ang text om ’ev vinstskatt betalas av vinnaren bla bla’? När måste denna text stå med?

  Svara

   Det gäller alltid men brukar skrivas i om vinsten är av högt värde. Jag la till det i inlägget. Tack!

   Svara

  Har du någon koll på Yayas. http://www.nouw.se/yayas .Hon är en av få bloggare jag följer och jag insåg precis att alla hennes samarbeten och reklam inlägg bryter mot reglerna.

  Svara

  Det gäller att få honom att tro att det är han själv som kom på idén, gäller mest i stora beslut, i små beslut (typ vinhämtning) så är det fjäsk och huvudet på sned. Har funkat i över 20 år.

  Svara

  Åh, inte nog för att jag verkligen vill ha dessa strumpor så behöver jag dom!!?
  Tänk att slippa resa sig för att fylla på vinglaset?
  Jag brukar inte vara så listig egentligen, gör det mesta själv ? Meeen klart ibland att jag gör nåt lite för min man, typ massera hans fötter, (he loves it) för att sen slå in stöten om vad jag vill ha.
  Brukar funka. Har allt jag behöver, men inte dom här strumporna!
  Håller tummarna! //din namne ?

  Svara

  Jag brukar säga något i stil med ”Jag tror jag ska hämta mitt godis från köket” och luta mig lite framåt som att jag ska resa mig upp och så säger min make alltid ”Jag hämtar åt dig”, eller vad det nu är jag ville ha gjort.

  Svara

  Jag frågar bara. Vi har en överrenskommelse kring att om man frågar den andra om att t.ex. Hämta nät så är det för att man inte orkar själv. Jag gör samma sak för honom, för även om jag är trött så vet jag att han inte skulle fråga om han inte var tröttare ?

  Svara

  Ropar alltid om den kan komma hit lite, när den är är vid saken jag vill ha ”kan du ge mig….” så skrattar jag alltid lite listigt

  Svara

   Glömde mailen!

   Svara

  Antingen drar jag till med ett långt ”snäääällaaa kan du hämta saft åt mig”. Funkar det inte så plutar jag ut underläppen och tittar på honom med mina valpögon, då kan han ju inte säga nej. Eller dra ner byxan och visa skinkorna brukar också funka väldigt bra för att få som jag vill, det är nog det mest effektiva och funkar alltid! Jag har en slags strump-fetish och älskar strumpor med roliga citat eller mönster. Håller tummarna att jag vinner 😀

  Svara

  Jag låtsas att jag inte kan, når eller vet hur man gör. Han älskar att få känna sig ”manlig” och behövd.
  Så jag fortsätter låtsas som att jag inte vet hur man byter däck på bilen eller kopplar in digitalboxen osv.

  Sen gör han samma sak, han blir sugen på någon maträtt och sen ser han ledsen ut och säger ”men jag vet inte hur man lagar mat ju”.
  Haha då smälter jag istället.

  Svara

  Lärde min pojkvän, numera äkta man, att ’satt kvinna sitter!’.
  Det vill säga, har jag väl satt mitt arsle i soffan efter att ha jobbat med tunga lyft i åtta timmar, ammat barnet ett antal gånger efter jobbet, plockat (detta eviga plockande!) och förberett inför morgondagen, ja, då är det faktiskt han som får äran att hämta det som saknas till sin älskvärda fru!

  Så strategin som gäller alla mina systrar, är alltså att deklarera vad som gäller från början!

  Kärlek och bubbel till er alla!
  //Pekfingret

  Svara

   Åh det här svaret älskar jag!!
   Rakt och ärlig utan ljug, manipulationer eller få kvinnor att framstå som svaga hjälplösa idvider. ??

   Att du sedan fick med att vi alla ska dricka mer bubbel hjälper ju också till. ???

   Svara

    Tack!
    Mer bubbel åt folket!
    //Pekfingret

    Svara

  Jag brukar alltid be min sambo fixa något i samband med att han reser sig upp ur soffan och ska gå på toa eller något. Då kan han inte säga nej eftersom han redan rör på sig… 😉

  Svara

   Glömde mailen…

   Svara

  Jag lägger mig som en pascha i soffan och ser til att hans (och min) ögonsten, lilla hunden ligger på magen. Då har han inte hjärta att låta henne resa på sig och man kan dirigera honom dit man vill;-)

  Svara

   Haha, riktigt bra! 😀

   Svara

  Jag är typ sämst på att göra ”dagligt upplock” härhemma. Lägga tomma flaskor i återvinningen, bära ut disk till köket o.s.v. MEN, jag har hittat en enkel lösning på det. Låter jag de sakerna stå i typ två dagar så fixar min sambo det, för han blir så trött på skiten! Varning, kan orsaka viss irritation hos din respektive ^^

  Svara

  Mitt bästa sätt just nu är att påpeka att jag faktiskt bär vårt barn i min kropp, vilket är liiite extra tungt när det kommer till vissa saker (läs tråkiga saker, haha).
  Och de där strumporna skulle ju vara perfekt nu när bebisen snart kommer ut. Efter snart nio månader utan vin skulle jag definitivt behöva en skvätt och gärna någon hämtar det åt mig och passar upp lite 😉

  Svara

  Om man inte har en partner då? ?

  Svara

   Jag försöker lära Tjocka Hetsätarkatten att hämta vin.. det går så där..han bara spiller på golvet..

   Svara

  Ber att få titta på hans snygga röv och sen när han står kan han lika bra gå runt och göra lite nytta ocksä. På så sätt får han känna sig både snygg och duktig, det kan ju inte bli bättre! Sen sitter jag där helt förnöjsamt och kluckar *hehehe* i soffan.

  Svara

  OT, men allas vår catten sänder live på insta nu och berättar att hon är färdig med de kommande 14 dagarnas skoluppgifter, men hinner tyvärr inte jobba eftersom hon pluggar ”heltid”…. :/

  Svara

  Åh, det är så enkelt! Ligger jag och ser på TV t ex och han gör något i annat rum, säger jag; ”Du som ändå är på benen kan väl hyvla upp 10 ostskivor på en tallrik åt mig” Funkar alltid. Vill jag att han skall handla t ex en ost i Närbutiken runt hörnet säger jag; ”Åh, du kilar så käckt och handlar en ost, långa benet före”. Funkar alltid. 🙂

  Svara

  För att vara sådan… Men jag mutar med avsugning eller sex! Works everytime!

  (Vi har ett vanligt fungerande sexliv. Och jag vinner också på det då jag också njuter.Om jag nu måste förklara mig så jag inte bli påhoppad av att jag ”utnyttjar min man med sexuella tjänster etc.” )

  Svara

  Men hur gör man när man ser att nån gör fel ( eller skiter i det ) då? Mitt vita hus har en tävling på Insta där hon skriver ut att vinnare lottas slumpmässigt. Då är det flera företag som bidrar och vinsten är värd flera tusen. Känns helt fel, men vet inte hur jag ska agera utan att bli blockad.

  Svara

   Kolla tillbaka om en halvtimme. Då kommer du ha ett inlägg att länka med.. =)

   Svara

  Jag avslutar varje mening som innehåller önskemål om en tjänst med ”…för du är ju så braaa på det.” Blinka lite med ögonfransarna på det, och vi är i hamn!

  Svara

  Jag säger att han är bra/bäst på det som jag vill ha uträttat! Förstår inte hur det kan fungera så ofta, ibland gäller det en påse micropopcorn, och det är ju inte så jävla svårt precis..

  Eller så är det hans samvete som talar och inte min list….?

  Svara

  Om jag vill ha något får jag min kille att tro att det var hans ide(eftersom det då är han som får fixa det). Vill jag tex ha hamburgare till middag så visar jag honom en bild på IG på en smarrig hamburgare och säger: ”faan vad god den ser ut”! Eller bestar om ett minne som innefattar hamburgare. Inom 30 minuter frågar han om vi inte ska käka Max ikväll, VARJE gång! ?

  Svara

  Hehe, är ointresserad av tävlingen men vill bara inflika att tävlingsinsatsen inte får kunna ses som ett arbete (om jag inte missminner mig). Man får inte ha tävlingen ”Designa min nya header – vinn 1000 kr!” Eller, man får det, men då är vinsten att betrakta som inkomst av tjänst och ska beskattas som så både med sociala avgifter och inkomstskatt. En balansgång alltså!

  Svara

  I perioder så upplever jag att min sambo lämnar mycket skit framme efter sig, som jag då plockat undan för att jag inte står ut (och då är jag ändå inte en Monica Geller ;)). När jag lessnar (ganska snabbt) så samlar jag helt enkelt ihop alla grejerna som vanligt, men sen gömmer jag dem i sängen under hans täcke, så blir det lite extra jobbigt att upptäcka precis innan läggdags!

  Svara

   Och asså då följer en period då kan plockar efter sig själv. Then repeat.

   Svara

  Något behöver lagas: Man tindrar med ögonen, plockar upp en skiftnyckel och frågar sedan

  -hur funkar den här skruvmejseln?

  Svara

  Jag säger helt enkelt;
  -Vill du ha ett glas vin?
  -Ja, tack säger han.
  Då säger jag;
  -Ta med ett till mig oxå!!
  Med dom strumporna behöver jag ju inte ens fråga.

  Svara

  Älskliiing, kan du komma hit lite, vill ha puss. Och nu när du ändå är uppe, kaffe? (Ledsna hund ögon och fullt plut på underläppen och sen garv från båda. Men oftast behövs inte detta, kan kommer ändå med det han tror jag vill ha, och det brukar stämma ❤

  Svara

   PS min gubbe är gamer-änklig, men ställer trots detta upp att serva mig med kaffe och ätbart vid datorn xD
   Ps2 Man blir kall om fötterna när man spelar!

   Svara

  Eftersom min sambo är en pedant utan dess like brukar jag bara stöka till lite extra eller se till att det är något stökigt att plocka med, så brukar han kunna gå en vända extra för det jag vill 😉

  Svara

  Jag tar vår 8 månader gamla dotter i knäet, antingen sittandes, men oftast halvt liggandes. Sen AMMAR JAG!! Alltså det funkar VARJE GÅNG! Jag kan be om VAD SOM HELST! Och det jag vill ha kan vara vart som helst i lägenheten! Inte bara har jag världens privilegie att jag får nära min mat med mina bröst – jag har the best f*ing perk i hela världen. Best thing is – han kan inte säga nej. För då är han ju taskig mot sin lilla flicka och det skulle han aldrig aldrig vara. Alltså det är så himla genialiskt att jag alltid skrattar lite ondskefullt inombords, men jag kan inte heller hjälpa att jag vill ha något just precis då, samtidigt är han så himla gullig som faktiskt alltid alltid ställer upp <3

  Svara

  Glömde säga att strumporna mest kommer att användas av honom eftersom 1. Han älskar sitt Nya Zeeländska sauvignon blanc 2. Jag ammar – no wine.

  Svara

  Ta allt med honom efter en viss tid på kvällen när han är så trött att allt blir ett godkännande och sen påminna honom om det när det är dags (oftast handlar det dock om att jag vill köpa hem onödiga saker och att han blir av med klagande rätten när han ok:at det redan, haha)

  Svara

  Jag knäpper med fingrarna, pekar mot min mage, gör ett gutturalt ljud som påminner honom att det är (typ) hans fel att jag är gravid, och stönar fram det jag vill ha. Typ: ”viiiin, nej men just det… det får jag ju inte… men choklad kan du ju hämta”. Works every time. Om 1 månad får jag dock komma på ett nytt sätt, perfekt med dessa strumpor då!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.