GabJoss får skit för att ha skrivit ”grattis”..

GabJoss:

Skärmavbild 2017-03-10 kl. 15.47.22
På internationella kvinnodagen la Gaby Joe upp den här bilden med taxten ”Grattis till oss på vår dag” och nu ber hon om ursäkt för om hon förolämpade någon.

Igår så skrev jag ”grattis på internationella kvinnodagen” på instagram och det var vissa som kommenterade att man absolut inte kan säga så. Jag tycker att man kan få säga så om man vill. Jag menade ”GRATTIS” som ett grattis till att vi är starka, självständiga, grymma och helt fantastiska kvinnor. Grattis till att allt vi kämpat för har gått och går framåt och grattis till att vi är just VI! Jag vet att världen fortfarande är GRYMT orättvis för oss kvinnor och att vi har en otroligt lång väg kvar att gå. Saker som ska vara självklara är inte det och det är jag medveten om. Det är hemskt! Jag fick en negativ bild av internationella kvinnodagen när jag skrollade igenom sociala medier. Även om personerna jag följer lyfte orättvisorna så kände jag bara hur jag fylldes med mer och mer negativ energi just för att jag blev påmind om hur hemsk världen faktiskt är mot oss kvinnor på många vis. Därför ville jag peppa upp lite och det kändes naturligt och fint att säga grattis. Jag tar gärna emot även hårda fakta men tycker att man kan se dagen på två olika vis. Och jag valde att säga grattis.

Är det verkligen nånting att hacka på? 
Säga vad man vill om GabJossan men hon är verkligen harmlös och vill ingen något illa – någonsin!

I en värld där man inte får skriva ”Grattis till oss på vår dag” så tror jag fan att det behövs det fler magiska fruktfat och bilder på väggord än kvinnor som hackar på hur man formulerar sig på Internationella kvinnodagen – speciellt när hon inte uttryckte sig lika dumt om jag gjorde med ”Happy Pussy day”. 

23 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Varför skulle man inte få säga så? En del människor.

  Svara

  Nu har jag inte läst kommentarerna, men det kan ju absolut problematisera över. Men det här känns verkligen som kasta sten i glashus, då det här inne hackas på folk över att de lämnar positiva kommentarer på andras insta osv. Jag är annars något av en försvarare för bloggares påstådda ”dubbelmoral” och ”hyckleri”, ingen gör allt rätt, och framförallt inte ni som beskyller. Men flera inlägg och kommentarer här inne är verkligen över gränsen. Mitt eget största hyckleri för tillfället är tex att jag egentligen inte vill generera klick här men gör det hela dagarna ändå.

  Svara

  Grattis var det första min man sa till mig när jag vaknade. Och direkt när jag träffade hans kollega var det ett stort Grattis på ”din dag”. Dom är ryssar och det är riktigt illa om dom inte säger grattis, enligt dom själva. Den dagen är ju enormt stor!
  Jag tycker det är fint att säga grattis!☺

  Svara

   Gabriella är ju ryss svensk så då är de väl de som kritiserade hennes hej som ska be om ursäkt för att de inte respekterar andra kulturers traditioner.

   Svara

    * grattis inte hej.

    Svara

    Är hon? Trodde det bara var Fjodor som var det eftersom hon alltid har nämnt det så

    Svara

     Om jag har förstått det rätt har Fjodor finska släktingar och Gabriella ryska.

     Svara

      Fjodor är ett ryskt namn.

      Svara

      Fjodor är döpt efter författaren Dostojevski och har inget med familjens ursprung att göra, har de i alla fall sagt ett flertal gånger i bloggen

      Svara

     Ok, men hon kanske tagit seden från honom. Trodde det var han som hade finskt påbrå och hon ryskt. Med risk för att irritera pk människorna tycker jag hon ser rysk ut, och det var nog därför jag antog att det var tvärtom.

     Svara

     Gabriella är ryska. Hon heter i alla fall Dzitoeva Joss i efternamn, varav Joss kommer från Fjodor.

     Svara

      Om jag minns rätt så har Gabriella sagt att både hon och Fjodor har ryskt påbrå. Men det efternamnet har jag aldrig hörttalas om innan. Tror hon har sagt att hon hette Hansson i efternamn innan hon gifte sig, märkligt.

      Svara

      Har fattat det som hon fick Hansson från sin svenska pappa och det andra efternamnet från sin ryska mamma.

      Svara

  Inget ont om hur någon enskild person väljer att uttrycka sig, men jag kan tycka att det känns lite historielöst..? Är det inte lite som att gratulera underbetalda arbetare med pissiga arbetsförhållanden på 1:a maj?
  Den internationella kvinnodagen finns till för att belysa orättvisorna mellan könen, kommersiella högtidsdagar när vi grattar varandra, firar o köper glittrigt skit finns det annars gott om…

  Svara

   Håller med. Grattis till lägre lön, fattigpension, föda barn i bil, våld och övergrepp. Well Thank you………..

   Svara

  Åh herregud vilken jävla tråkig inställning till livet ni verkar ha.

  Svara

  VARFÖR be om ursäkt hela tiden? Jävla mes

  Svara

  Kommer få hat nu men jag tycker det var långsökt och extremt ”petty” att klaga på Gabjoss grattis. För ja, visst finns det mycket kvar att förändra och många kvinnor har det uslare än man vågar föreställa sig, men man FÅR väl vara glad för det lilla ändå? Eller?
  Det här känns som ännu en ”är du inte feminist på exakt rätt sätt så får du inte vara feminist”-grej.

  Svara

  Blev grattad av 80-årig farbror som jag brukar träffa på min barnvagnspromenad. Han skulle gå och köpa mimosasallad till sin fru för att hon älskade det ?
  Även om jag vet att dagen ska uppmärksammas och inte grattas tycker jag att huvudsaken är att det blir något positivt och stärkande av det. Att en man född på 30-talet ändå tar dagen till sig är ett steg I rätt riktig.

  Svara

  Jag tycker hela grejen med att man ska tilldela en dag till ett kön känns lite fel överlag, alla dagar ska va till för alla kön och etniciteter för den delen och man ska inte behöva ha en egen dag eller vecka (som det är för svarta i usa). Och tänk om man inte vill tillhöra något kön och inte identifierar sig som varken kvinna eller man, får man ingen dag alls då? Mor och Fars dag är mer lugnt för mig för då lägger man så mycket tid på sina barn så man kan behöva bli bortskämd.

  Svara

   En vecka för svarta i USA? Vad ”kallas/heter” den veckan? Vad går den ut på :)? Jag har aldrig hört talas om den.

   Svara

    Rör sig inte om ”en vecka för svarta”, men det finns något som kallas ”black history month” som sker i oktober. Handlar om att i princip alla historiböcker och andra sorters berättelser om historiska händelser är från vita människors perspektiv och oftast utesluter färgade människors insatser och betydande för historien. Och så är det verkligen, framförallt i vissa delar av USA är det än mer förekommande. Pluggade på high school ett år i en sydstat och man pratade inte ens om slaveriet som just slaveri i historieböckerna där, rätt sjukt. I vilket fall, poängen med Black History Month är alltså att olika tidskrifter och andra publikationer sätter lite extra fokus på svartas historia, främst i USA då.

    Svara

  Det är ingen som säger att man ”inte får” säga grattis. Som vanligt, med de flesta kritiska kommentarer angående hur någon uttrycker sig så handlar det sällan om vad någon ”får” eller ”inte får” göra. I detta fall handlar det snarare om att alla som säger ”grattis” på kvinnodagen helt har missat poängen med kvinnodagen. Man behandlar det som en slags extra alla hjärtans dag eller mors dag för alla kvinnor, men det är inte alls själva poängen. En sådan dag behövs inte och var det syftet kan jag isåfall förstå alla som klagar på att dagen ens existerar. Poängen är att det ska vara en dag att sätta spotlighten lite extra på all skit kvinnor runt om i världen får ta.
  Om man orkat ta sig några minuter att faktiskt ens läsa på om vad kvinnodagen innebär så framstår alla som säger ”grattis” som lite korkade faktiskt, som någon annan här påpekade så blir det ungefär som att säga grattis till någon som demonsterar på 1:a maj. Men det betyder inte att du ”inte får” säga grattis, säg grattis hur mycket du vill – men jag och många andra kommer fortsätta tycka du är rätt ignorant eller korkad som inte ens kan läsa i fem minuter och förstå vad det handlar om.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.