Post Traumatic Stress Disorder.

Tyra Sjöstedt:


Skönt att se att hon slutat med Dagens outfit och sånt trivialt… 🙂

När jag stängde ner bloggen så fick jag sån trauma/kris kopplat till datorn, dels att jag blev utsatt för rätt tuffa drev av kränkningar och mobbning under tiden som jag låg på sjukhuset och satt i rullstol. Det tog enormt hårt på mig och jag fick uppleva sån ondska och hat vilket slet upp mig inifrån. Sen är min dator kopplad till jobb = påminnelse om hästar och allt jag förlorat (eftersom jag jobbar och driver ett ridsportsmärke). Och olyckan gjorde ju att jag förlorade ridningen – Mille –  som jag älskar så. Hela hästbiten och datornbiten påverkade mig så pass mycket att det blev ett stort trauma (ihop med mkt annat), så på ett halvår så har jag inte ens kunnat öppna min dator utan att få stor ångest/panikattack.

Stallet och hästarna var verkligen min frizon, och det är en livsstil som bygger på en del av hela sin identitet. Så att förlora den var ett stort trauma för mig. Idag kan jag inte gå till ett stall eller träffa en häst. Det är en jävla sorg som är obeskrivlig. Men jag jobbar på och mitt mående och allt vad det innebär med ptsd kämpar jag på med. Mitt mål är att kunna rida igen. Jag har ju trots allt min älskade Fleur kvar, och jag vill inget annat än att vara med henne.

//Tyra

Anledningen till att Tyra varit ”offline” sedan olyckan är pga att hon drabbats av PTSD – Post traumatic Stress Disorder – och har förknippat datorn med jobb/hästar och allt hon förlorat sen olyckan. (Du kan läsa mer om det här.)

Jag kan absolut sätta in i hur det är att associera saker som tidigare var glädjeämnen med ångest och liknande men jag blir ändå lite förvirrad när hon skriver ”allt hon förlorat”.
Vad menar hon? Hon är ju inte förlamad, har väl läkt som hon ska så egentligen har hon ju inte förlorat någonting – det enda (om man får säga så) är ju den mentala biten.
Och det är ingen liten bit, det vet jag men det känns ändå så drastiskt att säga att hon ”förlorat ridningen och Mille” för det har hon ju inte.
Hon skulle ju kunna få allt det tillbaka.
Eller?

Har hon sålt Mille men inte Fleur?
Sålt tävlingshästen med har kvar StollFian som inte ens Cornelia Rylén vågade rida på?

Jag tror att Tyra kan komma tillbaka – så länge hon inte ser det som ”förlorat”.
Se det mer som ”försenat”..

 

 

63 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vadå företaget växer så det knakar och det hår jättebra? Ingen kan ju ens svara på deras egna inlägg på instagram. Finns ju de som frågat om öppettiderna i två månader utan att få svar på en sådan enkel fråga. Låter ju mer som att det gått i konkurs och ingen arbetar för alls.

  Svara

  Skrivet av hobbypsykologen CamCam.

  Säg mig, du som påstår att du själv har problem med psykisk ohälsa. Har du kommit tillräckligt långt med dig själv för att vara i en position att ge råd?

  Svara

   Men herreGUD. Vad gör du ens här inne? Kan du snälla, snälla sluta förpesta kommentarsfältet med dina förminskande och självgoda kommentarer, dag ut och dag in?

   Svara

    Gilla! Gilla! Gilla! Gilla!!!!!

    Svara

    Like like like!

    Svara

   Du är en sådär riktigt jävla tråkig typ som går på diskotek och sedan skriker du att musiken ska sänkas och klagar i baren över att det säljs alkohol. Spyr varenda gång jag ser ditt nick då du ska lägga dig i allt och kommentera allt i varenda inlägg

   Svara

    Den här kommentaren var för rolig för att inte låta bli att svara på. 😎

    Du överdriver inte lite mycket nu va? Och jag hoppas verkligen inte du spyr varje gång du ser mitt nick om du är ofta på bloggen, för då kommer du lida näringsbrist.

    Och vad tror ni era kommenterar kommer locka mig till att göra? Sluta skriva eller skriva fler?

    Och vad är ert problem? Att ni eller blogginnehavaren inte får granskas i motsvarade mängd? Men det är kanske inte för granskningen ni är här? Det kanske mer är för att få kasta lite skit?

    Till anonym ovan. Sluta skriva? Skojar du! Jag jobbar ju på att bli den som fäller kommentar 100 000. 😈 😂

    Svara

     Om det är något jag vet så är det att inget är svart-o-vitt. Ibland har vi rätt, ibland har vi fel, ibland är vi själva rätt lika(sinnade) de vi kritiserar, ofta utan att veta om det. Och ditt svar här, min vän, måste jag säga låter som något CamCam skulle skriva. En salig blandning sarkasm, konfrontation och rättfärdighet (vem ska bli kronad granskningsdrottning/kung måntro?). Hursom, det som händer i kommentarsfältet är att ni triggar och hetsar varandra. Jag antar att du är kritisk mot klimatet i inläggen och kommentarerna, TRH, men har du funderat på din egen roll i detta?

     Svara

      Åh så ”Aaameeen” på den! 👍

      Svara

      @X: ”vem ska bli kronad granskningsdrottning/kung måntro”

      Varför ska någon bli det? Vem tycker så menar du? Är vi inte alla lika kapabla till att granska menar du. Att någon är bättre än någon annan? enligt dig då?

      Du läser in något i min kommentar som inte står där. Jag ställer mig på samma nivå som dem som kritiserar mig medan de försöker ställa mig under dem och deras rätt att få skriva vad de vill.

      Och jag är absolut villig i att granska min egen roll, men kom då med relevanta exempel och inte med löjliga påhopp.

      Tycker du verkligen det är konstigt om jag svarar med lite ironi på dessa överdrivna icke sakliga kommentarer?

      Trodde skämtsam ironi var vad den här bloggen gick ut på? 😉

      Svara

      TRH,

      Jag tyckte att jag kom med ett rätt konkret exempel. Jag tycker att din kommentar låter som något som blogginnehavaren skulle skriva, som in sin tur ofta kritiseras och/eller anses skapa drev. Jag tycker inte att någon är bättre eller sämre än någon annan, vi är alla rättfärdiga i våra åsikter (jag med, annars hade jag inte brytt mig om att kommentera), men det är just det jag vill belysa. CamCam tycker att hon har rätt. Du tycker att du har rätt. Jag tycker att jag har rätt. Alla som kommenterar tycker antagligen att de har rätt. Imorgon kanske vi ångrar oss lite och börjar tycka annorlunda. That’s life. Min avsikt var att upplysa dig om att din kommentar låter mycket som CamCams argument, och att du är delaktig i det hätska kommentarsfältet. Men du får gärna utveckla vilka ’löjliga påhopp’ jag har kommit med, genuint intresserad.

      Mig veterligen har ingen granskningsföreträde. Men vi vill gärna ha det, återigen min poäng.

      Svara

      X Men jag har inte menat att du har kommit med löjliga påhopp. Jag syftade till anonym och Stina

      Det var som en förklaring till din kritik om min kommentar här som du kritiserade.

      Tycker du att det är konstigt att jag besvara den med skämtsam ironi?

      Jag ska dessutom vidareutveckla den frågan med, tycker du verkligen det är samma att jag svara så här som när CamCam gör det på sakliga kommentarer? På riktigt?

      Menar du på att mitt ironiska svar på ett ”påhopp” på mig är att bidra till ett dåligt kommentarsfält?

      Är det här din kritik ligger?

      I så fall så bli mitt svar till dig att anledningen jag svarar är för att andar ska förstå att liknande kommenterar inte är ok. Att det är ok att säga ifrån.

      Ang din fråga om drottning eller kung som ska utse tycker jag fortfarande var luddig och onödigt insinuant för att inte nämna irrelevant då inget av det jag skrev andas ens lite av det.

      Jag skrev ju det du skriver här redan från början. Att vi alla bör få kritisera, ink jag, och att det inte är mina antagonisters förbehållen rätt.

      Svara

   Men GUUUD vad du alltid ska förstöra kommentarsfältet. Snälla camcam, blocka henne!

   Svara

    Ja tack är det någon som verkligen förstör bland kommentarerna så är det hon. så vansinnigt tråkigt

    Svara

     Ok, vi går på X linje.

     Skulle du vilja vara lite mer specifik på hur jag förstör bland kommentarerna? Vad är det enligt dig som jag ska ta åt mig av?

     Att liksom bara säga, sluta, är ju inte precis så kontraktivt och att säga att jag inte ska skriva alls och att allt är fel och oförbätterligt blir svårt att ta på allvar.

     Svara

      Du är högfärdig och en besserwisser.
      Det skulle inte förvå mig om du är så självgod att du njuter av att lukta på dina fisar när du fisit.

      Ditt sätt är alltid ”det rätta” och du kommer med härskartekniker som är läskiga.

      Du kritiserar allt som denna bloggen skriver, och ska visa vilken duktig människa du är genom att påpeka andras fel och brister 24/7 i detta kommentarsfält. Kan du inte bara skaff dig ett jobb och en hobby? Din närvaro här, som är jämt, drar alltid ner mitt humör.

      Kan du inte skaffa en egen blogg? Typ: http://www.jagjagJAG.randomblogg.com och DÄR kan du raljera dygnet runt om du vill.

      Svara

      Så du hade eventuellt något att komma med men då du helt saknar exempel för att stödja dina åsikter samt blandade in en hel hoper med överdrifter och annat trams så bara går det inte att ta dig på allvar K.

      Kritik mot mig kommer alltid efter att jag har kritiserat den här bloggen. Men att kalla det för kritik är att vara väldigt snäll då det enda som kommer fram är slitkastning utan substans.

      Svara

   Håller med dig Hmmis

   Svara

  Tydligen inte mer ångest än att hon kunde hänga på SIHS i november. Hon tipsar om olika hästevenemang på sitt andra instgram, tex. ”Precis NU börjar Ginatricots Grand Prix 150. Sänds live på Equisport.tv 👍🏻”
  Vad vi vill läsa om angående företaget? -Tja, många vill komma fram till kundservice och veta öppetider!

  Svara

  Till Henrietta:

  Hur går det med insamlande av material till SV? 🙂

  Svara

   Är också nyfiken 😀 !

   Svara

   Working on it! Haft stora issues med internet, eller routern rättare sagt.

   Svara

    Grymt att du gör det!

    Svara

    Fick ihop världens sämsta tips till skatteverket. Hade alla grejer och filer osv. och jag hade redan skrivit några rader, men blir då avbruten pga telefonterror av nära och kära. Blir schockad av vad som hänt och bara sätter punkt på texten och skickar iväg. Inga befogade filer blev det. Helt sämst. Om jag fick LDs namn rätt så är jag nöjd, typ så.

    Svara

  Man säljer inte en häst som Fleur särskilt lätt. Det finns säkert folk som vill köpa. Men de kan sällan nog.
  Med det inte sagt att Tyra kan nog. Men hon har iaf resurser att hyra in bra hjälp.

  Vet vi verkligen att Cornelia inte vågade rida den?
  Jag brukar säga att en häst är för svår för mig om jag inte vill jobba med ägaren.
  Sen kan ju ägaren ha orimliga mål eller vilja ha hästen utbildad på ett sätt som inte passar mig. Då får någon annan också ta jobbet.

  Jag kan tänka mig att Tyra lägger in förlust av saker i jobbet, pojkvän/giftermål etc utöver ridförmåga.

  Ridintresse när man har egen häst är en livsstil. Man kan känna sig väldigt vilsen om man slutar/funderar på att sluta. Det är så många timmar per dag, så stor del av ens tankar som måste fyllas med annat. Ens identitet rubbas.

  Tycker det verkar som Tyra är rätt vilsen och mår rätt dåligt. EMDR brukar inte vem som helst få.

  Svara

  Problemet med ptsd är att man inte kan skilja på då och nu, dofter känslor tankar mm associeras/kopplas till den gamla jobbiga händelsen. Katastroftankar ingår också. Jag har själv haft ptsd. Frisk nu, men det var hemska år och han fortfarande få flashbacks men inte så det är jobbigt längre.
  I den värsta perioden påminde allt om det som hänt. Inte att jag börjar tänka på vad som hänt utan såhär:
  när jag blev traumatiserad var det sol och doftade på ett speciellt sätt. Kom det tex en dag med solljus sattes samma känsla igång(rädslan) som jag hade vid traumat. Jag tänkte inte alls på händelsen utan det var endast känslan som upprepade sig. Mam får panik, samma rädsla som tidigare(fast den är helt obefogad då man är i trygghet och inte i det förgångna).

  Det är ett knepigt och hemskt syndrom och svårt att förstå. Att en doft, känsla, ett ord kan trigga och kasta en tillbaka till känslan man hade under traumat. Det är ett allvarligt syndrom, just pga att det slår till av helt vardagliga saker som inte går att undvika. Leder ofta till isolering, självmordstankar, dödsångest osv och är otroligt viktigt med vård för specifikt ptsd.

  Har ingen åsikt om just tyras situation men ville förklara lite hur det funkar, för de som inte vet. Är väl inte jättebra på att förklara kanske men fråga om ni vill 😉

  Svara

   Hej E!

   Har du haft (har) en blogg? 😉

   I så fall, allt bra med dig?

   Svara

    Hej! Nej det har jag inte 🙂

    Svara

     Aha. Ok. Dina relationer mot solljus påminde mig om någon annan.

     Sköt om dig!

     Svara

   Ja!

   Har inte haft ptsd, men fick hjärnhinneinflammation när jag var 16. På sjukhuset åt jag sådant jag tyckte om, mest tucks eftersom aptiten var så dålig. Nu får jag sådan hemsk huvudvärk bara av lukten. Det har gått sju år, och det är fortfarande den vidrigaste huvudvärken jag känt, allt av en lukt! Skulle jag smaka skulle jag säkert kräkas.

   Svara

  När jag inte ligger halvnaken på en häst och heilar är jag hjärnkirurg.

  Svara

  Varför utala sig om saker man inte förstår sig på?! Att ha ångest mm är såklart olika för alla hur man upplever det!

  Svara

  Nej du kan inte sätta dig in i hur det är att ha PTSD alla som har PTSD har olika triggers och olika trauman så nej du kan inte och kommer aldrig kunna förstå camila. Att leka hobbypsykolog är skadligt speciellt när man inte kan något om något så allvarligt som PTSD. Dina antagande påstående och mobbing mot tyra kan vara livsfarligt för henne. Men det är du för korkad för att förstå.

  Svara

  Har hon implantat?

  Svara

  Cornelia vågade visst rida Fleur. Det har aldrig varit problem i ridningen utan i all övrig hantering. Cornelia har skrivit att hon tycker Fleur bör få vara färdig med att vara tävlingshäst och det säger ganska mycket om hur skadad invändigt/utbränd Fleur varit/är i livet. Stollian är isåfall T som skrivit hon ville rida SM på henne.

  Svara

   Stollfian skulle det såklart stå.

   Svara

   Men det var väl problem i ridningen också har jag för mig..? Blev väl stressad när man skulle sitta upp, såg en bom och hinder osv?

   Svara

    Isåfall är det bara hos T, ingen annan säger sig haft problem med henne i ridningen.

    Svara

  Jag höll också på med hästar förr och även om jag (som Tyra gjort) sålde min häst frivilligt pga en olycka för Tyra, och pga av mitt missbruk för mig så kände jag att jag förlorat allt. Jag förklarade ju mitt största intresse, det enda jag visste att jag älskade och utan hästar, vem var jag då? Så återigen handlar det inte om att hon kan köpa ny häst, det kan jag med. Det handlar om hur vilsen man blir när man inte ens orkar eller kan göra det man älskar mest, för att psyket är totalt förstört, inte för att inte kroppen kan. Skillnad det där.

  Svara

  Har vi fått reda på hur det gick med katten sessan?

  Svara

   Det gick jättebra! Pengarna täckte all vård och överskottet gick till ett katthem. Allting redovisades här på bloggen. 😻😻

   Svara

    Åh, det hade jag missat! Vad härligt!!!!

    Svara

  Vart skriver hon att hon lider av PTSD?

  Svara

   På sin blogg.

   Svara

    Okej! Missade det ordet i inlägget så trodde mest det var du som lekte Hobby-psykolog men nu när jag läste det igen så såg jag det 🙂

    Svara

  Håller med hon har inte förlorat allt men hon är ju lite av en dramaqueen så då ser hon det väl så.. ena dagen si, andra dagen så…det har alltid svängt från ena dagen till den andra i hennes liv så det finns tyvärr inte så mycket man kan ta på allvar:/

  Svara

  Och så ligger man på en plasthäst med silikonbopparna i vädret 😂🙈

  Svara

   😀

   Svara

  Men snälla nån då… C ger väl inga råd. Det här är ett frågande inlägg om PTDS och hur det kan yttra sig. Förövrigt är kopplingen till C:s kritik mot Tyra väldigt skev då det här inte är eller försöker vara någon hjälpande blogg för psykiskt sjuka och Camcam inte har någon ambition leka hobbypsykolog. Tycker hmm ska sluta humma och kamma till sig lite. Förstår att folk här retar sig på dig.

  Svara

   Hej hej WigWag som har LD #1 på fiendelistan!

   Såg att du här också har svängt från att skriva fina kommentarer inne hos Elaine till att här ha en annan ton.

   Ja ja, i vilket fall så var min kommentar ovan kanske inte så allvarligt menat utan lite mer av en spegel till vad som sagts tidigare. Tänkte du kanske inte visste det.

   Du gillar mig när jag håller med dig eller försvara din rätt att få kommentera som alla andra, men ger dig på mig när jag förvarar LD för samma sak.

   Jag har lite svårt att ta dina åsikter på allvar pga att de är så avgörande för i vilket läger du placerar en för dagen. Du är lite för svart/vit för min smak samt rätt ofta inkonsekvent (förutom ditt ”hat av LD då)

   Trotts det, ha en fin helg!

   Svara

    WigWag? ser ingen med det nicket.
    Kanske därför du tycker det svänger? är kanske inte samma person du menar. 🙂

    Svara

    Näärå. .jag är jag. Kändis i vissa kretsar. Till Hmm. Gulligt av dig att du försökt försvara mig även om jag inte minns i vilket sammanhang. Och visst håller jag med i mycket du skriver.Du är ju liberalfeminist precis som jag så vore konstigt annars. Men som du vet är det bloggaren som sätter tonen på sin egen blogg och jag anpassar mig till det. Det är inget svängande hit eller dit. Att du försvarar Elaine här är väl en sak men LD…eh kom igen. Du måste ju se hur hon behandlar folk på sin blogg. ”Tjafsar” du eller LD bara blir trött på dig så åker du ut. Manshat, inkonsekvens, dubbla måttstockar, obildad, anti-intellektuell, mobbare och offer-kofta. Gillar du henne?

    Svara

     wigwag: Det var en gång när du var hårt ansatt hos bloggkommentatoerna.

     Tja, du har haft din egen tolkning på hur man ska anpassa tonen som jag inte håller med om.

     Vad jag tycker om LD. Lite allt möjligt. Jag gillar inte allt hon står för men jag ger henne absolut credd för att hon alltid är villig att ändra sig.

     Och jag förvara alltid allas rätt att få komma till tals. Även min ”värsta fiende”.

     Svara

     Alltså Hmm…Du har en himla konstig föreställning om det här med ”att få komma till tals”. Det är klassiskt liberalt att försvara den rätten och det gör jag också. Vilket betyder att om polisen gjorde razzia hemma hos LD och tog hennes dator samt stängde ner internetanslutning pga ”samhällsomstörtande” verksamhet eller nåt så skulle jag inte tycka om det. Någon rätt att på den här eller andra bloggar utom hennes egen brölar ut sina sjuka åsikter har hon sannerligen inte. Och det har varken du eller jag heller. Anledningen till att du försvarat mig på BK beror på att du gillat det jag skrivit eller ogillat det min meningsmotståndare skrivit inte som försvar av yttrandefriheten. För jag antar du slutar försvara mig nu när jag svänger för mycket och du inte längre kan ta åsikterna på allvar? Jag har inte svängt en millimeter i mina åsikter. Orkar dock inte med Elaine längre och vill inte heller bråka med henne. Avstår därför kommentera där.

     Svara

      Du har fel wigwag. Anledningen till att jag försvarade dig var inte pga att jag gillade det du sa där utan att du fick skit för något som inte stämde.

      Jag kommer försvara dig här med ifall jag ser mobbing mot dig som inte är saklig.

      Jag kommer inte nu precis som innan försvara dig för dina åsikter.

      Jag svänger inte. Jag är konsekvent.

      Döm inte mig efter hur du känner dig själv.

      Svara

      Alltså försvara du mig för att du inte gilla nåt som min motdebbatör sa. Precis som jag skrev. ”Det stämde inte”. Vad har du för problem Hmm? Och osaklig mobbing! Vad fan är det? Du är ju förfan dum i huvet. Sen fatta jag inte det sista du skrev och det gör nog inte du heller. Spela roll. Fortsätt du med försvarande så blir det nog bra ska du se.

      Svara

      Det är du som är trög.

      Det var inte för att jag inte gillade det hen sade, hen hade rätt ang dig, utanför att det inte stämde där och då i rummet.

      Och jo då jag fattar precis vad jag säger men är inte ett dugg förvånad över din brist på självinsikt. Även den är du konsekvent med att sakna.

      Mitt problem med dig är din avskavd för att se vad som är vad och barnsligt säga att ”du är dum i huvudet ” viker iofs klockrent hamnar i ditt mönster när du har slut på riktiga argument. Då tar du alltid till med personangrepp. Lite fjantigt att göra för en man som är minst 50 år blir väl mitt domslut.

      Vi lär nog synas i en annan tråd.

      Ha det!

      Svara

      Men kära hjärtanes då… Bara för jag mobbar dig lite sådär sakligt behöver du ju inte fortsätta göra bort dig. Du försvara mig hos BK för att den jag debattera med skrivit nåt du inte tyckte stämde. Det var du som tyckte det inte stämde. Jag kanske tyckte det stämde. Den som skrev kanske tyckte det stämde. Alla andra som läste kanske tyckte det stämde. Men du tyckte det inte och därför reagera du negativt på det vilket är att subjektivt, från din horisont, inte gilla det personen skrev. Personangrepp? Den som skriver att nån blivit osakligt mobbad är dum i huvet enligt mig. Det är inte personligt menat men nu var det ju du som skrev det! Och inte svarar du heller. Vad menar du? Varför vill du inte försvara folk som blir sakligt mobbade? Vad innebär det bli sakligt mobbad? Du har mycket att fundera på här och reda ut. Lycka till!

      Svara

      Kom nu ihåg vad du skriver.

      Detta att du inte kallade mig för det personligen.

      ”Du är ju förfan dum i huvet. ”

      Vi kan börja där.

      Att du sitter och spekulera om vad mitt försvar om dig rör är ju tramsigt och du bygger hela din hypotes om något du inte minns och så är det jag som gör bort mig.

      Ja du förnekar dig aldrig med ditt ologiska svammel basert på allt annat än fakta.

      Jag ska hjälpa dig lite på traven. Det jag försvarade dig om hade inget med någon åsikt som debbaterades att göra.

      Försök igen nu.

      Svara

    Att du Hmm ens har koll på vad olika och specifika nick skriver på olika bloggar talar ju för hur jäkla lite liv du har.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.