Du är välkommen!

Elaine Eksvärd:

Modellagenturen Stockholmsgruppen Kids la nyligen ut en annons där de söker nya modeller till sitt stall.
Jag har lite svårt för det där med all modella barn på samma sätt som jag känner inför skönhetstävlingar för barn – tänk JonBenet Ramsey – men har fått acceptera att det är så världen ser ut.

Elaine satte sig som klart och plitade ihop en fråga till dem om man som funktionsvarierat barn är välkommet att söka och fick ett väldigt fint svar tillbaka att det var man självklart.
Att Stockholmsgruppen använde ordet ”funktionsnedsatt” istället för det nya, trendande ordet ”funktionsvarierad” högg hon inte på – säkert bara för att hon fick det svar hon ville från dem.

Men det är fan inte lätt det där. Innan Elaine skrev om sin dotter så hade jag aldrig hört ordet ”Fuktionsvarierad” innan och hade förmodligen sagt ”fel” om jag fått frågan. Det tog också ett tag innan jag hajjade att man ändrat från ”rullstolsbunden” till ”rullstolburen” – kan man inte skicka ut någon typ av pressmeddelande när man ändrar? För givetvis vill jag ju som normalt funtad människa inte använda mig av ord som är kränkande för någon annan.
Men hur ska man veta?

I alla fall!
Fint av Stockholmsgruppen att svara som de gjorde och så får vi bara hoppas på att uppdragsgivarna i framtiden vill ha modeller som representerar hela samhället.
Och var rätt anledning och inte bara för att plocka PK-poäng.
Men hur vet man det? Och är det viktigt?

Eller kan det vara så att Elaine fick detta svaret då Stockholmsgruppen Kids visste att det skulle publiceras?
En annan följare fick nämligen ett aningens annat svar från samma modellagentur.


38 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Snygg länkning till din sambos blogg 😉

  Svara

   Smooooooth va? Hehe..

   Svara

  Spelar ingen roll on ni säger rullstolsburen eller rullstolsbunden, jag kan lik förbannat inte gå! 🤔😋

  Svara

   haha! <3

   Svara

  Min erfarenhet är att det blir aningen förminskat när det benämns som varierat? Vi alla har väl egentligen variationer så blir kanske lite oklart.

  Svara

  Nä man vill ju inte säga fel men det är banne mig inte lätt att veta vilket ord som gäller denna vecka. Vad gäller Elaine så känns det lite hysteriskt att det nu minsann måste finnas modeller med funktionsVARIATIONER (har vi inte alla en variation i hur vi fungerar?) överallt och nej accepteras inte som ett OK svar. Det är ju fint att jobba för att folk som är utanför normalmallen ska synas mer men reklambranschen visar väl i huvudsak unga, vackra, smala modeller och har ingen ambition på att spegla hur samhället/folk i stort ser ut?

  Svara

   Tänkte precis på det där om att reklmabranschen inte är ute efter goda gärningar, de vill tjäna pengar. Det är heller inte deras uppgift att spegla samhället även om vi kan önska att det vore det.
   Jag tycker dock att man kan se att branschen börjar haka på ”plussize” och det syns fler och fler normala kroppar i reklamsammanhang. Jag tänker att ett steg i taget är väl bra precis som med allt annat?

   Sen börjar det bli lite väl hysteriskt med vad vi får/ska säga idag. Folk får smäll på fingrarna så fort de öppnar munnen eftersom de inte har vett att kalla personen framför dom för rätt sak. Följer man inte Elaines blogg så har man inte en susning om vad man ska kalla någon med Downs syndrome och förmodligen känner väldigt få till just den VARIATIONEN.
   Är det inte lite mycket begärt att alla i samhället ska känna till varenda VARIATION men rätt namn och vilka reglerna är kring hur vi ska bemöta just den VARIATIONEN?

   Svara

    Nu tycker jag du är lite hård mot elaine (även om inte jag heller håller med henne om ordets betydelse). Hon pratar ju utifrån sitt barn och att hon vill göra folk uppmärksamma på Williams syndrom som hennes dotter har. Det är ju ganska naturligt att hon vill öka kunskapen? Min sons syndrom finns det fyra nu upptäckta fall av i världen, ibland önskar jag att det fanns fler, att vi visste mer (det önskar jag iofs alltid) och att det fanns broschyrer och stödföreningar och sammanhang. Sen vill hon inte ha något särskilt ord för varje syndrom utan att vi slutar kalla det funktionsnedsättning, där tycker jag att hon har fel men jag förstår hur hon tänker.

    Svara

  Med tanke på hur stockholmsgruppen har agerat gentemot Hannah och Amandas nystartade modellagentur (fredagspodden den 31/3) så är jag HELT säker på att svaret Elaine fick bara är ett spel för gallerierna. Det finns ingen önskan om mångfald där, inte så länge det inte medför en stor ekonomisk vinst.

  Svara

   Berätta mer om hur de agerat mot H & A? 🙂

   Svara

    Med risk för att jag inte minns detaljerna:
    H och A har startat en modellagentur, enligt dem själva för att de tycker att utbudet i fråga om mångfald är för dåligt hos de som finns. Ffa brist på varierande storlekar.

    De har använt både ”egna” modeller såväl som modeller från Sthlmsgruppen och Mikas förut och ville så också göra inför en fotografering av en ny kollektion. Nu med skillnaden att de faktiskt startat en egen agentur, som de uttryckligen har sagt är ett komplement till de agenturer som redan finns, eftersom de befintliga inte har alla modeller de är ute efter.

    När de tog kontakt med Sthlmsgruppen och Mikas för att boka modeller fick de nästan helt lika svar tillbaka: att de, genom att starta egen agentur, ”motarbetar” Sthlmsgruppen och Mikas sätt att jobba. Deras ”sätt att jobba” är alltså att fortsätta göda den skeva uppfattningen att kvinnor ska vara en strl 34.

    Sthlmsgruppen har ingen önskan om att öka mångfalden, det är jag övertygad om. Inte i någon av deras verksamheter. Vad gäller barn så är det bara att kolla deras instagramkonto stockholmsgruppenkids – det är en orgie i ”perfekta barn”. (Hur de konsekvent benämner flickor ”beautiful” och ”adorable”, och pojkar ”cool” är ett annat problem)

    Svara

  Själv är jag rätt trött på ordet funktionsvarierad, som ska vara så himla rätt och i tiden att använda. Som några ovan säger, vi har väl alla variationer i hur vi fungerar? Min son däremot, han har en funktionsnedsättning och inget annat, och vi väljer att kalla det precis det. Han har en nedsättning av vissa funktioner som de allra flesta andra inte har. Han kan inte göra en hel del av de saker hans jämnåriga kan, och det är faktiskt i min värld lite naivt att kalla det för en variation.

  Jag gör ingen sak av det – så länge ingen väljer sina ord med avsikt att såra lägger jag mig inte i – men om Elaine eller någon annan skulle påpeka att jag borde kalla min sons funktionshinder för en funktionsvariation så skulle jag nog ilska till. 🙂

  Svara

   ❤️

   Svara

   Känner precis som du! Jag vill gärna ha ett ord som faktiskt lite beskriver vad det är och att det bara är som det är. Min son är liten men han har en yngre bror som om några år kommer fråga och behöver första varför han kan göra saker hans storebror inte kan, då är det svårt att prata om variationer som elaine använder det för då kommer han ändå inte fatta varför bara hans bror är en variation.

   Svara

  Jag som har aspergers syndrom ogillar ordet funktionsvarierad.

  Som om att vara funktionsnedsatt skulle vara någonting fult så man måste skaffa ett ”finare” ord för det.

  Jag kommer alltid kalla mig själv för funktionsnedsatt för det är vad jag är och jag skäms inte!

  Svara

   Det finns en annan definition av funktionsvariation som jag tror (svårt att hitta källor!) Är den ursprungliga: att vi alla har variationer i våra funktioner och då passar alla in i samma skala. Lite som att vi pratar om autismspektrum numera och har det som samlingsbegrepp för diagnoser som kan betyda väldigt olika saker.

   Svara

  Är det ens någon som är ”funktionsvarierad” som skulle bli kränkt eller ta illa upp om någon använder ordet ”funktionshinder”? Eller någon i rullstol om man använder ”rullstolsbunden”? Känns som några sekundärkränkta människor gått deras ärenden åt dem. Men vad vet jag.

  Svara

   Kan bara svara för mig själv, jag har aspergers och tar absolut inte illa upp. Jag är funktionsnedsatt och känner bara… jaha? Ska jag känna mig kränkt av ett ord? Vissa saker är jag superbra på, andra jättedålig. Ibland hatar jag att ha aspergers, ibland tycker jag det är helt okej, men precis som J ovan så skulle jag aldrig skämmas. <3

   Svara

   Funktionshindrad är man bara först när ens funktionsnedsättning faktiskt blir ett hinder. Ex. en person som saknar två ben har en funktionsnedsättning som först blir ett hinder när man ber hen att springa på sina ben.

   Fram tills att man blir hindrad är det således en nedsättning.

   Svara

    Ja men funktionsnedsättning var ju tydligen inte heller ett okej ord numera? Funktionsvariation är ju det acceptabla enligt vissa… 🙄

    Svara

     Jo, funktionsnedsättning är det officiella, funktionsvariation är något som uppkommit men som inte används exempelvis inom specialpedagogiken osv.

     Annat ex. synfel är vår tids vanligaste funktionsnedsättning, men inget hinder så glasögon/linser kan korrigera. Först när synfelet begränsar vardagslivet blir det ett funktionshinder, och funktionshinder är alltså inte heller ett ”förbudet” ord, utan något som faktiskt är.

     Som någon annan skrev någonstans; när man håller på och larvar sig om variationer hit och dit så är det som att en funktionsnedsättning skulle vara något fult och inte ok, och så är det absolut inte. En nedsättning är inget att skämmas för utan något som bara helt enkelt är.

     Oftast är det folk som Elaine, som försöker vara viktiga och inne som tramsar sig, för oss övriga och framförallt officiellt är det kort och gott funktionsnedsättning 🙂

     Svara

      Jag tror inte hon försöker vara viktig eller tramsa, jag tror att hon försöker hitta plats i sin nya verklighet som mamma till ett barn med diagnos. Det kan jag känna igen mig mycket i även om hon och jag tolkar orden olika.

      Svara

      Jag skulle nog vara försiktig med att kalla saker för larv och trams iom att ingen kan ha rätt i vilket ord som SKA användas. T.ex har jag vänner som önskar att variation används och andra föredrar nedsättning. Vad jag märkt dock är att det verkar såra folk mindre om en blandar dessa ord, annars kan en ju om en har en konversation med en vän som har tolkningsföreträde fråga vad hen föredrar när en pratar med den.

      Svara

   Det finns två olika strömningar angående orden, en som elaine förespråkar, där vi byter ut ordet funktionsnedsättning och istället använder funktionsvariation och en som jag förespråkar där funktionsvariation är något vi alla har. För att ge exempel på mitt synsätt ”vi har som målsättning att vara tillgängligt för alla funktionsvariationer och för att nå det målet är en av våra prioriterade grupper människor med olika funktionsnedsättningar.” Jag vill gärna ha ett ord som rymmer både mig och min äldsta son (som har en utvecklingsstörning) och tycker variationer passar bra där men han har också en funktionsnedsättning i och med utvecklingsstörningen. Jag kan främst vad människor med utvecklingstörning (och deras organisationer) tycker och de flesta verkar förespråka min version. Sen tar jag inte illa upp när folk säger något annat men vill gärna att information ska vara korrekt när det kommer till mitt jobbs offentliga dokument och så.

   Svara

   Jag har fått en rörelsenedsättning och blivit rullstolsburen i vuxen ålder, jag kan inte direkt säga att jag blir kränkt om någon kallar mig handikappad, funktionshindrad eller rullstolsbunden. Men jag blir irriterad.
   Jag är inte bunden till rullstolen, jag är buren av den.
   Jag säger att jag har en rörelsenedsättning, jag är förlamad i benen och det är ju en nedsättning av min rörelseförmåga.

   Men det här nya, påhittade, utrycket ”funktionsvarierad” låter väldigt krystat. Det är inget jag skulle använda. Men jag förstår Elaine, hon vill inte att dottern ska vara ”annorlunda” och försöker ändra det med att hitta på nya begrepp i svenska språket.

   Svara

  För övrigt fick jag typ samma svar från stockholmsgruppen när jag skickade in bilder på mitt oerhört gulliga systerbarn, så är övertygad om att det är ett standardsvar. De får nog enormt många ansökningar varje dag, man behöver inte läsa in för mycket…

  Svara

  Jag tänker på en annan aspekt av detta.

  Jag tycker framförallt att det Elaine gör är jätteviktigt och att det är mkt bra att pusha gränserna i alla aspekter av samhället för hur alla variationer av människor accepteras och behandlas. Det är så man uppnår förändring och jag vill gärna själv se den förändringen.
  För min egen del skulle jag önska att det inte fanns en bedömning av ful, snygg – att dom normerna inte skulle finnas.

  Men om man tittar på barnmodeller så görs just den bedömningen.
  De barnen anses alltid mkt söta, sötare än genomsnittet, precis som vuxna modeller anses vackrare än de flesta. Och detta gäller ju oavsett om det är ett barn med funktionsvariation eller inte.

  Det skrivs inte ut i annonserna men är underförstått, det krassa verkligheten är att det finns barn som anses vara mkt sötare och därför anses mer ”attraktiva” än andra, även om ingen vill säga det rakt ut.

  Här blir det ju ett val om man vill sätta ett barn i en position där barnet framförallt blir bedömt av hur attraktivt deras utseende är, oavsett om de är funktionsvarierade eller inte.
  Med detta menar jag alltså att funktionsvarierade barn också kan vara varierade i sin ”söthet”, precis som alla andra barn, inte att de generellt skulle vara mindre söta.
  Och det är endast de barn som anses sötare än normen och därför anses säljande som väljs ut.

  Om man vill skicka sitt barn till en modellagentur och till en självklar position där deras attraktivitet blir bedömd, och då vill att hen ska bli behandlad som alla andra barn, så får man ju räkna med ett nej utan någon vidare förklaring, precis som alla andra – och gå med på att sitt barn bedöms utifrån olika skalor i sin söthet som vuxna görs.

  Alla vuxna jag möter påpekar alltid saker om hur sött, fint, etc ett barn är. Speciellt till flickor.
  Vuxna människor påtalar när någon är vacker, attraktiv. Detta finns i oss alla. Det finns ett otroligt fokus på utseende.

  Det är liksom automatiskt inbyggt och personligen skulle jag uppskatta än mer om människor blev mer medvetna om det beteendet hos sig själva och bli mer försiktiga med att påtala olika människors attraktivitet, och inse att man själv är en del av just det som skapar just denna utseendekultur.

  Svara

  Tror precis som du skriver att funktionsvariation bara är ett trendord och inget som är officiellt. Funktionsnedsatt är redan ett rätt neutralt begrepp som går att använda hur bra som helst.

  Svara

  Jag undrar mest varför Elaine inte vill att hennes dotter ska synas, men däremot vill hon att andra föräldrar ska visa upp sina barn med samma syndrom…

  Svara

  Funktionsnedsättning eller funktionsvariation är två bra ord. Funktionsvariation är väl inte särskilt vedertaget och är hyfsat nytt, för att normalisera olika funktionsnedsättningar, för VEM avgör att det är en nedsättning från ”normalt” och VAD är ”normalt” egentligen.
  Däremot gillar jag inte ordet funktionshinder, för en funktionsnedsättning blir inte ett hinder förrän samhället gör det till ett hinder. Sen gillar jag inte när någon säger ”funktionsnedsatt” eller ”funktionshindrad” för ens funktionsnedsättning definierar inte vem man är som människa.

  Svara

   Det som avgör är om man blir begränsad att göra det man vill och alltså inte ”normen”. Samma funktionsnedsättning kan i ett sammanhang vara ett hinder medan i ett annat sammanhang är det inte. Det är inget som är fult eller dåligt utan fakta och sanning. Kan man inte greppa en boll med en hand för att man saknar fingrar – då är man hindrad att greppa bollen. Men behöver man inte greppa bollen då har man bara en nedsättning, dvs saknar fingrar. och det är inget nedvärderande med det.

   Svara

  Funktionshinder betraktas inte längre som en synonym till funktionsnedsättning utan betecknar ett eget begrepp.

  Definitionen av funktionsnedsättning är oförändrad.

  Handikapp tas bort som uppslagsterm och termen avråds som synonym till såväl funktionsnedsättning som funktionshinder.

  Funktionshinder utgör numera en egen termpost och definieras som en: ”begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.
  I kommentarfältet anges: Exempel på begränsningar är svårigheter att klara sig själv i det dagliga livet och bristande delaktighet i arbetslivet, i sociala relationer, i fritids- och kulturaktiviteter, i utbildning och i demokratiska processer. Det handlar framförallt om bristande tillgänglighet i omgivningen”.

  Förändringen syftar till att tydliggöra distinktionen mellan vad som avser en persons nedsättning av funktionsförmåga och vad som avser problem som uppkommer för en person med funktionsnedsättning i relation till omgivningen. Funktionshinder uppstår således när en person med en funktionsnedsättning möter bristande tillgänglighet eller andra former av barriärer i den omgivande miljön.

  Den förändrade terminologin innebär att det inte är logiskt att prata om personer med funktionshinder. Den främsta anledningen är att uttrycket indikerar att funktionshindret är en individuell egenskap eller ett tillstånd. En person har inte ett funktionshinder utan hindret uppstår i förhållande till omgivningen. Frasen ”personer med funktionsnedsättning” bör användas vid avgränsning och benämning av personer eller grupper.

  Genom att använda funktionshinder enligt den nya beskrivningen blir det också lättare att på ett entydigt sätt beskriva miljöns betydelse för de svårigheter som personer med funktionsnedsättning kan möta. Det är nu möjligt att använda uttryck som funktionshindrande miljöer eller funktionshindrande processer för att beskriva dessa svårigheter.

  Från socialstyrelsen.

  Svara

  Jag jobbar inom LSS (med barn och ungdomar). Vi säger ”personer med fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning. Ordet funktionshindrad finns fortfarande kvar men det används för att visa vad en person med funktionsnedsättning blir när samhället inte är anpassat för alla, d.v.s. du blir hindrad av samhället inte utav din nedsättning. Vi använder inte funktionsvstation men jag antar att det är ett användbart ord. Jag tror inte att det är det officiella ordet då jag inte hört det användas alls i min arbetsmiljö, även på högre nivå. Bor dock i en mindre kommun så kan bero på det.

  Svara

  Jag jobbar med ungdomar med funktionsnedsättningar, och vad jag har förstått på dem så tycker de att ”person med funktionsnedsättning” är bra.
  Det viktiga verkar vara att man separerar personen från funktionsnedsättningen och inte säger ”en funktionsnedsatt” utan just ”person med funktionsnedsättning. De är främst personer, men så har de funktionsnedsättningar också.

  btw. har jag hört att nya PK-benämningen är ”person med normbrytande funktionalitet”, för att komma ifrån det som andra här påpekar, att vi alla har olika variationer i funktionalitet 🙂

  Svara

  Man kan ibland undra vem Elaine tror att hon är egentligen. Ska synas och höras överallt och tvinga in hennes barn, som inte ens är friskt, att vara med i diverse reklamkampanjer. Vad sägs om att försöka ge ditt barn de speciella hjälpmedel den behöver för att underlätta dens vardag ist.

  Svara

   Jag undrar några saker. Vad menar du med ”inte ens är friskt” i sammanhanget? Har barnet en svår förkylning eller syftar du på barnets nedsättning? ”Inte ens” -då har den inte rättighet att vara i samma sammanhang som personer som följer normen? Och till sist: Vad vet du om huruvida Elaine fixar med eventuella hjälpmedel?

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.