Faran med sociala medier.

Jackie Ferm:


Så fort någonting händer i vårt samhälle så vill alla veta ALLT på en gång och oftast spelar det ingen roll om informationen stämmer eller inte, man vill bara ha någonting att ”gotta” sig i.
På sidor som Flashback spekuleras det hej vilt om vem det kan handla om och till och med här inne på Bloggbevakning fick jag gå in och radera en kommentar som hängde ut ett dödsoffer med namn innan varken familj eller polis gått ut med vederbörandes identitet.

Nära och kära ska inte behöva få ett dödsbud i media eller läsa hemskheter om ett dåd – som i Englafallet där media gick ut med våldtäktsrubriceringen innan familjen fått veta det – eller behöva läsa om att personer i deras närhet hängs ut som skyldiga till ett brott de kanske inte begått.

I många fall är det säkert korrekt person som namnges och hängs ut och dessa människor ger jag inte mycket för, men i alla de fall då helt oskyldiga människor hängs ut med namn och bild på forum som Flashback eller Facebook och får sina liv förstörda?
Är det värt det, bara för att vi ska kunna gotta oss i andra människors olycka?

Igår kom det tragiska beskedet om att en nittonårig flicka vid namn Tova hittats död och den Facebookstatus som hennes pappa skrev har delats nästan 5000 ggr.
Jackie Ferm är en av alla dem som delat den, men hon går steget länge och hänger ut de personer i Tovas omgivning som antas sitta häktade för brottet.
Antas. Vi har ingen aning om vem eller vilka dessa killar är och ändå publiceras deras namn på nätet, med enbart andrahandsinformation som källa.

Tro mig – det här handlar inte om att försvara någon eller något dåd, den handlar om faran med att vara så ”trigger happy” att man inte tänker efter en gång extra innan man publicerar någonting på sociala medier.
Tänk om Jackie tagit fel kille? Någon som heter samma sak?
Tänk på vad det kan komma att ha för konsekvenser.
För vi funkar så. Har man sett det på nätet en gång så antar vi att det säkert stämmer. Jag tvivlar på att någon av alla de som vidarepublicerat Jackies information gjort minsta kontroll själva utan köper det med hull och hår och räknar kallt med att någon annan säkert kollat att det stämmer.

Så tänk efter innan ni hänger ut och anklagar folk för grova brott.
OM det stämmer så kommer personen inte bara få sitt straff utan hens identitet kommer också komma ut så vida hela fallet omfattas av sekretess.
Men vänta hellre en gång för mycket än en gång för lite och riskera att förstöra oskyldiga människors liv.

För en gång på nätet – alltid på nätet.

 

70 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra inlägg!!! I den staden jag bor i hade vi ett olöst mord under tre års tid. Det spekulerades hej vilt om vem mördaren var och det gick så långt som att folk på flashback hängde ut vissa personer. Dessa individer fick mördarstämpeln på sig och dömdes av helt samhälle tills den riktiga mördaren nyligen häktades. Jag skäms över att säga att jag trodde de på det mesta jag läste på flashback och fick en chock över vem den riktiga mördaren var. Moral of the story, tro inte på alla spekulationer och häng definitivt inte ut oskyldiga människor!!!!

  Svara

   Å, nu blev jag ju nyfiken! Kan du inte säga vilken stad (eller vilket ärende)? 🙂

   Svara

   Gävle? Kannibalen? Fett jävla nyfiken, vart bor du?

   Svara

  Det bästa inlägg du har skrivit på länge!!

  Svara

  Jag håller helt och hållet med om vad du säger CamCam men jag kan inte lägga hela skulden på gemene man. För förutom att folk vill skvallra och är nyfikna, så tycker jag media har en del av skulden också.

  Jag tycker de har tagit på sig en för stor till över att bestäms om vad folk ska få veta och inte och alltför ofta så skyddar de förövaren bättre och mer än offren och samhället som skulle behöva veta.

  Så jag tror varför det sprids så mycket vis socialamedia beror på att folk inte litar på att pressen kommer ge någon information.

  Svara

   *sprids så mycket VIA…

   Svara

   Media skyddar inte förövare. Vad de däremot gör är att skydda en av våra viktigaste rättsprinciper: att man är oskyldig tills motsatsen bevisats bortom rimligt tvivel. Att vara misstänkt eller häktad är inte synonymt med att vara dömd.

   Svara

    Jo men jag håller med till vis del men när det väl här kommit en dom så är fallet ofta gammalt och därför i deras ögon ”ointeresant”.

    Sen håller jag inte med. Beroende på brott så publiceras namn redan vid misstanke eller vid häktning tex eko-brott, men det sker aldrig vid tex en våldtäckt.

    Det finns ingen likabehandling av alla som är misstänkta för brott av pressen. Det kan du inte påstå väl?

    Svara

     Jag kan ta ett exempel
     Förstå nu att jag inte lägger någon åsikt om ifall han är skyldig eller inte.

     Carl Bildt. Han blev undersökt av pressen i Lundin-affären, bra, men det skrevs om det t o m redan innan det ens gått till åtal och han beskrevs i pressen på ett sätt som att han var skyldig.

     Det ledde SEDAN till förundersökning för åtal men han är inte fälld för något brott (man kan inte bli friad i Sverige bara inte fälld).

     Nu kan man ju tycka att det ligger ett allmänintresse här pga känd person, som iofs inte längre var styrande i Sverige när det togs upp, men det räcker inte för mig.

     Pressen är väldigt selektiv och jag litar noll på att den låter mig få den infon som jag skulle anse vara relevant och att den är kapabel nog att veta när det är ok att spekulera i någons eventuella skulden eller inte i tryck samt låta mig veta när det är någon som faktiskt blivit fälld.

     Svara

     Fast i ditt exempel så handlar det ju om ansvar. Hängs en person ut pga ekonomiskt brott är det ju inte bra, men knappast samma fara för hens liv som om media skulle börja hänga ut våldtäktsmän. Se bara på hur det gått i en del andra länder när liknande brottslingar blivit namngivna.

     Svara

      Anonym: Det kanske inte var det bästa av exempel, men det som dök upp först som jag tänkte folk känd igen.

      Min poäng är inte att det är värre med den ena eller den andre. Min poäng är att folk inte litar på media och att de inte är konsekventa.

      Min poäng är varför folk väljer att skvallra, vilket jag tycker är illa, beror delvis på media.

      Anni: Jag är iofs trött, man jag stavar ofta fel. 🙂

      Svara

   Så många stavfel att jag blir osäker på om det ens är du TRH. Eller är du bara trött idag? 😜

   Svara

  Fast du gjorde ju likadant med min mamma? Som aldrig ens varit på förhör eller fått info om att hon ”varit” misstänkt…

  Svara

   Jag återgav bara vad som stod i polisens offentliga dokument.

   Svara

    Tror Cs poäng är att FI gjorde det innan de själva fått veta.

    Svara

     Du gjorde det… (inte FI)

     Svara

      Tror du gör bäst i att inte tro på en mytoman, TRH.
      Till dig Catrin, det är DITT fel att din mamma omnämndes – inte Camillas.

      Svara

      anonym: Det var inte så att jag tror på det, jag har verkligen ingen aning hur det ligger till, utan jag försökte tolka åt CamCam hur C tänkte, eller iaf hur jag tror att C menade. 😉

      Svara

     Fi?

     Svara

      Byt ut FI mot ”du”. 🙂

      Svara

     TRH, jag tror knappast att Camcam kände till att Catrins mamma förekom i polisens offentliga register innan de gjorde det.

     Svara

      Jag har ingen aning, men enligt C ovan så var det tydligen så.

      Ifall det är sant eller inte vet inte jag. 🙂

      Svara

     Varför känner du TRH att du måste lägga dig i och ge dina åsikter och synpunkter på ALLT som skrivs här?

     Svara

      E: Ja det jag jag ju. Precis allt. :rool: 😂

      Svara

    Som helt plötsligt är maskade?
    Min mamma har aldrig ens varit kallad på ett förhör, så hon förekommer inte i något misstanke register.

    Svara

     Sluta utmåla dig å dina anhöriga som offer. Det är DU som satt er i den situationen som nu stundar. Ingen annan är skyldig till något spm därmed drabbar din familj.

     (Ses på rättegången snart 😃 Å kom inte med ”stängda dörrar”, för se dom hindrar inte mig. )

     Svara

      Ingen chans i världen att det blir för stängda dörrar. Det är hennes okunskap som talar bara. Juridisk kunnig är hon inte för fem öre..

      Svara

     Sånt här gör mig fruktansvärt irriterad. Vad försöker du försvara? Är du helt seriös? Det borde – och kommer – hon att göra med tanke på att hon står som målvakt för dina bedrägeri-pengar. Hon valde dessutom att behålla 10.000 av de 40.000 kronor som du lurade en stackars kvinna på.

     Eller just det, det nekar du ju att du har gjort, trots att bevisen finns svart på vitt. Come again, Catten. Förresten, lycka till på din ”öppna anstalt” (fängelse som fängelse) 🙂 Det kan du och framtida arbetsgivarna vara stolta över! Mamsen kan dessutom vara stolt över sin dotter och att hon behöll 10k trots att Kerstin ringde gråtande och förklarade att hon hade skickat pengar till henne, som hon hade blivit lurad med.

     Svara

      Hade hon vart ”skyldig” så hade polisen haft förhör med henne.. och Kerstin har aldrig ringt gråtandes till henne, vilket skämt..

      Svara

      Det är en gåta hur Catrin kan sitta här och försvara både sitt och sin mammas beteende. Att hennes mamma kan leva med sig själv utan att betala tbx de 10000kr hon tog av bedrägeripengarna är mer än genant. Att hon får behålla jobbet likaså.

      Catrin är det ngt seriöst fel på, en mental störning av ngt slag, det måste nästan vara det på mamman med.

      Svara

      Så det viktigaste, som du kände du var tvungen att kommentera, av allt jag skrev var att Kerstin INTE ringde gråtande?

      Jag undrar uppriktigt följande:
      – Vad är ditt försvar till att din mamma behöll 10k?
      – Att bedrägeripengarna (40.000 kr) ens landade på din mammas konto?
      – Att du lurade en stackars kvinna på en resa?
      – Att du anmälde hennes man för hot när han kom och knackade på för att be om att få sina resebiljetter?

      Jag vet inte om du har sett det, men det diskuteras mycket kring din mammas inblandning på bl.a. FB. Det ryktas om att en jurist/advokat har försökt kontakta K för att tillsammans starta ett civilt ärende mot din mamma. Himla synd att du har dragit din mamma in i skiten på det här sättet. Jag tror innerligt inte att hon är en ond människa, men hon har tyvärr varit delaktig – och det finns det ingen tvekan om. Bedrägeripengarna landar hos henne och hon behåller 10k (1/4 av beloppet).

      🙂

      Svara

     Men herregud finns det ingen uns av ånger i dig Catrin? Sitter du seriöst och försvarar och känner dig själv som offer? Du är inget offer. Du har gjort andra till offer. Det är de drabbade det är synd om. Inte dig. Du är seriöst keff

     Svara

   Lite skillnad va Catrin? 🙂

   Svara

   Catrin, please just be quiet… när man tror att du inte kan bli mer pinsam så kommer du och säger nåt som bevisar motsatsen. Du verkar lida av extrem otur när du gör/säger saker, så lägg ner.

   Svara

  Vill minnas att när mordet på Lisa Holm inträffade så hände just detta, att en person som var helt oskyldig hängdes ut via internet och sociala medier och att han fick livet helt förstört innan den nu dömde personen greps. Förjävligt.

  Svara

   Samma sak när Anna Lindh mördades. Den sk 35-åringen som hängdes ut i media, hela hans bekantskapskrets granskades, ”alla” visste att han var mördaren. Sen grep de Mijailović….

   Svara

  För något år sedan var det ett litet barn som mördades av ett annat barn på en lekplats, i den lilla staden jag kommer ifrån. Då skulle alla som någonsin träffat familjen skriva om alla sina tankar på Facebook. Det var jättehemskt. Folk har inga gränser ibland och skrev att deras barn gick i samma klass som ”förövaren” och ”det kunde man ju ana” och annat vidrigt. Jättemånga föräldrar ville att deras barn skulle leka med offrets familj med, så att dom kunde få reda på fler detaljer. Vad är det för fel på folk?!

  Svara

  CamCam: Ny bugg. Du måste göra en reload innan du ser det sista du skrivit som kommentar.

  Mao räcker inte att trycka på skicka kommentar, du kommer då bara överst i inlägget, utan du måsta göra en relaod för att se din kommentar som publicerad.

  Svara

   Så har det varit för mig i flera veckor.

   Svara

   Så har det varit till och från i flera månader.

   Svara

    Aha, men inte för mig. Det var så lite igår, men nu är det så hela tiden. 🙁

    Svara

   Fler sidvisningar = mer klirr i kassan för CamCam, men drygt för oss som lämnar kommentarer att behöva göra detta extramoment 😉

   Svara

    Det är tydligen nått med cashen. NG kollar på det nu. Så ska det inte vara..

    Svara

  Det där är vidrigt. Men jag kan inte säga att jag är förvånad när det gäller Jackie Ferm. Hon är väl den mest trasiga människan i Sverige och vältrar sig gärna i både sin egen och andras olycka. Det är lite samma beteende som Tyra, de identifierar sig med det trasiga och verkar få näring av andras elände. Har aldrig förstått det där beteendet, det känns egocentrerat och äckligt att nära sig i andras olycka.

  Svara

   Å andra sidan är det inte konstigt att Jackie är störd och trasig…

   Svara

  Det många inte tar med i beräkningen är ju att även förövaren har en familj, föräldrar och syskon….att förlora ett barn är ju naturligtvis hemskare men jag kan tänka mig att även förövarens föräldrar inte mår helt tipptopp och att d antagligen inte är så kul för hans syskon att gå till skolan imorgon….

  Svara

   Väldigt viktig poäng!

   Jag lyssnade på på en dokumentärserie (podd) som handlade om just detta. När hela samhällen fryser ut, viskar bakom ryggen och totalt mobbar ut anhöriga till en gärningsman. Alltså, totalt oskyldiga människor. Läskigt hur människor fungerar!

   Svara

    Vilken podd? Skulle gärna lyssna på något sånt, eftersom det är en vinkel som sällan tas upp 🙂

    Svara

     Jag kanske kom ihåg fel, det kanske bara var denna blogg som jag sträckläste och ingen podd.

     Hur som, denna blogg fick mig verkligen att tänka till och förstå hur fruktansvärt situation även anhöriga till gärningsmän har det. Bloggaren har slutat att uppdatera, men den är såå värd att läsa från början till slut. Klicka i arkivet och läs från start.

     http://norrlandsmamman.blogg.se

     Svara

   Har varit i den sitsen då en nära anhörig begick ett allvarligt våldsbrott. I den lilla byn vi bor i kom det givetvis ut på en gång, och vissa människor slutade hälsa i mataffären. Jag är världens mest laglydiga, har aldrig ens snattat, men ändå så blev jag också dömd. Det var vidrigt. Det värsta är att det finns noll stöd för anhöriga till gm.

   Svara

  Fruktansvärt att man hänger ut människor innan dom är dömda. Det borde vara straffbart. Tänk om det är fel? Jag hörde nu att en av dom kommer att släppas. Tänk om nån av dom tre är oskyldiga? Hur kan man göra så och hänga ut folk när man inte vet någonting överhuvudtaget. Polisen har tagit fel många gånger och som sagt nu kommer en av dom släppas.

  Svara

   Det är straffbart. Förtal och ärekränkning.

   Svara

  Nu släpptes de två häktade…

  Svara

   Men en sitter kvar.

   Svara

   Fel av dig. En begärs häktad, två anhållna har släppts. Stor skillnad.

   Svara

    Fel av Omni i sådana fall.

    Svara

  Två av tre är släppta nu. Dom har alibi för kvällen. Fy fan säger jag. Folk har hängt ut två helt oskyldiga unga killar.

  Svara

   Därför ska man alltid vara försiktig med vad man delar, speciellt när man har många följare.

   Hade Jackie tänkt ett steg före så hade hon väntat med att lägga upp något. Kanske har hon förstört två personers liv nu, vilket är dumt 🙁

   Svara

    Det här är en fejk CamCam.

    Har hen sett min mail?

    Svara

     Förtydligande.

     CamCam, jag undrar alltså om fejk kl 15:59 har uppget min mail?

     Du kan kolla mot mitt ip att jag är jag.

     Svara

      Är inte hemma utan på buss just nu. Kollar när jag kommer hem.

      Svara

      Ok.

      Svara

      GUD VEM BRYR SIG

      Svara

      Kom ner från dina höga hästar din FJANT, TRH

      Svara

      Hur ska jag kunna komma ned från min höga häst när fekar fortsätter att smeka mitt ego? 😉

      PS Jag har inte bett er andra att bry er, eller hur? :mrgreen:

      Svara

  Samma sak när folk delar privatpersoners efterlysningar (som inte gått via Missing People eller Polisen). Finns alltid en risk att personen som efterlyses håller sig gömd, t.ex kvinnor som flyr från sina våldsamma män.

  Svara

  ”För en gång på nätet – alltid på nätet.” Kanske någon Kissie borde lära sig? 😉

  Svara

  Minns killen i Örebro som blev uthängd för att ha dödat sin flickvän på midsommarnatten. Han häktades och alla var helt hysteriska. Dock dog hon av en sjukdom men killen fick flytta då alla var helt övertygad om att han dödat henne ändå.

  Så tänk efter innan ni hänger ut folk.

  Svara

  Detta är verkligen en av nackdelarna med sociala media, saker som sprids snabbt och folk som skriver utan att tänka efter först. Det kan få oerhörda konsekvenser. För ett tag sedan skulle jag lämna ett dödsbud, men när vi kom visade det sig att den allra närmsta familjen minuterna innan redan hade läst på Facebook vad som hade hänt! Fattar ni vilken trauma, i traumat, och förvirringen det skapade. Bara för att folk inte tänker först! Och stressen när vi snabbt behövde jaga fler familjemedlemmar med beskedet för att inte fler skulle få det på samma sätt, och ilskan från familjen mot dem som spred det, när man redan har fullt upp med att sörja ett barn, en bror, och så vidare… Så det finns en anledning till varför t.ex. tidningarna väntar med att gå ut med detaljer när det har hänt något allvarligt, för det är inte alls säkert att besked har hunnit nå alla inblandade! Jag uppmanar alla att tänka på detta innan ni skriver något överhuvudtaget på sociala media om saker som hänt där det finns en familj bakom händelsen, för konsekvenserna kan bli större än ni tror.

  Svara

  My comment is for the lover of the playstation now they can get psn gift card codes online without any obstacles.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.