Instagram får unga att må allra sämst!

Instagram:

Efter att ha haft en egen tonåring med vänner att studera så kommer det inte som någon överraskning för mig att Instagram är den sociala medierplattform som får unga att må allra sämst – enligt en ny brittisk undersökning.

– Båda plattformarna(Instagram och Snapchat) är bilddrivna och det verkar som att det leder till en känsla av otillräcklighet och ångest hos unga människor, säger Shirley Cramer från Royal Society for Public Health till The Guardian.

Undersökningen kom fram till att fyra av fem plattformar påverkar unga negativt, endast Youtube fick ett positivt omdöme.
Saker som unga människor (och alla människor för den delen) kan uppleva av att vara på Instagram, Snapchat, Facebook och Twitter och som kan vara bra att prata om – detta är mina åsikter som kommer nu:

– Alla andra verkar ha så himla kul, varför har inte jag det?
– Alla andra är så himla snygga/smala/coola/hippa, varför är inte jag det?
– Alla andra verkar ha så himla många vänner, varför har inte jag det?
– Alla andra verkar ha ett bättre/roligare/mer innehållsrikt liv än vad jag jag har. Varför är det så?

Det som är viktigt att prata om är att det som finns på sociala medier inte är på riktigt. Det är en retuscherad millisekunds representation av verkligheten som på flera sätt är stage’ad.
Livet är inte det som händer på Instagram – det är det som händer medan vi stirrar på skärmarna och jämför oss med falska representationer av verkligheten.
På samma sätt som man kan retuschera en kropp smalare så kan man retuschera en bild på vänner, ett leende, en smoothie i ett häftigt glas, en outfit med skyhöga klackar som man tar av så fort bilden är tagen.

Problemet är att barns hjärnor inte är fullt utvecklade och kan kanske inte på egen hand förstå de här sakerna och då är det viktigt för oss som vuxna att prata med dem om detta och i vissa fall faktiskt ta bort dessa appar från deras telefoner.

Jag vet om ungdomar som reagerat som om man högg av dem ena handen när Instagram-appen togs bort men som efter någon vecka erkände att det faktiskt var ganska så skönt att slippa den.
Även här kanske barn inte riktigt förstår sitt eget bästa och då är det vår förbannade skyldighet som vuxna att vara så pass insatta i sociala medier att vi kan fatta beslut som detta åt dem och prata med dem OM varför vi gör vissa saker.

22 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tycker det är väldigt oklart vad som kommer från undersökningen och vad som är dina egna åsikter i det här inlägget.

  Svara

   Tack för feedback! Jag förtydligade inlägget och la till vad som är mina åsikter så det är enklare att se.

   Svara

  ”– Båda plattformarna är bilddrivna och det verkar som att det leder till en känsla av otillräcklighet och ångest hos unga människor, säger Shirley Cramer från Royal Society for Public Health till The Guardian.”

  Vilken annan plattform syftar Shirley på här? Det framgår inte av din text.

  Svara

   Tack för feedback! Jag förtydligade inlägget och la till vad som är mina åsikter.

   Svara

  Halleluja! Jätteviktigt och bra inlägg!

  Svara

  Väldigt viktigt inlägg! Nu är jag visserligen inte tonåring men känner igen mig så väl. Tog faktiskt bort mitt instagram konto och mår så mycket bättre av det. Men visst möts jag av konstiga blickar när folk undrar om de kan få följa mig och jag säger att jag inte använder instagram eller snapchat 😊

  Svara

  Jag använder inte sociala medier och tycker faktiskt det är riktigt skönt. Man var ju som besatt när jag var yngre, vem har mest vänner på fb osv. Sen var det så mycket mobbning och skitsnack som flödade runt, det slipper jag nu.

  Jag har tbh inga vänner kvar, men de få personer jag träffar har mitt nummer och vet att jag alltid går att nås via sms/samtal. Har inte behov utav att visa upp mitt liv och få bekräftelse. Min sambo använder dock sociala medier och han erkänner att det egentligen bara är skit och vill gå ur. (Sen om han faktiskt gör det får man väl se, han har sagt detta i 3 år nu typ lol.)

  Svara

  Åh vad spännande inlägg! Jag hade en period som tjugoåring då jag helt enkelt inte använde Facebook på ett år. Sen när jag började igen så hade jag bättre koll på mina känslor kring det och inte samma behov av att alla skulle veta allt jag gjorde eftersom jag överlevt året innan 😃👍🏻

  Svara

  Jag har inga sociala medier, har aldrig haft. Funkar fint.

  Svara

  Hade lämnat facebook för länge sen om det inte var för Messenger-delen där vår familj håller kontakten i en grupp-konversation som funnits i många år nu. Instagram tycker jag om för att jag får uttrycka mig kreativt med filter osv. och jag hänger inte upp mig på vad andra postar. Jag vet ju att jag väljer mina IG-bilder väl så varför skulle inte andra också göra det? Då tycker jag snarare att bloggar bidrar mer till problemet. Många som bara har medelstora bloggar får det att låta som att de minsann mest dricker kaffe och shoppar kläder hela dagarna.

  Svara

   Sånna bloggar tycker jag är så fruktansvärt sorgliga. Stackars människor som inte har något mer meningsfullt att göra.

   Svara

   Man kan ta bort eller inaktiverar iallafall, sin Facebook men ändå ha kvar messenger! Det har jag gjort. När du inaktiverar finns det en liten ruta du kan kryssa i, ett tips!

   Svara

    Tack för tipset Rebecka! Ska göra det nu på direkten, har också facebook av en anledning: messenger

    Svara

  Jag håller med om att instagram och sociala medier kan vara destruktivt och få människor att må dåligt men det kan ju också vara den totala motsatsen där arbetslösa får jobb, singlar träffar en partner, man får nya vänner och om man har ett special intresse så kan man träffa likasinnade som man aldrig hade fått en chans att lära känna utan sociala medier. Minns när jag hittade en sida på instagram om folk som hade jätte sniglar som husdjur, fascinerande att se att det blir som en mötesplats för alla med jättesniglar, där de kikar varandras bilder.

  Svara

   Jättesniglar som husdjur?? Milda moses. Har dom någon dåld talang man inte känner till. Kanske kan gå och handla tidningen till mej 😂😂

   Svara

  Jag har inte Instagram men känner likadant med Facebook. Kraven ökar och man känner sig stressad och ensam. Alla andra har en pojkvän eller flickvän och flänger och far överallt och festar varenda helg medan man själv spenderar en lördag med att inte göra någonting.

  Svara

  Känns som jag är en av de få som faktiskt inte tar åt mig så värst av vad andra gör på sociala medier. Enda gången jag kan bli lite less är när det är typ 25 grader varmt och alla grillar och dricker öl och lever the good life och jag står och slavar på jobbet en lördagskväll, men det är snabbt övergående. Å andra sidan har jag sällan varit speciellt brydd vad andra gör så idek 💁

  Svara

  Jag misstänker att de som svarat ovan att de inte bryr sig, inte är 13 – 17 år och i den osäkraste av åldrar…..

  Jag använder mitt Insta pga mitt företag, tror inte jag lagt upp en endaste selfie…. Min dotter däremot, som är 16, uppdaterar varje vecka och det är alltid samma ångest inför bildval och hur många likes bilden ska få och hur snabbt. Det är riktigt hemskt.
  Och att sen försöka leva upp till dessa superstylade bilder och se likadan ut i verkligheten – milda makter….. Jag förstår helt att de unga i dag mår allt sämre…..

  Svara

  Du. . Inte bara unga som känner så. Jag är vuxen och nog fan blir man påverkad vare sig man vill eller inte.

  Svara

  Verkligen ett tveeggat svärd. Nog kan man även som vuxen känna igen sig.

  Men har man ett specialintresse så är Instagram riktigt trevligt emellanåt. Visserligen sorg och bestörtning men också mycket kärlek idag bland vinylcommunity och musikkonton angående Chris Cornell – på sitt vis väldigt vackert.

  Svara

  Now so easily you would generate the instagram hack at http://ighack.net and we all love it.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.