Barn utan bälten i bil gör mig arg

Joanna Fingal:

Bloggaren och medlemmen i Tunis och Fornis ”samarbetesklubb” Joanna Fingal är ute och kör bil med sina barn på Instastories, och det ena barnet håller praktiskt taget på att ramla ur sin barnstol eftersom hon inte är fastspänd medan det andra barnet har bältet lite halvt på, är dock inte i närheten av att vara korrekt fastspänt.
I videon ser man också att bilen kör relativt snabbt.

Hur kan man som förälder;
1. Köra bil utan att spänna fast sina barn?
2. Dokumentera det och visa upp för alla exakt hur oansvarig man är?

Det är ju så idiotiskt att jag blir alldeles matt. Har folk inte lärt sig någonting från Hugos soffkudde-incident?

Tack för tips, Sara!

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är inte hennes ungar

  Svara

   Men va fan! Hade någon lattjat runt med min unge obältad i bilen hade jag lynchat vederbörande.

   Svara

    Eftersom att hon filmar så tror jag inte att det är hon som kör. Möjligtvis är det en förälder som kör.

    Svara

     Spelar väl ingen roll som kör?? Finns lagar runt bälte och de ska följas spec på barn. Om du som vuxen är dum nog o ej sätter på bältet som du ska och något händer så är de ditt eget fel.
     Men att göra det valet på ett barn att ej bälta riktigt är så jävla fruktansvärt

     Svara

   Ännu värre

   Svara

   Yngsta är dessutom strax över 2 år… borde knappast sitta framåtvänd!

   Svara

  Det är hennes tvillingsysters barn. Oansvarigt oavsett såklart!!

  Svara

   Tvillingsystern har dessutom också en blogg (http://tildabjarsmyr.com/) och skulle kunna granskas här

   Svara

    Ja hade verkligen mått bra av en granskning den bloggen.

    Svara

    Japp, hon är verkligen en ”fotboolsfru” , i inte så positiv bemärkelse.

    Svara

  Får jag fråga CamCamis, varför sätter du punkt i rubriken ibland och ibland inte? Vissa typer av rubriker ser förstås bättre ut utan punkt beroende på vilka ord som ingår eller vad rubriken syftar på men åtminstone några har eller saknar punkt lite random vilket får mig att undra.

  Svara

   Jag fick en kommentar att man inte ska göra det så jag försöker sluta. Men det svårt. Jag sätter punkt typ jämt och får gå tillbaka och radera. =)

   Svara

    Ugh, jag kan relatera. Jag satte just punkt efter LOL i ett meddelande. Det var det enda jag skrev också. Va tusan, snacka om att överdriva 😁

    Svara

  Förstår inte hela trenden med att spela in videosnuttar när man kör bil överhuvudtaget. För jävligt är vad det är.

  Svara

  Syrrans ongar. Som hon har tillsammans med en av allsvenskans mest överbetalade och misslyckade spelare.

  Svara

   Word! Överskattad är han också, den där Bjärsa. Avgå!

   Svara

  Jag kör fan inte en meter utan att alla i bilen är fastspända. Jag tvingade till och med mina (väldigt) vuxna kollegor att ta på bälte när jag hade lära med dom. Eller dom hade lära med mig. Skitsamma, dom åkte i baksätet i alla fall.
  Men så var jag med om en bilolycka när jag var 14 också, det kanske är lite därför. Sjukt oansvarigt att tumma på säkerheten

  Svara

   När jag skulle göra halkbanan så frågade teoriläraren om någon någonsin kört utan bilbälte. Jag tyckte frågan var så dum för vem har seriöst gjort det. Var en ögonöppnare för mig, var 20 år och så naiv.

   Svara

    I mitt yrke hoppar man ut och in i bilen ca fyra gånger i sekunden, så alla kollegor kör utan bälte. Ingen av dom vill åka med mig för att jag inte kör utan att alla är fastspända. Men seriöst, tänk om det händer något? Ska jag ha deras liv på mitt samvete?
    Herregud, det tar en sekund att knäppa fast sig, so what om man ska ut strax igen, det kan ju ändå hända något. Jag blir lite arg bara jag tänker på det, haha

    Svara

     Du gör helt rätt. Du är dessutom lagligt ansvarig för att inte föra fram bilen innan alla är fastspända. Det är alltså du som får boten. 🙂

     Svara

      Det där tror jag inte stämmer riktigt. Föraren är väl endast skyldig att se till att alla är bältade upp till 15 års ålder? Är man över 15 blir det man själv som tar boten, är jag rätt säker på.
      Oavsett är det klart det är bra att vara ansvarig med bältet 🙂

      Svara

      Alla under 15 tvingar jag ha bälte eftersom det är lag på det. Är du över 15 rekommenderar jag dig att ha bälte men kan inte tvinga någon. Bot är det minsta jag skulle oroa mig för iallafall 🙂

      Alltså är det mitt ansvar att se till att alla under 15 är bältade. Är man över väljer man tyvärr själv

      Svara

      Nopp gäller enbart passagerare under 15!

      Svara

      Aha, tack för info. 👍😊

      Svara

  Blir arg så jag kokar. Kokar! Och då är jag ändå så långt ifrån moraltant man kan komma.

  Svara

  Tror den lilla sitter fast med om man kollar noga.. dock har hon inte armarna i som man ska.. alltså hon sitter fast runt midjan men inte bröstet..

  Svara

   Axelfästena ser ju ut att sitta så långt ned att hon inte kan ha de över axlarna. Och tyvärr hjälper det inte om hon sitter fast med remmar över benen, hon flyger ur om de krockar.

   Svara

   Spelar ingen roll om den lilla har bälte runt benen. Då kan hon lika gärna vara utan. Med tanke på att hon är under 4 år och sitter framåtvänd så kommer hennes nacke troligtvis knäckas vid krock. Det finns regler/rekommendationer om bakåtvända barn av en anledning. Och den är att nackmuskelaturen inte är tillräckligt stark för att klara bära huvudet vid starka krafter.

   Låter hemskt men det är så det är.

   Svara

  För jävligt!!! Ush sånt gör mig så arg.
  Ska det vara så svårt att följa lagen kring bälten!??
  Sätta sina barn på spel sådär är sjukt o naivt.
  O tänka typ äch vi ska ju bara till Ica 5min bort det händer inget.
  Men tänk ångesten OM det skulle hända den minsta lilla sak att man ex måste panik bromsa el liknande Nää fy skrämmande tanke.
  Snälla sätt bälte på era barn oavsett vart ni ska åka

  Svara

  Jag har en tjej som är två, snart tre. Hon e tamejfan som Houdini, jag spänner fast ordentligt som bara den, marknadens säkraste bilbarnstol men hon lyckas lirka ur armarna på något vänster ändå. Någon som har ett tips på hur man får stopp på detta? Något liter knep så det absolut inte går? Mottages vänligen då jag nu testat allt jag kan komma på utom möjligtvis att limma fast henne!!

  Svara

   Finns ett slags spänne du sätter runt bältena, de som går över axlarna. Det spännet gör att bältet inte glider åt sidorna. Om du sätter spännet över bröstet så borde hon inte kunna få ur armarna. Kolla på typ mekononem, tror jag såg det där. Borde ju iofs finnas i babybutiker också.

   Svara

   Ja, du kan köpa ett extra spänne som knäpps högt upp på bröstkorgen.

   Svara

   Tvärbromsa en gång så hon flyger ut. (obs. Ett dåligt skämt. Gör inte det)

   Eller prata med henne om att det är farligt. Min syster var likadan som barn och vi stannade varenda gång hon krånglade ur, även om det var varje meter. Är hon snart tre så fattar hon ju att man inte kommer fram så fort om man ska stanna jämt

   Svara

   Besafe eller hur? Köp en bältessamlare. Finns andra stolar som är lika säker. Olika bäst i test har olika vinnare.

   Svara

   Antar att du har en BeSafe-stol? Det är många barn som tar sig ur just de stolarna. Vi har lite olika stolar och det är bara den min dotter tagit sig ur med armarna..

   Svara

    Mina barn kan knäppa loss sig själva. Britax stolar ☺️

    Svara

   Samma här. Min 2-åring ålar, krälar och vrider sig ur. Vi har testat tre olika stolar, samma visa i alla tre.

   Svara

    Åh TACK ALLIHOPA!!!! Ni e SÅ bäst!! Min unge till Houdini har hittills lyckats ta sig ur samtliga bilbarnstolar, hal som en ål!( testat tre olika ) Nu har vi besafe (som går att luta bak) och ska genast bege mig till Mekonomen och babyproffsen för att se om man kan råda bot på lirkandet!! Tack för era tips ❤️

    Svara

  Ring soc

  Svara

  Usch! Fick ont i magen av att se hennes instagram. Vem fan spänner inte fast barnen ordentligt i bilen??? Och den minsta sitter framåtvänd, rekommenderas bakåtvänd til 5-års ålder…

  Svara

   4 år

   Svara

    Hämtat från NTF.se: ”Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. Först då är nackmuskulaturen något mer utvecklad, och de flesta barn är för långa eller för tunga för en bakåtvänd stol.”

    Svara

  Nu är inlägget borta, kan inte se det iaf

  Svara

   Ligger på hennes insta stories.

   Svara

  I vissa bilolyckor med obältade personer flyger personen genom fönsterrutorna och kraschar på asfalten. Trevliga skador på det sättet! En annan aspekt är att personen kan skjutas som en projektil mot annan passagerare som då skadas. Jag brukar säga att ifall en person inte vill skydda sig själv så fine, men de måste vilja skydda mig från dem när de kommer flygande. Det är hänsynsfulla medpassagerare.

  Svara

  Detta är fan något av det sjukaste jag sett. Hur kan man köra lösa barn i bilen sådär? Eller ännu värre, barn som är felaktigt fastspända. En krock på det där och båda barnen är både döda och delade itu! Fy! Och den lilla tjejen ska väl för tusan inte sitta framåtvänd?? Hon ser inte ut att vara 4-5 år. Jag låter inte mina barn sitta löst om så bilen bara rullar en meter på tomten. KORREKT fastspända barn i bilen, punkt. Mina barn är mitt allt, jag gör allt för att dom ska vara trygga. Det skrämmer mig att inte alla föräldrar tänker så. Och ja, jag är guds barn om någon undrar.

  Svara

  Det tragiska är att man aldrig tror att olyckan händer en själv. En kompis till mig voltade precis med sina små barn i bilen. Hon skulle bara titta bakåt en sekund och så åkte bilen av och började volta. Några minuter hemifrån bara. Hon hade sina barn korrekt fastspända och de fick inte en skråma sån tur var. Men kan ni tänka er utgången om de satt så här? Min poäng är att man aldrig vet när olyckan händer, man chansar inte med barnens liv..

  Svara

   Nej inte om man bryr sig!
   Vilken änglavakt din kompis hade. Underbart att det gick bra!

   Svara

  Det går så jäkla illa om de krockar. Hon (systern) kan ju knappt älska sina barn som chansar så. Nu är jag grov men det är ju snudd på samma sak o utsätta dem för den risken! Folk kör som IDIOTER.

  Svara

  En påminnelse är att det även är att rekommendera att alltid bälta tomma bilbarnstolar – känns visserligen lite over kill men efter att ha krockat (inte i hög hastighet) och en tom bilbarnstol kom som en jäkla projektil och träffade mig i ryggen så är det givet för mig!

  Blir en jäkla fart på de där stolarna (framåtvända alltså)….numer spänner jag faktiskt fast dom!

  Svara

  För övrigt tycker jag charlize är ett riktigt WT namn på ett svenskt barn. Sorry Tilda och Henke Lundqvist. Är dock lite avundsjuk på mamman här som uppenbart lever på sin man för hon har inte jobbat en dag vad man kan se på hennes blogg. Hade varit liiiiite skönt ändå

  Svara

   Fast Henke med familj bor ju faktiskt i USA. Ska man inte ens där får kalla barnen för de typen av namn utan att bli sedd som wt? Borde de ha valt namn från listan över Sveriges populäraste namn ( kanske ett namn som är jättekrångligt där) för att det ska vara ok då?

   Svara

    Folk får kalla sina barn vad de vill det är bara min åsikt om just det namnet. Att sedan döpa ett barn till charlize eller charlise och andra till juli är ju att gå två helt olika vägar..

    Svara

     Tilda vill la vara internationell och lite zpeziell. Det är nog därför hon tryckte in ett par z i barnenz namn.

     Fotbollsspelare väljer lite…. speciella namn till sina ungar. Blåvitts gamla målvakts barn heter Logan, Mercedes och MilliValentina.

     Svara

      Tycker också det är ett riktigt wtnamn (även om jag hatar uttrycket).

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.