Våga vara korven!!!!

Elaine Eksvärd:

 

Igår undrade jag varför inga pojkar dansade. Idag undrar jag varför nästan alla tjejer hade på sig rosa tyllkjol i dansklassen?
Jag såg ingen dresskod i informationen till dansen. Är det föräldrarna som väljer det? Gustav sa ”nästa gång sätter vi på Matheo hulkendräkten till dansen”. Men jag önskar nästan att nån av flickorna hade det. Jag ska fråga föräldrarna om det är de som valde kläderna och isf varför.//Elaine

Kom igen Matheo!
Våga vara varmkorven!!!!!! Eller Hulken! Eller vem som helst du vill! Eller bara Matheo! Vem du än väljer så är det okej!

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Dock har barnet inte kommit på idén helt själv, det kommer från serien Adventure Time på cartoon network. Men ändå kul!

  Svara

  Bokens instalive *cringe*

  Svara

  snark åt ditt fjäsk för retorik”experten”.

  Svara

   Men tyst med dig.

   Svara

  Jag kommer ihåg när jag liten och skulle börja på dans, jag ville ha en rosa ballerinakjol för det hade ballerinan som satt i min smyckeslåda/speldosa. Tror inte alls att det alltid är föräldrarna som bestämmer vad barnen ska sätta på sig, de får väl inspiration av vad de ser i sin omgivning och tar efter.

  Svara

  ”Vem du än väljer så är du okej.” Men inte om du är tjej och väljer rosa tyllkjol, eller?

  Svara

   Jo, såg länge det är barnet som väljer själv..

   Svara

    Vi har tre (3) punkter i svenska. Hur svårt kan det vara?

    Svara

     Nämen… vågade du inte skriva ut ditt namn nu? Din blygis! Men det är så klart jättesvårt.. Jätte, jättesvårt..

     Svara

      Måste man skriva i sitt ”namn” varje gång?

      Svara

       Vågar du inte stå för din kommentar helt plötsligt? Jag har nämligen aldrig sett dig skriva en anonym kommentar förr…

       Svara

     Haha va vaddå tre punkter? .. . …. .. . …….

     Svara

   Om man vill tänka lite större och mer kritiskt än detta tröttsamma argument så kan man tänka, VARFÖR vill så många tjejer ha tyllkjol? Kanske för att det är det de ser omkring sig och då är det ju inte längre ett individuellt val utan en kulturell påverkan. Det är så tröttsamt att påstå att det är ett individens väl när individen de facto bara gör som alla andra.

   Svara

    *val, inte väl…

    Svara

    Dom flesta människor vill vara som andra och det är en social funktion som är ganska viktig. Är det någon som ifrågasätter varför dom flesta män bär kostym, har kort hår och använder herrparfym? Någon som ifrågasätter att så många killar gillar spel, teknik och sport? Varför är det så viktigt att just tjejer ska ifrågasättas och varför ifrågasätts inte killen som inte dyker upp i ballerinakjol? Jag klär mina döttrar i alla möjliga färger och kläder och vissa dagar är dom rosa från topp till tå och då kan jag ibland känna mig dömd. Som att det är något fel och att man inte är medveten om genus då.

    Svara

     Håller med, och hade någon konfronterat mig gällande min dotters klädsel och avkrävt någon slags förklaring hade jag nog fått ett bryt stort nog att plocka ned vederbörande från den höga, fina hästen.

     Var det förresten inte Elaine som tog oerhört illa vid sig för bara någon vecka sedan när någon kommenterade sonens pyjamas? 😒

     Svara

    Om man vill kan man ju använda samma ”trötta” förklaringsmodell på den som alltid måste gå mot strömmen. Hon hade inte valt korvdräkten om alla andra bar korvdräkt, för hon vill inte låta alla andra bestämma vad hon ska bära och därmed vara ett offer för kulturell påverkan/den ofria viljan. Men om andras val av kläder begränsar hennes så är väl hennes val lika ofritt som deras.

    Svara

  När min dotter är tillräckligt gammal för att börja på dans så kommer jag absolut sätta på henne rosa dräkt och ballerinakjol så länge hon själv inte motsäger sig detta och vill ha något annat, då får hon givetvis det. Varför? Enbart för att jag tycker att det är gulligt 😍

  Svara

  Men snark. Dottern började på dans som 3-åring, mitt i sin frost-bubbla och valde kläder deräfter. Som förälder kan jag ju säga att det var så fruktansvärda fula klänningar, men hennes val. Nu är hon 5 och har på sig träningskläder på dansen. Hon går även i sina fotbollskläder på förskolan för dom är så himla ”coola”. Låt ungarna se ut som skräp, dom måste få ta egna val ibland.

  Svara

  Vad har hon med det att göra hur andra klär sina ungar, om det är föräldrarna som väljer eller barnen? Sköt ditt eget.

  Svara

   Du kan omöjligt vara den Henrietta som brukar kommentera här för hon är full av åsikter om hur andra lever sina liv och gör. 😊

   Svara

    Så länge ditt leverne inte påverkar mitt så lev som du vill. Kom bara inte och kräv saker av mig.

    Svara

   Det handlar lite om genustänkandet 😊

   Svara

    Ja, jag fattar det. Men om jag inte vill ha ditt genustänk? Om jag tycker annorlunda? Får jag göra det?

    Svara

     Hur skulle du ”få” någons genustänk? Du har ju inga barn så du behöver ju aktivt söka upp diskussionen för att ta del av den och tycka annorlunda om något som inte har med dig att göra. Är det att sköta sitt eget?

     Svara

      Just det ja, jag har ju inga barn och därför vet jag ingenting. Aja, jag har en systerson i alla fall och kan klä honom istället. Tur att har bara är min systerson så jag slipper ha honom som mitt hobby, allt från mat till kläder till val av leksaker…som ett litet projekt ungefär. Som man sen tydligen mer än gärna sprider vidare till alla andra som lyckats föröka sig. För tänk om man inte analyserar sönder alla aspekter i ett barns liv, vad skulle hända då?

      Svara

      Haha va? Vad är att sköta sitt eget då? Föräldrar får inte dela med sig av åsikter om genus för det vill du inte ha men du får ha åsikter om föräldraskap fast du inga barn har? Okej 👍🏼

      Svara

      Alltså det är klart att man har åsikter men en vettig människa går inte och konfronterar andra och kräver nån slags förklaring varför man klätt sitt barn si eller så. Någon med barn här ovanför skrev precis att hen skulle få psykbryt om det hände, så tydligen finns det folk som tycker som jag där, och som har barn på riktigt också…så dom kan ha sitt…öööh…tolkningsföreträde eller nåt.

      Svara

      Ja, det håller jag med om. Tyckte bara att det var konstigt att säga att man inte vill ha någons genustänk när det inte är något som påverkar dig eller inte finns något att kritisera när du inte har barn.

      Svara

      Det var mer som en retorisk fråga. Om jag alltså hade barn. Just nu när jag inte har några så bryr jag mig inte hur ni uppfostrar eller fuckar upp era ungar, det är skit samma för mig.

      Svara

      Men ändå vill du dela din åsikt om att du inte bryr dig.. 🙄

      Svara

      Men vad är det här kommentarsfält till för? Tycker inte du att det är skillnad att säga sin åsikt här, anonymt, till en person man aldrig träffat, än att säga det ansikte mot ansikte till någon i en träningslokal. Att bara ”Hej, din flicka har på sig en rosa kjol. Har hon valt det själv? Varför det? Har du tänkt det här med genus? Jag tycker såhär….”
      Här är vi och diskuterar om saken som alla uppenbarligen vill diskutera då vi annars inte skulle kommentera. Det är ganska modigt att tro att någon vill ta samma diskussionen live, bara sådär, när det inte ens står på dagordningen.
      Hur kan man ens anta att alla föräldrar automatiskt vill diskutera dessa saker, bara för att man blivit en förälder? Jag hade inte varit ett dugg intresserad av att prata genus och kläder och förklara mina livsval till en främling, även om vi båda hade barn. Men det är bara jag det, tydligen.

      Svara

      Jag håller med Henrietta. Det är skillnad på att diskutera något i ett kommentarsfältet och att aktivt söka upp någon för att begära en förklaring till varför deras dotter är klädd som hon är.

      Elaine har inget med hur de är klädda att göra.

      Svara

  Men tjejerna kanske har tyllkjol för att dom tycker att det står för ballerina det kanske är just det dom vill vara? Det kan väl matheo också ha istället för att försök förändra tjejerna. Det är ok att vara flickig och det är ok för flickor att vilja vara som andra flickor, det är ju inte där problemet är utan det uppstår när en flicka vill vara annorlunda och inte får det utan att bli kallad pojkflicka eller ses som konstig. Skulle hon gå till en dansgrupp med bara pojkar och fråga föräldrarna varför pojkarna är klädda så som dom är? Nej, för det är det ”normala”.

  Svara

   +1

   Svara

  Eller våga älska tyll o rosa, omfamna tyll o rosa o njut!

  Svara

  Är det inte mer märkligt att deras son inte valt vad han har på sig på dansen? De har valt till sitt barn. Därför förutsätter de att alla andra också gjort det.

  5-åringar är ganska bestämda varelser. Dansöserna har så klart valt själva. Kloka föräldrar som de har låter de dem de hållas. Vad är det för fel på flickornas klädsel?

  Hoppas nu inte att de vettiga ”låtbarnenväljasjälvaföräldrarna” börjar skamma föräldrar som bestämmer sina barns danskläder och förutsätter att de inte vill ha rosa ballerinakjolar.

  Varför måste man alltid ifågasätta andra föräldrars omdömme?

  Varför ska elaine ifågasätta andra barns klädsel? Vad det inte det hon själv blev så upprörd över för några inlägg sen? Någon oskyldig kommentar om barnets outfit.

  Jag tycker barn som valt sina egna kläder är ungefär det sötaste som finns. De brukar ha en aura av jagärfinasti världen runt sig. Det är fint vare sig det är pojkar eller flickor.

  Svara

  Det är inte okej för flickor att ha tyllkjolar men att klä sin pojke i en klänning bara för att det inte är normen (bortsett från pojkarna som faktiskt sagt att de VILL ha klänning) är helt okej? Var går gränsen? Ska barnet få naket om de inte sagt varken bu eller bä?

  Svara

  Ja, oj, så märkligt att barn har danskläder på dansen! Går hon igång och frågar varför tusan de tvingar på sina stackars barn fotbollskläder på fotbollsträningen, eller simkläder på simningen också?

  Svara

  Tröttsam diskussion det är om det här med pojkar och flickor! Pojkar och flickor ÄR olika. Inse det bara. Min 3 åring ÄLSKAR rosa, klänningar (hon har gärna 4 st på sig samtidig i olika lager 😂) och allt som är supertjejigt. Jag hatar klänningar och rosa och hon har aldrig haft det på sig förrens nu när hon själv har börjat bestämma vad hon vill ha på sig så nej det är lnte enbart föräldrarna som bestämmer kläderna och heller inte vi som ”lärt” henne att ha på sig allt detta. Skulle gärna elda upp alltihop men accepterar till 100% att det här är det HON vill ha på sig. Varför skulle jag acceptera mera om hon ville ha blått eller exempelvis en superman-dräkt?! Min son på 1 år är kille ut i fingerspetsarna. Han borde ju (om feministernas tankar stämmer) älska rosa och dockor för vårt hem är fullt av det, men icke. Dockorna kastar han bort efter han försökt ha sönder dom, ser han en bil blir han galen och störtgrinar om någon tar den. Jag är ledsen att säga det, men vi är olika kön med olika genetiska förutsättningar i majoriteten och det är så det är. Jag tror absolut inte på att man kan/ska forma sina barn till motsatsen bara för att det dom VILL vara är ”fel”. Skämmes Elaine för att du ens tänker som du gör här. Lägg fan ingen skuld på MIG för att min dotter hade kommit i rosa tyllkjol, för det hade hon gjort alla dar i veckan och det är fan inte jag som påverkat henne till det! Jag är mamman som anser att svarta kläder passar till allt, Camo is the shit och man kan aldrig få för mycket av döskallar… som man brukar säga – ”vi är alla lika inför lagen” ja, men inte för könen…

  Svara

   ”om feministernas tankar stämmer”

   Att män också älskar barn och har förutsättningarna att vara en precis lika bra förälder som kvinnan menar du?

   Svara

    absolut inte! Vad jag menar är att det tjats konstant om att barnen präglas att bli något dom egentligen inte är. Att det skulle vara ex föräldrarna som påverkar sina flickor att ex gilla klänningar för att man klär dom i det. Eller att pojkar leker med bilar för att man ger dom det när dom är små. Vad jag menar är som jag skrev, min dotter älskar rosa – hemma hos oss finns inget rosa = vi har inte ”lurat” på henne att gilla detta. Min son gillar bilar trots att vårt hem är belamrat med dockor. Det genetiska är stort, inte allt men mycket! Det kan man inte komma ifrån…

    Svara

     Det är du som tar upp dockor som exempel och skriver ”att bli något dom egentligen inte är.” Vadå egentligen inte är? En människa som kan ta hand om ett barn??

     Svara

   Men det är väl klart att du och alla andra i dina barns närhet påverkar dem. Du har ju redan bestämt att din son är ”kille ut i fingerspetsarna” och vare sig du tror det eller ej påverkar det honom och hur han kommer att bli som person. Det är sen länge klarlagt att skillnaden mellan individer med samma kön är större än skillnaden mellan könen som grupper.

   Hur tror du att trender funkar? Att det bara som en slump blir så att en stor mängd människor råkar gilla samma saker vid samma tidpunkt? Eller kan det vara så att vi gillar det andra runt om oss gillar?

   Svara

   Men om du är kvinna och hatar rosa saker och dockor är det väl att gå lite långt att säga att alla flickor automatiskt älskar rosa? Som jag förstått det är det ganska vanligt att i 3-årsåldern ha en färg-och-glitterfas där både pojkar och flickor gärna har tyllkjol och glittervingar.

   Sluta överanalysera dina barn, en verkar gilla dockor och en verkar gilla bilar, varför har du ett sånt behov att sätta etiketter på dem?

   Svara

  Min unge spelar hockey i fluffig tyllkjol. Eller gjorde kanske jag ska säga. Den rosa fluffperioden har kommit och gått. Men tyllkjolen kallas fortfarande för hockeykjolen. Hade dans varit aktuellt hade hen säkert haft tyllkjol på den också.

  Svara

   Vet du inte könet på ditt eget barn?

   Svara

    Varför bryr du dig ens om vilket kön Harmagedons barn har?

    Svara

  Elaine retar sig på det mesta.

  Svara

   Ja det gör hon verkligen. Men å andra sidan stör jag mig på att hon stör sig 😂

   Svara

  Usch. Minns när jag gick på dans som femåring/sexåring och alla (tjejer) hade en tyllkjol utom jag. Kände mig så extremt utanför att jag bad min mamma köpa en till mig också. Jag som inte ens gillade ballerinor. För övrigt var det ingen balett på dansen utan vi lärde oss ’klassiska’ danser som bugg och vals.

  Svara

   Jahapp

   Svara

  Känns ju konstigt att klä sig som korv på en danslektion? Det är ju ingen maskerad utan de är där för att dansa. Och då är tyllkjol ett klassiskt klädesplagg.

  Svara

   Precis!
   Detta är en jättekonstig diskussion som bottnar i att folk inte verkar se dans som en aktivitet värdig sina egna koder, kläder, idoler och inspiration.
   Ingen ifrågasätter att ett barn som gillar fotboll önskar sig en speciell fotbollsdräkt.
   Varför är det så ’coolt’ att sätta sig upp mot ballerinakodning genom att komma i korvdräkt?
   Det hade väl mest setts på som absurt om någon kom i denna kostym till fotbollsträningen?
   Den verkar jättekrånglig att både dansa och sparka fotboll i..
   Visst, man kan dansa i mysbyxor/tights och t-shirt och enklare kläder – man kan spela fotboll i dessa kläder också, men ingen reagerar på eller gör narr av barn som önskar fotbollskläder som de sett sina idoler ha, medan det då är ’töntigt’ att vilja se ut som de förebilder man kanske har inom dansen?

   Svara

  Önskar att min mamma hade tagit sig orken till att välja mina kläder när jag var liten så jag slapp gå runt o se ut som ett mähä.
  Var verkligen ”Hej kom och hjälp mig, men ingen hjälp kom” hahah :’D

  Svara

  Jag har varit dansinstruktör till barn och förlorade då all tilltro till att föräldrar behandlar sina barn som barn och inte bara som dockar. I gruppen 5-7 år kom majoriteten alltid kläddd i prinsessdräckter, trollspön o klackskorna. Smink hade kanske 25% av de småttingarna, men de blev ju fler o fler med tiden. Här hade de anmält sig till en Show och Dans där man i beskrivningen lagt betoning på rörelse och lek. Ja gu vad enkelt det är att lära sig motorik, smidighet och kondition i stela varma kläder….

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.