Att skaffa barn på ett lite annorlunda vis

Bloggtips:

Det här är min resa mot att bli mamma för tredje gången och på egen hand.
Jag har tagit hjälp av AVA-kliniken i St Petersburg för att nå min dröm och därigenom kommer jag adoptera ett embryo som kommer fästas i min livmoder.
Jag skriver den här bloggen för att hjälpa andra kvinnor som, precis som jag, drömmer om att bli mamma men som inte lever i en relation eller som är för gammal.
Inte frågor är för dumma eller enkla utan ställ dem alla här så ska jag försöka svara på dem.
Min resa mot ett nytt liv är INTE sponsrad av AVA-kliniken utan jag betalar för behandlingen precis som deras andra klienter.

Välkommen hit!

Det är presentationen av en relativt ny blogg, skriven av en kvinna som bestämt sig för att försöka bli mamma på egen hand genom att adoptera ett embryo från Ryssland.
Jag kände inte ens till att man kunde göra det – insemination har man ju hört talas om och vanlig adoption men att adoptera ett embryo?
Visste ni det?
Enligt Fertilitetsguiden så är inte embryodonation tillåtet i Sverige vilket kanske är anledningen till min totala okunskap men jag kan inte riktigt förstå varför man inte skulle få adoptera ett embryo. Om donatorn är okej med att donera sina ägg så är det väl egentligen ingen större skillnad på att göra det än på att adoptera på annat sätt eller bli inseminerad.
Hellre det än att förstöra fullt friska embryon väl?

Jag tycker även att det är märkligt att man inte får använda sig av en surrogatmamma i Sverige så kanske är det därför jag jag även tycker att embryodonation borde vara tillåtet här?

112 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det där med surrugatskap är en tricky question. Jag är emot det när det förekommer pengar. Om ett par betalar en okänd kvinna att bära ett barn utnyttjar dem henne.(ofta är det ju fattiga kvinnor som är surrugater). Finns ju en anledning varför det inte är lagligt i tex indien längre….
  Men gör man det som en vän och inte får betalt tycker jag det är okej.

  Svara

   Instämmer, men jag är för ett förbud oavsett om ersättning utgår eller inte. Kan hålla med de som anser att det bör vara upp till varje kvinna att bedöma om hon vill agera surrogat eller inte. Men i praktiken skulle det vara mycket svårare för rättsväsendet att fånga upp surrogatrelaterad människohandel om surrogat är tillåtna i vissa fall. Det finns mängder av problem kopplade till bevisbördan, och statens möjligheter att utreda om surrogatet var frivilligt eller inte, vilket gör riskerna för utsatta kvinnor ännu större.

   Svara

  Låter ju som suurugoat eller??

  Svara

   Nej, det är två helt olika saker. Vid embryodonation donerar kvinnan bara ägg som sedan befruktas och sätts in i den andra kvinnan.

   Vid Surrogatmödraskap bär du fostret i nio månader och föder barnet som du sedan ger bort.

   Svara

    Ett embryo är ett redan befruktat ägg. Det är det som är den stora skillnaden. Äggdonation är tillåtet i Sverige men inte embryodonation!

    Svara

     Vet du varför?

     Svara

  Tycker både bra och dåligt. Jävligt känsligt ämne. Det finns så många sopor till föräldrar tyvärr, så jag är övertygad om att detta embryo kommer att bli oerhört älskad om allt klaffar.

  Dåligt är enligt mina tankar att det är stor fattigdom i Ryssland och att det kanske finns kvinnor som säljer sitt lilla foster som kanske är önskat men att pengarna inte räcker till.

  Vad vet jag som har det så himla bra, men vill den biologiska mamman verkligen inte ha barn så är det oerhört generöst att ”adoptera”

  Sorry att det blev lite osammanhängande och långt, sitter på café och har glömt mina brillor hemma. 😎

  Svara

   Fast kvinnan donerar ju inte sitt foster, hon donerar ägg.

   Svara

    I det här fallet handlar det om embryodonation vilket är ett redan befruktat ägg men som ännu inte kallas foster.

    Svara

     Jo jag vet det, men kvinnan donerar ju fortfarande bara äggen, ägget befruktas ju i labbet så kvinnan donerar ju inte ett embryo.

     Svara

      Jo det gör hon. Eller paret snarare i många fall. Det kan vara par som gjort IVF & har befruktade ägg kvar i frysen. Då kan man välja om man avänder dom igen, kasserar dom eller om man kan tänka sig att adoptera bort dom helt enkelt. Så det är befruktade ägg, embryos alltså.

      Snabbt förklarat…

      Svara

       Herregud vad det skulle påpekas och rättas. Vad jag menade som svar till kommentaren är alltså inte att kvinnan ”donerar ett litet foster”. Kvinnan har alltså aldrig varit gravid, det var det jag försökte förklara. Alla verkar inte veta att äggen befruktas I labbet liksom.
       Och nej en kvinna donerar aldrig ett embryo, I fall ett par donerar överblivna embryo efter IVF så är det ju ett par det handlar om.

       Svara

  Embryo donation ser jag inga problem med, det är ju många kvinnor som behöver äggdonation, och antingen använder man partnerns spermier eller så kan man då använda donerade sperma också.
  Ägget befruktas alltså I labb och efter 3-5 dagar sätter man in det befruktade ägget I livmodern.

  Surrogatmödraskap är något helt annat och vidrigt i mina ögon. Det är inget annat än människohandel. Ofta är det fattiga eller på annat sätt utsatta kvinnor som utsätts för alla risker – både fysiska och emotionella – som en graviditet innebär.
  Jag tror aldrig det kommer bli tillåtet I Sverige, ändå är det så många som försvarar det och tycker det är rimligt. Hur kan man tycka det?

  Jag är I IVF – svängen och har hittills gjort 2 misslyckade försök. Det är fruktansvärt med så många bieffekter för kroppen och så smärtsamt, på alla vis. Men min längtan efter barn står inte över andra kvinnors rätt till sina egna kroppar. Så länge vi laborerar med min kropp är det lugnt, men faan var att utnyttja andra.

  Svara

   Är du för eller emot organdonation från levande givare?

   Svara

    Fast alltså, man kan ju leva utan barn. Men man kan inte leva utan en lever tex. Dessutom får folk inte betalt för att göra organdonationer.

    Svara

     Jo då det finns länder där du får betalt precis som att det finns länder där en surrogat inte får betalt.

     Det finns andra kroppsdelar som du kan leva utan men ändå få donerat till dig.

     Svara

   Julia jag menar inte att provocera eller så -om du känner dig påhoppad ber jag ursäkt och ber dig bortse från min fråga.

   Om jag var din syster och läkaren sa att jag har mkt större chans att bli gravid med ert barn, hade du inte låtit mig bära ert barn?

   Själv skulle jag kunna tänka mig både hjälpa och bli hjälpt av mina systrar.

   Svara

    Jag vet inte om jag vill eller kan svara på det. Och jag tar inte illa upp 🙂

    Men om jag ska diskutera det ur politisk synvinkel så är det nog skillnad när familjemedlemmar ställer upp för att de vill, mot när en okänd kvinna gör det, som ofta är fattig och i underläge. Vi I västvärlden har inte rätt att köpa andras kroppar.

    Svara

   …och jag önskar er all lycka framåt. ❤️

   Svara

  Haha, ursäkta spam, men det är stort behov av äggdonatorer i Sverige. Så kan ni tänka er att donera ägg till forskning eller som används till kvinnor som inte har egna ägg – hör av er till vården!

  Svara

   Har finfina ägg (har eget barn + enligt vården perfekt för äggdonation) men ska jag avvara mina ägg vill jag ha betalt. Minst 100 000 per ägg. Varför ska jag ge bort det gratis?

   Svara

    Hahaha Egoist? Javisst!

    Svara

     Äggoist kanske?

     Svara

     Äggoist kanske?

     Svara

    Hade också velat ha betalt, Why not

    Svara

    Herregud.. vetskapen om att du kan ge ett barn åt någon som kanske försökt allt i tio år.. det räcker inte?

    Svara

     Hahaha nej verkligen inte. Ska jag ge bort ett (faktiskt mitt biologiskt) barn så ska jag ju ha betalt för det.

     Svara

      Och det är precis pga att folk tänker som du Lina som det blir en business av det, istället för att folk som verkligen vill kan hjälpa de som behöver hjälp.

      Svara

      Fast du blir inte biologisk mamma, bara genetisk. Biologiska mamman är den som bär på och föder barnet.

      Svara

     Ofrivilligt barnlösa är såna offer…

     Svara

      Vidrigt skrivet.
      /ofrivilligt barnlös

      Svara

    Beror kanske på landsting men du kan få betalt för äggdonation. Inte 100 000, snarare < 10 000

    Svara

   Jag skulle aldrig kunna donera ägg av den anledningen att jag inte skulle kunna leva med tanken att jag har ett barn i världen som jag inte får ta hand om. Det är som att ge bort ett barn i mina ögon

   Svara

   Det är ingen som vill ha mina ägg, jag är för gammal! 🙂
   (44 år)

   Svara

   Jag skulle absolut kunna tänka mig att donera obefruktade ägg till forskning, dvs om de vill kika eller skära i det. Why not? Däremot skulle jag inte kunna tänka mig donera ägg för befruktning innan jag själv har barn, vill förstå innebörden av att kanske sätta ett barn till världen innan jag tar ett sånt beslut.

   Svara

   Jag har läst någonstans att det finns en hel hög med biverkningar man kan råka på som äggdonator, bl a risk att bli steril. Så nej, jag spelar också ut egokortet och behåller mina ägg. (Fast även om det varit riskfritt hade jag nog inte heller fixat det, skulle kännas som att skänka bort mitt eget barn. Till forskning, möjligen.)

   Svara

   Jag har 2 barn och skulle tyvärr ALDRIG kunna tänka mig att donera mina ägg. Hade inte kunnat leva med vetskapen om att jag har biologiska barn som uppfostras av andra, hur bra föräldrar de än må vara.

   Svara

  Jag har donerat mina ägg vid 4 tillfällen (seattle) och har därför hjälpt att skapa 5 barn (ett tvillingpar). Så glad att jag gjort det. Om några veckor kommer dom två yngsta nu 14 och 16 år och hälsar på och får då träffa mina egna 3 barn. Så coolt och fint. Förstår inte hur det ej kan vara tillåtet i sverige!

  Svara

   Äggdonation är tillåtet i Sverige men här handlade det om embryoadoption och det är däremot inte tillåtet.

   Svara

    Där ser man! Då hade jag fel för mig eller satt kanske på gammal information. Tack för rättelsen!

    Svara

   Genuint nyfiken fråga: Hur känns det att ha barn som är biologiska, men som ändå inte är ens egna?

   Svara

    Det känns bara bra! Innan jag fick egna så var detta något jag kunde glädja mig åt ”on rainy days”. Veta att jag hjälpt dessa familjer. Nu är det spännande att se vilka anlag dom ärver av mig. Jag har främst kontakt med den sista (av tre) familjen och det ska bli spännande att se dom tillsammans med mina barn. Amerikanska 14 åringen har börjat plugga svenska för att kunna prata med oss när hon hälsar på. ♡

    Svara

   Hur har du fått tillåtelse att göra det? Det råder väl förbud på bl.a. svenskar att donera ägg i USA?

   Svara

    Har jag aldrig hört talas om? Detta var 2001-2005 då jag bodde i usa.

    Svara

     Iallafall sen oktobber 2002 har det funnits FDA regulationer kring detta. Har själv bott i USA och funderade då på äggdonation, men stötte på detta med att man inte får om man bott i vissa (Europeiska) länder under ett antal år. Konstigt att du fick göra det ändå…

     Svara

  Varesig det handlar om adoption, surrogat eller embryoadoption (wtf?) så är att få barn ingen rättighet. Blir fan inte klok på allt jävla påhitt vi i västvärlden har för oss…

  Svara

   Suck…

   Svara

   Nej det är mycket som inte är några rättigheter men som folk drömmer om och vill ha endå. Att skaffa och ta hand om barn är för människor en naturlig önskan. Och adoption? Det handlar ju om barn som redan finns till men inte har föräldrar eller nått hem. Blir du fan inte klok på det påhitt att folk adopterar barn och ger dom ett hem? Nej fy för såna. Barnen borde förbi hemlösa det var ju deras öden, Komma o ändra på barns öden sådär. Fyfan

   Svara

     Åh vad gulligt länkar du till en adoption där något har gått fel?hade barnet redan föräldrar? Awe ja det är ju verkligen anledning till att INGET hemlösa barn ska få en ny chans i livet! Fyfan! Håller med!

     Svara

      Har inte ni mellanstadiebarn nåt fritids eller nåt att vara på?

      Svara

       Ps. I ”gullighetens” tecken kan jag tipsa om lite mer kött på benen åt er stjärnor till retoriker…

       http://ordfrontforlag.se/ordfront_bok/palimpsest/

       http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/977895?programid=3052

       http://www.bang.se/adoption-rasism-skuld-och-ansvar/

       Svara

       Ps. I ”gullighetens” tecken kan jag tipsa om lite mer kött på benen åt er stjärnor till retoriker…

       http://ordfrontforlag.se/ordfront_bok/palimpsest/

       Man måste inte veta allt, men det minsta man kan ge mänskligheten är ansatsen att lära sig något.

       Svara

       Försöker du förolämpa mig genom att kalla mig mellanstadie barn? Haha så gulligt 🙂 jag är snart 30 och mamma till 3 små barn. du däremot har väl blått kort hår är 18 och appropierar afrikansk kultur med din klädsel samtidigt som du tror att adoption är ondska för att du sett en film och att man inte ska få ge hemlösa föräldralösa barn ett hem. Men du det finns hundratusentals barn som behöver adopteras för att dom blivit övergivna pga av handikapp eller för att dom helt enkelt inte har föräldrar.

       Svara

        Jag är själv snart 30 och har mörkt, lockigt hår och ursprung från afrika, men ”ok”, fortsätt du att briljera med din analysförmåga så ska du se att världen nog anpassar sig efter din bild istället för tvärtom.

        Svara

         Du är adopterad själv va och hade ingen bra barndom? Därför är du så emot adoption.

         Svara

          Jag är född i Sverige av min biologiska mamma. Har du några fler fördomar du vill lufta?

          Herregud, hör du hur du själv låter när du ”argumenterar”? Trots att jag är smärtsamt medveten om hur världen vi lever i inte är perfekt övergår det mitt förstånd hur man kan vara så allergisk mot kunskap som du ger sken av att vara just nu. Det finns tusen historier som redan har blivit berättade, senast i det här kommentarsfältet, om varför adoption är problematiskt och du väljer att bemöta kritiken med en massa påståenden om en för dig helt okänd människa. Nej, jag har inte blått hår, nej, jag är inte 18 och nej, jag är inte resultatet av en misslyckad adoption.

          Rannsaka dig själv människa…

          Svara

           Flytta från västvärlden om det är så hemskt här. Det är säkert mycket bättre i Afrika. Där utnyttjar man inte alls barn och säljer dom som slavar, barnsoldater m.m.

           Rannsaka dig själv människa!

           Jag är förövrigt inte samma Anonym som du diskuterade med förut.

           1. När gav jag uttryck för att det är hemskt här i Sverige?
           2. Vad fick dig att anta att jag inte är svensk bara för att jag har ursprung i ett annat land?
           3. Hur tycker du själv att det går med din insats i att göra Sverige bättre?

           Är genuint intresserad av att föra en saklig diskussion med sådana som resonerar som du, men det krävs i så fall att man också får något för att kunna ge. Kom tillbaka när du vill hålla dig till ämnet så är jag säker på att vi tillsammans ska kunna berika både debatten och samhället! *handhjärta*

           Jag har inte sagt att du inte är svensk. Du klagade på västvärlden i andra inlägg och nämnde att du har afrikanskt ursprung. Du behöver inte bo i västvärlden om det är så hemskt här.

           Vad jag har gjort för att förbättra Sverige?
           Jag jobbar ideellt med hemlösa djur och en yazidisk flykting bodde hemma hos mig förut och jag hjälpte honom att fylla i papprena när han sökte svenskt medborgarskap som han också fick.

           Sen återvinner jag också och plockar upp skräp i naturen. Vad gör du själv?

      Men det är faktiskt bra att ha en nyanserad bild av adoption, alla som adopterar är inte bra föräldrar precis som dom som får biologiska barn. Många barn känner sig rotlösa och utanför i det svenska samhället, speciellt nu med sd som får mer makt och nmr som får demonstrera. Min mamma är adopterad och det har inte varit lätt, att människor ska vara tacksamma för att fått ett hem och föräldrar istället för att växa upp på gatan gör det inte bättre. Man behöver inte alls vara tacksam, välden är skev och orättvis och att mammor ska behöva lämna bort sina barn till barnhem för att dom ska överleva är hemskt. Vi i väst ser oss som någon räddare i nöden och tror att bara för att man flyttar barnet så blir det bra, nej, många barn bär med sig såren från att inte fått möjligheten att växa upp med sin familj. Min mamma hade också en mamma, pappa, syskon, kusiner men hon var yngst i skaran och det fanns inte tillräckligt med pengar. Hon var inte tacksam och folk tyckte synd om hennes föräldrar.

      Svara

       Ja jag förstår dig… Men vita behöver faktiskt inte dra upp ett svart eller gult barn med rötterna och ta ifrån den hela sin kultur osv. Och få den att känna sig som en outsider föralltid.. om så är fallet. Det finns tusentals av vita europeiska barn som oxå behöver adopteras.

       Svara

        Min mamma ser svensk ut och det är inte bara att välja valfritt barn som passar in i ens familj, när min mamma var barn så var det annorlunda. Sen även om man passar in utseendemässigt så betyder det inte att man känner sig hemma eller inte saknar sitt ursprung.

        Svara

         nä, men visst. vi förbjuder adoption, skitsmart

         Svara

        Fast jag tycker afrikanska barn är så söta med sin bruna färg. Därför som jag ska adoptera. Kommer se till att barnet får del av den afrikanska kulturen. Vi har inrett rummet till barnet som ska adopteras med zebramönster. Köpt jättesöta afrikanska kläder. En dräkt där den kommer se ut som ett gulligt lejon sen elefantdräkt. Sen en med giraffmönster.

        Här är bild på en av kläderna.

        https://images.maskworld.com/is/image/maskworld/mainshot-2/zebra-infant-costume–103921-zebra-babykostuem-infant-costume.jpg

        Svara

         Den här kommentaren är så problematiskt. Jag hoppas att den är skriven för att provocera. Om inte, snälla läs om exotifiering och sluta utrycka dig om svarta barn som om de är accessoarer.

         Svara

       Sen kan jag hålla med att om barnet man vill adoptera redan har familj så är det endast egoistiskt att adoptera det barnet. Då kan man istället skänka pengar till barnets familj så dom har möjlighet att ta hand om sitt egna barn. Men sen finns det dom barn som inte har nån familj. Som inte vill annat än att få en familj och ett liv.

       Svara

        Fast du kan omöjligt veta hur barnet hamnat på barnhemmet och om den har familj eller inte, det är inte så att barn plockas upp från gatan.

        Svara

       Det är just sådana historier som den om din mamma som kommer i skymundan när man konsekvent väljer att se människor i den rika västvärlden som välgörare i dess blotta uppenbarelse. En postkolonialistisk analys lyfter fram de problem som finns men VE OCH FASA om vi skulle ta ifrån den snälla välfärdsfrun hennes självrättfärdigade egenmäktighet.

       Skulle vara intressant med historier från andra generationens adopterade barn. Förstår om du själv inte vill berätta men nu fick jag något nytt att googla och göra mig insatt i, tack förför attoch du berättar!

       Svara

        nä, men visst. vi förbjuder adoption, skitsmart

        Svara

   Jag tycker det är fantastiskt att du gör det, det menar jag verkligen, men att jag ska kontra med mina godhetspoäng tillför ingenting till sakfrpgan. Kan du inte kolla någon/några av de länkarna jag postade och försöka förstp varför jag reagerar mot att adoption skulle vara en självklarhet? Håller du inte med mig efter det är jag mer än redo att diskutera din syn på saken.

   Jag klagade aldrig på västvärlden, jag klagade på hur ”vi” (för jag inkluderar mig själv i kategorin privilegierad västvärldsmedborgare i det här avseendet) i västvärlden beter oss. Det finns så mycket som är problematiskt med adoption och det finns så många vittnesmål som talar för att det är som en ny typ av människohandel. Det betyder inte att adoption är en i grunden dålig idé eller att alla som adopterar är hemska människor, men nu närfick det finns så många vittnesmålvittnesmål om hur barn blir bortadopterade med tvång och bedrägeri (adoptionsförmedling är en väldigt lukrativ affärsverksamhet i många länder) så är det väl rimligt att vi ser på fenomenet med skepsis?

   I ett större perspektiv kan vi i västvärlden även fråga oss vad vi gör för att människor i mindre välbärgadeländer ska slippa adoptera bort sina barn över huvud taget. Så länge vi glatt bär våra billiga kläder som sytts av nån fattig kvinna vars barn vi sedan ”räddar” från misären genom adoption är allt ok?

   Svara

  Det finns inga sätt att rättfärdiga surrogat. Ännu ett sätt att utnyttja kvinnor, det är värre än prostitution. Att utnyttja en kvinnas kropp för egen vinning. Ja men de finns ju de som VILL donera en bebis till par som är barnlösa. Ja men det finns även kvinnor som VILL sälja sex, men man måste hålla det förbjudet för att inte släppa fram utnyttjandet av kvinnor.

  Svara

  Tycker inte alls att de är märkligt att surrogatmödraskap och mycket annat liknande inte är tillåtet i Sverige. Att låna ut sin kropp med allt vad det innebär både psykiskt och fysiskt, alla risker och sen den konstiga situation som blir när barnet är ute. Tänk själv att bära ett barn i 9 månader, känna det sparka sedan föda barnet och sen hux flux ge bort det och förmodligen aldrig träffa det igen. Tror få kvinnor hade mått helt bra av en sån sak och är inte helt rätt mot barnet heller.

  Surrogatmödrar bor oftast i fattiga länder och gör detta enbart för att de måste, det är ett sätt att få in en större summa pengar så tex befintliga barn kan få en bra utbildning, vård, tak över huvudet osv.

  Detta är ett sätt att utnyttja fattiga människor i behov av pengar, visst väljer de att göra det men så kan man ju säga om en kvinna som väljer att prostituera sig också. Är det verkligen ett val?

  Det är INGEN mänsklig rättighet att få barn! Jag har själv inga barn och kämpar för att få men jag skulle ALDRIG köpa någon annans barn, någon annan kvinnas kropp eller på annat sätt utnyttja att jag är en vit kvinna från ett rikt land.

  Svara

   Bra skrivet! Förutom att det är väldigt obehagligt att utnyttja andras kroppar som ugn skulle en lagändring gällande surrogatmödraskap garanterat öppna helvetets portar vad gäller detta utnyttjande. Om vi drar parallellen till prostitution så ökar alltid trafficking i länder där prostitution är tillåtet, detsamma skulle säkerligen ske gällande surrogatmödraskap.

   Svara

  Vad är skillnaden mellan att adoptera ett embryo och få ett donerat ägg, som är inseminerat med donerad sperma, infört i livmodern? Det är väl samma sak så att säga? Då är ju inte en ny sak – har dock aldrig hört uttrycket embryoadoption tidigare.

  Svara

   Är det inte så att i Sverige kan bara äggdonation ske till ett par (alltså ej singlar) där kvinnan tar emot ett donerat ägg men mannens sperma används. Tänker att vi embryodonation är både ägget och sperman donerat av utomstående.

   Svara

    Precis! Vid embryodonation är båda donatorerna okända, inte vid äggdonation (eller spermiedonation). Själva proceduren är dock det samma vid ÄD som vid ED, ägget och spermien förenas utanför kroppen och förs därefter in i livmodern.

    Vid spermiedonation kan befruktning antingen göras genom att spermierna förs in i livmodern genom en spruta via underlivet, alternativt görs befruktningen utanför kroppen där kvinnan fått sina ägg utplockade först. Ser lite olika ut beroende på vad paret har för förutsättningar.

    Man plockar aldrig ut ett embryo från en annan livmoder! Befruktning sker i ett lab!

    Svara

     Som jag skrev då, fast med andra ord! Har som sagt sett att man gör så tidigare, men aldrig hört uttrycket embryoadoption. Denna kvinna väljer detta alternativ då hennes ägg blivit för gamla, hon är 47 år och har inte en partner. Jag är både för och emot med tanke på etiska avvägningar. Ja ja.

     Svara

  Tycker det är helt i sin ordning om folk vill köpa barn för sina egna pengar, vare sig de adopterar, embryo, surrogat. Dock svår moralisk fråga eftersom det faktiskt handlar om just ett köp, det måste man vara klar över som konsument. Däremot vill jag inte finansiera via skatten för IVF etc för att folk tänker att barn är en rättighet.

  Svara

   Via IVF är det nog inte vanligtvis folk som ser det som en rättighet, utan snarare som en sista hjälp när man provat allt själva eller helt enkelt har svårt av andra (medicinska) anledningar. IVF leder inte alltid till barn och jag tror inte någon gör det för att man anser ha ”rätt” till ett barn, har nog mest med längtan och önskan att göra.

   Svara

   Att vara infertilitet klassas som en sjukdom, så varför skulle inte skatt täcka just det sjukdomstillståndet när det täcker andra?

   Svara

    Då tycker jag helt klart att infertilitet borde tas bort från listan av saker som klassas som sjukdom. En sjukdom kan orsaka infertilitet med det är en annan sak.

    Svara

    Men det är ingen sjukdom. Enbart feghet som gjort att man klassat infertilitet som sjukdom. I en tredjedel av fallen hittar man ingen orsak alls, lika delar i övrigt är sedan taskiga spermier och äggproblem. Men, en stor anledning är att kvinnor väntar för länge. 1:agångsföderskor är i snitt 32 i Stockholm, säger sig själv att det blir svårare.
    Så nej, skattefinansiera detta är fel. Men ingen vågar sätta ner foten. Ynkligt.

    Svara

     Ibland när jag läser kommentarsfältet på denna blogg slås jag verkligen av hur otroligt olika åsikter man kan ha. Nu säger jag inte du tycker det anonym, men för min egen del (om det är skattepengar vi ska dra in på) finns det många, många andra saker jag upprörs mer av att mina skattepengar går till än att hjälpa uppfylla ett pars, eller ensamstående persons högsta dröm och längtan.

     Svara

      Håller absolut med. Men det är också problemet: vi har, av känsloskäl och pga effektiv lobbyism och röstfiske, låtit skattefinansiera en massa saker som rimligen inte borde betalas av det alllmänna när nu kakan krymper.

      Svara

       Men det blir ju väldigt problematiskt att säga så? Hur långt ska mandrake det?
       Då borde inte de som krockat eller ramlat där det är deras eget fel få vård? Eller de som röker och får sjukdomar relaterade till det?

       Eller om jag ska dra det ännu längre – då borde inte förskola eller skola vara skattefinansierad, då jag som barnlös får betala skatt som jag inte tycker är ok. Då borde alla betala själva för allt som rör deras barn.

       Svara

  Japp, en vän till mig har gjort en embryoadoption på samma klinik i St Petersburg. Hon fick tvillingar!

  Svara

  Alltså det är mer än bara en pengafråga och att utnyttja fattiga kvinnor även om det är en stor del. Det handlar ju enligt lagen om att det är förbjudet att inte för barnet är släkt med åtminstone en av föräldrarna. Vilket kan tyckas vara konstigt för vid adoption är ju barnet sällan det, dock finns ju forskning på att äggdonation/embryodonation medför mer komplikationer för både mor och barn än de som uppkommer ”naturligt” dvs sina egna ägg. Därav blir det en moralisk fråga, hur mkt ska vården kunna hantera och ta ansvar för utfallet och barnens hälsa? Är det ansvarsfullt om ngt går snett för både mor och barn. Hur ska de barnlängtande paren kunna ta hänsyn till riskbedömning då de bara mest av allt vill ha ett barn och skiter i konsekvenserna för de tänker bara på att de vill bära och föda ett barn. Lite som att leka ”Gud” för att ta det till en biblisk nivå. I slutändan är jag för fritt val men det är inte helt okomplicerat!

  Svara

  Adoptera embryo….. där den individen aldrig kommer att ha möjlighet att söka sitt biologiska arv. Ytterst oklart o det är etiskt försvarbart. Att få barn är inte en mänsklig rättighet.

  Svara

   Och varför skulle barnet vilja det? Man väljer donatorer som liknar föräldrarna så barnet ska likna föräldrarna. Barnet bärs och föds av kvinnan som bli mamma till barnet. Det kanske finns ett genetiskt band men det är allt. Det är ju inte så att man letar upp blodgivaren för att man fått en enhet blod. Eller donatorn av en njure (om den lever) för att man fått ett organ inopererat.
   Ja, vi har 3 barn som blivit till genom embryodonation och de är visserligen rätt små men när de är ledsna, trötta eller hungriga så är det inte någon äggdonator de ropar på utan det är mamma eller pappa.
   Det finns dessutom något som heter epigenetik, vilket innebär att embryot utvecklas till ett unikt barn i mig, hade det varit i donatorn hade det inte blivit exakt samma barn.
   Vad har att få barn med mänskliga rättigher att göra? Det är inte en rättighet att få någon sjukdom botad men finns möjligheten vore det väl dumt att inte ta den.

   Svara

    ”Och varför skulle barnet vilja det? ”

    Är tanken verkligen så främmande för dig, att dina barn en dag skulle vilja veta mer om sitt ursprung?

    Svara

     Det hade inte funnits om inte jag hade varit deras mamma, så ja det är det. Det är möjligt att äggen hade blivit andra barn eller så hade de aldrig fått bli till. Samma med spermierna. Hade embryona inte fäst i min livmoder hade de aldrig fått bli något.
     Så för mig är deras ursprung jag och min man.

     Svara

      Fast det är identitetsuppfattningen hos barnen som är poängen, inte hos dig. Att ett barn som blivit till genom embryodonation (eller som är adopterat, osv osv ) kan komma att ha frågor om sitt ursprung och vilja veta mer är inte på något sätt något ovanligt, det är något är mer eller mindre viktigt för alla människor.

      Och eftersom du frågar vad det här har att göra med mänskliga rättigheter kan du läsa mer om saken i artikel 7 och 8 i Barnkonventionen

      Svara

      Ja du är självklart dina barns mamma men det största misstaget du kan göra är att förneka dina barn sitt ursprung. Det kommer med stor sannolikhet att köra en kil mellan er och förstöra ert band. Du har många år på dig att förlika dig med tanken om att dina barn ev vill söka sina rötter och det är deras mänskliga rättighet. Dina barn växer upp med något du aldrig kan förstå men det ger dig inte rätten att ta ifrån dom upplevelsen. Tro mig, min mamma förnekade sin adoptivmamma tillslut. (Hon fick inte ens veta att hon var adopterad från henne utan det kom fram i vuxen ålder). Gör dig och dina barn en tjänst och förbered dig, dagen kanske inte kommer men tänk om? Det gör inte din kärlek sämre, din roll mindre eller ert band svagare, tvärtom. Jag sökte mina rötter för att få en bild av min historia och nu har jag det i minnet och som en del av mig, det är allt. Det är allt det är. Var inte rädd för det.

      Svara

       Det känns som ni blandar ihop adoption och embryondonation. Vi har inte adopterat m¨något överblivet embryo utan ”våra” embryon är unika och skapade enbart för oss. Ett adopterat barn har en mamma som bruit och fött barnet, våra embryon har ingen mamma eller pappa utan var en cellklump som hade dött om vi inte använt den. Isåfall får vi väl ta en sväng till labbet där de blev till ett embryo och visa deras ursprung. Barnen hade aldrig blivit till utan oss.
       Ang barnkonventionen så har barnen både namn, nationalitet och ett par föräldrar. Kan inte se att vi förnekat dem några rättigheter alls.

       Svara

        Det känns som att du inte förstår vad vi pratar om när vi skriver saker som identitet, biologiskt arv och ursprung? Och att tanken på att barn som blivit till genom embryodonation en dag skulle visa intresse för allt sådant är befängd

        Svara

         Hur exakt kan du veta det? Barnet hade aldrig existerat om det inte var på grund av ytterligare 2 personer. Hur blir det med sjukdomar? Likheter?

         Svara

          Hur jag vet vad? Jag menar att det inte är ett speciellt otänkbart scenario att barn kan komma att vilja veta mer om sitt biologiska arv, det som K ifrågasatte

          Svara

    Epigenetik låter spännande, skulle då den kvinnan som genomgår graviditeten på något sätt ”överföra” sin genetik på fostret? Jag tycker nog att embryodonation borde vara lagligt i Sverige och kommer säkert bli det då det inte bör vara så stor skillnad på embryo vs äggdonation.

    Jag och min man har två embryon i frysen efter en lyckad omgång IVF. Jag har personligen svårt att tänka mig att någon annan skulle få bära dem och sen uppfostra och vara föräldrar åt ”mina” barn. Eller snarare problem med att jag inte skulle få vara det. Men det är ju för att när jag ser det framför mig ser jag ju exakta kopior av mina nuvarande barn.

    Svara

  Nej! Surrogatmödraskap är hemskt. Be att få fakta från insatta om det innan ni bildar er en åsikt. Det finns så mycket att säga om detta, men om jag ska ge ett enda argument mot är att det i de flesta fall skrivs på en klausul som gör det omöjligt för mamma att ångra sig. Så om hon, efter att ha burit på barnet i nio månader och därefter genomgått en förlossning, skulle ändra sig så kommer barnet att tas med tvång. Ni kan fan inte tycka att det är rimligt bara för att det finns rika människor i väst som vill betala.

  Svara

   Det finns mer till det än du beskriver ovan.

   Svara

  Surrogat är som prostution självklart ska det inte vara tillåtet

  Svara

  I USA finns det rörelser som tar tron på att livet börjar vid befruktningsögonblicket steget längre och menar att överblivna embryon från IVF i princip är övergivna barn/själar. Kan tänkas finnas liknande tankar här i och med språkvalet, att ”adoptera” ett embryo. Annars är det ju närmre till Köpenhamn och inseminering, om man vill skaffa barn på egen hand.

  Svara

   Jo det gör nog de som kan, men där får man ju bara simmarna å får ta med egna ägg, så att säga. Har man inga ägg har man inget att hämta i Köpenhamn.

   Svara

  Förlåt för kanske lite dum fråga men vad menas med ”barn är ingen rättighet”? Tack på förhand 🙂

  Svara

   Jag tolkar det som att få barn inte är en mänsklig rättighet, som t.ex. rent vatten, mat och typ tak över huvudet. Du kan inte bara rassla in i första bästa socialkontor och börja kräva att få ett barn, med vilka medel som helst.

   Svara

  Vad beträffar inlägget innan detta, killen som blev knuffad fr rulltrappan…Där har du uppmanat o skrivit ”Ingen rasism kommer tolereras!!” men är den kommentaren endast för oss svenskar…riktigt vidrigt faktiskt, kommentarer fr utlänningar i inlägget fr Insta är väl förihelvete rasism om nåt, citat:
  ”Hahaha roliga är ingen bög svenne skulle våga sparka på blattar yäni de går ej”
  Stängt kommentarsfältet pga vad? För att vi svenskar reagerar??
  Nä snackar vi rasism ska det fan va på lika villkor, det du bedriver i detta inlägg är rasism mot ditt eget land. Hur tänker du där???

  Svara

   Jag ställde en fråga Camcam och vill jättegärna ha ett svar på den. Hur ser du på att flyktingar svänger sig med rasistiska påhopp på oss svenskar?

   Svara

  ”Hellre det än att förstöra fullt friska embryon väl?” – Du menar alltså, hellre det embryoadoption än abort?

  Om vi då tänker steget längre: I länder där abort är förbjudet/aborträtten är inskränkt kan man ”erbjuda” kvinnor denna ”smidiga lösning” som företag kan tjäna pengar på, istället för en abort? Och om kvinnan inte hittar någon att adoptera hennes embryo, vad händer då? I länder där abort är förbjudet/aborträtten är inskränkt skulle kvinnorna behöva genomgå graviditeten. Kvinnor skulle också kunna övertalas/tänka sig att gå igenom detta för att de behöver pengar.

  Nä, tummen ner för denna skaffa barn-metod. Allt för att rika människor med ofantliga medel ska kunna leka gud. Det är inte en mänsklig rättighet att skaffa barn.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.