OMG!!

Engla:

Engla har köpt nya glas från Iittala och ni ser ju vad som sitter på dem – i sann Engla-anda!
Vid det här laget vet väl ALLA vad det betyder?

Jag tror jag ska ge den här kokboken till Engla så att hon har någonting att servera till drycken i de där klisterlappsbeklädda glasen.
Om jag beställer nu med expressfrakt – tror ni den hinner komma i tid då?

63 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Nej, jag vet inte vad det betyder!
  Hälsningar Skåne

  Svara

  Alltså, om Tabasco är white trash sign me up på WT-listan!

  Svara

  ”Köpt” 😏

  Svara

   ”Klickat hem” kanske?
   Det kan betyda vad som helst 🙂

   Svara

   Engla är konsumtionsdrottningen personifierad.

   Svara

  Kan vi inte släppa det här nu? 🙄

  Svara

   Säger du samma sak till dina vänner när ni har en återkommande grej som är rolig?

   🎅

   Svara

    Ja.

    Svara

    Haha, ja. Speciellt när det slutade vara roligt för 150 ggr sen. 👴🏻

    Svara

     Tur ni inte umgås med mig, ni hade avlidit😉 Här kör tex jag och min bff sen 5 år tillbaka med samma skämt fortfarande😉

     God jul🎅

     Svara

      God jul själv 🙂

      Svara

  ska det vara så himla svårt att stava till iittala?
  / kränkt finsk

  Svara

   Det heter iiiit-ta-la. Som i iiiiigelkott, finska är smart på så sätt att man har dubbla vokaler vid långa uttal.

   Svara

    Långa och korta vokaler är en utmaning i svenskan för den som inte fått språket till skänks som barn.
    Grundregeln är att en lång vokal brukar följas av bara en konsonant eller ingen alls – t ex sopa, mat, dit.
    En kort vokal brukar följas av två eller flera konsonanter – t ex soppa, matt, ditt.
    Lätt som en plätt 🙂

    Svara

     det var en utmaning att lära sig båda språken samtidigt men häftigt att hjärnan kan skilja dem åt.

     Svara

     Har lärt mig finska från scratch i skolan och det om något var jobbigt! Men det enda som faktiskt är lätt och logiskt med språket (enligt mig) är just att allting uttalas precis som det skrivs. En vokal = kort vokal och två vokaler = lång vokal etc.

     I övrigt är grammatiken totalt horribel haha.

     Svara

      Jag har alltid varit intresserad av finskans kasussystem med sina 15 kasus. Väldigt spännande hur man kan böja t o m egennamn för att få fram det som i de flesta andra språk uttrycks med prepositioner.
      Men skulle jag få välja ett språk att få ”gratis” som barn skulle jag nog ta ryska eller mandarin.
      Att tala perfekt och klassisk ryska har alltid varit en dröm för mig. Det måste vara som att spela på en stor orgel.

      Svara

    Den gode Fredrik Lindström hade problem med uttalet av Unikko i På spåret igår. Det blev ”uuniko” i stället för ”onikkå”.

    Svara

  Jag hade chefen för Iittalas looks på mitt kontor höromdagen. Han som ansvarar för looksen i alla kataloger, butiker osv. Han inredde tex den nya flaggskeppsbutiken på kungsgatan veckan efter att han inredde mitt kontor med produkter (bor i Finland). Vi skulle ha NBC på kontoret så de sponsarade med lite grejer. Jag frågade honom vad som gäller med märkena på produkterna och han sa att de alltid ska bort. Han tog bort alla på våra 90 glas. Han sa att han förstår inte varför människor har dem kvar. Sa att det är lite ofräsht och att ingen behåller ju lapparna på något annat så varför just deras produkter. Så nu vet ni vad deras chefinredare tycker om saken.

  Svara

   Så om detta du säger är sant… berätta gärna HUR han tog bort klisterlapparna på 90 glas? De sitter nämligen som berget och inget man bara pillar bort på någon sekund.

   I vilket fall som helst. Jag har en gång i tiden läst på Iittalas egna hemsida om dessa klistermärken, och deras vara eller icke vara. Då stod det att Iittala säger att det är upp till var och en. Sedan stod det vidare att enbart produkter som gått igenom kontrollerna får dessa lappar, och alltså på ett sätt ’bevis’ att man inte köpt defekta varor.

   Sedan kan en ju tycka att det inte spelar någon som helst roll med Iittalas vattenglas/vinglas etc. speciellt då inte med dessa billiga massproducerade varianter. Däremot finns det många Iittalaprodukter som inte längre tillverkas och som är samlingsobjekt idag. Jag äger en herrans massa Iittala, skulle inte förvåna mig om det totala värdet ligger över 100 000 kr. De vanliga vattenglasen har inga klisterlappar, vin/öl/champagne är det vissa som har o vissa inte (för tänker inte stå o pilla bort 90 klisterlappar så svara gärna hur man tar bort dem när det verkar så lätt). Tar ej bort lapparna på fåglar och liknande. Däremot är de ibland redan borta om man köpt second hand (men finns ingen klisterlapp är de värda mindre).

   Så för vanliga grejer – ingen bryr sig om lappen är kvar. Den faller av när den faller av liksom.
   För samlarobjekt – lämna lappen kvar.

   Svara

    Med fönsterputs 🙂

    Svara

     Ska testa med en gång. Återkommer.

     Svara

      Funkade finfint 👌 Men tänker att de nog får ramla av när de ramlar av. Diskar våra glas i diskmaskin ändå så de försvinner efter ett tag i vilket fall som helst 🙂

      Svara

  Slutet på inlägget är ju bara elakt.

  Själv orkar jag inte heller stå och skrapa bort märket på mina iittalaglas. Det känns oviktigt.

  Svara

  Tror att dom som har ”lapparna” kvar på sina glas, har tänkt att sälja glasen vidare, för att visa att det inte är någon billig kopia, typ från IKEA

  Svara

   Men ett: vem säljer de glasen vidare? De är väl typ den allra vanligaste budget-serien? Två: rimligtvis finns det en graverad logga på glasen. Tre: som alltid när dessa glas kommer på tal, drick inte champagne ur dem, det är fruktansvärda champagneglas.

   Svara

    Ibland vill man ju byta ut det man har hemma eftersom ens smak ändrar med åren. Och det är ett faktum att andrahandsvärdet är högre om lapparna finns kvar. Det är ju betydligt mycket smartare att köpa något som går att sälja vidare än att köpa något billigt slit-och-släng från exempelvis ikea som inte har något andrahandsvärde alls.

    Jag är finländare så äger en hel del Iittala. En del har lapparna kvar, en del inte. Går inte själv och tar bort dem, men lossnar de efter långvarig användning sörjer jag inte heller. Så stor grej är det inte.

    Svara

    Precis min tanke när jag såg glasen; kan omöjligt vara till för champagne.

    Svara

     Coupeglas har både för- och nackdelar jämfört med flöjtglas. I ett coupeglas får champagnen mer kontakt med syre vilket gör att du känner smak och lukt bättre, en nackdel är att bubblet snabbare tappar kolsyra. Så jo, de är till för champagne, men flöjtglas tycker jag är att föredra.

     Svara

      Champagneexperten Richard Juhlin rekommenderar glas med hög fot och sk tulpankupa. Ett sådant glas kallas ofta champagneflöjt.
      Har man inte sådana glas utan bara de låga öppna coupeglasen (som för övrigt är bra till t ex daiquiri, glass eller räkcocktail) så är det bäst att använda ett rödvinsglas istället tycker experten.

      Svara

   Fast alltså… HAHA, förlåt… dessa glas är INTE dyra, INTE märkvärdiga och INTE något av andrahandsvärde då typ varannat hem har dem. De där har inte kostat mer än 600kr typ. Förmodligen mindre. Så det är inte som att det rör sig om någon unik starwars-leksak. Då hade man ju fattat.

   Svara

    Är själv intresserad av att gå på loppis och följer med olika facebook-loppisgrupper etc. Faktum är att handeln med både Iittalaglas och Arabiaporslin etc är rätt livlig. Och priset är direkt högre då lapparna är kvar. Det visar ju att glasen är i nyare skick än om de slitits bort, vilket gör att de är populärare. Så jo, andrahandsvärde på Iittala är en verklig grej och inget påhitt 🙂

    Svara

    Vad som är dyrt och märkvärdigt är ju olika för alla 😂 för övrigt kostar 6st såna glas 1000 spänn

    Svara

     I serien jag samlar på ligger champagneglasen på
     400 kronor styck. Just sayin. Jag har lapparna kvar. 😛

     Svara

  Alldeles för många, framförallt på manliga rockar, behåller ”märket” på rockärmen kvar. De verkar tro att det är en del av designen!

  Svara

  Påminner om det där klistermärket på de där kepsarna som inte skulle användas som skydd mot solen

  Svara

  Hahahaha

  Svara

  är det verkligen så WT? Själv kan jag nog komma på en hel del annat som är betydligt mycket mer WT. Exempelvis åka till Ullared och shoppa eller inreda sitt hem med ”Carpe diem” citat..

  Svara

   Det ena utesluter inte det andra. WT-tecken finns det gott om. Alla förtjänar att uppmärksammas.

   Mvh
   uppväxt i WT-samhälle.

   Svara

   Ja, kursiva citat i hemmet, ush! 🙈

   Svara

  Det är väl bättre att ta bort lapparna under ordnade former för annars försvinner de väl ändå i småbitar i samband med disken.
  Antar att man kan diska även glas från Iittala i maskin. Det är ju inte några antika Baccarat-glas precis 🙂

  Svara

  TA BORT KLISTERFANSKAPEN!! Jag svär till Gud att jag hade pillat bort den jäveln om jag varit gäst och blivit serverad dryck i ett glas med klistermärken på. JESUS KRISTUS HA NÅD. Som att jag skulle ha kvar klisterlappen i botten på mina Ikeaglas så när gästerna tar sista klunken ser de att MINSANN, det var ett Ikeaglas det ja!
  jndjsnsjfövslm

  Svara

   Alltså jag fattar inte hur man orkar bry sig? Så sjukt konstig grej att vara så engagerad i

   Svara

   Skulle inte bry mig det minsta om du hade en klisterlapp kvar på botten av ditt ikeaglas. Hade jag blivit serverad ett glas där en lapp sitter kvar hade jag sett klistermärket och sedan var det inget mer med det. Känner inte att det är något att bli upprörd över eller ens lägga ner någon energi på. So what liksom…

   Svara

   Engla har finskt påbrå va? Då är hon till 110 procent uppvuxen med en förälder/släktingar som lämnat lapparna på. För så gör man i Finland. Vet ej varför. Det bara är så.

   PS: Iittala är inte samma som Ikea, glaset håller en helt annan kvalitet.

   Svara

  Man måste ha väldigt lite saker som händer i sitt liv om man har lusten att störa sig så kopiöst på om någon har kvar klistermärkena på sina glas.

  Svara

  Orkar inte! 😂

  Svara

  OT Tror att Blondinbellas besöksstatistik har dalat kraftigt iom nya plattformen. Min spaning är därför att hon inte kommer våga vara ”bloggfri” i sex dagar över nyår som hon sagt.

  Svara

   Ja, den nya plattformen är helt värdelös.
   Jag får den inte att fungera ok varken på mobilen eller datorn.
   Jag tror inte läsarna har så stort tålamod dessa dagar med teknik som inte fungerar.
   Kanske noteras det än så länge som unika besökare och sidvisningar men när folk till slut struntar i att över huvud taget försöka gå in på bloggen kommer det att synas i statistiken.

   Svara

   Jag är en av de som slutat läsa. Plattformen skrek av ego. Fick nog.

   Svara

  Jag brukar ha lapparna kvar när jag köper glas på IKEA 🙈 Inte för att skryta om mina exklusiva IKEA-glas… mer för att jag inte klarar av när man bara får bort hälften av lappen. Det ilar i hela kroppen 😱

  Svara

  OR: Enligt Carola Wetterholm, som alltid har rätt i allt, är de flesta av oss som läser Bloggbevakning ”helt körda i huvudet”… (i kommentarerna)
  https://carolawetterholm.se/2017/12/21/att-ha-katt/#comment-39603

  Svara

   Jag börjar tro själv att jag är körd i huvudet för allt det hon skriver att hon inte skrivit vill jag minnas att jag läst där….

   Svara

    Men jag kan ju ha fel förstås…

    Svara

     Ja du har fel för folk (och ni då plus camilla) har flera gånger förvridit vad Carola skrivit.

     Svara

    Då är vi två.

    Svara

  Så gulligt att hon tror att det är något speciellt med de där glasen. Engla är ju totalt märkesfixerad och älskar att visa upp loggor av dyra saker så uppenbarligen så tycker hon att dessa glas är exklusiva.

  Svara

  WT att stava Iittala fel haha *inb4 triggered comments*

  Svara

  Hahaha den var bra, humor! God jul!

  Svara

  White trash är alltid en het potatis att diskutera.

  Och en öm tå 😉

  Själv tycker jag solfjädrar på väggen, tubsockor, konstiga barnnamn, semester på Ullared, nalle puh matta i badrum, planscher od är mer wt än klisterlappar.

  Svara

  Efter denna och föregående vilda diskussioner om det är wt att ha lapparna kvar har jag valt att ha dem kvar. Alltid upprör det nån. #borgarskapetsdiskretacharm

  Svara

  Det sitter väl klisterlappar på nästan alla glas man köpet oavsett märke? Vem fasen har ork (eller ens kommer på idén) att pilla bort dem? Iittala har bra glas och många köper dem. IKEA har också bra glas och många köper även dem. Menar du att bara de människor som inte plockar bort klistermärken från Iittala och inte från IKEA är ”white trash” då? Tycker hela gnällandet är lite WT… 😏😂

  Svara

  Tycker det är mer WT att ens BRY SIG sig om en liten röd klisterlapp 😍

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.