Och där kom det…

Jag sitter och väntar på hockeyfinalen – det är därför jag är vaken och bloggar nu. =)
Håll mig sällskap vetja!

Yoga Girl:

 

Igår skrev jag om hur YogaGirl gör reklam för Natural Cycles på Facebook och att hon hittills hållit sitt löfte om att hålla sin Instagram helt ren från reklam, men så idag dök det som av en händelse upp ett inlägg om JUST Natural Cycles och vad hittar vi allra sist, längst ner?
Ett yttepyttelitet #ad.

YogaGirl vänder sig inte specifikt mot den svenska marknaden och behöver således inte till punkt och pricka följa den svenska marknadsföringslagen, men marknadsföring på Instagram mot exempelvis USA behöver också specificeras, särskilt som The FTC har gjort flera tillslag på Instagram mot just samarbeten.
Enligt amerikanska regler så räcker det med att man skriver #ad eller #sponsored längst ner vilket det inte gör i Sverige eftersom man ska förstår att det rör sig om ett samarbete innan man börjar läsa texten.
Så enligt amerikanska regler så gör Yoga Girl inte fel, men med tanke på att hennes reklam med lätthet kan blandas ihop med hennes andra redaktionella material och även gått ut med att hon inte gör sponsrade inlägg på Instagram så tycker jag att det här är mer än otydligt.
Men men…
USA har sina regler och Sverige har sina – det är bara att gilla läget. Jag önskar att alla kunde börja använda Instagrams egna markeringar för reklam så att det är samma över hela världen men det är nog att önska för mycket. =)

Bryr ni er förresten om att hon nu inte längre håller sitt löfte om att hålla sitt Instagramflöde reklamfritt eller gör hon helt rätt som smider medan järnet är varmt?
Och vad tycker ni om alla dessa stora influencers som gör reklam för Natural Cycles när så många i branchen inte rekommenderar det som preventivmedel?

137 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är förkastligt att kvinnor litar mer på influencers än professionen. Vi barnmorskor prackar inte på folk ”hormoner”, utan ger saklig information till varje individ efter deras önskemål. Talar varje dag med läkare på abortmottagningen som berättar om hur ofta abortsökande trott att NC var säkert. Unga kvinnor är på samhällsnivå för fertila för NC.

  Svara

   Snart kommer det när nån stämmer em influencer för falsk marknadsföring. Det fattar inte vilket stort ansvar de har. Men är yoga girl en influencer? Hon är ju en yrkeskvinna med eget varumärke, väl?

   Svara

    Man kan ju vara både och. Tanya Burr har smink och skriver böcker under sitt varumärke – fortfarande en influencer i blogg- och youtubevärlden.

    Svara

   Det finns dessvärre massor med barnmorskor som inte alls är villiga att ge saklig information om hormonella preventivmedel, utan bara vill tvinga på en det. Vid 3 olika tillfällen har jag varit med om just detta, och jag har flera vänner som alla sitter på flera liknande erfarenheter. Jag är nog inte ensam om att vilja få saklig information så att jag kan göra ett eget val. För egen del skulle jag aldrig välja NC men jag kan förstå varför kvinnor lockas av det, särskilt om man inte har fått tillräcklig information från sin barnmorska och inte förstår att fertilitet inte är så enkelt som man kan tro utifrån NC.

   Svara

  Shit vad otippat med ett nytt inlägg såhär sent! I like alot!
  Dock ingen kommentar ang ad mm. Mest bara sjukt nyfiken på hur denna kvinna kan ha så många följare? Yoga o flumflum liksom?!?

  Svara

   I KNOOOOW! Jag är förvånad själv! =)

   Svara

   Tycker hon verkar trevlig och vettig. Men räcker ju inte för att få så många följare internationellt?!
   Yoga och mindfulness är jättestort?
   Hon lever ett drömliv på en paradisö och reser mkt?
   Hon är snygg?
   Hon är inte extresäljig utan känns väl genuin?
   Nått sånt.

   Svara

    Hon var typ först på insta att posta yogabilder, så hon blev snabbt ett känt yoga-namn.

    Svara

  Håller med. Yoga är helt obegripligt för mig. Det är säkert oerhört bra men jag känner mig gravt ointresserad.

  Svara

   Haha! Ska säga att när jag var i tonåren hade jag stora sömnsvårigheter, efter att jag följde med mamma på några pass yoga så slocknade jag efter seriöst 5 minuter i sängen. Det var väldigt effektivt!

   Somnade även på en lektion en gång, så pass effektivt är det, för mig iallafall 😂

   Svara

  Oberoende av natural cycles eller vilken produkt det nu skulle vara, så skriver hon ju i klartext, förvisso på engelska; ”yes this is a collaboration and a paid ad”? Håller dock med om att #ad är lite väl simpelt, särskilt när instagram då har tagit fram en funktion för det. Men det går väl inte att klaga på det här inlägget enligt svensk standard?

  Svara

   Nä, det tror jag inte. Hon har visserligen svenska följare men det är inte hennes primära marknad, eller hur man säger…

   Svara

   Jag tycker det är supertydligy att skriva både reklam och betalt samarbete i texten. Mycket tydligare än att bara ha ”samarbete” skrivet högst upp på sidan.

   har googlat grejer med min mor eller min pojkvän och kommit in på reklaminlägg från bloggar, som de uppfattat som tips tills jag pekat ut samarbete-texten. I yogagirls text blir det väldigt tydligt för alla att hon får betalt, det lilla ad i slutet hade hon ju kunnat skippa.

   Svara

  Jag är en tjej på 23 år som provade NC i över ett år och är så missnöjd som man bara kan bli. Har haft regelbunden mens sedan jag fick min mens och jag fick två gröna dagar under hela de året, tro mig jag följde allt till punkt och pricka. Köper inte tanken på att jag bara ska kunna ha två gröna dagar på mer än ett år… Sedan känner jag överlag med att influencers ska sprida betald reklam för ett preventivmedel inte är något som faller mig i smaken. De får ju betalt för att säga bra saker om NC och alla jag sett säger bara positva saker och de säger i princip SAMMA SAK allihopa, varför inte använda sig av Kenzas blabla liksom… Fick lära mig av en vän att man kan beställa gratis klamydia och gonorréprov från 1177’s hemsida, varför kan ingen influencer uppmärksamma det så fler får den informationen?

  Svara

   Aah det är så himla smidigt😍

   Svara

   Vad skulle de tjäna på det. Liksom

   Svara

  Så trött på folk som klagar på NC. Det är liksom ingen ny, revolutionerande metod? Precis som yoga girl skriver så har kvinnor i flera generationer och kulturer mätt temperatur för att följa sin cykel och veta när man är fertil. Det fungerar jättebra om man gör rätt (och inte har någon sjukdom som påverkar hormoner/temperatur). De kvinnor jag känner som använt NC som preventivmedel och ändå blivit gravida har erkänt att de gjort fel, t.ex haft sex på röd dag, eller fortsatt mäta som vanligt direkt efter ett dagen-efter piller.

  Svara

   Kostade säkert inte skjortan förr i tiden iaf

   Svara

   Poängen med preventivmedel är väl dock att de ska vara så säkra, enkla och lättillgängliga som möjligt? Förstår inte riktigt varför kvinnor världen över ska behöva anamma och axla ytterligare ett ansvarsområde och sedan behöva erkänna att de missat en liten detalj någonstans när de står där med en bebis på armen. Toppen om en och annan generation vet exakt hur man ska tolka tempen men här har vi ett modernt gäng som tjänar pengar på att få metoden att låta lättare än vad den är, samtidigt som folk – inklusive dina vänner tydligen, inte förstår hur de ska göra. Om metoden kräver så mycket av folk så ska de vara tydliga med just hur pass svårt det är att göra 100% rätt.

   Svara

    Vore intressant att veta hur pass säkert NC är, i procent alltså. Någon som vet? Själv litar jag inte på NC. Och vore jag kille och inte ville ha barn skulle jag trä på dubbla kondomer i samma sekund som tjejen ens nämnde NC.

    Svara

     Enligt Karolinska Instititet är NC lika säkert som att köra med metoden avbrutet samlag, det vill säga sämst av de olika kategorierna där spiral är säkrast. Enligt deras chart i alla fall.

     Svara

      Ok tack. Förstår jag dig rätt om du menar att spiral är säkraste metoden av alla? Eller menar du att spiral är bäst av de sämsta alterntiven? (Sorry, inne på 21a timmen vaken och har inte fokus på topp💤😂)

      Svara

       Haha, fattar! Ja alltså säkrast av alla. 99% säkert. P-piller kom snäppet efter.

       Svara

        Haha tack! jag blev ju inte mindre skeptisk till metoden nu direkt😜

        Svara

     Googla Pearl Index, det är ett mått för hur säkra olika preventivmedel är. Naturlig familjeplanering eller ”säkra perioder” kan du jämföra med.

     Svara

      Japp, och KI har forskat och kommit fram till att det hamnar längst ned. Har redan kollat tack. 🙂 allt annat, exklusive att inte göra ett smack, är säkrare enligt dem.

      Svara

       Okej, intressant! Ska kolla up det 🙂 vore spännande att veta hur stor undersökningen var osv.

       Svara

      Det stämmer inte, NC har mkt högre säkerhet än traditionella säkra perioder, man kan inte bara likställa dem rätt av. Ni får googla lite till. Sen kan man såklart ifrågasätta studierna men det är en annan sak än att rätt av säga att NC är samma sak som säkra perioder utan hjälpmedel för mätning och sannolikhetsberäkning.

      Svara

       KI rankade efter antal oönskade graviditeter som varje metod hade gett över en viss period. Då hamnade avbrutet samlag i samma höga spann som NC.

       Svara

    Ja, det är såklart toppen om det är säkert, enkelt och lättillgängligt, vilket jag personligen tycker NC är. Tar hellre ansvar för att ta min temperatur varje morgon än att proppa i mig hormoner varje dag som försämrar min livskvalitet. Läser man på om metoden och följer de (få och enkla) instruktioner som finns så fungerar det jättebra, men om man inte vill ta det ansvaret eller slarvar så är det ju upp till var och en vad man tycker är bäst för sig själv. Blir bara irriterad på att så många ifrågasätter NC och tycker man är dum i huvudet som vågar ta den ”risken”, utan att veta om att temperaturmätning faktiskt är en beprövad metod som funnits långt innan influencers började göra reklam för Natural Cycles. Gör man rätt så är det lika säkert som att äta p-piller – googla ”Pearl Index” 🙂

    Svara

     Men du är ju en person, medan du själv nämner att du känner KVINNOR i plural som missförstått. Menar du att dina vänner helt enkelt inte förstår enkla instruktioner, är slarviga eller både och?

     Eget ansvar ska man alltid ta och det är därför jag tycker att det är motsägelsefullt att ett gäng influencers får betalt för att få det att låta som att appen tar ansvaret och gör det så hormonfritt och lätt när det är kvinnan som får ansvaret – ingenting annat. Kondomer är också hormonfria så NC är ju inte unika på det sättet.

     Svara

      Ja både och antar jag, eftersom det är väldigt tydligt att man inte ska ha sex på en röd dag och ett dagen-efter piller skjuter upp ägglossningen så det är klart att cykeln ändras då. Men jag känner ett flertal som NC fungerar jättebra för, min poäng var att de enda 2 jag känner som är missnöjda hade slarvat eller inte följt instruktionerna.

      Vet inte om man kan beskylla influencers reklam för att folk inte tar sig tid att läsa på ordentligt hur NC fungerar innan man bestämmer sig för att använda det. Tänker att de flesta vet att man inte ska lita blint på all reklam man ser och att man får göra lite egen research. Men håller helt med om att i det stora hela är det helt sjukt att vi kvinnor bär ansvaret för att skydda oss (förutom kondom då).

      Svara

    Det är ju inte att man inte förstår, eller att det är särskilt svårt att förstå, utan att man slarvar.

    Jag använder kondom som preventivmedel och det är väldigt vanligt att par som använde kondom blir gravida med riden eftersom man slarvar. Konceptet är supernekelt att förstå (kondomen ska vara på under hela samlaget, alla dagar i månaden, kolla efteråt att den ej spruckit) men folk skiter i att vara noggranna helt enkelt. Vetefan om det är kondomens fel då? Folk brukar förespråka kondom (och p-piller)väldigt mkt i alla fall, trots att det i praktiken leder till många graviditer pga bekvämt att slarva med.

    Svara

     Hur många influencers får betalt för att övertyga deras följare om att kondom inte går att slarva med? Eller att det är superlätt? Jag har aldrig sett der i alla fall.

     Slarv är något som man får ta personligt ansvar för, vilken metod man än väljer men faktum är att kondomen t.ex har ett grundskydd (i sin egen utformning) som NC saknar helt. NC hindrar inga spermier på sin väg, ens vid 100% korrekt användande. NC talar bara om att om du har sex idag så ska du använda kondom.

     Svara

      Varför är det relevant? Att det inte hindrar spermierna spelar väl ingen roll, så länge det hindrar att graviditet uppstår? jag struntar väl i om spermierna hamnar i min kropp eller inte, så länge jag inte blir gravid?

      Jag tycker problemet med NC är att det orsakar graviditeter genom att det är lite för krångligt att använda noggrant. I synnerhet om man är lite yngre och slarvigare, vilket många i influencernas målgrupp nog är. Det är bättre att fråga sin barnmorska pga att hon kan ge råd utifrån en helhetsituation.

      Men folk brukar hylla kondom (att det är extremt säker läste jag nyss i kommentarerna här inne) mdn det är faktiskt på samma sätt som NC inte ett bra skydd om man är slarvig, spermier i kroppen eller inte. Min barnmorska sa i princip att jag inte ska betrakta det som preventivmedel just pga att det i praktiken är så himla många som blir gravida. Men vi är supernogranna så jag skiter i henens råd….

      Svara

   Visst men NC går ju inte ut med all information tex att om du inte sover minst 7 tim per natt kommer du vara på rött hela tiden och måste därmed använda skydd jämt…då kan man ju skippa att betala för en helt onödig tjänst och lägga de pengarna på något annat.
   Eller att om du kanske har ett barn som vaknar upp i tid och otid och därmed inte tar tiden att ta tempen innan man kliver upp, då barnet gallskriker…då kommer du också vara på rött hela tiden…
   Nej som skydd till oönskad graviditet är det rent bullshit tycker jag.

   Svara

  Kräks till lite lätt varje gång jag läser om detta bolag.
  Roligt ändå hur Bella höjer dem till de högsta skyarna av framgång, men kollar man siffrorna gör nc miljonförluster…..?

  (Orkar man va vaken till hockeyn….)

  Svara

   Jaa det orkar man! Ska duscha nu så jag vaknar till 👀

   Svara

   Nja, det svenska bolaget gör förluster. Med det i Schweich gör miljonvinster. De flytter alltså pengar från svenska bolaget och skattar inte in Sverige.

   Svara

  Dennis tar lika mycket ansvar som hon. Hur då menar hon? Fine, hon behöver inte käka hormoner men det är ju fortfarande hon som drabbas hårdast om hon råkar bli gravid.
  Sen misstänker jag att han varken påminner henne om att ta tempen eller för bok över den utan att hon sköter det där helt själv.

  Svara

  Åh jösses. Under året kommer hon bli gravid igen pga appen inte fungerat och jag undrar hur hon ska skriva sig ur det då….

  Svara

   Säkert att dendrade sig och bla bla

   Svara

   Skulle hon bli gravid kan hon göra abort, inget hon behöver skylta med i bloggen. Vad är det för del på er? gamar.

   Svara

  Jag måste fråga vars kondomhatet kommer ifrån? Är ju ett väldigt bra, och hormonfritt, alternativ! Jag och sambon använde kondom i ca 8-10 månader innan jag sa att jag ville testa p-piller. Dessutom så kan man ju ha sex på många fler sätt än ett vanligt vaginalsex.. Oralsex och smekningar är också väldigt trevligt trots avsaknaden av penetration, risken att bli gravid är dessutom EXTREMT låg 👍🏻

  Svara

   Och glöm inte alla roliga leksaker man kan använda👍😉

   Svara

    Har du något tips? 😅 allvarligt alltså, känns som att det i min vänkrets användes mycket leksaker när vi var 16-23. Men sen kom barn, utbildning, jobb zzz och nu efter 30 känns det som att deg är dags att börja med leksaker igen.

    Svara

     Om jag har tips?? Jag älskar leksaker, hänger i butiker som säljer så fort jag har tid och testar nytt när jag har råd. Svårt att säga en favorit. Men rabbit är ett säkert kort. Vill tipsa om sida med billiga och bra grejer, får jag göra det? (Äsch box2you, där köper jag det mesta). Fråga tusen frågor, det här är mitt favoritämne. Ska du ha leksak att använda själv eller med andra till exempel?

     Svara

      Åh en sexleksaksguru! Perfekt ju! Jag tänker med min manliga sambo – gärna något som involverar oss båda. En rabbit har jag haft, den slängde jag när jag döstädade för några år sedan men borde investera ingen ny. Eller är en vibrator roligare när vi är två? Något tips på sådan? Något jag kan använda ”på” sambon (inget penetrerande).

      Svara

       Kanske vibrerande penisring då? Kan vara skönt för killen att det vibrerar också.

       Svara

        En sådan beställde jag på mitt första sexparty, haha! Har för mig att min föredetta tyckte att det var skönt, plus att även jag kunde känna den ibland. En annan fråga: vi har fått en revival på glidmedel (blir ju så mycket skönare så förstår inte varför vi inte alltid har det) men handlade nu senast RFSU som luktar skitäckligt. Varken jag eller sambon klarar doften. Blir så förknippat med sex, en väldigt söt doft. Tips på något helt parfymfri?

        Svara

         Jag önskar att jag hade det. Kör också på rfsu klick nu men jag gillar varken smaken eller lukten. Har tyvärr inte hittat någon jag gillar bättre än det än. Jag försöker undvika silikonbaserade då de inte funkar med alla leksaker och tyvärr är klick bäst av de vattenbaserade jag har hittat…

         Svara

          Nuru gel!!

          Svara

           Tack ska kolla upp den

      En fråga om box2you – lämnas det i brevlådan eller på utlämningsställe? Står det något på kartongen? Bor i en liiiten by så vill inte riskera att stå där med grannen Åke, sonens lärare eller med farsan och bara ”ehh ja, det är som glossybox ungefär..”
      tack för tipset btw!

      Svara

       Nej det kommer till utlämningsställe men det är en vanlig grå kartong, som avsändare står bara FBAB och om jag minns rätt så står det något smått om hälsoprodukter under. Jag är ju inte blyg men jag skulle inte säga att det avslöjar vad du beställt.

       Svara

     Vill också tipsa om att hitta en fysisk butik om du känner dig osäker. Jag har varit i tusen stycken, bara i en enda har jag vänt i dörren för att det kändes som en runkgrotta. Ofta är personalen av en alldeles särskild sort. Supermysiga, öppna, ger råd och tips och förklarar om man undrar över något och de kan hjälpa en att hitta något lämpligt och kul.

     Svara

     Vill också veta. Ska vara en rabbit med klitt stimuli och för min mörka grotta. Den måste ha handkontroll, med sladd eller utan.

     Svara

      Jag gillar de som vibrerar i stället för att rotera men det är nog en smaksak. Den jag gillat bäst heter auto rabbit på hemsidan. Jag har anvönt den flitigt i tre år typ och den funkar fint ännu. Gillar du riktigt ordentliga vibrationer så ska du testa magic wand med rabbitattrappen. Dyr men fördelen är att den stoppas in i väggen och du slipper köpa batterier i parti och minut.

      Svara

       Förlåt, den har inte handkontroll. Missade det. Jag har inte testat någon rabbit med handkontroll faktiskt.

       Svara

        Attans!

        Med vänlig hälsning, extremt lat😂

        Svara

     Jag säger Satisfyer! Herrejävlar vad bra! Går utmärkt att använda vid penetrstionssex också, stimulerar mannen samtidigt

     Svara

      JAg var så besviken på satisfyer. Har bara använt min en gång och gillade den inte. Men den har ju fått väldigt mycket beröm så den verkar gå hem hos de flesta:)

      Svara

   Man måsts ju ha kondom ändå med NC för man kanske inte vill mysa på bara gröna dagar.

   Svara

  har använt natural cycels i 3 år. gillar det och det funkar bra för mig. 3 barn 37 år. inga problem. 😉 tycker det endå frangpr tydligt i posten att det ör reklam. gillsr yoga girl hon måste ju också tjäna pengar och tycker hon har förhållandevis lite trams i sitt flöde ❤️

  Svara

  Förlåt för kapning men ni brukar vara så fina i det här kommentarsfältet ❤️ Jag har alltid varit glad, social, framåt. Senaste tiden vill jag helst inte träffa någon utan bara vara hemma, mysa med sambo och kanske träffa en kompis ibland. Jag har precis kommit hem från en stor fest. Supertrevligt, bra anordnat etc. men jag kände mig totalt ensam och deppig. Jag pratade med folk men kände inte att jag PRATADE med någon, om ni fattar. Lämnade kvar sambon (hans kompis fest) pga ville inte förstöra hans kväll med mitt pisshumör.
  Det här är nytt för mig, jag har alltid briljerat i sociala situationer, varit en sådan som man kan sätta vid vilket bord som helst. Och nu bara VILL jag inte. Är det en fas eller är jag sådan här nu? Känner mig helt knäckt och ledsen, är så förbryllad över mig själv och har ingen aning hur man hanterar en sådan här sak. Kan man gå och bli introvert vid nästan 30 års ålder eller vad är det med mig?
  Det låter kanske löjligt men hoppas någon har något råd. 🌹

  Svara

   Så kan jag också känna – att jag är i en bubbla och inte riktigt med, att man liksom aldrig kommer IN i festen eller situationen. För min del handlar det nog om att jag ”omfördelat” vad jag vill lägga min energi på och sådant som var viktigt tidigare kanske inte är det längre. Ens behov ändras och det är ingenting att slå på sig själv för… Jag har gått från en social butterfly till en ganska så ensamvarg men jag trivs med det och försöker att inte analysera sönder det.
   Var snäll mot dig själv. <3

   Svara

   Det här låter precis som jag. Jag har inget svar på frågan. Vill bara att du ska veta att du inte är ensam. Jag gick från att vara festens mittpunkt, alltid stå i centrum, extremt social och glad i sociala sammanhang till….. raka motsatsen. Jag gick i stort sett från extrovert till introvert. Det har hände förra året (2017), och nu blir jag mest deppig av sociala event och längtar efter att komma hem.

   ❤️

   Svara

    Tack för att ni svarar, börjar gråta bara av det (kan även ha druckit några glas vin). Det känns så himla främmande bara, men skönt att höra att det finns fler. Jag kan ju liksom inte pressa mig till att bli som förut, för då blir det som ikväll (magplask) så det är väl bara att acceptera, hur konstigt det än känns. Men som sagt – tack för att ni visar att det finns fler, det känns faktiskt bättre då ❤️

    Svara

     Känner också igen mig! För min del hände det förra året när jah fyllde 30. Hade fasat för att det skulle bli så (fasades ju ut) men eftersom jag inte känner någon längtan efter de sammanhangen utan istället börjat njuta så himla mycket över hemmalivet med sambo och barnen så borde jag ju bara känna att detta är bra. Att jag kanske landat och känner lugnet som jag alltid längtat efter?
     Däremot kan jag verkligen sakna tjejhelger med kompisarna som förr kom tätt men nu är svåra att få till.. inte heller att prata i telefon och hänga flera dagar i veckan. Kram till dig❤️

     Svara

     Jag känner samma 🙋🏼‍♀️ Har slutat analysera varför, har insett att jag är introvert och så är det med det.

     Svara

    Samma här.

    Svara

   Kan ha med årstiden att göra. Desto närmre jag kommer till 30 desto mer känslig blir jag för vinter och mörkret. Jag är nu mer social på sommaren har jag märkt men känner mig nedstämd och mindre social på vintern.

   Skickar en stor kram!

   Svara

   Började också gråta såhär sent på natten för att jag kom precis hem från samma situation, med samma känsla. Fyllde 30 i Oktober och der började vända för typ 1,5 år sen… så så fint att läsa att jag inte är ensam om det. ❤️

   Svara

   I år var första gången någonsin som jag tackade nej till nyårsfest genom att bara säga ”nej tack, jag ska bara vara hemma”. Andra år har jag jämt känt att jag måste ha en legitim ursäkt och ljugit om besök eller förkylningar eller jobb när det vankats större tillställningar. Befrielsen i år när jag insåg att ingen blev arg på mig eller dömde mig för att jag ville vara hemma var underbar. Innan har jag inbillat mig att alla vänner ska lämna mig på stört om jag inte jämt vill vara social.

   Svara

   Är snart 28 och känner samma. Var bjuden på fest på juldagen men stannade hemma, somnade 21:30 – så jävla skönt. På nyår låg jag i sängen på tolvslaget och somnade kort därefter. Jag ORKAR verkligen inte festa eller träffa för mycket folk samtidig. Inte längre iaf. Har snarare blivit folkskygg…

   Svara

   Ibland är jag festens medelpunkt, ibland är jag tystlåten och står vid sidan om. Det beror på vilket humör jag är på när jag kommer dit, och vilka de andra personerna är. Om det är en stor grupp där de andra redan känner varann bättre än vad de känner mig, kanske har andra gemensamma intressen och internskämt, och kanske inte är så intresserade av att lära känna mig mer, så känner jag av det och blir tystare. Det är liksom ingen idé att lägga en massa energi på att försöka vara i centrum då. Det är väl en slags social kompetens att känna av när man kan ta plats och inte? Det finns ju inget som säger att det alltid är bäst att vara extrovert. Tänk dig en fest där alla vill stå i centrum, vilken jobbig tillställning!

   Nu var du på en fest med din killes kompisar, och du kanske undermedvetet gjorde bedömningen att de dels inte var så intresserade av dig, och att du själv inte var intresserad av att lägga en massa energi på att slå dig in. Det behöver inte vara dåligt, utan bara att du är socialt kompetent.

   Nästa vecka kanske du är utvilad och träffar vänner som är intresserade av dig, och då tar du plats igen 🙂

   Svara

    TACK för era svar!! Det värmer verkligen ❤️ Det känns så mycket bättre idag. Har också pratat med sambon och han förstår mig till hundra procent. Nu ska jag istället försöka fokusera på de personer som betyder något för mig och allt annat får hamna i andra hand. Och jag ska inte vara så hård mot mig själv. Det känns skönt att veta att jag inte är ensam i att ha förändrats. Återigen, tack ❤️

    Svara

  Håller med om att oralsex och smekningar är väldigt trevigt.

  Svara

  Fler som är vakna nu med mig? Jag ska få träffa en (ny) privat läkare imorgon och prata om korttids-sjukskrivning pga stress. Har ni tips till vad jag kan säga? Jag har hört att de är mycket stränga med att sjukskriva pga just stress. Stämmer det?

  Svara

   Jag upplevde det som tvärt om (alltså läkare ville sjukskriva mig och jag kände att nej, jag byter jobb bara), men det var i Danmark. Har du fysiska och psykiska symptom? För mig påverkade det sömnen mycket vilket de tog på största allvar när jag sökte vård.

   Svara

    Jag är dansk medborgare och min uppfattning är att det är OTROLIGT enkelt att få sjukintyg för stress (eller allt annat) i Danmark. Tyvärr har jag inte möjligt att åka till Danmark inom snar framtid och jag är inte kopplat till någon läkare i Danmark, då jag för några år sedan valde att använda svenska vården istället (ångrar mig så!) 🙁

    Hoppas du mår bättre ❤️

    Svara

     Sover fortfarande inte så mycket, men har ett jobb med bättre chans till återhämtning idag och det har gjort enorm skillnad. Saknar det mesta med Danmark när det kommer till sådant där. Så mycket lättare.

     Hoppas det ordnar sig för dig! Håller tummarna. ❤️

     Svara

   Sjukskriven kan du absolut bli, men försäkringskassan godkänner i princip inga sådana sjukskrivningar så du blir utan sjukersättning om inte din läkare skriver ett extremt övertygande intyg och du har tur. Tyvärr. Men två veckor kan du ju vara hemma innan FK tar över. Jag själv var tvungen att gå tillbaka på heltid med en dags notis annars skulle jag förlora min SGI. Min läkare gick i taket, jag överklagade med min läkares hjälp men fick ändå avslag och min läkare sa att detta tar så otroligt mkt av läkares tid nuförtiden – att bråka med FK. Men jag hoppas det går vägen för dig! All styrka! (Men be om utförligt intyg från läkaren!!)

   Svara

    Tusen tack för svar. Sjukskrivningen gäller en period på ungefär 13-14 dagar, så FK kommer inte att blandas in (än). Skönt.

    Jag har aldrig fått läkarintyg, då jag nästan aldrig är hos läkare, men min uppfattning är att de inte vill ge läkarintyg enkelt till de som lider av stress? Stämmer den uppfattningen? Jag läste på nätet att man bör ha uttalanden från psykolog? Lite svårt då min psykolog sjukskrevs för 3 månader sedan..

    Mina symptom är minnessvårigheter, hjärtklappningar, blackouts, sömnsvårigheter, lättirriterad, konstant gråtfärdig eller tom på känslor, huvudvärk och illamående. Det är jobbigt att inte kunna bevisa det ”fysiskt” för läkaren.

    Svara

     Låter inte som ”bara” stress, utan som att du lider av utmattningsdepression. Det är en diagnos som bör tas allvarligt och om du får den diagnosen av en läkare så borde FK godkänna det, från min erfarenhet i alla fall.

     Svara

     Hej, jag håller med kommentaren nedan, detta låter inte ”endast” som om du är väldigt stressad utan tycker att många av symptomen du beskriver tyder på utmattningsdepression. Har själv haft det flera gånger så känner igen mig i hur du beskriver det. Även om du inte känner dig deprimerad låter det som om att symptomen du beskriver är ”början” dit. Tycker absolut att du ska prata med detta med din läkare, ju tidigare man kan diagnosticera och få hjälp desto bättre.

     Svara

      *kommentaren ovan, såklart…

      Svara

  Jag blev kontaktad av natural cycles för ett samarbete. Det var otroligt tydligt hur de ville lägga upp samarbetet med långa instruktioner och arvodet var på ca 4000kr om jag minns rätt. Jag fick absolut inte nämna att det handlade om att försöka bli gravid utan att produkten förhindrade användaren att bli gravid. Förstår inte varför mer än att marknaden måste vara större och de kan tjäna mer pengar? Hittade inte mailet nu men skall försöka leta fram det. Jag tackade nej då jag läst allt för många vittnesmål om oönskade graviditeter och aborter av användare.
  Verkligen ingen produkt jag vill promota då den känns på gränsen till obehaglig och oetisk.

  Svara

  Sa inte Yoga Girl själv när hon gick ut med att hon var gravid att det inte var planerat/kom som en överraskning och att det var dåligt tajmat med att de just öppnat ny yogastudio etc… Eller har jag drömt det? Med tanke på att hon började använda appen redan två år innan bebis så är ju det inte jättebra betyg…

  Svara

   @Ella, jag tror att de slutat skydda sig eftersom de var redo för barn men blev gravida direkt vilket var som en överraskning för åtminstone henne. Men om det endast är en offentlig historia eller ej är ju svårt att svara på.

   Svara

   Hon svarade på en kommentar på instagram att hon hade slutat mäta eftersom hon var på resande fot ensam i några veckor, och sedan blev de gravid på första ligget.

   Svara

  Min granne som bor över mig måste ha träffat någon här på det sista då jag hörde dem ha sex både igår och i morse och nu kan jag höra dem sitta uppe och prata. #livetilägenhet #lyhörtjavisst #goodforher

  Hoppas såklart att hon kör något säkrare än NC förutsatt att det de sitter och pratar om nu inte är att de båda är sugna på barn typ nu.

  Svara

   Jag hörde mina grannar bråka för någon månad sen. En av dom skrek ”MEN DU HAR JU LEGAT MED EN ANNAN!” och sen smällde dörren igen. Igår kom lägenheten ut hos mäklare. Livet i lägenhet ja❤️

   Svara

    Jävlar vad ont det gjorde att läsa det där när man är i den sitsen själv 🙁 usch måste fan bli mer hårdhudad…

    Svara

    Ibland är det som att ha en såpa att följa IRL. Där jag bodde innan kunde jag se rakt in i lägenheten på andra sidan gatan, de hade fönster från golv till tak, så det var som att titta in i ett dockskåp. Det bodde 3 stycken killar där i 25-årsåldern och herre Gud vad mycket drama! Det var flickvänner som kastade saker i huvudet på dem, låste ute ena killen i loftgången och helt plötsligt fanns det två katter i lägenheten som killarna uppenbarligen inte hade en aning om var de kom från!

    Det var lite som att spela the Sims fast utan att kunna styra simmarna…

    Svara

     Haha jag har insyn rätt in i lägenheterna över gatan. Paret som tidigare bodde i lägenheten jag ser bäst in i brukade gå omkring nakna med full belysning och inga gardiner. Han kunde också sitta strax brevid fönstret och titta på vuxenfilmer och leka med sig själv. Också med alla lampor på och inga gardiner fördragna. Har svårt att tro att han missat att lägenhetshusen står så nära och med sådan insyn, kanske var hans grej att bli sedd. Jag skämdes och vågade inte titta ut genom fönstret på flera timmar när jag sett det.

     Svara

   grannar ❤️ Jag har en granne som jag är ganska rädd för, det började med att hon skrek då och då, jag trodde hon bråkade med någon men nu tror jag att hon skriker med sig själv. Det låter som att hon river hela lägenheten och det smäller ända in i min lägenhet. En natt hörde jag att hon vrålade som i en skräckfilm, tänk The Grugde (någon sån läskig japansk film). Jag är rädd att det ska eskalera och att hon kanske fjuttar eld på lägenheten eller så och vi övriga blir drabbade ÄNNU mer av hennes mentala ohälsa. Hon har även en stackars katt, den måste vara livrädd.
   Hennes skrikande och smällande har gjort att en annan granne har börjat ”jävlats” tillbaka (hen har inte bott här så länge & verkar vara en egoistisk idiot som bara tänker på sig själv) så hen spelar musik/spel/film med extrem hög volym & bas.

   Den skrikande kvinnan har jag & två andra grannar anmält till föreningen men det är svårt att bevisa något. Basmänniskan ska snart flytta så jag hoppas att det inte kommer någon med ännu värre bas.

   Oj, det blev långt och väldigt olikt ditt inlägg men jag kunde inte hejda mig.

   Svara

    Åh det där skulle kunnat vara min mamma men hon har en hund – hon är jätte ensam och jag är helt säker att hon skriker för sig själv ibland. Hon har lidit av scitzofreni men inte längre. Dock är hon ju inte som en vanlig människa och har numera det lite svårt socialt (en gång i tiden var hon en helt normal människa.. 😪)

    Ibland kan jag också bli lite rädd för henne även om jag vet att hon aldrig skulle kunna göra något.

    Svara

    Jag har en exakt likadan granne, han skriker högt och som det låter slår med föremål i väggen. 😡

    Svara

   Mina grannar har exakt samma bråk flera gånger i veckan under flera år: killen tycker tjejen bara bryr sig om sig själv och sina egna intressen och tjejen tycker killen blir arg över allting. Hur orkar man leva så?

   Svara

    Hör alltså deras bråk igenom väggen, och förstärks ännu mer ifall jag går in i vår klädkammare😂

    Svara

    Hahaha. Får jag fråga om ni någonsin gör en effort för att lyssna (exempelvis går in i klädkammaren), eller om ni försöker lyssna på musik och göra annat för inte att höra? Jag är överdrivit nyfiken, så jag hade nog inte kunnat hålla mig helt ifrån att lyssna.

    Svara

     Ja såklart bättre än vilket tv-program som helst!!

     Svara

   Okej. Skäms varje gång jag läser sånt här för vi har verkligen KNÄPPtysta grannar som aldrig ger ljud ifrån sig. Vårat sovrum ligger vägg-i-vägg med deras vardagsrums-vägg och vi är nog inte lika…. Öhm. Tysta? Särskild inte i sängen. 😅

   *pinsamt*

   Svara

    Åh haha jag vet! Jag fick mig genast en funderar i förrgår när jag först hörde den och började fundera på hur högljudda vi kanske är, men tror att vi inte riktigt har samma ”energi” haha! Eller så har vi det och mina grannar sitter och beklagar sig över mig på något annat forum haha!

    Svara

     *funderare
     Och
     *dem

     Är bara halvvaken här haha!

     Svara

      Är galet trött, pga våra grannar… Somnade vid 3, vaknade vid 7-8 av deras barn. Barnen är här varannan vecka och låter som in i helv*te. Imorse spelade de fotboll INOMHUS och sparkade den mot väggen in till oss. Jag bankade hårt i väggen och det blev tyst i 10 minuter, sen började de igen. Egentligen är det väl inte barnen i sig som stör mig, barn leker och låter, men föräldrarna… Antingen struntar de i det helt, eller så säger de till en gång vilket resulterar i att barnen säger emot, och sen struntar de i det igen…
      Vet inte hur jag ska göra, om vi ska prata med de eller helt enkelt säga till hyresvärden när det gått för långt. Anledningen till att jag inte pratat med de än är för att det är så uppenbart att de inte bryr sig om hur mycket de låter…

      Svara

       Har ni hälsat på grannarna, vet hur de ser ut osv? Jag tänker bara att ibland blir man lite extra omtänksam (eller bara vettig haha) om man har ett ansikte på dem man stör. Tycker absolut du ska knacka på, presentera dig själv och snällt påminna om att ”det är ju väldigt lyhört här, så när det leks högljutt inne tidigt på morgonen så hör vi faktiskt det in till oss – vore superbra om ni kunde tänka på det”. Om de fortsätter så får du ju anmäla dem men så vet du i alla fall med gott samvete att du försökt prata med dem först.

       Svara

        Jag hör min granne snarka, måste somna innan elva annars är det liksom kört 😫

        Svara

        Ja, jag tänker också att jag får börja med det. Jag har aldrig stött på de själv, men min man har. Vi ville ge det lite tid då vi är rätt nya här och barnen bor varannan vecka.
        Är rädd att råka säga något fel så att det blir värre D:

        Svara

  Slänger in en jättekonstig fråga här miss i nassen (eh, så sa pappa när vi var små, funkar ju inte längre). Frågan är om någon kan hjälpa mig lista ut från vilken serie eller film följande scen utspelar sig: några personer (känns unga) antingen blåser (med typ sugrör) eller kastar små konstiga grejer i en annan persons hår. Detta hår är enormt och antagligen väldigt ljust och fluffigt. Alltså, jag vet att det låter rörigt och märkligt, men jag och min syster har nu grubblat över detta ALLDELES för länge. Det enda vi kommit fram till är en scen i How I met your mother, där Ted (?) placerar random saker i Sandys hår. Vet någon om denna scen existerar eller har både jag och min syster drömt fram detta över några glas vin?

  Svara

   Ska också tillägga att som vi ser det, är inte denna person medveten om att hen för saker placerade i håret.

   Svara

   Känner igen scenen men inget jag känner igen från himym 🤔

   Svara

   Benny and Joon kanske?

   Svara

  Hockeyn!!!! ❤️❤️❤️❤️ Heja Sverige

  Svara

   Jag är svinpeppad på hockeyfinal medan M nu meddelar att han ska ”lyssna” på matchen i sängen. Jag gissar att jag kommer vara ensam i hejjaklacken här hemma om tre, två, ett….

   Svara

    Hahaha jag är med dig iallafall cam!

    Svara

    Är så sjukt pepp jag med!! Särskilt när det är så spännande och jämt.

    Svara

  Måste bara säga att jag älskar det här kommentarsfältet. Mitt i natten och vi har massor med olika diskussioner på gång, allt från sjukskrivningar, till hockey, till bråkande grannpar och penisringar. Det måste vara unikt i sitt slag. Ville bara säga att jag känner gemenskapen. Det är fint.

  Svara

   Ni är underbara!!!
   Jag kollar kommentarer i varje Powerbreak! =)

   Svara

    ❤️

    Svara

   Jag älskar bloggen – och er. ❤️ Har slutat med Facebook, Instagram, alla bloggar, alla grupper på Facebook, Familjeliv, Flashback osv. tack vare den här bloggen. Alla intressanta ämen och diskussioner finns här – oavsett tid på dygnet! Bäst.

   Svara

  Funkar för vissa, andra inte.. Måste de vara svårare än så?

  Svara

  Oh jävlar vad många inlägg idag, fasen vad du matar ut inlägg..12?! Hur kommer detta sig? 😉 Och frågestund mitt i allt me hehe okej..

  Svara

   En liten kompensation för min ”lata” jul och nyår. Men kul att du märkte det!

   Svara

   Riktigt bra innehåll dessa tre dagar med livliga diskussioner! Kommentarsfälten har exploderat totalt dessa dagar – Vilket jag älskar! 😀 Det är my guilty pleasure att följa.

   Svara

  Cam! Ett tips!

  Du borde ha såna här kvälls/natt-trådar med fri diskussionen (självklart inom de ramar som vanligtvis gäller) och ”fri” möjlighet för OT någon dag varje vecka. Jag tror fredag eller lördag hade passat bäst eftersom många då känner sig ensamma, och samtidigt har möjlighet för att vara uppe sent. Om du förstår? Det hade varit så perfekt och gjort den här bloggen till ett ställe där alla någon dag kan kommentera fritt utan att hänvisas till Familjeliv, Flashback eller annat. 😊 Tror dessutom på fler klick för dig/bloggen. Win-win!

  Svara

   En mycket bra idé! Tack!!! Det vore ju superroligt!

   Svara

  1 – 1 och min make och mina små barn sover som stenar sedan typ fyra timmar. Här ska hejas minnsann! Ja man kan ha ett jämlikt förhållande utan en Mumin – inte så svårt – bara att dela upp sakerna!

  Svara

  Är du vaken, Camcam? Vilken skön match juniorkronorna bjuder på. Synd att kanadickerna blandar in en massa fotbollsfasoner och faller lätt.
  Sov gott när det är dags.

  Svara

   Ja, verkligen! Alla hockeyälskare som gillar hockey för att det inte filmas i hockey ser uppenbarligen inte kvällens match.

   Svara

  Har använt NC i ca 2 år och är mkt nöjd. Men jag är 37 år, har redan barn och skulle jag bli gravid igen så gör det inget utan vi skulle behålla det. Jag skulle aldrig ha vågat använda detta som preventivmedel i 20-årsåldern då jag absolut inte ville ha barn och troligtvis var mer fertil.

  Svara

   Det är just där problemet ligger, dessa influencers har ju en relativt ung målgrupp. Det är illa att något som är så pass individuellt marknadsförs av influencers när det är sjukvårdspersonalen som man borde lyssna på.

   Jag själv skulle inte våga lita på en algoritm för att skydda mig från en graviditet då jag är 24 och student och absolut inte vill ha barn de närmaste åren. Så i mitt fall är det för mycket ansvar att lägga på en algoritm som kräver att ingångsdatan (kroppsvärdena) är väldigt regelbundna för att den ska fungera korrekt. Det finns ju så mycket annat än just ägglossning som påverkar ens kroppstemperatur. Dessutom mår jag bättre med hormoner än utan då de fått mig att ha kontroll över min mens och tagit bort min värk helt (en aspekt som ofta glöms bort i den ensidiga debatten där influencers promotar NC).

   Summa sumarum: alla är olika, har olika livssituationer och gör olika val. Men då man gör sina val i såna här frågor är influencers inga man ska lyssna på, gå till vården i stället!

   Svara

  Jag är såååå less på henne!
  Har tyckt från början hon var intressant, bra synpunkt att se på livet – en sådan som är svårt att ha men lärorikt att höra. Läst hennes bok : Ung flicka som berättar sitt liv, inget ansträngande.
  Men sedan blev hon gravid.
  Sedan födde hon.
  Sedan åt hon sin moderskaka 😳 wtf ?!?!
  Men det allra värst var när hon blev kompis med Blondinbella, hängde med henne på trendiga ställa i Sthlm, bjöd varandra i podcasten och nu börja göra reklam för samma saker.
  För att inte tala om allt reklam som tillkommer i podcasten.
  Samtidigt ser men hur hon köper ett nytt hus, prylar, bygger pool osv. Att folk inte fattar varifrån pengarna kommer !
  Och nej, det hjälper inte att hon skänker 5k till välgörenhet!

  Väntar att NC ska gå i graven och ta alla influencers med sig !

  Svara

  2017 års mest pinsamma krönika var när Frida Boisen tyckte att Natural Cycles borde få Nobelpris!
  https://www.expressen.se/kronikorer/frida-boisen-1/skams-nobelstiftelsen-det-ar-uselt-att-ni-inte-prisar-kvinnor/

  Svara

  https://www.expressen.se/debatt/riskerna-med-p-piller-ar-kraftigt-overdrivna/

  Jag fattar inte att så många klarar av sin pms. Själv har jag migrän 2 dagar vid ägglossning och 3 dagar vid mens. Som ung hade jag vansinnigt mycket mens och kunde inte fungera normalt utan bodde mer eller mindre på toaletten i 3 dagar.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.