Ett inlägg om adlinks

Sandra Beijer:

Sedan 2017 är bloggarna skyldiga att skriva ut om ett inlägg använder sig av adlinks och många läsare verkar känna sig direkt provocerade av det och vill på alla sätt försöka ta sig runt det så att influencers inte gynnas av ett eventuellt köp.
Kanske beror detta på att man är sniken och inte vill unna bloggaren några kronor, eller så beror det helt enkelt på att man inte riktigt vet hur adlinks fungerar.

Sandra Beijer är en av de influencers som jag tycker arbetar absolut bäst, både med sponsrade inlägg och adlinks vilket ofta visar sig genom att hennes läsare uppskattar hennes tips och länkar till skillnad från Engla som läsarna vill kölhala när hon publicerar adlinks.

Sandra har skrivit ett jättebra inlägg om adlinks där hon förklarar hur det funkar och hur hon tänker kring systemet – lite som en manual till adlinks.
Där de flesta influencers mest vill mygla och gömma undansaker som adlink och samarbeten så är Sandra helt transparent, öppen och ärlig med sina läsare och jag är övertygad om att det kommer vara enkom gynnsamt för henne i det långa loppet.

Jag undrar när Instagram kommer inkorporera adlinks på sin plattform? Samma sak Snapchat och Youtube…
I en värld där i princip allt kommer kunna ha en adlink för monetarisering så vore det ju dumt om några av de största plattformarna på sociala medier inte hänger med i utvecklingen.

Skulle det störa er i så fall?
Att typ allting som kan köpas för pengar fick en egen adlink? Eller skulle det avdramatisera det hela eftersom det gäller allt och alla överallt?
Tänk om alla bloggar hade en egen adlink så att jag fick betalt varje gång jag länkade till dem och någon trycker på länken? KA-CHING!
Då hade jag LÄTT köpt mig det dyraste kärleksarmbandet från Cartier till mig själv! Ett till mig och ett i miniformat till Lilla Snöboll.

Som GabJossan och Tovsi hade sagt:

Tack för tips om Sandras inlägg!

 

40 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Klickar mycket sällan på adlinks, shoppar mycket måttligt. Om det är en bloggare som jag tycker förtjänar det så visst, men är det nån girig och oärlig jäkel så skulle jag aldrig göra det. (Tyvärr så läser jag vissa bloggar fast jag knappt tål att se dem, kul ibland att förfasas över nån).😜

  Svara

  Tänkte tipsa om att Andrea, som deltog i PH -17 har skrivit ett bra inlägg om ersättning för samarbeten och regler:
  andreanorrman.se/2018/01/11/gratis-ar-inte-gratis/ Bra att fler influencers står på sig och tar ansvar för vad de marknadsför.

  Svara

   Det är inte Andrea som skrivit texten, utan en annan bloggare som hon hänvisar till i sitt inlägg 🙂 Men absolut, viktig och bra text!!

   Svara

    Slarvigt av mig, missade det helt. Tack för att du sa till!

    Svara

   Tipset att be om en gåva eller ett PR-utskick för att slippa skatt är intressant. Om man ber om en produkt och ”kanske” tänker skriva om den får man den gratis och slipper skatta.
   Ja, det är så många tänker nu för tiden. Man kan komma ända till Coachella eller Mauritius utan att skatta och utan samarbete bara man inte lovar något i utbyte 🙂

   Svara

  Ett hästkonto jag följer på insta har börjat lägga adlinks i instastoryn, utan att skriva att det är adlinks… det kan väl inte vara godkänt 🤔

  Svara

   Är det Nina som du tänker på?

   Svara

   Nej, equissons eller vad det nu hette

   Svara

  Fast om man direktlänkar till ett företag och länken inte går via något affiliateföretag t ex Apprl eller Tradedoubler, då är det väl fel att kalla länken för ”adlink” ?
  En sådan direktlänk ska väl göra att hela inlägget ska reklammarkeras? Jag tycker mig ha sett att många smiter undan reklammarkeringen genom att skriva ”adlink” på länkar istället. Det blir lite som att skriva #ad vilket inte heller är en tydlig reklamidentifiering.
  Synpunkter?

  Svara

   Adlink/Annonslänkar är det endast om du tjänar något på det. Om du köper en mascara och länkar till tex Lyko men länken innehåller ingen annonslänk då ska du naturligtvis INTE skriva att det är en adlink/annonslänk. Det är endast om du tjänar pengar på det.

   Svara

   Får man inte ersättning från företaget för att man länkar så är det väl inte reklam, oavsett?

   Svara

    Om du inte får betalat av företaget eller använder adlinks så är det ett tips. Du tipsar dina följare om en produkt, affär eller något som du helt enkelt tycker om 🙂 Det är bara när du får betalat som du ska skriva ut att det är ett samarbete/adlink. Annars är det ju ett tips.

    Svara

     Men om man tipsar om dvs rekommenderar en produkt som man fått då blir det väl både skatt och reklam? Produkten blir ersättning för arbete, eller hur?
     Tips är väl bara om man köpt något själv som man är nöjd med eller helt enkelt gillar något t ex en bra restaurang eller en butik där man gärna handlar?
     Ingen tror väl för övrigt att influencers nu för tiden tipsar om något gratis 🤔

     Svara

      Har du fått den som en gåva utan några som helst krav på att den ska visas upp osv då är det inget samarbete utan ett PR utskick. Väljer du att behålla produkten så ska du skatta för den men du behöver inte skriva att det är en PR produkt.

      Det räknas dock inte som samarbete om en bloggare får hem ett nagellack i PR. Använder det och sedan tipsar om det eftersom att det inte har funnits någon överenskommelse. Jag vet flera influencers som tipsar om produkter/hemsidor för att dom genuint tycker om dom 🙂

      Svara

      Skatt kanske, men det är inte reklam om det inte finns någon överrenskommelse om att man ska visa upp produkten.

      Typ som att tidigsredaktioner i alla tider fått nytt smink osv skickat till sig gratis.

      När t ex BB reklammärker att hon fått en ny soffa har hon ju fått massor betalt för det, mycket mer än soffan.Soffans värde är antagligen försumbart jämfört med vad hon betalt. Det är bra att det inte reklammärks på sleintran, det blir ju lite missvisande…

      Svara

  Tycker att Sandra är grym och ett riktigt föredöme. Vidare skriver hon oftast var plagget är från och därefter adlink. Tycker det är störigt att vissa bloggare mer eller mindre tvingar en att klicka för att ens veta var plagget är från. Har för mig att egoina någon gång hade ett inlägg med mycket från gina (ej samarbete) där hon la ut outfitbilder och skrev ni hittar blusen ”här” (adlink) istället för att bara skriva gina. Störigt för minns att man var tvungen att trycka på länken för diverse blusar…

  Svara

   Det tar max 3 sekunder att komma till sidan som har blusen. Ser inte vad som är jobbigt?

   Svara

    Jobbigt är det inte men sniket. Att inte skriva Gina liksom utan att man ska behöva klicka sig fram på alla tre för att tjäna några ören på det liksom….

    Svara

    Man vill inte behöva klicka på deras länkar ju!

    Svara

    Det är störigt för att oftast vill jag mest notera vilket märke plagget kommer från, och sedan fortsätta läsa bloggen. Jag vill inte öppna en ny länk för att veta, och jag kommer ändå inte handla det där och då. Vissa märken/butiker är jag inte alls intresserad av att handla av olika anledningar. Om jag ser ett märke jag ej varit intresserad av tidigare några gånger, kanske jag får upp ögonen för det och ev klickar mig vidare för att kolla prisklass och resten av kollektionen. Kommer fortfarande inte köpa där och då. Står det inte kommer jag aldrig klicka på länken för jag finner det störigt, på samma sätt som jag drar mig för att klicka mig vidare på en länk i en artikel och komma ett steg längre från det ursprungliga nyhetsflödet. Vem vet, kanske finns det ännu en länk där? Då är jag plötsligt tre steg bort, då måste jag överväga om jag bara ska gå tillbaks genom webbläsaren till förstasidan ist för att gå bakåt. #everydaystruggels

    Svara

     Högerklicka på länken och välj öppna i ny flik…och vips så var ditt problem löst

     Svara

      Öh nej? Då får jag ett helt nytt fönster jag inte vill ha.

      Svara

   Men om nu Egoina köpt/tipsar om en blus, letar fram länken till den, skriver ett inlägg om det, och du dessutom tycker att den är snygg och vill köpa den, då vill du ändå inte att hon ska få ens ett öre för det?! Jag blir helt matt… snacka om störigt!

   Svara

    Mjo men inte mitt problem att hon måste rafsa efter ören genom klick. Min poäng var varför inte skriva att den är från Gina och sedan länka. Utan ”du hittar den här” för att kunna tjäna på det. Även Sandras heltidsarbete är bloggen men ändå är hon mer transparent.

    Svara

     Linn Ahlborg tjänar 200.000 i månaden på sina adlinks men en mindre bloggare tjänar inte alls lika mycket pengar. Har man då valt att leva på bloggen då kan dom pengarna via länkarna vara avgörande ifall man ska få ihop pengar så att man klarar sig.

     Jag undrar om er inställning till adlinks är den samma oavsett vilken bloggare ni besöker? Är det så att vissa vill man inte alls ge pengar till eller är det så mot alla?

     Svara

      Ja, adlinks utan info är lika störigt vart som. Kommer aldrig förstå mig på det.

      Svara

       Och för att förtydliga, det har inget att göra med att jag inte unnar dem att tjäna pengar. Bara att det inte alls går ihop med mitt användarbeteende.

       Svara

  OT, förlåt, men jag tar risken för ot-hatet. Alltså hur hittar man vänner? På jobbet är det liksom fåtalet pers (ganska litet företag osv), dessa i ålder 40ish. Jag är 22. Och vi har heeelt skilda personligheter så de går helt bort så sett. De är fantastiskt fina kollegor men där tar det slut. Och när jag började gymnasiet som låg långt från stället där alla andra gamla vänner gick gled jag ifrån dem fort. Min bästa vän träffade jag på gymnasiet. Men till saken, jag saknar så innerligt förbannat mycket en ”typisk” tjejkompis igen. Jag blev av med mina sådana när jag började gymnasiet och mina vänner i dag är inte ”typiska” tjejer. Jag saknar det där med sk tjejsnack i oändlighet, fikor, tjejkvällar, shoppingdejter osv. Det finns liksom inte i mitt liv längre. Och jag saknar det så innerligt. Hur göööör man?? Jag vill ju inte ändra på mina vänner, jag älskar dem som de är, men jag saknar resten. Så fruktansvärt mycket.

  Svara

   Sorry för rant men det finns minst en kommentar om att hitta vänner under varje inlägg samt ungefär hälften av alla kommentarer på öppet spår. Lite tröttsamt med alla ot om att hitta vänner tycker jag speciellt då det finns tusen tips i tidigare inlägg. Kolla öppet spår, de är fyllda av tips för dig. Förlåt för att jag tog mig friheten att gnälla under just din kommentar. Lycka till ändå

   Svara

    Totally agree!!!! Camcam, kan du inte göra ett inlägg för bloggbevakningsläsare som söker vänner så slipper vi kommentarer om det undr varje inlägg? I ett sånt inlägg kan man ha lite kontaktannons efter vänner bland dina läsare. Eller tips på hur man hittar vänner osv. Verkar som att många som läser din blogg är ensamma och vill ha tips och råd och vänner. Börjar bli lite tjatigt att se i varje kommentarsfält faktiskt

    Svara

   Skulle inte Tinder starta en vänner-app? Låter som en riktigt bra idé!

   Svara

   Förstår inte riktigt de negativa kommentarerna. Det är massa OT-kommentarer i så gott som alla inlägg – tycker ni det är störande kan ni använda scroll-funktionen.

   Klausul: det är svårt att ge något generellt råd när jag inte vet hur ditt liv ser ut. På fest är det ju lätt att träffa nytt folk – hittar du nån trevlig så fråga om dom vill ta en fika/ett glas vin nån gång! Mitt bästa råd är annars att börja med någon hobby där du träffar nytt folk och hitta fler tjejpolare där, samma där – fråga om dom vill ta en fika eller nåt sånt. Inte så avancerade råd, men det behöver inte vara krångligare än så. Våga och vinn. Stor kram och lycka till!

   Svara

   GoFrendly!

   Svara

  Man ser tydligt vilka bloggerskor som du favoritiserar. Forni har skrivit ett inlägg om detta också häromdagen som var väldigt informativt och bra. Varför lyfter du inte henne?

  Svara

   Forni har ju fått vara med här och visa upp sitt kyskhetsarmband i renaste guld så hon är säkert inte ledsen för bristande uppmärksamhet 😁

   Svara

  Har jag missat något eller vart tog tovsi vägen?

  Svara

   Raderad av CamCam. Störtlöjlig kommentar!

   Svara

    Du brukar ju vara så himla skojfrisk. Men det klart, all humor ska la va på ditt villkor!

    Svara

  Tycker mig även se nakd som utnyttjar olika influencers till att marknadsföra de utan att reklam märka att det handlar om samarbete. Kolla på skopljak på instagram så ser ni att hon gör reklam ger sina läsare rabatt men ingenstans står det att är samarbete. Whole look from @nakdfashion, use Sendi20 and you will get 20 discound today and tomorow, Även en del andra har haft detta samarbete som Carolinejansson85 med företaget i fråga.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.