Idioti eller ignorans?

Lovisa ”Lojsan” Wallin:

Trots att Natural Cycles blivit anmälda till Läkemedelsverket och blivit extremt kritiserade de senaste dagarna så hindrar det på intet sätt influencers att försöka tjäna så mycket pengar som det bara går innan katastrofen är ett faktum och någon av dem blir gravida – trots att de använder detta ”preventivmedel” som kallas Natural Cycles.

Hannalicious sidekick Lovisa ”Lojsan” Wallin är en av dem som stolt basunerar ut sitt samarbete med Natural Cycles och struntar helt i att metoden är allt annat än säker då den resulterat i 37 graviditeter de senaste 4 månader på ett enda sjukhus i Stockholm.
Hon har fått betalt för att skriva att Natural Cycles är det bästa som världen sett sedan torrschampoot gjorde premiär och det tänker hon vidhålla oavsett hur dåligt rykte ett varumärke har!
Och hon vidhåller inte bara att hon kommer fortsätta använda det – hon uppmanar även sina läsare att testa det, trots att det har så dåligt rykte.
Det skulle jag vara jävligt försiktig med om jag var henne. Lek gärna med din egen fertilitet om du vill men uppmana inte andra att testa…

Idiotin och ignoransen vet inga gränser…
Att hon sedan inte reklammarkerar på korrekt sätt är en helt annan femma men vad kan man vänta sig av någon så här immun mot fakta?
Att bädda in samarbetet i den övriga redaktionella texten är inte att följa marknadsföringslagen, men om hon skiter i att preventivmedlet hon rekommenderar egentligen inte ens är godkänt i Sverige så bryr hon sig knappast om att följa lagen heller…

Tack för tips!

99 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Att nc marknadsför sig genom typ alla influencers de kan skrapa fram, tycker jag säger det mesta om produkten.

  Svara

   Och det är mest yngre kvinnor som följer influencers vilket förklarar det relativt höga antalet NC-aborter.
   NC borde marknadsföras till mogna kvinnor i stadiga förhållanden men de är förmodligen mer kritiska till produkter som NC. Och svårare att nå med reklam.
   Yngre kvinnor följer sociala medier och är pigga att testa alternativ t ex vegankost. Självklart finns målgruppen där bland 18-25 åringar.

   Svara

    Enligt Elina Berglund är det dock 20+arna som sköter sig bäst.

    Svara

    Det kan ju också vara så att äldre kvinnor som vill köra hormonfritt i större utsträckning redan äger en p-dator, och alltså inte är jätgeintresserade av att byta ut dem som faktiskt fungerar riktigt riktigt bra i de studier som gjorts.

    Svara

  CamCam, det är varken idioti eller ignorans att använda Natural Cycles. Det är ett preventivmedel som fungerar – men som alla preventivmedel fungerar det inte för ALLA. Kvinnor blir gravida även vid korrekt användning av P-piller, kondomer kan gå sönder, inte ens spiraler är 100 % säkra. Södersjukhuset har en PLIKT att anmäla ALL statistik kring biverkningar av ALLA preventivmedel tll läkemedelsverket, så det är inget nytt eller speciellt för NC. Jag tycker också att det är ett kasst sätt att marknadsföra ett preventivmedel, men det betyder inte att produkten i sig är dålig.

  Svara

   👌🏻

   Svara

   Fast nc är ju inte ett preventivmedel utan ett sätt att logga sin cykel för att kunna ha koll på när man bör använda preventivmedel eller inte ha sex alls. Vilket du kan göra med penna och almanacka också. Är pennan då ett preventivmedel?

   Svara

    Kul att du har tid och lust att rita kurvor på rutigt papper och sitta och räkna statistik på dina fertila dagar och beräknat ägglossningadatum. Låter du trycka kopior av dina selfies också och delar ut till dina kompisar, är det ett ”socialt nätverk”?

    Svara

     Oj, du tog det visst väldigt personligt. Det jag ifrågasätter är att det ens får kallas för preventivmedel då det bara är ett sätt att beräkna när du bör använda andra preventivmedel eller hålla dig från sex. Med en regelbunden cykel, vilket enligt nc själva är en förutsättning för att använda appen, så kan du utan större besvär göra samma jobb med en vanlig kalender om du har lite kunskap om menscykeln. Men du kan vara lugn, jag tänker inte hindra dig eller någon annan att använda nc, tydligt att det ligger dig varmt om hjärtat.

     Svara

   Men tack. Jag är absolut ingen ambassadör eller expert, men detta drev känns oproportionerligt.

   Själv vägrar jag hormoner då inget som jag har testat gjort mig annat än otjänster. Har testat NC under en period för några år sedan, och tyckte det fungerade bra, men då hade jag väldigt regelbunden mens och det blev lätt att tracka tack vare det. Har man inte det tror jag dock det kan bli krångligare och därför har jag inte fortsatt.

   Svara

   Det är inget preventivmedel, konventionella preventivmedel verkar preventivt alltså man vidtar åtgärder (eg använder kondom, p-piller) för att inte bli gravid. Det NC borde marknadsföras som är en fertilitetsmetod då det är just en metod för att hålla koll på sin cykel och när man är fertil för att då kunna vidta preventiva åtgärder (typ kondom) för att inte bli oönskat gravid.

   Svara

    Ja, det är helt tokigt att NC marknadsförs i EU-länder som ett preventivmedel och utanför EU endast som fertilitetsmonitor.
    Hur kan denna app bedömas på två helt olika sätt?
    Det är och förblir en fertilitetsmonitor och INTE ett preventivmedel.

    Svara

   Vad har nc för pearl index? 7?

   Svara

    Vid typisk användning ja. Perfekt användning är ju i princip omöjlig med metoden så det pearl index är inte så relevant för nc

    Svara

    Samma som för avbrutet samlag eller familjeplanering. Men PI lär ju höjas ju med tanke på 37 graviditeter på 1 sjukhus under 4 mån.

    Svara

     Nej inte enligt Elina Berglund. Hon säger att 37 personer i det området motsvarar deras förväntningar eftersom användandet av NC i Stockholmsområdet är så pass stort. Detta tolkar jag som att 37st är inom de 93% som typisk användning innebär.

     Svara

   Jag blev gravid på p-piller, tror inte det blev registrerat i någon statistik eftersom barnmorska/gynekolog ’bestämde’ att jag nog ’måste slarvat’ och inte noterade någonting när jag berättade.
   Slutade sen med p-piller = bästa jag gjort, förstod att jag faktiskt inte var deprimerad (trots diagnos, ingen frågade då om jag använde p-piller..), körde sedan med en liknande p-dator (som mätte hormoner i urin).
   Tycker inte man bara kan hålla på och idiotförklara alla som söker alternativ till hormonella p-medel, kanske borde man i stället ta det på allvar att såpass många inte står ut med p-piller..

   Svara

    Samma här! Blev gravid 2 gånger med mina p-piller fast att jag tog dem varje dag. Blev så otroligt skammad av barnmorskorna jag träffade (och då har jag ändå behållit båda barnen, tänk om jag även hade valt att göra abort) som direkt avfärdade mig som slarvig. Första gången ville jag byta p-piller men barnmorskan sa att det vore onödigt så jag fortsatte med samma, fram tills nästa bebis började bakas.

    Nu äter jag inte p-piller längre men har väldigt regelbunden mens och anser mig kunna min kropp rätt bra. Kan nästan säga att jag använder mig av preventivmedlet nc fast utan termometern och registreringen…

    Svara

     Ja, skammandet och misstron från de som ska hjälpa – helt otroligt!
     ’Ja, det kan ju vara svårt att erkänna att man gjort fel eller slarvat lite’, fick jag höra bland annat.

     Svara

    Bästa kommentaren jag läst på länge! Blir så arg på alla som försöker idiotförklara alla som använder NC. Nej, det är inte 100 % säkert (men vilket preventivmedel är det?) och ställer stora krav på användaren, men för många är det ett så mycket bättre alternativ. Något är ju skevt när en metod som ska hjälpa kvinnor att hitta sina fertila dagar och bli gravida används av kvinnor som inte vill bli gravida.

    Åt en period en sort som gav mig rejäl ångest så jag avbröt själv. En månad senare var det på nyheterna att 70 % av de som åt den sorten behandlades med antidepressiva. Påtalade det för barnmorska på UMO som blev chockad. Ett år senare var jag där igen för att testa något annat, när jag påtalade samma statistik igen blev hon återigen chockad. Total ignorans angående vad hon skrev ut för något.

    Svara

     Jag har aldrig upplevt att de som skrivit ut p-piller blivit chockade när jag berättat om biverkningar, inte ens ’biverkningen’ att jag blev gravid.. De har bara mumlat på om att ’fördelarna överväger nackdelarna’. Kanske, eventuellt på nån slags samhällsekonomisk nivå men absolut inte på individnivå där några av oss förväntas leva med depression (etc etc) för att ’det trots allt är bättre än att bli ofrivilligt gravid’ som jag fick höra..

     Svara

      Vilken sjuk sak av sjukvården att säga! Lite OT, men när jag var sjuk i depression för 7-8 år sedan så trodde läkaren att jag genomgick en 30-årskris och hans råd var att jag skulle ”lära mig att underkasta mig den manliga erektionen” (detta är ordagrant) Det var det sjukaste jag hört i hela mitt liv. Gick aldrig dit igen.

      Svara

  Antar att alla som uttalar sig negativt har provat NC…?
  Vissa preventivmedel funkar bra för vissa, och för andra dåligt/inte alls.
  Alla kan väl få göra som de själva vill?
  Var lite källkritisk och ta reda på information oavsett vilket preventivmedel man vill använda.

  Och bara för att nån gör reklam för något så måste man ju inte köpa/använda det. Egen vilja? Egent sunt förnuft? Finns inte det längre? Snart kan man väl skylla allt på ”nått man sett på insta”…

  Svara

   NC är inget preventivmedel. Det är en temp och en App.

   Svara

    Hmm. Okej. Kanske lite fel ordval för just ”prylen” i sig. Men för mig är det ett preventivmedel och enda alternativet.

    Svara

   Vilken tur att du är en sån med regelbunden cykel, aldrig är sjuk, alltid vet när du är sjuk innan symptom uppstår, inte tränar hårt eller dricker så du nånsin är bakfull eller har en tungt jobb eller stressar.

   Alla har inte sådana jobb eller fritid som du, så respektera att vissa är frälsta på hormoner. Det funkar superbra med hormoner för mig. Sen kan jaf inte använda NC eftersom att jag tränar. Respektera andras val så respekterar vi ditt.

   Svara

    Fast det respekteras ju inte alls att folk faktiskt tycker att NC är bra och använder det.
    Jag tycker att alla skall få använda det som fungerar. Jag kan absolut inte tillsätta hormoner i min kropp, för jag år så dåligt och spyr av det.
    Så jag tycker att folk skall respektera dem som tycker att NC är bra.

    Svara

   Varför måste jag ha testat det för att kunna uttala mig om det? Det preventivmedel jag använder just nu (p-piller) är det bästa som har hänt mig. Utan hormoner blöder jag som en nyslaktad ko i två veckor per månad och mår som en påse skit av både pms och järnbrist. Varför skulle jag välja tillbaka det bara för att bloggare säger att hormoner är dåligt för folk?

   Och sen behöver man faktiskt inte ha testat säkra perioder för att veta att det är en rätt så usel metod om man inte vill bli gravid, oavsett hur noga du loggar eftersom att kroppen kan få för sig att bete sig lite hur som helst en månad även om den varit som en klocka tidigare månader. Att man måste ha testat något innan man väljer bort det är ett dåligt argument tycker jag.

   Svara

  Är väl möjligt att hon skyddar sig på annat sätt samtidigt som hon gör reklam.

  Svara

  Jag får inte äta p-piller med risk för blodpropp det är ju inte heller bra. Man kan ju hitta nackdelar med allt. Jag har vänner som blivit gravida med andra skydd (spiral tex). Jag tycker ändå NC är inne på rätt spår att kvinnor ska sluta trycka i sig hormoner från det att dom är 15 år tills dom dör. Det känns fan inte bra. Humöret, sexlivet, kroppen – allt påverkas av alla dessa jävla hormoner. 🙁

  Svara

   Och för väldigt många kvinnor har just hormoner varit en livräddare. Så som med andra metoder fungerar det inte för alla.

   Svara

    Jo, men detta handlar ju om de (oss) som inte klarar hormonerna – kanske borde detta ’fiasko’ istället tas som ett tydligt tecken på att alternativ behövs..

    Svara

  Tanken kring NC är god. Gillar förespråkandet av ett hormonfritt liv, för det funkar verkligen inte för alla. Men att marknadsföra det som ett *preventivmedel* är inte bra, för det är det verkligen inte.

  Svara

   Samtidigt står en barnmorska på tv och säger att hormoner är något som är bra för dig och att det sprids ofrörtjänt dålig proparganda för gemene man att det är dåligt med p-piller när allt de gör är att imitera ett naturligt tillstånd i kroppen.

   Svara

    Om det var barnmorskan på tv4s nyheter förra veckan som du refererar till vet jag inte men hon var väldigt bra och förklarade tydligt om hormoner, klart det kan finnas biverkningar men det finns biverkningar av Alvedon också. Hon poängterade också den långa forskning som faktiskt finns kring p-piller. Tråkigt att den kunskapen och forkskningen inte betyder någonting bara för att influencers hävdar att ett hormonfritt liv är bättre (på betalning av natural cycles så klart).

    Svara

     Precis henne jag tänkte på. 😊

     Svara

    Cerazette – bästa som någonsin hänt mig. Förut hade jag rejäla menssmärtor varje månad. Nu får jag en mildare variant ca en gång per år. Samt att mina migränanfall har minskat från tre gånger per vecka till typ tre i månaden.

    Svara

     Cerazette, minipillret som drev mig rakt ner i en djup depression där jag både skar sönder ena handleden och tog en överdos av ångestdämpande. Läkarna på psyk sa åt mig att omedelbart sluta med dom när det kom fram att jag åt dom.
     Depression, ångest, obefintlig sexlust m.m hos kvinnor har ofta en (o)naturlig förklaring – p-piller.

     Svara

      Tråkigt att det inte funkar för dig.

      Svara

     Började m cerazette efter jag fick barn och det är det bästa jag gjort. Nu har jag ett liv igen!

     Svara

  Det räcker ju med att man har sovit med öppen mun så kan det bli fel värden och fel resultat. Det är ju inte något man direkt kan välja själv. Jag fick flera gröna dagar, men en månad så hade appen flyttat ägglossningsdagen till en tidigare grön dag, efter ca en vecka. Inte bra om man inte vill bli gravid.

  Svara

  Utanför EU kallas NaturalCycles endast för ”fertilitetsmonitor” eller ”fertilitetsapp”.
  Att NC inte får marknadsföras som preventivmedel i USA med världens strängaste läkemedelsmyndighet FDA talar sitt tydliga språk.
  Att man marknadsför NC i EU-länder som preventivmedel beror på att ett diffust tyskt institut räknat ut att NC rätt använd och utan ”slarv” ger samma säkerhet som kondom. Och då har plötsligt säkra perioder genom NC blivit ett preventivmedel!
  Helt stolligt. NC fungerar ju inte som enda preventivmedel under fertila (röda) dagar. Hur kan det då vara ett preventivmedel?
  Nej, NC är och förblir en fertilitetsapp som med fördel kan användas om man VILL bli med barn.

  Svara

   Exakt så!!! Detta säger precis allt men folk överlag är faktaresistent och hellre lyssnar på influencers ( hatar det ordet, vad är det egentligen?!) eller deras grannes kusins syster som HÖRT att blablabla. Ta reda på fakta istället, det finns väldigt lätt att söka upp…

   Svara

  Det är väl samma gäng som avstår från vaccinationer som använder Natural Cycles kan man tänka. Riskerar andras och sin egen hälsa för att vissa sprider felaktig information i oklara syften 🙁

  Svara

   Riskerar man någon annans hälsa genom att ta sin morgontemp?
   Förklara gärna!

   Svara

    Man riskerar livet på ett ofött barn.
    Frågor på det?

    Svara

     HAha, nä.

     Svara

      Jo.

      Svara

     Man snälla. Skärp dej.

     Svara

   Oj, här får du gärna förklara hur du tänker! På vilket sätt går det att jämföra Natural Cycles och vaccination?

   Ur ett medicinskt perspektiv är det självklart dumt att avstå från vaccination (om förutsättningarna för att kunna vaccinera sig finns), däremot är det inte alls dumt att använda sig av Natural Cycles om det fungerar.

   Hormoner i sig är inte farligt och kan vara till stor hjälp för vissa, men för andra fungerar det inte alls. Sedan jag varit 16 år har jag provat de flesta variationer av hormonbaserade preventivmedel som finns på marknaden och genomlidit biverkningar så som migrän, svampinfektioner, kraftiga humörsvängningar, inre blödningar orsakat av cystor osv.

   Precis som att hormoner inte fungerar för alla kommer Natural Cycles inte heller fungera för alla. Har man dock en regelbunden cykel och en livsstil som innebär att du kan gå upp ungefär samma tid varje morgon och sova lika många timmar varje natt så kan Natural Cycles vara ett alternativ. Det är en metod som lägger mycket ansvar på användaren, mycket mer än att bara komma ihåg att ta ett piller om dagen, och lämpar sig därför inte för alla målgrupper. Det är också viktigt att ha kunskap om hur kroppen fungerar och inte bara förlita sig på appens logaritm.

   Visst är det problematiskt att det marknadsförs genom i princip alla influensers, detta innebär att folk tror att det är en metod som passar alla. I och med debatten som nu uppståt, leder detta till mindre trovärdighet och idiotförklaring av alla som använder sig av Natural Cycles.

   Det är störigt att gång på gång behöva rättfärdiga sitt ”val” över att strunta i hormoner. För mig och för många andra är det faktiskt inte att val eftersom skillnaden på livskvalitén utan hormoner är så stor. Kan vi inte bara inse att alla är olika och sluta idiotförklara varandra baserat på vilka preventivmedel vi använder oss av? Att det behövs mer forskning på hormonfria alternativ till preventivmedel samt preventivmedel för män är ett faktum. Vi kan ju hoppas att denna debatt leder till just det.

   Svara

    Tack och kram till dig för att du skriver så bra!

    Svara

   Dummaste kommentaren hittills! Sjukt provocerande.
   Jag är en person som verkligen INTE kan förstå tankesättet hos folk som är emot vaccin, men jag använder NC.

   Svara

  Jag känner att jag måste få skriva vad jag tycker, har läst nu bland kommentarerna alla som är negativa utan att ens ha testat NC. Jag började med p-piller när jag var 14 år. I 5 år åt jag p-piller och mini-piller och min kropp mådde skit. Min deprision blev värre, jag hade humörsvängningar från helvetet, jag kände inte igen mig själv. Jag var utan skydd i två år innan jag bestämde mig för att prova NC.

  Jag läste på om för och nackdelar och bestämde mig för att prova. Det var jobbigt i början att vakna klockan 6 varje dag varesig det var vardag eller helg.

  Nu snart ett år senare så vet jag att vissa månader har appen svårt att hitta min exakta ägglossning på grund av att min kroppstemperatur varierar men därför har vi alltid skydd hemma. Ibland kan 2 veckor per månad vara röda för mig. Men det är så det är. Jag mår bättre i kroppen än när jag proppade mig full av hormoner.

  Nu gör det inget att jag får vakna klockan 6 varje dag, jag har till och med blivit en morgon människa istället för kvällsmänniska.

  Svara

   Bara en nyfiken fråga. Varför inte bara använda kondom varje gång ni har sex istället för att krångla med temperaturmätningen och betala för appen? Om två veckor i månaden ändå kan bli röda och därför betyda kondomanvändning.

   Vi använder nämligen kondom som skydd och det funkar utmärkt vare sig vi har sex en gång i månaden eller sju gånger i veckan. Behöver aldrig ens fundera på röda eller gröna dagar, gå upp och ta tempen, hålla koll på en app osv osv. Uppriktigt nyfiken på varför det är så värt att ha en app och mäta temp när man ändå måste använda kondom 😛

   Svara

    Såååå skööönt med oskyddat och kladdigt sex – helt klart värt meck med temp-mätning!

    Svara

    Vi använder inte natural cycles, men liknande gratisapp. Kondom vid osäkra perioder och avbrutet samlag vid säkra perioder. Undviker kondom så mycket som möjligt för det är oskönt både för mig och mannen. Jag upplever att jag ”luktar gummi” i två dagar efter sex med kondom också. Men kondom är samtidigt bättre än inget sex alls vid osäkra perioder. Det är många kvinnor och män som tycker att det både är oskönt och dyrt med kondomer och därför bara använder det när det verkligen behövs 😊

    Svara

  Varför blir användare av natural cycles så fruktansvärt provocerade av att andra inte vill använda appen utan hellre använder spiral, p-piller eller något annat? Och jag måste väl inte ha testat alla metoder innan jag väljer (”varför så negativa innan ni har provat?”)? Jag har testat kondom och nu p-piller. Piller funkar toppen för mig, varför ska jag byta och testa nc då bara för att det ska vara ok att välja bort? Jag har inte testat spiral heller, provoceras ni nc-användare av att jag väljer bort spiral utan att ha testat också? Jag misstänker att ni som försvarar nc med näbbar och klor här inne också betalas av nc. Inte normalt hur ni går igång på att andra inte använder metoden

  Svara

   Jag begär inte att ni ska testa men ni måste också ha en förståelse för att alla preventivmedel inte funkar för alla. NC funkar för mig men kanske inte för dig. På samma sätt som att p-piller funkar för dig men absolut inte för mig. Men ni behöver inte vara så dömande utan att faktiskt veta hur många som är nöjda och som inte får betalt.

   Svara

    Och hormoner funkar väldigt bra för många andra. Varför lura i folk att hormoner är farligt när många mår väldigt bra av det? Tydligen får man bara välja själv om man väljer natural cycles för att man mår dålig av hormoner.

    Svara

    Jättenöjd, tills det blir en oväntad/oönskad graviditet. Risken för det, är skyhögt högre än riktiga preventivmedel.

    Svara

   Jag tycker inte att NC-användare blir provocerade av att andra vill ha andra preventivmedel, utan vi blir provocerade av att kallas idioter och naiva och bakåtsträvare. Jag skulle tycka det vore jätteskönt att kunna använda p-piller och må bra. men det går inte.

   Svara

    Du verkar inte läsa vad folk skriver överhuvudtaget? Det är inte frågan om huruvida hormonfritt är dåligt, det är frågan om att NC iskallt kallar sig för preventivmedel då dem bevisligen inte är det. De har fått mängder av kritik från flera håll, massor av unga tjejer har tvingats till aborter på grund av det här ”preventivmedlet”. Vad Camcam avser med ”idioti” här är just att influencers kastar sig huvudstupa in i samarbeten med dem för att tjäna pengar, målgruppen är unga tjejer. Det är ansvarslöst eller idioti om man vill dra i med lite hårdare uttryck. Det är inte frågan om att ni som använder det är idioter utan att NC lanseras på ett helt felaktigt sätt. Och jo, man kan alltid hålla reda på sin cykel hyfsat bra utan NC, den metoden kallas Billingsmetoden och har funnits i evigheter. Googla vetja. Billingsmetoden störs dessutom inte utav samma saker som NC påstår kan störa resultatet.

    Så , fortsätt använd NC men sluta kalla det för preventivmedel.

    Svara

   Upplever det som tvärtom, att de som inte klarar/vill utsätta sig för p-piller idiotförklaras här, och annars..

   Svara

   De låter som sektmedlemmar i MLM där alla som inte hoppar in i pyramiden är oduglingar som inte VILL eller inte VÅGAR lyckas. Exakt samma retorik.

   Svara

  Tycker att Sandra Beijers och UnderbaraClaras svar i sina kommentarsfält var intressanta. Helt olika svar förvisso men visar ju på hur många olika aspekter det finns att ta hänsyn till.
  Medan Sandra funderar på hur hennes samarbeten kan tas emot av läsarna så utgår Clara snarare från vad som fungerar för henne.

  Jag tycker också personligen att det finns en viss paradox i personer som använder andra typer av läkemedel regelbundet (och hyllar det) men sedan förespråkar det ”naturliga” i andra avseenden. Varför är just deras val det rätta liksom?

  Svara

  Är själv barnmorska och använder NC- mest i syfte av att ha koll på min menscykel inför en ev graviditet. Vi ska börja försöka få barn nu och appen är ju definitivt bra för det. Dock kan man komma undan billigare med enkla appar som typ är gratis har jag kommit underfund med. Kommer avsluta prenumerationen nästa gång. Vänder mig också mot att det kallas preventivmedel- det ger falska förhoppningar om att det utgör ngt slags skydd när det de facto är en fertititetsapp. Känns vilseledande mot unga tjejer och tycker också det är problematiskt att det pågår så ofiltrerad reklam i sociala medier. Tycker det är jättespännande att fler önskar hormonfria metoder och önskar att vi i vården fick chans att diskutera detta istället vänder sig tjejer sin tilltro till influensers som fått betalt att säga det de säger…

  Svara

   Appen Flo använder jag. Snygg, användarvänlig app som beräknar ägglossning och mens. Är glad att jag hittade den.

   Svara

  Allt började när det där tyska institutet gav ”klartecken” för marknadsföring av NC som preventivmedel inom EU.
  Fram tills dess var det ju ok att använda NC som fertilitetsapp enbart och i första hand för att veta när man kan bli gravid och när det gäller att skydda sig med annat preventivmedel. Diskussionen var ganska saklig även om t ex Bella överdrev funktionen som preventivmedel redan från början (utan att själv lita på NC i detta syfte).
  När marknadsföringen av NC som preventivmedel började så spårade diskussionen ur och pajkastningen började mellan de som är för och de som är emot.
  Hormoner hit och hormoner dit.
  Det vilar ett stort ansvar på företaget och den reklam man bedriver genom företrädesvis unga influencers med unga följare. Verkar väldigt oseriöst i mina ögon för en abort är inte riskfri och dessutom kostar den samhället pengar som kan användas till annat.

  Svara

  Alltså vad tusan hände med att använda kondom? Jag slutade med ppiller för snart två år sen och började bara köra på kondom. Fungerar svinbra om man hittat rätt kondom. Plus det skyddar mot sjukdomar.

  Mina favoriter är SKYN intense feel. Latexfria och tunna. Dock ganska dyra.
  Annars är EXS air thin väldigt bra också, mycket billigare.

  Svara

   Jag tänker samma sak. Vi använder också kondom och det är jäkligt enkelt och inte ett dugg obekvämt om man hittar rätt kondom. Vet många som har mellan 10-20 dagar i månaden som är röda med NC = kondom rekommenderas. Varför inte bara ha kondom varje sextillfälle och skippa tempmätning, appar och fundera över gröna och röda dagar?!

   Svara

    Ja men exakt! Plus att det blir mindre stök med kondom då sperman fastnar i den istället för rinner ut överallt haha.

    Svara

     Det är ju ”stöket” som är det härliga med sexet. Ska han komma i en kondom är ju allt det roliga borta……..

     Svara

   Word! Jag har varit utan mina piller (Cerazette) i 7 månader och finner inget negativt med det förutom att man har mens och inte ens det är ett problem tycker jag. Känns bara bra att veta att kroppen fungerar som den ska.

   Det skulle vara priset på kondomer då.. Men preventivmedel överlag är ju dyrt så..

   Svara

  Absolut, jag förstår att kondom inte är det roligaste p-medlet, speciellt inte om man har en pojkvän och har ett aktivt sexliv med mycket sex. Men aldrig i livet att jag skulle vilja prova NC. Sen detta kom ut på marknaden har jag varit riktigt skeptisk, är 22 och en graviditet är inte önskad. Det känns lite som att det fungerar ungefär som ”säkra perioder” om man ska generalisera preventivmedlet? Vill på något sätt inte racka ner på kvinnor som använder det, men jag tycker det är fel av företaget som skapat det att marknadsföra det som ett ”preventivmedel”.

  Jag vill heller inte ha massor av hormoner i min kropp, för att jag får otrevliga biverkningar av nästan alla sorter jag har provat i pillerväg. Kopparspiral fick det bli. Smärtan efter insättning är den värsta jag har upplevt, men efter det har jag inte haft ett enda besvär förutom rikligare mens (vilket dessutom har ”lugnat” sig eftersom jag har haft spiralen i snart två år).

  Svara

   Det är precis det NC är, en digital form av ”säker familjeplanering” och ”säkra perioder”, dvs en metod som funnits i hundra år. Och säkerheten är lika.

   Svara

  Mitt problem med NC är det sätt de valt att marknadsföra sig på. Genom influensers utan medicinsk utbildning och kunskap. Det borde inte vara lagligt för läkemedel att använda den typen av kanaler i sin marknadsföring. Det sprids en massa skräckpropaganda och ovetenskapliga spekulationer och ibland rena konspirationsteorier som får stå helt oemotsagt.

  Svara

   Det finns regler om marknadsföring av läkemedel men när det gäller preventivmedel tror jag inte det finns några särskilda krav utöver vad som gäller generellt enligt Marknadsföringslagen.
   Natural Cycles är inom EU att anse som ”medicinteknisk produkt” enligt CE-märkningen dvs den är i princip en termometer, stödstrumpa eller badrumsvåg när det gäller hur den får marknadsföras 🙂

   Svara

  När man läser de positiva kommentarerna till NC här i detta blogginlägg så undrar man ju hur många NC har på sin lönelista.
  Det verkar finnas färdiga kommentarerna som bara väller fram så fort någon skriver negativt om NC. Samma på Bellas blogg när någon kommenterar något ifrågasättande om NC. Vips kommer ett flertal snarlika ”halleluja-kommentarer” från nöjda användare.
  Man kan undra om det inte bara är Löwengrip Invest utan också Natural Cycles som håller sig med småtroll i någon illa upplyst verkstad.

  Svara

   Jag är inte ett betalt småtroll och ogillar också NCs reklamstrategi och de influencers som oansvarigt gör reklam. Däremot har NC varit ett sådant lyft i mitt liv och mitt mående, att jag gärna försvarar det, eftersom det är så bra.

   Svara

  Alltså denna NC-gröt! Helt förfärligt att de får kalla sig för preventivmedel. Kondom/avhållsamhet är preventivmetoden de förespråkar och att appen kan tala om för dig när du har ägglossning gör den INTE till ett preventivmedel.

  Och det är inte ens det värsta! NC baseras på kalendermetoden, alltså som funnits i ungefär 638184 år. Hela snacket om kroppstemperatur stämmer inte. Det går inte att hålla en såpass jämn kroppstemperatur att termometern skall kunna detektera såpass små skillnader i kroppstemperatur. Ett varmt täcke eller en mardröm påverkar din kroppstemperatur mer än ägglossning. Men det är klart, kalendermetoden vill ju ingen betala pengar för.

  ”Men om yttre faktorer spelar roll får jag bara fler röda dagar”. Okej, du betalar alltså för ett preventivmedel som talar om för dig när du inte kan ligga utan kondom? Det är ungefär som att köpa ett busskort vars enda uppgift är att tala om för dig när bussen är inställd…

  Och en sak till: NÄR blev det okej för influencers att ge medicinska råd? Nej, NC är inget läkemedel men detta är livsfarligt och sänker förtroendet för oss som arbetar inom vården.

  Slutligen, jag tar själv inga hormoner pga. biverkningar. Men NC är helt och hållet ett sätt att tjäna pengar och ingenting revolutionerande. Det finns gratis appar och ägglossningstest man kan använda. Snälla, ni som är osäkra, gå till er barnmorska/läkare/apotek för att få mer information. Vi kan det här, på riktigt, och ingen förespråkar NC.

  Svara

   Men om tempmätning inte fungerar hur kan jag då få så jämna och fina tempkurvor varje månad? Alla mätvärden innan ägglossning ligger under medellinjen och alla mätvärden efter ägglossning ligger över medellinjen. Jag mäter ungefär samma tid varje morgon efter ungefär lika många timmar sömn (oftast med några uppvak per natt). Funkar fint för mig som lever ett rätt regelbundet liv, men ändå tränar och dricker ett glas vin ibland..

   Jag fattar kritiken mot den aggressiva marknadsföringen via sociala medier, men metoden i sig är ju väl beprövad och fungerar, framförallt ju mer man lär känna sin kropp och sin cykel.

   Svara

    Vi pratar om en temperaturhöjning från 0,3 till 0,5 grader. Det finns för många felfaktorer som spelar in. Om du varje månad har fina kurvor så tillhör du en utav få och en feberepisod så är hela systemet rubbat.

    Dessutom så höjs temperaturen efter ägglossning och då är det redan försent om man har haft oskyddat sex innan. Visst, appen räknar baserat på tidigare månader men flera saker kan rubba cykeln och det är inte ovanligt att folk får ägglossning före eller efter förväntat.

    Bara för att det fungerar bra för en person så betyder det inte att det fungerar på ett samhälleligt plan. Det är det som är poängen. Det är som människor som säger att deras cancer försvann genom att de åt vegetariskt, bara åt äpplen eller drack vatten ut en viss källa. Läkemedel/preventivmedel måste vara säkra och fungera på flera för att få etableras för allas säkerhet.

    Svara

  Av alla många influencers som gör reklam för NC undrar jag hur många som egentligen använder det. Tror inte man ska utgå från att de faktiskt gör det. Typ Bella. Men ersättningen de får är väl ändå tillräcklig för att de ska låtsas.

  I övrigt är NC lite som DW: ett märke som förekommer hos var och varannan influencer. För egen del gör det att jag känner mig ännu mer anti. Eller såhär: trovärdigheten för märket ökar inte direkt…

  Svara

  Mitt tips är pessar + Nonoxynol gel (spermiedödande) – smidigt, hormonfritt och fungerar bra! Provas ut hos barnmorska där man lär sig att sätta in det rätt. Nonoxynol gel är dyrt (ingår ej i högkostnad) och är en beredning och måste beställas på Apoteket, dock räcker tuben länge. Pessaret (Femcap) beställs på pessar.nu efter utprovning.

  Svara

   Rättning: Beställs på Gronabarnmorskan.se, där kan man även köpa gelen (annat namn och billigare). I vissa landsting så är pessaret subventionerat.

   Svara

  NC vänder sig till de som har regelbundna cykler… jag själv har sjukt regelbunden cykel. Därför behöver jag inte använda NC just för att jag ver när ägglossning är på g. Deg räcker för mig att använda en gratisvariant typ womanlog.

  De som Inte har regelbundna cykler men använder sig av NC får hur många röda dagar som helst i veckan, och måste då använda kondom. Varför då inte bara använda kondom jämt?

  Dessutom höjs ju tempen när ägglossning redan skett, dvs försent! Jag får inte riktigt ihop behovet av denna produkt.

  Svara

   Exakt!

   Svara

  Jag är gift och har varit tillsammans med min man i 10 år. Kondom är inte ett intressant alternativ för oss. Däremot: när jag använder preventivmedel är det för att jag absolut inte vill bli gravid och behöva fundera över abort.

  Slutsatsen för mig blir att antingen vara utan preventivmedel så länge en tredje graviditet är tänkbar (vi har ändå gjort IVF för våra snart två barn, oddsen i vårt fall att det blir en ”hoppsan” är väldigt låga) eller använda en sort som inte behöver kompletteras med andra metoder beroende på en massa faktorer. Just nu ligger p-stav bra till.

  Svara

   Eftersom vi är färdiga med barn har mannen knipsat sig – så sjukt härligt att inte behöva hålla på och komma ihåg att ta tempen / käka piller / köpa kondomer / gröna/röda dagar..
   Vårt bästa sexliv har varit när vi försökt att få barn (= inga tankar på prevention) och efter att han steriliserat sig (= inga tankar på prevention)..

   Svara

  37 oönskade graviditeter säger INGENTING utan siffror att jämföra med. Kom med lite statistisk för p-piller också camcam.

  Svara

   Det finns statistik för p-piller

   Svara

  Egoina gör/gjorde reklam för dem ofta och hon blev ju också av misstag gravid…

  Svara

   Det hade varit intressant att veta Egoinas åsikt kring NC, hon som faktiskt har använt den ett längre tag. Använder hon den fortfarande till exempel?

   Svara

   När Egoina blev gravid hade hon använt p-datorn Pearly, men haft ett uppehåll och därför inte haft koll på cykeln . Hon har först efter graviditeten börjat använda nc. Sprid inte osanningar.

   Svara

  Problematiskt när influencer påstår att hormonfritt är bättre och framför allt säkert, självklart betala av företaget som tjänar pengar på det hormonfria alternativet. Att då folk helt accepterar att hormoner är dåligt och kastar bort åratal av kliniska studier på hormonella p-medel för att en betald bloggare har sagt det är under all kritik. Nej jag pratar inte om er som testat hormoner och inte mår bra av det, jag pratar om de som i blindo litar på att bloggare som betalas av nc är oberoende och informerar sakligt. Att hormoner är dåligt för den stora massan är en myt som bara späs på nu i och med alla som gör reklam för nc. Vad hände med fakta och vetenskap?

  Svara

  …Blondinbella äger väl en stor del av aktierna till NC? Hon skrattar väl hela vägen till banken. Tror inte hon bryr sej vidare mycket om att unga kvinnor ”ska få slippa” hormoner – hon bryr sej nog inte heller om den moraliska/etiska aspekten på det hela – utan allt är noga uttänkt för att sälja så mycket som möjligt och tjäna så mycket pengar som möjligt. Är inte förvånad men beklagligt att det påverkar mkt unga kvinnor som blir rädd för hormoner och där NC inte alls är säkert. (NC är säkert bra för att hålla koll på fertiliteten hos en mer mogen åldersgrupp).

  Svara

   Bella har en halv procent av aktierna i NC som hon fått i utbyte mot reklam. Alltså har hon i princip ingen ägarandel alls.

   Svara

  Men man måste ju kunna tänka själv. Kondom är också ett preventivmedel men förutsätter rätt användning. NC fungerar om man har regelbunden menscykel och om man använder appen på rätt sätt. Inte svårare än så.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.