Anitha byter efternamn

Anitha Schulman:

Calle – som var så övertygad om att Anitha skulle behålla sitt efternamn och även hennes nya kärlek skulle byta till det – får nog vara beredd på att återigen äta upp sin hatt.
Uppenbarligen är inte hans efternamn så eftertraktat hos människor som han verkar tro, utan snarare tvärt om.
Anitha säger nämligen i intervjun här ovan att hon inte vill heta Schulman längre och kommer istället för att lägga till ett namn till sitt så kommer barnen få hennes efternamn också.
Anitha hette tidigare ”Flink” men om det är hennes flicknamn eller om det var mannens namn som hon tog när hon gifte sig för första gången vet jag inte…

Men skönt att Calle kan andas ut nu eftersom både han, Alex och Amanda ska har varit mäkta upprörda över att Anitha skulle rida på deras efternamn-våg och få fördelar genom att namedroppa ”Schulman” överallt.

Jag vet inte hur ni känner men jag får inte enbart goda och trevliga associationer när jag hör namnet ”Schulman” – snarare tvärt om.
Namnet som Anitha ska ta istället för Schulman är ”Clemens” – och alltså inte sitt flicknamn.
Anitha Clemens…smaka på det….
Ligger det rätt i munnen?

Tack för tips, Elin!

168 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Forni och Damons ”love bracelet”, guuuud skämmskudde

  Svara

   Varför skämskudde?

   Svara

    Det undrar jag också, jag hade gärna haft ett love bracelet. Dels tycker jag att de är fina och dels gillar jag symboliken, vet att många klagat på att ”kvinnan blir en ägodel för mannen” yadayada. JAG tycker iaf att symboliken är fin.

    Svara

   Osar avund. Varför annars bry sig? Lägg ner!

   Svara

    Kan bara tala för mig själv och är mer än nöjd med min vigselring och förlovningsring (är inte det minsta avundsjuk med andra ord). Känner också lite skämskudde på det hela..

    Svara

  Good for her!

  Svara

  Har undrat lite i Calle-inläggen tidigare när folk kommenterat att han bara är känd ’för sitt namn’ – men det är ju Schulman-bröderna som gjort namnet känt, främst genom att vara vidriga. Innan dess var det ju ingen som kopplade namnet Schulman till något, även om det ingår i Schulman-mytologin (liksom i Widell-legenden) att alla _borde_känna till alla storheter som verkat under det namnet genom tiderna.

  Svara

   Hallå?! Pappa Schulman. Det är tack vare honom de har kunnat bli något! Allan Schulman. Ringer en klocka?!

   Svara

    Jo, men att man haft en förälder som genom sin position öppnat dörrar är ju inte det samma som att man är ’ett namn’ för den stora massan.
    Hade du på allvar hört om Allan Schulman innan hans söner började basunera ut hans viktighet?
    Det är ju del i deras brandning av namnet och familjen Schulman att få alla att förstå att de _borde_ hört om Schulmanska storheter.
    Jag tycker mera det är som om det är viktigt för A&C att de ’är någon’ och att de därför skapat denna myt.
    Men jo, lol, ’det ringer en klocka’..

    Svara

  Clemens är mycket mycket bättre än Schulman! Det ska hon vara glad för att slippa! Schulman-klanen blir mer och mer pinsam.

  Svara

  Hade ju inte spelat någon roll ifall anitha hade behållt Schulman. Hennes nya kille får inte ta det ändå vid giftemål 🙂

  Svara

   Eftersom Anitha är ingift, eller? Jag är inte så påläst…

   Svara

    Har man tagit sin makes namn vid giftermål och sen skiljer sig så får man förvisso behålla namnet men inte föra det vidare. Med andra ord hade min mamma kunnat behålla min pappas efternamn efter deras skilsmässa men vid omgifte hade hennes man inte fått ta efternamnet eftersom min mamma egentligen inte har rätt till det 🙂

    Svara

     Fast min fd. svärmor heter fortfarande sitt ingifta efternamn och hennes son som hon fick med sin nya sambo har hennes efternamn och han har ju inget med hennes ex:s familj att göra.
     Det värsta med det är att efternamnet är taget och det är bara mitt ex:s familj som heter det 😒

     Svara

    Jag blev helt lycklig i kroppen bär jag läste vad du skrev. Vet inte men är ganska ovanligt att folk erkänner när de inte är belästa i ämnen tror jag😍

    Svara

  Bra för henne att hon skippar Schulman (som för mig enbart ger negativa associationer). Oavsett om ett efternamn har bra eller dåligt rykte så skulle jag tycka att det vore konstigt att behålla min exmans efternamn när vi skilt oss. Jag skulle nog vilja ”bli fri” och vilja vara min egen. Förstår också att hon vill att barnen ska ha bägges namn.

  Svara

   Tror dom flesta behåller exmannens namn för att även barnen heter så.. Och vill heta samma som barnen kanske.

   Svara

  Vilken tidning kommer intervju ifrån?

  Svara

  Clemens är lättare att säga. Det är ett bra namn. Schulman är lite svårare att både stava och säga.

  Svara

   Nja, inte om man är åtminstone normalbegåvad.

   Svara

  Vilken tidning är intervjun i? 🙂

  Svara

   Hon gjorde en stor julintervju i Hänt Extra (alt. Klick). Släpptes i juldagarna.

   Svara

  Jag tycker hela traditionen med att byta efternamn när man gifter sig är märklig och omständig.

  Svara

   Själv tycker jag det är fint att hela familjen har samma efternamn.

   Svara

    För övrigt bytte både jag och min man efternamn. För att det skulle bli jämt. Kändes fint att både fick ”ge upp” någonting och starta något nytt.

    Svara

     Haha jag är nog trött idag (skyller på att det är fredag). Läste din kommentar och tänkte några sekunder: ”va så konstigt – bytte de efternamn med varandra?” tills jag fattade att ni bytte till ett nytt efternamn som ingen av er haft tidigare. Hade dock varit jätteroligt om det var så, att man bytte efternamn med den man gifte sig med. Han fick mitt och jag tog hans liksom. Haha. Ursäkta mitt svammel.

     Svara

      Bjuder dig att ta del av min jättetermos med kaffe idag. 😚

      Svara

       Men kom igen. Nu fastnar jag i modd mest hela tiden. 😂

       Svara

        Jättemärkligt… och att bara viss inlägg fastnar…vad tusan?

        Svara

       Ja tack! Hunnit med tre koppar idag men det är tydligen för lite…

       Svara

        Ok, let’s go. ☕️☕️☕️☕️☕️😊

        Svara

      Hehe. Ja det hade ju varit lite festligt. Och väldigt oväntat. Kanske blir nästa grej 😉

      Svara

   Håller med fullständigt. Att vuxna kvinnor ger upp sina namn när de gifter sig är osjälvständigt. När man får barn lägger man bara till så barnen har dbl, bra vid resor eftersom en del länder kan trassla annars om man har olika

   Svara

    Och hur gör man när barnen sedemera gifter sig och får egna barn? Ska deras barn får fyra efternamn då om deras föräldrar har dubbelt efternamn från sina föräldrar? Någonstans måste man dra gränsen… Bäst är kanske om förväntningarna att kvinnan tar mannens namn försvinner och varje par bestämmer sig för ett efternamn oavsett om vem som hade det först?

    Svara

     Det är inte alls så krångligt. Läs på om sederna i spansktalande länder, där har ALLA två efternamn, och vid giftemål behåller alla sina två. När de får barn, får dessa två efternamn – de som deras föräldrar fått av sina respektive fäder. Så, för att ge dig ett exempel. Anna Andersson Svensson gifter sig med en Nils Larsson Henriksson. Barnen heter sen Larsson Andersson i efternamn.

     Svara

      Så då är det ändå någonstans männens efternamn som lever vidare.. lika fräscht det.

      Svara

    Mannen kan även ta kvinnans namn såhär 2018,
    det gjorde min! 🙂
    Är så glad att hela vår familj heter samma 🙂

    Svara

     Jag lägger ingen värdering i vem som byter eller till vad. Det är själva bytandet jag finner onödigt särskilt när det är så vanligt med skilsmässor och nya giftermål. Men det är min åsikt och inget någon annan behöver ta åt sig av. Eller det är ju praktiskt att mannen jag är gift med delar åsikten men övriga får såklart tycka olika.

     Svara

      Det är lika vanligt att folk förblir gifta som att de skiljer sig. 😉

      Svara

       Sant. Eller är det inte tom vanligare att folk förblir gifta? Dåligt påläst. Men stackars Anitha har ju bytt efternamn hur många gånger som helst nu. Hon måste vara less.

       Svara

        Jag försökte kolla men trött som jag är så kunde jag inte entydigt utläsa men jag tror det är vanligare att förbli gift. 😊

        Ang Anitha, sant. 😅

        Svara

     Samma här. Jag har ett rätt ovanligt efternamn och hade inga planer på att byta (jag var okej med att vi skulle ha olika namn även som gifta) men innan vi ens hade kommit så långt sa min man att han vill ha mitt efternamn i stället för sitt eget.

     Svara

      Mina föräldrar var så moderna redan 94 😊

      Svara

     Min med. Redan 2013. 😂😉

     Svara

    Jag kommer aldrig byta bort mitt efternamn. Bara jag och en till i Sverige som har det som efternamn. Och den personen råkar vara min syster:)

    Svara

     Samma här, tre i landet med mitt namn och de två är mina närmaste släktingar. Sen är vi en hel drös runt om i världen men vi är alla släkt så det är kul.

     Svara

     Har ett jätte vanligt-sson namn men bytte inte bort det trots att min man har ett ovanligt, och dessutom vackert, italienskt efternamn. Är stolt över att vara vanlig 😊, det är ju den jag är, bara en helt vanlig Svensson. Mitt barn har bådas namn, men det är det som gäller i det land vi bor.

     Svara

      Så kan det hu vara. Bra att du trivs med ditt efternamn:)

      För min del tycker jag mitt namn är väldigt vackert och skulle inte vilja byta det till ett vanligare namn. Namnet har anor från 1700-talet kanske tillomed 1600-talet.

      Svara

     Hej syrran!

     Svara

      Jag tvivlar starkt på att min syrra har tid med att hänga på denna bloggen😅 Men hej hej

      Svara

    Jo, fast dubbelnamn verkar ju på riktigt bara vara krångligt? Har vänner med dubbelnamn, typ Lindgren Andersson, och de använder ju bara det första namnet i typ alla sammanhang. Har också vänner med två efternamn var som fått barn, jäklar vilket liv det blev vilka efternamn barnen skulle få. Visst jag förstår att man är fäst vid sina namn men det är bara ett efternamn, det definierar inte vem du är som person.

    Svara

     Jag har dubbelnamn. Använder i 99,99% av fallen båda mina namn och skulle aldrig få för mig att byta bort dem vid giftermål. Tror inte heller jag skulle låta min sambo ta de namnen utan ingen av oss skulle byta namn.

     Svara

    Detta är ett på riktigt ett problem för mig och min pojkvän. Vi ska snart gifta oss och hoppas på barn snart men problemet är att vi är båda väldigt fästa vid våra egna efternamn och vill föra dem vidare till kommande generationer. För mig som fick min mammas namn, som i sin tur fick sin mammas namn, känns det viktigt att den traditionen får leva vidare med mina barn. Min kille som förlorat båda sina föräldrar och är den enda kvar i sin familj med hans namn känner likadant. Båda namnen är fina och ovanliga namn… Vad har ni för råd? Bör någon av ge med sig? Gillar inte dubbelnamn men det kanske är den bästa lösningen i detta fall och sen får barnen bestämma sen vilket namn som ska föras vidare? Eller ska vi ge ett barn hans namn och ett mitt?

    Svara

  omständ-L-ig…snälla!!!

  Svara

   Ebba hur mår du?

   Svara

   Omständig!

   Svara

   Vaddå. ”Omständlig” och ”omständig” är båda helt korrekt och de kan användas parallellt. Du kan använda ”omständlig” bäst du vill, men korrigera inte andra när du uppenbarligen inte kan din grammatik.

   Svara

    Nej, omständig är under inga omständigheter korrekt. Omständlig är omständligare att skriva men det enda korrekta. Dessutom är det inte en fråga om grammatik utan om ortografi. Varför rätta någon annans rättning om du ändå har fel?

    Svara

     Omständligheter!

     Svara

      Ebba har rätt. Det heter omständligt.

      Omständigheter är ett annat ord (annan bakgrund) och därav stavas det annorlunda.

      Svara

       Där lärde jag mig något nytt. Men kommer nog aldrig använda mig av omständligt…smidigare med omständigt 🙂

       Svara

       Skojade ju bara till det lite 🙁

       Svara

     Göta – Exemplarisk uppbackning från dig. I owe you one 😉
     Maria – </3 :/
     Oj – Jag mår bra, lite stressad. Men skönt med helg nu. Tack för frågan!

     Ang min språkrättning: språkets funktion går alltid före språksystem och språkregler, absolut. Och ja, i det här fallet förstår jag vad som menas i texten även om det fattas en bokstav. Men jag förväntar mig att en tidningsartikel, vilken bör vara skriven av en professionell skribent och bör ha gått igenom redigering och korr innan tryck och publicering också BÖR vara språkligt korrekt. Det handlar framförallt om hur det får tidningen att framstå och att det som i det här fallet blir en nagel i ögat på den som hittar felen. Som konsekvens uppstår t ex en fokusförflyttning från innehållet i texten till såna här petitesser. Med det sagt: jag skriver knasigt och knäppt och slarvigt och fel hela tiden, men inte när min trovärdighet eller ett viktigt budskap/syfte står på spel eller kan gå förlorat. Hej på er!

     Svara

     Ahaa, en SAOL-fascist. Nu är det ju så, att omständig är helt vädertaget och accepteras av SAO som ”begriplig” variant av ”omständlig”. SAO ger rekommendationer för språkbruk i SAOL, men det är alltså rekommendationer, ingen lag som är ristad i sten.

     Svara

      * vedertagen för fucks sake😂

      Svara

       Fast nu spårade min hjärna iväg och funderade på vad vädertagen skulle kunna betyda 😂

       Svara

    Hihi! Nu måste f.d korrekturläsaren blanda sig i debatten igen. Det finns inget som heter omständig. Men igen: man förstår ju vad som menas.

    (Däremot finns ordet omständighet.)

    Svara

  Flinck är från hennes tidigare äktenskap, är Clemens hennes flicknamn?

  Svara

   Det står ju i artikeln att hon blev adopterad på Clemens-dagen och att namnet därför är speciellt för henne.

   Svara

    Men hon kan väl inte bara välja ett efternamn, clemens i detta fallet rätt ut i luften? Har hon inte anknytning till namnet clemens (Tror inte att det räcker med att vara född/adopterad på den dagen) kan man väl inte bara ta det namnet och göra till sitt efternamn?

    Svara

     såklart man kan, är ju jättevanligt att folk har påhittade namn nu för tiden.

     Svara

      Såklart man _inte_ kan, det är ju inte ett ’påhittat’ namn utan ett namn det redan finns folk som heter. Du kan tex inte ’hitta på’ att du ska heta Bernadotte, eller af Geijerstam, eller mitt efternamn som vi är ett 30-tal i Sverige som heter – alla inom samma släkt.

      Svara

       Men suck. Om det inte är ett ”skyddat” namn får man ta det.

       Svara

        Om det är färre än 2000 som heter det måste du ha alla namninnehavares godkännande för att ta namnet, så ja, suck.

        Svara

         Förnamn:

         101 män har Clemens som tilltalsnamn

         Totalt 326 män har Clemens som förnamn

         0 kvinnor har Clemens som tilltalsnamn

         Totalt 1 kvinna har Clemens som förnamn

         Efternamn:

         33 personer har Clemens som efternamn

         Källa: SCB

         Svara

          Härligt om hon har frågat dessa 33 Clemens-personer om lov!

          Svara

     Så länge det inte är skyddat ( mindre än 300 personer har det efternamnet ) kan man ta vilket efternamn man vill. Är det skyddat kan man skicka ut en förfrågan till alla med det efternamnet om det är OK att man tar det.

     Svara

  Nä, min man fick byta till mitt efternamn när vi gifte oss. Det är många som jag känner som gjort likadant, så det är inte automatiskt kvinnan som tar mannens, som det var förut…..

  Svara

   Tänkte precis skriva det 😊 När min bror gifte sig 2014 så valde han att ta sin blivande frus efternamn.
   Hon har en son sedan innan & brorsan tyckte att det var enklare att han bytte efternamn än att både blivande frun & sonen skulle byta 😊

   Svara

   Både min sambo och jag har väldigt unika efternamn, tack och lov passar de jättebra ihop, så när vi gifter oss i sommar ska båda heta båda, så att säga. Typ Johansson Ek. Vill inte avslöja de riktigt pga anonymitetsönskan 😛

   Svara

   Min pappa tog mammas efternamn när dom gifte sig på 90-talet. Vilket var väldigt ovanligt då. Men anledningen var att vårt efternamn är väldigt ovanligt och min mamma hade inga syskon.
   Så för att kunna föra efternamnet vidare så valde dom mammas efternamn☺️

   Nu är dom dock skilda och pappa valde att byta tillbaka till sitt tidigare efternamn vilket jag inte tycker är så konstigt. Men förstår folk som vill ha samma efternamn som sina barn såklart trots skilsmässa.

   Svara

  Jag tycker Anitha gör rätt i att byta om hon vill. Schulman är inte så eftertraktat som Calle & Co tror, när jag hör det efternamnet så kommer jag alltid tänka negativt. Usch. Calle har skämt ut sig för all framtid.

  Svara

   Calle kommer även bli vansinnig över att barnen nu också ska heta Clemens, han har ju gjort allt för att branda sina Schulman-barn!

   Svara

  OT men Bellas inlägg ”pepp inför året”, jämför hon sitt jobb med Annie Lööfs..? Är det verkligen jämförbart?

  Svara

   Kanske inte jämförbart, men Bella jobbar nog hårdare än Annie, enligt mig 🙈

   Svara

  Jag tror inte hon kommer få byta till Clemens för Skatteverket. Man får bara byta till vanligare efternamn, egenpåhittade eller släktnamn.

  Clemens är jätteovanligt ju!

  Svara

   Du har rätt i att det kan bli svårt för henne att få till, namnet står inte på listan över redan existerande namn man får byta till ( https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/namn/bytaefternamn/sokblanddevanligasteefternamnen.4.515a6be615c637b9aa48e09.html#!/start ) och det är bara några hundra som heter det.
   Annars gäller ju att man har nära anknytning till namnet.

   Svara

    Tror de är färre än hundra och hon kan ha kontaktat varenda en av dem och om då alla gett sitt godkännande får hon ta det namnet. 😊

    Svara

   Fast vad är skillnaden mellan Clemens och ett egenpåhittat (som då borde vara ovanligt)?

   Svara

    Skillnaden är att ett egenpåhittat är det ingen annan som heter redan. Efternamn som få heter kan tex vara ovanliga släktnamn och det blir då märkligt om alla som heter ett visst namn är nära släkt, utom en som då hittat på att den ska heta så. Medan tex alla Lindkvist inte kan claima nära släktskap med varandra och det inte gör så mycket från eller till med en som hoppat på Lindkvist-tåget.

    Svara

     Aha okej då förstår jag samt lärde mig något nytt idag 🙂

     Svara

   Du kan även byta efternamn hos Patentverket, för en viss summa pengar. Byter du efternamn hos Skatteverket, vilket du får göra gratis, måste du ha en anknytning till efternamnet. Egenpåhittade efternamn kan du bara byta till hos Patentverket. Så var det iaf innan namnlagen blev mindre strikt häromåret. Nu kan du ju ha dubbla efternamn om du vill; det kunde du inte tidigare. Du hade förnamn, ett mellannamn (som var tex en förälders efternamn), samt ett efternamn. Och du kunde inte ja ett bindestreck mellan dessa, vilket man numera kan ha.

   Svara

    Den möjligheten finns inte kvar längre, sedan 2017 är Skatteverket ensam namnmyndighet.

    Svara

  Schulman´s är ingen klan. Det är två bröder med mindervärdskomplex som har ett egon som en klan.
  Men AMANDA? vad ska hon ha att säga om ett namn HON gift sig till och berättade att de höll på att skiljas under en period? Alltså vad är det med dessa som inte stämmer? De kommer att falla hårt, så Anitha gör helt rätt och kommer få så mycket mer cred av människor genom att byta namn. GO Anitha!

  Svara

   Cred? Borde vara självklart att man inte längre ska få använda sin ex mans efternamn, helt sjukt, varför skulle man ens vilja det?!

   Svara

    För att man har barn ihop?!

    Svara

     Svårt att lägga till ett efternamn? Folk är bra lata…

     Svara

      What!?

      Svara

      Det är ju inte bara att byta efternamn, man ska även byta ut pass, körkort, sina kontokort osv. Förstår varför en del drar sig för det.

      Svara

    Det kan ju finnas speciella omständigheter, exempelvis så har en ingift släkting till mig tagit sin mans efternamn och under den 20-årsperiod de var gifta startat ett företag med föreläsningar osv, alltså gjort sig ”ett namn” med sitt ingifta efternamn. De skiljde sig för några år sedan men hon har ju såklart behållit sitt efternamn, en självklarhet tycker jag och alla i släkten, och hennes ex-man skulle aldrig kräva att hon ska byta tillbaka, känns ju helt orimligt i detta fall!

    Svara

     Det där är faktiskt något att tänka på även inom akademia. Låt säga att du publicerar artiklar och kanske dessutom doktorerar. Då kan det ligga dig i fatet på flera sätt att du inte är sökbar på ditt nuvarande efternamn om du byter senare i livet.

     Svara

      Menar då också om du forskar i ditt medfödda namn och sedan byter.

      Svara

  Anitha hette som barn Anitha Margaretha Clemens Sundkvist.

  Svara

   Crepy

   Svara

   Aha, så hon har hetat så tidigare – då ska det ju inte vara några problem att byta tillbaka.

   Svara

   Var tvungen att googla namnet, och fick denna ’godbit’:
   ’ Calle har haft en ”liten” issue med att jag har haft min exmans efternamn och inte varit döpt ’
   Hon bytte alltså tillbaka till sitt flicknamn (samt döpte sig!) som present till Calle inför giftermålet för att han skulle tycka det vore jobbigt att höra en annans man namn där vid ’tager du’..
   Tänker att hon borde dragit öronen åt sig redan där någon gång..

   Svara

    Say whaat? Alltså den mannen….jag har raljerat över att han galen tidigare, men jag börjar faktiskt tro att han är en psykopat på riktigt…

    Svara

    Men man säger ju aldrig efternamnet vid en vigsel så det låter väldigt konstig han hon bytt av den anledningen.

    Svara

     ” Anledningen till att man säger både för -och efternamn i frågor och löften är just att det är en juridisk del – man ska intyga att man är rätt person och att man går in i äktenskapet frivilligt.”

     Svara

   AnitRa va?

   Svara

    Tror du tänker på Peer Gynt?

    Svara

  Vad fan menas med ”sluta upphöra”?

  Svara

  Hej, nu ska jag försöka få från mon åsikt utan att låta bitter och gnällig.. Men jag upplever att bloggen har åkt in på ett mindre och mindre spår av personer du skriver om..
  Jag vet att man kan scrolla förbi, men efter femtioelfte inlägget om Calle eller Blondinbella så är det lättare att inte läsa här längre eftersom det handlar om samma personer hela tiden.. Jag saknar lite variation här inne..
  Paula skrev tex ett bra inlägg om NC som du inte ens lyft..

  Svara

   Förstår inte varför man klagar på att hon skriver om dessa två, inläggen är roliga och kommentarerna likaså 😊

   Svara

   Fast vadå… Är verkligen ett till inlägg om NC vad den här bloggen behöver tycker du? Visst att du vill ha mer variation men då är väl inte ett inlägg om NC det första du borde tänka på.

   Svara

    Vilka Camilla skriver om bryr jag mig inte om, tycker alla är roliga. Men håller faktiskt med där att hon borde skriva om tex Paula när hon har skrivit om NC, i och med att Camilla skrev ett inlägg för någon dag sen där hon påpekade att ingen annan influenser hade skrivit om NC, förut personen hon skrev om som jag inte kommer ihåg vem det var. Även Parnevikssystrarna har släppt ett extraavsnitt där dom pratar om det. Varför ens skriva ett inlägg och påpeka att alla influensers bara stoppar huvudet i sanden och inte låtsas om problemet, när Camilla uppenbarligen inte heller bryr sig om när dom skriver/pratar om det och även ”hyllar” dom för det.

    Svara

  Va, när sa Amanda och Alex något om att de ville att Anita skulle byta (eller hintade om det)? Gärna referens till båda två, den som orkar. Tack!

  Svara

  Vet inte om detta är för att jag är relativt nygift, men jag har tagit min mans efternamn pga vi ville ha ett och samma och av olika anledningar var det mer rimligt att jag skulle byta, men det STRESSAR IHJÄL mig av tanken att vi någon gång ska skiljas på grund av något hemskt och jag ska ”hata” mitt efternamn?? Vi planerar ju barn inom en framtid och då kommer de ju såklart ha samma efternamn också. Tänker att man inte vill byta tillbaka till sitt gamla vid en eventuell skilsmässa för att man då inte heter samma som barnen? Kan ju bero på att jag inte är 100% inkörd i mitt nya efternamn än, till och med min man säger oftast mitt gamla osv

  Svara

   Jag känner samma!! Vi ska gifta oss nästa år och jag kommer att ta hans namn eftersom våra barn heter det (det var viktigare för honom än för mig), men känner mig inte alls hemma i att kallas för hans efternamn. Ännu hellre inte om vi skulle skiljas, men vill ju heta samma som barnen!

   Och dubbelnamn är inget alternativ för mig då jag alltid tyckt synd om (så märkligt egentligen) de med dubbelnamn eftersom de inte kunnat bestämma sig/deras föräldrar inte kom överens och att om man inte kan enas över något sånt aå kommer man ändå skilja sig.

   Svara

    Skönt med en ”med-syster” i detta 🙂 Tycker inte heller alls om dubbelnamn, tycker bara det verkar krångligt och lite töntigt att man ska hålla kvar i allt gammalt typ, hehe. Känner att jag måste göra efternamnet mitt nästan, men vet inte hur?! Det här låter också säkert konstigt men känner också att jag egentligen tycker det är konstigt att jag delar efternamn med hans syskon och föräldrar, som att jag hör ihop med dom nu och inte min familj? Samtidigt vill jag heta samma som min man, eller att vi ska vara en egen familj med samma efternamn iaf, så får ju acceptera detta och tror att jag kommer växa in i mitt nya namn men det är fasen svårt..

    Svara

     Gah jag känner samma som er! Fint att familjen ska heta samma, vill heta samma som mina barn MEN avskyr dubbelefternamn! Vi ska gifta oss och vi kan inte komma överens. Alltså det går bara inte! Båda har ovanliga efternamn som vi identifierar oss starkt med och absolut tvärvägrar att byta. Båda vill absolut att barnen ska ha vårt eget efternamn. Han tycker att dubbelefternamn är den enda lösningen, även om han inte gillar det, men alltså jag kaaaan inte tänka mig det. Det enda jag kan tänka mig är att han byter till mitt namn (haha) eller att barnen får mitt och han behåller sitt (haha igen). Han vägrar såklart, vilket jag förstår, det gör ju jag också. Men jag kan liksom inte tänka mig något annat?! Aaah vad GÖR man?!

     Svara

      Fast det är ju bara namn…!?

      Svara

       Ja, det är klart att det bara är namn. Samtidigt kan man, som i båda våra fall, ha starka känslor kopplade till sitt namn och väldigt gärna vilja att exempelvis ens barn också ska få den kopplingen. Men visst, jag är med på att det inte är liv och död.

       Svara

      Ge det lite tid! Ni kommer att vänja er. I början sa jag också fel och svarade t.ex. ofta i jobbtelefonen (där vi svarar med för- och efternamn) med det efternamn jag hade innan vi gifte oss. I år har vi 10-årig bröllopsdag och när vårt ena barn frågade mig för ett tag sedan ”Mamma, vad hette du innan du och pappa gifte er”, fick jag på riktigt tänka efter. Inte länge så klart, men det kom liksom inte helt automatiskt längre. Och jag håller med, det är faktiskt mysigt att hela familjen har samma namn.

      Svara

       Ja, du har säkert rätt. På nåt sätt känns det värre att ens barn inte skulle få mitt namn än att jag inte skulle få behålla det. Jag menar, jag fattar att jag skulle vänja mig, men jag vill liksom att mina barn ska få ta del av vår släkthistoria genom namnet. Töntigt kanske, men det känns viktigt för mig.

       Svara

      Alltså, förstår tanken om ’fint’ att alla heter samma, men det går också att tänka att det är fint att heta sitt eget namn. Jag och min man har behållt våra egna namn, jag skulle aldrig ge upp mitt namn som är ovanligt och fint – och jag skulle ALDRIG ’ta’ en mans namn med alla konnotationer av ägarskap som det har. Han har också ett ovanligt namn och vi var båda ’etablerade’ professionellt etc under våra respektive namn. För barnen tänker jag det kan vara precis lika ’fint’ att föräldrarna är sina egna, man är inte mindre familj för det. Våra barn har fått bägge efternamnen som dubbelnamn, och får göra som de vill när de blir stora – självklart! Lika lite som jag vill ha andras åsikter om mitt namn skulle jag lägga press på barnen angående namnet.

      Svara

       Jag förstår hela ditt resonemang, det är helt rimligt. Men jag kan inte komma ifrån att jag känner att jag typ ”lägger över problemet” på barnen om jag ger dem dubbelnamn? Då måste ju DE välja i framtiden (vid giftermål, vad deras barn ska heta osv)? Om jag och min sambo inte kan välja, ska vi verkligen skjuta upp det problemet till dem? Jag känner typ att jag vill ”ta mitt ansvar” och välja. Kanske skitkonstigt resonemang från min sida haha.

       Svara

      Det här kanske låter heltokigt men vi har bestämt oss för att barnen får heta ett av varje. Exempelvis, säg att vi heter Larsson och Svensson i efternamn. Dottern får heta Anna Larsson Svensson och sonen får heta Arne Svensson Larsson. Men! Nu bor vi inte i Sverige, och det är vanligast med dubbelnamn.

      Min syrra körde på att den som frågade ”Vill du gifta dig med mig?” var den som fick bestämma efternamnet. Hon frågade och nu heter de vårt familjenamn 🙂

      Svara

       Jag kan tänka mig att man skulle påverkas om det var ”standard” i landet att göra så. Nu känner jag lite att jag bara skulle överföra problemet till barnen. Om min dotter Anna Larsson Svensson får barn med Johan Olsson Persson så blir det ju totalkaos för mitt barnbarn som ska heta Sara Larsson Svensson Olsson Persson liksom…. då känns det bättre att jag tar mitt ansvar och bestämmer mig, så har mitt barn friheten att ge sina barn dubbelnamn bäst de vill. Kul idé det där med frieriet, dock försent haha.

       Svara

    MItt barn har dubbelefternamn med bindestreck pga att pappan och jag inte är gifta 😁 och jag växte upp med 4000 mellannamn så man överlever med många namn hehe

    Svara

    Jag har dubnelefternam och det har funkat fint i 29 år nu. Mina föräldrar har varit gifta i 35, så jag tänker att de kommer hyfsat bra överens 😛
    Typ alla jag träffar tycker att mina efternamn är coola och låter fina tillsammans. Jag har aldrig upplevt något negativt 🙂

    Svara

     Haha har såklart noll empiri att backa upp min känsla om att de med dubbla efternamn har skilda föräldrar, förutom att det gällde en i min grundskoleklass. Känns skralt att gå på rent vetenskapligt 😂

     Svara

     Av ren nyfikenhet, hur gör du med dina barn (om du vill ha/har barn)? Skulle de få båda dina namn + pappans eller väljer ni något? Skulle det kännas jobbigt att välja? 🙂

     Svara

      Jag hade två efternamn som barn och tyckte bara det var ”coolt” att jag hade två. Tänk typ lite oskyldigt barnskryt i skolan som ”jag har både mammas och pappas efternamn hah!”. Dock när mamma o pappa skiljde sig tyckte pappa att det skulle vara lättare om vi bara hade ett så vi fick pappas efternamn. Har i övrigt alltid kännt starkare för pappas släktnamn så det gjorde mig inget att bara behålla hans. Nu när jag är gift behöll jag pappas och lade till min mans namn. Maken var okej med att ta mitt men jag ville att han skulle ha kvar sin pappas efternamn eftersom han dog när maken var liten. Får vi barn blir det antingen dubbla efternamn eller mitt. Sen får barnen när de blir stora bestämma om de hellre kanske vill ha makens släktnamn eller mitt 🙂
      Haha en annan sidnot. Mamma har varit gift ett par gånger och haft barn med respektive makar. Barnen har oftast fått mannens namn men hon har behållt sitt. Så vi heter en jävla massa olika efternamn i min familj haha! Min lillebror lade dock till mammas efternamn när han blev 15 🙂

      Svara

  Nu har Anna book en olaglig(?) tävling på sin instagram 😒

  Svara

  PostNord inför momsavgift för paket från Kina. Kommer att bli rätt dyrt för alla bloggare som köper in billigt från Kina och säljer dyrt till sina läsare…

  Svara

   Äntligen. Det är absurda mängder paket som kommer från Kina till Sverige varje dag. Absurda!

   Svara

   Aj aj Mona, ännu större bekymmer med likviditeten således.

   Svara

   anledningen att postnord haft så mycket problem är alla som handlar från wish

   Svara

    Jag är (tyvärr) en som endast köper kläder och dylikt från aliexpress, så lite ledsen i ögat blev jag.. Men nu kan man börja köpa ”rena” kläder som är gjort på ett sjysst sett och troligtvis bli av med mitt beroende..

    Svara

     Vilka kläder tänker du är tillverkade på ett schysst sätt?

     Svara

      ingen aning men det går väl att kolla upp. Borde inte de som är organic vara bättre?

      Svara

   Tänker att DM retro kommer att få problem med lönsamheten… Hur går det för Denis Maglic egentligen? Han har väl släppt sociala medier helt?

   Svara

  Vilken befrielse för henne att bli av med det namnet. Go anitha!! 👊🏻

  Svara

  Jag har bytt till min mans efternamn för att jag tyckte det var mycket finare och jag ville byta för att liksom ”byta identitet” lite. Skulle vi skiljas skulle jag ta min farmors efternamn som ogift, för att hon var den starkaste kvinnan jag känt.

  Svara

  Det känns som om jag levt gömd under en sten, men kan någon förklara för mig vad dessa Schulmanbröder är kända för? Vilket träsk kommer de ifrån? Jag har aldrig reflekterat över dessa män före jag började läsa här inne. På sin höjd har jag sett deras namn i nån kolumn på nån kvällstidning men bara bläddrat förbi. Är båda samma skrot och korn? Jag frågade grannfrun om hon visste något men hon tycks bo under en ännu större sten eftersom hon svarade ”Schulman, är dom skidåkare?” Så deras kändisskap är nog ganska begränsad.

  Svara

   Deras pappa jobbade med tv, bl.a. Hylands hörna och deras mamma var också en del på tv innan hon sadlade om (har jag för mig). Detta var ju ett tag sedan såklart. Alex har ju haft en stor blogg och skrivit böcker. Driver en av landets största poddar. Calle har väl också haft någon blogg och jobbat inom media. De har en storebror också som jag har för mig varit gift med en Ninni Schulman. Hon är författare tror jag.

   Svara

   hahaha 🙂 Känner igen mig! Vet heller ingenting om dem förutom det man läser här. Kul att du blivit så nyfiken att du frågar grannfrun för att liksom ”kolla av” om du är den enda oförstående och bosatt under en sten!

   Svara

  Har I spanien far alla barn badas efternamn. Samma nar du gifter dig, da tar de bort din mors efternamn och lagger till din mans. Sa det ar alltid mannes efternamn som kommer forst (fader & man)…. helt sjukt nar man tanker pa det

  Svara

   I Italien är det ännu värre; vid vigsel behåller båda sina namn. Barnen får alltid enbart faderns namn.

   Svara

    Nej, det har ändrats och numera får barnen ha mammans efternamn om så önskas

    Svara

    Eller så härligt som det var i Frankrike fram till för ca tio år sedan:
    om ett barn _inte_ fick pappans efternamn var det att anse som faderlöst, dvs att ingen tagit på sig faderskapet..

    Svara

  Flink är hennes exmans namn 😀 låter dock som det inte är ett helt frivilligt byte utan att Calle säkerligen har tryckt på jäkligt hårt för att få henne att byta!

  Svara

  Satt och fikade med ett par släktingar och Schulmans kom på tal. En äldre av dem sa genast: ”Schulmans! De där jä-la dårarna, de är inte kloka!” De andra höll genast med. Den allmänna uppfattningen i min släkt är tydligen att de är tokstollar.

  Svara

  Jag och min ex-man kom inte överens om efternamnet. Så vi behöll våra egna. Väldigt smidigt när vi skilde oss.
  Våra gemensamma barn bär endast mitt efternamn. Får jag barn igen, så kommer hen att bära mitt efternamn. Jag håller ihop min lilla flock.

  Svara

  Hur vet du att Amanda varit upprörd över att anitha inte tänkt byta efternamn ??

  Svara

  Visste inte att man kunde ha det som efternamn, min son heter Clemens (i tilltalsnamn) 🙂

  Svara

   Att det står att hon är adopterad på Clemens-dagen innebär ju att det är ur namnsdagskalender = förnamn, hon hade helt enkelt tur att det också används som efternamn. Synd att inte adoptionen skedde dagen efter, då hade hon nu kunnat byta till Gudrun i efternamn – härligt ju!

   Svara

  Har hon varit gift med Torsten?

  Svara

   Flinck?
   Nej, jag skulle gissa att det är en av de 2148 som heter Flink..

   Svara

  Pappan måste godkänna om barnen ska ändra efternamn och det känns inte som det är så höga odds på att han vill göra det så barnen byter nog inte till mammas namn.

  Svara

   Om alternativet är att hon fortsätter heta Schulman går han säkert med på det. Om jag var Anitha skulle jag dock be honom skriva under på barnens namnbyte innan jag lämnade in ansökan om mitt eget.

   Svara

  Jag har inga som helst känslor för mitt efternamn, men det är väl för att jag heter Andersson, haha. Så skulle förmodligen ta mannens efternamn vid eventuellt giftermål. Såvida den hypotetiska mannen inte skulle heta typ Johansson, då känns det mest krångligt att byta ut alla kontokort och pass och körkort osv för ett likvärdigt namn.

  Angående dubbelnamn är det väl helt okej, men jag HATAR (starka känslor för andras namn har jag tydligen) när det är två -sson namn, eller namn som är lite lika varandra. Hon på Aftonbladet som väl hette Olsson-Olsén eller liknande, eller om man heter Hedén-Hedberg låter det ju heltokigt. Eller när namnen inte passar ihop alls och saknar bra rytm (gäller även förnamn och mellannamn). Schulman-Clemens är ju inte klockrent dubbelnamn faktiskt

  Svara

  Alltså, kör dubbelnamn på hela familjen, rent juridiskt. Sedan kan man kalla sig det namn man hade som ogift i alla andra sammanhang, jobb, nya vänner, etc
  Barnen kan ju välja hur de vill ha det vid 18

  Svara

  Vi lyckades aldrig komma överens om vilket efternamn vi skulle ha efter bröllopet. Så vi har kvar våra gamla namn. Men sedan sommaren 2017 har man tydligen rätt igen att ha flera efternamn.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.