The power of influencing

Unga kvinnor är tongivande, de tar plats, de vågar ha en åsikt och de backar upp varandra.

Men hur mycket pratar man om allt det här positiva? Nästan ingenting alls. Istället raljeras det över folkhögskolor och gymnasium som utbildar influencers. Folk har moralpanik och tycker att vi som jobbar med det här är vandrande reklampelare! Men låt oss bena ut det här lite. Vad gör en influencer? Jo den skriver, fotar och filmar. Gör reklam och kanske också en pod. Att skriv, fota, filma, jobba med reklam och göra radio är traditionellt respekterade yrken. Men här kommer nu en generation unga tjejer som inte väntar på att en redaktör, producent eller regissör säger att de duger. Nej, de snickrar en egen scen och ställer sig på den. Lockar till sig en egen publik. Och folk förfäras eftersom de tycker att det som avhandlas där är tjejgrejer, tjafs och ytligheter.//UnderbaraClara

Jag håller med Clara till 100%. Det är jättehäftigt att unga kvinnor tar för sig, snickrar sin egen scen och skapar sina egna karriärer utan att vänta på att bli efterfrågade av någon tongivande chef som allt som oftast är en man.
Jag älskar att de tar plats, tar för sig och skapar sina egna plattformar, men det är vad de gör, eller snarare inte gör med dessa plattformar som jag är ytterst kritisk till.

Istället för att använda dem till att lyfta fram och synliggöra människors olikheter så gör de sitt allra bästa för att vara så schablonmässigt klichéartade som möjligt. 
I allt från identiskt inredda lägenheter och likadana designväskor till exakt samma poser och outfitbilder fotade i ett och samma marmorklätt badrum så verkar de sträva mot att vara så lika varandra som möjligt och individualismen har helt plötsligt marginaliserats till vilken svindyr axelrem man väljer till sin Fendiväska eller om man äter ostron på Sturehof eller om man vågar sticka ut hakan och beställa en skaldjursplatå.
Konsumtion, konsumtion, konsumtion….

Istället för att använda sina plattformar till att visa upp alla sidor av livet och hur det är okej att vara som man är och må som man mår, även om det är att man är glad, ledsen, deppig, osminkad, skitig i håret, mens-svullen eller en blandning av alltihop så erbjuder de sina följare en perfekt och polerad fasad som de presenterar som verkligheten, när sanningen är den att deras egentliga verklighet förmodligen inte skiljer sig så himla mycket från din och min.
Tänk om fler stora influencers kunde öppna upp och dela med sig av alla sidorna av livet? Och då menar jag inte att lägga upp en bild med dramatiska skuggor och filter på sitt gråtande ansikte för att visa upp en mer sårbar sida av sig själv eller posta bilder när de spexigt försöker göra sig så fula som möjligt.
Jag menar det här…

Det här är två skärmdumpar från en och samma filmsnutt men med lite olika utseende.
Båda bilderna är helt normala och de flesta av oss har med största sannolikhet både celluliter och stretchmarks på våra kroppar.
Problemet blir när man endast matas med bilder som den till höger och låter den diktera var som är verklighet. Allt annat som inte är perfektion väljs bort och ratas till förmån för den där enda bilden i en serie på 30 där huden på baksida lår var som allra slätast.

Om unga tjejer – och killar med för den delen – aldrig får se någonting annat än de absolut mest felfria bilderna på influencerna så kommer de till slut tro att dessa bilder faktiskt är normen, som visar en vardag och som representerar livet. Den bästa bilden i en serie på 30 bilder som fixats och filtrerats enligt konstens alla regler ska helt plötsligt representera ”vanligt, normalt, vardagen och verkligheten” för dessa unga tjejer och killar.
Hur tror ni då de kommer reagera när de plötsligt får se en bild på sig själva som den till vänster här ovan?
Med skräck, fasa, skuldbeläggande och självförakt för att de är så långt ifrån hur man ”ska se ut” enligt det de lärt sig på sociala medier.
De har nämligen ingen aning om att deras förebilder också kan se ut så där på bild och att det är helt normalt eftersom de aldrig får se någonting annat än perfektion.

Det är vad jag vill se mer av på sociala medier!
Givetvis finns det influencers som visar upp andra saker än den här blanka, klonade ytan och som vill diskutera kring ämnen som politik, feminism, ekonomi, företagsamhet, entreprenörskap och kanske till konst och musik.
De finns, men är oftast lite äldre och inte lika enkla att tugga i sig som en hårförlängd bloggtjej i de senaste plaggen från Chiquelle som pratar om sin nya naglar medan hon poserar mot en husvägg samtidigt som hon pillar på sina nya skor från Isabelle Marant och försöker få till det där mellanrummen mellan låren som DennisM sagt att man ska ha för att inte vara tjock.

Det ena behöver inte utesluta det andra, utan jag önskar bara att dessa tjejer med sina enorma plattformar insåg vilken makt och vilka möjligheter de har att på riktigt påverka nästa generation kvinnor på fler sätt än att bara styra dem mot en specifik nyans på läppglans. 

Ni har redan makten.
Använd den!

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag klarar verkligen inte av att läsa den långa texten.

  Svara

   Håller helt med.
   Tycker det blir väldigt ansträngande att läsa bloggen med all text, har dock koncentrationssvårigheter kanske är därför.
   Älskar din blogg i övrigt men blir lite väl matigt med all text.
   Trevlig helg

   Svara

    I hear ya! Om det kommer ett inlägg med mycket text så försöker jag hålla de nästkommande lite kortare för att lite kompensera.. 😊

    Svara

     Fan vad bra skrivet och så sant. älskar detta inlägg.😊

     Svara

     Jag gillar dom längre inläggen!! Men det är väl bra som du säger att variera 🙂

     Svara

     Woho! ❤️

     Svara

    Min personliga åsikt är att mycket text i sig inte behöver vara fel (Camilla, du skriver otroligt bra!), men det blir jobbigt delvis för att typsnittet är jobbigt att läsa. Ett behagligare typsnitt och det hade varit lättare att läsa…

    Svara

   Samma här. Är ok på dator men så jobbigt men såhär långa inlägg när man läser på telefon.

   Svara

   Jag fattar inte folk som har svårt att läsa en lång text? Var kommer detta ifrån? Är det den generationen som endast växt upp med exakt det CamCam skriver om: bloggare som skriver två rader om deras underbara dag, lunch och outfit? Generationen vars enda nyhetsintag kommer från metero? Inte läst en bok, en tidning, en debattartikel etc?
   Okej, lät bitter. Sorry! Menar inte att låta bitchig. Tycker som sagt bara det är så konstigt att man inte verkar mäkta med att läsa en ”lång” text. Bra ni vädrar era åsikter men… ja. Dessutom är det ju lite av CCs stil och sätt.

   Svara

    Jag håller med. Menar inte att vara nedlåtande eller låta hård men blir oroad av hur många som inte kan läsa en text av den här längden. Det här är inte en lång text. Är det just ett blogginlägg man inte orkar läsa om det är längre än ett stycke? Eller klarar man inte heller av tidningar och böcker? Vad får det för konsekvenser i samhället om allt fler inte kan läsa om det är längre än några rader? Igen, menar inte att vara elak utan är oroad på riktigt för jag ser det här allt oftare…

    Svara

     Jag tror inte det har med längden att göra kanske utan text som rörigt uppbyggd och mycket upprepningar. Så ser jag det i alla fall och får snabbt scrolla vidare pga tappar tålamodet.

     Svara

     Jag tror att några universitetskurser i svenska skulle ge den här bloggen högre kvalitet. Argumentativt skrivande och meningsuppbyggnad är några faktorer som kan förbättras.

     Svara

      Studier???? Är du galen, människa!? Enligt Blondinbella så behöver man ingen utbildning!!!!!!!!
      Jag tänker snarare att den tiden som studier skulle tagit är betydligt bättre spenderad på att få håret proffsfönat varje dag! Visst, visst?!

      Svara

     Jag trodde inte att du använde Isabella som förebild. Nevertheless, en rakare och tydligare text med kortare meningar skulle höja kvaliteten avsevärt.

     Svara

     Tittar man på var framförallt ungdomar får sina ”nyheter” ifrån så är det Facebook och andra sociala medier. Detta märks rätt tydligt genom clickbait, sensationsnyheter och korta, onyanserade artiklar om komplexa saker. Eller så läser de metero. Där man först går till sidan med serier på. Och sen läser man sitt stjärntecken. Sen de små notiserna.
     Tycker också den utvecklingen är oroande; det påverkar ju hela vår världsbild och kunskap. Fler borde läsa de lite tyngre dagstidningarna, iaf på helgen. Och se på de långa nyheterna ibland, t.ex. Aktuellt klockan 21 på SVT. Då får man en lite mer nyanserad bild och information.
     Men där kom jag in på lite annat hehe. Förstår fortfarande inte att man ens tycker detta är en lång text från början eller varför långa texter skulle vara jobbiga att läsa. Förstår däremot personen som menar att språket och stilen kan vara lite svår att ta sig igenom ibland, men det kan nog vara svårt att ändra eftersom det oftast ligger rätt djupt rotat i en. Om man inte skriver en uppsats där man in de facto måste vara koncis och ta bort allt småskit 😉

     Svara

    Jag brukar mest scrolla igenom sådana här långa inlägg för jag tycker inte att exempelvis detta inlägget hade behövt vara så så långt. Mycket är nästan upprepningar och inte mycket av en röd tråd. Sedan är det lite jobbigt med 15 olika stycken som är några få rader långa, med hälften i fetstil. För att inte tala om alla radbyten. Det är på något sätt jobbigt att titta på, hackigt på något sätt. Tycker inläggen som är mer komprimerade får med all västenlig text och inte krusiduller runt om. Men det är väl en smaksak precis som med allting annat.

    Svara

    Jag är deprimerad (bl.a) och kommer snart bli sjukskriven pga är för sjuk. Ett symptom på min sjukdom är att jag har väldigt svåra koncentrationssvårigheter och kan inte fokusera på något länge samt att mitt närminne är fruktansvärt nu, jag kan vissa dagar inte läsa smsen jag får, jag kan inte kolla på en film, inte läsa en bok, inte kolla på ett youtubeklipp eller serieavsnitt mer än typ 20 minuter och jag kan verkligen inte lösa en lång text CamCam skriver som dessutom är ganska ”tung”

    Svara

    Ju mer välgenomarbetad t ex ju längre är trevligt att läsa. Älskar t ex Beijers och UC långa texter, men de har ju någon typ av litterär ambition och redigerar och jobbar med texterna.

    Skriver man slarvigt (det här är ingen blogg man läser för språket) är det bättre att håla sig någorlunda kort.

    Man har begränsat med tid att läsa bloggar och då handlar det om en prioritering. själv skumläste jag långa texter, men hittar jag något jag fastnar för läser jag noggrannare.
    Gör samma på bellas blogg, men det är mer pga brist på innehåll i textmassan.

    Svara

    Hehe, jag är doktorand i biologi så jag läser tunga, långa, engelska vetenskapliga artiklar varje dag. Men jag tröttnar ändå på lite längre texter på bloggar. Tror det handlar om att jag bestämt mig för att chilla och läsa bloggar, och därför inte orkar anstränga mig som jag ändå gör hela dagarna.

    Svara

   Men hur står det till med svenska folkets förmåga att ta till sig texter som är längre än baksidan på mjölkpaketet?

   Svara

  Tillägg dock; älskar Dahlström.

  Svara

   Jag älskar dig anonym! / Dahlström

   Svara

  Bästa du har skrivit! Håller med om allt. När man dessutom inte granskas på samma sätt som traditionell media så måste vi lyfta ämnet källkritik ännu högre, ännu tidigare i skolan.

  Svara

  Du la den CamCam
  Satte ord på allt som är problematiskt med våra största influencers!

  Svara

  Men du som också har en av Sveriges största bloggar har väl samma ansvar? Att inte hela tiden lyfta fram samma influencers som visar den polerade ytan, att inte bara bevaka etniskt svenska influencers, att strunta i att bevaka de bloggare du själv skriver om i det här inlägget – de som vill diskutera t.ex. feminism, politik, musik och konst.

  Du kan ju visa folk som uppenbarligen är intresserade av influencers (varför skulle man annars läsa den här bloggen?) att det FINNS fler bloggare bortom marmorbord och Klong-vaser.

  Svara

   Hon gör ju det hela tiden?

   Svara

   Skulle inte säga att Camilla lyfter någon, snarare att hon granskar de som bör granskas.

   Svara

    Förlåt, men då kan hon ju GRANSKA fler typer av influencers, och kanske framför allt fler typer av inlägg från influencers. Så att hon inte är med och reproducerar bilden av influencers. Det här är ju ett samlat forum där man verkligen kan visa på de olika influencernas bredd – även om jag såklart förstår att de flesta hamnar någonstans i mitten och ÄR lika.

    Tänker bara att CamCam faktiskt kan, i någon mån, motverka trenden att ”alla” följer samma personer. Skrivs det bara om Tungården/Forni/Margaux-liknande bloggare här kommer ”man” bara att följa sådana bloggare. Jag själv hittar ofta nya bloggar att läsa via den här plattformen, och jag hade gärna breddat mitt spektrum av bloggar att följa.

    OBS! Menar såklart inte att hela ansvaret läggs på CamCam, självklart är det lika mycket mitt ansvar att se till att jag har en stor representation i mitt eget flöde. Men ja, ser ändå att den här plattformen hade kunnat granska fler typer av influencers. Haha det får bli summan av mitt svamlande här hemma i magsjukemisären! 🙂

    Svara

    Herregud, det finns väl lika många olika typer av influencers som det finns människor och vi väljer ju själva vilka vi vill följa. Har skrivit om detta förr men det finns ju massor av duktiga influencers som är superstora som aldrig nämns här inne. Inom tex matlagning, bakning, trädgård, konst, design, inredning, DIY, skönhet, träning, hållbarhet, fotografi eller teknik. Istället för att bara klaga och dra alla influencers över en kam kan man bredda sitt seende.

    Svara

     Håller alltså helt med dig Hanna. Tycker cam cam bidrar till bilden av att bara visa en sorts influencers.

     Svara

     Har du några tips på bra DIY-bloggar?

     Svara

     Svar till Til:
     Svenska DIY-konton på instagram:
     @the80sme
     @kreativakarin
     @fixasjalv
     @pysselbolaget
     @pysselkompisarna
     @pysselliv
     @hemmafixbloggen
     @jennyshusochhem
     @nordicremake
     @helenalyth
     @makeandcreate
     @diysweden
     @kolossaltpyssligt
     @madebysharni
     @theresesnyanser
     @dnilva
     @pernillasprojekt
     Många av dessa har även bloggar.

     Svara

   Men hon har ju inte en lifestyleblogg – hon har en granskande blogg. Det är som att jämföra Wahlgrens värld med Uppdrag granskning (eller okej kanske inte UG men du fattar 😂).

   Svara

    Läste mycket morgonslarvigt, skit i min kommentar. My bad 😴😂

    Svara

  Jag håller med om allt till 100%! Jättebra skrivet!

  Svara

  Jag förstår och håller verkligen med om allt.
  Det som jag tror gör att vissa ”tappar respekten” / inte ser bloggare/instagrammare lika respektabla som författare är tex:

  författaren skulle inte lägga sig halvnaken med putande läppar och lägga boken tryckt mot sitt skrev när hen gör reklam.

  PS. Säger inte att alla gör det, men det är ju rätt vanligt med putande läppar, närbild på brösten (när bloggaren glömde huvudet), osv… osv…

  Men vad vet jag.

  Svara

  Klockrent skrivet. Har noll respekt och trovärdighet för yrket som influencer idag med tanke på vad det har utvecklats till. Tror att hela grejen att personer som blir förebilder för unga tjejer samtidigt kan tjäna pengar på just den relationen är väldigt problematiskt från första början. Tex youtube var så sjukt mycket ärligare och närmre verkligheten när folk gjorde det som en hobby istället för ett heltidsjobb som man kan tjäna stora pengar på.

  Svara

   Anonym, du gillar alltså när folk jobbar gratis? Det håller inte i längden. Alla som lägger mycket tid på att producera material som är gratis för dig att läsa och titta på behöver få betalt för sin tid. Tycker snarare det är ett större problem att influencers jobb inte värdesätts av företag/kunder och influencersnätverk (som tar större delen av kakan själva).

   Svara

    Ja jag älskar när folk jobbar gratis det är så himla roligt! Att ha någonting som en hobby är inte ett jobb, att ägna några timmar en gång i veckan åt att redigera en video för att man tycker att det är kul är inget arbete som kräver betalning.

    Svara

     Ditt resonemang håller ju inte då väldigt många jobbar heltid eller deltid med detta och behöver få betalt. Alla kan inte ha det som en obetald hobby bara för att du tyckte det var roligare då.
     Allt innehåll som är gratis för konsumenten behöver finansieras. Du kollar på gratis teve och det finansieras av reklam, du läser en gratistidning som kan tryckas pga reklamintäkter. Samma gäller för bloggar, podcasts, youtubekanaler osv. Vad är skillnaden?

     Svara

     Men alltså varför läser du in massa saker som jag inte skriver? JAG tycker att det var bättre när youtube var en plats som inte bara gick ut på att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det finns flertal youtubers som har sin kanal som en hobby och har haft i flertal år. Du pratar som att det är ett måste att ha youtube som ett jobb när så verkligen inte är fallet. Man behöver inte göra 6 videos i veckan. Det är fullt möjligt att hålla på med en hobby samtidigt som att det kanske hjälper andra. Det är inget ovanligt. Folk gör det hela tiden kan jag lova, mig själv inkluderad.

     Svara

   Tycker också att youtubers blir sämre/tråkigare när de går från att göra filmer som hobby eller deltidsjobb till heltidsjobb. Självklart ska de tjäna pengar när de producerar något som andra tar del av! Tror dock att det blir lite mer äkta när man lägger upp något för att det är kul än för att man måste för att få en inkomst.

   Svara

  Det beror nog mycket på att du väljer att följa och skriva om dessa likriktade influencers.

  Jag ser aldrig det du pratar om i mina flöden. Tycker att det finns en stor variation och håller med Underbaraclara.
  Fantastsikt att det finns en scen där unga kvinnor får ta plats.

  Hur vore det om du kanske med dina stora blogg, kanske en gång i veckan lyfte ett sådant konto? Istället för att ägna 6 inlägg om dagen åt att ”skämta” om alla dessa unga kvinnor?

  Du har också makten att påverka. Känns som du helt friskriver dig från all form av ansvar.

  Svara

   Håller med! Mina flöden är fyllda av coola och inspirerande kvinnor som startat eget pga sociala medier och är grymma inredare, stylister, kreatörer, författare och samhällsdebattörer. Man får det man väljer att följa helt enkelt.

   Svara

    Kan ni inte tipsa om lite såna konton? Jag följer typ bara Sandra Beijer och så denna blogg för min skvallerdos

    Svara

     Vad är du intresserad av?

     På Insta brukar jag söka på # för saker jag är intresserad av. Hittat de flesta i mitt flöde på det sättet.

     Svara

     Elaine Eksvärd, ladydahmer, Camilla Läckberg. Fortfarande livstil men med egna åsikter och smak.

     Svara

     Ett tips är att söka på förstoringsglaset, gillar du inredning kan du söka på det så kommer alla konton upp som har det ordet i sitt kontonamn eller caption.

     Svara

     Jag följer denna tjejen:
     https://joannaswica.metromode.se/2018/03/08/jag-forstar-men-haller-inte-med-honom-nar-han-skakar-om-mig-och-med-gall-radd-rost-tillrattavisar-mig-tank-lite/

     för hennes sunda träningstänk men även för hennes lite längre texter. hittade henne via deras ”hitta vänner” – facebookgrupp! Sen gillar jag Elsa, Underbara Clara och Hannapee med! 🙂 Och denna bloggen!!!

     Svara

     tycker tex bloggar som livet i backen är underbara. En fantastiskt vacker livsstilsblogg skriven av en ung tjej.

     Svara

    Tipsa om dessa då.

    Svara

  Camcam kan du inte korta ner inläggen lite? Förstår att just detta blev långt men generellt så känns dem väldigt långa. Tack på förhand

  Svara

   Då får du öva upp din läsförmåga. Helt normala inlägg.

   Svara

    Långa för en morgontrött klockan 6 på morgonen

    Svara

     Läs inlägget senare isåfall.

     Svara

     Skärp dig.

     Svara

   Men skumläs eller hoppa över, vad är problemet? Jag hoppar jämt över delar i inläggen eftersom det är alldeles för mycket babbel i min smak, funkar utmärkt.

   Svara

   Herregud. Det är inte märkligt att läsförståelsen är rekordlåg i landet.

   Svara

    Nope. Skrämmande att folk tycker inlägg i en blogg är långa. Inte ett dugg underligt att SD kommer framåt med sin rasist politik när folks ork att läsa inte är större än så här.
    Wtf. Skärp er! Läs texter längre än ett sms och gäng med bland de ”vuxna”.

    Svara

  det finns bloggar, poddar och youtubekanaler om allt. Det är inte producentererna som gör likriktat material, det är vi som följer dem som väljer att följa folk som är likadana. Och snygga. Och shoppar mycket.

  På veckotidiningarnas tid kunde man skylla på att det inte fanns alternativ, men nu finns det oändligt med alternativ.

  Svara

   Det var en bra poäng. Men det blir lite av en hönan och ägget-fråga. Hur mycket är fri vilja och hur mycket är reklam som vi påverkas av osv. Men en jättebra poäng. Vi kan ju faktiskt välja bort.

   Svara

  Jag tycker Paula är bra på att visa olika sidor. Hennes foton är sällan i de ’bästa’ vinklarna utan tagna in the moment, ibland får hon korta ben, ibland långa (beroende på vinkel) ofta tar hon svettiga bilder på gymmet, hon retuscherar inte bort om hon ibland råkar andas ut istället för in på ett foto så magen inte är superplatt (vilket den oftast är när hon spänner sig), hon är ofta osminkad. Jag tycker hon känns äkta! Såklart är hon råsnygg även osminkad så det kanske är därför hon ’vågar’ lägga upp naturella bilder…

  Svara

   Hon är allt annat än äkta och den enda anledningen till att hon postar såna foton är just för att hon vill framstå precis som en sådan person, som du beskriver henne som.

   Svara

    Varför tycker/tror du hon är oäkta?

    Svara

    Håller med om att det inte känns äkta, men då tänker jag inte i första hand på hennes utseende utan mer hennes livsstil/det hon skriver om.

    Svara

  Kvinnor ska alltid påverka och använda sina plattformar till något bra. Antingen så ber vi alla med stora plattformar och börja förändra eller så låter vi tjejerna vara.

  Svara

   Så är det tyvärr. Kvinnor ska alltid vara den ”bättre” människan och engagera sig i ALLT. Män avkrävs inte alls på samma vis. Däremot kan jag faktiskt känna att oavsett kön så har man en stor plattform och massor av följare så kommer indirekt ett visst ansvar för vad man skriver, står för, gör reklam för. Det kommer man aldrig undan, iaf inte i mitt tycke.

   Svara

   Kan det inte vara så att anledningen till att man ”kräver” detta är för att; som det ser ut just nu så krävs det fler kvinnliga förebilder osv. Man ser det som en bortkastad chans till positiv påverkan.

   Svara

    Jag tycker att man kan hitta en förebild som passar en själv ganska enkelt och man kan inte tvinga någon att vara förebild. Det har aldrig varit någon större grej när män enbart vill tjäna pengar, och gärna genom kvinnors kroppar, men nu när unga tjejer gör samma sak fast på egna vilkor så är de dåliga förebilder. Jag gillar inte heller konsumtionshetsen men den började knappast med influencers utan långt innan så varför enbart kritisera dem?

    Svara

    Pojkar behöver bra förebilder så att de kan växa upp och bli bra medmänniskor. Pojkar och män lyssnar inte på zara larsson eller systrarna kronlöf. Missförstå mig inte men tänk om ex Zlatan la lite tid på en kampanj som handlar om hur man som man ska behandla/tilltala/respektera kvinnor. Eller om det lokala hockeylaget var ute i skolor och hade samtalsgrupper med killarna. Det finns alldeles för få förebilder för pojkar.

    Svara

     ,,,rätt töntigt att pojkar ”måste” ha just manliga förebilder. Såklart är det BRA om hockeylaget har samtalsgrupper och storkändisar som Zlatan engagerar sig men återigen är det så sorgligt att pojkar enbart verkar lyssna på just andra pojkar och/eller vuxna män. Varför kan inte pojkar fostras till att lyssna och se kvinnor lika mkt som de ser och hör män??

     Svara

   Bra poäng. Man hör aldrig att en framgångsrik man måste vara en god förebild för andra yngre män. Men som kvinna måste man ta ansvar för att inte bara lyckas, göra karriär, vara en bra mamma och vara nöjd med sig själv utan även att vara en bra förebild medan man gör det.

   Svara

  Jag undrar om LifestylePublishing missat Anders Timells lite udda fetischer då de har nominerat honom i kategorin ”årets blogg”..?

  Svara

   Haha, det var ju stor komik i att de försöker rädda sin kompis genom att nominera honom till lifestyle. Inte så klokt. Annonsörer är måttligt roade

   Svara

  Just det jah, hur gick det med försäljningen av Victorias grannes ”våning”..?

  Svara

  Jag tror att många har svårt att acceptera och erkänna det här yrket för att majoriteten av influencers inte har någon känsla för hur man uttrycker sig i skrift. Särskrivningar och felaktiga meningsuppbyggnader ger ett väldigt oprofessionellt intryck.

  Svara

   Japp, Paula är ett bra exempel på någon som inte ALLS kan skriva. Lite roligt när hon dock konstant måste påpeka HUR bra hon är på att formulera sig och HUR duktig hon alltid hört att hon är på att skriva korrekt.

   Svara

   Och att man inte är sen med att påpeka hur jobbigt det är att vara influenser. Ta tex Bianca Ingrosso uttalande att det mycket jobb med att ta en bild och då kostar det 100 k för en Instagram-bild. Fan va jobbigt; en dags jobb för 100k

   Svara

  Jag är ingen influencer och följs av blott 5000 personer, samtliga dessa följer mig dock på grund av vad jag gör och inte hur jag är eller ser ut.
  Jag ”stylar” också mina bilder, dels för att jag är fotointresserad, men dels för att jag vill att det ska se snyggt ut. Om jag fotar t.ex. mitt skrivbord med ett pågående projekt ställer jag dit kaffekoppen när den är full i stället för utdrucken, pennorna vässade i stället för trubbiga och sådana saker. Så inget fejk men gärna allt från bästa möjliga sida. Så jag har ändå viss förståelse för att bloggarna stylar sina bilder, hade jag fotat mig själv hade jag varit minst lika noga liksom. Dock drar jag gränsen vod sådabt som är osant eller att grädda bullar till bilden som jag inte äter upp (tittar på alla enorma fruktfat med bakelser och chocklad samt brunch för två som skulle mätta en armé, det är uteslutet att inte en hel del av den maten slängs vilket är så jäkla synd)

  Svara

   Varför är det så viktigt att koppen är full och att pennorna är vässade? Det är såklart en svår fråga att svara på.

   Svara

  Influencers är ju samtidens försäljare, och presenterar såklart de bilder som leder till störst försäljning. De presenterar attraktiva bilder av sig själva och sitt liv, och har inget ansvar att försöka se mindre attraktiva ut för att inte människor ska må dåligt.

  Svara

   Snarare kan de ju inspirera till en hälsosam livsstil som gör att deras följare slipper bilringar och celluliter. Eller inspirera till vackra hem och fin inredning.

   Det problematiska tycker jag är när influencers låtsas leva ohälsosamt och ändå är smala och vackra. Att lura sina unga följare att äta skräp genom att själva låtsas att de gör det är dålig stil.

   Svara

    Om du tror att celluliter endast är ett resultat av en ohälsosam livsstil så har du en del hemläxa att göra innan du diskuterar det vidare…

    Svara

  Influencers=påverkare.
  Om nu alla dessa unga människor som går dessa ”påverkanutbildningar”… hur många av dem kommer att bli tillräckligt stora, så de kan leva på det. Alltså, tjäna pengar på annonser och liknande.
  Inte många… även om deras intention att bli nya Kenza eller Blondinbella.
  Att gå influencerkurser på fritiden… bra! Men att gå en… som jag tycker… riktig utbildning, som ger bildning och kunskap inom olika områden är den bästa grunden.

  Ska jag som subjektiv mamma tycka något, så är det… att jag tycker att den bästa influencern idag… är Camcam. Hon tycker och tänker runt mycket inom sociala medier… och jag tror hon påverkar många, genom att belysa olika saker som människor väljer att skriva om och visa upp. Ibland på ett positivt sätt och ibland ifrågasättande.

  Ledsen för lång text. Tror det ligger i generna. 🙂

  Svara

   Och givetvis är du helt objektiv i din bedömning också, eller hur? 😘😘😘

   Svara

    SJÄLVKLART… din lilla skata. 🙂

    Svara

  Så trött på alla instagrammare som ska vara ”kroppspositiva” som förebild. Förutom Stina Wollter är det faktiskt precis bara samma trams om att se bra ut etc som de smala inflencerna, tycker jag. Men så kollade jag in den där sdahlstrom, jäklars vilken fullkomligt underbar kvinna, kraft och intelligens. Hurra! Blev sugen på kettlebells, styrkelyft osv

  Svara

   Tack!!!! / sdahlstrom som även är en flitig bloggbevakningsläsare

   Svara

   Så är det; det mesta handlar om en utseende fixering och stora egon. Ska man leta förebilder är det nog bäst att leta utanför rampljuset.

   Svara

  CamCam – vore kul om du skulle sammanställa de största influencernas alla flygresor i flygmil eller koldioxdiekvivalenter (kanske mycket jobb men…). Jag flyger själv ibland men tycker det är alldeles överstyr… Och så hänvisar de till att de äter nån jävla växt ibland, jaha liksom. Tycker de ska flygskammas haha.

  Svara

  Det ironiska är ju att den här bloggen lever på just dessa influencers. Cam cam väljer ju själva ut vilka som det skrivs om här och läsarna verkar nöjda. Eller?

  Svara

  KLOCKRENT!
  Och skriv gärna läääängre texter/artiklar, jag läser allt oavsett:) ;). För mig personligen så är det VAD som sägs/skrivs som är det viktiga. Kan heller inte göra annat än att hålla med dig till 100%, det är vad som oftast INTE sägs av influencergänget som berör mig mest!! Här har man världens möjligheter att slå ett slag för massor av viktiga saker. Ofta blir det viktigare att visa yta som föder ytterligare yta osv. Viktigare att ”råka” visa upp sig i sin nytränade rumpa i string och samtidigt ställa frågan högt vad följargänget tycker om nya tröjan som man har på sig… Hmmm tror inte de flesta tänker på nya tröjan här utan snarare något heeeeelt annat.
  Trevlig helg från mig:)

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.