Expressens Ellinor Svensson upprör på Instagram

Expressens Ellinor Svenssons intervju med Renaida efter Melodifestivalesfinalen har inte direkt tagits emot väl på Instagram.
Kommentarerna i inlägget här ovan innehåller en del förbannade människor som både är upprörda över att hon klappar Renaidas hår som om det vore en hästman och att hon försvarar sin intervju med att ”hon själv i princip också har ett afro”.
Så här ser Ellinor Svensson ut för den som inte vet vem hon är:

Kommentarsfältet fullkomligt svämmar över av människor som skriker ”CA” och Ellinor hade gjort bäst i att bara lägga sig platt för det här en diskussion hon inte KAN vinna, oavsett vad hon har för argument.
Hon har inte tolkingsföreträde vilket gör att hennes beteende kan anses kränkande även om inte Renaida ser vidare kränkt ut i klippet. (Tillägg – men det kan hon ju givetvis vara utan att det syns här. Så klart.) 

Det jag undrar över är följande:
Jag får intrycket att många av de som skriker ”CA” ofta inte är de som kanske borde göra det – alltså de som blir kränkta – utan att det kommer från människor som känner sig sekundärkränkta och som mest bara letar efter en anledning att få kritisera och härja lite på nätet.
(Jag kanske har helt fel men det är intrycket jag får, men eftersom jag inte har någon form av tolkningsföreträde här så tar jag gärna emot åsikter från er som faktiskt har det.)

Finns det någon sanning i det eller var är er teori?

160 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  När H&M fick kritik för monkey-tröjan tyckte två av mina närmaste afroamerikanska vänner att det var otroligt löjligt att det blev uppståndelse över det, medan mina vita vänner var otroligt upprörda… Sen verkar det vara många som inte riktigt har läst på gällande vad CA faktiskt är och betyder och det gör ju inte debatten lättare precis.

  Svara

   Mamma till pojken fattade ju själv inte vad alla blev upprörda över. Tänker att hon har tf före någon annan.

   Svara

    Så om hm säljer en tröja på en tjejmodell där det står ex ”just a pretty face” på och mamman till flickan inte blir upprörd, då har ingen annan rätt att kritisera hm för valet av tröja och modell? Jag förstår inte logiken.

    Svara

     Märklig jämförelse.

     Svara

     Jag menar att man väl visst kan kritisera valet av tröja och modell även om pojkens mamma inte gör det. På samma sätt som vissa kvinnor inte tycker att det är ett problem att alla flickkläder är tighta och rosa och söta så finns det andra kvinnor som tycker att det är ett problem och väljer att kritisera klädkedjor. Bara för att någon med tf inte blir kränkt så innebär det ju inte att det gäller för alla med tf i frågan.

     Svara

   Hade också några vita vänner som blev upprörda över aptröjan. Är själv vit och visste inte vad jag skulle tycka om saken ens. Jag googlade vad pojkens mamma hade sagt om saken och hon tyckte typ ”stop crying wolf and get over it” och att det inte var en riktig issue. Känner spontant då att vi alla vita kan lägga ner våra upprörda diskussioner eftersom personerna som faktiskt var inblandade inte ville att det skulle bli en stor grej och inte ansåg att det var ett rasistiskt move från HM.

   Svara

    Det var jag som skrev den anonyma kommentaren men glömde fylla i wleaf, kanske får göra det ändå eftersom Hmm och jag tyckte samma sak på ungefär samma klockslag. 🙂

    Svara

     😊😉

     Svara

   Det intressanta var också att om de klätt den vita pojken i den tröjan så hade ingen jävel reagerat. Nu utgick alla iskallt från att HM var superdupermega rasister som illvilligt tänkt ut denna plan. Faktum är att ingen VET exakt varför just den mörka killen fick bära tröjan. Men jag står fast vid att hade den vita pojken burit tröjan så hade ingen brytt sig. Dessutom hade pojkens mamma uttalat sig och inte alls känt igen sig i kritiken eller känt att detta kränkte på något vis.
   Såklart finns det mycket rasism och vidrigheter i världen men ibland känns det som om folk tar i så de nästan skiter på sig för att hitta rasism precis överallt. Liksom- ansåg dem att tröjan enbart skulle bäras av vita för att inte vara kränkande då eller? Och om tröjan nu någonstans i världen köptes av en mörkhyad pojke eller flicka, – blir dem då utsatta för rasism? Fastän de ville själva ha tröjan..??

   Så mycket frågor och tankar kan jag känna,….

   men att påstå att den där kvinnan har afrohår blir ju löjligt. Då har man inte förstått vad afrohår faktiskt innebär, ser ut.

   Svara

   Ja och jag har vänner från Gambia som tyckte att det var förjävligt, som vit kanske man inte ska säga bu eller bä utan bara lyssna? Det är inte bättre att säga att man har en vän som inte brydde sig än att sekundärkränkas. Båda är två sidor av samma mynt.

   Svara

    Exakt så Anonym 14.02!

    Det är så jävla märkligt att argumentera på det där sättet.
    – ”Min mamma säger att man kommer till himlen när man dör”.
    – ”Ah, fast min mamma säger att himlen inte finns så du har fel”.
    – ”Nähä! Jag har faktiskt en hund som har åkit till himmelen så DU har fel!”.

    Det enda den typen av retorik visar på (förutom vad den säger om den som använder sig av den) är att det i varje given situation finns fler än en åsikt – en slutsats som jag hade kunnat räkna ut med framstjärten.

    Svara

     Framstjärten 😂😂😂 Jag hade glömt det ordet, tack för detta!

     Svara

    Ursäkta men jag skrev inte ett ord om min egen reaktion. Kan meddela att jag höll käften – var ju inte min fight eller my place. Sa precis som du säger varken bu eller bä. Om något är det DU som låter kränkt här.

    Svara

   Bara för att några svarta inte blev upprörda så betyder det ju inte att inga andra svarta blev det heller.

   Svara

    Det jag menade var bara att det finns annat som vita personer kan diskutera kring rasism istället för just DET fallet. Om någon med samma hudfärg som pojken hade velat diskutera saken med mig hade jag varit öppen för att lyssna såklart, men att just vita emellan ska diskutera något som pojkens mamma redan avfärdat… nja.

    Svara

    Precis vad jag med tänkte nyss efter läst högre upp.
    ” min vän kommer från Afrika och hen blev minsann inte kränkt utan tyckte de va löjligt. Medans mina vita vänner blev kränkta

    Svara

    Då borde de tänka en gång extra! Det är en otroligt banal sak att bli upprörd över då det definitivt inte var något dåligt uppsåt bakom bilden.

    Är väl bättre att man suddar ut kopplingen av apa till mörkhyad som något laddat? Och låter barn ha på sig vad de vill?

    Blir så matt.. finns så otroligt mycket saker som är fel i världen men att en pojke har på sig en hoodie med en text om en apa är verkligen inte en av dem.

    Svara

   T.ex. Weeknd gick ju ut med att han var upprörd. För de som inte vet så är han mörkhyad. Så håller med vad någon sa, vita borde nog mer lyssna.

   Svara

    Precis, han sa upp sitt samarbete med h&m. Även Diddy och LeBron James har kritiserat bilden.

    Svara

    Jag hade 20-30 pers på min Instagram som reagerade, alla mörkhyade. Och som dessutom repostade samma pojke med blustexten ”king of the world”

    Svara

  Hmm.. jag har inget afro men långt och tjockt hår och brukar också få väldigt mycket kommentarer och frågor om mitt hår av andra kvinnor som gärna vill känna på det. Tror det är en kvinnogrej att uppmärksamma bra hår helt enkelt. Tror inte det var mer än det-

  Svara

   Ja och jag är vit och jag har aldrig blivit klappad på håret. Min bästa vän har afro och utan att överdriva så är det minst en person som ska kommentera eller känna på det. När vi bodde i England hände det väldigt sällan men svenskar är helt galna. Jag sekundärskäms varje gång.

   Svara

    Ditt hår kanske inte är så bra så det är därför ingen frågat om det eller känt på det?

    Svara

     Nej, jag har vanligt skandinaviskt hår med hairtalk. Jättefint har jag hört många gånger.

     Svara

     Då har du vanligt skandinaviskt hår ja. Varken mer eller mindre. Inget för folk att vilja ta på alltså då 90% av Sveriges befoklkning har samma hår och kvalitet som dig. Alltså inget extraordinärt sommig och Renaida. Det är okej, du har säkert något annat fint som inte vi har.

     Svara

     Haha omg detta var något nytt, att försöka härska över ngn genom att nedvärdera deras hår.

     Svara

     That’s the way I roll. Good hair, don’t care.

     Svara

    Och om du är vit med bont hår så vill de känna på det i länder där det inte är vanligt med ett sådant hår. Det ligger i människans natur inte i en rasism.

    Sedan att man ska låta bli att pilla omobedd på folk är en annan fråga.

    Svara

     Exotifiering kallas det, var har jag skrivit rasism?

     Svara

     Jag tycker inte att man kan rättfärdiga det med att det ligger i människans natur. Inte heller med att det alltid är så vi har gjort. Tycker nog att man kan tänka till och ändra sitt beteende trots att vi förut gjorde på ett sätt. Att man uppmärksammar dåligt beteende och förklarar varför man bör ändra sig är bara bra tycker jag. Visst kan vi fortsätta göra så som vi alltid gjort sedan vi var grottmänniskor men varför skulle vi göra det när vi kan utvecklas och bli bättre och mer förstående? ☺

     Svara

     Och jag som skrev om att vi kan ändra på oss var alltså en annan anonym.. Inte den med det skandinaviska håret😊

     Svara

     Ja, eller hur. När jag kom ur hålan där jag växt upp var jag en sån som ville känna på afrohår, då jag aldrig ens umgåtts med en mörkhyad förut. Såhär över 10 år senare så är det jättepinsamt när jag tänker på det, men min nyfikenhet hade ingenting med illvilja att göra. Jag fick känna på lite afro, och så var det bra med det.
     Jag tänker mer att den där artistens hår är intressant då det är så tjockt, det finns så mycket av det. Helt sjukt fint.

     Svara

     Jag har besökt olika Västafrikanska länder flera gånger, och aldrig blivit klappad på håret.

     Svara

    Varför skulle ditt hår vara extraordinärt? Blont skandinaviskt hår är mer ovanligt om vi ska vara såna. Du kanske tycker att det är kul med uppmärksamheten men min vän gör inte det.

    Svara

     Blont skandinaviskt hår är väl inte ovanligare i Sverige? Nu har du lyssnat på för mycket SD propaganda där svenskarna håller på att dö ut.

     Svara

     PS. Mitt hår är extraordinärt, för min mamma har sagt det till mig.

     Svara

     Haha visst, var har jag skrivit att svenskar håller på att dö ut? I Sverige så kanske det är vanligt (nej) med naturligt blont hår men du kan ju inte påstå att det är vanligt i världen. Eftersom svenskar får för sig att känna på ovanligt afrohår så är det väldigt konstigt att ingen har tafsat på mitt hår än, det bor väldigt mycket folk i Sverige som kommer från länder där det är ovanligt.

     Svara

     Men nu pratade vi väl om Sverige? Renaida och Elin befann sig väl i Sverige när denna uppståndelse skedde? Och det är väl människor i Sverige som diskuterar denna händelsen?

     Svara

     Ja? Det finns många människor i Sverige som har kommit hit från länder där blont hår är extremt ovanligt så hur kommer det sig att ingen har tagit i mitt hår?

     Svara

    Ja för löshår är ju jätteskönt att ta på och något annorlunda som inte varannan tjej har… Har också upplevt att folk tar i mitt (äkta) hår, skulle säga att det är ett ganska vanligt beteende om någon har extra fint eller ovanligt hår. Jag gillar det INTE eftersom jag inte tycker om att folk kladdar på mitt hår och det är i mina ögon ett gränslöst beteende. Men CA? Vet ni ens vad det betyder?

    Svara

    Hmm, speciellt då jag haft riktigt långt hår har folk velat komma fram och känna på det. Min kompis har varit med om det ännu mer än jag. Speciellt av gamla tanter. Vi är båda vita. Kanske det är vanligare om man har afrohår för att det är ovanligare här, men skulle inte säga att känna på hår automatiskt är en rasfråga..

    Svara

   Haha, händer mig med rätt ofta. Har väldigt tjockt och långt hår. Många kommer och ska lyfta på det och ”hitta hårförlängningen!”. Såklart ber de ju om lov först och känner inte att det är något konstigt med det. Blir bara glad av att folk tycker jag har fint hår.

   Svara

    Same… ända sedan jag var liten har folk tagit på mitt hår.
    Senast förra veckan och jag är vit, så det är liksom inget unikt eller ovanligt att folk gör sånt.
    Det har nog jag också gjort någon gång.

    Svara

   min syster har blont jättelockigt hår. typ lite som wiktoria från mello. Hennes hår brukar folk också komma och ta i.

   Svara

    Jag såg en liten tjej som hade en mörkhyad pappa och en väldigt blond, typisk skandinavisk mamma. Den flickan hade blond afro, gröna ögon, ljus fast ändå varm ton på huden, fräknar, och en lite bredare näsa som sin pappa. Hon såg helt fantastiskt speciell ut. Riktigt vacker. Jag ville bara gå fram och känna på håret och ta bilder osv. men då det är högst oacceptabelt så lät jag såklart bli.
    Unikt utseende väcker uppmärksamhet, så är det.

    Svara

  Det är skev värld när någon som, för mig uppenbarligen, bara älskade hennes hår blir så kritiserad och attackerad. Det är ju synd om dessa människor. Sorgligt.

  Svara

  Jag håller med. Vissa människor idag tycks leta efter saker att kritisera. Mycket av detta som kritiseras, exempelvis CA och vissa feministdebatter, är för mig så svåra att hänga med i. Jag måste ofta googla, fundera, försöka sätta mig in i ämnet. Ändå förstår jag det sällan till fullo. Jag känner mig ibland korkad och ”obrydd” som aldrig skulle komma på tanken att analysera och kommentera sådant som vissa influencers/de som kommenterar reagerar på.

  Svara

  Grejen med CA är och det du kallar ”sekundärkränkthet” är att för många är det okej om en höjer rösten om en är tydlig med att ens argument är sådant en hört från personer med TF. Att en ”för vidare åsikter”. Det är sällan jag går in i diskussioner där jag inte har TF och brukar i mina mest upprörda tillstånd säga det jag hört folk med TF säga, sedan lämna. Sedan kan en såklart inte dra alla över en kam, men som många personer med TF säger -bara för att några tycker saker är okej, betyder det inte att det ÄR det.

  Svara

   Aha! Jag förstår! Tack för förtydligandet!

   Svara

    Jag kan ha lite svårt att förstå hela grejen, speciellt de fall där det absolut inte rör sig om att personen i fråga är ute efter att kränka. Samt appropriering, att ”härma” är väl den finaste formen av smicker brukar man säga?

    Sen är också lagstiftningen kring hatbrott väldigt svårtolkad och även orättvis.
    Exempelvis kan man slå och kränka en person för att den är rödhårig eller överviktig eller kanske har glasögon.
    Gärningsmannen får inte någon straffhöjning för det.

    Om samma gärning utförs och personen ingår i de satta kriterierna, religion, nationalitet, etnicitet eller sexuell läggning.
    Däremot går det bra att kränka nationalitet/etnicitet så länge den personen tillhör majoriteten.

    Det finns också problematik i vad som klassas som sexuell läggning och endast sexuella preferenser, trans räknas exempelvis som en preferens och inte läggning,

    Tycker det bidrar till större problematik om alla inte är lika inför lagen.

    Sen håller jag nog med Morgan Freeman ang ”rasifiering”; “Stop talking about it. I’m going to stop calling you a white man. And I’m going to ask you to stop calling me a black man. I know you as Mike Wallace. You know me as Morgan Freeman. You’re not going to say, “I know this white guy named Mike Wallace.” Hear what I’m saying?

    Svara

  Har själv afrohår med ursprung från mellanöstern, har fått kommentarer om mitt hår hela livet, ”OJ Vad mycket hår” ”HUR LÅNG TID tar det för dig att föna ditt hår??” folk som känner på det utan att fråga etc etc, man lessnar på ignoranta människor som kränker ens personliga revir men samtidigt ler man FÖR ATT MAN ÄR ARTIG. Så bara för att hon inte SER kränkt ut så betyder det att hon inte är det, inte för dig att besluta hur hon kände över frågan, du har absolut inget tolkningsföreträde.

  Svara

   De här meningarna:
   Kommentarsfältet fullkomligt svämmar över av människor som skriker ”CA” och Ellinor hade gjort bäst i att bara lägga sig platt för det här en diskussion hon inte KAN vinna, oavsett vad hon har för argument.
   Hon har inte tolkingsföreträde vilket gör att hennes beteende kan anses kränkande även om inte Renaida ser vidare kränkt ut i klippet.

   Tycker du det känns som att jag anser att jag eller Ellinor har tolkningsföreträde?

   Svara

    Du skriver att du inte tycker hon SER kränkt ut? Har du frågat henne personligen hur hon upplevde det? Inte? Then SIT DOWN!

    Svara

     Hon har inte tolkingsföreträde vilket gör att hennes beteende kan anses kränkande även om inte Renaida ser vidare kränkt ut i klippet.

     Uttrycker jag mig otydligt på något vis eller vad är det i meningen här ovan som inte går fram?
     Och hur förvånad hade du blivit om det faktiskt visade dig att jag HADE frågat henne? 🙂

     Och vad gormar du om egentligen? Jag håller med dig i allt du skriver i dina kommentarer vilket du måste ha missat när du läste inlägget så rikta din ilska åt något annat håll..

     Förresten så sitter jag redan ner. Jag har mer eller mindre vuxit fast i mitt soffhörn, så check på den! 🙂

     Svara

     Men ge dig för fan! Camilla vrängde sig ut och in för att inte idioter som du skulle kunna vrida på skiten men likförbannat gör du det. Sitt ner och håll käften!

     Svara

    ”Även om inte Renaida ser vidare kränkt ut i klippet” är väl vad kommentatorn menar Camilla… att man kan känna sig kränkt även om det inte syns.

    Svara

     Ja men de orden kommer EFTER att Camilla skriver att reportern INTE har tolkningsföreträde. Även om Renaida inte skulle vara kränkt så har reportern ändå inte tolkningsföreträde. Det är vad meningen betyder.

     Svara

     Ja, alltså jag säger inte att det stod något fel? Bara förtydligade något som inte verkade nå fram. Jag tolkade själv inte på samma sätt som kommentatorn.

     Svara

  Har Tess Montgomery gått i bloggskola hos oUnderbaraclara? Lika bitsk och bitter i kommentarsfältet. Har alltid uppfattat henne som en bortskämd gnällspik som är van att få allt hon vill.

  Svara

   Det har hon alltid varit 😛

   Svara

   Tyckte hon var mycket trevligare och snällare innan hon fick barn…

   Svara

   Hon har alltid haft näsan i vädret.

   Svara

  Absolut finns det sanning i din teori.

  Det tillsammans med några få poc som går omkring och vill driva in alla andra poc i en och samma fålla.

  Svara

   Men varför bryr du dig? Påverkas du personligen av det? Du låter som en man som beskriver feminister.

   Svara

    Varför bryr du dig? Varför utgår du från att det inte påverkar mig?

    Svara

     Jag frågade om du påverkas personligen av det. Jag bryr mig för att du får det att låta som att några få människor skulle förstöra för andra, du reducerar en viktig kamp till några högljudda människor som inte ska lyssnas på. Precis så som män gör med feminismen. Då kallas de för att radikalfeminister förstör för kvinnor.

     Svara

     Din fråga i sig implicerar att jag inte borde bry mig. Den utgår från att jag inte borde uttala mig. Annars så hade du aldrig ställt den.

     Och så här då. Jag är feminist men jag är liberal. Jag tycker att vänstern har kidnappat feminsmen så att många frågor som hur och varför de tas upp kan jag inte ställa mig bakom. De är radikala på ett sätt jag inte ställer upp på. Samma tycker jag i frågan om rasism. Jag tycker att vänstern har kidnappat en oerhört viktig fråga och jag blir rent ut sagt förbannad på deras dravel och identitetspolitik som jag tycker FÖRVÄRRAR rasism och försvårar det jag lägger mycket av min tid på.

     Vad är det då undrar du? Jo jag lägger med mycket av min tid att hjälpa mina feministiska systrar i båden Tunisien , Iran m fl länder bl a att bekämpa hederskultureren. (Mer detaljerat kommer jag inte gå in på vad det är. Dels för att inte avslöja mig själv men även för deras säkerhet.)

     Så, kan vi gå vidare och diskutera viktigare saker än min person nu?

     Svara

     Och jag skulle kunna dra en lång harang om vad vänstern och feminismen har gjort för mig och mina vänner. Vilka vi har hjälpt vid flyktingkrisen och hur många timmar jag har lagt ner men det spelar ingen roll eftersom det inte handlar om mig, så vad det låter är att du tar en fråga personligt som egentligen inte påverkar dig utan i så fall kvinnor i Tunisien.

     Svara

     Nu frågade inte jag dig utan du mig. Jag skulle aldrig ifrågasätta din rätt att få uttala dig i vilken fråga det än rör.

     Och du sitter där självgod och tror att det enbart är vänstern som hjälpte till i flyktingkrisen? Varför drar du ens upp det? Jag har inte ifrågasatt din person, vilket du gör med mig.

     Så du menar på att jag inte påverkas personligen i något som jag lägger en stor del av min tid på? Utan att det enbart har att göra med mina nära och kära långt bort? Trodde vänstern var mer medtvetna om global samverkan än sp, men å andra sidan så är jag inte förvånad. Det har man ju sett många gånger.

     Vet du hur många upprörda personer jag fick tala från bl.a. Tunisien med när Gudrun och Mona i en jäkla dum och ignorant manifestation där de satte på sig slöja? Precis samtidigt som deras lagar skärptes åt och äktenskap blev lagligt i än lägre ålder och sedlighetspolisen fick större makt för att nämna något.

     Du får nog ta dig en funderare på vem och vilka du tycker har lika mycket rätt som dig att engagera sig i vår värld. Jag var inte ett dugg förvånad när du säger dig vara vänster. Du passar perfekt in i den stereotypen.

     Svara

     En annan sak. Förutom din totalt empatilösa sista kommentar så har jag uppfattat hela din frågeställning som ett fiskeförsök att ta reda på min hudpigmentering. I min värld så borde du inte bry dig om det. Du borde inte bry dig alls, för att återknyta till din första kommentar till mig.

     Svara

     Du läser in väldigt mycket som jag inte har sagt och jag vet inte varför jag ens ska bemöta det? Var har jag skrivit att bara vänstern hjälpte till i flyktingkrisen? Var har jag sagt att du inte har rätt att engagera dig? Det enda jag ifrågasatte varför du har rätt att säga att kampen som ”vissa få poc” för inte är legitim? Du tog dig rätten att tala för alla poc och jag undrade helt enkelt om det skadade dig personligen. Jag bryr mig inte alls om din hudfärg och dina förutfattade meningar kan du hålla för dig själv, jag har inte någonstans kritiserat eller förminskat någon. Du däremot slänger gärna iväg fördomar och applicerar åsiker på andra. Inte så schysst eller vuxet.

     Svara

     ”Var har jag skrivit att bara vänstern hjälpte till i flyktingkrisen? ”

     Vad var annars meningen med att ta upp det i sammanhanget där jag förklarade min syn på saken efter dina personliga frågor? Varför ens ta upp det? Jag frågade dig inget du mig allt. Fanns ingen anledning för dig att nämna något vänstern gjort. Precis som du själv sade. Kommentarena har inget med dig att göra. Det var jag som skylle stå till svars. Så om du inte menade på att vänstern tillskilnad från liberalerna hjälpt till i flyktingkrisen så var allt meningslöst. Fanns mao bara en tolkning kvar för mig. Att vänster gjort allt och andra inget.

     Ang vissa få poc. Men det är den ju. Statistiskt sett så är inte det flesta poc intereserad av indetitespolitik mm om vi ska se till deras uttalanden och engagemang. Precis som att de flesta kvinnor inte är vänsterfeminister. Men det är dem som hörs och syns i alla debatter.

     Jag skrev inte att du är intereserad av min hudpigmentering jag skrev att jag uppfattade hela din frågeställning som om att du vore det, och det pga att du enbart tycker att om min person blir direkt påverkad så är det den enda anledningen som det tycks dig att jag borde engagera mig. Du har faktiskt på riktigt inget att göra med hur något påverkar min person. Du har möjligen att göra med varför jag bryr mig då detta är ett forum där åsikter utbytts. Tycker väl egetligen frågan är rätt tramsig ändå då allt som rör vårt samhälle borde vi alla bry oss om.

     Ang ditt sista stycke. Det är faktiskt inte sant. Jag antar aldrig att jag sitter med svaret på vad någon tycker. Jag heter inte Sadia. Men jag kan däremot efter faktum är faställ efter dina egna uttalanden berätta att du precis passar in i min mall på hur någon med de åsikterna resonerar. Jag har ju ändå en ganska stor statistik på det. Ironiskt också att du antyder att jag gör det som jag egetligen kritiserar andra för att göra. Tala för alla. Det går ju inte ihop. Jag säger ju tvärtom. Att vissa vill tala för alla men att det inte stämmer. Vissa tycker som de som hojtar CA men precis lika många eller fler tycker inte så. Hur är det att jag talar för alla poc?

     Jag för min del tycker hela den här tråden från dig är oschysst när allt jag gjorde var att svara på en direkt fråga från CamCam när du kommer farandes in och ifrågasätter min rätt till att bry mig.
     Du ska nu få ett annat svar som är mycket mindre vuxet för ett vuxet resonemang verkar inte fungera på dig.

     Jag lever och andas känner och tänker. Därför bryr jag mig.

     Svara

     Det var du som drog in vänstern och jag anser mig har rätt att besvara något jag tycker är felaktigt, jag berättade att vänstern gör bra saker också. Jo det är visst sant, du borde läsa om dina kommentaren där skriver om hur vänstermänniskor är, vilka jag anser ska få engagera sig, att jag fiskar efter din hudfärg, att jag drog in vänstern och att jag passar in i en stereotyp. Inget av ovanstående har jag skrivit om dig. Du hittar på saker som du sen argumenterar emot som om jag skulle ha skrivit det. Jag ställde en legitim fråga till någon som försöker underminera en hel kamp. Du kan omöjligt veta vad alla poc tycker så varför ens antyda det?

     Svara

     Men du frågade varför jag bryr mig. Jag bryr mig inte pga det som vänstern gör bra utan dåligt. Så klart är de inte enbart dåliga. Det har inget med saken att göra. Du frågade. Fick ett svar. Annat som kan beröra är irrelevant till varför jag bryr mig i frågan.

     Jag hittar inte på saker. Jag drar de enda rimliga slutsatserna som där finns. Du får fundera på vad dina meningar får för betydelse i de sammanhangen du sätter dem.

     Nej din fråga är inte legitim. Ge dig på mina argument inte min person om varför jag bryr mig. Ifrågasätt orden jag skriver inte varför jag skriver dem.

     Min avsikt är mycket riktigt att få folk att tänka till ang identitetspolitik. Jag tycker den är käpp rätt fel. Precis som citatet från Morgan Freeman ovan antyder.

     Ha en fin kväll!

     Svara

     Enda rimliga slutsatser enligt dig, det betyder inte per automatik att de då är rätt. De är färgade av dina åsikter. Du borde kanske istället fundera på hur du tolkar saker eftersom jag inte har skrivit någonting som skulle kunna tolkas så som du har gjort. Det enda jag har skrivit om vänstern är att de jag hjälpt.

     Svara

  Kan undra var folk gjorde av sin ilska, innan det gick att skriva av sig på nätet, en del letar verkligen händelser att spy galla på.

  Svara

  Hur jävla långt ned på listan över saker att bli kränkta över har vi kommit när frisyrer på sociala medier blivit som ett navigera genom ett minfält? Plötsligt smäller det till helt utan förvarning och så bryter helvetet lös. Det kommer säkert sluta med att någon stackare tar på sig mössa för att undvika att kränka någon och då kränker någon.

  Svara

   Det är alltid lätt att tycka om man själv tillhör den icke utsatta gruppen. Som man kan man ju tycka att kvinnor kan lägga sin tid och energi på annat än ”lite sexistiska skämt” medan man som kvinna är jävligt trött på att jämt få höra de ”skämten”. På samma sätt kan jag som vit tycka att frisyrer och piercingar inte är något att bli upprörd över men i det fallet så har jag faktiskt inte så mycket att säga till om eftersom jag inte är utsatt.

   Svara

    För kännedom.
    Man utsätter inte någon annan för någonting genom att pierca sig.
    Man blir inte utsatt för att någon annan piercar sig.
    Så nu vet du det!

    Svara

     Ok.

     Svara

    Piercingar och tatueringar förekommer inom alla kulturer, under hela mänsklighetens historia, så att använda piercingar som nån jävla rasistgrej är förbannat ignorant och korkat.

    Svara

    Problemet är ju att det inte går att tassa runt på tå kring alla ämnen, vilket i praktiken skulle behövas om man inte vill riskera att kränka någon. Det går att vara minoritet och utsatt inom nästan vad som helst. Det enda sättet att verkligen undvika att kränka någon är möjligtvis genom att totalt eliminera interaktion över huvud taget, men då går världen sönder. Varför ska ens en frisyr vara bunden till en viss kultur? Det är svårt att få två kulturer jämställda om man bygger en miljon små murar mellan dem.

    Svara

   Åååh mössor kan kränka också vettu så var försiktig med mössor, särskilt inomhus eller vid matbordet ojoj då kan det kränka och rasas för fullt.

   Svara

    Det är också väldigt lätt hänt att appropriera den norska kulturen när man bär vissa mössor och även koftor.

    Svara

  Men jag uppfattar det mer som att hon reagerar över mängden hår, det är superlångt och tjockt. Jag förundrades också över detta och tänkte också att det måste vara löshår. Sedan är det ju lite klantigt att börja ta på någon annans hår särskilt just afrohår eftersom många som har afro är rätt less på det beteendet.

  Svara

  Hej!

  1. Jag hör många säga att de som skriker CAr oftast de som inte själva påverkas av CA. Det är inte riktigt sant utan snarare en återspegling på att personen själv lever så segregerat att de tex inte har så många vänner med annan etnicitet (tex svart), och förmodligen dessutom har ett ”segregerat” användarmönster på sociala medier som gör att de sällan ser/följer konton från människor med annan etnisk bakgrund. Självklart innebär det inte att de är ”onda rasister”, endast att de lever i en bubbla de själva har levt i.

  2. Inom svarta communities är CA en STOR fråga.

  3. Ovanstående handlar om att folk faktiskt inte har rätt att ta på någon annan, inte ens utav nyfikenhet.

  Svara

   Korrigerar min kommentar här ovan:

   Hej!

   1. Jag hör många säga att de som skriker CA är oftast de som inte själva påverkas av CA. Det är inte riktigt sant utan snarare en återspegling på att personen själv lever så segregerat att de tex inte har så många vänner med annan etnicitet, och förmodligen dessutom har ett ”segregerat” användarmönster på sociala medier som gör att de sällan ser/följer konton från människor med annan etnisk bakgrund. Självklart innebär det inte att de är ”onda rasister”, endast att de lever i en bubbla de själva har skapat. Inom svarta communities är CA en STOR fråga vilket folk vet om de har tillräckligt många vänner inom de communities.

   2. Ovanstående handlar också om att folk faktiskt inte har rätt att ta på någon annan, inte ens utav nyfikenhet. Renaida kanske inte orkade klaga ännu en gång på att ännu en person tog på hennes hår.

   Svara

    Om man ska ropa CA kanske man bör kolla upp världens historia. Många saker uppstod utan påverkan av andra saker runt om i världen.

    Svara

     Det håller jag med om och jag själv ifrågasätter en del exempel på CA (jag är POC). Men min ovanstående kommentar handlar om tre andra punkter: om du inte ser POCs nämna CA kan det bero på att du lever i en bubbla, CA är en stor fråga i svarta communities (dock reagerar inte alla likadant på den frågan) och det är inte ok att ta på folks hår.

     Svara

   Det här …

   ”själv lever så segregerat att de tex inte har så många vänner med annan etnicitet (tex svart)”

   Med det här…

   ”Inom svarta communities är CA en STOR fråga.”

   Hur tänker du? Vad baserar du ditt uttalande på egetligen?

   Svara

  Catrin Hedlund öppnar upp sitt instakonto:

  https://www.instagram.com/3barnsmamman_/

  I och med att hon är på semester utomlands så antar jag att alla brottsoffer har fått sina skadestånd. Då saknar vi bara den utlovade recensionen av Linas matkasse.

  Svara

   Fy fan. Jag vet inte om jag tycker att hon är värst eller alla komentarer som handlar om hur stark hon är 😱

   Svara

  Säger som jag ofta gör när jag läser om dessa debatter.
  Fler behöver hårdare jobb.

  Svara

   Sa den som hade tid och energi att kommentera debatten i en skvallerblogg.

   Svara

    Nu tog den kommentaren ca 30sek att skriva. Jag deltar knappast i hetsjakter på nästa kränkning.
    Säg till om det är något mer du behöver få förklarat så ska jag nog hitta tid 🙂

    Svara

    Att lägga en enstaka kommentar != dreva mot frisyrer på instagram år ut och år in

    Svara

   Så tänker jag om folk som intresserar sig om IQ befriade influencers som tex Jockiboi eller så. Man har olika intresseområden 🙂 Låt folk vara 🙂

   Svara

  För mig är detta en icke-fråga riggad av kulturmarxister.

  Svara

   Vad är en kulturmarxist? Annat än något som grottmänniskor (som bor kvar hos mamma i 40-årsåldern pga ”invandrare” som snor alla jobb) slänger sig med.

   Svara

    Folk som använder uttrycket kulturmarxist är oftast sura på att deras egen uppfattning av verkligheten inte längre hålls som en absolut sanning.

    Svara

   I och med att medie-Sverige (och andra branscher) förändras från att ha helvit personal till att låta personer med annat utseende/bakgrund få vara med så kommer dessa frågor komma upp, det är bara att acceptera.

   Svara

  Tycker ni borde gå in på Mohamed touzaris instagram där Ellinor skriver att hon har afro för att hon plattar det dagligen. Då skriver någon att det är inte afro, det är inte möjligt att ha afro om man inte har rötter från Afrika. Ellinor svarade då ”det har jag:)” aa ok

  Svara

   Hon har kanske gjort sånt DNA test man kan beställa på nätet. Min svägerska gjorde det och hade 1% från Afrika.

   Svara

    1% är fortfarande inte grund nog för att ha afro. Hon har inte afro

    Svara

     Vilken är den godkända procentsatsen för att få kalla det afro?

     Svara

    1% does not make you African!

    Svara

     We are ALL Africans 🙂

     Svara

  OT
  World of Isabella är exakt vad man får bild av, storhets- skrytportal. Blablabla om alla bolag hon äger och investerat i. Vi alla vet att hon är dysfunktionell som människa så hon måste dölja det med hur häftig entreprenör hon är. Zzzzzzzzzzzz

  Svara

  Detta fenomen ”tolkningsföreträde” betyder det då att jag som har funktionsnedsättningar har tillträde att tala om att det inte ska kallas för funktionsvariation? En liten undran…

  Svara

   Ja jag tror det.

   Svara

   Det här med tf är har blivit ett missbrukat begrepp som så många andra. Det betydde från början att ingen annan har rätt att beskriva DIN verklighet åt dig. Du har alltid tf på den. Det betyder inte att ingen annan får uttala sig i en fråga som den inte direkt själv har upplevet. Det betyder heller inte att den som inte har upplevet något har mer fel i frågan an den som har upplevet något. Ibland är det ju tex lättare att se saker från helikopterperspektiv än när man står mitt i det tex.

   Mao tf betyder inte att ens ord är mer sanning än någon annans. Bara att den har rätt till sina egna upplevelser och hur den känner inför det. SIN EGEN. Ingen annans. 😊

   Svara

  Ska man vara petig var det väl inte ens afrohår och kände på utan löshår?

  Svara

   Ska man vara petig så ger det dig fortfarande ingen rätt att ta på någons löshår.

   Svara

  Fast alltså det folk upprörs över är väl inte CA utan att hon verkligen drar i håret och pratar om det på ett sätt som iallafall jag uppfattar som lite respektlöst. Just detta med att afrohår blir som en ”attraktion” för folk att oinbjudet ta i och kommentera är ju inte ett problem som vita har hittat på utan det diskuteras ofta i forum för rasifierade, se exempelvis @svartkvinna och äldre inlägg på @makthavarna på instagram. Sen att Ellinor inte tar till sig av kritiken utan svarar lite diffust ”jag har afro” gör ju inte saken bättre. Förlåt om det är lite osammanhängande, har druckit lite för många koppar kaffe idag haha 🙂

  Svara

  Det håret som journalisten klappade på, var inte det ett par kilo löshår?

  BTW… så har både Camcam och hennes syster blivit ständigt klappade på håret… när vi var på semester i Nordafrika. När de var små… och båda hade mer eller mindre blont hår. De tyckte att det var ganska irriterande.

  Svara

  Min man har ett enormt afro. Han har ingenting emot att folk vill känna på det. Nog måste han ha TF vad gällande sitt egna hår, eller är det rimligt att sekundärkränkta människor vill hindra detta och berätta för honom hur han ”egentligen skall känna”? 😀

  Svara

   Fast jag tycker inte att man kan utgå från att man ska få ta på andras hår oavsett afro eller ej. Respektera folks integritet.

   Svara

    Absolut, håller med! Jag tycker dock det blir löjligt när ”folk utan TF” skall läxa upp andra å ”folk med TF” vägnar. Folk med TF är fullt kapabla att själva uttrycka sina känslor och de är inte direkt en homogen grupp med samma åsikter hela bunten…

    Svara

  Tänker anta att de som blir kränkta/sekundärkränkta av tatueringar och piercings måste vara neandertalare/umgås med neandertalare.

  Svara

  Jag är vit men har affrohår (gener i släkten) och hatar när folk kommer och ska ta på håret och kommentera det. Plattar håret nästan jämt. Ibland i tex fikarummet kan 5 personer omringa mig och stå och pipa och dra i håret. Det är hemskt. Min kompis som är från Somalia rakar alltid av sig håret av samma orsak som jag plattar.

  Svara

  herre gud, när kan folk börja bry sig om något som betyder något på allvar? De (vita) som sitter och raljerar om CA och white feminism och andra löjliga saker är de som tar fokus från det enda som betyder något, att alla oavsett kön etnecitet eller vad fan som helst ska ha samma rättigheter. Punkt. Sluta skrik er hesa och försök klättra på statusstegen i klubben för invärdes beundran och offerkoftor och påhittade jävla sammanhang. Ut och gör något som påverkar eller betyder något på riktigt. De i dessa forum som skriker mot varandra har ju typ samma åsikt ändå, kanske formulerade något olika i specifika ord. Lägg inte energin på att få dem att köpa era exakta ordval, försök istället förändra någon med totalt motstående värderingar.

  Det var kanske lite osmakligt att klappa henne på håret, ja. PUNK. Låt det inte bli någon jävla debatt av det. SLÄPP DET. blir fan mörkrädd av att bo i detta land nu för tiden. åsiktskorridoren är så smal att en människa i taget får plats, och sällskapen där den som vem som är MEST politisk korrekt hyllas är så exkluderande och fördömande att de flesta i landet vänder ryggen för de inte vågar tycka något av anledningen att de skall pekas ut som ICKE POLITISKT KORREKTA, vilket tydligen är det absolut värda man kan vara nu för tiden. det är sånt som gör att det viskas istället för att pratas och motstånd formas. tänk på det nästa gång, och ta för guds skull inte er själva på så jävla stort allvar

  Svara

   Åh berätta mer om hur du gör för att påverka det som betyder något på riktigt! Vilka är dina hjärtefrågor och hur jobbar du aktivt med dessa? För att sitta och raljera på internetforum över att andra lägger sin tid på (enligt dig) oviktiga saker kan väl knappast ses som konstruktivt och leda till något betydelsefullt.

   Svara

  Tf hit och tf dit. Ja, alla har tolkningsföreträde att tolka sina egna känslor och upplevelser. Ingen kan ta ifrån någon annan dens tolkning av sin värld. Men det är allt. Om person A säger sig ha upplevt X och Y kan inte person B komma och skrika ”nej det har du inte alls, tyst med dig!!”. Men det är allt. Person A och person C kan komma från samma utsatta grupp och ha helt olika tolkningar, båda har tolkningsföreträde för sina egna känslor, och tolkningsföreträde framför person C som aldrig upplevt X och Y. Men det är allt.

  Tf kan inte användas som ”jag har Tf så jag har alltid rätt, håll käften”. Eller ännu värre, sekundärkränkta människor som kommer farande med ”men jag har minsann hört från en med Tf att…”. Det heter TOLKNINGSföreträde, dvs du har företräde att _tolka_ en händelse som du upplevt. Det har inget med absoluta sanningar att göra, det handlar om tolkningar. Att ha Tf om sina egna upplevelser är självklart, men det används så ofta felaktigt.

  Svara

   ”Tf kan inte användas som ”jag har Tf så jag har alltid rätt, håll käften”. Eller ännu värre, sekundärkränkta människor som kommer farande med ”men jag har minsann hört från en med Tf att…”

   Exakt👍

   Svara

  Men om vi ä vänder på steken, är det inte märkligare att särbehandla någon på grund av ursprung och rädsla för kulturell appropriering än att bara ge en person samma spontana konplimang man hade gett en nordbo med väldigt tjockt hår? Min mamma som är skandinav har t.ex. extremt tjockt hår och folk ger henne komplimanger och känner på det i tid och otid. Tjockt hår är ju vackert, tycker väl de flesta. Varför skulle man då hejda sig när det kommer en mörkhyad person och låta bli att beundra dens hår av rädsla för någon sorts exotifiering? Det om någonting blir ju konstig särbehandling och rasism, även om intentionen kanske är god.

  Svara

  Har börjat sätta i system att helt enkelt hoppa över allt som sekundärkränkta människor skriver. Så himla ointressant att läsa när någon oombedd för någon annans talan.

  Svara

  Jag tänker att du Cam är en vit person – och (jag har ingen aning) men jag antar att du till majoritet följer konton av vita människor på tex instagram och läser en majoritet bloggar av personer som är vita? Vi är ju ganska så segregerade tyvärr varpå de flesta vita människorna har andra vita vänner och vice versa om en är rasifierad. Detta gör att du när du scrollar i dina sociala medier ser massa vita konton med något eller några undantag. De flesta som följer dessa vita konton, är själva vita. Därav flest vita som kommenterar, spekulerar och argumenterad. Rasifierade personer orkar oftast inte ens gå in i såna forum pga ofta kränkande stämning att vita personer ska tycka och inte tycka olika saker om förtryck en som ratificerad blir utsatt för varje dag. Därför kanske känslan av att det mest är vita personer som ”tycker och tänker” om dessa topics. Hade du följt till 50% eller till 90% svarta människor i dina sociala medier – hade du sett lika stor representation på svarta människor som kommenterade, argumenterade och debatterade dessa ämnen. Men du kanske inte har tillgång till dessa kanaler.

  Jag tycker det är väldigt viktigt att göra en åtminstone liten analys av sitt umgänge och sina kontaktnät och vad en blir utsatt för för konton och får ta del av. Är de representativa för fler än bara vita tex? Och då tycker jag inte att det räknas att det är representativt om en tex då inte följer ens i närheten av 50% konton med människor av annan hudfärg än vit.

  Vidare tänker jag att argumentet ”min svarta kompis” är helt onödigt – subjektiva upplevelser av en person, eller någons kompis är ganska irrelevant och ointressant när vi diskuterar maktstrukturer.

  Vidare så är det många rasifierade som tycker att det är väldigt löjligt med ”mens feminism” osv pga we are fighting to even exist och det är ”lyxproblem” att kunna fokusera på mens, istället för att fokusera på att inte bli utsatt för hatbrott på daglig basis. MEN det betyder inte att vi rasifierade INTE vill att vita ska hjälpa till att föra vår kamp. På våra villkor såklart, alla gånger en vit person (som andra vita faktiskt oftast lyssnar mer på) står upp för, påpekar maktstrukturer och tar fighten för rasifierade – är en gång mindre vi behöver göra det. Precis som att män kan stå upp för att en kvinna behandlas dåligt, eller att det är ”machosnack/machokultur” på ens arbetsplats/ i kompisgänget osv.
  Det blir därför tokigt att vita personer ska kritisera andra vita som bryr sig om en mer utsatt grupp än de själva – är rasifierade inte värda det? Jag fattar såklart att det inte är så du/ni menar. Men det kan också vara skönt att ha allierade som står upp för en när en själv har andra mer livshotande saker att kämpa för.

  Svara

   +1

   Svara

   Jag blir sekundärkränkt pga alla som säger att vissa frisyrer är ca om de bärs av vita. Egyptierna för 4000 år sedan hade cornrows, flätor och peruker. Sluta ta deras kultur för att driva er kränkta agenda. (ps. INGEN vet vilken hudfärg de ”gamla egyptierna” hade så börja inte ens tjafsa om afrikansk kultur).

   Svara

   DU! TACK!!!!!

   Svara

   Man kan ju lika gärna dela in det i andra grupperingar på insta, kanske följer hon fler svenskar än andra nationer?
   Kanske fler europeiska konton, kanske fler kvinnor än män, kanske fler bloggare än snittet?

   ” Rasifierade personer orkar oftast inte ens gå in i såna forum pga ofta kränkande stämning att vita personer ska tycka och inte tycka olika saker om förtryck en som ratificerad blir utsatt för varje dag. ”

   Det låter som fakta när du säger det, vissa kanske inte bryr sig öht, andra kanske inte är särskilt intresserade av att engagera sig i såna grupper.

   Svara

    Absolut! Hon följer nog förmodligen mycket mer bloggare än vad tex jag eller ”genomsnittspersonen” gör och säkert mer kvinnor än andra kön vilket inte heller är så konstigt om en tänker på en variant av ”närhetsprincipen” som ju är liknelsen jag gjorde tidigare om vem en följer och varför.

    Kanske inte är fakta – iom att jag inte har en vetenskaplig källa att hänvisa till – mitt uttalande är baserat på vad jag ser andra rasifierade skriva om/ta upp i olika forum, i skolor jag gått i och diskussioner som avhandlats där, rasifierade talare och böcker på motsvarande ämnen och sen baserar jag också mitt uttalande givetvis på det jag hör i mitt privatliv om varför en inte är inne på vita konton och kommenterar lika mycket som en är inne i separatistiska forum. Men självklart, det finns massor av oss som varken bryr sig eller är intresserade – men nu syftade jag nog mer på de %en som är det, att deras engagemang framförallt inte läggs på att diskutera detta på konton som vita personer driver eller där kommentarerna mest är ifrån andra vita.

    Svara

   Tack Dess för att du orkade skriva det jag tänkte. ❤️

   Svara

  Men VA FAN håller folk på med, SÅÅ JÄVLA LÖJLIGT!! LÄGG NER!! Det handlar inte om afrohår, det handlar om ett jättehår alltså om ett LÖSHÅR vilket Renaida ju säger att det är – Nej allt är inte mitt. SLUTA bara att leta fel och vrida o vinkla allting till rasism och andra fel. SÅ tramsigt med detta leta fel, klaga, rasa och bli kränkta.. Anledningen är väl för att få uppmärksamhet, så många söker uppmärksamhet och kändisskap och att uppröras är ett sätt att få synas, funkade ju nu för denna Mohamed. SUCK!

  Svara

  Men reportern frågar ju ”är allt ditt?” och syftar på längden och volymen (jag tolkar det som att hon själv vill ha så mycket hår) och Renaida svarar ju att det INTE är hennes hår, alltså att hon har löshår.
  De diskuterar således inte afro…

  Svara

  Och smtidigt lägger Jocke och Jonna ut en video där Danjal har ett blackface vilket Jocke självklart försvarar och säger att de ”inte är rasister pga att de har flera utländska personer de umgås med och som jobbar i sitt företag ”. 😔

  Jorå, fast en kan ju vara sexist eller kvinnohatare och gift (t.ex. Trump är ett bra exempel…) vara rasist och känna ickeita, vara och uttrycka sig trans och/eller homofobiskt trots att grannens kusins hund är homosexuell osv 😴😴

  Svara

  I alla fall där jag stött på CA är det personer med icke tolkningsföreträde som blivit upprörda.
  Lite komiskt att, i det här fallen, vita skandinaver med blont hår och blå ögon blir så kränkta när de som skulle kunna bli upprörda inte ens tänkt i de tankebanorna.

  Svara

   Hmm, personer som ”skulle kunna bli upprörda ”har absolut tänkt i de tankebanorna. Du kan tex ta del av några rasifierade personers tankar och åsikter kring detta på instagram; @raserietpodden, @mohamedtouzari – har många fler men de är tyvärr inte öppna konton. Tänker igen, som i min kommentar strax över din att det är superfint och toppen när vita personer tar kampen för oss som kanske inte pallar, det är great med allierade som kan stötta och hjälpa. Tycker verkligen inte det är komiskt – tycker det är asfint att jag har massa vita vänner som har tagit mina åsikter, känslor och tankar kring sånt här på allvar och därför å mina vägnar blir upprörda och kommenterar, tar debatter och säger åt folk som gör saker som är problematiska.

   Svara

  What vadå afro? Hon hade ju en hel lejonman av hår och en del av det var fejkhår. Förstår inte alls var uppståndelsen skulle komma ifrån. Samma sak hade skett om det var Bianca Ingrosso som stod där med ett ton hår i en hästsvans.
  Sen förstår jag absolut det här med personligt revir – man ska inte in och ta utan att fråga. Men även jag har folk som kommenterar mitt hår och mina lockar. Vill de känna och frågar är det ju fritt fram =)

  Svara

  Oavsett vad så är det väl ganska otrevligt att gå runt och pilla/känna på folks hår/kroppar/kläder/whatever? Om inte personen själv erbjuder eller man frågar och den personen säger ja?

  Vilket jag tycker det verkar som i denna video. Renaida drar själv fram håret och erbjuder reporten att känna.
  Huruvida rätt eller fel – personerna i klippet ler och skrattar ihop, ingenstans är det någon som tvingar till sig något.

  För att summera: Nej, jag tycker inte att man ska gå runt och pilla på folk/kräva att få röra vid någons hår.

  Svara

  Man blir ju alldeles matt. Jag har själv afro, tar inte illa upp när folk kommenterar och i vissa fall vill känna. Det är vad det är, mitt hår ÄR annorlunda än den vanliga svenskens hår och att folk i min närhet lägger märke till det är inte för att de skulle vilja trycka ner mig på något sätt. De flesta tycker att det är vackert. Renaidas hår var ju dessutom något utöver det ”vanliga”, till och med jag hade velat känna på det

  Svara

  Mest intressant tycker jag att det är att det verkar vara vita människor som säger att ändra vita människor blir sekundärkränkta. Som ett litet frikort för att hålla på med ca. Wake up call! Det är inte bara vita som blir sekundärkränkta. Kanske på denna blogg, vet inte. Men prova läs ngn blogg eller forum från usa typ. Behöver inte gå längre än till buzzfeed för att se frekventa diskussioner om exempelvis vitas val av flätor osv. Då är det inte dessa vita sekundärkränkta personer som skriver.

  Svara

  Modd

  Svara

  Du kanske endast befinner dig i de forum ”vita” uttrycker sig. Många POC har lyft detta klippt och uttryckt varför det är problematiskt samt att deras vardag består av att utsättas för detta.

  Svara

  Inte sett någon som ropat ”ca” då det inte är det det handlar om? Jag har afro och flätar ofta mitt hår eller har weave och olika frisyrer och jag får alltid, varje gång jag ändrat frisyr stå ut med vita som skall veta exakt vad jag har gjort, vilket av håret som är äkta och inte osv, som tar i mitt hår för att de ”bara måste känna”. Det är så irriterande! Tänk att ni gjort extensions sen ska alla ni träffar pilla er i håret, ni ska separera på slingorna och visa exakt vilket som är löshår och viket hår som är dit eget osv. Ganska irriterande eller?

  Svara

   Absolut irriterande och värt att upplysa folk över men är det verkligen något att bli sur över? Speciellt med tanke på att människorna med största sannolikhet gör det ur admiration. Menar inte att det inte är värt att reagera på men det verkar ju ha blivit värsta krisen? Vet inte om det är så heller haha har bara hört talas om detta här.

   Svara

  Man kan säkert tycka att detta är överdrivet, men vad det har inneburit för min 6 åriga guddotter är att hon nästan varje dag står framför spegel och gråter och drar i sitt afro för att det ska bli långt och rakt ”som alla andras”. 99,9% har säkert aldrig sagt något elakt om hennes hudfärg eller hår, men ni kan ju försöka föreställa er att hela tiden bli utpekad som annorlunda.. det är hjärtskärande att se och inget att skrika sekundärkränkt över.

  Svara

   😢

   Svara

   Jo fast där är det väl föräldrarna som ska uppmuntra dottern till att tycka att annorlunda = speciell och inte tråkig som alla andra. Om ingen säger någonting negativt är det bara mänsklig natur att finna intresse i någonting som inte är liknande sitt eget eller normen där man finns. Typ som när man åkte till china för några år sen och alla ville ta bilder med människorna som var så långa. Blev själv mobbad för att jag var ”utländsk” när jag var liten men det var sagt med en negativ ton. Annars försökte jag vara så speciell och annorlunda jag kunde, trots att jag blev utpekad som utlänning och många gånger kunde gå hem och gråta. Alla som inte ser ut som alla andra kommer annars stöta på samma problem som din guddotter och det är upp till hennes föräldrar att ändra hennes attityd, trots att det kan vara för sent då hon redan är 6

   Svara

    Men herregud, upp till föräldrarna att ändra hennes attityd? Tror du inte de, likt majoriteten av föräldrar, överöser henne med kärlek? Hur skulle det vara om samhället bara skärpte sig så att personer inte ska behöva bli utpekad som annorlunda och detta som något negativt? Det är inte ett problem för en enskild individ att lösa, det är ett samhällsproblem.

    Svara

  Om folk slutade bli kränkta/sekundärkränkta osv så skulle man se vad som egentligen är det riktiga problemet!

  Är kanske det riktiga problemet att folk fortfarande ser rasism i en pojke med aptröja istället för bara en pojke och en tröja?
  Eller att folk är så okunniga att de tror att enbart svarta haft flätor i håret och därmed får absolut ingen annan ha det?!

  Lyft blicken!

  Svara

  Jag hade en tjej i min klass som hade väldigt krulligt hår och så fort jag hamnade bakom henne så tog jag på hennes hår och lekte med det etc. Det var såå fint och så intressant och skönt att ta på och alla tjejer lekte med varandras hår när vi fick chansen, flätade det etc. speciellt om det var långt. Vi är båda européer för övrigt. När jag flyttade till Sverige och började gymnasiet fanns det en kille med det mest fantastiska afrot jag någonsin skådat. Stort och fluffigt. Det såg ut som ett moln. När vi blev introducerade gick jag och skulle ta på hans hår och fick då min hand bokstavligt bortslagen av honom. Han sa då irriterat att man inte tar på ändras hår utan att fråga. Blev extremt irriterad men släppte det haha. Tror inte jag någonsin tog på det fast vi umgicks oftare sen. Jag gjorde det för att jag beundrade hans hår. Det var inte så han uppfattade det pga hans förre detta upplevelser antar jag, och det är ok, men sluta snälla att skämma folk för att de gör saker som vissa anser vara fel, om det inte görs med en negativ tanke. Jag hade aldrig förstått att det var fel att ta på någons hår. Som vit brukar vi ju bli glada om någon uppmärksammar vårt hår på det sättet. Kanske blir jobbigt om det händer hela tiden dock. Typ som jag hatar när folk påpekar hur smal jag är, och går runt och tänker på det hela dagen fast de förmodligen inte ens tänkt på det. Vi kan ju istället låta de som är kränkta att upplysa folk varför det är jobbigt, men inte gå till attack. Vad är poängen med det?

  Svara

   Att ta på någons hår utan att fråga innan är ju dock väldigt oförskämt. Förstår att han slog bort din hand 😊

   Svara

   Sluta ta på folk hår utan deras tillstånd. Det är inte en ”fin gärning” bara för att du är så nyfiken på någons ”mest fantastiska” afro.

   Svara

    Jag tror ni kanske slutade läsa kommentaren efter att jag skrev det? Jag förstår nu att han uppfattade det som kränkande och har aldrig tagit på någon svart människas hår efter det men JAG hade aldrig tidigare fått den tankeställare då det varit ok och mer standard att pilla i folks hår om man tyckte det är fint. Alltså menade jag ingenting illa när jag gjorde det. Skrev varken att det var en fin gärning eller ok att göra på det sättet, utan endast att jag inte kunde veta att det var fel när normen i mitt liv tidigare var att det är helt ok? Det passerade alltså inte ens igenom min hjärna att det kunde ha varit fel. Vad är det ni inte förstår med min kommentar? Försökte inte få er att förstå att det är ok utan mest att komma fram till att folk kanske inte menar illa pch förtjänar därför mest att läras upp och inte skammas för ett misstag. VAR skrev jag att det är rättfärdigat att ta på folks hår? Att försöka förstå en situation ur allas perspektiv leder till mindre ilska och hat i världen. 🙂

    Svara

  Jag är vit och har aldrig blivit utsätt för rasism. Däremot kan jag relatera till att hela tiden få jobbig uppmärksamhet för mitt hår. Har blivit mobbad för mina korkskruvslockar i flera år som barn och haft kompisar som lekt med mitt hår som det vore stressbollar. Jag skulle ändå aldrig kalla mitt hår för affro. Herregud den här kvinnans hår är knappt vågigt.

  Svara

  Ibland är det som om vi alla sitter i en liten ankdamm och känner oss kränkta.
  Tänk om vi skulle drabbas av världens grymheter på riktigt. Inte undra på att det aldrig kan bli fred i världen.

  Svara

  Det är inte CA, kultur har inget med någons hår att göra.

  Svara

  Ni måste fatta att svarta tjejer kan ej ha sitt naturliga hår utan att VARJE dag få oinbjudna kladdande händer från vita i håret ihop med utrop om hur annorlunda det känns mot deras eget eller ”exotiskt” osv. Ni har ingen aning. Att gå på stan och mötas av hatiska blickar pga sin hud? Och sen kan inte ens välmenande människor låta en få vara med på samma villkor utan ska ta i en, exotifierande en, ofta sexualisera.

  DÅ ÄR DET JÄVLIGT SKÖNT ATT INTE ALLA VITA BETER SIG SOM DU FÖRESLÅR, dvs du tycker att vita ska vända svarta ryggen och låta andra vita kladda och kommentera och allt ansvar för att stoppa denna manifestation av rasism (yes, Google it) ska ligga på svarta?

  Är jag sekundärkränkt om jag säger ifrån när en man kladdar på en annan kvinna än mig?

  Pls sluta snacka som en SD-tant tycker jag. Du vill väl men det blir fel.

  Svara

  Ellinor Svensson är också lite korkad.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.