Bara nej, nej, nej!!

Jocke publicerar en video på Youtube där han spraymålar sin kompis Danjal efter att han förlorat någon typ av tävling eller vad.
Han spraymålas svart för att han ska se ut som en apa – någonting som kallas ”black face” och som förr i tiden användes som underhållning på bekostnad av mörkhyade människor och betraktas därför som rasistiskt.
Precis som Amir tror jag inte att Jocke hade något som helst rasistiskt uppsåt med tilltaget men det spelar inte så stor roll.
På samma sätt som jag skrev om ”CA” igår så gäller lite samma princip här. Jag och Jocke kan aldrig hävda vår rätt att få använda eller avbilda någon med ett black face – hur mycket vi än menar på att vi inte menar någonting illa.
Det funkar inte så!
Om man tyckte att diskussionen om ”CA” var lite överdriven i inlägget från igår så är det här exemplet desto tydligare.

Antingen ta ner videon helt eller klipp om den för det här är en diskussion Jocke aldrig kan vinna och han borde inte ens försöka.
Han kanske inte menade någonting illa med att publicera den men med tanke på hur kränkande den här typen av avbildning är för människor med mörkare hud så borde han ta ner den på en gång och be om ursäkt för att visa respekt.

Amir har helt rätt. Bara ta ner den. Nu.

Här är ett annat exempel där en liknande nidbild användes och som mycket uppmärksamhet i pressen:

Konstnären Makode Linde utformade en tårta till 75-årsfirandet av Konstnärernas riksorganisation (KRO) som han kallade Painful Cake.
Han gjorde tårtan i form av en svart Venus från Willendorf, men med sitt eget huvud sminkat som en klassisk karikatyr av svarta personer, en så kallad ”golliwogg” vilket är snarlikt ”blackface”. När första tårtbiten skars, till synes av kvinnans underliv, skrek konstnären och effekten ökades av att första tårtbiten skars av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och trots att tårtans skapare själv är mörkhyad person och den som agerar huvud här så krävde många ändå ministers avgång.

Tack för tips!

116 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Något säger mig att det är som med H&m, det är dom som blir sekundärkränkta som reagerar och det blir bara så fel som man själv väljer att få det att framstå som.

  Jag hade inte ens enda tanke åt att det ska vara fel pga rasism, mot svarta osv. Men om ens första tanke går åt det håller så bör man kanske se över sina egna värderingar och åsikter.

  Svara

   Varför ska man se över sina värderingar för att man uppmärksammar att någon gör fel?

   Svara

    Fast det blir ju bara så fel som man själv väljer att göra det till.
    Ingenstans i videon har någon påpekat att detta gjordes pga rasism eller för att vissa människor är svarta.

    Svara

     Det behöver ju inte vara med meningen att det ska vara rasistiskt för att det ska uppfattas som stötande. ”Det blir bara så fel som man väljer att göra det till”, så kan man ju säga om allt i så fall. ”Kallade han dig för hora? Äh, han menade inget illa, det är bara du som uppfattar det så”, ”han slog dig inte för att du skulle få ont så det är inget fel med det om du inte väljer att se det så!”. Jag tycker inte att det är ett argument för att någon ska få bete sig fel. Att någon gör honom uppmärksam på att hans video är stötande är inte för att hen är rasist utan för att, just det, videon är stötande. Han är kanske ingen rasist (jag följer inte honom och vet inte något om hans åsikter) men även en ickerasist kan göra något som kan anses som rasistiskt. Skillnad på person och sak här.

     Svara

     Letar man fel hittar man alltid fel. Kallar du någon hora så är det mest troligtvis för att förnedra någon.
     Syftet i videon är ju inte att förnedra svarta.

     Svara

     Ja och vill man inte se de fel som någon annan gör så ser man heller inga fel.

     Svara

   Men snälla. Blackface har medvetet använts som ett sätt att förlöjliga svarta människor, är det så konstigt att folk reagerar på det idag? Hur kan det ha undgått någon? Det är som att säga att man inte visste att ordet n-boll är förnedrande och rasistiskt.

   Svara

   Gå in och kolla på blackvogue_se på instagram. Kolla liven och hennes händelser.

   Svara

    👍Och tnkvrt har ett svar till jocke på sin insta som också är värt att läsa

    Svara

   Fast. Det är väl lite det som är grejen. Du påverkas inte av detta och kan därför välja om du ska reagera eller inte. Det är en mycket priviligierad position.

   Svara

   Att du inte kopplar det rasistiska säger endast att du inte kan din historia. Spelar ingen roll vad intentionen är.

   Svara

  Camcam, som vanligt gick han till krig på snapchat igår. Anklagade de som anklagar honom för att starta krig och vara elakare mot honom. Att de borde lära sig som han och stt det är mer fel på dom än honom för att han inte gjorde det med flit…

  Svara

   Vad heter han på Snapchat?

   Svara

    imdramatic123

    Svara

  Hoppla trodde han klätt ut sig till sotare när jag bara såg bilden….

  Svara

   Tänkte precis samma 🙂
   Och D verkade ju ha så kul

   Svara

  Det är väldigt mkt smygrasism i deras videor när det pratar ”förortsdialekt” osv. Dvs skojar om att de är invandrare som bryter. Väldigt ofta.

  Svara

   Fast de som gör det är ju själva utländska. Tror absolut inte de menar något rasistiskt med det. 🙂

   Svara

    Jocke är väl då långt ifrån utländsk? O han gör med så ibland o även Jonna

    Svara

   Men snälla..

   Svara

  Tänker på inlägget Therese Lindgren skrev häromveckan, att tjejer på Youtube blir kritiserade för att ”felköna ett äpple” (som Therese skrev) medan (vuxna!!) killar målar blackface och stjäl mat från snabbmatrestauranger… Vilka fantastiska förebilder de är för sina väldigt unga fans.

  Svara

   Så jävla sant! Finns nog ingen man med stort konto som får höra att han måste tänka på sina yngre följare och att han måste vara en bra förebild för dessa. Men som kvinna krävs det av en oavsett vad ens konto fokuserar på.

   Svara

   Fast Therese har ju gjort en video där hon testar peruker där vissa var CA. Minns inte att hon fick så mycket kritik då.

   Svara

    Tyst bara.

    Svara

    Ärligt talat så förstår jag inte kritiken att vissa frisyrer är CA? Om jag ser en inspirationsbild hos frisören eller gör en bildsökning på olika frisyrer och väljer en ”CA-frisyr”.. Vad gör jag för fel? Jag tar väl antagligen den frisyren som jag tycker är fin och kan tänkas passa mig? Måste man göra research på varje frisyr? Har etniskt svenska bara en handfull frisyrer som är ”okej” att använda? Vem bestämmer att vissa människor har ensamrätt till en frisyr? Jag trodde att frisyrer, kläder, accessoarer etc var en fråga om vad som är mode just nu. Folk inspireras av varandra. Jag reflekterar då inte över modellens ursprung osv när jag bläddrar i modetidningar, jag tittar efter vad som är snyggt och kan tänkas passa mig.

    En tröja kan absolut vara rasistisk, stötande eller kränkande, om den har ett opassande tryck med tex en opassande text. Men en frisyr?! Det är hår!

    Snälla, förklara gärna för mig varför jag som etnisk svensk bör undvika vissa frisyrer. Frågar av genuin nyfikenhet, inte för att kritisera någon.

    Svara

     Den här yt-videon och artikeln förklarar bra:

     https://everydayfeminism.com/2015/07/white-people-black-hairstyles/

     Svara

     Förmodligen för att vissa etniska grupper har blivit diskriminerade på grund av sina frisyrval. Du kan sitta och leta efter något som passar dig medan andra grupper måste undvika samma typer av frisyrer fast det tillhör deras kultur.

     Svara

     Anonym / 11:29
     Ändå kan ingen presentera trovärdiga siffror på dennna påstådda frisyrdiskriminering. Den senaste som försökte komma med belägg gav 3 google-länkar varav 0 handlade om färgade som nekades jobb pga cornrows som frågan då avsåg.
     Det vore önskvärt om den som påstod någonting kunde presentera belägg för sitt påstående. Även om personen står på den ”goda” sidan.

     Svara

     ”Anonym/” det finns många artiklar där det skrivs om detta som beskriver som påstådda diskriminering. Inte så svårt att googla. Är länken good enough för dig??

     https://www.google.se/amp/s/www.elitedaily.com/life/culture/black-girls-natural-hair-racism-schools/1953497/amp

     Svara

     Ok så 8 anekdoter. Tack. 🙂

     Svara

  Förlåt min okunnighet…
  Men CA? Va fn betyder det?

  Är det någon ny grej? Förkortning?

  Svara

   Cultural appropriation

   Svara

   Det finns google

   Svara

    Welcome to California.

    Svara

  Men nu blir jag lite förvirrad. OM man vill klä ut sig till apa, säg gorilla, som vanligtvis har svart ansikte (finns mutanter I know) – hur gör man då? Jag har inte sett videon så jag vet ju inte vad det var meningen att kompisen skulle se ut som, men om det var en apa/gorilla så förstår jag inte var CA:n kommer ifrån? Det har ju i så fall ingenting med mörkhyade människor att göra?

  Svara

   Ett förslag är ju att klä sig i en apdräkt

   Svara

   Fast grejen var att han skulle få ett straff, behöva få sprayfärg sprayat i ansiktet osv . Det var inte meningen att han skulle klä ut sig till apa från början (omoget oavsett)

   Svara

   Man kan klä sej som en Albino apa eller hur. Finns alla möjliga fina färger här på vår jord. 😊

   Svara

  Jag förstår inte hur folk orkar hålla på? Dels att måla dig svart och klä ut sig till apa? Vem gör så? Och en vuxen människa? Tragiskt!

  Svara

  Åh gud… tramseriet fortsätter.

  Svara

  Du har fel.
  Uppsåtet spelar all roll.
  Ska du döpa om bloggen till ”ängsliga vita feministens CA-bevakning”?

  Svara

   Adekvat kausalitet.

   Svara

   Hur menar du att uppsåtet spelar all roll?
   Att om jag inte menar någonting illa eller lägger någon värdering i att använda N-ordet så är det okej?

   Svara

    Men de använde ju inte det ordet? Du får ju dra liknande jämförelser. Han sprayade någon med svart färg utan att ha någon bakomliggande (förhoppningsvis) tanke bakom det, vs någon säger n-ordet utan att ha en bakomliggande tanke. Inte riktigt samma sak, va? Att använda det ordet är fel oavsett vad, men det går inte att jämföra det med att någon blir sprayad i ansiktet med svart färg.

    Svara

     Varför går det inte att jämföra? Båda sakerna har använts för att förlöjliga svarta.

     Svara

  https://youtu.be/O07JUwXMiCE

  Jonna använder sig av n-order

  Svara

  Ja det finns massa män som kommer undan med skit på youtube hela tiden, typ du själv Amir

  Svara

   Haha tänkte också på det..

   Svara

   Amir drar ju in sin hund på max hamburgerbar, på mall of scandinavia, in på hm butiker och cafe med..så jag menar han är väll ändå lite kasta sten i glashus

   Svara

    Ja, för att ta med sin hund på olika ställen är lika illa som det Jocke har gjort? Om du nu är såpass insatt i vad Amir lägger upp så borde du även veta att han har kollat med både Max och mos om det är okej att ta med hunden. Dessutom var han bara där en kort stund.

    Svara

  Trams. Om massa vita människor känner att de måste signalera kan de syssla med det på sina egna Youtube-kanaler, inte utkräva sin sekundära kränkthet av andra.

  Svara

  WHITE GUILT

  Svara

  Fast kollar man hans snap så säger han att han inte har fel och skyller på sina fans och ber alla hans fans be om ursäkt till honom. Han är speciell 😂

  Svara

  Förstår faktiskt inte problemet. Han målar sig svart i ansiktet och leker apa?

  Vad har det med ca att göra och hur är det rasistiskt? Är det apor som ska bli kränkta eller? Ett svartmålat ansikte är ju inte per definition samma sak som ”black face”.

  Svara

   Blackvogue_se på instagram. Kolla live och händelser.

   Svara

   Googla typ human zoo. Det är fruktansvärt. Den här videon borde bli bortplockad av youtube.

   Svara

  Tårtan skapades för att uppmärksamma kvinnlig omskärelse/stympning, vilket var orsaken till att han skrek när man skar i tårtan/honom. Väcka debatt om något väldigt hemskt som sker dagligen.

  Svara

   Om det är sant så är det ju extra tråkigt att det inte fick något utrymme alls i debatten.

   Svara

   Konstnären sa att det inte var poängen att uppmärksamma kvinnlig omskärelse/stympning.

   Svara

  Haha jag blir bara mer och mer provocerande av att du tar upp detta gång på gång. Jag hatar rasism, men seriöst, Danjal är ju själv från Turkmenistan? Och hur många exempelvis afrikaner är SVARTA? I detta fall skulle Danjal få straff (dvs sprayfärg som nog är typ 400 spänn billigare än en gorilladräkt minst) och spela in en liten musikvideo till sin låt monkey monkey. Jag hade INGEN minsta lilla tanke på någon mörkhyad person när jag såg klippet, utan SJÄLVKLART är det vettigt att vara helsvart om man ska vara gorilla.
  Människor SKAPAR problem och CA genom att ens reagera på detta. Jag ser ett större problem i att många av er uppenbarligen kopplar samman mörkhyade personer med apor. Jag gör det då inte. För övrigt var den skändade tårtan världens sämsta jämförelse.

  Svara

   Exakt mina tankar i ord

   Svara

   HALLELUJAH AND AMEN!!!

   Svara

   TACK!!

   Svara

   Fast en apmask kostar typ 100 spänn

   Svara

    Vid en snabbgoogling innan mitt inlägg kostade en (enkel) dräkt 499, antagligen plus straff.
    Med tanke på Jocke och Jonnas extrakostnader med huset är det antagligen pengar de hellre lägger på annat. Gissar att de hade sprayfärgen sen innan då de haft den i håret.
    Oavsett så var det verkligen övertydligt att Danjal skulle sprayas för att vara APA (inte mörkhyad person) och göra en hemmamusikvideo som dessutom övertydligt heter MONKEY MONKEY.
    Hån mot olika folkgrupper är fruktansvärt, men detta var så övertydligt allt annat än det.

    Svara

     Inte straff (vet inte hur min autocorrect tänkte 😅) utan frakt*

     Svara

   Danjal är icke-svart POC (person of color), vilket betyder att han inte har tolkningsföreträde om frågor som berör svarta. I mellanöstern förekommer mkt rasism mot svarta också, se exempelvis det som pågår i Libiyen där man säljer svarta människor för att utföra arbete under slavliknade förhållanden i arabländer.

   Det spelar ingen roll hur du tycker något är rasistisk eller ej. Det finns tillräckligt många vittnesmål från svarta människor världen över och i Sverige (se exempelvis instagramkontot svartkvinna) som vittnar om att man som svart person jämförts med en apa. Alltså i NUTID. Man får respektera att så länge rasistiska hatbrott fortfarande sker så är sådana här utklädnader känsliga och man bör ej göra dem. Utrota rasismen mot svarta först sen kan vi snacka…

   Svara

  Men om man typ vill klä ut sig till en svart panter? Är det då okej att måla ansiktet helt svart? Är det endast en svart apa man inte får måla sig till? Eller får man överhuvudtaget inte ha svart färg på ansiktet? XD Jag orkar inte.

  Svara

   Fast på vilket sätt menar du att du ser ut som en panter endast om du är målad i svart? Pantrar har väl morrhår? Nos? Öron? Svans?

   Svara

    Och varför kan du inte klä ut dig till en panter i en annan färg?

    Svara

     F, det är människor som du som bidrar till att förvandla det här landet till rena rama Kalle Anka-landet. Skäms på dig!! ”Varför kan du inte klä ut dig till en PANTER i en annan färg?”. JAG ORKAR INTEEEEEEE

     Svara

     Ja? Om din panter varken har morrhår, nos, öron eller svans kanske du borde klä ut dig till en panter i en annan färg. Eftersom pantrar inte nödvändigtvis är svarta så antar att jag att du endast försöker provocera.

     Svara

     För att pantrar per definition är svarta?

     Svara

     Hur många färger har en panter?
     1 gissar jag på.

     Svara

     Så vitt jag vet så finns det endast svarta pantrar i naturen. Det är vad jag kallar en melanistisk jaguar, eller leopard. Och sen kanske finns det albinos. Thats it. Vilka andra färger finns det annars tro?
     Verkar helt klart vara billigare och enklare att bli en gorilla dock, då inga morrhår, svansar och öron behövs.
     Som du inser så pratar vi om djur här och inte människor. Det är inte rasistiskt att klä sig till ett djur.

     Svara

     Jag får väl säga n-ordet? Det betyder bara svart på spanska? Får man inte nämna vissa färger längre? Tänk om jag åker till Spanien då och vill köpa ett par svarta skor och inte får uttala ordet? Det har gått alldeles för långt nu.

     #kränkt

     Svara

     Henrietta. Vet inte riktigt vem du svarar, men jag håller med dig om att det inte är rasistiskt att klä ut sig till ett djur. Att endast måla sig svart är dock inte att klä ut sig till ett djur 🤷🏽‍♀️

     Svara

     F, jag anser att han kan vara en gorilla, en budgetvariant. En snabbvariant. Hans kläder var också svarta, just för att vara helt svart. Låten bekräftade allting då den heter Monkey monkey, och han spexade runt som en apa typ.
     Jag tycker inte att du bestämmer hur många djurattribut man måste få in för att bli betraktad som ett djur. Då är dom flesta barnen med ansiktsmålningar illa ute enligt mig, då det inte finns några rosa tigrar.

     Svara

     herregud… Är bara okej att klä ut sig till rosa pantern från och med nu, annars är du rasist. Kan man bli mer lättkränkt *suck*.

     Svara

  Jag är trött på människor som inte ser kopplingen mellan blackface/apor och svarta och att de tror att de är bättre människor för att de gör en grej av att ”jaaag tänkte minsann inte på svarta när jag såg den här killen som var svartmålad som en kul grej”. Ni är inte bättre människor än oss som ser kopplingen, möjligtvis är ni mer opålästa om historien mellan svarta och vita.

  Svara

   Jag kan bara tala för mig själv men 1 jag tycker att måla Black face är fel men 2 det här är inte ett fall där det är det jag ser då tex de karakteristiska stora röda eller vita läpparna inte finns med.

   Svart färg enbart kommer jag inte tänka på black face och tycker nog tvärtom från dig att om man ser det så letar man efter saker som inte finns. Googla bilder på black face så ser du vad jag menar. 💚

   Svara

    Jag behöver inte googla bilder på Black face. Jag är exakt lika medveten som du om hur de ”brukar” se ut. Jag menar generellt om det så gäller detta, hms aptröja eller ca så finns det jämt folk som ska poängtera att de som ser kopplingen är de riktiga rasisterna och göra en grej av att de själva ”inte ser färg” och det gör mig trött.

    Svara

     Ok. Du menar generellt. Menade inte att förolämpa dina kunskaper heller. Förstod bara inte…

     ….hur menar du på att kopplingen kleta svart färg i ansiktet för att likna en apa borde associeras med black face? Har man inte förminska det begreppet då? Eller är det inte det du säger alls? Säger du bara att om man hävdar att man inte ser rasism så finns den inte? I så fall förstår jag din frustration och håller med men tycker det här fallet var extremt dåligt att lyfta det på därav hur min kommentar till dig.

     Svara

     Håller inte med. I mina ögon ÄR du rasisten eftersom du kopplar svart färg/apa med CA/rasism. Lite som när muslimer menar att de skyddar kvinnor genom att uppmana kvinnor att täcka sig för att inte män ska bli lockade att våldta. Det är ju männen som vill våldta som det är fel på (alltså de som SER kvinnokroppen som något lockande). Genom att hela tiden belysa att kvinnokroppen ska skyddas/döljas eller att apor är lika svarta människor så ger man bara bränsle till elden/sexism/rasism. Sluta SE kopplingar som inte borde finnas 2018. En apa är INTE lik en svart person och kvinnor kam klä sig hur de vill utan att de får skylla sig själva om en man våldtar dem!

     Svara

     ”Antirasisterna” ÄR de största rasistrna av alla. Allt de ser är hudfärg. Som SVT som ville ha mångfald och därför letade efter svarta programledare. Som om mångfalden sitter i hudfärgen. Ta in någon från SD så får ni mångfald bland alla miljöpartister istället.

     Svara

  Vilken sjuk tårta 😱

  Svara

  Måste ställa en hypotetisk fråga.
  Om jag skulle gå på maskerad och ville klä ut mig till en sotare… som de såg ut förr… när de kröp ner i skorstenarna… och blev sotiga och svarta.
  Är det då OK att måla sig svart i ansiktet?
  Väldigt nyfiken

  Svara

   Så länge du inte ser ut så här tycker iaf jag det är ok.

   http://www.museumoffamilyhistory.com/ajolson-blackface.htm

   Svara

   Kan du inte ha på dig sotarkläder och sotarutrustning? Inte måla dig helsvart utan sotig istället?

   Svara

   Måste du va en sotare? Är det din dröm att klä ut dig till en? Sluta hitta på grejjer som ändå inte är relevanta

   Svara

    Så ni antirasister/vita riddare tycker på allvar att man inte längre får klä ut sig till sotare eller panter? Seriöst? Får man klä ut sig till ”natt”, fladdermus eller Barack Obama då? Slav?

    Svara

     Vem har skrivit att man inte får klä ut sig till en panter?

     Svara

     Det stod högre upp bland kommentarerna. Men en svart panter är okej alltså? Bra, då vet jag. Panter ok, sotare inte ok.

     Svara

     Varför måste man klä ut sig? Är ni vuxna eller barn?

     Svara

     Nej det står inte högre upp i kommentarerna. Du får nog läsa igen.

     Svara

     Frågar du seriöst om du får klä ut dig till slav? Mår du bra eller?

     Svara

     Ett par exempel på hur du kan klä ut dig/måla dig till apa utan att måla dig helsvart i ansiktet kan du lätt hitta med lite bildsökning på google: https://www.google.se/search?q=monkey+face+paint&client=ms-android-samsung&prmd=ivsn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjY-Jy-i-nZAhXCxaYKHbG9A6gQ_AUIESgB&biw=360&bih=559#isa=y

     Här kan du också se hur man kan klä ut sig till en svart person utan att måla sig svart i ansiktet: https://me.me/i/kid-came-to-halloween-party-at-school-dressed-as-his-7642753

     Vill du klä ut dig till slav, panter eller natt så kan du med all säkerhet också göra det utan att för den sakens skull måla hela kroppen i svart (rätt säker på att ingen ser att du är panter direkt bara för att du doppar dig i svart färg och sen går på fest. En panter exempelvis har ju fler attribut än helsvart kropp; öron, päls, svans osv).

     Svara

     . , För att man går på maskerad! Jävligt dålig stil att inte klä ut sig om det handlar om en fest där man ska klä ut sig!

     Svara

   Hade nog valt blå eller rosa färg så ingen blir kränkt men välj nog bort rosa så inte grisarna blir kränkta 😂 ta bort färgen blå också, smurfarna blir nog upprörda då

   Svara

    Hahahaha😂

    Svara

    Du får faktiskt ta och välja bort det blå också för när jag fryser, och det gör jag jämt så här års, blir min bleka, vanligtvis grisrosa hy alldeles blekblå. Kräääänkt!

    Svara

     välj bort rött också för jag rodnar väldigt lätt och blir faktiskt känt när folk klär dig i rött!!!! eller sminkar sig i rött!!!

     Svara

  Ugh, tycker bloggen blivit lilla flashback/familjeliv sista tiden. Förstår att det drar kommentarer när det handlar om kontroversiella ämnen men stämningen blir så tråkig.

  Svara

   Ja kan vi inte bara få läsa om Foki och Gabjoss istället så allt blir så där mysigt jämntråkigt?

   Svara

  En helt annan tanke, spraymålades ansiktet?! Det lär ta några dagar innan det försvinner, eller?

  Svara

  Slut mellan knivis och bladis igen!

  Svara

  Så bra o viktigt inlägg.
  Denna diskution kom upp på en tjejgrupp på fb igår med.
  O jag var väl bland dom första som skrev att detta inte var ok och att Jocke bör tänka lite längre på vad han lägger ut o sina unga fans.
  Direkt va de ju kommentar som men vadå han skulle ju vara en apa o dom är ju svarta.
  Men de är ju inget fel med det
  Varför skulle det vara fel?

  Då kan man ju tycka att Jocke som ex ofta jobbar med partykungen hade väl ex kunnat fixat en dräkt/mask ist då hade det varit mer ok.
  O om jag förstod de rätt skulle detta även vara till en musik video?
  Hoppas att han tänker om då och ej upprepar detta igen

  Svara

  Och det där med tårtan. Vilken jävla fälla! Man firar organisationens 75-års dag med en tårta. Jätteförvirrande när det finns press och allting på plats och kaffet på gång och har kniven och tallrikarna på plats, men sen kräver folk ens avgång när man ska ta och skära en bit av tårtan. Sluta gillra sådana här fällor till folk som gillar tårta!

  Svara

  Fast.. är det verkligen blackface om syftet är att klä ut sig till en apa? Hade väl varit en HELT annan sak om syftet var att likna en människa.

  Svara

  Folk ba ”men syftet är allt, och han meeeeeeenade ju inget rasistiskt”.

  Guess what? Intent isn’t fucking magic.

  Svara

   Vi noterar att du tycker det, samt att du inte gillar olika. 🙂

   Svara

  vadå apor är alltid svarta! orangutanger är ju orangea!
  finns ju gula, bruna. röda.
  seriöst urdålig bortförklaring!

  Sen vet vi ju alla att jocke och CO har ett stående samarbete med partykungen…så seriöst svårt att maila och säga sänd en apdräkt till oss!!!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.