To whom it may concern…


Med tanke på hur mycket åsikter det finns kring föräldraskap, uppfostran, jämnlikhet och feminism så är jag inte ett dugg förvånad över att många av Paulas följare ifrågasätter hennes beslut att bli överlämnad av sin pappa till Hugo framme vid altaret den dagen de gifter sig.
Vissa kallar det bakåtsträvande medan andra påstår att det helt går emot den feminism som Paula säger sig stå bakom.

Om du tycker att det är att gå emot ditt feministiska ställningstagande att bli eskorterad av din pappa på din bröllopsdag så ska du givetvis inte göra det, men samma acceptans borde väl finnas för den som faktiskt vill det?
Handlar det inte om vilken värdering man lägger på den här gesten? Om man som Paula tycker att det är en fin sak att göra som på intet vis handlar om ett feministiskt bakåtsträveri, varför ska man då inte göra det?
Herregud, det finns väl mängder med saker i bröllopsgenren som i så fall borde klankas ner på minst lika mycket som det här?

Vit brudklänning? Den vita färgen på klänningen symboliserar oskuldsfullhet och trots att jag varken var med i sovrummet när Molly eller Leonore blev till så vågar jag mig på en gissning att Paula inte längre är oskuld.

Möhippa? En lugn tillställning där brudens vänner överlämnar presenter bestående av hushållsattiraljer som bruden kan få användning för i sin nya roll som husmor. Ja, för hittills så har ju Paula hållit sig helt borta från köket så vida det inte handlar om att slänga ut Hugos havregryn genom fönstret när de bråkat.
Annars är hon nog en riktig novis i köket.

Morgongåva? Brukade vara en lagstadgad gåva som gavs morgonen efter bröllopsnatten till kvinnan för att trygga hustruns eventuella änkedom.

Att peka på och hävda att det just är faderns överlämnande av bruden till den blivande maken som är bakåtsträvande och anti-feministiskt är sannerligen att ha på sig de smalaste av skygglappar.
Döm i så fall ut hela konceptet bröllop eftersom det mesta är baserat på förlegade traditioner utan relevans i dagens samhälle.
Om det är anti-feministiskt att bruden åtföljs av sin far längs altargången, borde det inte vara detsamma om bruden går själv mot sin blivande man?
Varför är det i så fall inte bruden som står där framme och väntar och den blivande mannen är den som går in sist? Det borde väl vara feministiskt så det förslår?

Det mesta som omger ett bröllop är baserat på gamla traditioner som inte har någon riktig betydelse idag men ändå är det just denna lilla grej som många hänger upp sig på.
Varför?

Gå själv, gå tillsammans, hjula eller åk skateboard ner för altargången för all del…
Glöm inte hjälmen bara…

159 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  För att fölk har för mkt fritid.

  Svara

  Därför att de traditioner som du räknar upp har anpassats efter dagens samhälle. Att pappan lämnar över bruden har inte förändrats på något sätt.

  Svara

   Det beror väl på? Om du inte längre ser på den vita klänningen som ett tecken på brudens oskuldsfullhet så kan väl jag bestämma hur jag ser på en fars eskorterande av dottern längs altargången? Som en fin gest, på samma sätt som den vita klänningen nu för tiden inte är någonting annat än just det – en fin, vit klänning.

   Svara

    Som jag minns det, var det vanligt att ha svart brudklänning fram till att Drottning Victoria år 1840 (UK) valde att ha en vit klänning. Detta var ovanligt på sin tid och spred sig sedan som en löpeld genom Europa, särskilt för att visa att man hade pengar genom att bära envit klänning som endast kunde bäras en gång. Innan dess hade man oftast svarta klänningar, folkdräkt eller mönstrade klänningar.

    Det var främst kyrkan som har propsat på att den vita brudklänningen ska förmedla kyskhet etc… Men egentligen har det inte med varandra att göra, utan mycket mode + pengar som gjorde den vita klänningen poppis – iaf om man kikar på historia.

    Svara

     Skulle precis skriva samma sak om färgen på brudklänning.

     Svara

     Åh, tack för historielektionen!

     När jag läste ”Mina drömmars stad” funderade jag på varför mamman önskade en vit klänning till Lotten, som istället köpte en byrå för pengarna och lånade en svart. Att en lånad svart var mer praktisk för en tvätterskas flicka var inte så svårt att lista ut. Däremot var hela färggrejen svår, och eftersom jag var så inne i berättelsen tänkte jag inte på att googla. Så, tack! 🙂

     Svara

    Att bli överlämnad av sin far är inte en kvarlevande svensk tradition, utan en ganska modern företeelse – direkt från hollywood. Min far som är prälle brukar informera brudpar om detta, och att det inte är en människosyn kyrkan står bakom. De flesta brukar ångra sig när de inser amerikanisering och innebörd.

    Svara

     Tack, vad skönt att någon mer hade koll på detta! Blir tokig på att folk tror att det är något man gjort i Sverige förr.

     Svara

   Klart även den traditionen förändrats. De flesta bor inte hemma eller försöjs av sin pappa när de gifter sig eller behöver hans tillåtelse. De flesta som gifter sig har valt sin partner och pappan hade ingenting med saken att göra.
   Blev såhär mycket kritik när prinsessorna gifte sig och överlämnade av sin pappa/kungen? 🤔

   Svara

   Det har den väl visst? Nu för tiden är det ju bruden som ber sin pappa om detta och pappan blir hedrad att få ha en del i ceremonin.

   Svara

    Jag håller helt med dig. JAG bad min pappa ( vår kvinnliga präst va inte så nöjd) Men jag e glad att jag gjorde det (min mamma dog när jag va 5) Jaf ville min pappa skulle få gå med mig. Det är jag så glad för idag. Min pappa blev mycket sjuk strax där efter och finns inte me oss idag. Jag tittar med kärlek på bilder då vi går in i kyrkan. Jag vet att min pappa inte såg det som om jag blev överlämnad till annan man. Han har uppfostrat en stark och självständigt kvinna

    Svara

   Det förekommer att båda föräldrarna lämnar över bruden, eller bara mamma. Jag ser det inte alls som något anti-fem. För mig symboliserar det att man nu bildar familj med en annan människa och att ens lojalitet & prioriteringar skiftar. Har sett att män vandrar upp till altaret tillsammans med sina föräldrar och sen inväntar bruden, så visst har den här seden anpassats och förändrats.

   Tycker det är en vacker tradition oavsett. Och framför allt upp till varje individ att tolka som hen vill, inte samhället. Är det inte du som ska gifta dig kan du knipa igen pajhålet 😊

   Svara

    Det är ingen vacker tradition – i alla fall inte i Sverige. Den är importerad från USA och UK. Om man absolut vill bli bortlämnad bör ju brudgummens föräldrar också lämna över honom.

    Svara

     Läste du överhuvudtaget vad jag skrev?
     (Tips: ”Har sett att män…”)

     Svara

  Fast just grejen med arr bli överlämnad är ny för Sverige och något som jag tyckt är fint med det här landet att det inte varit så tills nu typ de sista 10 åren.

  Tycker det är rätt tramsigt hur många kopierar USA rakt av. Men sen tycker jag iofs att allt som innefattar religion är dumt. Gillar regeringens utspel idag om att slopa religiösa friskolor.

  Svara

   Att religiösa friskolors vara eller icke vara ens är en fråga är bland det mest bisarra någonsin tror jag. Religion är ju för sjutton ett motsatsförhållande till kunskap och skolan är till för kunskap. Hela debatten borde aldrig blivit längre än ett klart och tydligt ”Nej!”.

   Svara

    Instämmer.

    Svara

    Men dessa skolor följer läroplanen som alla andra. Många kristna skolor är bra mkt mer integrerade än många andra skolor. Där går kristna, ateister, muslimer etc. regeringens utspel om att religiösa friskolor, per se, motverkar integration är helt klart osant och ohederligt att göra till en sanning.

    Svara

   Det är trist att många unga tydligen tror att det är en gammal svensk tradition att pappan överlämnar bruden. Det stämmer inte. I Sverige gick brud och brudgum tillsammans fram till altaret, som jämställda parter. Varför ska vi anamma en anglosaxisk sed som bara markerar kvinnan som omyndig?

   Svara

    Precis. Överlämnandets har varit en amerikansk tradition, inte svensk. I Sverige har man gjort en poäng av att båda går till altaret – symboliserar äktenskap av fri vilja. inget överlämnande av kvinna från en man till en annan. Tycker det är fint.

    Svara

  I svensk sed, till skillnad från i anglosaxisk, har brudparet av tradition gått fram till altaret tillsammans som en symbol för att man går in i livet tillsammans. I Sverige har pappan aldrig lämnat över bruden, det är en importerad sedvänja i klass med halloween. Paula har väl latinamerikanskt påbrå. Kanske har man andra seder i Chile, någon som vet?

  Svara

   Ja, man ska väl gå in på ”fel sida” av varandra för att sedan närman vänder och går ut, gå på ”rätt sida” av varandra… Min syrras svärfar är präst och förklarade det så när de gifte sig.

   Svara

    Vad menar du med rätt och fel sida? ☺

    Svara

     Bruden ska tydligen gå på brudgummens vänstra sida in och på hans högra sida ut. Man byter alltså inte sida när man ska gå ut utan vänder bara på sig så bruden hamnar på brudgummens högra sida istället.

     Svara

     Brudens släkt sitter på vänster sida i kyrkan och mannens på höger.
     När man går in har man sin släkt på sin sida. Kvinnan till vänster om mannen. Efter vigsel vänder man upp och bruden fortfarande på vänster sida. Då blir hans släkt hennes släkt och tvärtom.

     Svara

    Precis. Det visar att ett par är gifta med varandra när kvinnan går vid mannens högra sida. Symboliken blir dock starkare när de två går in tillsammans innan 😉

    Svara

   Det är inget latinamerikanskt med Paula förutom hennes påbrå rättare sagt. Hon försöker få in den kulturen, eller snarare, försöker visa att hon kan den kulturen när hon egentligen inte kan jack shit. Det gäller både Hugo och henne. De mest svennebananiga halvchilenarna i stan. De har varken det chilenska språket, kulturen eller traditionerna.

   Svara

    Kom att tänka på Bianca Ingrosso som väldigt ofta och stolt ska nämna sitt italienska påbrå, pratar gärna om vad som är typiskt italiensk, att hennes beteende och tankesätt är italienskt, att hennes drömkropp är den ”italienska kvinnokroppen”… men kan samtidigt inte sätta ihop en mening på italienska och kommer förmodligen aldrig anstränga sig för att lära sig. Inte för att det är viktigt men tror många pratar stolt om sitt ursprung bara för att bilden av att vara från ett annat land känns spännande.

    Svara

     Håller med dig! Tänkte faktiskt inte på Bianca. Men samma gäller henne, hon kan ingenting av det italienska språket, kulturen eller traditioner. Lite för mycket gudfadern bara.

     Svara

     Det samma gäller ju definitivt Forni också …

     Svara

     Aha, så hon är svensk alltså? Det var en diskussion här för ett tag sen då det ansågs att man är svensk om man kom hit på 1600-talet och är blond och blåögd. Vilka är ni att avgöra vilken kultur Bianca, Paula och forni anser sig tillhöra. Det är fullt upp till dem själva. De alla har förmodligen mycket släkt i länderna, Bianca tex med sin pappas släkt så det är väl självklart att hon känner en del av det i sig själv.

     Svara

     Anonym: läs svaret till F.

     Svara

     Nej men det lite pinsamma är ju att de framställer sin italienskhet som något större och bättre än att vara svensk. Men så kan de inte ens språket.

     Svara

    Men alltså hallå. SD vill inte att man ska ha någon kulturell anknytning förutom svensk, och enligt er är de här människorna inte tillräckligt mycket chilenare/italienare för att få vara stolta över sina rötter? Kan folk bara få vara vad de vill…

    Jämför med judiska personer. Där är man jude oavsett var man fötts eller vuxit upp, om man kan hebreiska eller inte, om man genomfört en bar- eller bat mitzvah eller inte, om man går i synagogan eller inte. Man kan vara helt oinsatt och ändå känna sig präglad av kulturen och helga vissa aspekter av den. Kulturen sitter liksom i en oavsett vad. Är nog lika för de som har rötter i någon annan stark kultur, att man känner sig som en italienare/rom/chilenare/polack osv oavsett. Finns ju ”svenskar” i Usa som är asstolta över kanelbullar och deras förfäder invandrade på 1800-talet.
    Älskar sånt.

    Svara

     Nepp. Snälla, tänk tvärtom då, om en som är född i Sverige men med 100% utländsk påbrå kallar sig för svensk, höjer folk överlag på ögonbrynen. Men såklart ska svennar sno hur mycket som de vill av andra kulturer och traditioner för att senare hävda att de minsann är 2% italienare och att de bestämmer själva vad de vill va.

     SD argumentet faller platt, likaså dina andra argument.

     Svara

     Är Bianca ”svenne”?

     Svara

     Anonym; Ja, det är hon.

     Svara

     Enligt dig? Trodde att det var något som var upp till var och en att bestämma. Då kan någon annan säga att hon inte är svensk, sd:are bland annat.

     Svara

     Nej, mina argument faller inte. Om du ska försöka motbevisa dem får du göra just det.

     Om en invandrad person får svenskt medborgarskap är personen, oavsett vad någon tycker, svensk. Sen kan personen identifiera sig själv som britt, t ex. Det är upp till hen. Inte mig, inte dig.

     Svara

     Bianca är halvsvensk, hennes pappa är från Italien.

     Svara

   Tack, Jag, för att du påpekar det. Trist att många unga är så historielösa.

   Svara

  Kan tycka att själva ceremonin, särskilt den kyrkliga, är aningen förlegad men tycker inte själva konceptet är förlegat alls. För mig är äktenskap först och främst ett juridiskt kontrakt som bland annat tryggar arv, eventuella barn, regler vid bodelning och andra saker man inte kan förhandla om enligt sambolagen. Tycker att det är högst aktuellt i dagens samhälle.

  Ja, jag vet att det finns en romantisk aspekt i det hela också men jag är jurist, ni kan inte klandra mig för vad jag väljer att fokusera på, lol.

  Svara

   Jag håller helt med dig. Det där liknar min syn på det hela. Man får skilja på äktenskap och bröllop. Jag är gift men hade inget bröllop. För mig är det en rätt så löjlig tillställning då jag ser äktenskapet som något juridiskt mellan mig och min man. Vi skriver på ett papper, har nya rättigheter och skyldigheter gentemot varandra men i övrigt ändras inget. Vi har varit sambos länge och har redan ett liv ihop. Kändes dumt att bjuda in folk för att vi tänkte fortsätta ha ett liv ihop men nu på papper också.

   Svara

    ”Kändes dumt att bjuda in folk för att vi tänkte fortsätta ha ett liv ihop” fullkomligt älskar hur det, när det rationaliserades, fick bröllop med tillhörande fest att låta sjukt bisarrt. Satte ord på en tidigare obestämbar känsla av olust jag har känt inför hela grejen med bröllop(sfest)

    Svara

    Här är en till som är gift av juridiska skäl. En snabb ceremoni i rådhuset. Hade det varit nog att skicka in ett papper med bådas underskrifter så hade det räckt för oss. Nu mera skulle det väl funka fint att använda bank-id för att godkänna äktenskap med varandra tycker jag 😄

    Svara

     Samma här, firade med att åka och jobba efteråt 😂

     Svara

    Likadant tänkt och gjort här! Men så här tolv år senare ångrar jag faktiskt lite att vi inte hade nån fest, det är så himla sällan hela släkten träffas – typ bara på begravningar… Jag har väl helt enkelt lärt mig med åren att man inte ska underskatta traditioner och ritualer, de kan markera ”övergångar” i livet på ett rätt trevligt sätt 🙂

    Svara

   Tänker samma. Visst var det romantiskt att gifta sig men framförallt blev det enklare rent juridiskt, ett samboavtal är inte lika ”säkert” som att vara gift.

   Svara

  Tur att jag inte bad min pappa lämna över mig, han var nämligen för full och missade hela bröllopet…

  Svara

   Och min tackade vänligt men bestämt nej till att närvara vid mitt, trots att han fick flygbiljetten betald. ”I’ll be there in spirit”, hälsade han.

   Svara

   Och min har visat absolut noll intresse av mig de senaste 10 åren så inte ska han få ”lämna bort mig” till en man han aldrig brytt sig om att träffa.

   Svara

  Att bli överlämnad av sin pappa är ingen svensk tradition. Om man gifter sig i svenska kyrkan får man i många fall inte göra det då den svenska traditionen är att brudparet går in i äktenskapet tillsammans. Dessutom ställer sig svenska kyrkan inte bakom att bruden ges bort av sin far.

  Svara

   Men bla kungabarnen har ju gjort detta? 🤔 Sådant borde man väl få välja själv. Värre att svenska kyrkan ska bestämma vad som är okej än att man själv väljer att göra något kan jag tycka 🙂

   Svara

    Svenska kyrkan är en organisation som självklart har rätt till att ha ståndpunkter i massa olika sammanhang t.ex. huruvida en brud ska ledas till altaret av sin far eller ej. Passar inte organisationens åsikter och ståndpunkter för dig är det fritt fram att inte vara med i organisationen genom att inte gifta sig i svenska kyrkan. Inte svårare än så.

    Svara

     Återupprepar mitt svar precis nedan, Svenska kyrkan förbjuder inte brudöverlämning, men paret ska vara beredda på att många (dock inte alla) präster gärna tar upp detta till diskussion och problematiserar det. Men nekad blir man inte.

     Svara

    Det finns ingen officiell hållning i Svenska kyrkan om hur brudparet bör ta sig till altaret, men många präster tar upp frågan med brudparet om var denna (och andra moment i vigsel) betyder och kommer från, och att just detta inte är en svensk sed (okunskapen om detta är stor) och vad den från början symboliserar. Många par är faktiskt ganska oreflekterade, och jag har varit med flera gånger att par har ändrat sig när jag förklarat innebörden för dem. Men förbjuder dem är det ingen som gör!

    Det var f.ö. en ordentlig debatt kring Victorias vigsel eftersom de valde att låta kungen lämna över henne, men som tur var kom de fram till en kompromiss. Tyvärr har detta bruk ökat efter deras vigsel, eftersom många ser det på TV och tänker att om kungahuset gör så, så måste det vara en gammal svensk tradition. Kungen och Silvia gick in tillsammans, men det är det ju få som minns…

    Svara

    Det var massor av debatt innan Victoria gjort det, många från kyrkan var emot, och det slutade med en kompromiss där hon gick halva vägen själv.

    Svara

  Min pappa ledde mig i kyrkan till min man när vi gifte oss. Prästen var lite emot det, men undrade om jag kunde ta det sista stegen själv, så alltså ingen ”överlämning”, vilket jag gjorde. Jag tyckte det va en fin grej att göra tillsammans med min pappa, trots det ses som förlegat av vissa.

  Svara

  Gifter mig snart
  Jag tycker det känns tryggt att jag ska gå tillsammans med min blivande man. Kommer ju vara så himla nervös. Dessutom är det ju det bröllopet handlar om. Oss. Min pappa är inte inblandad i vår relation.
  Min pappa är den blygaste i världen, så han skulle ändå inte vilja, även om jag frågade honom, haha.

  Svara

  Den svenska traditionen påbjuder att brudparet går in tillsammans uppför altargången för att visa på bådas frivillighet. Att båda är fria individer som väljer varandra och ingår tillsammans i äktenskap. Det tycker jag är en oerhört fin symbolik. Sedan har alla naturligtvis rätt till sina egna önskemål. Men brudöverlämning är mer en amerikansk tradition som blivit populär på senare år.

  http://www.na.se/slakt-o-vanner/vad-tycker-prasterna-sjalva-om-brudoverlamning

  Svara

   Ja precis så! Tycker att det svenska sätter är så fint. Det känns fel att så många vill bli ledda av sin pappa, överlämnad från en man till en annan. Ingen vill ju bli ledd av sin mamma? Vad har pappor med sina döttrars äktenskap att göra?

   Svara

    Om jag hade gift mig hade jag velat bli ledd av både min mamma och min papp, faktiskt. Lite som att jag lämnar den familjen för att starta en ny, egen. Inte för att mina föräldrar äger mig på något sätt men mer som att de följer med mig till starten på ett nytt kapitel i mitt liv.

    Både Chandler och Moncia blev för övrigt ledda av båda sina föräldrar ovänner btw. Kul detalj, bara.

    Svara

  Håller helt med!!
  Allt behöver inte vara (för) en kamp hela tiden. Låt människor va lite i fred och låt folk göra som dom vill, så länge det inte skadar nån annan.
  ”Alla andra” ska va så perfekta och medvetna i allt, men är man perfekt så finns det inget utrymme för att fela, och misstag får oss att utvecklas för att man måste reflektera.

  sluta lura era barn att tomten finns till en början isåfall. Det om något är väl förlegat och hemskt med ett åreteunthot. Men det är väl inte så många sugna på att göra.
  Irriterad idag tydligen haha.

  Svara

   Skulle aldrig lura i mina barn att tomten, påskharen eller tandfén finns på riktigt. Pratar om dom som sagofigurer likt babblarna, bamse och Pippi.

   Svara

    Tack!! Jag kommer definitivt inte lura i mitt barn att tomten finns. Mkt nöjd med detta beslut men gissar att resten av släkten, som fortfarande kämpar med att övertyga den skeptiska sexåringen (inte mitt barn) om att tomten fortfarande finns. Så sjukt?! Minns att jag själv när jag ”kom på” lögnen som liten tyckte att de vuxna varit så OERHÖRT pinsamma.

    Svara

     Jaha. När jag insåg att det var pappa som var tomten så frågade jag mamma om tomten fanns och hon så att han fanns om jag ville. Svarade då att jag nog vill att han ska finnas men året därpå skippade vi tomten och det kändes jättenaturligt och fint. Tomten var en rolig grej och jag har jättemycket tillit till mina föräldrar även fast jag ”trodde” på tomten och påskharen. Det gjorde ju bara barndomen lite mer magisk. Är för övrigt väldigt viktigt för mig med sanning och källkritik så det är inget som har påverkat mig så. Allt behöver inte vara fakta med barn. Man kan faktiskt leka att man letar efter troll utan att springa efter och skrika: ja var är ni trollen,som är en sagofigur som omöjligtvis kan finnas i verkligheten!!!!!??? Eller?

     Svara

     Det är skillnad på att hänga med i barns fantasi och lek och på att ljuga om att tomten finns på riktigt. Barn är inte dumma och kan leka ihop med vuxna utan att bli förvirrade och blanda ihop fantasi och verklighet, skulle min mamma sagt att troll finns på riktigt hade jag aldrig vågat leka i skogen själv. Men hon hängde med i min lek när jag berättade om stenar och troll och då blev det på mina villkor.

     Svara

     Rölleka,
     Ja, jag trodde aldrig på tomten som barn och minns en gång när pappa var utklädd och jag fattade att det var han. Då var jag runt 3 år och hade min familj då försökt övertyga mig om att det inte var pappa utan tomten hade jag blivit väldigt förvirrad. Det har aldrig varit någon tvekan om saken för oss.

     Svara

     Din mamma ville absolut inte ”lura” dig att tomten finns, men lät dig leka själv i skogen? 😶

     Svara

     Ja på 90-talet gjorde man så, alla ungarna kom och gick som vi ville i bostadsområdet som var omgivet av skog. När det var dags för lunch eller middag så öppnade mamma fönstret och ropade ut över skogen och då sprang vi alla fram ur våra gömmor. Föräldrar brydde sig inte så mycket då om vad som stod på familjeliv.

     Svara

  Den vita brudklänningen har aldrig symboliserat oskuldsfullhet utan rikedom. Förr om åren gifte man sig i hembygdsdräkt alt söndagsdräkten som ofta var svart.

  Svara

  Varför publiceras inte mina inlägg med kritik mot dig? Jag varken svor eller gick till personangrepp. Har redan frågat en gång men får inget svar och inläggen publiceras inte. Återigen så gör du vad du kritiserar andra för..

  Svara

  Bara att gifta sig är en tradition som grundar sig att pappan lämnar över sin dotter till en annan man som kan försörja henne. Så att haka upp sig på andra detaljer kring äktenskap är urlöjligt.

  Svara

   Jaså? Säg det till alla övriga kulturer som inte ser kvinnan som ett föremål.

   Svara

    Ska jag säga det till alla övriga kulturer? Jag trodde posten handla om ett äktenskap som sker i Sverige i svensk kyrka? Men säg mig vilken mer kultur ska vi ”säga ” något om? Du får vara mer specifik

    Svara

    Vilka kulturer är det skulle jag vilja veta?

    Svara

  Detta är löjligt. Är jag satt på modd pga kritik mot dig?

  Svara

   Dina kommentarer fastnade någonstans på vägen men de har släppts på nu så du kan lugna ner dig igen… 🙂

   Svara

   Vart är din oerhört intressanta och viktiga kritik nu då Anonym?

   Svara

  Läxar inte upp enskilda personer om val som är viktiga för dem, men för mig hade det känts som en vinkning till överlämnande av dottern och arrangerade äktenskap om min far ledde in mig till bröllopet, och bakvänt I synnerhet eftersom det finns en tradition som är till för att symbolisera att man går in i äktenskapet av egen vilja. Bortgifte är liksom i full blom världen över, varför romantisera det? Ännu värre om min partner bett pappa om min hand…

  Men alltså den här typen av resonemang (som verkar vara en favorit?) – ”vart går gränsen – nähe ingen skarp gräns?! – då ska du inte ha någon ståndpunkt alls!” Hur bra är de egentligen? Jag tycker inte det finns någon skarp gräns med bröllopstraditionerna där det ena är tydligt rätt och tydligt fel. jag tycker ändå sänder fel signaler att t ex fråga fadern om dotterns hand…samma med ca alla andra etiska frågor i världen, finns inga tydliga gränser men ändå måste man kunna ta ställning ibland.

  Svara

   Exakt!!! Håller med så otroligt mycket!!! Allt i livet är inte ett paket och antingen accepterar man allt eller inget.

   Svara

  Det är inget latinamerikanskt med Paula förutom hennes påbrå rättare sagt. Hon försöker få in den kulturen, eller snarare, försöker visa att hon kan den kulturen när hon egentligen inte kan jack shit. Det gäller både Hugo och henne. De mest svennebananiga halvchilenarna i stan. De har varken det chilenska språket, kulturen eller traditionerna.

  Svara

  Vi förnyar alla våra traditioner, som det passar oss bäst.Tycker att det är ganska fint, små gulligt, en fin gest. Jag tycker att var och en gör som dom själva känner för.

  Svara

  Så här skriver Svenska kyrkan:
  Ska pappan leda fram bruden?
  Allt fler svenskar har sett filmer där pappan leder bruden in i kyrkan och överlämnar henne till brudgummen. Detta är en amerikansk sed. En del brudpar vill göra likadant. Andra reagerar starkt mot detta som upplevs ojämlikt, som att en kvinna lämnas från en man till en annan.

  Den svenska seden är att brudparet själva går tillsammans uppför kyrkgången. Det är också i vår traditionen så, att brudparet kysser varann först efter fullbordad vigsel, utanför kyrkan.

  https://www.svenskakyrkan.se/sollentuna/vanliga-fragor-om-brollop

  Svara

  Och att kvinnan ”ska” ta sin mans efternamn känns också rätt så förlegat enligt mig.

  Svara

   Herregud vad svärmor förbannade sig över att jag behöll mitt egna efternamn. Hon var verkligen rosen rasande och ojade och hade sig till min man över hur sjukt det var att jag inte tog hans efternamn.

   Svara

   Jag tog min mans efternamn för att vi ville ha ett gemensamt namn som familj.

   Svara

    Att han tog ditt var helt uteslutet eller?

    Svara

    Jag tog min mans efternamn eftersom vi båda tyckte att det lät bättre ihop med våra förnamn än vad mitt gjorde… Känner inte att jag har ”gett upp” något, utan är glad över vårt gemensamma namn och trivs med det! Känns också fint att våra gemensamma barn har samma efternamn.

    Svara

   Min man tog mitt efternamn när vi gifte oss:)

   Svara

   Det är inte så längre. Förut var det sed, men nu är det betydligt mer varierat. De flesta par som gifter sig som jag känner har valt dens vars efternamn var mest ovanligt oavsett om det var mannens eller fruns. När jag gifte mig så kunde jag absolut inte tänka mig att ta min mans namn och han kände samma om mitt så för oss stod det mellan att skapa ett eget eller ta något namn som låg några generationer bak i släkten.

   Svara

  Jag är gift (sedan två år) och hade nästan aldrig varit på bröllop innan vårt (och aldrig kyrkligt) och jag är så glad för det. Det är nu efteråt när andra som ska gifta sig vill prata som jag märker hur låsta en del känner sig. Kvinnor (och en del män) har listor i huvudet över allt som SKA vara med på ett bröllop och inte börjat med att tänka vad är vi/vad vill vi ha. Jag säger inte att man aldrig får följa traditioner (hade själv vit klänning och har ringat på fingret) men mina lyckligaste minnen från bröllopet är från det ”som är så typiskt mig och min partner”, inte om det var rosetter på stolarna eller att varje gäst hade ett program över den 10min korta ceremonin.

  Svara

  Tycker man ska få göra som man vill, själv vill jag ha ett vit bröllop där alla måste klä sig i vit o sedan ska jag komma i världens vackraste röda bröllopsklänning bara för att mindfucka lite :-p

  Svara

  Fast att hävda att det är en gammal tradition håller ju inte riktigt i det här fallet eftersom det aldrig varit en tradition i Sverige. Hade det inte varit för amerikanska filmer hade ingen i Sverige velat göra det.

  Svara

  OT men har någon sett att Paow har ett samarbete med något klädmärke och visar upp underkläder på hennes instastory? Förra gången Paow hade ett samarbete med underkläder var hon tillsammans med Lance och då hade hon på sig en rock över för att ”inte visa för mycket”… Undrar varför hon känner att hon måste ändra sig för killar!

  Svara

   Vems insta?

   Svara

  Jag gick in med min pappa när jag och min man gifte oss. Jag valde att göra så då min pappa är äldre och sjuk, och han var väldigt ledsen över att inte kunna hjälpa till med något som alla andra i familjen. För mig handlade det om att involvera alla i familjen. Vi hade ceremonin utomhus med familj och vänner i en cirkel runt oss. Min pappa var stolt som en tupp och köpte en helt ny kostym, att han trampade på min klänning halva vägen gjorde inget :’)

  Svara

   Jättefint! ❤️

   Svara

   Så fint gjort!! ❤️❤️❤️

   Svara

   ÅH så fint! <3

   Svara

  Tycker själv att symboliken med att paret går tillsammans fram till altaret är mycket finare och starkare än brudöverlämning. Då blir altargången en bild för den resan de gjort tillsammans hittills, och nu tar de de sista stegen fram till äktenskapet vid varandras sida. Har aldrig varit med om att ett brudpar inte hållit med om detta när jag förklarat detta för dem inför deras vigsel, och inte sällan ändrar de sig i fråga om ingången också 🙂

  Svara

  Ang det där med huruvida brudens far ska gå in i kyrkan med bruden och ”överlämna” bruden till brudgummen finns varianten att man kombinerar ”amerikansk” sed med svensk.
  Gjordes t ex i samband med Victorias och Daniels bröllop då kungen och Victoria trädde in tillsammans och vid kyrkgångens mitt så ”överlämnade” kungen Victoria till Daniel som väntade tillsammans med Carl Phlip som var bestman:
  https://www.youtube.com/watch?v=c-h2WKtoOzo
  (Republikaner m fl som retar sig på kungahuset kan väl acceptera exemplet som sådant utan att påpeka att arvmonarkier är odemokratiska osv).

  Svara

   Lika illa…

   Svara

  Precis som man inte kan bortförklara black face med att man inte lägger rasistiska värderingar i det, kan man inte bortförklara brudöverlämning på samma sätt heller. Överlämningens enda syfte är att se till att kvinnan inte tar ett steg i livet själv: från sin fars förmyndarskap till sin makes, hennes hand går från faderns till makens. Därför har de allra flesta valt att slopa detta i modern tid i Sverige. Och de flesta svenska par går nedför altargången tillsammans.
  Man styr över sitt eget bröllop, men man bör veta vad det är man väljer att göra. Det finns inget tolkningsutrymme, överlämningen betyder vad den betyder.

  Svara

   Men snälla någon, om det en dag i livet kan få vara tillåtet att göra som ens hjärta säger utan att analysera allt till döds, kam det väl få vara på ens bröllopsdag?
   Det finns mycket vi människor gör som från början hade en helt annan betydelse. Jisses.

   Svara

    Det ligger ingen ”analys” bakom det jag sa, det är fakta. Och jag hoppas att du noterade att jag skrev ”man styr över sitt eget bröllop”. Kunskap skadar det dock aldrig att ha.

    Svara

     Fast det finns väl massor av traditioner vi har och praktiserar vars ursprungstanke/mening förändrats eller som man tolkar olika? Bara för att något en gång i tiden hade en speciell betydelse, så betyder det ju inte att den betydelsen kan ändras och vara olika för olika människor? Jag tänker att man själv lägger egna värderingar i allt man gör och att handlingar kan få olika betydelser beroende på hur man tänker kring dem.

     Tänker spontant på exempelvis dans kring midsommarstången. Jag reflekterar sällan över att stången är en fruktbarhetssymbol eller vad traditionens betydelse eller ursprung är, utan för mig associerar jag dansen kring stången till helt andra saker (så som att det är festligt att dansa, roligt att göra blomsterkrans och att det är en mysig tradition för hela familjen som vi ”alltid” firat). Jag tänker att det inte behöver vara så svart och vitt som du målar upp det, att en viss handling eller tradition har en statisk betydelse, traditioner förändras och vi med dem!

     Svara

  Höll på att ramla baklänges när jag var tärna på min bästis bröllop i England och prästen frågade ”Who gives this woman away?” -I do, svarar hennes pappa”. WTF på det! Själv är jag gift med en engelskman men vi gick in tillsammans samt jag behöll mitt egna efternamn. Jag är ingens jävla ”property”. 👊

  Svara

   Jag upplevde brittiskt giftemål som mycket mer fokus på det juridiska. På det bröllop jag varit på i England så skulle brudparet även skriva på ett kontrakt tillsammans innan det var klart.

   Svara

  Om jag någon gång gifter mig och mina föräldrar lever vill jag bli överlämnad av min pappa. Är inte kristen för fem öre men vill involvera min familj som jag älskar. Inte svårare än så.

  Svara

   Varför inte av din mamma?

   Svara

    Exakt, är inte mamman en del av familjen?

    Påminner mig om kungens försvarstal om boken om honom: Jag har talat om detta med min familj – och drottningen! 😂

    Svara

    Alltså alla dessa kommentarer om ”varför inte av mamma?” Nu kom denna just på en kommentar där det står att hon vill involvera sin familj som hon älskar men det har frågats igen och igen i kommentarsfältet så svarar här ändå.

    Vet ni, en dels mammor är inte underbara, det kommer faktiskt inte med modersmjölken. Hon kanske har bättre kontakt med sin pappa, hennes mamma kanske dricker för mycket alkohol eller är psykiskt misshandlande, eller kanske inte lever idag? Vad vet ni? Och varför måste ni veta?
    Några har blivit mestadels omhändertagna av sina pappor men då ska de skämmas över det pga att pappan har ”fel” kön? Eller gå med sin mamma även om de inte vill, för att hon har ”rätt” kön i det sammanhanget?

    Brukade själv lltid tänka att jag skulle gå med min mamma nerför altaret om jag någon gång gifter mig men det var innan jag fick upp ögonen för allt hon utsatt mig för, något som gör att jag fortfarande inte vågar lita på min egen verklighet eller att jag alls har en rätt att leva jag också. Ett liv av omsorgssvikt och psykisk misshandel går inte att summera i några få meningar men mina psykologer säger att det räknas som grovt så det får hålla med det. Så, därför inte mamma.

    Svara

     För det handlar inte egentligen om en invidivid. Tror du på riktigt att alla som vill att deras pappa ska leda de nerför altargången har skitmammor eller rn dålig relation till sin mamma? Det tror nämligen inte jag. Statistiskt sett är det mer troligt att fler av de har en sämre relation till sin pappa än sin mamma. Men ändå är det 9 av 10 gånger prat om att pappan ska gå med nedför altargången.

     Svara

     Också fascinerad av hur många som önskar ’gå nerför altaret’ – altaret är bordet som står längst fram i kyrkan vid vilket prästen förrättar mässan. Försöker föreställa mig människor i brudklänning som ska gå upp och nerför detta, med eller utan pappa.

     Svara

     Menar du på riktigt att du inte känner många med skitmammor? Det gör jag och jag vet att jag absolut inte är unik. Känner många med skitpappor också för den delen då de flesta av oss hade dubbelt upp med skitföräldrar. Hade inte gått med min pappa heller för den delen utan det är en fråga och ett problem att de riktiga skitmammorna inte synliggörs utan alla tar för givet att en mamma automatiskt kommer älska sitt barn och vilja göra det bästa för det. Statistik i all ära men när det kommer till föräldrar är det fan långt fler som inte är vettiga än vad statistiken menar..

     Svara

   Haha, fast kristendom och brudöverlämning hör ju inte ihop! Du kan gifta dig borgerligt, då har du hur stor valfrihet att utforma vigseln (nästan) precis som du vill.

   Svara

  Vad fan ska folk ha åsikter om det, det är väl hennes bröllop, låt folk vara ifred 👊🏻

  Svara

  Nä… om pappan ska leda in en har man sett för mycket på film tycker jag. 🙈 vår svenska tradition är ju så fin som innebär att båda går in i äktenskapet av fri vilja. Personligen tycker jag även att den amerikanska varianten ger alldeles för stort fokus på bruden.

  Svara

  Tycker hela grejen med giftermål är omodernt 😛

  Svara

  Jag skulle aldrig vilja bli inledd av min pappa, och jag tror inte han hade gått med på det heller. Det känns som en så amerikaniserad film och tv-seriegrej. Sen hade jag aldrig tagit en mans efternamn heller. 🙅🏻‍♀️

  Svara

  Jag håller med andra som säger att det finns en stark symbolik när en far överlämnar sin dotter vid bröllop. De som tycker det är en gullig gest kanske kan fundera på varför aldrig brudens mor som gör detta.

  Svara

  Om min dotter ber mig att överlämna henne om hon skulle vilja gifta sig i framtiden så hade jag blivit rörd och tackat ja och inte läxat upp henne.
  Jag har försökt att se till att mina barn blir trygga individer med sunda värderingar. Hoppas innerligt att de endast valt att lyssna på saker som känns relevanta och sållat och tagit intryck även från andra.
  Om/när det är dags för bröllop och om ovanstående scenario utspelar sig så vet jag att hon har så pass mycket på fötterna att hon lätt kan avvisa idioters synpunkter.

  J

  Svara

   Förhoppningsvis innebär hennes sunda värderingar även att hon har läst på var seden om brudöverlämning kommer från och vad den symboliserar, innan hon gifter sig…

   Svara

    Det var väl det jag skrev?!

    Det är inte lätt för alla att förstå tydligen..

    Svara

  Värst är när killar frågar tjejens far om hennes hand – OCH TYCKER DET ÄR SÅ JÄVLA ROMANTISKT!?!? Sånna vill jag bara sparka på pungen. Med stålhätta.

  Svara

   Ja det är ju verkligen att anse kvinnan totalt omyndig när man måste gå och fråga hennes farsa istället för personen själv 😕

   Svara

    Man får väl ändå anta att alla (västerländska) killar som gör detta OCKSÅ frågar den blivande bruden? Det känns väl mest som en ”fin gest” att fråga pappan först, hur töntigt man än må tycka det är.

    Svara

   Förstår din irritation och dina sömnlösa nätter.
   Den promillen av killar borde utrotas. Ett samhällsproblem, helt klart.

   Svara

    Hehe precis. Hur vågar de ha en annan uppfattning om vad som är romantiskt!!!!!11ett

    Svara

   För både mig och min man var det jätteviktigt att han pratade med mina föräldrar om att han tänkt fria till mig, och att han fick deras välsignelse/godkännande innan vi förlovade oss. Och jag vet att det betydde mycket för mina föräldrar att han pratade med dem först innan han friade till mig. Det handlar inte alls om att jag inte skulle vara myndig nog att fatta beslutet själv, utan för oss handlade det om att jag är väldigt nära mina föräldrar och deras åsikter betyder mycket för mig. Hade de haft invändningar hade det varit otroligt jobbigt och något som fått mig att fundera kring varför de inte tyckte det var en bra idé. Jag vet ju att de bara vill mitt bästa och att jag ska vara lycklig, och om de skulle ha invändningar kanske det är pga legitima anledningar… jag hade inte känt mig bekväm att gifta mig med någon som mina föräldrar inte tycker om eller anser är en lämplig framtida man för mig, och hade de haft invändningar hade vi troligtvis väntat med att förlova oss. Men nu är ju min man helt fantastisk och underbar på alla sätt så mina föräldrar blev bara helt överlyckliga över att vi ville gifta oss, och det kändes fantastiskt att de också tyckte att det var helt rätt att vi skulle gifta oss!

   Svara

    Pratade du med hans föräldrar och fick deras välsignelse? Pratade DU med dina egna föräldrar?

    Svara

     Jag berättar ju allting för mina föräldrar, så de visste att vi drömde om en framtid tillsammans och att vi drömde om att gifta oss, så det kom inte som en överraskning för dem när min man pratade med dem om det.

     Jag tror inte att min man pratade med sina föräldrar innan han friade till mig, men deras välsignelse hade jag/vi från första gången vi träffades, de började prata om giftermål redan då… Jag frågade inte hans föräldrar, och det tror jag beror på att det inte var jag som friade. Hade jag varit den som friade hade jag nog gjort det, jag vet inte.

     Svara

     Vad sa din mans föräldrar när du bad dem om hans hand?

     Svara

    Pratade du med din mans föräldrar också innan ni förlovade er?

    Svara

    Om det inte står tydligt och klart att dina föräldrar (vars åsikt är så viktigt för dig) godkänner eller rentav tycker om din partner när det är dags att förlova er så kanske det inte alls är dags att förlova sig då.

    Svara

     Det var väl det jag skrev? Att om de haft invändningar så hade det inte känts bra att förlova sig. Det tycker jag känns som ett ganska logiskt sätt att tänka, att om man har en god relation till sina föräldrar och de har invändningar mot ens partner att det får en att tänka till om det verkligen är en bra relation. Jag och min man hade länge pratat om att förlova oss, men innan han friade ville han prata med mina föräldrar först för att försäkra sig att de var med på det hela. Min pappa gjorde samma sak innan han friade till min mamma (alltså pratade med hennes föräldrar). Det var viktigt för oss att göra så, och jag förstår att man kan se väldigt olika på det hela. Men man får tycka olika, det är helt okej!

     Svara

   Creepsen när prins Carl Philip berättar om när han körde sin snabba sportbil till Älvdalen(?) för att be pappan om Sofias hand…
   Och alla här som tycker brudöverlämning och frågande om brudens hand är en ’fin gest’ – tycker ni oskuldskontroller också kunde vara en ’fin gest’? Alla dessa fenomen ingår nämligen i samma struktur och logik – den om bruden som ägodel och hennes oskuld som garanti och handelsvara.

   Svara

  Ibland känns det som att feminism handlar om att allt ska vara ”tvärtemot” – visst driver de stora, viktiga frågor. Men vissa saker går bara för långt 😂

  Svara

   Tvärtemot vaddå? Förtryck? Ja då stämmer det. Vissa driver ”stora” frågor, vissa driver ”små”. Men allt hänger ju ihop i den patriarkala strukturen.

   Svara

  Sa hej till en feminist idag. Rättegången hålls på fredag

  Svara

   Sa nej till en man idag, begravningen hålls nästa vecka.

   Svara

    Först skrattade jag men sen fastnade skrattet i halsen. För det är ju smart skrivet men det är ju sant. Kvinnor dödas av män. Fyfan.

    Svara

     Ja och män män klagar på att man inte ens får säga hej. Testa att inte få säga nej innan du tar på dig offerkoftan.

     Svara

    Kan vi köra ”Camcams nyårskarameller” i slutet av året? Isåfall nominerar jag detta till Årets Comeback 🏆

    Svara

  Tycker det är en ickefråga faktiskt. Jag gifte mig för några år sedan och är en av få i vänskapskretsen som är gift, hade en del diskussioner om det ur ett feministiskt perspektiv och det var inte mer än att jag gifter mig men förstår deras argument och den historiska kontexten. Inget ändras särskilt mkt om jag gifter mig eller inte. Finns däremot massa feministiska frågor som jag tycker är viktiga och som jag skulle vilja att fler gjorde som jag, tex föräldraledighet, vabbande och hushållsarbete. Det är ju saker som påverkar i praktiken idag.
  För mig är det inte eftersträvansvärt att checka av allt i en feministisk identitet, däremot önskar jag att vi hade ett feministiskt samhälle och jag gör många val grundat i att jag inte vill hamna i en kvinnofälla. Om jag skulle vilja att Paula och Hugo ändrade på något så skulle det va att hon slutade behöva projektleda familjen, det är ju görjobbigt och orättvist att hon ska behöva rodda mer än honom.

  Svara

  Va gulligt. Självklart fokuserar feministerna på det här, att det är fel av en svensk kvinna att själv helt o hållet vilja att hennes pappa ska leda henne nerför altargången. Men dom är helt knäpptysta om dom kvinnor 7 sverige som faktiskt påriktigt ägs av sina pappor och blir tvångsbortgifta.. Kommer aldrig kunna ta svenska feminister på allvar. Ni är patetiska.

  Svara

   Vad vet du om vad vi fokuserar på? Du kanske istället borde fokusera på vad du själv gör för kvinnorna som ägs av sina pappor?
   Det är fullt möjligt för kvinnor att tänka på mer än en sak, idag har jag gått runt och funderat på hur jag ska potträna mitt barn och skrivit lite i en grupp, samtidigt som jag är medveten om många olika problem världens kvinnor slåss med. Vem är du att bestämma exakt vad, när, hur vi engagerar oss? Sköt du ditt och engagera dig i det du tycker är viktigt. Patetiskt att lägga ansvaret på andra.

   Svara

   Fast så är det ju inte? Det är ju feminister som legat på för att ändra våra lagar som inte varit anpassade och som har kvinnojourerna dit kvinnorna kan komma, som har stödlinjer och som aktivt jobbar för attitydförändringar. Se tex fi som utifrån verkar toppstyrt, där tog det skruv fort när den nya partiledaren uttalade sig vagt om hedersvåld. Grejen är väl att det inte finns en feminism utan många och det är klart att det finns folk som är feminister och som aktivt inte engagerar sig kring hedersvåld men sen finns det många som gör det. Och ofta är de enda som gör det.

   Svara

   Det är ju just det, att det finns kvinnor runt om i världen som faktiskt på riktigt ägs av först sina pappor och sen sina män, som gör denna sed så skev. För det är ju det seden symboliserar att förmyndarskapet över kvinnan lämnas över till den äkta mannen. Det minsta vi kan göra för dessa kvinnor är att åtminstone låta bli att romantisera deras ofrihet.

   Svara

  Jag är feminist, närmast radikal sådan, och jag tycker det låter fint. Den där sortens värderingar, att en man ger bort en ägodel till en annan man, förlorar ju all betydelse om dem som gör det inte står för det. Det gör dom uppenbarligen inte alls. Ser inte felet i det då? Paula ör väl en vuxen, tänkande kvinna som står för sina egna beslut? Hon har väl inte det hör i åtanke? Ska man inte få gifta sig hur man vill utan att folk går bananas?
  Som sagt, aktionen förlorar helt något misogynistiskt syfte om de som gifter sig inte applicerat det.

  Svara

  Jag förstår hur du tänker men jag skulle aldrig vilja bli överlämnad av min pappa då jag endast kopplar det till varför traditionen skapades. Det är dock mitt eget val och det står alla andra fritt att göra precis hur de vill:)

  Svara

  När jag gifter mig nästa år kommer min bästa vän att gå med mig längs altaret där sedan min blivande väntar på mig. Det är inte frågan om något ’överlämnande’ utan ska bara symbolisera hur mycket min vän betytt för mig genom livet. Det har alltid varit vi två, sedan vi gick på förskolan mer eller mindre. Har alltid sagt att han är ”mannen i mitt liv” så för mig är det viktigt att han är en del av ceremonin (och han vill inte vara tärna 🤣). Han har stått vid min sida hela livet och för mig är det självklart att han ska stå vid min sida även denna dag ❤️. När han gifter sig med sin kille om några år kommer vi förmodligen göra samma sak fast.

  Svara

   Du har sån tur! Blir avundsjuk (och inte den ytliga blogg-varianten alla kör med), genuint avundsjuk på ett bra sät. Min pappa var hemsk. Du har sån tur, och jag önskar dig all lycka i världen,!❤️

   Svara

   ’Längs altaret’? Ni ska alltså gå fram och tillbaka längs det där bordet (altaret) längst fram i kyrkan?

   Svara

    Sillo: Nej det var självklart inte så jag menade, det var en språklig miss från min sida. Suck.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.