Same, same but different

Att jag inte tycker att samarbeten med Viktväktarna är den bästa av ideér har jag uttryckt här på bloggen flera gånger tidigare.
Elaine har använt sig av VV efter varje graviditet för att komma i form och har valt att fokusera mer på träning och styrka än kilon i sina inlägg, men i slutet av kampanjen har hon ändå publicerat antalet tappade kilon på bloggen – något som säkerligen ingick i avtalet.
Claudia Galli Concha är en annan kvinna som haft samarbeten med Viktväktarna under parollen ”Mammapeppen” men jag misstänker att det är lika många som känner sig misslyckade och nedslagna av faktumet att den nyförlösta mammakroppen inte duger som den är utan raskt ska späkas ner några kilo som de som känner sig peppade.
Jag tycker alltså att det inte är en bra idé att vikthetsa på sociala mediers stora plattformar eftersom jag tror att det skadar mer än det hjälper och av de kommentarer jag läst så är det många som håller med mig.

Men! 
Om kvinnor ska kritiseras för att samarbeta med Viktväktarna – och anklagas för att bidra till en ohälsosam vikthets – så tycker jag att samma måttstock ska gälla för män.
Men det gör det inte. Så klart.
Kvinnor som bantar med Viktväktarna kritiseras och anklagas för att bidra till kroppshets medan män som gör exakt samma sak är bra förebilder och deras flöden fyllt med pepp och hejarop.

Varför?
Varför är det ingen som skriver till Anders Bagge att han bidrar till vikthets och sjuka ideal på inlägget om sin viktnedgång?
Han använder Viktväktarna på ungefär samma sätt som Elaine och Caludia – bortsett från att han varken bakat eller klämt ut en unge efter nio månaders tid.

Ska man kritisera viktnedgång så får man väl vara lite konsekvent och låta kritiken gälla alla?
Eller?

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fast att människor män som kvinnor vill ta tag i sin hälsa är väl bra? Och viktväktarna är ju den som man äter bra och vettigt..Tycker att det är en enorm skillnad på att föda ut en unge på måndagen och sedan börja hetsa på onsdagen..läs Katrin Z .mot att ha varit överviktig i flera år och inse att det är dax. Tycker Bagge är inspirerande.Vem vill inte vara på topp när man gifter sig liksom?

  Svara

   Folk som tror att man är ”på topp” när man är smal. Ok.

   Svara

    Att tappa sin övervikt är ju att vara på topp jämfört med att vara överviktigt.
    Palla märka ord i stället för att se till helheten i en kommentar.

    Svara

     Du anser att man är på topp när man tappar övervikt. Alla anser inte att det är att vara på topp.

     Svara

     Tack!

     Svara

     Men vart nämner hon smal i sin kommentar? Skulle du vara gladare om någon som går och bär på mycket övervik inte gjorde något åt det?

     Svara

     Hanna: Lägg ägg med den där fat activist mentaliteten. Övervikt är inte bra för kroppen, oavsett vad ni säger.

     Jag, som en överviktig människa blir så jävla trött på er.

     Svara

     Man behöver inte anse att det är på topp. Man behöver heller inte skriva spydiga svar till de som gör det. Gilla olika och så. Din åsikt är inte facit.

     Svara

    Hon har dock inte nämnt ordet ”smal” en enda gång i sin text, det var något du läste in själv.

    Svara

     Kanske borde skriva ”hen”, har inte riktigt kommit in i rutinändringen än men jobbar på det 😅

     Svara

     Tack skulle till dig Lindome ,hamnade visst fel:)

     Svara

    Att väga hälsosamt och vara pigg i kroppen och i knoppen det är att vara på topp! Sluta hitta på något som inte står….

    Svara

    MEN ALLTSÅ ÄRLIGT TALAT: Vem f*n vill vara överviktig?

    Svara

     Tjocka Hetsätarkatten! Alla dagar i veckan!

     Svara

    Bästa svaret som speglar vårt samhälle

    Svara

   Jag ville inte vara i min bästa form! (BMI typ 23) Konstigt va? Får ingen ångest av beöllopsvilderna idag för jag är lite smalare än då (om man bedömer form så!). Smart tycker jag Haha :))

   Svara

   ”Och viktväktarna är ju den som man äter bra och vettigt..”

   Jag var med i Viktväktarna i början av 2000-talet och då var det allt annat än vettigt. Vet dock inte om de har ändrat sin upplägg till det vettigare sen dess, hoppas det. Jag fick i mig 950-1000 kcal/dag enligt deras metod och var konstant hungrig. Om jag åt mer än de poängen jag skulle för att bli mätt, fick jag enorm ångest (trots att jag gick ned). Mat var inte längre mat utan blev poäng man skulle räkna frenetiskt. Jag gick ned 12 kg (från bmi 26.95 till bmi 22.27) men gick upp i vikt i ganska raskt takt när jag fick börja äta mer. Viktväktarna utlöste en mycket osund och nedåtgående spiral kring ätande för min del. Jag kämpade med ätande och vikten i 15 år till (jojobantande, hetsätande, svält, en massa ångest och stress kring ätande) när jag till sist sökte hjälp i psykiatrin och fick diagnosen ätstörning utan närmare specifikation. Först nu, efter att ha genomgått terapi, börjar ätandet och tankarna och min beteende om det + kroppen ”normaliseras” så småningom. Dock sa min terapeut att detta kommer nog vara min akilleshäl resten av mitt liv, så att jag måste vara medveten om det.

   Svara

    Korrigerar:
    sitt upplägg
    mitt beteende

    Svara

     Ja. Det har ändrats en del sedan början på 2000-talet….

     Nya konceptet flex säger att alla grönsaker fisk frukt bönor etc är noll points så jo det är väldigt hälsosamt koncept.

     Svara

     Svar till MK: fast nej… det har inte ändrats särskilt mycket. Jag blev medlem och experimenterade lite. De tyckte att jag skulle äta 900-1000 kcal per dag. Om man tränade kunde man få mer kalorier att äta, men det rekommenderades att inte använda dem. Och sen när är viktväktarna sunt? Hela poängen med dem är ju att man ska kunna fortsätta äta vad som helst bara i mindre mängder. Kl säga att jag avslutade mitt medlemsskap direkt.

     Svara

   På topp är väl konstigt uttryckt. Anders Bagge har definitivt fetma. Så jag tycker det är ett extremt bra initiativ, kanske kan få fler män köra viktväktarna.

   Just viktväktarna är verkligen ett väldigt bra koncept och sunt sätt att gå ner i vikt samt lägga om sina kostvanor.

   Dock glömmer han snacka om träning vilket jag tycker är viktigast av allt men det kanske kommer framöver.

   Svara

    Kosten är det absolut viktigare för din hälsa. Smal som tjock, underviktig som överviktig. Träning ger massa hälsofördelar, absolut. Men kosten är alltid det viktigaste i helheten.

    Svara

  Som när UC jämförde sig med Leif GW Perssons bantande….näe du jag tycker inte riktigt jämförelsen håller när det handlar om att gå ner från övervikt till normalvikt. En kvinna som väger 85 kg (eller vad som nu motsvarar mr Bagges 100) och gör en förändring hade inte fått samma kritik som väger 68 kg och vill slimma kroppen.

  Svara

   EXAKT! Så dumt jämföra så det finns inte.

   Svara

  Fast jag personligen tycker det är skillnad på när folk som redan är smala och tillhör ”idealet” och hetsar till att bli ännu smalare. Samt folk som hetsar 1 vecka efter dom fött barn att man måste gå ner alla kilon FORT!
  Sen är det väll inte konstigt om folk vill gå ner sina extrakilon dom dragit på sig under graviditet? Sen att hetsa är en annan femma.

  Skillnaden med anders är att han ÄR överviktigt och han vet det själv, han säger ju själv att han vill orka röra på sig och ha samma energi som förut och bli hälsosam. Ser väll ingenting negativ med att han delar med sig av sin resa och inspirerar andra till att bli hälsosama?

  Svara

   Men herregud, hur blir du ”hetsad” av detta? HUR ”hetsar” de? Jag tror det största felet ligger hos dig om jag ska vara ärlig. Ta ansvar för dina egna känslor!

   Svara

  Men det är ju inte konstigt om personer som är större inom sociala medier får mer kritik än personer som inte är så stora? Hur många följer den här snubben liksom? Och framförallt – hur många feminister följer honom?

  Svara

   Han har 457 000 följare på Instagram.

   Svara

    Hahaha jisses, noll koll over here.

    Ignorera och carry on!

    Svara

  Mycket fokus på manligt vs kvinnligt i inläggen just nu.

  Svara

  Jag ser bara den solkiga och smutsiga displayen.

  Svara

  Jag har Bagge på insta och kan känna att det blivit lite väl mycket ”gå-ned-i-vikt” inlägg. Tycker det är toppen för honom att han tar tag i det men tyckte hans flöde var roligare innan. Men jag ser det inte som hets och det gjorde jag inte med Elaines inlägg heller.
  Däremot när jag såg Alexandra Brings bild på hennes mage efter födseln, då kände jag ”fyyyy för min egen kropp, hon har fått barn och är redan smalare än vad jag är”. Så jag insåg att jag måste avfölja henne för jag kommer inte på toppen av det just nu. Och jag tror inte att Alexandra menade att hetsa, men eftersom jag tog illa vid mig så är det ju mitt ansvar att avfölja.

  Svara

   Åh, avfölj genast! <3
   Det är så dumt att man jämför sig med andra, varför gör man det egentligen! Det skapar (ofta) så mycket onödig stress och ångest. Jag önskar att jag kunde ge alla personer där ute (som behöver det) lite extra självkänsla, inklusive mig själv!

   Svara

  Tror det är väldigt olika hur man gör det, och vem man är. Jessica Lagergren tex tror jag inte fått massa skit när hon delat sin viktresa.

  Svara

  Ser ingenting negativt med att gå ned i vikt om man är överviktig och vill leva ett längre friskare liv. Viktväktarna är dessutom ett riktigt hälsosamt sätt att göra det på.

  Svara

  Jag tror att det finns en inbyggd tro i många av oss att kvinnor vill gå ner i vikt för samhällets krav (vilket inte alltid är sant), och inte gör det av ”hälso/må-bättre”-skäl (vad det nu är), medan man betraktar mäns viktnedgångar mer som: utan yttre påverkan (vilket inte heller alltid är sant). Är det någon som överhuvudtaget förstår vad jag menar? Känns som om jag omöjligt kan formulera hur jag tänker…

  Svara

  Det beror nog på att idealutseendet enligt normen – för kvinnor – är SMAL, för att vara attraktiv.

  För män är inte riktigt samma normer för att vara attraktiva – makt, pengar, mm spelar en större roll för att män ska vara attraktiva, enligt normen.

  Vikthets gäller nog inte män på samma sätt, tänker jag, just därför – fokus för männens attraktion ligger inte på smalhet/vikt.

  Svara

  Tycker dock det är stor skillnad på när en smal/normalviktig gör reklam för Viktväktarna och att en överviktig man gör det.

  Svara

   Men vem är det som bestämmer vem som är överviktig då? Du? Eller den bantande personen? För om era åsikter om överviktig inte går ihop så kommer antingen du tycka att en person som är nöjd med sin vakt borde banta, eller om en person som du anser vara normalviktig vill gå ner i vikt så kommer du tycka att hen hetsar.

   Svara

    Det finns medicinska gränser för övervikt, det är alltså inte en subjektiv bedömning.

    Svara

    Ja alltså ursäkta men det finns ingen tvekan om att Anders Bagge har fetma vilket ör sjukligt.

    Svara

  Det är väl jättebra att människor med övervikt går ned I vikt och kan inspirera andra till samma sak.

  Svara

  Kan inte folk få göra vad de vill med sina kroppar? Om man råkat gå upp lite i vikt och vill gå ner i vikt igen, får man inte göra det då? Och lägga upp det i sitt eget flöde? Man äger väl själv rätten att lägga upp vad man vill så länge det är lagligt? Så kan vi kränkta följare bara avfölja?

  Jag har aldrig förstått vad ”hetsen” består av. Hur hetsar man? Hur går det till i praktiken och om man känner sig hetsad på (?) har man per automatik rätten på sin sida då eller är sådant subjektivt?

  Fattar ingenting.

  Svara

  Fast jag tycker det är lite sunkigt på något sätt göra reklam för viktväktarna..
  Gå ner i vikt via dina sociala medier är väl ok, framför allt om du är överviktig.
  Men hålla på och tjata om hur fantaaastiskt vv är…tröttsamt.
  I synnerhet med Elaine kändes det kostigt. Hon har ju liksom sagt innan hon är en storasyster på nätet. En storasyster som får betalt för att få en börja med viktväktarna?

  Svara

  Jag tycker inte att det är fel att uppmuntra folk till en hälsosam viktminskning, det gäller både kvinnor och män. Bra mat och motion är aldrig fel…

  Svara

  Beror ju till stor del vilka följare man har. Ovan nämnda har säkert yngre, osäkra följare som saknar självkänsla ev helt och hållet. Bagge i sin tur har en annan typ av följare och målgrupp. Ingen ytlig plattform, garanterat inga unga tjejer som är lättpåverkade.

  Tycker inte det är fel att visa upp sin viktresa öht, men är man överviktig, medelålder och gör något för sitt välmående och inte utseende så är det ju inte någon hets heller 🙂 är man däremot redan smal och hetsar om vikt/utseende jämt så kan nog andra bli provocerade 🙂

  Svara

  Skillnaden är väl att Bagge och GW är feta och det är inte Elaine och Claudia. De har kanske fem kg övervikt medan GW har femtio.. ja då har vi en hälsoaspekt på det, inte bara skönhet.

  Svara

  Jag tycker inte det är fel, så länge det inte görs i fel syfte. Dvs, kvinnor som PRECIS fått barn och dagarna efter födseln ska börja med diet. Nja, det klingar inte så bra hos mig. Men annars? Jag bryr mig verkligen inte haha. Whatever floats your boat. VV verkar ändå rätt sunt, jämfört med många andra dieter där man knappt får äta något

  Svara

   Du tycker inte att det är fel och bryr dig inte så länge folk gör det enligt de syften som du anser är rätt. Ok… Låter nog som att du bryr dig en hel del då

   Svara

  Begreppet hetsa lider av inflation. Man hetsar inte om man beskriver sin bantning och man hetsar inte när man äter en påse gifflar på bild. Vi människor måste skaffa oss starkare självkänsla och bli starkare än vindflöjar eller vad det heter. Man hetsar tex när man gång på gång kallar någon tjock och tjatar på dem att gå ner i vikt.

  Reklammakare hetsar när de visar upp ohälsosamt smala overkligt släta kvinnor och gör detta lika med ett lyckligt liv och skapar konstgjorda behov underbyggda av rädsla för att kränga skor.

  Det finns gradskillnader här varför kan vi inte acceptera detta? Att bli av med oönskad kroppshydda och gå ner till normalvikt är inte att hetsa och skapa ohälsosamma ideal. Vi måste sluta skylla på allt som skapar inre obehag på andra och hålla på och urvattna begrepp som hets och mobbning och ca osv.

  Sen en aspekt som så sällan nämns är tillfredsställelsen kroppskontroll kan ge. Att lyfta tyngre och tyngre att bli snabbare lättare osv att ta tag i sin kropp o förbättra sitt välmående kan högt en känsla av kontroll i en värld där det mesta är bortom vår påverkan.

  Svara

  Jag tycker det är stor skillnad på om en normalviktig person (som Claudia och Elaine) gör reklam eller nån som är rejält överviktig. Det är främst därför jag tycker att Bagges reklam är okej.

  Jag tycker också att kvinnor döms hårdare inom det här ämnet, men samtidigt har Jessica Lagergren fått nästan bara positiva hejarop när hon samarbetade med viktväktarna och på sin viktminskning överlag.

  Svara

  Vikt är väldigt känsligt och kan skapa triggers. När det i detta fall handlar om två mammor som vill bli av med några gravidkilon samt en man som är överviktigt, och vill bli mer sund, har jag inga problem med det. Kan tilläggas att jag själv alltid varit smal/slimmad så har väl inte direkt tolkningsföreträde gällande triggers men ser absolut inget fel med att vilja ta hand om sin hälsa. Varannan svensk är överviktig och allt fler blivande mammor är det med. Vill verkligen understryka att jag inte anser att någon som har gått upp mycket i vikt under en grav är överviktigt!! – utan att man har ett flertal extrakilon innnan man blir gravid. Vill man tappa alla kilon efter gravidet, super för dig! Mår du bättre så är jag all for it. Vill du inte och är bekväm/stolt ändå så går det minst lika bra! Alla bestämmer ju själva. Detta gäller ju även de som är överviktiga såklart, men det är ju inte bra för hälsan och kommer med flera nackdelar.
  Med det sagt kan jag förstå hetsen kring de som redan är ”normal”viktiga som pratar om att de ska gå ner i vikt samt kvinnor som är nyförlösta. En viss bloggare har en tendens att nämna när hon inte äter efterrätt och varför, vilket är väldigt onödigt. Är med i en grupp på fb där det blev ramaskri för att en person gav recept på chokladbollar utan (tillsatt)socker. ”Socker är inte farligt, varför kan du inte äta det mitt i veckan? Etc.”
  Jag själv blir ofta ifrågasatt varför jag inte vill ha en bulle till kaffet. Självklart ska man unna sig och äta gott, men det går inte att göra det varje dag. Även om man är smal som en pinne och äter vad man vill är inte det heller särskilt hälsosamt.

  Svara

  Jag kör själv vv sedan i slutet av januari och nu är systemet omgjort så att det ska vara lättare och enklare att välja ”rätt”.
  Jag har sedan tonåren har haft problem med mitt beteende kring mat, jag har haft perioder där jag äter ytterst lite och även perioder där jag äter det mesta.
  Nu har jag hittills gått ner 8,5kg och äter bra, mycket mer frukt och grönsaker mot tidigare, jag får beröm av kollegor att jag ser piggare och fräshare ut och sen är det inte fel att det visar minus på vågen.
  Jag har inga ambitioner att jag ska bli jättesmal eller ligga på ett ”normalt BMI”, utan jag har tänkt att gå ner till 60-65kg till mina 156cm. Sen om jag lyckas hamna där får tiden utvisa.
  Jag tycker att vv fungerar riktigt bra för mig, men som för allt annat funkar det bra för vissa och för andra går det sämre.
  Jag har testat både LCHF och pulverdieter, efter 6 månader med LCHF så sa mitt psyke ifrån, jag hade visserligen gått ner 10kg, men de gick jag upp på nolltid och mer därtill!
  Pulverdieter likaså, en ”quickfix” men jag behövde ändra min attityd mot mat och göra en livsstilsförändring som är hållbar på lång sikt. Än så länge tycker jag att vv fungerar riktigt bra för mig, det är lätt att scanna in maten och hålla koll.
  Sen tycker jag att det är fel att kvinnor som nyligen har fött barn skuldbeläggs för allt möjligt, är det inte amningens vara eller icke vara så är det vikten, går man ner för fort är det fel och tar man inte tag i det så är det fel.
  Önskar bara att andra skulle låta bli att lägga sig i och kommentera vad alla andra gör så mycket! Sprid kärlek och ägna den energin till något positivt istället för att skuldbelägga andra!
  Tack för ordet! 🙂

  Svara

  Därför att det är skillnader mellan män och kvinnor i samhället fortfarande? Kvinnor SKA vara smala men inte FÖR smala. Kvinnor ska vara fina, snygga, vackra, sexiga. Män kan bara vara män. Feta, fula. Spelar ingen roll om du är en MAN. Kolla gärna Jane Kilbourne ”killing us softly” på youtube som handlar om hur kvinnor och män framställs i media.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.