Ännu ett sånt där jobbigt jävla inlägg där jag ber er fundera…

Ni borde egentligen få friskvårdsbidrag av att läsa min blogg med tanke på hur mycket hjärngympa jag inbjuder till, håller ni inte med?
Igår var vi inte riktigt överens om vad man får och inte får skoja om och nu har det dykt upp ett liknande scenario.

Michaela Forni publicerade den här bilden för att illustrera ett inlägg där hon beskriver hur hon vaknat med panikångest och hur hon tog sig igenom dagen.
Den är inte så trevlig att titta på, budskapet i att ett barn håller i ett vapen är både fruktansvärt och tragiskt eftersom barnsoldater existerar och används i krig och konflikter på vissa ställen i världen, men är inte det lite av poängen med konst?
Det finns musik som väcker olika känslor hos den som lyssnar på samma sätt som det finns filmer som berör och som till och med kan göra den som tittar illa till mods, ledsen eller riktigt förbannad.
Varken musik eller film förväntas väcka endast positiva känslor så varför skulle konst göra det?

Så här kommenterade några av hennes läsare under inlägget:

Allting handlar ju om var man drar gränsen och att min gräns skulle vara densamma som Michaelas eller som din eller någon annans är ju högst osannolikt eftersom vi alla är olika med olika sätt att se på saker och ting.
Vad tycker ni om bilden och Michaelas motivering till att publicera den?

Filmen ”Beast of no nation” handlar om barnsoldater – okej eller inte okej?
Låten ”The story of beauty” av Destiny’s Child handlar om en flicka som blir våldtagen av sin styvfar – okej eller inte okej?
Tavlan ”Dead Child” av Simon Flores föreställer ett dött barn – okej eller inte okej?

Vad jag menar är att det finns mer än ett sätt att se på en bild och jag är nyfiken på hur ni ser på Michaelas bild och på exemplen här ovan.
Vad får vara konst?

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tydligen får vad som helst vara konst nuförtiden, och vem som helst kan kalla sig ”konstnär”. Tragiskt men sant.

  Svara

   Som de brukar säga här i spalten: läs på innan du dömer. Till exempel John Berger, Ways of seeing, finns äv avsnittpå youtube om du inte orkarläsa. spejare av Ulf Linde, även det en bok, ej på youtube. Kolla in vad Olafur Eliasson gör och vad han pratar om. http://www.olafureliasson.net
   Pippilotti Rist, dito, http://pipilottirist.net
   Framför allt, känn när du kollar konst. Och gå på myseum, gratis på de statliga numera. Finns ingen som helst ursäkt för att inte försöka lära sig. Kultur är det som bär uppe världen och fnyser du åt det så spottar du på dig själv.

   Svara

    Lol, jag råkar vara disputerad konsthistoriker, det är mitt jobb att vara kritisk…
    Modern konst tillhör inte min personliga preferens och jag har svårt att förstå den. Men därmed inte sagt att andra inte får tycka om det.

    Svara

     om du är disputerad konstkritiker så vet du med största sannorlighet att denna bild inte är ”modern” konst. modernismen pågick sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Typ Van Gogh.

     Konst som skapas nu kallas samtidskonst.

     Svara

     Lol, disputerad? Det här är internet, maybe u are, maybe u’re not. Helt ok att inte gilla modern konst dock. Min poäng är att alltför många står på Moderna el dyl och tycker ”det här fattar jag inte, vad är det förskitnödigt trams” alt ”det här kladdet kan jag göra själv”
     Äldre konst är, som du ev vet, till stora delar gjord med camera obscura – svårt att vara överdrivet impad av Rembrandt, Vermeer etc när de i själva verket inte var mer än kopister av vad de såg projekterat på väggen.
     Det är liksom det jag vill åt: att ha kunskap om ett område gör något med varje människa.

     Svara

     lol på att folk ska ha så mycket åsikter om just konstnärer också. om en musiker gör en skiva du inte gillar, köp den inte, lyssna inte på den osv. det finns olika uttryck inom konsten också.

     Svara

     @siri

     Det visste jag inte, tackar för informationen!! (obs ironi)

     Jag jobbar framförallt med barocken och tiden strax innan, allt som kommer efter det är i mina ögon modern konst (möjligtvis rokokon undantaget) och min åsikt var riktad till länkarna som Ars longa skickade.
     Men eftersom folk här inne tycker om att klyva hårstrån och besserwissra så var det såklart klantigt av mig att inte använda mig av korrekta termer…

     Svara

  Allt handlar om sammanhang, bilden på ett dött barn hade varit sjukt som ett måndagsskämt och denna bilden med barnet och vapnet, tycker jag, är malplacerad på ett inlägg om ångest. Men det är för att jag läser in övergrepp i den.

  Svara

  Som hobbyfotograf (betoning på hobby) så tycker jag att det är ett otroligt starkt, tragiskt kort. Som i betydelse: ett bra foto.
  Det är helt säkert tänkt att provocera skyddade västerlänningar tänker jag direkt… Slå dem ur sin komfortzon.
  I en utställning hade jag stannat upp några sekunder vid detta kortet till skillnad från solnedgångar och kaffekoppar ovanifrån.

  Huruvida det är rätt att använda för symbolisera det här inlägget har jag däremot ingen åsikt om.

  Får hon ens publicera den? Fotografer brukar ju vara ganska noga med det där…

  Svara

   Finns väl ingen fotograf som kallar ett fotografi för ’kort’?
   ’Har du sett Cindy Shermans kortutställning?’
   ’Andreas Gursky arbetar med kort i stora format.’

   Svara

    Klart att man fick en Fredrik Lindström på sig…

    Det var slarvigt formulerat av mig. Visste inte att det var svenskaprov på schemat denna fredag. 😉

    Ha en trevlig helg!

    Svara

     Svenskproducerad alternativt prov i svenska

     Svara

     Svenskproducerad? Ska du rätta någon annan är det en bra idé att läsa igenom din kommentar innan 🙄

     Svara

  Det är skitbra! Konst ska väcka känslor och leda till ökad medvetenhet! Samma med musik och allt.. Hur ofta scrollar ni förbi en artikel om bombattentat i tex Syrien? Varje dag gissar jag.. Och inte förrän jag skaffade en utländsk pojkvän brydde jag mig.. Men när han visar bilder på småbarn som sprängts till döds fattade jag. Å när jag fått prata med hans mamma (med han som tolk) som är kvar i skitlandet å är jättesjuk men inte kan ta sig till sjukhus för militär har stängt alla vägar.. Då förstod jag fullt ut hur jävligt det är i mellanöstern med krig. Bra att hon la upp den här bilden tycker jag!

  Svara

   Visar bilder på småbarn som sprängts? Krävdes det så mycket för att du skulle fatta? Sjukt.

   Svara

    Och du kan tala för dig själv, jag blir jättepåverkad av bilder och artiklar om Syrien. Det är fruktansvärt vad de måste uppleva.

    Svara

    Läsförståelse, mina vänner. Och kom ihåg att tolka varandra positivt!

    Svara

   Problemet i sammanhanget är just sammanhanget. Lägga upp en bild på barn med vapen för att en person med världens mest ytliga ”yrke” har ångest? Helt utan inbjudan till diskussion eller debatt? Nej, dålig smak tycker jag. Såna här starka bilder ska användas för att få folk att haja till och fundera, inte för att en influencer har lite ångest en dag.

   Svara

    What she said☝️

    Svara

    Jag håller med. Det hade varit mer okej ifall man använde bilden för att faktiskt diskutera de hemskheter som exempelvis barn får utstå (som att bära och använda vapen). Ännu bättre om man ville agera för att göra något åt det.
    Det är inte fel att väcka riktiga känslor hos människor (annat än dumma provokationer som allt för många influencers ägnar sig åt), men det måste vara på rätt sätt. Som mamma själv så har jag extremt svårt för att se den där bilden som någon symbol för västerländsk ångest.. jag ser att det hade kunnat vara min egen dotter eller son utan samma tur som vi har haft.

    Svara

    Michaela skrev i inlägget att hon vaknade med panikångest. Det är ganska stor skillnad mot att ”ha lite ångest en dag”. Förstår inte varför man måste vara så förminskande mot folk bara för att de är influencers? Michaela Fornis panikångest är väl precis lika fruktansvärd som vem som all annan panikångest. Kanska hon kunde identifiera sig med känlsan som fotografiet väcker och förmedlar.

    Svara

  Jag tror inte att kritiken mot de långa inläggen i första hand beror på att de är seriösa, utan att de är påfrestande just eftersom de inte är så välskrivna.

  Svara

   Har man inte någon skriftlig begåvning kan det vara respektfullt att hålla texter förhållandevis korta.

   Svara

    Gå och lägg dig igen eller drick en kopp kaffe till. 😊

    Svara

    Fint att du med din ’skriftliga begåvning’ håller dig till en-linjes-kommentarer!

    Svara

     Amanda sa väl inte att hon är skriftlig begåvad. Dessutom var hon respektfull och höll sin text kort 🙂

     Svara

     Jag har aldrig påstått att jag har någon anmärkningsvärd skriftlig begåvning.

     Svara

   Exakt Amanda! Det är långa texter ofta utan reell poäng (alternativt är dessa insprängda nånstans i de raljerande textväggarna) och det blir snarare bara ett rent ordbajseri av inläggen. Noll fyndighet; vilket väl eftersträvas egentligen… Nej, såna här forum tjänar på konceptet ”kort och koncist” med tydliga budskap. Därmed inte sagt att det innebär att det lämpligaste är ”3 rader text och 15 bilder” som nån spydigt skrev igår – det finns faktiskt mellanting.

   Svara

   Exakt. Det är ofta röriga texter utan någon vidare struktur. Det blir ännu rörigare med kommentarer, fetade textstycken och bilder. Jag tror också man får förstå sitt medium och vad läsarna är ute efter. Ett alternativ kan ju vara att jobba med en balans. Ett längre mer reflekterande inlägg kan följas av några mer lättsamma och kortare.

   Vad är dina tankar om detta CamCam? har verkligen försökt vara konstruktiv i min kommentar (så glad om du svarar seriöst)

   Svara

    Det är riktigt bra feedback som jag ska försöka ta med mig. Ibland går det ganska lätt att pussla med inläggen så att det inte kommer två ”tyngre” inlägg på rad och ibland så går det inte alls.
    Igår kändes det som att jag behövde trolla med knäna för att ens få till tillräckligt många inlägg och ibland går det hur enkelt som helst.

    Men jag uppskattar den här typen av kritik som jag kan ta till mig och bli bättre av.

    Svara

  Denna diskussion leder automatiskt in på en annan sak – huruvida det är bildstöld eller ej. Är man en professionell yrkesverksam bloggare borde hen veta vad som gäller när man använder andra fotografers bilder. Då hon haft bilden nersparad på datorn i många år kan man undra om hon har tillåtelse eller ej att publicera den.

  Svara

  Det här illustrerar nog tydligt hur mycket kontexten kan förändra en bild.

  Om man baklängessöker denna bild så återfinns den under kategorin ”monster under every childs bed”.
  Troligt är att Michaela Forni hittat denna när hon sökt/läst om sina problem någon gång och kopplat den till det.

  Svara

  Men vad spydig du är. Kritiken handlar ju inte om att du skriver så avancerade texter utan att de är långa och svamliga utan substans, lite som när Tyra bloggade.

  Sluta tramsa.

  Svara

   Precis vad jag tänkte. Kritiken handlar inte om att inläggen är för långa. Man upplever dem för långa för att de ibland är dåligt uppbyggda och upprepande, onödigt långa alltså. Det är en konst att fylla en text med mycket budskap med få ord utan en massa svammel. Älskar tex Tramsfrans, han kan konsten att skriva på ett roligt, skarpt och innehållsfullt sätt! Vet att du gillar honom också Cam cam 😀

   Svara

    Det håller jag med om!
    Han är ett geni men det går riktigt inte att jämföra då han publicerar ett inlägg om dagen. Jag publicerar minst 8.
    Jag tror ingen skulle bli speciellt nöjd om jag publicerade ett inlägg om dagen – oavsett hur välskrivet det är.

    Svara

     men det är väl en enorm skillnad!? Frans är inte professionell bloggare, han har ett ANNAT jobb (och nej jag skrev inte RIKTIGT jobb.) Även om du publicerar åtta texter om dagen, borde t.ex. ALLA ord kunna komma med (väldigt ofta som det saknas ord i en mening.)

     Sen heter låten ”The story of Beauty”.

     Svara

  Skriv om Isabellas medverkan i Schulman Show! Snälla ☺️

  Svara

   Finns Schulman Show fortfarande?

   Svara

    Den har återuppmivats i poddformat! Alex Schulmans nya podcast! 🙂

    Svara

  Jag tycker att det här är lite som det som Underbara Clara skrev om i en krönika- att vi lever just nu i en tid där folk blir upprörda om de ser något jobbigt och gänast skriver ”halå! Ta bort den! Jag blir ledsen/ äcklad/ illa till mods när jag ser det här!”.
  Samtidigt som du skrev- det finns barn som använder sig av vapen. Ska vi låtsas att de inte existerar bara för att nån västerlänning blir ledsen av det?
  Jag håller med Michaela- bilden är konst. Den väcker känslor och tankar. Personer som kommenterat Michaelas inlägg har förmodligen aldrig besökt nån galleri med foton från olika reportage. 90% av bilder där är jobbiga, upprörande. Men det är meningen! Vi som har det så bra ska se det! Vi ska bli upprörda och ledsna! Vi ska veta att inte alla är lika lyckligt lottade! Konst är inte enbart glada barn och solnedgångar. Att dokumentera kan också vara konst!
  Sen kan man fundera om man kan illustrera panikångest upplevd av en rik kvinna som har mat, trygghet, vänner osv med bild av ett barn som upperbarligen saknar de grejer. Jag har upplevt panikångest några gånger i mitt liv och skulle adrig jämföra mig med personer om upplever krig.
  Och jag vet inte heller om Michaela har publicerat källan på bilden. Ifall inte- det tycker jag är faktisk mer fel än att visa bilder med barn som håller vapen.

  Svara

   Men barn som far illa och lever i misär är ok att använda i konst så att någon västerlänning känner någonting? Bilder på sprängda barn är ok att använda för att få en västerlänning att känna något? Jag skulle aldrig kunna se att vi hade accepterat att se barn dras ut ut bilvrak eller misshandleshem i Sverige men det är helt ok att använda barn från krig eller från andra delar av världen.

   Svara

    Jag kan tänka tvärt om, att det är rätt förmätet att västerlänningar att sitta på sin rumpa och göra typ antirasistiska analyser av fotografiers spridning. Hade mina egna ungar utsatts för brott mot mänskilgheten hade jag gärna velat att det dokumenterades av en fotograf, spreds världen och skapade rubriker, hellre än att det passerade obemärkt. Jag hade velat att hela världen vändes upp och ner, att alla skulle erkänna det hemska och reagera.

    I synnerhet om det fanns en risk att det skulle passera utan större uppståndelse, här i väst är vi ju mer vana vid ett stort mediauppbåd vid t ex varje terrordåd och då känner man såklart annorlunda.

    Generellt tror jag att det ligger starkt i utsatta människors intresse att få omvärlden att reagera och är rimligt att ha det som utgångspunkt.

    Om det är konst eller journalistik som får folk att känna / reagera tror jag spelar mindre roll, ändå samma långsiktiga mål.

    Svara

    Barnet på den där bilden far knappast illa. Hon står ju bara modell.

    Svara

    Till Anonym: Jag tänker precis som O. Det gör mer nytta om vi visar vad händer i världen än om det inte visas. Och jag tänker också att primära meningen med reportage är att dokumentera och sprida hur dåligt det är i vissa delar av världen. Sen kan det också vara konst, men det viktigaste är alltid just att dokumentera. En exempel är t ex Sebastiao Salgado. Hans reportage är hemska, samtidigt som han är en fantastisk fotograf, så jag tycker självklart ska hans bilder kallas för konst. Det är viktigt att komma ihåg att bilder har en makt att upplysa människor. Ingen krigsfotograf far till utsatta länder men tanke ”oj nu ska jag fota barn för att skapa lite känslor för europeer”. Många av de fotografer lider senare av PTSD just för att de har dokumenterat så hemska saker.

    Svara

   Håller med dig U, konst SKA ta upp jobbiga ämnen och väcka tankar hos betraktaren, det är liksom det som är meningen. Om det sedan är ok att vidarepublicera andras konst som hon gör här är en annan diskussion. Hon använder ju någon annans bild för att illustrera något som inte har någonting med bilden att göra. Och inte har hon angett någon bildkälla heller (jag hittade ingen åtminstone). Om hon nu älskar denna konst så mycket skulle man ju tycka hon ger credits åt konstnären också.

   Svara

  Jag tycker allting får vara konst. Det är ju till för att väcka känslor, beskådarens känslor.
  Så om allt får vara konst, så måste även allas och alla känslor respekteras och tillåtas, från både konstnären och mottagaren.

  Jag blev illa till mods av bilden. Kände obehag. Varför orkar jag inte förklara, det är många anledningar.

  jag tycker det är bra när vi blir tvingade att konfronteras med våra känslor, det är inte alltid man orkar/kan det, och fundera på varför dom här känslorna kommer upp. Ofta då blir man arg och vill att det ska försvinna, och då ”ger man sig på” konstnären för det är den som har makten över objektet.

  Som tårtan av en färgad kvinna. Helt fruktansvärd på många sätt och vis, jag fick ont själv av att bara se bilder, men samtidigt blev jag glad över att någon vågade porträttera det och utmana det samtidigt som jag blev förbannad. Usch mår illa bara jag tänker på det.

  Skulle va intressant om människor i andra delar av världen kunde få se något liknande om hur dåligt vi i Sverige mår på grund av våran ”kultur” och effekterna av den. Den enorma ensamhet, psykisk ohälsa, kärleksfattiga och kalla miljön, trots hur bra vi än har det med all ”lyx”, hur barn mår innerst inne osv osv. Men det går ju knappt för vi är dåliga på att öppna upp det för varandra också.

  Svara

  Denna fråga (Vad är konst?) har jag diskuterat många gånger, både inom min tidigare bildkonstutbildning och inom filosofikurser som ingått i min nuvarande utbildning. Vad jag kommit fram till är att det är (som de flesta filosofiska frågor) svårt att definiera konst. För mig personligen och för många andra är konst något som väcker tankar. Konst ska ha en mening eller historia. Det behöver inte vara vackert. Tvärtom vet jag inte riktigt om jag nödvändigtvis definierar ett fint foto på tex en blomma som konst, om bilden inte säger något annat än att det är en fin bild på en blomma. Samtidigt är väl allt som en konstnär säger att är konst konst, eller? Det mest berömda exemplet är väl en konstnär (som jag tyvärr inte minns namnet på i detta nu) som ställde ut en toalettstol på ett museum och sade att detta är konst, vilket blev väldigt omdebatterat. Så definitionen av konst kan man diskutera hur länge som helst.

  Hur som helst. Som sagt brukar en definition för konst vara att det ska finnas något budskap/tanke bakom verket/bilden, och det kan givetvis också vara ett hemskt budskap. Denna bild är enligt mig absolut konst, och den väcker viktiga tankar. Och väcker verket tankar hos betraktaren har ju konstnären lyckats. Sedan kan man ju diskutera om det är ok att hon publicerar bilden till det inlägget hon skrev eller inte. Jag som jobbat som fotograf reagerar direkt att hon inte hänvisat till fotografen någonstans, vilket känns lite märkligt i och med att hon menar att hon tycker bilden är konst som hon älskar. Varför inte då ge credits till konstnären?

  Svara

  tycker hela den här debatten ”får konst vara vad som helst” eller ”man får göra vad man vill o sen skylla på att det är konst” är så himla konstig!! asså om man gör ett konstverk där man typ snattar på en kiosk, då får man ju ta samma konsekvenser som vilken annan snattare som helst. sen vad verket säger i en konstkontext är liksom en annan diskussion? det är nog ingen som försvarar konstnärers rätt att bete sig som idioter bara för att de är konstnärer. på samma sätt som om en bloggare skriver nåt provocerande får ju hen ta konsekvenserna av det, alltså att folk kommer tycka annorlunda.

  Svara

  Catrin Hedlund har fått en förklaring till varför hon beter sig som en idiot – hon har ADHD.

  Svara

   Jamen dåså 😑 nu har hon något att skylla på, för vi med adhd har ju verkligen noll konsekvenstänk. (obs, menat som sarkasm till Catrin, ej du som skrev kommentaren).

   Svara

  Om ambitionen är att skapa konst; då är det konst. Väldigt enkelt.

  Svara

  Har inte varit inne på Fornis blogg, men är det en konstblogg hon har? Eller är hon journalist med förståelse till bildens bakgrund? Känns ganska orelevant annars att lägga upp en sådan bild och sen referera till ”konst” om man inte har en aning om vad konst är.

  Svara

   *irrelevant, varsågod 🙂

   Svara

    *irriterande

    Svara

    👍 👍

    Svara

    Vad självgod du är! Varsågod?? Really? Bad personen om din hjälp med språket?

    Kan vi SNÄLLA sluta med såna här dryga rättningar i kommentarsfältet nu.

    Svara

    Irrelevant*

    Svara

  Alltsà, att hävda att det är konst är ju ett otroligt svagt argument. Det màste ju finnas ett sammanhang. Bara för att en bild väcker känslor betyder det inte att det är rätt.

  Jag tycker denna bild är helt ok att illustrera inlägg om barns utsatthet, krig, vapen-handel, etc etc. Men kanske inte en livsstils-bloggares àngest.

  Svara

  Mycket om barn i bloggen, kan det vara så att du funderar på att skaffa egna barn Camcam😉

  Svara

   Oh no! Inte ens lite! Eventuellt en kattunge… =)

   Svara

  Vem bryr sig om det anses som konst eller inte, bilden är fortfarande inte stötande.
  I sånna fall är filmen Leon avskyvärd.

  Det är bara dom lättstöttas mamma som kan känna sig kränkta av detta.

  Over and out

  Svara

  Knäppt att hon, trots sin stora kärlek till bilden, inte kan förmå sig att credda konstnären/fotografen.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.