Slöseri

 

 


Att företag behöver ta till fler och fler knep för att överträffa varandra när det kommer till pressutskick ser man hela tiden på sociala medier.

Om man inte klär ut budet till något spexigt så förpackar man produkten på något extravagant sätt eller skickar med prylar som egentligen inte har någonting alls med varken företaget eller produkten att göra – allt för att förmå influencerna att visa upp och nämna det på sina plattformar.

Att låta ett bud klädd som en pirat leverera produkten eller skicka med ljusskyltar med företagets namn på i små trälådor med influencerns namn på är onödigt i sig, men som gör mig riktigt irriterad är när företaget använder sig av ätbara produkter som med största sannolikhet bara kommer slängas.
Chimi Eyewear bjöd in ett gäng influencers att ha tårtkrig med varandra – ett mycket hållbart tänk – och nu är det Annica Englund som fått hem ett bud med lösögonfransar som levererades tillsammans med en tårta med företagets namn på.
Hon skriver på sin blogg att hon egentligen inte ens ville ha tårtan men att hon ställde den på bordet för att ta några bilder till bloggen för att sedan ställa in den i kylskåpet.
Ja, företaget fick in sina produkter på Annicas blogg men borde det inte finns mer hållbara sätt att göra det här på?

Jag ser fram emot att få se vilket företag som först väljer att anamma en mer minimalistisk metod för att skicka pressbud. 
Om de gör det till en grej – att vägra slösa med jordens resurser för att skicka pressbud –  så kommer produkterna med största sannolikhet fortfarande visas upp av bloggarna eftersom hållbarhet och det ekologiska fotavtrycket är ett enkelt sätt att bättre på sin ”bloggkarma” utan att egentligen behöva göra någonting alls egentligen.

Jag skulle mycket hellre visa upp och stötta ett företag som gjort minimalism till sin grej än ett som helt saknar ett miljömässigt konsekvenstänk.

50 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tänker på allt matsvinn som privatpersoner står för… Om man nu ska diskutera miljötänk.

  Svara

   Absolut! Jag har en bekant som slänger allt, för att ”datumet säger så”.
   Jag och Camcams pappa är oerhört bra på att ta tillvara på rester och liknande. Några borde gå en kurs här. 🙂
   Det ätbara som kastas… överstiger nog inte tre kilo per år… och då är det mest apelsinskal och liknande.
   Och… att kasta mat, är inte snällt för plånboken.

   Svara

    En sån är jag…slänger allt där datumet gått ut. Inte jättebra (fast jag ser det i pengar och inte miljö) och jag försöker bli bättre. Ibland lyckas jag. Har just nu en yoghurt i kylen, oöppnad, gick ut 13 mars…Vet inte om jag vågar smaka😬

    Svara

     Använd dina sinnen! Ser den okej ut, och luktar som den ska, prova att smaka lite! Är den oöppnad är den förmodligen helt okej. Skulle den vara gammal och inte smaka bra så slänger du den, du kommer definitivt inte bli sjuk för att du smakat lite gammal yoghurt, så det är bara att våga. 🙂

     Sen kan man ju alltid försöka planera sina matinköp så att man inte köper en yoghurt som hinner bli gammal innan man ens har öppnat den, både för miljön och ekonomin!

     Svara

     Den är utan tvekan okej, oöppnad yoghurt håller minst en till två veckor efter bäst före-datum. Den blir bara bättre och krämigare. Om den inte luktar eller ser konstig ut är det inget fel på den, våra kroppar reagerar på dålig mat för att varna oss innan vi äter den, vi behöver bara lita på våra sinnen.

     Svara

     Jag käkade en månadsgammal yoghurt för bara någon vecka sen (oöppnad), ingen fara på taket 😊 är den full av klumpar och luktar dåligt eller smakar konstigt är det bara att slänga, annars bara att köra 😁

     Svara

    Jag säger bara – kompost. Om man nu kastar någonting ätbart, så går det inte helt till spillo ändå. Blir fin fin jord för nya ätbara saker!

    Svara

     Jag säger bara: bokashi

     Svara

    Min svägerskas mamma gjorde ett ”test” under en månad där hon skulle låta så lite kranvatten som möjligt gå till spillo. Tappade upp vatten i kärl, återanvände vatten, stängde av det i omgångar de få gånger hon behövde duscha. Tror det (och att inte slänga mat) blir en stor tankeställare hos många över hur mycket vi hade kunnat göra för naturen men ändå inte gör. Så bravo!

    Svara

   På tal om matsvinn…

   Köpte nötfärs för ett par dagar sedan (färdigförpackad i plastlåda med plastfilm ovanpå, ej butiksmald). Idag tog jag fram färsen, 2 dagar kvar till bäst före. När jag la färsen i stekpannan var den lätt brungrå runt kanten som legat mot botten, ca 1 cm kant just i ”ytskiktet”. Luktade inte konstigt. Tillagat och den smakar som vanligt.
   Brungrå färs är väl inte farligt?

   Lagar väldigt sällan köttfärs (äter mycket vego), men har för mig färsen brukar vara lite grå i kanten… ?!

   Svara

    Färsen får den färgen av syre. Brukar inte bli så i vakuumförpackade plastlådor men antagligen bara det som hänt och det är ingen fara.

    Svara

    Så länge den inte luktar. Och luktar den så känner man det tydligt, särskilt när man börjar steka den.

    Svara

     Tack för era svar!

     Smakade och luktade precis som vanligt. 👍🏻

     Svara

    Det är så obehandlad köttfärs ser ut. Man är van vid att kött lyser med en röd fin färg, men så är inte riktigt fallet. 🙂

    Svara

  Denise Desmond och Oliver från Temptation Island väntar barn….

  Svara

   Kul för dem. De verkar så kära och jag tror det var efterlängtat så det är ju bra förutsättningar.

   Svara

  Bra inlägg!👍🏻

  Svara

  Annica skulle ju ta med tårtan till sin kompis. Så den går ju inte till spillo.

  Svara

  Mindre politiska inlägg, mer bevakning och underhållning!

  Svara

   Bara för att du inte är intresserad av politik? Scrolla! Fortsätt precis som du gör CC

   Svara

   Politik är ju jätteviktigt! Miljöfrågor, samhällsfrågor, ekonomi… Listan kan göras lång! Tycker absolut dessa frågor har en plats i denna blogg! Konsumtion och överkonsumtion kontra minimalism hänger i allra högsta grad ihop med influencers/bloggare/sociala medier!

   Fortsätt med detta Camcam!

   Och gillar man inte alla inlägg så är det bara att scrolla vidare. Jag är inte intresserad av precis allt som skrivs här, men då scrollar jag bara vidare.

   Svara

   Åh, inte konstigt att det går som det går i världen! Mer politik åt folket! Att läsa ett statsvetenskapligt program på uni är det bästa jag har gjort!

   Svara

    Jag är nationalekonom, men när jag vill diskutera politik eller ekonomi väljer jag inte bloggbevakning som forum.

    Svara

   Det finns ju andra forum för politiska diskussioner.

   Svara

   Men käre värld. Att inte slösa med jordens alla ändliga resurser är väl knappt politik bara rent vett? Till och med kungafamiljen får ju prata om miljön.

   Svara

  Sweedlash fyller år (två eller tre tror jag) så det är förmodligen därför – viss relevans ändå? Jag följer grundaren Gabriella Elio på instagram (@gabriellaelio) och har plockat upp det därifrån. Fransarna såldes på H&M förra året – stort!

  Svara

  Influencer är levande reklamskyltar. Det är så de försörjer sig. Företag använder sig av influencer för att få fler saker sålda. Kenza har tidigare skrivit om att hon får så mycket saker hemskickade och att det mesta gör hon sig av med.

  Svara

   Kenza skrev väl t o m någon gång att hon bara ville få saker skickade som hon avtalat om.
   Men eftersom Kenza har en arbetsplats på stan kan man tänka sig att företag ändå budar dit grejor som hon inte bett om. En influencer som Kenza står naturligtvis på alla PR-byråers listor som mottagare till utskick av många skilda slag.

   Svara

  Får du skriva om Nellie B nu? I så fall borde du kolla hennes Instagram om icke reklammärkta inlägg.

  Svara

   Ja, och hennes morsas! Hon gör reklam för allt möjligt, t.o.m för dotterns samarbetspartners och jag har aldrig sett skymten av en reklammärkning där.

   Svara

  Tycker du att det är värre att mat går till spillo än att företagen skickar med någon annan typ av pryl/förpackning som förmodligen kastas, den med? Vare sig det är mat eller ickemat krävs det ju naturresurser att framställa det. Eller är det något heligt med just mat?

  För övrigt avskyr jag matsvinn jag också, även om jag inte ser det som nödvändigtvis värre än annat svinn.

  Svara

  Borde inte influencers följa pressetiska regler när man skriver om vad man fått genom pressutskick/PR-utskick?
  Etablerade medier (som alltså undviker textreklam på de redaktionella sidorna) har två kriterier för att skriva om någon produkt, tjänst, bok, film, konsert, teaterföreställning eller vad det nu kan vara:
  1) Finns ett allmänintresse dvs är majoriteten av läsekretsen intresserad av detta?
  2) Finns ett nyhetsvärde dvs är det något nytt eller av annan anledning aktuellt eller är det något existerande som ett företag helt enkelt vill göra reklam för?
  En influencer som känner att man ”måste” skriva om något bara för att man känner tacksamhet över något man fått utan att ha begärt det borde ställa sig frågan om det verkligen är motiverat att ta bilder och skriva om varan eller vad det nu är. Risken är att företagen/PR-byråerna kommer att överträffa varandra i lustifikationer och påkostade utskick (se bara hur events har utvecklats genom åren!) om inte trenden vänds åt er mer hållbart och miljövänligt håll.

  Svara

   sista raden naturligtvis =
   ”ett mer hållbart”

   Svara

   En influenser med de riktlinjerna skulle framstå som någon med extremt stor integritet, otroligt tänkvärt (och bra hjälp, rent praktiskt). Kul att din text nästan såg revolutionär ut trots att det är det som har gällt för gammelmedia sen urminnes tider. Det får mig att fundera på frågan om det går att eftersträva att tjäna snabba pengar och samtidigt bevara integriteten.

   Svara

  Läser marsvin hela tiden…

  Svara

   Panflöjtsmusik är ett bra sätt att minska sin andel marsvin på 🙂

   Svara

    Hahaha 😂😂😂
    Tummen upp för panflöjt 😁👍

    Svara

  Någon mer än jag som hela tiden retar sig på Chimi Eyewear och deras marknadsföring på sociala medier?
  Det är förmodligen deras mutresor med köpta influencers som är värst eller så är det personerna bakom märket som verkar så oäkta och ytliga.
  Chimi och Daniel Wellington är för mig två väldigt bra exempel på företag som valt att marknadsföra sig enbart på sociala medier. Deras företag skulle inte vara någonting om de inte förmått utnyttja influencers som reklamkanal.

  Svara

  Det ser inte ut att vara en särskilt god tårta. Färgen ser inte aptitlig ut och logga ser ut att vara i fondant (i min lilla telefon i alla fall) och det är ju rätt äckligt.
  Den ser lite mjuk ut också, som att den mest består av grädde.

  Svara

   Håller helt med. Jag blev inte det minsta sugen 🤔

   Svara

  Jag skulle ju i och för sig tacka och ta emot om jag fick en sådan fin tårta. Skulle bjuda in till tårtkalas bums. 🙂

  Svara

  Kom ihåg djuren. Jag ger potatisskal mm till hararna. Och bröd till fåglarna. dom har det inte lätt nu när det varit kalla nätter. 😍

  Svara

   Här (i Gbg) är det förbjudet att mata fåglarna eftersom det tyvärr även blir mat till råttorna då. :/ trist då det är en ganska mysig grej att göra.

   Svara

    Det är inte förbjudet där jag bor. Verkar helt osympatiskt med sådant förbud. Det är vi många som inte gillar.

    Svara

   Fåglar ska INTE ÄTA BRÖD!!!!!!!! Det är ingen näring i bröd, istället pickar fåglarna i sig det och känner sig mätta men har inte fått i sig någonting de behöver för att överleva. Köp fröer/annan riktig fågelmat istället. Men inte bröd.

   Svara

  Ja, kompost är toppen. Eller om ni (menar inte Henrietta) inte vågar äta endast pga att utgångsdatumet passerat, lägg ut till fåglar och andra vilda djur, de är inte kräsna och behöver allt de kan få tag på just nu.

  Svara

   Snoke. Bra skrivet av dej. Djur människor är trevliga och bryr sej om andra. Kram.

   Svara

   Fast all mat vi äter är inte bra för djur, och man ska vara väldigt noga med att inte utfodra i närheten av tex vägar.

   Svara

  ogillar paraffinljus!

  Svara

  Är en tårta verkligen sämre för miljön än ”ljusskyltar med företagets namn på i små trälådor med influencerns namn på”? Den slängs väl med ännu större sannolikhet än tårtan? Fattar inte, *prylar* är väl en betydligt större miljöbov än matsvin?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.