När det blir någonting helt annat än man ursprungligen tänkt

Det här inlägget skulle egentligen handlat om hur läsarna använder Therese Lindgrens kommentarsfält som en kundtjänst för hennes nya skönhetsprodukter. Hur märkligt det är att försöka få svar där istället för att använda företagets faktiska kanaler som är ämnade för.
Ingen skulle väl ha kommit på tanken att leta upp Ingvar Kamprads profil på Facebook för att fråga honom varför det saknades skruvar i förpackningen till bokhyllan Billy.
Men..

När jag klickade mig vidare inne på hennes blogg för att se om jag kunde hitta fler, liknande kommentarer så stötte jag på det här härliga kärleksbrevet och tycker att det är mer intressant att lyfta upp än kundservicefrågor.
I alla fall just nu, jag kanske återkommer till det lite senare..

Hur skulle ni reagera om ni fick reda på att ert barn skrivit så här till någon?
Jag gissar på att det är ett barn baserat på vissa uttryck, men det skulle lika gärna kunna vara en yngre vuxen som kanske inte fick högsta betyg i svenska i skolan?

Jag har svarat på en riktigt tråkig kommentar här inne en gång med orden ”Men gå och dö..” någonting jag raderade på en gång för så uttrycker man sig inte oavsett vad man fått slängt i ansiktet tidigare, men den här kommentaren eleverar det till en helt ny nivå.

Någon är arg, så arg, så arg!!!
Jag undrar varför…

90 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  JÄVLAR om mitt barn någon gång skriver eller uttrycker liknande till någon och jag får veta! Då ska han minsann få veta ett o annat.

  Svara

  Åh, vad nyfiken jag blir på Bellas instastory där hon lite planerat filmar utvalda delar av en sammanställning över ev aupair-kandidater. På en av dem syns texten ”kan bara laga….” What? Ingen vegankock? 😂

  Vem gör fö dessa sammanställningar för Bella att lite käckt och låtsasviktigt läsa igenom i taxin ut mot flygplatsen? Stackars Simon, eller?

  Svara

   Låt oss gissa:

   Kan bara laga… nudlar.

   Svara

   Haha, har aldrig kollat hennes stories (eller insta eller blogg…) förut, men en liten kik nu – och så många frågor:
   – hon ska gå och titta på ’Anitha Schulman’s own underwear’?
   – hon lägger upp en bild på sin överkropp och skriver ’best skirt’?
   – hon pratar engelska (svengelska) med sitt barn?

   Svara

    Jamen välkommen till den verkliga vinkeln av ”Being Bella”. Det är ju just sådana här insikter som hennes 900 000 läsare i Umeå mfl skulle behöva få för att en gång för alla slå hål på den mytomspunna, hemmagjorda ”entreprenörskvinnan”.

    Svara

    Många små barn kan räkna på engelska. De säger att de lär sig det på ”paddan”. Många kan även färgerna.

    Jobbar på förskola

    Svara

     Jo, är medveten om det. Mina barn lär sig räkna till fem/tio på alla språk som är representerade i förskolan (de språk som något barn har som språk hemma = tyska, japanska, finska, danska, norska, grönländska, engelska, portugisiska, spanska…)
     Det bara blev så märkligt efter alla inlägg på svajig svengelska precis innan, är det så hon vill att de ska prata?
     Plus att allt i Bellas värld ju är ’strategi’ och inte bara på skoj.

     Svara

    Fast…
    – Hon pratade inte engelska med sitt barn för att barnet lärde sig räkna på egelska.
    – På bilden har hon även en skirt på sig, nertill.
    – Ja Anitha hade ett event om en kollektion underwear.
    …Suck !

    Svara

   Fast att prata engelska med sina barn är fantastiskt! Mina tre barn är tvåspråkiga pga att vi pratar engelska hemma och att de har lärare som är native speakers. Min 10-åring är grymmast och ingen hör att han inte är född i ett engelskspråkigt land. Så teambella på den.

   Svara

    Fast att prata ett språk som inte är ditt modersmål och som du inte behärskar till fullo är _inte_ fantastiskt. Då berövar du barnet på ett nyanserat, rikt och känslomässigt förankrat språk, samtidigt som ju språk inte bara är kommunikation utan också identitet – detta visar all språkforskning. Att ha ett rikt modersmål är dessutom grunden för all annan språkinlärning.
    När du skriver att ni pratar engelska hemma så vet ju inte jag vilket modersmål ni som föräldrar har, eller annan kontext som var ni bor, men Bella är i varje fall inte engelskspråkig utan har ett ganska mediokert uttal, grammatik och ordförråd. Vill man ha barn med språksinne ska man själv använda det språk man är mest komfortabel och ’virtuos’ på.

    Svara

     Jag arbetar i en engelskspråkig miljö. Ingen berövas det ena eller det andra utan vi växlar mellan. Jag tycker det är synd att det är så bajsnödigt med engelska i Sverige. Man måste våga prata för att utvecklas. Jag undrar hur fantastiskt uttal alla kritiker här inne har.

     Svara

     Nej, jag är inte bajsnödig, bara påläst. Kan väl själv tycka att denna övertro på engelska är rätt så bajsnödig.
     Vilken konstig kommentar förresten, ingen här har väl hoppat på dig och dina val. Jag har heller aldrig kritiserat Bellas uttal, jag pratar själv inte fläckfri engelska (däremot ett par andra språk utöver mitt modersmål, och har tvåspråkiga barn), har aldrig bott i engelskspråkigt land etc – men, just därför tycker jag det är en dålig idé att använda ett språk man inte behärskar som kommunikation med sina barn. Eller, jag tycker inte det, forskning visar det. Men som alltid väljer man ju själv hur man förhåller sig till fakta och vad som funkar i ens egen situation. Det finns också forskning på försvårad känslomässig anknytning mellan barn och förälder som inte använder sitt modersmål i kommunikation.

     Svara

     Jag håller med Sillo och har även läst ett antal studier i ämnet. Lite roligt att Johanna den äldre är lärare men inte har koll på den här saken.

     Svara

     Tack sillo!! Fullkomligt obegripligt att prata engelska med sina barn som svensk i Sverige. Och som du säger, det finns forskning som visar att det inte är bra.

     Svara

     Lugn i stormen nu. Menar ni på fullaste allvar att språkutvecklingen skadas om man lär sina barn engelska? Tvärtom är små barn mottagliga för att lära sig flera språk och tycker ofta att det är roligt. Jag växte upp med tre språk som talades fritt i huset. Efter det lärde jag mig engelska i skolan, när jag bott i engelskspråkiga länder och som lärare på engelska skolan. Jag har trots det alltid fått högst betyg i svenska (5:a och senare MVG eftersom jag är lastgammal).

     Länka gärna till studie som visar att det är skadligt att öva språk med sina barn än att tramsa runt med vilken utbildning ni har.

     Svara

  Oj, Har hon inte modererade kommentarer?

  Svara

   Hon skrev i botoxinlägget att hon har typ 120 (minns inte exakt) modereade ord på alla sina kanaler.

   Svara

  Hade mitt barn uttryckt sig så där hade jag undrat vad fan jag och barnets andra förälder gått fel i uppfostran. Sen hade det blivit stora konsekvenser med allvarlig diskussion med barnet och indragen skärmtid för en lång tid framöver.

  Svara

  Fast det här med att vända sig till hennes kommentarsfält för synpunkter på hennes produkter tycker inte jag är så konstigt. Hon ”är” ju produkterna på ett sätt som t.ex. Ingvar Kamprad inte är. Som alltid en hårfin gräns när man är influencer.

  Svara

   Jag håller faktiskt med dig där Anonym. Youtubers och bloggare använder sina sociala kanaler för att marknadsföra sina produkter. Läsarna / tittarna får vara med och välja förpackningar, doft, färg mm så det blir nog ganska naturligt att de som handlar frågar henne i den kanalen som hon pratar om produkterna.

   Svara

    Jag kan väl hålla med till viss del. Nu har jag inte varit inne och läst kommentarerna, så skall inte säga för mycket. Vissa frågor om produkterna kan man ju fråga om på blogg osv, men om det gäller tex leveranser, att de fått fel osv (typiska saker att fråga kundtjänst) så känns det inte som att kommentarsfältet är rätt forum att vända sig till 🙂

    Svara

   Det är inte heller jätteovanligt att företags olika facebooksidor och instagramkonton används likadant. Jobbade på ett fastighets bolag där hyresgäster så gott som under varje inlägg gjorde någon felanmälning eller klagade på något som inte hade nåt med inlägget att göra.

   Svara

  När jag var liten (gick lågstadiet) så fanns inte internet på samma sätt som idag. Men vi tjejer i min klass skrev en riktigt jävlig lapp till en tjej i parallellklassen och la i hennes skåp. Det kom så klart fram till läraren som konfronterade vår klass varpå jag och en till tjej erkände (och de andra åtta tjejerna knep tyst). Först fick jag och kompisen spendera resten av dagen med kuratorn och en överjävligt arg lärare. Sen ringde läraren så klart hem till min mamma som i sin tur ringde upp mamman till tjejen som fått lappen. Sen tog mamma mig i bilen och vi åkte hem till tjejen och jag fick be om ursäkt och förklara mig. Alltså jag mins än idag, 20 år senare, hur fruktansvärt pinsamt det var att stå med tjejen och våra mammor och be om ursäkt. Jag skäms fan än idag för det där men är ändå glad att min lärare och min mamma visade att det INTE är ok och att jag fick ta ansvar för konsekvenserna. Sen dess var jag försiktig med att skvallra och säga elaka saker om någon. Önskar att många föräldrar skulle reagera som min mamma gjorde. Det lärde mig en läxa i alla fall.

  Svara

   Minns också grundskolan (född -87), när någon gjorde såna jävliga saker så fick de först skäll, och sedan fick de sitta ensamma i ett rum för att skämmas och tänka över vad de gjort. Sedan kontaktades såklart även förälder och personen/personerna fick be om ursäkt som du skrev om.

   Svara

    Och gör man så som lärare idag blir man anmäld till allt och alla..

    Svara

     Ja, självklart, för då har man ”kränkt” barnet…

     Svara

     Ja för barn kan ju inte kränkas. Det fattar ju alla.

     Svara

     Anonym 12.00: Att tvinga någon att tänka igenom något är inte att kränka hen. Ett till ord vars betydelse helt urvattnas på sociala medier.

     Svara

  Stackars, ensamma människa som bär på så mycket frustration och ilska att hen behöver ta ut det på det viset. Tycker genuint synd om personen och skulle vilja ge den en stor kram. Med det sagt är det självklart inte ok att skriva sådär, men jag tycker personens ensamhet skiner igenom så tydligt att det blir sorgligt.

  Svara

   Jag skulle vilja ge personen en jävla avhyvling.

   Svara

   Alltså…folk kan ha helvetiska hemförhållanden, vara mobbade, utsatta och ensamma utan att bete sig sådär äckligt. Sluta stryka mobbare medhårs.

   Svara

  Tyvärr har nästan ingen av oss särskilt god koll på vad våra barn skriver på sociala medier, och det är ganska oroande. Är bara att hoppas att vår uppfostran gav frukt. Men å andra sidan så finns det mängder med vuxna som för ett hemskt språk på nätet, som vi alla vet. Hur kunde det bli så här illa egentligen? 😢

  Svara

   är det någon som har koll på vad vuxna skriver då? Lika illa på den fronten.

   Svara

    Det var ju det jag nämnde oxå.

    Svara

  Vidrigt. Är dock inte helt övertygad om att det är ett barn som skrivit. Vad får dig att tro det, Camcam? Hur som helst, fruktansvärt är det.

  Svara

   Formuleringen ”lek inte snygg” känns inte som någonting en vuxen person skulle säga, däremot hör jag kids prata så hela tiden.

   Svara

    Håller med. Har en elvaåring och han säger det till mig. Har svårt att tro att en vuxen säger så..

    Svara

    Back in my days i högstadiet (2003-2004ish) sa många lek inte snygg, så kan vara en person som är 26+ som skrivit kommentaren eller så lever den meningen vidare

    Svara

    Jag får ordentliga högstadievibbar av ”lek inte snygg”.. påminner lite om den gamla goda ”sluta spela galen” om en vanligtvis skötsam och kanske mer tystlåten person gjorde något för att dra uppmärksamhet till sig 😂

    Svara

  Camcam, kan du inte göra ett inlägg med hur en arbetsdag ser ut för dig?

  Svara

   Absolut! Jag har gjort det en gång tidigare men saker och ting har nog ändrats sedan dess.

   Svara

  Jag minns en gång när jag jobbade på kundtjänst och svarade i telefon där kunder ringde in om abonnemangsfrågor. Jag gjorde allt jag kunde för att göra kunden nöjd. Men då avtalet sa en sak och min a

  Svara

   Jag minns när jag jobbade på kundtjänst och svarade i telefon där kunder ringde in om abonnemangfrågor. Kunden i fråga blev så arg för att jag inte kunde lösa problemet (avtalsfråga) att han tillslut utbrast: ”Jag ska döda dig!!”. Jag blev chockad och sa: ”Sådär säger man inte!” Och så la jag på. Av chocken började jag gråta för jag har aldrig hört något sådant riktat till mig förut.

   Svara

    Samma här! Jobbade ett tag på ett förlags kundtjänst där merparten av tidningarna riktar sig mot den äldre delen av befolkningen (som typ prenumerat på tidningen i 30 år eller så), sommartid där var inte nådigt! Gubbsen och tantsen förflyttade sig ofta till sina sommarställen och hade glömt att meddela eftersändning/adressändring på sin älskade tidning/kryss och jag har allvarligt talat aldrig varit med om så mycket okvädesord, svordomar och hot som man fick där över en jäkla tidning.

    Svara

  Spontan tanke men dom som ägnar sig till att skriva sånt här till folk på nätet är antagligen dom som mobbar andra i skolan.

  Kul är det när föräldrarna anser att det är skolans plikt att lära barnen att inte mobbas när problemet faktiskt ligger hos föräldrarna.

  Svara

   Enligt många föräldrar är det skolans plikt att lära eleverna allt, samt förse dem med allt. Dagens föräldrar har inget egenasvar, allt ska serveras.

   Svara

    Lärare får knappt ge tillsägelser längre eller slänga ut störande elever i vissa skolor för att föräldrarna anser att lärarna gör fel då. Hur sjukt.

    Kom att tänka på denna bild: http://4.bp.blogspot.com/-ldXT8jZBUlE/UuIn4gwL__I/AAAAAAAAABc/o_gR5zmgp_Y/s400/Föör+o+Nu.jpg

    Svara

     Fast det är väl inte så konstigt att det är lärarna och skolan som har misslyckats om eleven inte gör bra ifrån sig i skolan? Föräldrarna får jobba på sitt genom att lära barnet ansvar, vara närvarande och hjälpa till med läxor, prata om vad som händer i skolan osv. Vi får också vara förebilder genom hur vi behandlar andra, allt från telefonförsäljare (går att tacka nej vänligt eller inte svara), kassapersonal, busschaufförer och i vardagen helt enkelt. Så som vi behandlar andra lär sig barn att också göra, sitter ni och öppet kritiserar deltagare i tex mello så lär sig barn att det är ok, kritiserar ni Bella och allt hon gör så lär sig barn att det är ok. Skäller ni ut de som gör fel mot er så kommer barnen också att göra det. Lärarna har ansvar för att barnen ska få lära sig på sina villkor och skolan ska se till att miljön är hälsosam, vi föräldrar har ansvar för att se till att barnen blir hänsynsfulla, bra kompisar, respekterande och ansvarstagande. Barnen är reflektioner av sina föräldrar och sin hemmiljö.

     Svara

     Skolan ska ge alla elever FÖRUTSÄTTNINGAR att lyckas, men det betyder ju inte att alla kommer få MVG/A för det. Det var definitivt inte mina lärares fel att jag fick G i matte, det var deras förtjänst att jag inte fick IG.

     ”Fast det är väl inte så konstigt att det är lärarna och skolan som har misslyckats om eleven inte gör bra ifrån sig i skolan?”
     Då kan vi ju bara ge alla högsta betyg med en gång, så är alla lyckade, helt utan ansträngning!

     Svara

     Anonym,
     Var skrev jag det? Om du hade fått bättre hjälp i skolan så kanske din läsförståelse hade varit bättre. Du kan inte bara tolka en text hur du vill, visa var skriver jag att ett oförtjänt högt betyg gör elever lyckade? Du kan läsa min näst sista mening i kommentaren igen.

     Svara

     Du är verkligen en förebild för dina barn, angående att vara trevlig på internet…

     Svara

     Ja, jag var inte särskilt trevlig men det är irriterande att behöva försvara sig mot något jag inte ens har skrivit. Jag är inte perfekt och jag gör fel ibland, det vet mina barn och jag pratar med dom om det. De behöver inte vara perfekta heller, så långe man kan stå för det man gör och skriver och kan be om ursäkt om man känner att det är på sin plats. Jag hade kunnat stryka första meningen men jag var för irriterad och det står jag för.

     Svara

     Fan viken korkad kommentar. ”Fast det är väl inte så konstigt att det är lärarna och skolan som har misslyckats om eleven inte gör bra ifrån sig i skolan?”. Du är ju en sån som anser att de stackars lärarna ska ta ansvar och uppfostra ditt barn. Så om ditt barn misslyckas i skolan är det lärarnas fel. Men hur kommer det sig då att inte alla barn i en klass misslyckas utan bara ett visst antal? Hade det varit skolans och lärarnas fel hade alla haft samma resultat, det handlar om att skolan ger en verktyg, sedan är det individuellt hur dessa används. Om du tror att andra är ansvariga för ditt barn är det sorgligt.

     Svara

     @Ge och ta: Du skriver om att vara en förebild och behandla andra med respekt. Upplever inte din kommentar som respektfull. Trist att du inte kan föra en diskussion utan att gå till personangrepp.

     Svara

   Man brukar prata om att eleven lever i olika kunskapsvärldar (hemma, skolan osv) och att det ger eleven trygghet och gynnar skolresultaten när dessa världar knyts ihop. Därför ska skolan samarbeta med hemmen i elevernas fostran och för föräldrarna förklara skolans regler/normer som ska ligga till grund för ett samarbete. Det går alltså BOTH WAYS.

   Så jo, uppfostran är en del i den pedagogiska verksamhet som skolan bedriver.

   En annan sak man kan tänka på är att skolvärlden har ett mycket bredare perspektiv från en professionell sida. Nyckelordet är alltså s-a-m-a-r-b-e-t-e och det vore skönt om folk kunde sluta haspla ur sig okunniga kommentarer om att det inte är skolans uppgift att uppfostra barnen osv.

   Svara

  Aldrig att det här är ett barn. Det är en vuxen kvinna.

  Svara

   Ja, ord som bipolär, pengakåt och att det är synd om Anders känns lite väl ”vuxna” för att komma från ett barn. Kanske övre tonåren men jag tror faktiskt att personen kan vara kring 40-50 också med yngre barn.

   Svara

   Rent språkmässigt och uttrycksmässigt skulle det kunna vara skrivet av min sons flickvän och hon är 15 år. Bara som en jämförelse alltså.

   Har läst många av både hennes och sonens skolarbeten och tonåringar är helt klart bättre på att formulera sig i text än vad många här i kommentarsfältet verkar inse. Men visst kan det likaväl ligga en vuxen bakom, naturligtvis.

   Svara

   Håller med. Det finns många vuxna som inte ens gått ut gymnasiet och det präglar givetvis deras språkliga färdigheter. För övrigt är kommentaren ett mycket bra exempel på vad näthat är, varannan människa verkar nämligen tro att all kritik, oavsett hur den framförs och vad den riktas mot, är näthat.

   Svara

  Ser ut som en typisk förortstjej 15-20 år skrivit det där.

  Svara

  Jag har en dotter som fyller 9år, jag är 25år och har förutom föräldrakontroll på hennes iPhone full insyn på vilka sidor hon besökt, kollar hennes sms till vänner, bilder och hon får inte ha några sociala medier. Skulle hon mot förmodan (jag är enligt henne en sträng gammal mamma) lämna en kommentar likt den skulle jag bli vansinnig och hon hade förutom att få bett om ursäkt, blivit av med mobilen på obestämd tid. Jag kan inte ha 100 % koll när hon är i skolan men hon vet vad som gäller och är faktiskt ärlig, även när hon gjort fel. Många av hennes vänner däremot har alla sociala medier de kan komma över utan att föräldrarna verkar bemöda sig sig det minsta. Märkligt då det finns så mycket skit online något jag själv erfara. Och inte minst att barn utan någon verklighetsuppfattning kan skriva så jäkla dumt som ovan…

  Sådär, slut på boken 😅

  Svara

   HEJJA DIG säger jag. Alltså min son är bara 2 ännu, men jag känner redan nu hur ”gammaldags” jag upplevs jämtemot andra jämngamla föräldrar. Har samma tänk som du ang regler, insyn i vad barnen gör (framförallt online) och gränssättning.

   Svara

    Ja man kan minst sagt bli mörkrädd av hur oberörda vissa verkar att vara, eller godtrogna/ naiva. Minns bara när en annan hängde på PA och Lunarstorm, msn och allt som redan då var. Den vetskapen räcker för mig. Barn måste ha gränser! Heja oss 💪🏼💪🏼🙌🏼

    Svara

   Läsa ditt barns sms låter faktiskt inte schysst, barn har rätt till privatliv och så länge man inte misstänker något farligt så ska man inte blanda sig i. Det står i barnkonventionen.
   ”Inget barn får utsättas för godtyckliga eller olagliga ingripanden i sitt privat- och familjeliv, sitt hem eller sin korrespondens”

   Svara

    Det är ingen tonårings liv jag inkräktar på utan en blivande 9åring, en stor skillnad och hon är införstådd med att vi föräldrar har koll framförallt om vi misstänker något olämpligt. Det är min roll som mamma att skydda henne från det.

    Svara

     Vad skulle en 8 åring kunna dölja som är så viktigt att hålla koll på? Jag skulle aldrig i mitt liv läsa igenom mina döttrars sms, det är kränkande även för små barn. De kanske vill prata om någon kompis, eller något ”pinsamt” som har hänt, kanske ha någon oskyldig liten hemlighet. Det är min roll som mamma att lära dom integritet och eget ansvar.

     Svara

     ”Vad skulle en 8 åring kunna dölja som är så viktigt att hålla koll på?”

     Att man säger taskiga saker om klasskamrater? Sprider elaka rykten? Mobbar någon?

     Svara

    Och jag är inte alls enig med dig gällande det så du får helt enkelt göra på ditt sätt så gör jag på mitt sätt. Det är ju det som är så fantastiskt! Ha en fin dag ☀️

    Svara

     Och barnkonventionen säger sitt.

     Svara

    Barnkonventionen är inte svensk lag, så fuck den.

    Svara

     Ja, barns rättigheter är så onödiga. Not.

     Svara

    Den dagen det står i bankonversationen att en 8åring har rätt till sin iPhone utan att mamma och pappa har koll (som dessutom betalar den) ska jag låta bli att se över hennes sms när jag misstänker att hon försöker ladda ner snap, kik mm. för att någon snusksnubbe som oftast hänger på den typ av tjänster sen ska skicka kukbilder som när man själv hängde på Hamsterpaj, lugnar och PA, för det är väl ”ingen big deal” för naiva småflickor som gärna vill tro att de är tonåringar och jämför sig med Disneys chanells program där ”barnen” hänger på konferens och hånglar loss.

    Avslutningsvis så har hon har en jämnårig kille i skolan som hon är ”ihop med”, dom har pussats oskyldigt som barn i den åldern gör och hon berättar i stora drag allt till mig men det förändrar inte det faktumet att jag ÄR hennes mamma trots att det endast är 16år mellan oss. Jag respekterar hennes intregiritet men jag har ett ansvar och där resonerar vi helt olika! Så fokusera du på din föräldraroll så fokuserar jag på min, anser du att jag inkräktar på barnens rätt och våra lagar får du med än gärna anmäla mig till soc, min kontaktuppgifter finner du i länken (mitt namn) till min blogg. Med det sagt så önskar jag dig lycka till med din godtrogenhet när det gäller dina egna döttrar. Barn har en förmåga att vara lojala, även när jobbiga saker inträffat. Värt att ha i åtanke.

    Trevlig torsdag! ☀️

    Svara

     Du gör helt rätt och tar ditt ansvar Sandra L! 👍 Tur att det fortfarande existerar sådana föräldrar med en inställningen!

     Svara

     Men goooo Sandra! Vilken jäkla pangmorsa du är!

     (Samma åldersskillnad mellan mig och min mamma)

     Svara

     Om din 8-åring försöker ladda ner snap och kik trots att hon inte får, har en pojkvän ”hon oskyldigt pussas med” samtidigt som du beskriver henne som en naiv liten flicka som vill tro att hon är tonåring – då borde du ju inte låta henne ha iPhone alls? Hon verkar ju redan försöka lura dig?

     Svara

     Hon är en smart tjej, nyfiken som alla barn är och försöker precis som jag och mina jämnåriga försökte i samma ålder MEN jag är smartare och har koll (med andra ord en jobbig mamma) 😉. I detta nu har hon ingen iPhone sedan en vecka tillbaka utan mobilförbud i och med att hon gjort ovannämnda vilket resulterar i konsekvenser. En pojkvän och ”pussas” får man ta med en nypa salt, vem frågade inte chans i tid och otid i den åldern? Det hör liksom till i lågstadiet. Lappar man skickade, nyfikenhet. Ja det är med andra ord rätt oskyldigt.

     Svara

     Åh, jag läste din blogg för typ 9-10 år sedan. Sen tappade jag bort den för du bytte portal några gånger. Har faktiskt tänkt på dig vid flera tillfällen, hur det gått för dig osv. Så glad nu när jag kikade i din blogg att du verkar lycklig. ❤️

     Svara

     Tack Anna 💗 Ja det har helt klart hänt en hel del sedan dess, på gott och ont men jag mår faktiskt jättebra ☺️😊. Tack snälla kram 💗

     Svara

    Jag ÖNSKAR att mina föräldrar hade tagit min telefon när jag var i yngre tonåren och kollat igenom den.
    Jag är född 99 och nu 18, fock min första telefon när jag var 9 ungefär (eftersom jag skulle på en veckas handbollsläger och behövde kunna kontaktas). Jag fick min första smartphone när jag gick i 4an/började femman och var då ungefär 11.
    Jag blev våldtagen när jag var 6 år, har efter det haft ett destruktivt förhållande till sex och till min egna kropp. Så när män började skicka bilder på sina kukar till 11åriga jag via wordfeud och frågade efter kik och nummer så gav jag dem det.
    När de sa åt mig att skicka nakna bilder på mig själv så gjorde jag det. Jag skapade konton på sexsidor och la upp bilder på min nakna kropp innan jag blivit 13 år.
    Jag blev våldtagen två gånger under våren 2013 och började efter det må riktigt psykiskt dåligt.
    Jag pratade med mina våldtäktsmän, jag lät främmande vuxna säga vad de skulle göra med mig och min kropp, jag skickade nakna bilder, jag började skära mig vilket jag fotograferade, jag fööjde konton på människor som skar sig på instagram, jag googlade på lättast sätt att ta livet av mig, jag dokumenterade vilka piller jag tog under mina självmordsförsök, jag kollade på mycket porr och grät för att det var jobbigt pga traumatiska minnen osv, jag skrev upp lig på sidor för att sälja sex och ännu mer jag inte ens orkar skriva.
    Mina föräldrar frågade inte en enda gång om de fick kolla igenom min mobil, jag hade kanske fått hjälp om de gjort det.

    Svara

     Det gör mig verkligen så ledsen att läsa, både som storasyster till en 16årig lillasyster, mamma och kvinna. Jag har själv dåliga erfarenhet från ung ålder och tonår (min bästa vän blev utsatt av en pedofil online, han dömandes) vilket också gett mig perspektiv och gör att jag är stenhård när det gäller mina egna döttrar och detsamma kommer gälla min son. Om du inte fått hjälp tycker jag helt klart att du ska söka det för att kunna bearbeta dina upplevelser och komma på rätt spår. Massor med kärlek och kramar till dig ❤️❤️❤️

     Svara

     Tack Sandra L, tråkigt att höra att du (också) har dåliga erfarenheter♡♡♡

     Har mitt första möte på vuxenpsykiatrin idag/imorgon och känns så bra att jag tror jag kommer explodera 😀

     Svara

     Mother of dragons 💜

     Svara

     Vad skönt att du får hjälp, ett STORT lycka till! 💗💗💗

     KRAM

     Svara

  Kan bara spekulera eftersom jag är barnlös å det grövsta, men om jag fick välja hade jag gjort exakt såhär:

  Svara

  Off topic men nu är Hannalicious i LA tillsammans med sin mamma som ska agera fotograf åt henne. Kan inte låta bli att fundera hur min mamma skulle reagerat om jag bad henne fotografera mig liggande i bar överkropp och jeans på hotellsängen… Är även influencerföräldrar så ”skadade” att de finner det fullt normalt att fotografera dottern i ”sensuella positioner”.

  Svara

   Jag bad min pappa fota mig i bikini och i endast bh när jag var tonåring, för att jag ville ha sådana snygga bilder. Förstod inte det konstiga i det då.

   Svara

   Ja, det är de nog. Kolla bara på hur Nellies föräldrar har stylat och fotograferat henne genom åren!

   Svara

  Efter att ha hängt på lunarstorm i mina tonår kan jag bara sammanfatta det så här:

  Folk har inget filter på internet. De tror alltid att det är okej att skriva vad som helst. Jag minns när jag vid ett par tillfällen skrev i
  någon banner på lunarstorm (som låg längst upp så alla kunde se vad man skrev?) Typ helt ofarliga grejer. Jag hade väl en troll-period där på lunarstorm. Typ skrev saker bara för att se vad det gav för kommentarer. Jag minns tex att jag skrev att jag inte gillade B. Spears. Och en gång att syntetisk jordgubbsglass var äckligt. Fick så jävla mycket flaskpost om att jag skulle skjutas, dödas, brännas på bål och sen diverse kränkande ord. Allt som oftast från kvinnor i 15-45 års åldern.

  Jämför man med T.L:s kommentarer på youtube från hennes unga följare så tycker jag vi kan vara ense om att det inte är ett barn som skrivit på hennes blogg. Det är för avancerat (med rättstavade ord) för att vara ett barn. Men visst är det fortfarande skrämmande.

  Svara

   Med barn avses varje människa som är under 18 år så jo, jag tror absolut att det kan vara skrivet av en ungdom. Språket är inte alls för avancerat för någon som är mellan 14-17 år.

   Svara

  Herregud vilken kommentar… Usch, så sjukt. Men ett barn? Nej det tror jag inte, tror snarare en lite äldre person.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.