Att tjäna pengar på blogg – av och med Hugo Rosas

Eftersom företagen som köper in annonsutrymme vill få ut nåt av deras investerade pengar vill man ha videoannonser som spelas upp och som kan upplevas störande för vissa. Om ni gillar min blogg och känner att den ger er en stunds glädje varje dag så kan jag bara be er ha lite överseende med annonserna (eller ännu hellre kolla lite längre på annonsen eller klicka på länkar). Alternativet skulle vara typ en betalvägg á DN och kräva betalning för att få läsa och det tror jag varken ni eller jag vill. Om ni kan ha överseende med annonser som stör ibland så  lovar jag fortsätta ge er roliga, eftertänksamma och vardagliga inlägg. //Hugo

Hugo bemöter den kritik som ramlat in på hans blogg den senaste tiden som gäller reklam och videoannonser – något som hans läsare inte uppskattar alls.
Den här branschen är dynamisk vilket betyder att den hela tiden rör på sig och förändras och saker som var på ett visst sätt igår är kanske annorlunda idag, och som läsare/följare/fänz så är det någonting som ni bara måste acceptera.
Marknaden förändras och olika typer av marknadsföring kommer förändras med den och det går helt enkelt inte att säga ”Jag vill ha det på samma sätt som det alltid varit” för om det sättet inte längre finns kvar så är det med största sannolikhet för att det inte längre fungerar.

Värdet för sidvisningar har gått ner något enormt så de bloggare som tidigare kunde leva på att enbart ha reklam runt inläggen kanske  u behöver göra sponsrade inlägg för att få det att gå ihop.
Att då får höra att man är girig som tar till ytterligare sätt att tjäna tillräckligt med pengar på för att slippa ta ett annat jobb är tråkigt.

Ta Hugo här som exempel.
Säg att han skulle ta bort alla annonser som folk klagar på och istället skaffa sig ett annat jobb för att betala räkningarna.
Det skulle resultera i att hans blogg ekade tom eftersom han skulle behöva lägga sin tid på det jobb där han tjänar pengar.
Skulle läsarna vara nöjda?
Ingen reklam men heller inga inlägg – blir det bra så?

Jag förstår att många skulle vilja se en blogg helt utan reklam som uppdateras minst 5 ggr om dagen, men så vida den inte drivs av en människa så pass ekonomiskt oberoende att de till och med kan torka röven med femhundralappar så är det en utopi.

Det här är den bistra sanningen och det är väl upp till var och en att bestämma hur man vill ha det.
– En blogg med reklam och massor av content som hela tiden uppdateras?
eller
– En blogg utan reklam där det knappt aldrig publiceras nya inlägg eftersom innehavaren är upptagen på andra jobb?

Om detta är de faktiska förutsättningarna och de valmöjligheter som finns – hur vill ni då ha det?
Vad är absolut viktigast för er och vad kan ni tänkas ha lite överseende med? Vet man det så kanske det är lättare att försöka hitta lösningar än att bara uttrycka missnöje.
Jag vill veta, för utan er – ingen blogg.

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Reklam är ok men inte ”när den är i vägen” när man scrollar på hans blogg.

  Svara

  Reklam som lägger sig över brödtexten går fetbort. Jag har slutat läsa alla bloggar som har sån reklam som ploppar upp i tid och otid.

  Svara

  Som svar på din fråga. Jag tycker reklam för det mesta är ok.

  Men nu till en formulering från dig (även om jag tror jag förstår vad du menar) som retar gallfeber på mig…

  ”och saker som var på ett visst sätt igår är kanske annorlunda idag, och som läsare/följare/fänz så är det någonting som ni bara måste acceptera.”

  Alltså nej bara nej. Jag måste inte ACCEPTERA något. Jag har alltid flera val så länge jag inte har en pistol mot min tinning och även då har jag faktiskt två val.

  Om du menar att vi måste inse, förstå mm att så är läget så säg det, men acceptera behöver varken jag eller någon annan. Det finns alltid något man kan göra åt något man inte gillar och att resignera inför faktum ligger inte på toppen av min lista.

  Svara

   Att branschen förändras och att vi som bloggare mm inte kan påverka det måste vi alla acceptera. Det var så jag menade…

   Svara

    Som sagt jag tror jag förstår hur du menar men varken du eller jag behöver acceptera att det är så. Vi kan alltid göra något.

    För självklar kan både du och jag göra något åt förändringen. Samma som att vi inte måste acceptera att sjukvård, skola och annan omsorg håller på att bli sämre. Skulle vi alla bara acceptera att det är så så kan vi alla bara packa ihop och sluta bry oss om något och låta dem som sitter på de största pengarna bestämma allt i våra liv i forsättningen.
    Och att säga till mig att ett förhållande är något jag måste acceptera i ett fritt demokratiskt land finns inte på min världskarta. Framförallt att jag måste. Jag måste ingenting. Jag kan t o m sätta på mig dumstruten och låtsas som att du har fel i din analys om jag har lust. 😉

    Min inställning som liberal är väl att ingen kan (borde) tvinga någon vuxen myndig att göra något, säga att någon vad den måste. Du kan alltid göra vad du vill men du får kanske vara beredda på att ta konsekvensen senare.

    Så två ord i den här kontexten som jag ogillar. Måste och acceptera. Framförallt kontexten sociala media 😊

    Svara

     UPPLOPP!?!?!? 🙂

     Svara

     TRH +10 på den

     Svara

   Jag håller verkligen med. Jag upphör aldrig att förvånas av bloggarnas mantra om att läsarna måste acceptera det ena och det andra i reklamväg och man skulle a-aaaaldrig begära att få läsa ett magasin eller yada yada gratis. Som att alla bloggar är jämförbara med magasin? Är NÅGON blogg jämförbar med något magasin? Och jag brukar dessutom sluta läsa ganska snart när ”du måste”-retoriken dyker upp. Nä, jag måste verkligen inte det.

   Svara

    House of Philia Petra har ett par gånger jämfört sin blogg med ett glassigt magasin.
    Tillåt mig asgarva. Hon uppdaterar inte ens varje dag, trefjärdedelar är reklam och textraderna är inte många.

    Svara

     Låter i och för sig som typ alla magasin jag slutade läsa för tio år sedan… 🙄

     Svara

     Låter som ”Vi i villa”

     Svara

      Haha sant det låter som en gratistidning! Vilket de ju också är, gratis alltså….värre att man betalar för reklamen när man köper en tidning för 50 spänn.

      Svara

  Hellre reklam än meningslösa samarbeten 😀

  Svara

  Det har ingen betydelse för mig, så länge sidan inte är översållad av reklam.

  Svara

  Det här är ju det största problemet för bloggare/influensers. Är så trött på gnällandes om att de behöver ha reklam för att kunna leverera. Ja, det är klart. MEN, hela idéen med influensers är ju att de framställer sig som en vän. Som någon man känner, någon som släpper in en i deras liv, etc. Som man litar på, på ett sätt. Det är ju tjusningen med influensers, inte bara generellt content, det måste ju vara en person läsaren känner att de har en relation till.

  Det är ju därför uppenbar reklam blir så konstigt för läsare . För läsaren blir påmind om att ens ”kompis” inte är en kompis och vill att du köper grejer så de kan tjäna pengar. Man blir ju inte alls provocerad av reklam i tidningar, för tidningen framställer sig inte som en vän, någon som du har en personlig relation till.

  Jag säger inte att det är fel eller rätt. Men det är ju personligheten och vän-relationen som läsaren tror de har med bloggaren som gör det ens intressant att läsa. Så reklamen gör att man blir påmind om att det bara är business och inte personligt, vilket är hela orsaken till att man besöker.

  Därför fungerar inte vanliga annonser för influensers, utan måste vävas in i personligheten, eller inte reklammärkas alls. Inte för att de inte vet hur man gör, men för att hela affärsidén bygger ju att de är ens ”vän” och inte en tidning.

  Det går inte att lösa riktigt. För mycket reklam som är tydlig med att det är reklam gör att man inte vill läsa längre. Inte för att folk inte förtjänar att tjäna pengar, utan för att hela poängen med att vara influenser är för att man ska vara som en vän till läsarna.

  Svara

   Jaaa! Exakt! Och när reklamen och samarbetena kommer blir det uppenbart att jag bara var inbjuden till ett home party där jag måste shoppa för att bli inbjuden igen, inte en riktig fest…

   Svara

   Jag håller med dig överlag. Tror dock att reklam (även märkt sådan) samt samarbeten fungerar alldeles utmärkt för en bloggare gentemot sina läsare OM de är noga utvalda och inte spammar med dem. Jag har ju inget problem med att min ”buddy” vill tjäna pengar och gör ett välgenomtänkt och snyggt samarbete. Det är när det översvämmas av reklam och opersonliga samarbeten som det faller platt. Samtidigt har många bloggare som varit med länge mist sin personliga touch. Många handlar bara om snygga superproffsiga bilder, samarbeten och knappt några personliga tankar, analyser eller händelser. Det gör att man distanseras från dem, kan inte relatera längre. Svår balansgång – men det går!
   Tror inte heller någon har problem med att en bloggare hellre publicerar kvalitativt en gång om dagen än flera gånger, bara för att. Många inlägg kan ju bli till ett osv. Sen beror allt på hur stora influensern är. Och vad räknas som en ”acceptabel” inkomst? För många går det hur bra som helst att leva på mellan 20-35 000 beroende på ålder, var man bor, bakgrund, omständigheter etc.

   Svara

   Jag upplever att Undebaraclara lyckats hålla den balansgången bra, särskilt på senare tid. Hon verkar dock lägga en himla massa tid på att själv kontakta de företag hon vill sammarbeta med. När hon skriver om linoljefärg , tågresor och miljömärkta städprodukter tror jag dessutom genuint hon vill att folk ska konsumera dessa saker.

   Tycker också det fungerar bättre när man låter en produkt få utrymme snarare än hyllar den. Alltså typ inlägget med Sandras joggingskor. Noll text om att skorna är fantastiska, utan bara ett uppvisande i ett inlägg som också är trevligt att läsa av andra orsaker.

   Svara

  Egentligen, det mesta som inte låter utan förvarning funkar väl. Vidrigt när man surfar eller spelar i lugn och ro och ljudet hoppar igång på nån hemsk videoreklam. Hatar reklam, men jag inser ju också att jag inte betalar, så då måste jag ju acceptera att nån annan gör det och att jag får se vem det är 😛

  Jag hade gärna sett en bloggtjänst på samma sätt som andra prenumerationer. Jag skulle aldrig betala för att läsa EN blogg, inte en krona, men isf en månadsavgift för ett gäng. Sen har jag väl svårt att se att bloggen som koncept överlever på det sättet som det är nu: en skribent/redaktör osv. Det är klart att det är kostsamt att driva. Vore mer logiskt att ha en redaktion, skillnad med sidor som är väldigt nischade, när man tycker att det räcket att läsa 1-2 inlägg i veckan. Där kan väl en person driva det, men i övrigt: not so much.

  Svara

  Varför är det inte lönsamt med ”vanlig” reklam på hemsidor längre? Någon som har en teori?

  F.ö: upplever att många influencers blir sura och försvarar sig ang reklam och spons men varför inte bara erkänna att man sysslar med reklam och marknadsföring? Vart ligger det skämmiga i det? Många influencers drar ju in saftiga summor iaf vad det verkar på deras levnadsstandard så varför hymla med att det är pga reklam? Förstör det deras varumärke? Jag kollar på hur mycket reklam som helst om det innebär gratis underhållning för det är ju ohållbart att få youtube etc helt gratis utan reklam

  Svara

   Ad block.

   Tekniken och appar kommer snart skydda dig mot sponsrade inlägg också så då får annonsörens tänka om igen allttnstivt så försvinner proffsbloggarna.

   Svara

    Jag orkar knappt använda ad block pga så många sidor som kräver att man stänger av det

    Svara

     För mig är det bara TV4 play…

     Svara

      Tv4, dplay, tidningar, vissa streamingssidor. Stöter på det ofta

      Svara

     Anonym
     Kommer säkert en app som tar dig runt det med snart. 😉

     Svara

     Och jag hade aldrig orkat surfa in på sidor UTAN adblock. Jag vill inte ha en fucking högljudd reklamvideo i nyllet utan att ha möjlighet att välja bort det INNAN.

     Svara

     Med unvis.it kommer man förbi men sjukt störigt är det. Typ tidningar som kräver att man stänger av adblock för att innehållet är reklamfinansierat (rimligt argument) men så är 95% av alla artiklar betalinnehåll…

     Svara

   Tror inte Adblock är största orsaken. Tror snarare det handlar om ”bruset”. Man är så van vid det att man inte ens lägger märke till sidannonser längre, så länge de inte är snygga och står ut på något sätt.

   Svara

  Pop up reklam är det som stör mig mest samt reklam som lägger sig över hela sidan. Jag måste oftast backa för att kunna få bort den och då hoppar jag tillbaka till föregående sida och då lämnar jag bloggen helt för blir irriterad. Kissies blogg händer detta ofta på

  Svara

  OT: någon mer som reagerat på att bellas instastory är typ obefintlig idag? inget fniss, ingen reklam, inga vickande höfter… 😱

  Svara

  Tycker det svänger hej vilt bland inläggen här. En stunden hånas influencers och deras samarbeten sedan skall man förstå att reklam behöver finns.

  Svara

   Jag anser att en reklambanner tex när man går in på sidan är ok. Men att samarbeten kritiseras är ju för att många influensers gör de så otroligt dåligt, dels genom att inte märks ut dels genom att göra samarbeten med 70 tusen olika saker och förlora trovärdighet (tungård, forni) eller genom att lägga upp ofärdiga texter i samarbetet (Kenza).

   Om det kommer upp reklam likt det gör här eller på expressen så är jag fine med det (även om det så klart kan vara jobbigt) mem dåligt formulerade, markerade samarbeten tycker jag det är bra att det kritiseras.

   Svara

    När Camcam bodde hemma… älskade hon snabbmakaroner. Det borde väl vara trovärdigt om något. 🙂
    Sen står det någon sorts hårgrejor och hudlotion i hennes badrum. Massor med flaskor. Jag vet inte vilket märke… men jag vet att det finns specialaffärer för dem.

    Svara

     Oj… ha,ande lite fel.

     Svara

     Haha tyckte det var ett bra svar på min kommentar 😉

     Svara

   Allt handlar om HUR man väljer och gör sina samarbeten.

   Svara

  Jag tycker att Camcam ska göra reklam för Cola zero, kattmat, kattsand och Vaselin. Det hade iaf. varit trovärdigt.

  Svara

   Djungelvrål icke att förglömma!!

   Svara

  Svara

   Folk är totalt dumma i huvudet. Forskare har och vill inte ens ta reda på ”forn” egyptiernas hudfärg (som det spekulerades vilt om).

   Och uppenbarligen är Embla dum och oupplyst. Kopterna finns fortfarande kvar i Egypten.

   Svara

    Det vet jag inget om. Men tyckte det var en bra poäng hon hade ang. Beyoncé-kritiken 😌

    Svara

     Hur kan du tycka att hon har en bra poäng om du inte vet något om ämnet poängen handlar om?

     Svara

      Jag menar att jag inte vet något om egypternas hudfärg. Och det var ju inte det inlägget handlade om utan om det Beyoncé gjort kan klassas som CA eller inte.

      Svara

   Alltså jag har nog inte riktigt förstått det här med CA. Men bygger inte integration på att man tar sig an en annan kultur och ett annat språk. Eller är det CA när invandrare läser SFI i Sverige och får lära sig om svenska seder och traditioner?

   Svara

  Har ni inte Ad-Block? Hur i hela fridens namn står ni ut? För övrigt är det irriterande reklam som är ivägen och låter som gjorde att folk skaffade Ad-Block till att börja med. Gapa för mycket och mista hela stycket och så vidare.

  Svara

  Varför är det läsarna som måste ändra sig? Om mängden/sortens reklam blir för mycket slutar de flesta helt enkel att läsa. Bloggar är inte livsviktigt och att vara influencer är ingen mänsklig rättighet. Jag läser t.ex. inte nyheterna på dn längre utan på svt där det är gratis. Kommer sluta läsa den här bloggen om den fylls med autoplay-videor som jag inte kan blocka. De flesta bloggar är knappast så unika att de inte är utbytbara. Skapa tillräckligt bra content så kanske folk tycker det är värt att betala men ta det inte för givet.

  Svara

  ”Värdet för sidvisningar har gått ner något enormt så de bloggare som tidigare kunde leva på att enbart ha reklam runt inläggen kanske u behöver göra sponsrade inlägg för att få det att gå ihop”.

  Ah, och de som envisas med ha reklamklipp som startas automatiskt får en fet adblock / färre besökare för INGEN vill ha/se videoklipp som startar automatiskt. Då kan man lika gärna mobilsurfa på aftonbladet.

  Svara

  Mina favoritbloggare har heltidsjobb och uppdaterar när tid finns. Ibland kommer sponsrade inlägg, de har alltid anknytning till bloggarens nisch. Den här töntiga ”men då skaffar jag betalvägg då”-mentaliteten har jag inget till övers för. Som att jag skulle betala för att läsa om någons dag? Kan lika gärna ringa syrran en andra gång.

  Svara

   Samma här, det är mer intressant att läsa när nån bloggar om sitt ”riktiga” jobb och lite fritidsaktiviteter än om nån som lallar omkring på event och bruncher och allt vad det nu är *snark*.

   Svara

   Håller verkligen med! Det är så konstigt att bloggare verkligen tror att de fortfarande skulle ha läsare kvar om de införde betalvägg… Fast det tror de kanske inte, därför ingen har gjort det 😉 De borde ju förstå att deras läsartal skulle sjunka ner till 0 samma minut en betalvägg kom upp. Det är helt enkelt inte så spännande med bloggar att någon orkar betala för det. Nyheterna är ändå något man kan tänkas betala för, då det är någon med utbildning och faktiska kvalifikationer som skriver något man behöver eller väldigt gärna vill veta/läsa om. Det är lite som att jämföra någons vlogg med en film, liksom folk vill ju betala för en film för det är kvalitet och något faktiskt spännande, folk vill inte betala för en vlogg för det är bara kvantitet och egentligen bara något för att fördriva tiden.

   Svara

    Precis! De få bloggar jag följer har alla innehavare som har ett jobb och de uppdaterar trots detta med flera inlägg om dagen. Dessa sk influencer (skitfånigt ord) har alla blogginlägg som är så långt ifrån min världsbild att det inte ger mig något alls att läsa dom (räcker med det jag får till mig ifrån dom här hos Bloggbevakning).

    Fram för riktigt bloggare! Dessa sk influencers är inget för mig.

    Svara

  En fundering: de sponsrande företagen borde väl vara intresserade av att läsarna inte blir ”störda” av popup:er och skräniga videor? Den negativa känslan smittar ju lätt av sig på företaget/produkten, och det vill de ju inte.
  I övrigt har jag förståelse för reklamfinansiering och samarbeten så länge det är trovärdigt och samarbetsinslagen är läsvärda och bra fotade. Som hos Sandra Beijer. Jag ser fram emot att Camcam blir sponsrad av Djungelvrål!

  Svara

  Jag kan tycka att det är jobbigt om en bloggare har väldigt mycket reklam eller sponsrade inlägg. Sen försöker de med att de ju måste ha reklam för att överleva, osv. Men va fan, tjänar de 50.000 kr på ett sponsrat inlägg kan de då inte nöja sig med att ha två stycken i månaden istället för typ tre varje vecka?!

  Svara

   Jag tror att många influencer tar alla chanser de får för att tjäna pengar eftersom de inte vet hur länge till de kommer ha den möjligheten, samtidigt som jag tror att detta beteende är en av anledningarna till att den möjligheten minskar.

   Förstod ni vad jag menade? Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera det annars…*trött*

   Svara

    Sprida så mycket betald dynga som möjligt innan den torkar och blir värdelös? 😂

    Svara

     🤣

     Svara

   Om arvodet är 50000 per inlägg får du räkna med att det är summan de fakturerar. I lön blir det max hälften sen. Sen är det väl rimligt att ta det som erbjuds, månaden efter kanske är torka och inga samarbeten, ska man va utan lön då för att man bestämt vad som räcker?

   Svara

    Är helt införstådd i att ungefär halva summan går till skatt, moms osv. Men att ha 50.000 netto är jäkligt bra lön. Lägg där till att de får massa gratissaker och resor så de kan ju leva rätt gott på de pengarna och även spara till ”sämre tider”. Sen får de väl göra precis som de vill och ha ett reklaminlägg varje dag om de vill men risken är rätt stor att folk tröttnar och slutar läsa bloggen och helt plötsligt har de ingen inkomst alls. Den som gapar efter mycket, osv…

    Svara

  Det hade ju varit hur kul som helst med en blogg där Hugo måste ha ett vanligt jobb och anpassa tider och lyda en chef.

  Svara

  Tycker ändå Hugos svar känns ändå vettigt medans Paulas svar på om varför hon exponerar sina barn känns så fel på nå vis. Alltså visst att det är olagligt att sno bilder som bloggare lägger upp men det finns folk till allt som struntar i att det är olagligt. Direkt du har lagt upp en bild så finns den rent krasst över hela internet. Sen hennes svar att hon behöver lägga upp bilder på Molly som nu börjar bli rätt så stor för att tjäna pengar känns inte bra och på frågorna om hon frågat Molly om lov innan svarar hon inte på.

  Sen får dom ju det att låta som dom knappt kan ställa mat på bordet men dom lever ju ett liv som kostar också med hus resor nya prylar och kläder hela tiden. Hon börja ju gå en sjuksköterske utbildning men det passa väl sig inte med ett sånt jobb.

  Svara

  Allt ska vara gratis, ingen vill betala för någonting… så funkar inte verkligheten.
  Jag står gärna ut med reklam för att en bloggare ska få sin lön. Jag skulle aldrig arbeta gratis och förväntar mig inte att någon annan ska göra det.

  Svara

   Jag håller med dig! Tycker bloggläsare är rätt gnälliga. Det ska inte vara reklam, inte betalväg och absolut inte frivilliga bidrag a la LD. Varför tycker man någon ska producera innehåll varje dag, och sen har mage att gnälla om personen försöker få betalt för tiden de lägger ner? Då är bloggen tydligen dålig och bla bla bla (varför man nu ens läser en dålig blogg?).

   Samma sak med tidningar, ett himla gnäll på att de tar betalt för att man ska ta del av artiklarna de skriver. Näe det vill man inte för DN är så dåligt. OK men om de är så dåligt så gör det ju inget att du inte kan läsa deras artiklar, se det som en tjänst.

   B

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.