Bryter Yogagirl mot marknadsföringslagen?

Hej!

Läste precis på yoga girls insta (i ett svar till någon) att en kompis ”pulled some strings” så att de fick bo på ett lyxhotell gratis i Spanien. Hon har ju postat nonstop bilder, insta stories härifrån och nämnt namnet etc. Men man har ju inte inte vetat att de fått bo där gratis (så tjänst och gentjänst typ?). Kan man göra så eller borde det vara utmärkt som ”samarbete” på nåt sätt??

 

Jag fick det här mailet från en tjej som undrar hur det ligger till med Yogagirl och det hotell familjen bott på i Marbella.
Är det smygreklam?
Svaret är: Jag vet inte. Av flera anledningar.

 1. Yogagirls Instagramkonto riktar sig inte mot den svenska marknaden – trots att hon är svensk – vilket gör att hon med största sannolikhet inte behöver förhålla sig till den svenska marknadsföringslagen.
  Jämför hennes plattform med exempelvis Peg Parneviks. Peg skriver sina inlägg till största del på svenska vilket innebär att hon riktar sig mot den svenska marknaden och således då också ska följa den svenska lagstiftningen.
  Jag vet inte om det finns någon typ av ”paraplyorganisation” som reglerar reklam som inte riktar sig mot en specifik marknad eller land utan mer mot större delar av världen.
  Givetvis ska YogaGirl följa en marknadsföringslag, men vilken det är eller hur den ser ut vet jag inte.
 2. Yogagirl skriver att det är en vän som dragit i lite trådar för att hon och familjen skulle kunna bo på Marbella Club Hotel & Golf Resort & Spa som tydligen kostar en smärre förmögenhet normalt sett.
  Om det här inte är en överenskommelse mellan Yogagirl och hotellet där vännen garanterat marknadsföring av hotellet på hennes Instagramkonto så är jag tveksam till om detta ska markeras som ett samarbete.
  Om hon skulle ha fått vistelsen gratis via sin vän även om hon endast haft 35 följare på Instagram så är ju det här i så fall inget samarbete – men det är sjukt luddigt alltsammans.
  En del läsare tycker att hon borde skrivit ut att de fått vistelsen gratis men frågan är ju vad det i så fall betyder för Yogagirl i form av förmånsbeskattning?
  Kanske ingenting eftersom jag inte ens vet vilka lagar och regler som appliceras på hennes konto och som hon måste förhålla sig till.

Det här är galet svårt.
Precis som upphovsrätten ser olika ut i olika delar av världen så verkar det vara samma sak för marknadsföringslagen.
Det har aldrig varit ett problem tidigare eftersom man kunde applicera de olika lagarna på lokal nivå, men nu med Instagram, Youtube mm så blir det en krock.

Laddar jag upp en video på Youtube med musik som följer den svenska upphovsrättslagen så kanske någon tittar på den i USA och anser att den bryter mot den amerikanska motsvarigheten.
Lagstiftningen har helt enkelt inte hängt med i den globala utvecklingen av plattformar och då blir det lite som på den här bilden. Båda har rätt och båda har fel.

47 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ”Lagstiftningen har helt enkelt inte hängt med i den globala utvecklingen av plattformar och då blir det lite som på den här bilden.”
  Det här stämmer inte. Det finns konventioner och lagar som reglerar lagval. Känns lite konstigt att du utan juridisk utbildning resonerar fritt kring detta.

  Svara

   Jag grundar det på mina erfarenheter av att ha arbetat med upphovsrätt på Youtube under flera år där den här problematiken uppstod flera gånger per dag.
   Det finns ingen konvention eller lag som reglerar upphovsrätt där utan det är lokala lagar och upphovsrättsreglering för varje enskilt upphovsrättssällskap som styr och det fungerar inte på en plattform där material tillgängliggörs till hela världen samtidigt.

   Svara

    Fast nu pratar vi väl i grund och botten om marknadsföring, inte upphovsrätt 🤔

    Svara

     Ja, jag kan tänka mig att problematiken kan vara liknande i båda fallen.. Jag undrar vem som kan svara på hur sådant ska hanteras i framtiden när mer och mer saker gäller för hela världen istället för enskilda områden?

     Svara

  Hon kan väl kalla vistelsen för pressresa? Det verkar vara lösningen på alla problem med reklammarkering, smygreklam och förmånsbeskattning.

  Svara

   Jag är nyfiken på hur det fungerar med dessa. Läser en blogg där skribenten just nu är på press/nöjesresa i antwerpen. I slutet av inläggen skrivs det att det är en pressresa utan krav på motprestation men företaget som bjuder nämns flera gånger. Även om det inte finns en skriftlig överenskommelse verkar det ju ändå finnas en oskriven…företagen skulle väl aldrig bjuda på gratisresor om de inte räknar med att det skrivs om det?

   Svara

    De flesta företag som bjuder in till pressresor och/eller skickar ut bud gör det med förhoppningen att nämnas i positiva ordalag. Om en person med många följare nämner ett företag en gång så har det nog betalat för alla gånger de skickat saker till personen som de inte skrivit om.
    Pressbud skickas ut med en förhoppning om att nämnas och värdet kan förmodligen dras av i deklarationen eller liknande.. =)

    Svara

  Är det inte vart/i vilket land servern befinner sig i som styr vilka regler/lagar som styr just där och då.

  Finns ju en hel del exempel på ”problem” som lösts genom att flytta servern till annat land. T ex: Flashback, spelbolag, cigarett och alkoholreklam.

  Allt annat verkar orimligt. Har mycket svårt att tro ”vilken målgrupp man har” bestämmer några regler.

  //Moa

  Svara

   Som sagt – jag vet inte.
   Jag undrar om det är någon som har en klar bild. Flashback flyttade sina servrar av andra anledningar än hur marknadsföring skulle hanteras men mer än så vet jag inte…

   Svara

    @CamCam

    Ja… Jo.. Jag är fullt medveten om varför Flashback flyttade runt sina servrar över tid.

    Det var nog inte Flashback i sig, jag exemplifierade. Utan fenomenet att man ställer servern i det land som mest motsvarar det man efterfrågar i lagar och förordningar.

    Nu tror jag väl inte att det styr på vilken portal en bloggare väljer.

    Men fortfarande så, tror jag att serverns placering styr vilka lagar som ska efterföljas. Inte vilken målgrupp man har.

    Vad skulle annars styra, menar du?

    // Moa

    Svara

  Det kostar inget att reklammarkera ett sponsrat inlägg istället för att fundera på om det kanske utgör ett undantag som inte behöver någon reklamidentifiering.
  I synnerhet om man skriver för en internationell publik där reglerna kan vara olika i olika länder så kan det vara lämpligt att utgå från den strängaste tolkningen. Och det även om man har en blogg hemmahörande på någon liten atoll i Stilla havet t ex Niue.
  Inom EU och i USA finns regler om reklamidentifiering och Instagram har nu en teknik för detta så det är bara att reklamidentifiera det som ger intryck av att vara reklam t ex om man får en sponsrad hotellvistelse men ändå inte har något uttryckligt samarbete med krav på viss motprestation.
  Jag förstår verkligen inte varför det ska sitta så långt inne hos vissa influencers.

  Svara

   Och för korrekthetens skull vill jag påpeka att Nieu inte är en atoll utan en korallö vilket jag nu kollat upp 🙂
   Men det ändrar inte mitt resonemang ang en servers hemvist.

   Svara

   Jag tänker att det kan ha med förmånsbeskattningen att göra? Vad tror du? Reklammarkerar man så måste man väl ta upp värdet av det i sin deklaration?

   Svara

    Fast reklamidentifiering och förmånsbeskattning är två helt olika regelverk – marknadsföringslag och skattelag.
    Är det en beskattningsbar förmån så ska man skatta med eller utan reklamidentifiering.
    Den som undviker att reklamidentifiera för att lättare smita undan förmånsbeskattningen
    bryter mot två regler samtidigt. Vilket i och för sig är konsekvent.

    Svara

     Ja, du ser..
     Hur kan du så mycket om sådant här? Är det del av ditt yrke?
     Jag tycker det är jätteintressant om än förbannat svårt… 🙂

     Svara

      Förmånsbeskattning sker i enlighet med det land man deklarerar i.

      Som Anton skriver blandar du ihop äpplen och päron.

      CamCam, det är inte så svårt om du lär dig regelverken var för sig.

      – Identifiera serverns placering.
      – Lär dig det landets regelverk för reklam/marknadsföring. Ligger landet i ett större sammanhang ( t ex EU ) läser du in dig även på det. Dock är det bra att ha i åtanke att det är en fördel om det finns prejudikat där Sveriges regelverk varit ifrågasatt.
      – Läs skatterätt både privat och juridiskt fristående.

      Att lagar och förodningar ”korsar varandras vägar” är mer regel än undantag.

      Juridik är både roligt och spännande.

      //Moa

      Svara

   Jag uppskattar om inluencers endast reklammarkerar det som de får betalt för att skriva om (eller har en överrenskommelse, alltså är tvungen). Tycker det blir otydligt om alla ska börja safea med reklammärkning.

   Svara

    Ja. Om Kenza tipsar om en spf tex, så är det större chans att jag köper den om hon tipsar om den själv än om det är reklam. Tror aldrig jag köpt något från någons samarbete

    Svara

  Har Forni pengaproblem eller varför är hennes blogg just nu endast reklamsamarbeten?

  Svara

   Min gissning: hon kommer lägga ner bloggen om ett tag ”till förmån” (eller dylikt högtravande blaj) för något annat. Kanske ”skrivandet” (alltid bestämd form av ngn outgrundlig anledning). Så nu ska det väl mjölkas.

   Svara

   Och är kommentarsfältet avstängt? 0 kommentarer på allt, ser ju lagom kul ut

   Svara

  Varför får hon förresten inte unna sig en lyxigare semester för folk… Vara för att hon håller på med Yoga och välgörenhet? Tycker hon är värd det efter allt hon gjort….

  Kommentaren har alltså inte med att göra huruvida hon borde reklammaterial eller ej, utan för de andra kommentarerna hon får…
  Det verkar som det är fel att tjäna pengar inom yogan…

  Svara

   Det kan jag hålla med dig om. Ska hon leva på existensminimum och bo i tält bara för att hon arbetar så mycket med välgörenhet? Den frågan borde väl istället ställas till någon som gör noll och ingenting för andra människor och samtidigt lägger mängder med pengar på lyxiga vanor. Om den nu ska ställas till någon alls vill säga…

   Svara

  OT: Jag skrattade högt när jag läste bloggaren Nadia Kandils senaste inlägg om strumpbyxor i sandaler. Ja, ja, är nåt trendigt så är det, det är bara att gilla läget! .

  Svara

  Alex Schulmans artikel om Joakim Lundell. Vad har du för synpunkter på det, Camilla?

  Svara

   Det var lite väl att kalla dem för “jordens avskum” tycker jag. Alex kritiserar och dumförklarar deras mediasyn men bemöter den faktiskt inte överhuvudtaget.

   Svara

   Har han kritiserat dem igen? Ska kika på det…

   Svara

  Måste skriva här då jag känner mig alldeles förvirrad. Jag är gravid i v 31 imorgon (30+0) och ringde förlossningen idag då jag inte känt barnet i magen i princip alls de senaste två dygnen. När jag ringde fick jag givetvis åka in men när jag frågade barnmorskan på förlossningen hur det kommer sig att jag inte känner barnet trots att allting är okej svarade hon: ”Det är så tidigt i graviditeten så barnet har mycket plats att svänga sig runt på”. Jag trodde hon skämtade. Vecka 31 är väl verkligen inte TIDIGT i graviditeten? Och att säga att barnet har MYCKET plats är väl ändå att ta i då det överallt på internet och i gravidappar står att det nu börjar bli lite trångt för barnet och att det inte har lika mycket utrymme att röra sig på. Det kändes som att hon inte visste vad hon pratade om. Era synpunkter på detta, tack!

  Svara

   Hon vet nog bättre än oss iaf.

   Svara

    Sorligt nog är det den inställningen som gör att folk dör. En annan barnmorska kunde lika sagt att det börjar bli trångt och fosterrörelser ska kännas. Lita hellre på din egen intuition än att ha en tanke kring att någon annan vet bäst om din kropp bara för att de har en yrkestitel. Gång på gång rapporteras det om missade diagnoser, lättvindiga utlåtanden mm och det gäller inte bara vårdpersonal tyvärr. Så ser samhället ut i stort med olika fel som begås av de professionella. Det är alltid bra med en second opinion.

    Svara

     Fast då är det nog lämpligare att få en andra åsikt av någon som jobbar med det än i ett kommentarsfält

     Svara

      Det ena behöver inte utesluta det andra hoppas jag. Dessutom kan det både finnas barnmorskor och människor med liknade erfarenheter här bland de som kommenterar. Jag har svårt att tro att den blivande mamman endast skickar ut fråga här och sen sitter still i båten. Det ingår i oron att slänga ut sitt metspö i olika vatten för att känna att man gör något en söndag eftermiddag då det inte finns en uppsjö av vårdpersonal att uppbringa i telefon. Du förstår nog vad jag menar.

      Svara

       Nej, jag hade ringt och pratat med någon jag säkert vet har koll på vad de pratar om i det läget.

       Ts, det går säkert bra 🙂 Ring och kolla igen

       Svara

      Alltså med en second opinon så menar jag annan vårdpersonal. Tror att förstår din kommentar nu, menade inte att second opinion ska vara ett kommentarsfält på en blogg. Jag syftade till Elena som menar på att barnmorskan vet bättre än blivande mamman. Tyvärr kan man inte alltid lita på de professionella som sagt, utan man ska lita på sin magkänsla ifall barnet inte har rört på sig som vanligt under ett par dygn.

      Svara

   Ring igen!

   Svara

   Låter lite konstigt, i all information från vården brukar de ju vara tydliga med att man ska åka in direkt om man slutar känna fosterrörelser, även om det inte måste vara något farligt. Ring in igen, och prata med en annan barnmorska om vad de kan bero på. De förstår att man blir orolig och lägger gärna någon minut på att lugna. Men oroa dig inte, de har ju kollat att barnet mår bra 🙂

   Svara

   Åk in varje gång du blir orolig, det är inte värt att chansa!! De bör och ska ta dig på allvar.

   Svara

  Off topic

  Jag blev typ smått paff när jag hörde din röst första gången Camilla. Var int beredd på den alls XD

  (Kollade på din youtube när du bytte kattlådan)

  Hade förväntat mig mycket mörkare röst xD

  Svara

  Jag tror ju definitivt att denna deal gick igenom tack vare att Yoga girl har ett stort nätverk och kan göra lite reklam via sin insta.
  Jobbar själv inom hotell och jag skulle aldrig få en sån rabatt som 3 nätter gratis inte ens om det var jag själv som skulle bo på ”mitt” hotell. Vi har en rabatt för anställda plus en för familj och vänner, men om jag hade en you tube kanal el insta skulle jag säkerligen kunna få en gratis vistelse mot viss exponering.

  Svara

   Ja precis, det är mycket naivt att tro att hoteller ger bort sina rum bara för att de är så snälla. You scratch my back, I’ll scratch yours. Att de har så oerhört svårt för att märka saker som reklam beror på att de lever på att vi ska tro att de rekommenderar saker från hjärtat och de är beroende av att deras följare ser dem som en kompis de litar på. Dessutom måste sponsrade produkter och upplevelser förmånsbeskattas! Dvs allt de tar emot ska de skatta av, det räknas som en sorts inkomst. Alternativet är att de måste skicka tillbaka produkterna. Här fuskas det otroligt mycket!

   Svara

    Men vad är det för idé att rekommendera så dyrt boende till följarna? Rekommenderar en influencer ett lyxhotell med priser i svensk månadslönklass för en enstaka natt så har man svårt att tro att det blir särskilt många följare som genast bokar in sig.
    Det är något logiskt fel här när influencers oftast bor på de dyraste hotellen där de vräker sig i villor och sviter som annars skulle stå tomma får man förmoda. Inget hotell sponsrar ju med något de skulle kunna ta fullt betalt för.
    Nej, influencers borde rekommendera hotell som följarna har råd med – max turistklass i Europa eller i Asien förstaklass. Fast då blir det förstås inte lika kul…

    Svara

     Där är Sandra Beijer ett lysande exempel. Hon tågluffade som ett samarbete då det var en typ av resa som var aktuellt för hennes följare. Hade hon valt typ ett lyxhotell hade det förmodligen varit mest för hennes egna skull tror jag..

     Svara

      Att hon flög till och från tågluffen gick dock lite stick i stäv med budskapet 😉

      Svara

      Underbara Clara gjorde också det. Oavsett vad man tycker om underbara claras förmåga att ta kritik så är hon nästan lika bra på sina sammarbeten som Sandra Beijer och Elsa Billgren. Det är grejer som känns relevanta, och som majoritet av hennes läsare skull kunna köpa och som känns vettiga.

      Svara

     Fast kanske en del åker dit och lunchar, utnyttjar spa:t eller den privata stranden, efter att ha sett fotona på Yoga girls insta….man behöver inte vara en gäst med ett rum för att vistas där…och hon har säkert några följare som tjänar tillräckligt bra.

     Svara

   Spons av influencers räknas som marknadsföring och det är en särskild budget jämfört med personalrabatter och sedvanliga uppgraderingar av stamgäster osv.
   När man kollar på sociala medier och ser att influencers gottar sig i overwater-bungalows och villor med pool där ”rack rate” ligger på 20000-30000 kr/natt så begriper man att det är fråga om spons i utbyte mot marknadsföring. Även om influencern oftast mörkar att det är spons pg av risken för skattekonsekvenser (se ovan).
   Det dyraste hotellrum jag själv betalat någonsin var 7000 kr/natt på Grand Cayman och det tyckte jag var väldigt dyrt även om jag hade råd (då).
   Men någon svit eller villa för 30000 kr/natt har jag då aldrig bott i. Men så är jag ingen influencer heller 🙁

   Svara

  Jag får ont i magen av att följa yogagirl nuför tiden! Jag tycker så himla synd om hennes barn som får hänga med ööööverallt, långa flygturer hot och dit över världen, verkar ha svårt att sova också på dessa resor och ser så himla trött ut på alla stories hon lägger ut!
  Känns inte som att det barnet får någon trygg plats alls att vara på en längre tid, jag tycker inte det är schysst… stackars liten liksom:( ingen annan som reagerat över det?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.