Varför gör Therese Lindgren reklam för Chiquelle?

 

Det här är ett jättesvårt ämne att skriva om, för jag vill inte på något sätt antyda att jag skulle ha ett problem med att bära kläder i storlek large. Jag personligen bryr mig inte om vad det står på lappen i plagget, utan undrar mer generellt vad fan som händer med storlekarna egentligen, och varför butiker väljer att göra på det här sättet. Om jag som är rätt kort och inte särskilt stor betraktas som en XL av vissa företag, hur liten är då en person som passar i deras SMALL? Och hur i helsike ska någon som är två storlekar större än mig hitta kläder?
För en person med en historia av ätstörning eller kroppskomplex mer allvarliga än mina måste sådant här vara jättetriggande?//Therese Lindgren

Therese Lindgren skrev ett så bra inlägg i slutet av april om dessa klädaffärer som enbart finns på nätet och som ständigt gör storlekarna mindre och mindre, vilket kan fucka med huvudet på den bäste av oss. (Bäste förresten? På oss ALLA skulle jag vilja säga. Vi bara påverkas olika mycket.)
Under inägget – som handlade om Nelly och NAKD – fylls det på med kommentarer från läsarna som håller med henne och listar olika företag vars storlekar är extremt små och ett av företagen som nämns upprepade gånger är Chiquelle – ett företag jag tyvärr själv aldrig handlat från så jag har ingen egen erfarenhet i frågan. Jag har helt enkelt slutat handla kläder på nätet.
Men läsarna anser att Chiquelle är ett av de värsta företagen som fuckar med deras huvuden och det gjorde mig glad att en så pass stor profil som Therese skriver ett så pass ärligt inlägg om det här problemet.

Vad kommer idag? 
En haul.
För vilket företag?
Chiquelle.

Kanske har de ett avtal som Therese inte kan ta sig ur, kanske bryr hon sig egentligen inte så länge det tickar in pengar på hennes konto? Kanske var inlägget från den 25 april en brasklapp för kommande samarbeten? Kanske har hon inte ens tänkt igenom vilket företag hon visar upp kläder ifrån, men det känns som mer än en slump att ett av plaggen är ”på tok för stort för henne”. Det betyder ju i så fall att deras storlekar är HELT opålitliga!
Jag har helt ärligt inte en aning, men jag önskar att inflytelserika profiler som Therese skulle ta samma starka avstånd från den här typen av problematiska företag som Nicole Falciani gjorde när Calzedonia avslutade deras samarbeten för att hon blivit för stor för att fortsätta visa upp deras bikinis.

Storlek borde inte vara mer laddat än vilken färg ett par byxor har.
Svart. Blå. Vit. Gul. Grön. Röd. Det finns inga värderingar eller laddade känslor ihopkopplade med färg* och likadant borde det vara med storlek.

* Så länge man inte pratar om hudfärg så klart men det tänker jag inte ens gå in på här. 

Tack för tips!

151 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Köpte ett par byxor från chiquelle som jag kollat in sååå länge. När de kommer hem i brevlådan är de sydda för någon som är typ 185, men jag kände att de var så pass fina att jag betalade för att få de uppsydda. När jag väl sen ska börja använda byxorna fungerar inte dragkedjan som den ska (åker ner varje gång man sätter sig ned eller böjer sig). Dålig kvalité och jag håller verkligen med om att mycket av deras storlekar är helt orimliga!

  Svara

   Om du inte redan testat/visste så husmorstips är att sätta en ring (typ sånadär metall nyckelringar) genom själva dragaren på dragkedjan (jag vet inte vad det heter). Sen när du knäpper byxorna hakar du fast ringen runt knappen och vips åker inte kedjan ner 😊

   Svara

    och nu istället för att fortsätta skriva på min forskningsrapport var jag tvungen att söka upp vad dragaren heter. Den heter tydligen dragtapp och sitter fast i löparen

    Svara

     Eller så tar man bara en hårsnodd, snabbt, billigt och effektivt!

     Svara

  Kanske just deras kläder passar henne väldigt bra? Ja menar det finns väldigt många företag som har skeva storlekar men vissa kanske är bättre än andra och vi alla har våra egna upplevelser samt olika kroppar oavsett storlek.

  Svara

   Jag är 153 väger 44kg, har jätteproblem med byxor! Xs funkar inte ens på hm. Köper på barn i 146, men benen blir såå korta haha. Överdelar är dock oftast inga problem i xs, 1/3 är de för stora eller för små. Hm har så konstiga storlekar, xs är aldrig samma där(överdelar).

   Svara

   Nej, but money talks. Märks väldigt tydligt just när det kommer till Therese, hon har blivit lite väl girig det senaste året.

   Svara

  Jag väger 63 kg och är medellång (165) och jag ligger på M-L i alla onlineshoppar… undrar alltid när man ser större ”tjocka” tjejer ute vart de hittar sina kläder om en L sitter bra på mig?? Måste de specialbeställa alla sina kläder nånstans? Kan inte någon som klassas som tjock/överviktig/whatever gärna ta upp detta? Är ett rätt stort problem och med tanke på hur ”inne” det är att ha enorma rumpor och höfter så tycker man ju att företag borde tjäna på att sälja större storlekar numera.

  Svara

   Kolla in Amanda Rubensson! 🙂

   Svara

   Jag klassas som överviktig och kan knappt köpa kläder. Är något för liten för speciella butiker med större storlekar men för stor för de vanliga butikerna. Väldigt tufft

   Svara

    Jag väger 120kg och är 180 lång tjej och har inga som helst problem att hitta kläder!

    Svara

     Jag väger 88 kg och är 161 cm lång. Jag kan ha klänningar och överdelar i storlek L på Nakd och Nelly. Byxor är dock ett stort problem då alla är så små i midjan men stora i låren…

     Svara

   Man handlar tantkläder på Kappahl eller Bonprix.

   Svara

    Finns snygga kläder på Kappahl, inte bara tantkläder

    Svara

     Kappahl och Lindex har inte tant kläder. Bojkotta sådana här affärer. Enda förklaringen är ju att ju mindre tyg desto billigare för företaget. Nej tack.😬

     Svara

      Jag älskar Lindex och Kappahl! Men så är jag kanske en tant också. 🙂

      Svara

       Kappahl har mycket snyggt! Gäller att ta sig tid att kolla ordentligt bara

       Svara

      Och för min del så passar Lindex och KappAhl inte alls…. Förutom när det gäller byxor. Tycker de har jättekonstig form på framförallt toppar….

      Handlar mest på HM… Storlekarna är rätt blandade iofs… Får köpa kläder i xs-m, 34-40… Därför köper jag mest kläder i fysik butik…

      Svara

    Det finns sjukt snygga kläder hos Bonprix, sluta vara så trångsynt! Fast det är klart vill man se ut som en klon så är ju HM och Gina toppen…. 😂

    Svara

     Tycker inte man blir en klon för att man handlar på Gina eller hm. Finns ju massor av plagg, så risken att stöta på någon med exakt samma på sig är ju inte jättestor (vad det nu spelar för roll, man klär väl sig i det man gillar liksom) 🙂

     Svara

     Hm är bra, kör oftast mina bas grejer därifrån som linnen och oversize tröjor och kombinerar med andra märken. Love it

     Svara

    Det finns väldigt många fler ställen än Kappahl och Bonprix, vad nu det senaste är. Asos är riktigt bra på alla storlekar, de har många kollektioner för kortare/längre/petit/plus, där de inte bas tänkt på storleken utan också på hur kläderna ska passa och se ut på personerna som köper dem. Så det är mitt tips, för all som behöver lite mer anpassade kläder!

    Svara

   170 cm, väger 85 kilo. Har storlek 42. Oftast M eller L i tröjor. Beror på vilken shop plagget är ifrån. Dock aldrig XL. Tränar mycket så har en del muskler som tonat kroppen.

   Svara

    Å jag har exakt samma mått. Undra om vi ser likadana ut 👊😁

    Svara

   Utbudet i butik är bajs, men online har det blivit bättre på de senaste åren. Asos är guld, de har en egen pluskollektion men tar också in andra märken. Asos är nice för att det är billig eller gratis frakt och går att returnera gratis Boohoo, New Look och MissGuided har pluskollektioner som går att beställa till Sverige. Amerikanska Forever21 också.

   Zalando är nice också, de har stort utbud på plus size och tar in mycket brittiska märken, typ Evans, Dorothy Perkins och Simply Be, och lite danska, typ Zizzi och Carmakoma (och lite tyska märken jag inte sett någon annanstans!). De har också lite dyrare grejer, typ Michael Kors och Marina Rinaldi.

   Men utbudet är fortfarande så enooormt mkt mindre än för vanliga storlekar. HM+ har en del fint, men de har plockat bort plusutbudet från så många av sina fysiska butiker att det nästan bara går att hitta online.

   Varsågod för rapport från plusvärlden. Ej sponsrad men skulle gärna vara det!

   Svara

   Väger 120+, är 168 lång, handlar 95% på nätet (köper bh i fysisk butik och handlar ibland på hm).
   Handlar på HM (vanliga avdelningen och plus), ASOS (curve), Zalando (vanliga och plus), Monki (vanliga) samt nått enstaka på gina tricot eller nelly (svinsmå i storlek).
   Svårt att hitta kläder beroende på vad du vill ha på dig, jag vill varken ha byxor eller kortärmat så har mest tights/klänning/högmidjad kjol/klänning/roliga tröjor samt alltid kimono

   Svara

    Tillägg: Storlekar är bajs, har allt från medium till storlek 56

    Svara

   Hmm… kanske beror på vilka sorts toppar du köper? Jag är 171, väger 65 och har en F-kupa men M är alltid för stort för mig. Men å andra sidan är jag en otroligt van internetshoppare och vet på en gång vad som funkar på min kropp och inte. Gillar dock åtsittande kläder. Är du väldigt bredaxlad? För det spelar också stor roll.

   Svara

   Jag är riktigt stor. Lindex och Kappahl är bäst valuta för pengarna. Zizzi har riktigt stora storlekar och verkligt snygga kläder men väldigt dyrt.
   Helt ärligt köper jag inte kläder så ofta på grund av att min plånbok inte matchar mitt bukomfång 😆🙈

   Svara

    Jag handlar mycket på bonprix. Relativt billiga kläder (enligt min plånbok), stora storlekar och oftast bra storlekar dvs har jag 50 i ett plagg så funkar 50 i ett annat. Nu vet jag inte om du gillar näthandel eller deras utbud men det är mitt bästa tips för de som har större storlek men inte vill lägga en förmögenhet på kläder

    Svara

  Jag har gjort det lätt för mig eftersom jag hatar att handla kläder:
  3 byxor av en modell, 2 av en annan, de passar alltid.
  2 toppar av en modell, 3 av en annan.
  Behöver aldrig krångla med vad jag ska ha på mig på morgonen, sen är jag väl lite tråkig som ser likadan ut jämt men jag känner mig fin i alla fall eftersom just de här plaggen sitter bra på mig.

  Svara

   Vadå, äger du enbart 10 plagg som du använder? :O det får mig att fundera över mina garderober… har kanske 50 par byxor jag använder just nu och runt 100 tröjor/toppar! Får plats i tre garderober och två byrås.

   Svara

    Menar att jag funderar över min konsumtion och hur mycket kläder jag har allrså. Aldrig tänkt att man kan ha rullians på så få plagg! Måste du inte tvätta jätteofta?!

    Svara

     Jag tvättar en gång i veckan 🙂

     Svara

      Sen har jag ju myskläder och nån klänning men har ingen absurd mängd med kläder.

      Svara

       Vilken hjälte du är Felicia!! 🙏🏻 Jag hade också en helt sjukt stor garderob förut men fick efter ett tag upp ögonen för att det bara var ett sätt för mig att dämpa ångest. Jag gick och handlade ett fint plagg som fick mig att känna mig fin när jag mådde dåligt. Tog tag i saken och pratade med en psykolog ganska länge om min barndom, mina föräldrar och mina relationer i övrigt och efter det var det rätt lätt att göra mig av med över 50% av innehållet i garderoben. Den känslan av frihet som man får av att äga få saker rekommenderar jag alla!

       Svara

    Jag har max 10 par byxor, 3 oversize koftor, några blusar, ett par t-shirts. Det är min garderob. Hur kan du ens veta vad du har när du har så mycket kläder? 😅 jag blir tokig och rensar så fort något blir dåligt eller nopprigt.

    Svara

    Oj 50 par? Jag har typ 2 par byxor. Jeans tvättas typ aldrig?

    Svara

     Whaaaat. Börja tvätta dem då om du typ aldrig tvättar dem, fy

     Svara

      Du behöver inte vara otrevlig

      Svara

      Riktiga jeans ska inte tvättas

      Svara

       Har aldrig fattat det där. Vet att det är så men i mitt huvud går det bara inte. Med all svett man producerar en dag samt allt utifrån. Man kanske ska ha långkalsonger emellan som man kan tvätta oftare? Köper bara billiga jeans eftersom de dyra inte tål speciellt många tvättar.

       Svara

      Jeans behövs inte tvättas så ofta, bara vädras. Vet inte hur mycket smuts din kropp producerar eller var du rullar runt, men har man lagt 2000-3000kr på ett par jeans så tvättar man de inte allt för ofta.

      Svara

       Tycker dagligt åkande med tuben räcker för att de ska kännas äckliga

       Svara

        Stå upp då. Tar du inte av dig jeansen när du kommer hem? Tvättar du jackan flera gånger i veckan också? Sen att något känns äckligt är inte samma sak som att de är äckliga man måste kunna se logisk på saker och inte bara gå på känsla.

        Svara

         Jeans har man ju mot huden, jackan har man alltid något annat under så det är ju inte ens jämförbart. Särskilt i grenen blir byxor äckliga om man är tjej. En dag eller två utan trosskydd så måste de tvättas tycker jag.

         Svara

         Har du jeansen utan underkläder? Jeansen har du bara mot huden på benen och den enda gången jag svettas om benen är när jag tränar riktigt hårt. Sen är svett vattenlösligt och det räcker med att skölja upp jeansen i kallt vatten.

         Svara

         Jag tvättar min jacka kanske en gång i veckan och åker inte ens tunnelbana/buss. Men sen har jag garanterat nåt ”problem”, vill alltid känna att kläderna jag har på mig är fräscha. Köper också billigare kläder som klarar många tvättar och sen kan man slänga och köpa nytt istället.

         Svara

        Vi utanför Stockholm har inget tub.

        Svara

         Hur förvarar ni då tandkräm och sånt?

         Svara

         Brevbäraren – är du min pojkvän? Exakt samma ”humor”…. zzz

         Svara

         Lurchan – nix. Är han från Göteborg kanske? Det kan förklara ”humorn”. Tro mig. Bott med en Göteborgare nyligen, den dåliga humorn smittade uppenbarligen av sig. Sorry! 🙂

         Svara

         Lurchan – förlåt! 🙂 Nää. Jag är inte din pojkvän, jag är tjej. Jag lovar. Men det känns skönt att höra att det finns fler med samma usla humor. Hälsa honom vetja!

         Svara

    Har för tillfället 4 plagg som passar (inklusive två par byxor) just nu.Fast kanske man är förlåten i gravidvecka 35 😉 Vill inte köpa nya kläder men börjar bli lite varmt med huvtröja just nu

    Svara

     Ja, jag har också varit preggo över sommaren, höggravid en av gångerna och jag köpte 2 par trikåklänningar och körde tights till när det var kallt.

     Svara

     Vecka 35 här också. Var inne på HM för två veckor sedan (svårt att hitta affärer som har mammakläder så det är enda gången jag handlar på HM), de hade då rea på mammakläder så jag hittade två klänningar och ett par korta leggings så att jag överlever i den här värmen.

     Svara

      Lindex har fina gravidkläder 😍😍🙌

      Svara

    Det låter som sjukt mycket kläder!

    Svara

    Jag har bara ett par jeans jag använder. Köper nya när de går sönder.
    Roterar mellan 10 tröjor som jag också använder.
    Har ett par skor för ”varje situation”.

    Borde rensa mer i garderoben, men tror inte jag har så mycket kläder egentligen. Mycket är gammalt som jag bara inte har kastat/skänkt bort.

    Köpte mycket mer kläder när jag var yngre, men ju äldre jag blir så bryr jag mig inte så mycket om kläder längre. Jag har det jag tycker är komfortabelt och fint nog att kunna använda till jobb. 🙂

    Svara

   Haha jag har fem klänningar av en sort, fem klänningar av en annan. Två par ”ordentliga” byxor (olika färg/modell) och fem par likadana leggings. Du tre likadana koftor. Dumt att fucka upp ett system som funkar haha!

   Svara

    Men eller hur! Hittar man ett plagg man gillar, varför inte satsa på det än ha en miljard plagg som är sådär.

    Svara

     Som man kanske ändå inte vill ha efter nåt år liksom

     Svara

   Att klä sig likadant varje dag tyder på stor intelligens visar forskning. Orkar dock inte ta fram nån källa just nu.

   Svara

    Minimera energin du lägger på oviktiga beslut så har du mer energi till de stora besluten.

    Svara

     Som vilken smak på Pringles man ska välja till fredagsmyset!

     Svara

  Känns som att therese mer och mer börjar göra det som ger henne pengar och inte kännas lika genuin längre, exempelvis att hon alltid sagt att gon är en silver tjej och gillar silversmycken mest och i hennes senaste? video när hon skulle till glitter och hjälpa till så säger hon att hon älskar att kombinera guld och silver smycken… jag ba whaat

  Svara

   Man kan ju ändra sig inget är ju spikat i sten…. Guld och silver är assnyggt tillsammans även om jag ser mig som en guldtjej!

   Detta samarbete kan ju varit planerat sen länge?! Tänker inte folk längre än näsan räcker längre? Suck.

   Svara

  Jag har alltid gillat Therese men har börjat känna att det hon säger inte riktigt är hela sanningen. T.ex. när hon rensade ur garderoben och det mesta hon donerade hade lapparna kvar, plagg som hon påstått att hon älskade när hon visade upp dom i samarbeten. Då funderar man på varför hon isåfall inte använt plaggen alls? Eller varför hon använt vissa plagg ett par gånger om hon verkligen älskar dom?

  Sedan kommer man till det där med att folk säger att det ”bara” är att operera hennes näsa om hon inte är nöjd och hon säger något i stil med att man inte kan operera allt bara för att man inte är nöjd, man måste ändra sitt tankesätt. Då undrar jag varför det är okej att använda botox? Bara för att det inte är permanent? För hade det varit medicinska skäl så hade hon väl inte slätat ut pannan osv? Jag gillade verkligen Therese förut men känner att hon ändrats till det sämre.

  Svara

   Kanske svårt att använda allt när man har så mycket kläder. Man har ju sina favoriter som man varierar mellan. Och hon hade väl inte möjlighet att behålla hur mycket som helst. Hon väljer ju själv ut plaggen till sina samarbeten, så tror ju knappast hon valt massa som hon tycker är fult. Allting är inte så svart eller vitt 🙂 fundera lite och försök sätta dig in i situationen, innan du dömer så hårt.

   Svara

    Jag har följt henne länge, i många år. Och jag dömer inte hårt. Jag väljer istället att ifrågasätta för att för mig är det konstigt att man säger att man älskar ett visst plagg och sedan bär man det aldrig. Speciellt när hon använder likadana plagg hela tiden (vilket hon själv sagt). Det går inte ihop för mig. Speciellt inte när hon säger det om så många plagg, för mig blir det då att hon säger det enbart för att hennes följare ska köpa det.

    Svara

     Bara för att du inte ser ett plagg på bild så betyder det inte att det inte används. Man har plagg man älskar och så har man plagg man använder när man vill känna sig snygg, behöver nödvändigtvis inte vara samma plagg

     Svara

      Nej det vet jag. Men nu syftar jag specifikt på hennes video där hon rensar och där hon själv säger att hon aldrig använt massor av plaggen, att lappen fortfarande sitter kvar. Och dessa plagg har hon älskat när hon visat upp dom. Tycker bara det är tråkigt att man säger en sak men sedan visar man en annan.

      Svara

       Sån är jag också dock, har massa plagg i gaderoben jag älskade när jag köpte dem men som inte kommit till användning

       Svara

      Haha folk är verkligen villiga att blunda stenhårt för allt när det gäller deras idol.

      Svara

   Himla skillnad på botox och en näsoperationen. Även om man använder botox så kan man ju ändå försöka hålla sig ifrån operationer. Jag gör fillers, men är inte nöjd med min näsa och massa andra saker heller men där försöker jag tänka positivt och försöker känna att jag duger som jag är, då jag inte vill ändra på allting. Läpparna räcker liksom.

   Svara

    Jag tycker inte att det är en skillnad. Man ändrar ju något med sig själv. Även om man inte karvar i skinnet så sprutar man in grejer för att ändra. Har man linjer och väljer att spruta in grejer för att ta bort det så ändrar man på sig själv. Då undrar jag varför det är mer okej än en operation? Om man nu borde tänka till innan operationer, varför är det inte samma med botox, filler osv? 🙂

    Svara

     Jag menade inte tänket bakom förändringen 😅 Jag menade själva ingreppet. Botox, fillers gör du på en halvtimme. En näsoperation är en operation, som dessutom kostar en hel del. Klart man inte kan gå och göra operationer på exakt allt man är missnöjd med, någon gräns får man väl dra. Tror du missförstod helt vad jag menade.

     Svara

      Menade helt enkelt att jag inte ser det som något fel att göra botox, fillers men inte ta det så långt att man börjar ändra på exakt allt man är missnöjd med.

      Svara

       Dessutom har ju Therese påstått att hon endast gör det av medicinsk anledningn (man blir ju slät, förändrad oavsett av vilken anledning man gör det av) och då får vi väl bars utgå från att det är så 🙂 man behöver inte spekulera i andras val. dessutom är det oftast lättare att ge andra råd än att följa dem själv 🙂 tror de flesta av oss har varit med om att man är mycket snällare mot andra än mot sig själv. ”Du behöver ju inte göra något med dina läppar, du är fin som du är.” medans man inte klarar av att ta till sig av samma råd.

       Therese är ju inte nöjd med näsan men ändå gör hon ingen operation utan väljer att försöka tänka att hon duger som den är. Jag förstår verkligen inte varför det tänket är fel eller dubbelmoral? Oavsett om man gjort botox eller inte.

       Svara

        Ja det är verkligen en enorm skillnad mellan medicinsk botox och att operera näsan. För det första är det riskfyllt att bli sövd. Vet du att kirurgen hackar bort ben och brusk från näsan? Kan du föreställa dig smärtan efteråt? Näsoperationer blir ofta misslyckade. De flesta får operera om den. Att ändra näsan ändrar ens utseende totalt. Botox ändrar inte utseendet alls, det gör bara så att man inte kan rynka ihop pannan lika mycket. Man ska dock fortfarande kunde höja brynen lite, annars har man fått för mycket och på fel ställe. Dessutom är det inte permanent, på mig som får det mot svår migrän håller det ca 10 veckor. Fillers kan däremot ändra utseendet radikalt.

        Svara

     Men operera dig själv då om du tycker att det är en så liten grej.

     Alla människor bestämmer själv om sina egna kroppar och var deras gränser går. Om den här kvinnan har valt att det är ok för henne att ta några sprutor men inte vill genomgå en stor operation så borde väl totala främlingar på internet kunna acceptera det.

     Dessutom ÄR det en stor skillnad på vilka risker man utsätter sig för. Att bli sövd innebär alltid en risk. Den är liten, men tex Kanye West’s mamma och James Brown fru dog under plastikoperationer.

     Svara

  På tal om kläder och klädstorlekar…

  Jag var sjukt nojig efter att ha läst kommentarer om H&MS kläder och storlekar. Jag beställde ändå i min vanliga storlek och tänkte att om de inte passar får jag väl returnera och byta till en större storlek (ja, jag är lyckligt lottad att kunna göra det, det är dock inte poängen med kommentaren). När jag provade kläderna passade de. Först blev jag glad. Sen insåg jag hur sjukt det är att bli glad över att ett par kläder med en viss siffra på sig passar. Det kändes stört. Varför bryr jag mig egentligen om någonting sådant?

  Svara

   Jag blir mest glad för att jag slipper skicka tillbaka, vilket är anledningen till att jag aldrig handlar kläder på nätet längre. Jg ORKAR inte hålla på att skicka tillbaka och byta.

   Svara

    Jag måste tyvärr erkänna att jag var glad över att kunna ha den storleken… Men också indirekt att jag slipper skicka tillbaka dem.

    Svara

   Jag blir också glad när något passar. Den dagen något är för stort kommer jag jubla.
   Jag har skev kroppssyn, jobbar på det men det är inte det lättaste.

   Svara

    Jag förstår dig! Lider så himla mycket över mina bröst som är på tok för stora (vet inte hur det gick till då ingen i släkten är storbystad). Idag testade jag min bikini från förra året och den vad för stor i kupan! Ville gråta av lycka 😅

    Svara

   Känner igen det. Beställde ett set från Hm i small. Det var alltför stort och jag kände mig nöjd trots att jag fick skicka tillbaka det! Small var för stort, yes! Sen beställde jag en shorts i 36 som var för liten vilket var mindre kul… Visar ju bara hur ojämna stl är. Nu har jag absolut ingen ätstörning, jag är lång och smal men inte mager, med ett normalt bmi. Men det där med att man måste vara smal sitter så djupt rotat i många kvinnor. Även om jag inte tänker på det och medvetet bantar ed så ligger det där i det undermedvetna och pyr. Måste inte gå upp i vikt, måste inte bli tjock, måste helst gå ner 2 kg så magen blir plattare i bikini. Det hjälper inte att jag konstant blir matad med bilder på tjejer som har byggt en karriär på att se bra ut på bilder, där daglig träning och strikt diet ingår i deras arbetsbeskrivning. Vem har tid och ork att hålla på så när man har ett vanligt krävande jobb? Idealet som influencers har skapat är nästan omöjligt att uppnå för en vanlig arbetande människa och jag är tacksam för att jag inte är tonåring i dag. När jag var 20 var det aldrig något ideal att ha magrutor som tjej. Det var något elitidrottare kanske hade, ingen annan. Trots det var crop tops jättepopulärt och bars av nästan alla. Smal var ett ideal ja, men inte så smal som i dag där vi tydligen ska ha samma fettprosent som en bodybuilder.

   Svara

  Jag har förresten fått intrycket av att Chiquelle är lite som Missäy (Göteborgsbutik)?? Ganska dålig kvalité (kinaimport) och kläderna passar typ bara smala människor?? Sen jävligt overpriced för det skräp man får.

  Svara

   Missäy finns i jkpg också

   Svara

    Aha hade jag ingen koll på.

    Svara

     Jag gillar missäy, men så har jag liten storlek också. Håller dock med om kvalitén, men det är därför jag köper dem… Kläderna blir slitna rätt fort, vilket jag gillar (Typ sliten kofta med ett par nya snygga jeans)

     Svara

      Perfekt när man arbetar som frisör också, allting blir förstört på 3 veckor ändå 🙈🤬

      Svara

       Nu fick jag en bild av att alla frisörer börjar bära blåkläder på jobbet för att slippa köpa nya vanliga kläder hela tiden 😂😂😂

       Svara

   Missäy, Chelsea och Tessie har väl lite liknande kläder. Har hittat samma kläder på Ullared så förstår inte varför folk betalar överpris för det!

   Svara

  Galet om hon räknas som XL, hon är inte överviktig

  Svara

   XL behöver ju dock inte stå för överviktig. Man är byggda olika. En del har bredare skelett tex.

   Svara

    Jo, några stycken, fast de flesta med just XL är överviktiga om man ser till hur storlekarna brukade se ut. Det är ingen liten storlek, står för extra large och det är sjukt om kläder märkta XL är för små för någon som borde komma i small eller medium

    Svara

     Haha de flesta med xl är överviktiga?? Märks att du inte har någon verklighetsuppfattning. De flesta som har xl på vilket märke för den delen? Only? Lindex? Vila? Kapp ahls xlnt? Hos wish? För du menar väl inte att en xl har definierade mått som gäller samtliga kläder?

     Svara

   Min sambo är 198 cm. XL är lite litet i vissa butiker. Han är inte överviktig (men jätteviktig).

   Svara

  Glöm inte att ni alla är fina som ni är oavsett vilken siffra som står på lappen i kläderna! ❤️

  Svara

  Passar storlekarna inte längre är det väl bara att inse fakta, ni har blivit större. Lev med det eller gå ner i vikt! Sluta skylla er övervikt på tillverkarna/butikerna!

  Svara

   Hej troll 😘😘 hoppas ingen lägger energi på att bli provocerad av detta. Var ett ganska uppenbart och dåligt försök. Bättre lycka nästa gång (är helt säker på att du ser detta och bara väntar på att få se alla svar du får😅)

   Svara

    Haha, jag är för påverkad för att bli provocerad. Jag tänkte bli det, men orkade inte 🙂 hoppas fler resonerar som du!

    Svara

   Vet du vad Sara, så tänkte jag också eftersom jag aldrig har haft problem själv med storlekar. Men eftersom flera vittnar om samma sak gällande de större storlekarna varje gg det kommer på tal så måste det ju vara att de ändrat. Tror ju inte alla har gått upp flera kg

   Svara

   Du verkar ha missat poängen… denna tråd handlar om att Sveriges typ tre största onlinekedjor levererar kläder där smala tjejer behöver en strlk L för att det ska passa, och att det inte finns en storlek större att byta upp till om man inte vill ha snortighta kläder. Gå ner i vikt är en process på 1 år ungefär, och inget man ska behöva göra för att komma i en normal storlek på jeans. Mupp.

   Svara

    Mupp på dig själv!

    Har själv gått från storlek 32 till 36 på lite drygt ett år och jag vet mycket väl varför. Det har inte att göra med att storlekarna blivit otroligt mkt mindre utan jag har ätit för mycket gott, festat, druckit alkohol och rört mig för lite.

    Passar kläderna inte längre får man gå ner i vikt eller handla nån annanstans. Alla butiker vill kanske inte sälja L som S bara för att göra överviktiga nöjda.

    Att gå ner något kilo i vikt är för övrigt inte en process på ett år utan går betydligt fortare än så om man bara bestämmer sig…

    Svara

     Nej, alla företag riktar inte in sig på överviktiga. Men när inte ens ”normsmala” passar i storlek large så är något tokigt!

     Svara

     Alltså. Jag förstår att det är jobbigt att gå upp i vikt, och att ätstörningar är ett riktigt problem (lever med ätstört beteende), men wow… Vilken empati och medkänsla du utstrålar!

     Svara

   Åh, en provokation ur den gamla Kissie-skolan anno 2007.. Nästan gulligt ju!

   Svara

   Storlekarka har inte blivit mindre. Vissa företag kanske gör dem större (som t.ex. Daisy Grace där alla storlekar är enorma men de skriver på hemsidan att de är normala i storlek vilket gör att konsumenterna blir nöjda över att kunna ha en mindre storlek). Men jag har själv gått upp kanske 5 kg de senaste 6-7 åren och H&M:s 34 är fortfarande för stor. Hade skrattat mig lycklig om storlekarna blivit mindre 😅

   Svara

  Men gud, chiquelle, är ni tokiga? Kinaskit, använd era pengar bättre.

  Svara

   Eller hur, varför i hela friden köper man kläder från ett sånt skitställe? 😐

   Svara

  Filippa K fungerar bra för mig. Brukar ha S annars men har XS i deras kläder.
  Hm pallar jag inte längre, konstiga storlekar och dålig kvalle. Satsar hellre på att köpa ett dyrare plagg än flera skräpplagg som ändå sitter dåligt

  Svara

   Håller med. Samma med GAP, deras passformer kan man alltid lita på!

   Svara

   Filippa K har större storlekar 🙂 det är deras ”grej” lite inofficiellt.

   Svara

  Flera av företagen bloggare brukar reklamera för köper in billiga kläder från Asien, samma skit som säljs på wish men 10 ggr så dyrt. Storlekarna är då asiatiska och väldigt små. En standard svensk small är en kinesisk large. Man får kolla måtten i storlekstabellen innan man beställer.

  Svara

   ”Reklamera” betyder att man meddelar att man är missnöjd med en produkt 😂

   Svara

    Det låter dock som ett verb, att göra reklam liksom haha!

    Svara

  Igår gick jag igenom min låda med undanlagda kläder som jag-gillar-men-inte-velat-använda-på-ett-tag-men-ändå-inte-velat-kasta. Jag ”fyndade” en leopardblus från Bik Bok i lådan, säkert inköpt för ca 10 år sedan, provade och den satt perfekt, sådär lagom löst hängande. Detta var en XS. Chocken!!! När jag idag handlar blusar måste jag köpa L eller XL för att ens få plats, och då är det alldeles för ofta som de inte hänger fint på kroppen. Jag kan tycka att jag egentligen absolut inte är en XL med mina 175 cm och 72kg. Så himla trist som klädesföretagen håller på, blev så tydligt igår.

  Svara

  Osar inte heller kvalitet om kläderna från dessa typer av affärer. Redan det är ju en anledning att inte handla från dem..

  Svara

  Jag är nöjd över att äntligen hitta flera varianter av byxor som sitter perfekt på mina ben. Det var avsevärt svårare under tonåren med samma kroppsbyggnad. Då var/är jag inte heller sjukligt smal, utan alldeles på tröskeln till vad som definieras som ”normalt”. Men visst, jag hajar frustrationen över bristen på kläder i större storlekar. Det löser man väl dock bäst genom att faktiskt utöka storleksutbudet nedåt/uppåt i den mån det är praktiskt genomförbart snarare än att förfasas över hur det är möjligt att vara så djävulskt pinnig, för uppenbarligen är det ju det.

  Svara

  Bella skriver att hennes 3-åriga dotter är intresserad av kläder…

  Svara

   Det kan hon ju vara. Barnen jag jobbar med är MYCKET bestämda angående kläder. De vill inte ha den gula tröjan, för just idag är den ful, men de kan inte heller tänka sig den blå, för den här veckan hatar de faktiskt knappar (det är ”obeskönt” med knapp!). Strumpor vill ingen av dem ha, någonsin.

   Det kan man ju, om man vill, tolka som att de är intresserade av kläder.

   Svara

   Genuin undran som ska läsas med ödmjuk ton; varför är det konstigt? Min ena son har älskat kläder sen han var i 3-årsåldern. Min nu 2-åriga dotter gillar att välja kläder, prova, byta om flera gånger osv. Dom blir verkligen glada när dom får nya kläder. Sonen älskar att följa med och shoppa och väljer noggrant ut sina favoritplagg själv.

   Min andra son däremot använder endast kläder för att han måste och det enda som är viktigt för honom är att strumporna matchar tröjan av oklar anledning.

   Svara

  Själv har jag inte märkt att storlekarna blivit mindre. Men jag handlar inte från typ Chiquelle och NAKD utan från andra kedjor som Topshop och Gina Tricot. Har gått upp ganska mycket i vikt de senaste typ 3 åren och är förvånad över att jag ”bara” behövt gå upp en storlek.

  Att olika kedjor har olika stora storlekar är inget nytt utan är något som pågått sen mitten av 1900-talet. Då uppfanns vanity sizing dvs butiker upptäckte att de sålde mer om de gjorde storlekarna större så kunderna kom i en mindre storlek. Sen dess har storlekarna blivit större och ökat olika mycket i olika butiker. Det har inte funnits någon standard medium sen typ 50-talet. Dessutom har butikerna olika mått proportioner mellan byst, midja och höft i olika butiker.

  Svara

  En idé är att storleksmärka kläderna 38, 40, 42 osv istället för S, M, L, XL. Det finns så mycket värderingar i den storlekssättningen och vem vill känna att man är ”stor” eller ”extra stor” när det enkelt lan lösas med nummer istället?

  Svara

   Problemet tycker jag snarare är att det är omöjligt att veta vilken storlek man har eftersom alla märken är olika. Att då handla online är ju som att spela på lotto

   Svara

   Antar att det är för att bokstavs storlekarna ofta är dubbelstorlekar. Tex medium ska passa 38-40 eller liknande beroende på butik. Måste vara mycket billigare och enklare för butiker att ta in färre storlekar. Har jobbat i en underklädsbutik som erbjöd ovanligt många storlekar och av säsongsmodeller kunde det bli över ganska många plagg på rean om en modell inte sålde bra i vissa storlekar. För mindre kedjor kan det bli en dålig affär ekonomiskt.

   Svara

  Har inga problem med kläder. Är 160 och väger 85-90 kg. Nu handlar jag knappt i de vanliga butikerna, beställer nästan allt från Zalando och Asos! Asos egna märke har jättebra jeans till exempel för oss tjocka och korta. Kan köpa jeans med 34-36 i midjemått och 24-26 i benlängd. Så jävla bra!

  Svara

  Och jag har aldrig förstått varför alla måste skriva ut vad de väger för att beskriva ett plagg?

  Svara

   Därför att två personer som är 170 cm långa kan ha helt olika storlekar beroende på vikt.

   Svara

  En lite rolig historia på tal om att färg på byxor: När jag var ny inom äldreomsorgen hade jag arbetskläder i olika färger.
  Kommer in till en rar gumma, 85+, på morgonen, hon utbrister: Men flicka lilla, har du röda byxor?? Vet du inte vad det betyder? Jag: Eeh, nää..
  Gumman: Att man vill ha k*k!
  Har efter det inte förvånats av några som helst kommentarer från mina kära gamlingar😂❤️

  Svara

   Japp och ve och fasa om man har röd klänning som bröllopsfest. Det betyder att man lägat med brudgummen. 😁😉

   Svara

    Nej det gör det inte. Magdalena ribbing vänder sig i graven!

    Svara

   Jag blev lika röd om kinderna kan jag säga, var inte så luttrad på den tiden. Trodde inte gamla damer använde sådant vokabulär😂 Vet bättre nu som sagt!

   Svara

  Håller inte med om storlekarna från Chiquelle?? 😅 Jag fick skicka tillbaka allt för det var för stort istället .. Är en M, men beställde L för att jag trodde det skulle vara små i strl, men fick byta till M .. Skulle t.o.m kunnat haft S på en del plagg.. Men annars har jag varit mkt nöjd med allt 👌😊

  Svara

   Håller helt med! Nu var det dock kanske ett halvår sedan jag köpte något från Chiquelle senast men då jag köpte byxor så tyckte jag att storlekarna stämde helt och passade perfekt med min vanliga storlek. Och dessa byxor använder jag fortfarande! Jag har dock varit med om att ett par byxor från junkyard varit för små så jag fått byta till strl L när jag vanligtvis är en S/M. Ett par andra byxor från samma märke på junkyard kunde jag ha M i så allt verkar vara väldigt olika i storlek inom samma märken? Väldigt konstigt. Har varit med om samma sak med andra märken med!

   Utöver byxor från chiquelle så har jag även köpt en body därifrån i strl S som jag alltid brukar ha men där hade jag behövt XS eller kanske ännu mindre? Verkligen konstigt. Man tycker att de skulle kunna skriva ut bättre vilken storlek det motsvarar i vanliga fall. Så som tex madlady har gjort ibland (strl M är mer som en S) osv. Det uppskattas verkligen!

   Svara

  Att handla online är superenkelt om man är underviktig. Beställ den minsta storleken och om den är för stor, ja då får du inte ha på dig kläder helt enkelt 🙂 (Eller mer troligt, ha på dig kläder som ser ut som ett tält)
  Finns vissa märken som säljer petite kläder men de brukar handla om hur lång man är snarare än hur smal man är.

  Svara

  Kan vi inte bara ditcha den här fast fashion konsumtionen helt? Strider mot miljön och mänskliga rättigheter och om inte annat är det mesta ändå skitkvalité som ingen behöver? Såklart är det inte helt lätt och alla har inte ekonomin/möjligheten (förutom att Therése och många andra influencers definitivt har möjligheten) men den här köphetsen gör mig så less.

  Svara

  Köpte ett par jeans på H&M, gillade dem jättemycket och köpte ett till par likadana ca 5-6 månader senare
  för att jag var rädd att dem skulle utgå i sortiment. Tar då ett par likadana, i samma storlek som jag redan hade utan att prova.
  Kommer hem och får bara upp dem till låren..

  Svara

   Hej&M är hopplösa…jag har två kavajer i samma modelll, köpta samtidigt men i olika färg. Den ena sitter perfekt men går inte att knäppa. Den andra är för tight över armarna men går enkelt att knäppa…. Det enda som skiljer är färgen. Jag tror de har olika fabriker som syr i olika tyger fast fast samma modell och så blir det skillnader i storlekarna. Säkert har de bytt fabrik för jeansen du köpte några månader senare. Och HM är så low-budget att de inte bryr sig om att kvalitetssäkra sådant.

   Svara

    De dära barnarbetarna har inte den rätta känslan för kvalité…

    Svara

  Jag är 165 och väger 85kg. Har storlek M-L och 42/44. Har 75H så det är det enda som förstör lite för mig gällande tröjor.

  Så knäppt att folk som väger mindre har samma storlek 🤨 efter vad jag läst här inne förstår jag att alla är så himla olika. Jag förstår dock inte hur jag kan väga 85 baserat på mitt utseende. Folk blir alltid chockade när jag berättar. Ser ut att väga 65.

  Svara

   Jag är 167 och väger 65 och har exakt samma storlek som du. Knasigt hur det kan vara ändå. Har hört att vissa har tyngre ben, kanske är sant?

   Svara

   Du kanske har mycket muskler för dom väger mycket mer än allt annat

   Svara

  Jag handlar verkligen ALDRIG kläder på nätet. Fattar inte hur folk orkar. Jag vill kunna känna på materialet, se färgen på riktigt och prova och 9 gånger av 10 hänger jag tillbaka kläderna i butiken. Om jag handlade på nätet skulle jag behöva beställa hem lådvis med kläder och sen ändå skicka tillbaka allt utom typ ett plagg. Fattar inte att folk orkar hålla på att vänta på posten, hämta upp och ta hem sen packa ner allt igen och ta sig till postkontoret och skicka tillbaka allt och göra retur på företagets hemsida. Gör ni allt det när ni handlar på nätet?

  Svara

  Är 179 cm och väger 64 kilo.
  Har ett par jeans hemma från H&M som är ett par år gamla i storlek 26 som jag använder, nu kommer jag inte ens i ett par i storlek 32 senast jag provade där.

  Svara

  Pallar inte läsa alla kommentarer men kan det inte helt enkelt vara så att dessa företag i större och större mån handlar in massproducerade kläder från Kina där de inte har mycket att säga till om? Kina har extremt små storlekar i sina kläder (mindre människor där överlag I suppose?). När jag handlade på en dålig sida på nätet en gång, som jag visste fraktade direkt från Kina, så valde jag storlek L i byxor. De var typ som en svensk XS eller S och passade absolut I N T E. Plus de stank kemikalier. Så med tanke på helt whacked storlekar och den extremt dåliga kvaliteten – kan det inte vara så? Nu handlar jag typ aldrig kläder på nätet längre och speciellt inte billiga saker som ”trendar”. Väljer hellre dyrare kläder mer sällan.

  Svara

  Skulle ALDRIG köpa kläder från influencer sponsrade företag som Chiquelle. Dyrt o säkert kass kvalitet. Stackars dom ungar som går på dessa sk rabatter

  Svara

  Jag håller inte med!!!!!! Är 14 år och är 158 cm lång, väger 42 kg. Har inte ens bantat eller nåt sånt!!!!! Jag är Asiat vilket innebär att mitt skelett är smalt och att jag har extremt snabb matsmältning. Jag kan äta 600 kalorier och bli hungrig igen efter 1.5-2 h, då jag inte ens varit fysiskt aktiv. Som en normal tonåring kan man inte köpa från barnavdelningarna pgr. av att dom har ”barnsliga kläder” enligt Sveriges ideal för en tonåring. Barnavdelningarnas storlekar sitter ändå inte bra rund midja, rumpa och lår. XS är oftast för lång och urringningarna sitter på brösten. Jag kan prova 10 plagg och bara hitta ett som passar!!!!! Till och med Chiquelles moto jacket är för stor för mig!!!!! HM som sägs ha små storlekar är en av dom affärerna som passar mig. Det går inte ens att hitta min BH storlek, 65. Kapphal och Lindex XS är typ två storlekar för stort och XXS finns nästan bara på specialaffärer. XXXS finns inte….(vad jag sätt). Så vad har jag för storlek när jag inte ens kan ha Esprits 32????? Alla har ju nånting. Men istället för att klaga på storlekarna som bara är en siffra borde man expandera storlekarna så att det finns för er som är L och för mig som är XS eller under. På så sätt accepterar man skillnader och olika kroppar. Annars blir det bara bättre för er som bär L och jag måste då gå till en skräddare varje gång jag köper ett nytt plagg. Jag skulle inte må bra om min storlek hette super super super liten då man vill vara normal i tonåren. Kom ihåg att tonåringar är extra känsliga mot sina kroppar. Jag skulle verkligen inte må bra som allting var förstort och se alla mina svenska kompisar passa perfekt i sina kläder. Jag blir redan arg lätt eftersom mycket inte passar. Jag vill bara att ni vuxna tänker efter lite! Kom ihåg att alla går upp i vikt efter graviditeten och klimakteriet.

  Ha en fortsatt grym dag

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.