Samarbeten för snabba lån!

Ja, har du köpt sommarens resa på avbetalning så vill influencer Josefin Thörnblom att du ska använda ett nytt företag som betalar av din skuld och sedan tar pengarna för räntan.
Jättebra, så att sedan kan fortsätta shoppa resor på avbetalning!
Snabba lån är det nya svarta!

Tusen tack, influencer Josefin Thörnblom för detta fantastiska samarbete! Det är nästan lika högklassigt som det här inlägget om SMS-lån.

Konsumtionshetsen vet inga gränser!

Tack för tips!

219 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hahah, det är ju lika roligt som att Lendo var/är huvudsponsor för Lyxfällan!

  Svara

   Får upp reklam om Norwegian kreditkort här, på detta inlägg. Har inga kreditkort, ej googlat om något som kan tolkas som det och har inte Norwegian som bank. Också ironiskt.

   Svara

    Du behöver inte ha googlat det utan det räcker att du läst om kreditkort/lån vilket du har iom detta inlägg.

    Svara

     Det var ju…irriterande.

     Svara

     Eh nej så behöver det verkligen inte funka Linda. Det räcker med att du tex av Google kategoriserats in i att passa den målgrupp Norwegian vill köpa vilket med mycket stor sannolikhet skulle kunna vara kvinnor i ett visst åldersspann som dom vet är överrepresenterade i deras kundstock, kanske att du också verkar gilla att resa eller att du bor i småstad m.m. Det är så olika och allt handlar om vad kunden vill köpa för målgrupp. Ibland är det en retargeting-kampanj där man blir påmind om nått man sökt på tidigare vilket är det du pratar om Linda men det är långt ifrån alltid det är vad det handlar om.

     Svara

    Du behöver inte ha googlat på det själv för att det ska komma upp. Det finns två olika typer av targeting för bannerannonser: Remarketing (alltså man syns för sånna som redan googlat, varit inne på sidan eller redan är kunder) eller Prospecting (man hittar nya potentiella kunder). Du kan tillhöra en prospekterande audience, som går på att man hittar folk som aldrig tidigare varit inne på ens sida eller handlat av en men som i övrigt är väldigt lika ens kunder i övriga intressen. Man antar att eftersom ni är lika i era intressen i övrigt kan det här vara en relevant produkt/tjänst för dig. Säg att du är väldigt intresserad av kläder och ofta internetshoppar, läser modebloggar, följer fashion blogs på insta etc etc så klassas du som en ”fashionista” av google. Då kan man genom prospekterande kampanjer hitta en audience som är ”Similiar to previous customers” men som inte handlat tidigare. Lite rörig förklaring men där har ni digital marketing targeting 101. 🙂

    Svara

  Ot: Vad tycker ni om systrarna Parneviks ohejdade publicering av sexualiserade bilder på instagram?

  Det liknar mer 90-talets “bildkultur” än den nutida, som är betydligt mer modest.

  Är det annorlunda “bildkultur” i USA?

  Svara

   Låt dem visa upp sig hur de vill.

   Svara

   Tycker absolut ingenting annat än att de får använda sina IG-konton till vad de vill.

   Svara

   Tycker iaf penny lägger upp bilder som utstrålar självförtroende och glädje och inte sexualisering. Hon är ju inte rädd att visa upp sig ur mindre smickrande vinklar och det är en härlig kontrast mot mång andras bilder tycker jag.

   Svara

   Har kollat igenom deras instagram, tyckte inget var konstigt där. De vill väl kunna visa upp sina kroppar hur dom vill. Som man ska få göra 🙂

   Svara

  Jag jobbar som skuldsanerare på Kronofogden och jag blir så mörkrädd över hur överskuldsatta många har blivit p.g.a. dessa snabba lån, smslån och spelmissbruk. Särskilt när det är så unga människor det handlar om. Förstör hela sin framtid! Vet inte om skolor lär ut vardagsekonomi men det bör de göra.

  Svara

   Just smslån är fan skrämmande. Fattar inte hur folk tänker, läser de inte vad räntan är?

   Svara

    De tänker nog inte alls. Tänker för stunden och skjuter upp problemet. Eller så är de i ekorrhjulet och måste ta lån för att betala av befintliga lån, sen fortsätter det så tills det inte går längre.

    Svara

    Jag kan säga att många inte förstår vad ränta är eller hur man räknar ut vad räntan blir per månad och år.
    Vet flera i min bekantskapskrets av äldre som inte kan,så det är inte bara yngre.
    Ja det är verkligen skrämmande. Man lär sig väl fortfarande procenträkning i grundskolan?
    Jag gjorde på 70-talet.

    Svara

     Jag har handlat på klarna ibland, och handlar man på konto står det klart och tydligt att räntan är 19,90% så jag vet ju direkt vad räntan är. Har inte smslån (eller andra lån, bortsett från CSN) men tänker att det måste väl ändå stå klart vad räntan är? Sen kan man ju bara googla vad räntan blir beroende på vilken summa man har på kredit så jag förstår genuint inte när folk blir chockade av att få reda på räntan.

     Svara

      Tror att många läser vad räntan är men är så pass desperata att de inte tänker längre än att ”det tar jag sen”. Min lillebror fastnade lite i det där när han var yngre – han har tagit sig ur det nu och är skuldfri, men han tänkte hela tiden att det ju skulle bli bättre och att han säkert skulle kunna ta räntan när den väl kom. Så var det ju inte, för han levde över sina tillgångar men han var inte mogen nog att tänka så långt helt enkelt. För honom var det en nyttig läxa och han är duktig med att planera sin ekonomi idag.

      Svara

       Bra sak att veta: man kan spärra sig från kreditsidor.

       Svara

        Hur gör man det?

        Svara

         Mallar ex klarna och säger att de ska blockera en för kreditköp.

         Svara

      Problemet är att många inte klarar av att förstå hur mycket 19,9% är, hur det översätts i pengar. Har en kompis som har svårt att få bolån pga att hon är arbetslös. Hon fick dock lånelöfte av Bluestep, men klarade inte av att räkna ut vad räntekostnad och amortering blir i månaden (helt normalbegåvad vad jag vet) . Så dels har du suget att konsumera (”alla” andra har ju råd med semester, vackert hem, dyr designerväska) och dels en ekonomisk oförmåga som gör att du inte kan eller vill räkna ut vad lånekalaset kostar i slutänden. De som råkar illa ut är ju oftast de med små ekonomiska marginaler vilket gör det extra osmakligt med dessa bolag som lånar ut till ockerräntor (jag förstår kopplingen risk-avkastning, men jag tror deras räntor inte bara täcker risken om man säger så) gärna med lockande marknadsföring. En person med sund ekonomi och ekonomisk förståelse har ju dels möjlighet att få lån från de vanliga bankerna och förstår direkt att ett lån med 19,90% ränta tar man inte i dagens läge.

      Svara

   Jag blev lurad att ta lån för en bil av mitt ex, blev utförsäkrad och kunde inte betala, är hos KF för första gången.

   Jag hittade avtalet vi skrev att det är hans lån, och hans bil, datum, och uppgifter om betalningar osv osv. Det är underskrivet av båda, och min mamma va med när han skrev under som vittne.

   Är det någon idé att skicka det till kronofogden? Kan man vinna?

   Svara

    Skicka in det! Gör allt du kan och förmår, är sån nackdel att sitta hos KF, speciellt om det inte är ditt lån! Lycka till!

    Svara

    Hoppas det löser sig för dig, Anonym! <3

    Svara

    Problemet är att oavsett hur avtalet ser ut mellan dig och exet så är det ändå du som har ett låneavtal med finansbolaget och de kommer inte ta hänsyn till huruvida du har ett avtal med exet om att han ska betala, du har tagit lånet och då kommer de kräva dig på pengarna. Däremot har ditt ex en skyldighet att uppfylla sitt avtal gentemot dig och det kan du driva vidare. Hoppas det löser sig, måste vara en väldigt jobbig situation.

    Kan tipsa om denna sida där du kan få gratis juridisk rådgivning av juriststudenter: https://lawline.se

    Svara

    Du kan använda avtalet som underlag och ansöka om ett utslag hos KFM där han är betalningsskyldig gentemot dig. Kontakta KFM för hjälp med att fylla i blanketten så du får det rätt. Lycka till!

    Svara

   ocker är förbjudet, förstår inte hur en ränta på 327 % inte kan vara ocker 🙃

   Svara

    Men vad räknas som ocker? Har ingen datasurf kvar annars hade jag googlat det.

    Svara

     Så du använder inte datasurf för att hänga här inne på Bloggbevakning då? 🤔

     Svara

      Suck. Jo, men datan är slut och wifi funkar 30 sekunder varje timme.

      Svara

     Men det är ju bara mitten på månaden 😱 jag är för snål för att köpa till om min surf tar slut typ den 29e men hur ska du klara dig i två veckor till? 😫

     Svara

    det räknas som ocker och det är just därför det inte riktigt kallas ränta utan ”avgift” för då kan de inte bli fällda i domstol 🙂

    Svara

   det ingår i både hem- och konsumentkunskap och matematik, i äldre åldrar även i livskunskap.

   Svara

    Fast att bara läsa om ett ämne är kanske inte nog? Praktiska övningar och föredrag med olika inslag kanske fångar intresset hos flera? Det är ju många som hamnar i skuldfällan trots dagens undervisning.

    Svara

     Suck, det ska alltid läggas på skolan. Det undervisas ju redan om ekonomi och ränta. Varför pratas det aldrig om föräldrarnas ansvar?

     Svara

      Jag tänker att ett destruktivt ekonomiskt beteende ofta är något man lärt sig av sina föräldrar, och att låta skolan ta ansvar för det är ju ett sätt att hjälpa även dem med sämre förutsättningar hemifrån. Finns ens något annat sätt?

      Är säkert tanken att elever ska lära sig massor om privatekonom i skolan, men elever lär sig ju sällan allt som är tanken att de ska. Uppenbarligen tar de inte in tillräckligt mycket av lärdomarna om privatekonomi.

      Svara

   Spelmissbruk har ju dock inget att göra med huruvida skolan lär ut vardagsekonomi eller ej. Lite som att säga att alkoholism går att stävja med mer matematik i skolan.

   Spelmissbruk är en sjukdom som inte går att bota. Du kan vara spelfri, men aldrig frisk.

   Svara

    Tog med spelmissbruk som ett exempel då många som söker skuldsanering har ett
    eller har haft ett spelmissbruk. Många influncer gör reklam för olika spelbolag och det är så synd. Sen finansierar dessa människor sitt spelmissbruk genom smslån och dylikt.

    Svara

   Ja det kostar att ligga på topp! Kan det vara så att många (inte alla) stirrar sig blind på den bild som målas upp av att lycka sitter i konsumtion och att ”Solsidan” är det enda sätt man kan leva på för att känna sig betydelsefull? Status är den nya religionen. Att som barn få lära sig grundläggande sunda ekonomiska värderingar är inte en självklarhet utan många lever över sina tillgångar med förhoppningen att allt ska lösa sig ändå. Löp å köp och lev i nuet? Föräldrarnas sätt all handskas med pengar generellt smittar över på barnen eftersom de barn apar efter sin omgivning. Jag vet att det som förälder är det svårt att neka när när ”alla andra har” och man vill ju så gärna vara kompis med sina små men att vara förälder är mera att vara en förebild och inte dela ut björntjänster. Att lägga in ekonomi i skolarbetet skulle väl vara en självklarhet eftersom det är en av anledningarna till att vissa slås ut redan innan de hunnit bli vuxna.

   Svara

    Man är i första hand förälder till sitt barn. Sen kan man vara kompis.

    Svara

     Helt riktigt men alla föräldrar har ju uppenbart inte den synen på sina barn;)

     Svara

   Privatekonomi ingår i samhällskunskap 1a1 och 1b på gymnasiet. Jag är snart färdig ämneslärare och är ute på praktik nu och ska prata snabblån/sms-lån imorgon.

   Svara

   Är det många som är yngre? Har en del äldre släktingar som blivit pålurade diverse skitlån av försäljare. Djupt osympatiskt kan jag tycka, att man utnyttjar folk som börjat bli lite lätt förvirrade mem hade klarat sig utmärkt själva om folk inte skulle envisas med att sko sig på dem.

   Svara

  How about inte leva över sina begränsningar?! Vidrig reklam, allt för att ha råd med ”instagramlivet” liksom. Jag jobbade tidigare på ett företag där man kunde handla kläder och heminredning på avbetalning, det var vidrigt att se hur folk skuldsätter sig (eller ibland sina barn så snart de är 18 och kan få kredit..) för skitprodukter utan något andrahandsvärde. Det lärde mig verkligen att alltid betala sådant på en gång.

  Svara

   Jag var tvungen att handla på kredit för att få igång min verksamhet, men hade alltid koll på ränta etc så har aldrig haft avbetalningsproblem. Men ja, utan kredit (klarna) hade jag aldrig kunnat få igång min verksamhet då jag har sjukpenning och inte kan ta lån.

   Svara

  Är det vanligt att folk tar lån till resor? Är ofta fascinerad över hur min sons kompisar åker på 3-4 resor per år, där Thailand och alperna är två av dem. Hur har folk råd undrar jag? Vi åker max en gång per år och det kostar ju minst en månadslön.

  Svara

   Det är nog inviduellt. Jag ligger just nu på en väldigt låg månadslön och min sambo på en lite över det normala, men inte mycket och vi har lyckats spara ihop 100 000kr på ett halvår, för vi vill ha råd att köpa ett större hus. Hade vi inte tänkt köpa ett hus så hade vi ju lätt kunna göra två bra resor för dom pengarna istället.

   Svara

    Blir ännu mer fascinerad över de här ”flashbackspararna”, vi tjänar 40 tusen var och sparar max 5000/månad och det är inga extravaganser alls. Så kommer folk typ ”aaa jag tjänar 30kr i månaden men lägger undan 750 miljoner”. Lustigt.

    Svara

     Vi tjänar inte ens 23 000 (innan skatt) var och vi lägger undan minst 8000. Det beror ju på hur man bor och lever i övrigt. Vi upplever inte att vi snålar, men bor i en hyresrätt i en mellanstor stad, utan barn, husdjur eller dyra vanor.

     Svara

     Men alltså om ni båda tjänar 40000 och endast sparar 5000 så har ni onödiga utgifter någonstans. Jag tjänar 32 och sparar minst 5000, oftast runt 7000 per månad. Är då ändå ensamstående och har relativt hög hyra (7000). Menar inte att låta dryg och man måste ju inte spara om man inte vill men på
     80 000 borde ni kunna spara mer
     om ni vill det!

     Svara

      Det är just det vi inte har. Vad som är onödiga utgifter är ju helt individuellt. Vi går igenom ekonomin ett par gånger/år och skalar bort sådant som har blivit onödigt, sen tillkommer det nya saker också.
      Sen klagar jag inte, det vore såklart nice att kunna spara mer men vi prioriterar att leva bekvämt under tiden så det är ett medvetet val. Jag skulle inte vilja leva som den som snålar och lägger stora pengar på hög och den personen vill nog inte leva som jag.

      Svara

       Fast vad räknar ni då in som nödvändiga utgifter?
       Jag skulle räkna boende, reseutgifter, mat, en del sociala aktiviteter, lite kläder.

       Har ni väldigt dyrt boende? Äter ni ofta ute? Äter ni mycket dyr mat? Bor ni långt bort o har väldigt mycket reseutgifter? Har ni barn? Djur?

       Tycker också att det känns ganska orimligt att man inte ”kan” spara mer än 5000 kr om man tjänar såpass 🙂

       Svara

        Ja, jag har CSN och ett extrajobb, får alltså ut 18-21k beroende på hur mycket jag har jobbat. Jag sparar kanske 8k i månaden. Jag snålar inte direkt, och sparar ändå det.

        Svara

         Så imponerad av detta. Jag får ut ca 35k och sparar typ inte mer än 5000 i månaden. Är ju helt sinnes egentligen. Lägger alltså 30k på att leva????? Bor iofs i London vilket är dyrt, och reser flera gånger per år, men ändå, måste verkligen skärpa mig. Kudos som fan till er som kan känna att ni lever bekvämt och ändå kan spara halva inkomsten. Tips till en slösa som mig?

         Svara

         Låt bli att köpa saker. Klart

         Svara

         Jag får ut 3500:- varje månad. Efter läkarbesök och medicin på ca 1000:- utan högkostnadsskyddet varje månad, hur ska jag spara?

         Svara

         Till anonym: Börja jobba mer? 3500 i månaden avslöjar att du inte jobbar speciellt mycket, även om du skulle ha en skitlön. Kanske du pluggar, eller är sjuk? Men då borde du ha bidrag? Lån?

         Svara

         Till: Xox / 12:04
         Ignoranta fan. Ursäkta, men jag har varit sjukskriven hela livet pga allvarlig kronisk sjukdom som kommer resultera i att jag dör inom 5 år. Hur ska jag ”jobba mer”?

         Svara

         Till Xox;

         3500:- ÄR bidraget= sjukpenning.

         Svara

         Menade inte att vara ignorant? Skrev ju att du kanske är sjuk. Hur ska jag kunna veta att du inte kan jobba mer? Skrev bara att 3500 indikerade att du inte kan jobba speciellt mycket och att lösningen på att spara pengar är att jobba mer. Inget dömande, bara fakta från mitt håll. Vad du har för anledningar är inget jag har tagit i åtanke vid detta råd. Du bad om råd, jag svarade.

         Svara

         Xox:
         Men just summan 3500:- borde indikerat något.

         Att gå från aktivitetsersättning till sjukpenning när man aldrig jobbat ger just såna summor. Jag kan göra absolut noll för att påverka det. Jag föddes fattig och kommer dö fattig, och när folk insinuerar att alla kan påverka det gör mig rosenrasande.

         Menade ej att ta ut det på dig, och det ber jag om ursäkt för.
         Jag vill göra en enda resa innan jag dör, och det finns ingen chans i helvetet att jag kommer kunna göra det utan att tigga, vilket jag vägrar.

         Men återigen, mitt problem. Ber om ursäkt igen för att du fick min rage pga det.

         Svara

         Jag förstår, ville inte alls verka dryg! Hjälper dig även gärna på vägen mot en resa, CamCam kanske vill ordna insamling likt Kattfan och Catrin Hedlunds offer? Hör att du inte vill tigga, men tycker inte att det behöver vara tiggeri, utan gåvor från ”vänner” på bloggen. 🙂

         Svara

          Hej,
          Jag kommer inte ha fler sådana insamlingar här på bloggen tyvärr. Men ni får gärna starta en och länka här bland kommentarerna om ni vill. =)

          Svara

        Som sagt, vad som är orimligt är helt individuellt. Vill inte redogöra för vår privatekonomi, vi sparar det vi tycker är rinligt.

        Svara

        Fast hen klagar ju inte och har inte heller bett om råd. Varför triggar detta igång folk? Inte som att de verkar leva över sina tillgångar, och alla har inte som mål att kunna spara så mycket som möjligt.

        Svara

      Ni borde kunna…. rätt intressant kommentar utan någon som helst kunskap om personens liv och ekonomi. Det kan t ex skilja sig om man har studielån eller ej, hur man bor, barn eller ej, om pendlar långt med bil (som är verkligheten för många utanför storstäderna) etc etc. Massor med faktorer som du inte har en aning om.

      Svara

     Bara sparar 5000? Tänk vilket dåligt ekonomiskt sinne. Jag tjänar mycket mindre men sparar flera gånger mer än er. Hoppas det inte är för slitigt att jobba till 70, då kommer jag ha varit ekonomiskt oberoende i många många år.

     Svara

      Duktig du är.

      Svara

       Tolkar kommentaren ironisk och gillar därför. Annars inte 🙂

       Svara

        Den var absolut ironisk

        Svara

       Ja, jag är stolt 🙂

       Svara

      Det är vårt val som vi är nöjda med.
      Jag tror många ljuger om sitt sparande för att framstå som duktiga.

      Svara

       Och jag döljer mitt sparande, eftersom det skulle sticka i ögonen på alldeles för många. Så båda varianter förekommer säkert.

       Svara

     Jag är student och har bara CSN (10 000kr) + sommarjobb, lever bra tycker jag (festar förvisso inte). Sparar minst 3000kr varje månad, oftast mer. Innan jag började plugga så var jag timanställd inom restaurang och fick oftast ut 8000kr, hade en hyra på 5000 så det var lite skralt där ett tag, haha. Förstår såklart att våra livssituationer är som natt och dag men jag har verkligen svårt att förstå hur man kan göra av med så mycket pengar.

     Svara

      När du har hunnit ha en vanlig inkomst i några år efter att du avslutat dina studier kommer du förstå. De flesta av oss överlevde på CSN, för vi var tvungna. När man inte behöver leva på lite pengar längre, så anpassas ens konsumtion gradvis till en högre nivå.

      Svara

       Har tänkt ganska mycket på det där (vet såklart att det ofta är så, och höll medveten kvar min levnadsstandard på <8000kr när jag började plugga av just den anledningen). Men vad är det som skenar iväg? Vad är viktigt och vad får saker kosta? Är inte speciellt orolig för egen del är ganska enkel av mig, men är nyfiken på människor som har ett annorlunda förhållningssätt till pengar mot vad jag har. Har märkt att många i min omgivning (ekonomistudenter + ungdomar med jobb) inte alls klarar sig på CSN och ofta inte har några pengar kvar i slutet på månaden.

       För övrigt inte alls meningen att låta dryg (eller korkad, haha) i första kommentaren, lagar mat samtidigt som jag skriver.

       Svara

        Vi har mycket utgifter på huset.
        Renovering sovrum – ca 5000
        Poolreparation – ca 12000
        Detta denna månad.
        Sådana grejer tar vi på lönen, vi har en husbuffert vi sparar till men den är till mer långsiktiga saker som uterumsbygge och sånt.
        Sen äter vi ute en del, bilpendlar 12 mil/dag osv.

        Svara

         Har ingen aning om vilken anonym du är 🙂 Men om du är anonym som jag svarade på som inte hade några extravaganser, så skulle jag nog inte hålla med 🙂

         Svara

         Nej vad man ser som extravaganser är ju helt individuellt. Jag hade inte velat vara utan spabad eller ha förra husägarens huvudfettfläckar på sovrumsväggen.

         Svara

         Vet fortfarande inte om du är samma Anonym som skrev
         ”Blir ännu mer fascinerad över de här ”flashbackspararna”, vi tjänar 40 tusen var och sparar max 5000/månad och det är inga extravaganser alls. Så kommer folk typ ”aaa jag tjänar 30kr i månaden men lägger undan 750 miljoner”. Lustigt.”

         Men om du är det så förstår jag bättre nu 🙂

         Svara

       Skrev ett svar, det dyker väl upp så småningom..

       Svara

       Jag tänker såhär, du skriver, ”så anpassas ens konsumtion gradvis till en högre nivå”. Det sker ju inte automatiskt, det är ju (allt annat lika) ett val man gör att höja sin levnadsstandard när man får mer pengar att leva för. Och det är inget fel att välja en högre levnadsstandard, absolut inte. Men jag blir förvånad när människor sitter med inkomster på 100′ och har valt ett liv där det inte finns marginaler eller där de inte har råd att spara.

       Svara

        Vissa delar är val man gör, andra delar är ju t ex att det är dyrare att bo i vanlig hyresrätt än studentlägenhet och dyrare att betala fullpris än studentpris i kollektivtrafiken. På många jobb förväntas man också vara lite mer välklädd och nyklippt än när man pluggar, hehe.

        Svara

      Min brorsa tog över mina föräldrars hyresrätt på kungsholmen i Stockholm, 3 rok 8500:- i månaden. Plus garage för ca 900:-.

      Svara

       Känns som ett rent drömscenario för de flesta.

       Svara

       Hade jag gärna också gjort

       Svara

     mm, jag och min kille sparar till en lägenhet, och trots att vi haft en hyra på 10 000 kr/månad senaste året så har vi lyckats spara undan 8000 kr/månad med en gemensam inkomst på typ 30 000 kr efter skatt. Och då tycker vi att vi har haft en spendersam livsstil.

     Svara

   jag tror att det är ganksa vanligt. Jag jobbade med en ung tjej innan, hon var kanske 21 eller 22. Outbildad barnskötare, så hon tjänade inte så mycket, tror hon låg på 18 000 innan skatt. Hennes kille var säljare och tjänade inte heller några miljoner, ändå köpte de ny bil varje år, åkte utomlands varje jul, vår, sommar och höst, tog ut massa obetald semester och köpte en nybyggnationslägenhet för tre miljoner.
   Det ser så lyxigt ut utifrån och det är lätt att man blir lite avundsjuk, men det känns ändå rätt gött att vara skuldfri.

   Svara

    Känns lite som joss familjen, så mycket som de konsumerar är helt sjukt och så sparar de 10000 varje månad eller vad det nu var för summa. Tror inte det, nej.

    Svara

     Fattar inte heller. Antingen får de j*kligt mycket spons, tjänar orimligt mycket på en dötrist blogg eller finansieras av sina föräldrar. De är ju föräldralediga båda två mest hela tiden känns det som och inte har väl någon av dem haft ett jobb som drar in pengarna för den livsstilen?

     Svara

      Men de betalar väl inte för sin konsumtion eller livsstil i övrigt, det får den väl gratis?

      Svara

     Gabjoss ska anordna en baby shower för en vän har hon basunerat ut ett par ggr på insta. Luktar spons-fiske lång väg.

     Svara

   Inga problem att åka 2 Pers på en resa all inclusive för 8-10 tusen kr tom 4 stjärnigt i en vecka . Så det behöver inte kosta mycket att resa om man är van och duktig på leta fynd! 😀

   Svara

   Mina föräldrar tog ett lån i början av 2000-talet så att vi kunde resa till Grekland. Det var den enda resan utomlands som vi gjorde, och de hade sparat i 10 år för att sedan låna resten för att det skulle bli av.

   Svara

    10 år???? Hur kan det inte gått snabbare?

    Svara

     Men snälla, alla har olika ekonomi, de kanske bara kunde spara 100kr i månaden. Hur kan detta vara förvånande?

     Svara

   Har aldrig lånat till resor men betalar ofta flyg på kreditkortet – inte för att jag inte har råd, men för att man har bättre skydd då om flyget blir inställt eller flygbolaget går i konkurs. Sen nollar jag kreditkortet nästa månad när räkningen kommer. Tror att många dock bokar charter osv. på avbetalning, speciellt om du är en större familj (3-5 personer t.ex). Då blir det ju en rätt stor peng som ska ut.

   Svara

    Så gör vi också, vi får bonus på det vi handlar, och nollar fakturan varje månad. Win Win

    Svara

    Så gör vi med! Fungerar bra. Men vi är noga med att nolla räkningen på en gång.

    Svara

  Har man inte råd ska man avstå från att handla. Väldigt enkelt.

  Svara

   Och att åka på utlandssemester är liksom ingen rättighet. Vill man åka – spara pengar. Jobba lite för det, då är det enklare att njuta av resan.

   Svara

    Mina föräldrar jobbade heltid och sparade i 10 år, lånade till resten. Förklara mer hur man ska jobba för det.

    Svara

     Hur många barn var ni i familjen?

     Svara

     Hur dyr va resan? Dålig inkomst?

     Svara

    Ja eller så köper man den på avbetalning, det är liksom inte olagligt. Man kanske bokar den i december och har betalat av den tills resedags, räntefritt. Så vad är problemet? Låt folk besluta över sin egen ekonomi så kan ni andra spara 10000 i månaden på en 12000kr inkomst och 5000kr hyra.

    Svara

     men sparar man inte undan på typ ett resekonto så när man väl hittar en resa så är den bara att betala?
     Men jag som lever på csn och inte varit utomlands mer än med familjen kanske inte ska uttala mig 😊 sen är jag väl färgad av att ha en mamma som är kronoinspektör.

     Svara

  Hur kan man njuta av en resa som inte är betald, hua! Frihet är att inte ha någon lån och äga allt man har! 😍 Folk äger inte ens sina mobiler idag, sjukt!

  Svara

   Fast att inte ”äga” sin mobil är ju en annan sak 😝

   Svara

    Många som skuldsätter sig startar sin ekonomiska undergång med telefoner/abonnemang

    Svara

     Fattar ej varför folk måste köpa ny mobil varje månad.

     Svara

   Skulle vilja se dig komma med 4,5 miljoner kronor som du sparat ihop själv för att köpa en sliten tvåa i Stockholm, bara för att äga allt själv.

   Svara

    😂 Stockholm, nej tacka vet jag Norrland och dess vackra natur! Äger min bostad och inga lån, frihet! 😍

    Svara

     Norrland, det förklarar allt. Du lever billigt i Stockholm är det dyrt att leva.

     Svara

   Hur äger man en hyresrätt?

   Svara

   Tycker att folk är väl kritiska till lån också.

   Semester osv skulle jag aldrig någonsin låna till, men man kan ju låna till investeringar. Lånade pengar till att köpa en gård och renovera. Gården är värd betydligt mer nu än vad jag lånade + betalade. Utöver det har jag även fastigheter på gården som jag kan hyra ut vilket gör att jag har mer intäkter varje månad tackvare lånet än vad lånet kostar mig. Och jag bor på gården jag har drömt om. Hade jag kunnat köpa den kontant hade det ju varit ännu bättre, men vem kan det. Att inte köpa den alls hade varit betydligt sämre.

   Skulle aldrig sitta och spara pengar för sparandets skull. Investerar i saker jag vill ha och som kan ge mig något tillbaka.

   Svara

    Jo fast vi diskuterar ju lån i förhållande till att underhålla konsumtion som är totalt onödig. Att köpa hus/lägenhet är ju en sak, men att låna ihop för att köpa en märkesväska – not so nice.

    Svara

     nej det håller jag med om, sånt känns ”alltid” som en dålig idé 🙂

     Svara

     Men tycker att folk i allmänhet brukar komma o typ ”wooooa, har du lån??? jag vill inte ta lån?? nej men stackare är du belånad?? man ska inte belåna sig så ung o blabla” även när det gäller att jag har köpt hus osv

     känner bara chilla, det är en bra idé

     Svara

      Jag tog mitt första bostadslån som 20-åring, bor i min andra bostadsrätt idag. Gick med 600k i vinst när jag sålde min första lägenhet och värdet på min nuvarande är det dubbla mot vad jag har lån på. Får också en del liknande reaktioner, men jag tror att det är en kombination av att folk inte förstår, samt en gnutta missunnsamhet att jag kunde köpa bostad vid den åldern (mamma och pappa betalade inte).

      Svara

     Samma med att låna till en bil. Sämsta investering man någonsin kan göra, ergo: folk som lånar till bilköp är korkade.

     Svara

      En bil är ju dock aldrig en investering, oavsett om du köper den kontant eller tar lån för att köpa den så tappar den i värde och blir en kostnad.

      Svara

       Nej, men många vill få det att låta som att det är en investering.

       Svara

      det beror väl på. självklart är det ingen investering rent ekonomiskt, men bor man så att man måste ha tillgång till bil och inte har råd att köpa en så vad är ett bättre alternativ? om man har råd att betala av lånet 🙂

      Svara

       Då kan man köpa en begagnad eller leasa utan att behöva ta lån

       Svara

        Vi har billån, för det har vi en ny bil med den utrustning vi vill ha och garanti för bekymmerslöst ägande. Bilen är viktig för oss så det är en utgift vi väljer att ha.

        Svara

         Menade ej att det inte var en nödvändig utgift, sa att det var en dum _investing_ vilket stämmer.

         Svara

        en leasingbil får man ju bara köra x antal mil, sedan får man betala dyrt så det var en ännu sämre investering och ännu mer korkat i så fall om man bor långt bort o behöver bil 🙂

        absolut att man kan köpa begagnat, men det finns ju de som behöver låna till en begagnad bil också. Så länge man inte köper en bil för 5000, men jag tycker att det känns väldigt rimligt att man vill ta ett lån och köpa en något dyrare och mer komfortabel bil om man har råd att betala lånet och använder bilen ofta.

        Svara

         Min pappa använder bilen varje dag pga sitt jobb. Köpte begagnat pga oekonomiskt att köpa ny bil. Begagnad bil för 5000:-. Sparade ihop till den.

         Min brorsa använder bilen dagligen pga jobb. Köpte begagnat. 1:- från en jobbkompis (inte bra exempel, men ändå).

         Min sambo använder bil varje dag. Köpte begagnad (1000:-) sedan leasing. Det finns olika avtal för leasingbilar.

         Alla tillhör arbetarklass, har familjer. Att ta ett lån för att köpa modern bil för resa till och från arbete är dumt.

         Svara

         Om man köper en bil för 5 papp löper man ganska stor risk att
         – bilen ej startar en morgon
         – lägga många tusen på reparation varje månad
         – alt köpa en likadan bil varje månad
         Det kan man såklart välja om man vill, men att tro att det är bättre än att välja en ny bil – det är korkat.

         Svara

         Theres inget personligt mot dig här. 💚

         Ni som är emot OT. Här är vi där. Det ovan handlar varken om sms-lån eller Jostefin. Det handlar inte om någon annan bloggare heller. Det handlar om en privatpersons ekonomi och hur vi själva väljer att leva. Vi är egetligen ganska långtifrån ursprungsämnet nu med alltifrån med vilken lön man borde kunna spara vilken summa etc. Det t o m avhandlas att julen är ok att fira redan i oktober.
         Inte hur illa sms-lån är och hur falskt det är att göra reklam för dem….

         Jag vet att vissa inte kommer hålla med mig om att vi är inne på OT som inte har med blogg och bloggare att göra eller ens vilja se min poäng. Men det är så här det går till att kommentarsfältet spårar ur och kommer längre och längre bort från det CamCam tog upp 😊

         Svara

         Jo, men det säger ju sig självt vad man får för bil för de summorna också. Vill man inte ha det så ser jag fortfarande noll bekymmer med att man lånar pengar till en bil man vill ha om man har råd att betala lånet.

         Låt säga att man har lite krav på bilen. Den ska ha ac, vara komfortabel, ha dragkrok och kunna dra en del vikt, fungera så att man slipper lägga lika mycket tid och pengar på att laga den osv.. En sån bil kostar av uppenbara skäl inte 5000.

         Svara

         Det enda jag tog personligt var att du stavade mitt namn fel trots att det står klart och tydligt vad jag heter 😉

         Svara

         Förlåt Therese 😊💕

         Svara

         Trh: du behöver inte slåss för ot i varje kommentar. Vi vet var du står. Och det är fortfarande inte ot då det fortfarande handlar om lån och ekonomi.

         Svara

         Slåss inte. Skriver inte under varje inlägg. Gör det inte heller för att det ska vara tydligt var jag står. Jag gör det för att ni ska förstå vad ni ber om.

         Och som jag förutspådde så skulle ”du” inte hålla med. Därför att ”du” tycker det är relkevant.

         Och jo vi är långtifrån ursprunget här med julen och allt och det handlar inget om inlägget egentligen längre. Det hela ovan är fria associationer. Det är det som gör hjärnan och tankar spännande. Det är det som skapar kreativitet och inspiration. 😊

         Svara

         Och glöm inte alla som luftar hur störigt de tycker det är med alla som måste skryta med hur duktiga de är.

         The list goes on 😊

         Svara

         Trh: du skriver det under varje inlägg, så jo.
         Har hållit med dig i princip allt tidigare, men nu blir jag irriterad. Denna ot är en jävla skillnad mot ”avicii är död” och folk som postar kommentarer om råd gällande hund/relation under det inlägget.

         Svara

         Anonym 12,41

         Jag har skrivit om OT i tre trådar och jag har skrivit om det i mindre än I 24 timmmar.

         Jämför det med dem som klagat och gnällt i månader.
         De som jag gissar på passivt läser och vill bli underhållna men starta sällan något kul själva i ämnet.
         Jag håller ju till viss del med dem men inte om deras lösningar.

         Vidare så är en observation här på BB att det jämt ska finnas något att klaga på. Just nu är det på modet att klaga på OT. Innan var det att CamCam skrev för mycket om sig själv osv osv.

         Det hela verkar gå i drev och folk går igång på att ha något eller någon att störa sig på. Det stör jag mig på. Missunnsamma människor. 😉😊

         Svara

         Det beror ju helt på vad man har för förutsättningar. Vi har en bil för 8000 och har haft hur länge som helst. Aldrig behövt lämna den på reparation, och den startar varje morgon. Men vi lagar ju och servar den själva, och har möjlighet att få bildelar ganska billigt.

         Tror generellt att ju nyare bil desto sämre investering rent ekonomiskt, eftersom de går snabbare ner i värde. Dessutom går ju även nyare bilar sönder och är svårare att laga själv (=dyrare). Men kan man inte laga alls själv och behöver lämna in på reparationer i synnerhet i dyra städer så kan det ju vara dåligt rent ekonomiskt.

         Själv kan jag tänka mig en bil mer fäschare doft och bättre AC i framtiden om jag har råd, men det är inte för att det vore ekomiska smart utan för att set vore trevligt och värt för mig att betala för.

         Svara

        Leasing ÄR ju också en form av lån. Man kommer inte ur leasingavtalet om något skulle hända och när man returnerar bilen kan man åka på en massa avgifter om de tycker att det är orimligt slitage på fordonet. Om man köpt sin bil kan man åtminstone sälja den om något skulle hända och man inte längre kan ha bil.

        Svara

         Det är därför man _läser_ kontraktet innan. På samma sätt som man inte bara klickar i ”ok” på avtal på internet.

         Svara

        Och för ett tag sen läste jag en artikel om hur urbota korkade alla som privatleasar en bil är. Så folk räknar olika och framför allt prioriterar olika. Det är många med ganska låg inkomst som prioriterar att ha en häftig bil (fördomsfullt: en viss typ av killar). Så länge man klarar av sin ekonomi så vet jag inte varför man ska ha synpunkter på hur andra spenderar sina pengar, eller bankens pengar för all del (banken har ju gjort en kreditvärdering och tar betalt för lånet och risken). Vissa vill gneta och spara till max för att kunna gå i pension tidigt, andra vill njuta av livet och ha en fin bil. Det är aldrig en bra idé att ta ockerlån är vi väl alla överens om, och det är alltid en bra idé att ha en slant sparad för oförutsedda händelser. Men ska vi tänka katastrofscenarier så kan det ju vara så att hela finanssystemet kraschar av någon anledning, och då har ju inte ens storspararna någon nytta av sin buffert och sitt gnet.

        Svara

   Så du har inga bostadslån?

   Svara

   Folk äger inte ens sina bostäder eller bilar.

   Svara

  Ja men gud så trovärdigt. Josefine själv har vuxit upp på Hökarängens gård. Dyra märkeskläder och märkesväskor, märkeskläder på dottern. Stor lägenhet i Enskede. Antar att hon inte har betalat mycket själv.

  Svara

   Slår nästan Molly Rustas samarbete med Arla i trovärdighet!

   Svara

  Dinesh: My Tesla finally came.

  Gilfoyle: Was that a wise purchase? Considering Richard just obliterated Pied Piper’s runway hiring all those coders?

  Dinesh: I ordered it a month ago. But still, it’s an investment.

  Gilfoyle: As I understand, cars depreciate 10 percent as soon as they fall off the truck. Like that. So if the car costs $100, well you just lost $10. Did it cost $100? Or more?

  Svara

  ”Besserwissern” här!
  Det som slagit mig, är att ganska många har svårt att lära sig att vänta. Det handlar om både köpa grejor som… i december. Jag läser om väldigt många som exempelvis klär julgranen till första Advent… och som sen på Annandagen är skittrötta på julen… och tar bort allt juligt. Om man inte tar ut julen i förskott… kanske det känns mysigare en längre tid efter jul. (Men… såklart… var och en gör som den vill.)

  Men… som sagt… att lära sig att vänta, brukar en del ha svårt för. Det ska vara omedelbar tillfredställelse.

  Så där… nu ska denna ”allomvetandes käring” åka och veckohandla. 🙂

  Svara

   Men varför skulle det vara bättre/mysigare/whatever att njuta av julen en månad före än en månad efter julafton? Jag börjar pynta typ i slutet av oktober för att jag älskar julpynt. Till nyår är allt utom belysning borta. Varför skulle det vara sämre än att klä granen dagen innan jul (något jag ALDRIG förstått, då gör jag annat) och ha den uppe efter jul?

   Svara

    Kattis: Därför att du firar jul innan den börjat?
    Advent firas från fjärde söndagen innan julafton. Jul firas från 24 dec till den 13 januari.

    Själv ogillar jag all form av religion så jag personligen tar inte illa upp över att du firar i oktober. Men lite fånigt tycker jag det är. Du firar inte ens att det vinter utan börjar under hösten.

    Cammimammi skriver dessutom att var och en får göra som den vill men jag förstår hennes poäng att inte orka vänta på när det egetligen ”ska” vara.

    (Själv tycker jag att vintersolståndet är det som verkligen är värt att firas. Då blir det ljusare igen.)🌞

    Svara

     Om de inte firar religiös jul kan de ju fira när de vill? Det är ju just julfirande som är religiöst, så du påpekar att de inte firar religiös jul när andra firar religiös jul.

     Svara

      Så klart det kan. 😊👍

      Det var inte det som var Cammimammis poäng. 😉

      Svara

       Camimami*

       Svara

       En liten miniåsikt blir väl dock att kalla det för något annat än jul av respekt för de som faktiskt firar det när man ”ska” och kanske t o m firar det man ska dvs Jesu födelse.

       Svara

        Ok. Då bör alla som firar jul utan kristna inslag kalla det ”yule”.

        Svara

         Typ så. Eller iaf hålla sig inom ramarna för när det är menat att firas.

         Som sagt, min miniåsikt.

         Svara

         Jag kan utveckla lite om du har lust.

         Om du har en granne eller bekant som väljer att sätta upp en midsommarstång och ha alla traditioner som man brukar ha på midsommarafton men i februari.
         Tror du inte att de flesta skulle tycka att hen inte firar midsommar utan något annat och har bara lånat allt från midsommar?

         Svara

        Vet att du har åsikter om allt.
        Det om jul skulle tvinga 90% av alla som firar jul till att kalla det något annat. Gick ju bra i USA.

        Svara

         Ja jag har åsikter om det mesta. Gillar att fundera över saker och ting här i livet. Tycker folk utan åsikter är lite tråkiga.

         Och du läser in alldeles för mycket. Jag skrev inget om att tvinga. Jag skrev min miniåsikt i ämnet.

         Men FYI. USA är synnerligen kristet och de tar Jesu födelse på allvar. Kanske därför det gick så dåligt att kalla det för neutrala winter hollidays när de ville vara inkluderande mot alla religioner.

         Öm tå?

         Svara

    Tänker bara på blondinbella med det här att inte kunna vänta utan att allt ska ske direkt

    Svara

    För att man ff ska tycka att den är helt fantastisk på själva julafton

    Svara

   Spelar det någon roll om man ”har det mysigt” innan eller efter självs julen? I ditt exempel känns det ju som att det hela går på ett ut?

   brukar för övrigt längta ihjäl mig efter första advent från och med oktober, och älskar hela december och dess julmys. Sen är jag mätt på jul, men det är inget jag lider av.

   Svara

   Fast va… Advent och lucia är i december? Ett julpyntat hem tycker jag gör hela december till en lång mysig månad sen har man kvar det uppe några dagar för att sen byta ut det mest juliga mot nyårs grejer istället

   Svara

   Kan förstå din poäng men jag tror lite det beror på att det ändrats hur vi firar jul också. Nu har vi julafton som klimax och de flesta firar inte ens något mer efter det. Förut ansågs julen börja på julafton. Ser man julafton som själva höjdpunkten är man måttligt intresserad av julpynt efteråt, och då kan det vara trevligt och börja i tid om man vill maxa sin upplevelse.

   Vad kristendomen säger om hur det egentligen ska vara tror jag 90 % skiter i, helt enkelt för att de skiter i själva religionen och bara gillar traditionen.

   Svara

  Vi har precis haft en veckas lov (bor utanför Sverige) HEMMA och den veckan var heeelt underbar. Sol, syrener som blommar, dottern träffade kompisar, vi gjorde roliga utflykter (men inte för många) och det blev tom. en spontan grillkväll mitt i veckan med grannar och kompisar. Men när fröken frågade barnen var de varit hittade min sexåring på att vi dessutom åkt till havet och till landet. Det lät liksom inte så bra med bara utflykter tyckte hon. Och jag tycker det är för jävligt. Fröken snackar ekologi med barnen hela tiden men samtidigt stressar hon dem som inte åkt bort.
  Dotterns kompis blev förresten avundsjuk på att hon varit på så många platser …

  Svara

  Folk äger ju inte ens sina mobiler idag. Jag äger allt i mitt hem, sån frihet!!

  Svara

   Good for you. Alla har inte den lyxen. Tack för påminnelsen.

   Svara

   Duktiga du.

   Svara

   fasen vad nice, var bor du då? Vad har du utbildat dig till? Har du haft stöttning hemifrån under ev studier? Vad jobbar du med?

   Svara

    aaa sånt är så störigt, med folk som bara vill berätta hur bra de är. Gärna utan att det ens är deras egen bedrift. (har dock inte koll på hur det är med just sandra såklart)

    Jag är utbildad ekonom, bodde hemma medan jag pluggade, är bortskämd, mamma står till o med med på lånet till mitt hus, fick en bil.

    Jag äger också mina saker själv. Heja mig. Har inte gjort ett skit själv. (jo det har jag iofs, men hade inte varit i närheten av där jag är utan all uppbackning och har förståelse nog för att inse att alla inte har det)

    Svara

     Verkligen. Jag har haft noll uppbackning sen 16 års ålder, svårt för mig att spara ihop till bostad, bil etc och dessutom bo i Stockholm. Ignoransen är nog det värsta så det är skönt att se att du är iof medveten och uppskattar det du fått =)

     Svara

   Jag äger också allt i mitt hem, men det innebär också att jag har en nedsutten tio år gammal soffa från jysk, skrangligt ikeaskit och ärvda möbler. Frihet, kanske jag inte skulle kalla det.

   Svara

   Gör inte alla det? Köper folk verkligen möbler på avbetalning?

   Svara

    Jepp.

    Svara

    Kan du hosta upp 5000:- för en ny soffa direkt så good for you.

    Är folk på riktigt så här jävla ignoranta?

    Svara

     Finns ju begagnade möbler, har du missat Blocket?

     Svara

      Det var just det jag pratade om. Vill du byta en trasig, nedpissad soffa mot en nyare, nedpissad soffa för 5000:-?
      Är du helt verklighetsfrånvänd?

      Svara

       Varför har någon kissat i din soffa?

       Svara

       Hallå? Pissa i soffan? Inte hos oss i alla fall;)

       Svara

       5000? Folk skänker bort soffor som är fräscha gratis hela tiden på Facebook och blocket.

       Problemet är väl snarare att transport kostar alt kräver bil.

       Svara

     Nä, det kan jag inte, därför har jag ingen soffa. Mitt köksbord är från 1976, ärvt från farmor. Resten är loppis. Varför skulle jag spendera pengar jag inte har, på grejer utan andrahandsvärde som går sönder innan jag betalat av dom?
     Sluta köp grejer ni inte har råd med.

     Svara

    Vi har köpt både säng och soffa på avbetalning. Inte samtidigt, men iaf. Tror sängen kostade ca 6000 och eftersom den var på rea hann vi inte spara ihop. Så vi tog avbetalning och betalade 1000 spänn i månaden i ett halvår sen var den avbetald. Likadant med soffan.
    Jag vägrar nämligen köpa möbler begagnat. Har ingen lust att sitta i andras skit.

    Man är ingen sämre människa för det. Och jag äger också allting i mitt hem. Trots att soffan och sängen var på avbetalning från början.

    Svara

     Men hur kan man inte ha 6000 i sparande för utgifter som en ny säng? Ok att man inte tar 6000 ur typ pensionssparande eller oförutsedda utgifter bufferten men 6000 kr som man kan avvara i några månader borde man väl ha? Annars lever man väldigt mycket på marginalen och har typ svårt att betala räkningar varje månad (vilket många har pga av sjukskrivning, arbetslöshet osv och det är en helt annan diskussion så ingen skugga faller på dem).

     Svara

      Eftersom min make innan han träffade mig tog en massa lån. Som vi idag fortfarande betalar på, så vi har ingen buffert vi kan ta av. För att vi prioriterar att betala just alla räkningar. Det har vi alltid kunnat.
      Vi är inte sämre för det.

      Svara

       Räkna med att bli dumpad när han är skuldfri.

       Svara

        Men skärp dig. Du har ingen aning om hur han hamnade i den situationen eller hur deras relation ser ut. Sluta anta saker om andra människors liv.

        Svara

        Jag är inte särskilt orolig 🙂 han kan betala sina skulder utan mig, så skulle han vilja lämna mig skulle han nog göra det redan nu. Ledsen ifall du råkat ut för idioter, men jag litar fullständigt på min man 🙂

        Svara

      Även om man har en buffert så kan den också ha gått åt helt eller delvis kanske en månad eller två innan pga t ex stor oväntad bilreparation/-er, tvättmaskin som gått sönder etc.
      Så var det för mig och min partner för några år sen när en studerade och en var arbetssökande. Många små och stora ekonomiska ”smällar” som inte blev kul när de kom nästan samtidigt.

      Svara

   Samma här, köper bara saker jag har pengar till, skönare så. Har hyra, mobilen (samtal, sms, surf) och elfaktura varje månad. Skit smidigt 👌

   Svara

    Har du ingen försäkring? Ingen bil eller busskort?

    Svara

   Förstår inte varför de som inte har råd blir så fruktansvärt otrevliga när någon berättar att de har bra ekonomi. Eller jo, jag förstår varför men tycker det är rejält onödigt med taskig ton och alla dessa påhopp. En del har bra ekonomi, andra inte (av en mängd olika anledningar). Det får man liksom bara hacka i sig.

   Svara

    Kanske för att de som har råd är väldigt otrevliga? O sjukt verklighetsfrånvända…

    Svara

     Då har du sett något jag inte sett. Har inte sett någon annan vara otrevlig än just de som inte har råd. Och man är knappast verklighetsfrånvänd bara för att man har ordning på sin ekonomi.

     Ser man till exempel på kommentaren ovan, Anonym 12:49, så står det ju klart och tydligt att sjukskrivning och arbetslöshet tillhör en helt annan diskussion och att ingen skugga ska falla över dem som råkat ut för det. Tydligare kan man knappast vara. Att det finns andra som inte klarar att ta ansvar för pengar är något helt annat.

     Svara

  Är massor av influencers på Instagram som gjort reklam för krediter det senaste och förra veckan gjorde dom reklam för ett online-kasino (sverigeautomaten). Snacka om att sälja ut sig totalt…massor av olika ”mammakonton” dessutom med små barn. Exempel på dessa; @sofia_hill, @moaochesther (med i unga föräldrar) @jossemoberg @fruvidecarlsson m.m.

  Svara

  Okej internet. Jag tjänar 43’. Min man nästan 50’. Hur mycket ska vi spara? Obs ironi.

  Svara

   Ni har inte råd att lägga undan något, det är tydligt.

   Svara

   Vad har det med snabblån att göra????

   Svara

   Minst 100 tkr i månaden, annars lyxar ni till det för mycket! Hoppas verkligen att ni inte har en bil som är nyare än 1996, slöseri liksom.

   Svara

    Håller med. Minst 100’. Fan.

    Svara

  Digital loan shark!

  Svara

  Therese Zätterkvist kommenterar Therese Lindgren konsumtionshets. Hon svarar på en kommentar hon får på sin video sk ”fast fashion”

  Såhär skriver hon om Therese L:

  Jag tycker i allmänhet att det är problematiskt med influencers som publicerar innehåll där de konsumerar stora mängder, eftersom det märks så tydligt i kommentarsfälten att det normaliserar det beteendet. Speciellt hos de riktigt unga. Det är inte lätt att ”göra rätt” i alla frågor, men eftersom jag just är intresserad av miljöfrågor så tycker jag absolut att det är ett problem.

  Svara

  De flesta tvingas väl att låna pengar nån gång i sitt liv men skillnaden är väl till vad man lånar?
  Att ta snabba lån till konsumtionsvaror ligger väl lite i tiden eftersom modet svänger så fort. Det som var inne idag är ute i morgon och då lockar ett snabblånen som en snabb lösning. Att influencers gör reklam för snabblån är bara ett utspekulerat sätt att tjäna pengar på andras olycka eftersom man vet att man har en svans av läsare som vill ha det som visas upp och därför gärna tar till snabblån.
  Så länge det fungerar kommer den sorts reklam tyvärr att finnas.

  Svara

  Många i detta kommentarsfält skulle gagnas stort av att följa @klasshat på instagram.

  Svara

   Jag har själv levt väldigt fattigt. Inte-äta-i-slutet-av-månaden-fattigt. Därför är jag extra negativt inställd till snabba lån och avbetalningar. Har jag inte råd idag kommer jag inte ha råd i morgon heller. Har jag råd att lägga 20 spänn i avbetalning varje månad så har jag också råd att spara samma tjuga och vänta i stället. Det är inte du som tjänar på att ta lån, tro mig. Det är någon annan, som redan har gott om pengar.

   Svara

    Va? Du kan ju inte förstå vilka jag syftar på.

    Svara

     Nä, jag tänkte fel, men jag kan ju inte ta tillbaka min kommentar. Du får den som en bonus.

     Svara

      Haha!😄

      Svara

  Finns en regel man bör hålla sig till som jag själv ALLTID följer: Har jag inte råd att köpa det nu så kommer jag heller inte ha det imorgon eller om två veckor. Nu snackar jag om saker såsom kläder, möbler, dator osv. som många köper på avbetalning.

  Spara istället tills du har summan och vill du fortfarande ha den där väskan och du har pengarna – Köp den!

  Enkelt!

  Svara

  Jag tjänar i snitt 12500 per månad. Räkningar, hyra och mat ligger på typ 9700 (jag bor ensam och har hyra på nästan 7k). Sparar alltid 1000 kr och det är lagom för mig just nu. All spar är bra spar även om det bara är en tia eller en hundring

  Svara

   Håller med. Jag tar ut 5 250 kr i månaden, betalar hyra på 2.5k, busskort 900 kr, a-kassa 150 kr, mobilabonnemang 200 kr. 1000 kr går till mat ute/fika/nöje/kläder/etc, 500 kr till ett sparande till bostadsrätt. Det går trögt, men framåt.

   Svara

  *Ser framför mig hur Catrin Hedlund sitter hemma i sin sunkiga lägenhet och försöker få sina skulder att bli tillgångar.*

  Svara

  Fick också förfrågan från detta företag om ett samarbete. Det är massinfluencer som skickade ut det. 1500kr skulle jag få för en bild. Då har jag en instagram med ”endast” 9000kr så kan bara tänka mig vad influenserna får för ett inlägg.
  Jag tackade nej till ett samarbete. Varför ska man promota att folk sätter sig i skuldfällor..?

  Svara

  Jag har varit sjuk länge och levt på lägsta ersättningen , ca 5500 från FK. Visserligen är jag gift så jag slapp soc, men vi har verkligen inte kunnat unna oss mycket Mest barnen som kostats på. Dock har vi försökt resa ibland, med Ryan air, på billiga boenden, det har varit vårt sätt att orka med vardagen. Nu är jag frisk och jobbar ( inte heltid och inte välbetalt dock), men dessa år har lärt mig att man inte kan ta nåt för givet. Läser att många svenskar inte skulle klara en oförutsedd räkning eller har buffert alls.

  Själv börjar jag varje månad med att automatiskt flytta över en slant till ett buffertkonto. Målet är att ha tre månadsutgifter (obs, inte månadslöner utan utgifter) på kontot. Resten investerar jag. Ränta på ränta kallas ju det åttonde underverket:) Har lärt mig massor de senaste åren genom att läsa böcker om ekonomi, följa sparbloggar och träna på att öka min sparkvot. Började med detta redan som sjuk, även om den summan jag kunde spara var extremt liten. För mig är pengar trygghet snarare än frihet. Blir man sjuk så kan det ta flera månader innan pengarna från fk kommer. I såna lägen tror jag många blir desperata och tar tex sms-lån. Önskar jag kunde hjälpa fler kvinnor att ta makten över sin ekonomi, många verkar inte tro att de kan. Och i vissa perioder i livet är det ju betydligt svårare. Men det går.

  Svara

  Hallå,
    Vi är en kristen organisation som bildats för att hjälpa människor som behöver hjälp, till exempel ekonomisk hjälp. Så om du går igenom ekonomiska svårigheter eller om du har någon ekonomisk röra, och du behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller behöver du låna till lösa din skuld eller betala dina räkningar, starta ett trevligt företag, eller om du har svårt att få kapitaltillskott från lokala banker, kontakta oss idag via mail-mrsfaustalarsson@gmail.com för bibeln säger ”Lukas 11:10 Alla som frågar mottar, den som söker finner, och för den som knackar kommer dörren att öppnas ”. Så låt inte dessa tillfällen gå förbi dig för att Jesus är densamma igår, idag och för alltid mer. Vänligen dessa är för allvarliga tankar och Gud är bara rädd för människor.

  Vänligen fyll i formuläret nedan så att vi kan öppna en lånebehandlingsprofil för dig i mitt företag, om du är intresserad av att få ett lån från oss

    Första informationen behövs

  Fullständiga namn:……..
  Personligt telefonnummer: …..
  Land:…….
  Adress:….
  Stat:………
  Ålder:………
  Kön:……….
  Har du sökt ett lån före?: …
  Civilstånd: …..
  Lånbehov behövs: ………
  Lånlängd: ….
  Ockupation:………
  Månadsinkomst:…….

  Tack för din tid och förståelse !!!
  Alla svar via e-post: {mrsfaustalarsson@gmail.com}

  Svara

  Välkommen,
  Den är avsedd att informera allmänheten om den nuvarande 2% Lån med låg ränta. Om du är intresserad av att låna, kontakta oss. För mer information kontakta oss på europafinancialgrowth@gmail.com, WhatsApp: +16318584522, Webbplats: https://europafinancialgro.wixsite.com/euro

  Svara

  Jag heter Ana Carranza Sánchez och jag är från Málaga. Jag har just fått mitt lån från lånebolaget Anthonio Puerto. Jag har hört talas om detta företag och tyckte att det var ett falskt företag, men nu är jag väldigt glad att detta företag har hjälpt mig. och 100% av det här företaget är verkligt så alla som behöver ett lån är det rätta företaget att ansöka från och med nu ansökte jag om ett lån för mitt företag på 250 000,00 euro och detta företag hjälpte mig utan förseningar. Jag är så glad att bevittna detta företag eftersom jag såg andra människor göra det och jag är glad att vara bland de personer som delar sitt vittnesbörd om hur detta företag hjälpte mig så att alla, om du behöver ett riktigt lån, är din assistent här. Din kontaktinformation är (tuerkiyefinansbank@linuxmail.org) eller (tuerkiyefinansbank@gmail.com)

  Svara

  Är du snarast ute efter lån? kontakta snabbt lån inom 30 minuter godkännande på email: elenanino0007@gmail.com

  Svara

  Kära lån sökare

  Du i några ekonomiska svårigheter? Vill du starta ditt eget företag? Lånet bolaget bildades av människorättsorganisationer runt om i världen med det enda syftet att hjälpa de fattiga och människor med ekonomiska svårigheter i livet. Om du vill ansöka om lån, kom tillbaka till oss med informationen nedan e-post: elenanino0007@gmail.com

  Namn:
  Lånbelopp som krävs:
  Lånets längd:
  Mobilnummer:

  Tack och gud välsigne
  FÖRTROENDE
  Elena

  Svara

  För att hjälpa dig att övervinna dina olika ekonomiska och finansiella bekymmer
  att möta dina mål för framtiden i en ram utan svårigheter,
  vi skickar in ett lånerbjudande till (individer, företag,
  som föreningar) i svårigheter eller önskar hjälpa till att lösa sig
  några av dina ekonomiska problem eller att starta ett företag.
  – Val av belopp som sträcker sig från 5.000 €, 00 till 1.000.000 € .00.
  – Val av återbetalningstid: högst 40 år.
  – Årlig återbetalningsränta 3% ränta.
  Med detta i åtanke, skicka din förfrågan till följande e-postadress;
  E-post: johanaserenza@gmail.com
  hälsningar

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.