Sponsrade inlägg för politiska åsikter behöver inte reklammarkeras

Tillägg:
Nu har jag pratar en lång stund med Gunilla Welander på Reklamombudsmannen och ingen reklam för politiska partier behöver markeras som samarbete då det inte räknas som kommersiellt. Inget parti alltså, så länge åsikten de vill att man framför bryter mot någon annan svensk lag – exempelvis hets mot folkgrupp.

Det är alltså fritt fram för de politiska partierna att lägga hela sin valbudget på att få influencers att förmå sina följare att rösta på dem. Mycket billigare än att turnera runt i landet för att förmå förstagångsväljarna och andra osäkra människor att välja just deras lapp att stoppa i kuvertet på valdagen.

Det här är nog det första svenska valet där sociala medier kommer spela en mer avgörande roll än tidigare och jag är inte säker på att jag gillar det.

Sveriges Radio ville granska om det går att få influencers att sprida politiska åsikter mot betalning och skapar upp ett Instagramkonto för en fejkad, nystartad PR-byrå och kontaktar lite mindre influencers.
De riktar in sig på de lite mindre influencers som inte tillhör några nätverk eller plattformar eftersom de då slipper mellanhänderna som oftast förhandlar för större profiler, men också för att de agerar som de tror att en mindre PR-byrå skulle gjort.
Erbjudandet är relativt bra betalt och i erbjudandet står det att ”de arbetar med en rad spännande organisationer som vill påverka valet i höst. De tänker sig att influencern för 3 instastories där hen snackar gott om en fråga som byråns kund väljer i utbyte mot 15 000 kr/story – alltså 45 000 kr sammanlagt – och att kunden inte vill att det framkommer att det rör sig om ett samarbete.

31 av 50 personer svarade på förfrågan från den fejkade PR-byrån.
8 tackade nej rakt av, men hela 15 st var intresserade varav 3 av dem ville gå vidare direkt, 4 ville kunna stå för åsikten och resten ville ha mer information.

Enligt Gunilla Welander – jurist hos Reklamombudsmannen – så behöver man som influencer inte reklammarkera inlägg där man uttrycker en köp politisk åsikt. 
Anledningen till det är att den typen av åsikt oftast skyddas av antingen tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen.
Så länge man inte uppger ett partinamn så tolkar jag det som att det är okej att omarkerat sprida politiska åsikter mot betalning, men så fort ett partis namn dyker upp så borde det återgå till att handla om traditionella samarbeten på sociala medier som ska markeras då ett parti är ett företag/produkt.

Det här är en skrämmande utveckling, men förhoppningsvis var det kanske någon influencer som visade intresse för att helt enkelt ta reda på mer om vad den här PR-byrån höll på med.
Men med tanke på att de flesta åsikter verkade kunna köpas redan innan valet hamnade på agendan så skulle jag inte bli direkt överraskad om så inte var fallet.
Pengar, pengar, pengar!

Vad är demokrati framför en Chanelväska?

Tack för tips!

Ps. Låt detta handla om influencers och köpta politiska åsikter och inte bli ytterligare en urspårad SD-tråd som jag tvingas stänga då jag inte kan sitta och sekundbevaka kommentarsfältet.
Jag säger som Monica Geller:

73 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bella gjort slut med Hampus-har bekräftat det i intervju med expressen. https://www.expressen.se/noje/isabella-lowengrip-har-gjort-slut-med-karleken/?utm_medium=social&utm_source=fbgrupp&utm_campaign=story

  Någon som är förvånad ?

  Svara

   Undrar om han kommer berätta mer. Får en känsla att han har ett eget bekräftelsebehov.

   Svara

   Finns ett inlägg om detta några inlägg ner..

   Svara

    Lämnat denna kommentar hos Bella, tror ni den blir godkänd?

    ”Umgås ni aldrig mer några av utländsk härkomst? Ser sällan ut så på varken privata tillställningar eller i jobbsammanhang… Känns som att ni borde blicka utanför gräddhyllan in på arbetsplatser där varannan vit man inte heter ”von” i efternamn, för att faktiskt få någon slags trovärdighet. Kan appliceras även på Annie. Att se rika vita människor smörja kråset på Gotland med andra vita rikare människor är hur ointressant som helst, hur mycket Guldkula-champagne ni än dricker! Du som gillar kontraster, var är dem ens i ditt egna liv? Du är fast i en överklassbubbla, det vet du va? Mvh någon som tittar in i bubblan utifrån”

    Svara

     Ja du är jätteduktig som tittar på bubblan utifrån istället för inifrån.

     u go girl osv.

     Svara

     Bella har inga vänner med utländsk härkomst. Bella är endast intresserad av människor som kan gynna henne och det innebär folk med pengar. Det är inte många människor med utländsk härkomst som arbetar i dem kretsarna, inte i Sverige i alla fall. Jag tror inte att hon är rasist, däremot tror jag att hon har en stark klassförakt.

     Svara

     Men att du orkar.. du ger inte upp att leta fel med Bella. Stordalen är väl av utländsk härkomst. Jag umgås inte med några av utländsk härkomst, inte för att jag skulle ha något emot det men har inte lärt känna några helt enkelt, inte blivit så helt enkelt och jag tillhör ingen gräddhylla eller överklass, tvärtom.

     Svara

      Tror hon syftar på människor som kommer från länder med mindre ekonomiska förutsättningar. Norge är ett rikt land. Inte tex Syrien, en del länder i Afrika osv

      Svara

      Om man inte har några vänner eller bekanta med utländsk bakgrund får ju stå för var och en.

      Fast i det här fallet är det väldigt viktigt att ifrågasätta det. När Isabella skriver att det finns plats för alla i vårt samhälle och hyllar Annie Lööfs tal som dessutom ofta är inne på samma spår i sin politik, ja då bör man också leva som man lär ut. Deras fest och många andra sammanhang visade klart och tydligt på det.

      Det är det som är felet med många politiker. En massa ord men ingen handling. Till slut tar man det inte på allvar.

      Svara

     Jag har inte heller några vänner av utländsk härkomst. Det är inget medvetet val utan det har inte funnits i min umgängeskrets. På min arbetsplats finns andra generationens invandrare men de är väldigt mycket yngre än jag och inga jag umgås med utanför jobbet.

     Svara

   Det verkade som Hampus faktiskt hade riktiga känslor för Bella. När hon skrev om honom så handlade det om hans kärlek till henne. Men hon nämnde väl inte jättemycket om hennes egna. Det var mer att allt var på hennes villkor och att hon ville ha annat i livet. Hon är egocentrerad och självisk och jag tvivlar på att hon kan älska någon på ett sådant sätt att hon är villig att finnas där och göra uppoffringar. I alla fall i nuläget. Hade jag varit Hampus hade jag ställt krav, vilket jag kan tänka mig att han gjorde. Men om inte Bellsan får som hon vill så är det nog bye bye som gäller. Det kommer nog ta tid innan hon kan ha en relation på riktigt igen så som hon hade med Odd. Hon bygger företag och har barn på halvtid och är ganska ung. På det har hon inga långvariga relationer med några vänner. Jag uppfattar henne som väldigt känslomässigt omogen på vissa plan. Hon skriver det ju själv ofta.

   Kanske slår det henne nån dag vad hon faktiskt har förlorat i honom, men då ruskar hon av sig det och hittar en ny som hon kan få boost av ett tag. Det som är mest intressant är hur hon kommer deala med kraven och problemen som barnen kan tänkas komplicera hennes liv med. Det är väl de enda självklara relationer hon har som kommer vara över tid.

   Svara

  Fast lite konstigt blir det ju att diskutera om inte alla får komma till tals – då kanske du ska undvika att ta upp politiska frågor i bloggen?

  Svara

   Alla får givetvis komma till tals så länge diskussionerna håller en civiliserad nivå och diskussioner om SD gör sällan det tyvärr så därför behöver jag stänga trådar ibland.
   Jag kan inte sitta hör 24/7, men håller man en bra nivå på diskussionen får den givetvis förekomma.
   Ser jag att det börjar skena iväg så stänger jag den dock på en gång.

   Svara

   Fast blogginlägget handlar inte om olika partier.
   Även om jag kan hålla med lite. Det är nog klokt att denna blogg inte tar upp politiskafrågor då debattklimatet ser ut som det gör just nu.

   Svara

   Fast kom igen, vi vet ju alla att folk går tokig på ämnen som SD och dylikt, #intealla, och när folk går till personangrepp så skyller alla på att camcam inte håller koll. När hon gör det skäller ni och när hon inte gör det skäller ni. Hur vill alls ha det?

   Svara

  Ett parti är inte ett företag/produkt 🤦🏼‍♀️

  Svara

   De räknas som en juridisk person.

   Svara

    Det gör kommuner också. De är inte företag för det.

    Svara

     Okej..
     Känns det viktigt för dig så säger vi så.
     Själv hoppas jag att fler fokuserar på budskapet i granskningen och lämnar ordmärkandet åt dig. =)

     Svara

      Det kan vara stor skillnad ur marknadsföringssynpunkt.

      Svara

     OT kan någon insatt människa svara på varför en bostadsrättsförening kan neka juridisk person som medlem men inte en kommun? Har så svårt att förstå detta. Någon som är upplyst?

     Svara

  Hur slutar serien vänner/vad handlar det sista avsnittet om?

  Svara

   Gissa. Ledtråd: Blöjor, phalange, OH MY GOOOOOOD, kyckling och anka

   Svara

   Alla avsnitt finns summerade på imdb.

   Svara

   Rachel åker till Paris för att börja jobba där och skriver över vårdnaden för deras barn på Ross. Monica och Chandler köper ett hus men det visar sig ha en gigantisk vattenskada så de stannar kvar i lägenheten med deras adopterade barn. Joey får en stor filmroll i Hollywood och flyttar och Phoebe med make upptäcker att de väntar barn och bestämmer sig för att flytta utanför stan. Typ.

   Svara

    Aha tack!
    Undrar hur man får fram det sista avsnittet att titta på (gratis)

    Svara

     Hahahaha och pärlan kommer leva med en lögn resten av livet 😂 Vänner finns på netflix

     Svara

      Annars googla : friends stream online free och kolla någonstans med lite halvdålig kvalle

      Svara

       Och det är i princip det enda som visas på Comedy Central. Ska inte döma dig för din smak men finns ingen anledning att kolla på vänner nu.

       Svara

        Nej jag kollade till och från när jag var yngre men såg nog aldrig hur det slutade så jag ville bara veta så att jag kan sova lugnt.

        Svara

     Näää lyssna inte på Gunther. Han är bara på dåligt humör för att Rachel aldrig älskade honom tillbaka.

     Kortfattat:
     Rachel och Ross blir tillsammans.
     Chandler och Monica får tvillingar, Jack och Erika(födda av en surrogatmamma).
     Phoebe och Mike bestämmer sig för att skaffa barn.
     Joey lever livet som vanligt typ.

     Svara

      Tack!

      Svara

    Haha

    Svara

  Yttrandefrihet var det ja camcam..

  Svara

   Yttrandefrihet handlar om förhållandet mellan STATEN och individen. Är du trög?

   Svara

    Årtiondets mest mistförstådda term (tillsammans med censur).

    Svara

    Jag avskyr verkligen hur så många kommer dragande med ”Men yttrandefriheten då?!?” varje gång de inte får säga förolämpande saker till eller om andra personer… HUR kan så många personer ha missat en så grundläggande sak under sin skolgång? Eller vet de inte hur man i vuxen ålder använder Google? De avslöjar verkligen sin ignorans varje gång de drar fram det ”argumentet”.

    Svara

     Det är ju för att de inte har något bättre argument än att slänga med just det (och inte förstår innebörden utav det heller)

     Svara

   Hahahaha hör du inte själv hur absurt det vore om yttrandefriheten innebar rätten för alla att säga vad de vill inne på andra människors bloggar?! Camilla har rätt att moderera bloggen precis hur hon vill helt utan att ens snudda vid din yttrandefrihet.

   Svara

   Kan vi inte bara konstatera att Camcam inte är staten. Hennes blogg och därmed hon bestämmer.

   Svara

  De som svarade att de ville kunna stå för åsikterna ser jag inga problem med. De som bara gör det för pengarna är de som är ”farliga”.
  SD är förresten Sveriges andra största parti nu så det är dags att sluta försöka tysta ner allt som har med partiet att göra. Det göder bara ännu fler sympatisörer.

  Svara

   Hur kan så många missförstå det Camcam skrivit? Inlägget i sig har ju inget med SD att göra och därför vill hon inte heller att det på något sätt ska snurras in på SD. Det är inte att tysta ner utan att klargöra en redan självklar sak iom att kontentan i inlägget inte ens berör SD.

   Svara

   Fattar inte hur det partiet kan vara så stort med tanke på att deras jämställdhetspolitik är helt åt helskotta. Har vi inte kommit längre än så tänker jag? Eller kan folk inte se bortom deras sakfråga som är invandringen?

   Svara

  OK om det är ett parti man sympatiserar med, då är det ju ingen big deal. Men jag skulle ju aldrig sälja mig till att fronta ett parti vars åsikter jag inte stödjer!

  Svara

   Det är ju en big deal att politiska åsikter kan köpas och spridas till stora kretsar. Det gör att alla inte har samma förutsättningar, spelplanen blir ännu mer ojämn när de med mer pengar kan köpa mer inflytande och makt.

   Svara

  Bra inlägg. Har sett fler kritisera att politiker når ut via influensers. Som jag förstått det krävs det inte att instagram och poddar är oberoende seriösa tidningar och media behöver vara. Har själv blivit besviken på flera poddar eftersom de har så stort inflytande idag och påverkar många människor. Poddar som lyft SD har fått ovanligt mycket lyssningar. Jag tycker det är oansvarigt.

  Svara

   Oansvarigt? Att intervjua ett av landets största partier? Vi är många sk okunniga rasister som jobbar och betalar skatt i landet och att vårt parti ska tystas känns konstigt i ett land där det talas mycket om yttrandefrihet

   Svara

   Jag lyssnar på poddar med SD/Jimmie Åkesson för att jag vill förstå varför så många röstar/ska rösta på SD. Inte för att jag ska rösta på dem och jag tänker att jag nog inte är ensam om att lyssna av den anledningen, tänker att just majoriteten podd-lyssnare kanske inte är SD-anhängare?

   Svara

    Ok ja det kan vara sant. Jag har läst partiprogrammet av samma anledning. För att veta vad de vill genomföra och ha argument emot SD:s politik. Men tycker forfarande att det är dåligt att dom får mer spridning och normaliserar partiet.

    Svara

  Jag trodde inte att samhället var ute på såpass tunn is…

  Svara

   Nu har jag beställt båda två!! =) WIE!!!

   Svara

  Så mycket större är dom ju inte, kan lika gärna vara nytt preventivmedel eller mensen är påväg liksom

  Svara

   I vissa bilder ser dom jätte stora ut och i vissa mindre men tänkte inte på att preventivmedel och mensen kan påverka 🙂

   Svara

    Jag köper 75A på Lindex, 75B hos alla andra. I en del kläder ser jag ut som en 75D. I en del som 65A. Beror också ibland på tid i månaden, men oftast kläderna.

    Svara

  Man blir så frustrerad när politiken inte hänger med i utvecklingen! Vi som samhälle borde vara på tårna och se till att lagstiftningen uppdateras i takt med att samhället gör det. T.ex influencers som mot betalning promotar politiska frågor, sexuella övergrepp på nätet, att forskare nu t.ex menar att det var botkonton som stod för mycket av rasismen mot Durmaz. Liksom vem vill frammana bilden som Sverige som mer rasistiskt* än det är? Och varför? Hur ska vi hantera sånt här? *Tillägg: Sverige har naturligtvis problem med rasism oavsett om det var botar och för individer drabbade gör det naturligtvis ont även om det framkommer att det mestadels var botar som skrev.

  Svara

   Det är inte politikerna det är fel på, utan hjulen inom rättsväsendet. Det ska upp som förslag, det ska bedömas, det ska granskas mot grundlagar, mot EU-rätten, det ska utredas, lagrådet ska yttra sig, det ska bearbetas och fram och tillbaka. Det tar tid. Det är frustrerande att det tar tid, jag håller med. Men samtidigt är det bra att det tar tid. Beslut fattas alltså inte över en natt och baserat på frustration. Även om en del saker borde få gå fortare.

   Svara

    Jo, med politiken menade jag inte just bara politikerna i sig. Jag tycker dock att mycket skulle kunna effektiviseras. Min erfarenhet är inte att allt går så snabbt som det faktiskt kan göra, hjulen inom rättsväsendet till trots.

    Svara

   LÄS DET HÄR

   Ser många rubriker som denna nu att botar låg bakom hatstormen mot Durmaz, för det har professor Ödling sagt/visat. Men vad är det egentligen han visar? Jag hittar en enda (1) intervju som beskriver metod. Han har gjort en sentimentanalys (kul felskrivning här!) av ett material han inte samlat in själv (iofs inget fel i det). En sentimentanalys är, väldigt förenklat beskrivet, en analys av ord i en textmassa. I sin analys ser Ödling mer kärlek än hat på totalen av kommentarer. Gott så. Sedan så _spekulerar_ Ödling i de där borttagna kommentarerna och att en del av dem kan härröra från botnät. Säkert välgrundat, men detta grundar sig alltså _inte_ på någon empiri. Han diskuterar också sådant som vi vet från forskningen: att sådana här situationer och skeenden utnyttjas av olika krafter för att elda på och polarisera. ag kan inte förstå det som annat än att alla rubrikerna om botnät är helt fel, faktiskt. Lite ironiskt, kan jag tycka, att en forskare som kritiserar nyhetsmedier för att inte begripa sociala medier felvinklas om detta … Att Ödling nu hamnat i mediefokus beror på en intervju med sajten Fplus, som är en relativt nystartad nyhetstjänst från Svenskt Näringsliv. De publicerade ett utdrag ur intervjun (hela kommer idag) där de slår fast att hatstormen är falsk. Detta plockades upp av Nyheter Idag. Och nu har alltså detta blivit den nya sanningen – ingen hatstorm, inga rasister, botar med okänd avsändare … Det är _så här_ sociala medier och nätet fungerar. Det är _den här_ logiken journalistiken måste förstå.
   https://twitter.com/UlrikaMHedman/status/1014778802919170048

   Svara

  Isåfl har hon förstorat hela henne. Hon har fått större kinder och större kropp överlag sista tiden. Tycker det är gulligt!

  Svara

   Svar på kenza kommentaren

   Svara

   Sluta kommentera andras kroppar.

   Svara

    Lite intressant ändå att den kommentaren tas bort men inte diskussioner om bellas eventuella operation. (Jag tycker inte att det är ok i något av fallen.)

    Svara

  Jag ÖNSKAR att jag skulle vara förvånad.

  Svara

  Jag har tappat tron på att man kan lita på politiker eftersom de hela tiden fiskar efter röster och svänger kappan ditåt det blåser. Att inte partierna har en så stark utstakat program att de själva tror på det själva. Att köpas för pengar eller några röster ser ut att bli det man kan vänta sig i framtiden. Att så många kan stå och prata om ett och samma i månader före ett val är ofattbart och vad kostar det samhället med alla dessa förvirrade och mediakåta politiker.

  Svara

   Men snälla! NÄR kunde man lita på politiker? Spelar ju ingen roll till vilket år du går tillbaka så har man alltid sagt att man inte kan lita på politiker. Hela grejen är att de ska fiska röster, sitta 4år, sen fiska röster igen

   Svara

    Ja det är nog därför SD plockar så många poäng;)

    Svara

   Jag har inte tappat tron på att de flesta politiker har en önskan och ett mål att skapa ett sånt tryggt samhälle som möjligt, men jag upplever att många har tappat sin ideologi och inte längre vågar låta ideologin leda vägen. De verkar rädda.

   Svara

   En bra idé är att läsa partiprogrammen där framkommer det mkt tydligare vilken ideologi partierna har och vad de vill genomföra. Är lätt att det inte kommer fram i debatter och tal. I debatter är det mkt röstfiske och det kan verka som partiernas åsikter ligger väldigt nära varandra.

   Svara

  Hade jag fått den frågan när jag fortfarande bloggade hade jag lätt hakat på det. Men då hade pengarna gått till räkningar och mat.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.