Man ska aldrig googla fram medicinska svar


Bildkälla

Jag har inväntat mina provsvar men fortfarande inte hört något. Sen så igår av en slump så såg jag min journal, som jag har rätt till att göra. Där ser jag att ett provsvar från labbet har kommit, (jag inväntar två st provsvar.) på det provsvaret så stod det höggradig intraepitelial något.. vilket då enligt googlingar betyder det som vi redan vet, dvs CIN 3 alltså grövsta graden cellförändringar. Däremot så står det också i journalen att jag ska cancer anmälas?? Varför då? Jag har väl inte cancer, eller?

Ringde genast upp min läkare på kliniken och hon sa inte så mycket än att jag inte behövde oroa mig nu för stunden och att vi inväntar provsvar från det andra provet, som jag antar är ganska avgörande när det kommer till cellförändringar vs cancer. Jag skulle egentligen inte ha sett min journal ännu heller och skulle verkligen inte sitta och googla och oroa mig, sa dom. Men det är ju lätt att inte göra det, eller??

Jag känner mig bara så förtvivlad? Jag vill ha raka svar, oavsett om det inte är positivt. Har googlat massor om just det här och fattar liksom ingenting.//Dessie

Dessie har delat med sig av att hon drabbats av cellförändringar och hur hennes operation blev framflyttad i början på året utan återkoppling.
Nu har hon varit inne och läst i sin journal – någonting vi alla har rätt att göra – och blivit jätteorolig över informationen som stod i den.
När det kommer till sjukvård och sjukdomar så är nog Google det absolut sämsta stället att vända sig till eftersom man i princip kan få svaret att man är döende oavsett vilka sökord man skriver in.
Feber? Döende!
Ont i stortån? Döende!
Torr i munnen? Döende!
Domningar? Döende!
Hosta? Döende!

Har ni varit inne och läst i era journaler?
Man måste ju ha besökt en och annan läkare för att ha något att läsa men ändå?
Tycker ni att det är skönt att kunna göra det eller tror ni att ni ska dö eftersom ni måste googla vad saker och ting betyder och allting verkar mer eller mindre vara en dödsdom?

128 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kan lugna Dessie med att alla CIN 3 förändringar anmäls till cancerregistret för statistik även om det inte är de facto utvecklad cancer.

  Svara

  Med en snabb googling hittade jag en lista på vad som anmäls till detta register och där ingår även hennes förändringar. Inget att oroa sig för alltså

  Svara

  Klart man läser sina journaler.

  Svara

   Ja, jag gör det iallafall. Tycker det är en bra tjänst. Man behöver dock inte läsa sina provsvar, de ligger ju under egen flik. Bättre att läsa anteckningar isåfl

   Svara

   Nä det är inte alls klart att man gör det. Jag har aldrig gjort det!

   Svara

    Börja. Inte alltid det som står är hur du uppfattat besöket, de kan skriva vad de tror om dig tex nedstämd, deppig osv utan att ni ens diskuterat det

    Svara

    Aldrig heller gjort det faktiskt.

    Svara

    Haha vid ett tillfälle sökte jag hjälp för stora bulor som stack ut ur min hals och i ansiktet. Hade samtidigt andningsbesvär och fick grova allergianfall någon vecka senare.

    Den första läkaren (av tre!), eller snarare idioten, som undersökte mig hade skrivit såhär: ”patient tror hon har cancer. Hon är helt frisk och har inga symptom på annat. Har försökt lugna henne. Hennes bucklor anses bero på akne”. Alltså vi hade varken snackat om cancer eller akne (som jag inte har/hade), sa bara att jag använder hudvårdsprodukter för fin hy och att ”jag inte hoppas dessa bucklor beror på det värst tänkbara, så jag var så jäkla chockad? Hahah. Helt jävla borta var den här mannen.

    Svara

     Vad menade du då med ”det värsta tänkbara”?

     Svara

   Hur gör man det? Gärna en länk tack! Visste inte att man kunde göra det 😊

   Svara

    Gå in på 1177.se och klicka på logga in:) det kan också stå mina sidor, minns inte riktigt

    Svara

  Hahaha Gud relaterar så mycket.
  Googlade också efter att jag fått reda på att jag hade cellförändringar (de var inte farliga just då men sa att de skulle ha koll pga de kunde utvecklas). Trodde att jag aldrig skulle kunna få barn, var döende osv.

  Visade sig att när jag, ett år senare, var på återbesök, blivit av med dem helt.

  Svara

  Läser ibland, som igår läste jag igenom då det var ett tag sen men så dumt egentligen. Ännu dummare att börja googla efteråt. Men ändå gör man det. Människan i ett nötskal!

  Svara

  Läser alltid min journal, bra att ha koll på vad som står! Inför min överviktsoperation sa jag på läkarsamtalet att jag ofta kände mig nedstämd kring min vikt, någonting som i journalen nedtecknades som ”deprimerad”. Sådant kan få förödande konsekvenser vid t.ex. tecknande av försäkringar så det fick de korrigera.
  Var även spännande att läsa operationsberättelsen efteråt 🙂

  Svara

   Borde ju inte ha spelat någon roll med ordvalet så länge de inte hade satt en diagnos gällande depression. Tror inte att ett försäkringsbolag skulle bry sig om det mer än de skulle fästa vikt vid ordet nedstämd.

   Svara

    Bäst att vara på den säkra sidan!

    Svara

    Där har du helt fel. Blev nekad höjning av min livförsäkring pga en exakt likadan grej trots att jag aldrig haft en diagnos av psykisk ohälsa. De nekar på vad de kan och räknar kallt med att man inte orkar bråka.

    Svara

     Vänta, vänta va? Påverkas ens livförsäkring av att man varit deprimerad? Varför? Hur? Aldrig hört detta 😟

     Svara

      Självmordsbenägenhet?

      Svara

       Fast livförsäkringar gäller inte för självmord ändå, så den psykiska hälsan ska inte spela någon roll för tecknandet. Har jobbat på ett försäkringsbolag och de var ”snälla” och hade med att livförsäkringen gäller så länge man inte tar självmord de första 24 månaderna efter tecknandet.

       Men normalt så gäller inte en livförsäkring psykisk ohälsa.

       Extra sjuk-/inkomstförsäkringar kan dock påverkas

       Svara

        Det var ändå skäl för avslag för mig. Har papper svart på vitt på det tyvärr.

        Svara

      Tyvärr så fick jag avslag pga ”psykisk ohälsa”. Har alltså noll och inga diagnoser på detta utan det var samtal med en rehabtjänst på jobbet där vi jobbade bort en allmän oro och nedstämdhet osv, den kontakten var mycket tydlig med att jag inte har någon diagnos öht. Så nej jag vill inte ha i min journal att jag är ”deprimerad”. Det kan i värsta fall leda till att min man inte kan bo kvar i vårt hus om det händer mig någonting.
      Orkade ej bråka och dra in ARN osv utan ska prova igen om ett par år och hoppas att hälsan håller i sig till dess.

      Svara

    Rätt ska vara rätt 😊

    Svara

  Någonstans i mina journaler står det ”Pat. var kamelbakdel, blev slagen av elefantpiska”, helt sant men väldigt konstigt att ha i sin journal.

  Svara

  Hur läser manmsin journal? Kan man göra det digitalt?

  Svara

   Ja på1177.se om du godkänt det.

   Svara

   minavardkontakter.se

   Svara

   Inte alla regioner/landsting som infört det dock

   Svara

  O ja! Läser efter varje besök. Mina och barnens 😊 Extra kul att läsa typ från förlossningarna. Sen är jag sjuksköterska själv, vilket gör mig lite nördigt intresserad…

  Svara

   När jag försöker läsa min och barnens journal är den tom? Beror det på något? Vilket landsting man bor i?

   Svara

    Tror bara man kan läsa journaler från slutet av 2015 och framåt. Min är tom pga har inte haft och göra med sjukvården senaste åren.

    Svara

     Nej, jag kan läsa från åtminstone 2006 då jag genomgick en operation. Kanske beror på landsting?

     Svara

    Oj, inte en aning. Bor i Uppsala landsting.

    Svara

    Gå in på din egen journal först och scrolla ner, där kan du växla journal. Jag kommer inte heller in på barnens om jag inte gör så, jättemärkligt!

    Svara

     Precis så. Man måste först gå in i sin journal och sedan växla. Växlar man innan man gått in i journal, på startsidan av inlogget så är barnens journaler inte åtkomliga. Jättemärkligt.
     Själv jobbar jag som medicinsk sekreterare och tänker alltid på att formulera det läkaren dikterar så man förstår det som obildad patient.
     Alltså när de gör syftiningsfel osv.

     Svara

     Exakt så, växla journal när man är inne i sin egen. Jag blev så irriterad på att inte komma åt barnens journaler innan den snälla mannen i kundtjänst förklarade det för mig.

     Svara

  Jag är reumatiker och lämnar regelbundna blodprov och springer mycket hos läkaren så jag läser min journal flera gånger i månaden oftast. Fick även veta att jag har cellförändringar på det det sättet (CIN 1 dock så inte lika allvarliga som Dessies). Måste man rodda olika hälsoproblem (mina cellförändringar hindrar mig tex från medicinering jag egentligen skulle behöva) och olika läkare och avdelningar, så är tillgången till journalen guld värd.

  Svara

  En närstående till mig väntade på provsvar som skulle komma efter 3 veckor (odling), läste sin journal efter 1 vecka och där stod att hen har elakartad cancer och att odlingen misslyckats men man dragit den slutsatsen ändå. Kul! Och ingen berättade något. Hen är en ung person och man inbillar sig ju att hen borde fått besked omedelbart och inte behövt hitta ”svaret” själv istället för att vänta i 2 veckor till.

  Svara

   Odlingen?

   Svara

   Man kan ju för fasiken inte se cancer på en odling! Din vän eller du har missuppfattat något.

   Svara

    Man gjorde en biopsi på en utväxt i ett inre organ. Ett slags cellprov. Detta skulle sedan odlas, men visade sig innehålla för få celler och för mycket blod för att gå att avläsa.

    Svara

    Haha, jag jobbar med att se leukemier på odlade celler… Men uppenbarligen måste jag missuppfattat 😉

    Svara

     Oj vad okänslig min kommentar lät. Självklart är det inte alls rätt att det gått till så för din vän. Beklagar hens diagnos och hoppas att hen mår så bra som det går och går i remission. 😢

     Svara

  Nej det gör jag inte. Men typ när jag var förkyld tre veckor letade jag överallt för jag hade så kraftig hosta. Säger som min mamma sa om man behöver åka akut man kommer hem och känner sej dummare änn när man åkte inn. Så kan det vara.

  Svara

  Jag är hypokondriker så jag gör det ICK. Och jag har ställt in på 1177 att INTE se poster tidigare än 14 dagar så läkaren hinner signera först.
  Tror det är av godo och ondo att patienter kan få tillgång till journal. Iaf när det gäller provsvar och sånt.

  Svara

  Nu får man ju faktiskt upp ett val om man verkligen vill läsa anteckningar från de senaste 14 dagarna eller inte, så man är införstådd med att man kan se saker som en läkare borde berätta, eller svar som bör tolkas av läkare och inte av google. Väljer man att läsa får man tyvärr ta eget ansvar för den ångest och oro man eventuellt orsakar sig själv i onödan också.

  Svara

   Ingen har väl påstått att det är fel eller att man inte har något ”eget ansvar”

   Svara

  Googlar alltid 😂 förvånad att jag inte är död av den hjärntumör som Google påstår att jag har (oavsett symtom jag googlat)

  Dock är jag röntgad så tumör har jag inte (dock va det inte pga av min googling som jag blev röntgad)

  Svara

  Blev förlamad i ansiktet. Googlade. Jag gör aldrig om det misstaget

  Svara

  Vill höra era åsikter om jag kan ha råkat ut för en förlossningsdepression eller om det är övergående. Jag födde för en vecka sedan och har inte en enda dag känt något enormt lyckorus eller samhörighet till barnet. Får så dåligt samvete som känner så då barnet var planerat och efterlängtat. De första dagarna klarade jag inte alls av att barnet skrek och började gråta själv. Just nu gråter jag inte längre men känner mig låg, instängd och livet innan barn kändes roligare. Att jag dessutom sover mycket mindre än innan och knappt äter något pga ingen matlust gör ju inte det hela bättre. Kommer detta gå över eller ska jag kontakta någon?

  Svara

   Jag känner igen mig så mkt i din beskrivning! Exakt så var det när jag fick min son för någrs år sen. Vi hade försökt bli gravida länge o han var så efterlängtad men när han väl kom fick han tidigt kolik o jag mådde så dåligt. Precis som du beskriver! Jag prata mkt med bvc och gick dit minst 1 gång i veckan för att få stöd. Det va jobbigt den första månaden el två men det vänder om man tar hjälp! Och det är kämpigt med första barnet, det är inte ovanligt o känna som du gör. Men ta stöd av de runt dig. Och du måste ge dig själv tid, försök släpp alla måsten o bara va här o nu med den lilla. Försök att få sova också, kanske ta varannan natt om du har en partner? För mig löste sig allt fint när jag väl kom in i mammarollen o nu skulle jag inte kunna leva en dag utan min son! Stor kram till dig o var rädd om dig ❤

   Svara

   Självklart ska du söka hjälp. Så där ska du inte behöva ha det. Vänd dig till mödra- och barnhälsovården eller sök en psykiatrisk jour. Hoppas du snart mår bättre <3

   Svara

   Jsg drabbades av en förlossningsdepression för snart tre år sedan. Men, istället för att ta hjälp så knuffade jag undan känslorna.
   Till sist så fick min sambo skjutsa in mig på akutpsyk & har sedan dess gått på antidepressiva.
   Jag ångrar verkligen att jag inte tog kontakt med vården innan. Då kanske det inte behövt gå så långt som det gjorde.

   Prata med BVC & berätta om hur du känner, så kommer dom att hjälpa dig med att få kontakt med en psykolog som är inriktad på just post partum-depression.
   Lycka till & glöm inte att du är en kämpe <3

   Svara

   Tusen tack för era svar! Ska ta upp det med BVC och så får vi se vart det leder.

   Svara

  Mitt kiss hade en konstig färg och Google sa att det var havandeskapsförgiftning, var inte ens gravid

  Svara

  Japp gjorde den en gång, blev förbannad och gjorde det aldrig mer!

  Svara

  Ingen fara, det vanligt med cellförändringar!

  Svara

  Du kan läsa alla anteckningar som sjukvården gör, daganteckningar ,allt. När du är inlagd.

  Svara

  Nej, skulle aldrig klara av att läsa mina journaler. Lidit av psykisk ohälsa hela mitt liv men varje gång jag tagit mod till mig att söka vård har jag blivit illa bemött och inte tagen på allvar.. Det som står i min journal är troligtvis för mig ångestframkallande och skulle bara göra mig både ledsen, skamsen och arg. Har aldrig känt mig så förminskad som när jag sökt vård och undviker det därför till varje pris nu mera.

  Svara

   Vad ledsen jag blir av att läsa detta. Har tagit mod till mig och äntligen bokat tid då jag har känt mig deprimerad från och till i flera år. Jag har alltid tagit mig tillbaka själv men varje gång har jag inte riktigt nått helt 100 och varje gång blir jag mindre och mindre okej. Nu har närminnet börjat svika, jag vill inte längre göra saker jag älskar, de flesta dagarna vill jag hoppa framför tåget, och jag tar mig knappt ur sängen. Är jätterädd att sjukvården inte ska ta mig på allvar.

   Svara

    Lycka till! Styrkekramar! Min erfarenhet är att de skriver ut tabletter direkt, medan samtalshjälp dröjer (och ofta håller dålig kvalitet). Men de antidepressiva brukar faktiskt hjälpa.

    Svara

   Å känner precis samma vid tanken på att läsa psykiatrins journaler!!
   Det är ju helt sjukt att du lidit av psykisk ohälsa hela livet men inte blivit tagen på allvar. Är det via VC eller psykiatrin?

   Svara

   Psykiatrins journaler är dock inte tillgängliga, de måste begäras ut för att du ska kunna läsa dem.

   Svara

  Måste tipsa om följande låt 😄😉:

  https://youtu.be/rkV6m-chLM8

  Svara

   Ha ha ha bäst!

   Svara

  Får ångest bara av tanken på att läsa min egen journal under tiden som jag väntar på svar om något.

  Svara

  Ot. Är brunett och skulle vilja höra mina ögonbryn ljusare. Tips? Vill såklart inte riskera att de blir blonda eller så.😅

  Svara

   Göra*

   Svara

   Askblond färg. Ljusar upp typ 2 nyanser på ofärgat hår. Du får ingen orange färg pga de kalla tonerna.

   Kolla vilken nivå dina ögonbryn är på (mörkbrun är en typ 3 och mörkblond är en 6 så någonstans däremellan bör du ligga)/ välj sen en askblond färg som är 2-3 nyanser ljusare beroende på hur du vill ha dem. Så om du är en naturlig 3 så kan du ta en askig mörkblond färg. Det ljusar upp lite utan att bli orange. Blek inte då du får fina kopparögonbryn som lyser i solen.

   Svara

    Stort tack för svaret!! 😀

    Svara

    Det finns inga garantier för att inte få orange ton, allt beror på utgångsläge.

    Svara

   Gå till en professionell eller satsa iallafall på ögonbrynsfärger från dyrare märke. Depend kommer inte funka

   Svara

  Har varit på en vårdcentral en enda gång i mitt liv då jag fick en salva mot ett tillfälligt eksem utskrivet, annars har jag aldrig haft kontakt med vården (endast umo och studenthälsan för preventivmedel) så finns inte så mycket i mina journaler haha…

  Undrar om det är väldigt ovanligt att vara så förskonad från sjukdomar som jag är? (peppar peppar) Det gäller hela min familj, ingen har under min uppväxt ens haft halsfluss eller liknande. Tänker på det mycket nu när det finns så otroligt mycket läkar-tjänster online, och alla verkar ha ett otroligt behov av att kontakta läkare för minsta lilla? OBS vet att människor verkligen kan vara sjuka, vill inte trampa någon på tårna och förstår att jag är lyckligt lottad, men jag får känslan av att många kontaktar läkare trots att dom bara har en förkylning eller magsjuka som kommer gå över av sig självt?

  Svara

   Kontakt med vården innefattar ju mycket. Sjukgymnast, dietist, barnmorska, akutavdelning, psyk, kurator, vårdcentral, ögon, allergier etc etc etc. Sjukdomar, bett, psykiska besvär, benbrott… Alla har sin egen anledning att ha kontakt med vården. I det stora hela tycker jag att kontakten med vården ökar med åldern

   Svara

    Visst finns det mycket att söka vård för! Tycker bara att det är lustigt att jag inte har varit i behov av i princip någonting, och blir alltid fundersam när folk marknadsför tex KRY med ”jaaa nu på semestern på lantstället har vi FEM mil till närmsta sjukhus, och när barnen blir sjuka kan man inte åka så långt” osv. Jag menar, vilka sjukdomar får alla dessa barn som det behöver sökas vård för?

    Svara

     Fästingbett, huggormsbett, värmeslag, feber, kräkningar, benbrott, solsting, allergier, fått i sig tex brännvätska

     Svara

      Jag och mina fyra syskon hade nog otrolig tur när vi var små som slapp allt sånt haha

      Svara

       Beror ju på förutsättningar, väder, hur ens immunförsvar är och var i landet du befinner dig

       Svara

        Såklart, har antagligen ett bra immunförsvar! Sen har jag väl levt i ungefär samma väder som alla andra i min ålder som är mycket mer sjuka än jag så det tror jag har mindre påverkan 🙂
        Vidhåller dock att folk åker till sjukhus för alldeles för små saker! Mina föräldrar var vääääldigt ”ohönsiga” med sånt och någon gång kanske det skulle ha varit läge att åka in till vårdcentralen just in case, men det hände aldrig. Det kanske jag får sota för i framtiden om det dyker upp oupptäckta sjukdomar, vem vet!

        Svara

         Poängen är att bara för att du tycker att det är småsaker behöver det inte vara det för andra. När det gäller barn skulle jag inte chansa

         Svara

         Jag kan inte låta bli att hålla med dig lite.. många klagar på att sjukvården avfärdar dem, men många gånger åker folk också till akuten för att de typ har ont i halsen (eller liknande). Eller ber om antibiotika för virus.

         Svara

      Eller ja, feber, kräkningar och solsting har jag väl råkat ut för då och då i mitt liv men det har ju i regel inte varit något att söka vård för. Vila, ta en ipren och dricka vatten brukar få bukt med det

      Svara

       Din kropp, dina val. Många väljer vård för att vara på den säkra sidan

       Svara

        Och sen gnälls det så förbannat på att man får vänta på vårdcentralen, akutmottagningen osv. Tror också folk är alldeles för hönsiga.

        Svara

      Feber, kräkningar och värmeslag är väl knappast något man åker till vc eller akuten för?

      Svara

       För små barn kan det visst vara nödvändigt för att söka vård då. De kan göra av sig med mer kroppsvatten proportionerligt till deras kroppsvolym än en vuxen, och då räcker det inte alltid med att vila hemma. Har man dessutom ett redigt värmeslag och ingen kunskap i hur man hanterar det, ska man åtminsone kontakta vården för rådgivning, och åka in vid behov

       Svara

   Samma här! Haft en sjukdag från jobbet på fyra år. Kan inte minnas när jag hade feber senast, måste ha varit barn. Aldrig haft halsfluss, öroninflammation, vinterkräksjukan, influensan, borrelia, nageltrång o allt vad folk nu råkar ut för. Aldrig besökt psykolog, naprapat, akutmottagning… är 34. När smäller det till?! 😆

   Svara

    Har du barn? Jag hade inte haft en sjukdag på många år, men sen började min son förskola. Har under halvåret haft influensa, bihåleinflammation, öroninflammation, halsfluss och kräksjukan.

    Säkert nåt mer jag inte minns, våren 2018 är för mig något av ett mörker. Av snor och spyor.

    Svara

     Nej jag har inte barn. Kanske är därför 😬

     Svara

   Ja folk söker för minsta lilla. Skavsår och ont i halsen en timme. Helt i onödan.

   Jag jobbar på Jourcentralen i staden där jag bor.

   Svara

  Jadå och det var många trevliga anteckningar. Till exempel att jag är missbrukare för att jag äter Panocod mot min mensvärk och att jag är psykiskt instabil för att jag äter Zoloft.

  Svara

   Skulle aldrig våga läsa min, övertygad om att det står en jäkla massa skit om min psykiska hälsa. Kan man klaga om de uttrycker sig kränkande?

   Svara

    Det kan man säkerligen men jag orkar inte bry mig. Läkarvården är som den är. Jag skulle aldrig kunna nedvärdera en patient så och jag mår illa när jag tänker på vilka skitstövlar som driver vårdcentralerna.

    Svara

    Det är ju exakt det man vill använda sjuksköterskornas tid till. Den är ju som vi vet obegränsad. 🙄

    Svara

   Låter ju helt galet!?

   Svara

   Jag tar venlafaxin och inte fasiken är det för att jag är psykiskt stabil? Psykiskt stabila behöver inte antidepp.

   Svara

    Jag är inte psykiskt instabil för att jag äter Zoloft. Så de kan dra åt H.

    Svara

     Vad är du då?

     Svara

     Men varför tar du då medicin som ska motverka psykisk ohälsa?

     Svara

  Jag googlade fram min diabetes1diagnos. Hade typ 10 olika symptom och kunde bocka av varenda ett. Träffade läkare samma kväll och fick åka raka vägen till akuten där det visade sig att google hade rätt. 😁

  Svara

   Ja, men då är ju symptomen för diabetes typ 1 väldigt solklara, till skillnad från många andra diagnoser. (Fick det för ett par år sedan och hade också googlat innan vårdbesöket och stämde in på samtliga symtom 😦).

   Svara

  Mina vårdkontakter, använder jag endast till att se om mina recept finns på apoteket.

  Svara

   Du kan även logga in på valfri apoteksida (apotea, apoteket, apotek hjärtat etc). Där kan man se alla tillgänglig recept också 👍🏻

   Svara

  Jobbar i ett landsting där vi har tydliga regler om där finns provsvar/röntgensvar etc som är avvikande och man inte än har möjlighet att kommunicera med patienten angående det. Det sparas på en fil som är skyddad från uppläggning på Mina vårdkontakter (e-journal). Tyvärr är många slarviga att spara informationen på den typen av filen vilket kan ha förödande effekt för patienten 😣

  Svara

  Läser mina barns journaler. Min är typ tom 😂

  Svara

  Jag va inne och kollade på min journal och mina provsvar. Jag hade ju visserligen ”bara” haft körtelfeber så det va väldigt intressant att se vad mina värden va när jag kom in och va som värst. Att få se vad dom låg och borde ligga på. Men sen även att se vad dom låg på när jag kände mig pigg och gjorde en sista koll. Så jag tycker det är bra att man kan kolla upp det. Men man måste ju som i Dessies fall förstå att är det super allvarligt så säger ju läkarna till.
  Det känns som Google används på tok för ofta vid väldigt fel tillfällen.

  Svara

  Googlade när jag läst att jag hade en cysta i hjärnan. Den är dock ofarlig, men det sa inte Google inte…

  Kollar alltid i journalen efter besök fortfarande för att se så jag och läkaren har samma bild av besöket.

  Svara

  Jag ÄLSKAR att läsa min journal. Framförallt från operationer. Var med om en misslyckad operation för några månader sedan och det var jättespännande att läsa om.

  Svara

  OT Kan vi diskutera AC:s? Är de svåra att installera? Är de verkligen helt slut överallt? Rekommendationer, erfarenheter?

  Svara

   Fanns inga på ÖB idag. Jag dör. Jag dör. Jag dör.

   Tunnelbanejäveln är som en rullande bastu som stinker. Jag dör.

   Svara

    Bauhaus har några industrifläktar kvar, tror cdon hade några fläktar kvar också

    Svara

    Åkte på en smockfull tvärbana idag, ett av de nya tågen där fönstrena inte går att öppna. Det var noll syre och när jag klev av kändes det som att hela jag var blöt 😅

    Svara

    Åå, känner hur du mår! Glad att jag slipper t-banan iaf. Kämpa!

    Svara

   Ja, de är nästan slut precis överallt

   Svara

   Svara

   På sikt kan du skaffa en luftvärmepump (även kallad komfortpump då den även kyler). De både värmer och kyler. Vi har en i vårt hus som komplettering till golvvärme och den är guld värd. Kylning kostar en hel del el men det är värt varenda krona att kunna existera i huset dessa veckor.
   Du kan montera upp den i både villa och lägenhet men installation ska göras av fackman.

   Svara

  Jag var inne och läste mina journalanteckningar från min första förlossning tidigare i dag, har endast läst några fåtal tidigare men då såg jag att jag hade haft graviditetsdiabetes, något jag aldrig fått berättat för mig. Blev jätteförvånad för det är inget någon har pratat med oss om, vare sig under graviditeten eller efter förlossningen och inget som följts upp. Men jag har varit gravid en gång till efter det och inget som nämnts då så jag hoppas att allt såg ok ut då, annars har tre olika landsting klantat sig. 😠

  Svara

  Jag läser min, kan vara bra att kolla om inte annat. En gång hade läkaren skrivit in att blodtrycket var 120/80, bara det att det inte hade tagits nåt blodtryck. Skönt att det var bra, tänk om det stått 190/110, typ😅 Det blev en avvikelse skriven iaf.

  Svara

  Läser alltid min jounal – jobbar dock inom vården så har lätt att då förklaring om d är ngt jag inte förstår samt nyttjar enbart privat vård via försäkring och då får man oftast hjälp jättesnabbt om man vill ha ytterligare undersökning eller second opinion mm.

  Svara

  OT: booken är med i en intervju i expressen där hon pratar om huset hon och Roberto köpte innan bröllopet, var inte det hans pappas hus eller minns jag fel?

  Svara

  Jag läser alltid min journal. Min läkare är jättebra på alla sätt och vis, men hon är inte så bra på att meddela om vad de ser under undersökningarna eller vad nästa steg i behandlingsplanen troligtvis blir. Så enbart för att bli uppdaterad typ, vet ju ändå vad jag har osv 🙂

  Svara

  Ohja, älskar att läsa min journal! Jag har varit en ”försöksperson” , det var aldrig någon annan som gjort den typen av operation tydligen 😀 Så det var väldigt spännande att läsa om. Även om biverkningarna efteråt, och hur jag mer eller mindre dog på operationsbordet för ett kort ögonblick.
  Operationen gjordes i fyra etapper, och allt är mycket väldokumenterat. Jag var vaken under några av operationerna, så det är spännande att läsa om min bild kring op/personalens bild.

  Sedan finns det ju vissa delar som är.. udda? En läkare beskrev mig som en ”kraftig och bastant dam”,- jag var vid tillfället 19 år gammal och normalt/muskelbyggd 😛

  Jag tycker det är kanonbra att patienter har rätt att läsa sin journal så enkelt, önskar dock att hela journalen (födsel-nu) hade funnits tillgänglig. Kanske det kan bli så i framtiden 🙂

  Jag arbetar själv inom hälso-sjukvården vilket gör det hela mer intressant.

  Svara

  Hade privat vårdförsäkring via jobbet tidigare, sååå skönt. Vågade söka vård/hjälp för sådant som förmodligen bara viftats bort som ”småbesvär” via vanliga vården, men som ändå påverkade mig sjukt mkt (tex eksemproblem). Meeen min fråga, hur gör man för att se sin journal från privata vårdbesök? Var helt separata vårdställen, måste man kontakta varje separat?

  Svara

  Jag är kroniskt sjuk i ME. Jag läser inte mina journaler.. de påminner mig bara om hur dåligt jag mår.

  Svara

  Svara

  Opererade ryggen för ett tag sen och under min sjukskrivning studerade jag anteckningarna från operationen noga och fick en rejäl chock. Jag tyckte mest det var intressant att googla alla ord och försöka förstå sig på men jag tappa hakan mär jag läste att de sett att jag föddds med ett milt ryggmärgsbråck. Shit vilken tur jag har haft i livet. Efter att jag läste detta och läste mer så fick jac en tankeställare kring hur livet kunde ha varit och kände tacksamhet. När jag var 20 år nedhällde jag också alla mina pappersjournaler sen typ -94 för att förstå mer av mig själv och senare upptäckta sjukdomar. Vilken boost att få en djupare förståelse av sig själv när man kan jämföra blodprover över tid, läsa läkarnas tankar och se vilka observationer föräldrarna ens gjort. För att vägs upp för andras kommentarer kan jag berätta att många läkare i journalen skrivit om hur pålitlig och vettig jag är.

  Svara

  Tack vare att jag av en slump fick läsa min journal vid ett läkarbesök fick jag reda på att man orsakat mig en tarmskada vid en helt tarm-orelaterad operation för två år sedan. Jag hade inte fått reda på det förrän nu, men det förklarar mina besvär. Anmälan på g.

  Svara

  Jag arbetar med administration inom vården. Tycker det är en katastrof när det blir som för Dessie. Tänk om läkaren haft semester? De var överbelastade och ingen kunde prata med henne förrän efter X antal dagar?? Jag tyckte det var bättre förut när man hade rätt att få ut sin journal men man kunde inte sitta och läsa den ”live”. I mitt landsting gör vi så att om provsvar kommer och är positiva (sjukliga) så skriver vi bara ”Provsvar har anlänt. Läkare informeras.” Så får läkaren gå in i det programmet som visar svaret. 🙂

  Men visst har jag läst min journal. När jag hade en fraktur fick jag en utskällning av sjuksköterskan på vårdcentralen när jag skulle förnya recept. Hon var helt hysterisk och skrek att jag grovt överdoserat Tramadol. Hon skrev även det i min journal. Sedan fick hon snällt ringa upp och be om ursäkt (väldigt vagt…) för sitt misstag, då läkaren sagt att jag tagit helt rätt dos, och då bad jag även häxan ändra sin anteckning. 😉

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.