Kissie tror att hon är en högkänslig person (HSP)

Jag har nu äntligen förstått det, jag ”lider” av HSP. Jag är en högkänslig person. Vad det innebär att ara en högkänslig person är att man kan uppfatta information och känslor som andra inte lägger märke till. Vi reflekterar mer över allting och sorterar information på en djupare nivå. Den större medvetenheten gör högkänsliga ofta känner starkare än andra känslomässigt. Vi är väldigt intuitiva, har en stark magkänsla och ”bara vet”, utan att veta hur./Kissie

Kissie/Alexandra skriver på sin blogg att hon konstaterat att hon är en högkänslig person (Highly Sensitive Person) som även Michaela Forni skrivit om att hon är.
Om du svarar ja på tolv eller fler frågor på den här sidans självtest för HSP som Alexandra länkar till så är du med största sannolikhet en högkänslig person, men enligt sidan är det ingen annan än du som kan säga om du är högkänslig eller inte. Du bara vet. Högkänslighet är ingen diagnos, utan ett personlighetsdrag.
Efter att ha tagit testet kan jag konstatera att jag med största sannolikhet inte är en högkänslig person, men eftersom jag fick lite feeling så gjorde jag även ett annat test som det länkades till bland kommentarerna för att ta reda på vilken personlighetstyp jag är.
Prestationsprinsessan stack fram sitt fula plyte en smula men absolut inte lika mycket som tidigare. 🙂

Det var blandade reaktioner inne på Kissies blogg på det här inlägget.
Vissa tycker att influencers ska sluta hobbydiagnostisera sig själva, andra identifierar sig med det hon skriver och vissa struntar helt i inlägget och är istället upprörda över att en viss bloggare använder cancer som click bait till sin blogg.

I det andra testet fick jag samma personlighet som Steve Jobs, Gordon Ramsey, Margaret Thatcher och Whoopie Goldberg – anföraren. 

Anförare är naturliga ledare. Människor med denna personlighetstyp är själva sinnebilden för karisma och självtillit. De utstrålar en auktoritet som får massorna att flockas bakom dem och arbeta mot ett gemensamt mål. Men till skillnad från de känsligare Protagonisterna karakteriseras denna personlighetstyp av en ofta hänsynslös rationalitet. Anförare använder sin drivkraft och beslutsamhet och sitt skarpa intellekt för att uppnå de mål ställer upp för sig själva. Det är kanske trots allt bäst att de endast utgör 3 procent av befolkningen för annars skulle de övermanna de blygare och känsligare personlighetstyper i den övriga befolkningen. Samtidigt har vi världens Anförare att tacka för många av de företag och institutioner som vi tar för givna i dag.

Ta testet, ni med!
Vad blev ni?
Stämmer det på er tycker ni?

204 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ISFJ ”Försvarare” här!👋🏼

  Svara

   En till här också 👋🏻

   Svara

    Här också!

    Svara

   Samma här och väldigt mycket stämde in!

   Svara

    ja, jag blev nästan chockad av hur mycket som stämde, som den här detaljen med ”enastående minne” till exempel. Jag är definitivt en försvarare.

    Svara

   Jag med 😀 Stämmer fint!

   Svara

   Jag med! 🙋‍♀️

   Svara

   Jag med 🖐

   Svara

   Samma här. Stämde mycket väl in på mig!

   Svara

  Jag är en INFJ och det hade inte kunnat vara mer träffsäkert. Mindre än 1% av befolkningen har samna 🙌 finns det fler här på bloggbevakning? ❤️

  Svara

   Blev det jag också, och det stämmer bra!

   Svara

   Jag är också INFJ!

   Svara

   INFJ-T fick jag också, men tycker inte det stämmer alls när jag läser i texten.. skitsamma.
   Men 94% introvert och 79% försiktig, vilken drömmänniska jag är att hänga med va??

   Svara

    92% introvert 81% försiktig här 😏

    Svara

     97% introvert.
     94% försiktig.

     Skrattade rakt ut åt frågan med sociala event med rollspel.

     På min senaste arbetsplats tillbringade jag åtta år med att till alla pris undvika alla former utav sociala tillställningar.

     Till råga på allt var detta på en arbetsplats där det var månad var musikquiz, säljtävlingar, Cook-a-longs, klä julgranar, dekorera pepparkakshus, workshops, AWs, temadagar, OS-tävlingar, Robinsontävlingar.. alltså kan fortsätta i all oändlighet.

     Önskar SÅ att jag skulle kunna börja jobba som typ IT-tekniker istället. Sitta i en sval källare med en kopp kaffe och be alla med bekymmer att ringa/maila i första hand.

     #drömmen

     Svara

      Hello IT, have you tried turning it off and on again?

      Svara

      Jag började också på ett sånt jobb i januari i år. Jag slutade efter två veckor. Stod inte ut.

      Svara

      Haha 🙂 Känner så igen mig. Var på en julfest med jobbet en gång och då skulle alla byta platser efter ett tag för att sitta med några de inte kände. Jag fick panik och åkte hem… ser min lite speciella personlighet som en tillgång oftast men ibland kan det också vara lite begränsande.

      Svara

     Skönt att veta att man inte är ensam. Tänk om vi kunde träffas och sitta i ett rum och vara osociala tillsammans!

     Svara

   Har gjort flera test baserade på Myers–Briggs under åren och blir alltid INFJ jag med 🙂

   Svara

   Jag är med INFJ och det stämmer väldigt bra på mig. Har gjort testet många gånger och tycker det är väldigt bra. Boken omringad av idioter som alla pratar om baserar ju på detta, men är en väldigt förenklad version eftersom det bara är 4 personligheter.

   Svara

   Jag med och det stämmer sjukt bra

   Svara

  ISFJ-A försvarare blev jag. Beskrivningen stämmer bra in på mig 😊

  Svara

  ” konsul ”

  Några av de här frågorna kom på min riskbedömning i återfall av brott 😆 (läs:väldigt många frågor)

  Svara

   Intresseklubben antecknar.

   Svara

    Som hos alla andra som kommenterar

    Svara

     Nej Catrin.

     Svara

     Stämmer mycket in på mig med. Men inte stjäl jag ändras pengar för det.

     Svara

   ”Konkurs” tror jag att du menar. Närmare bestämt personlig konkurs.

   Svara

   Catrin, har du lätt för att känna efter hur andra mår?

   Svara

    Men lägg av. En nära släkting till mig är den mest inkännande och empatiska personen jag känner. Men under en riktigt mörk period i sitt liv gjorde hon hemska saker mot andra. Som hon lider av idag men på något sätt lyckades slå ifrån sig under tiden hon gjorde dem. Människor är inte statiska.

    Svara

     Fast Catrin kommer ALDRIG att bry sig om någon annan än sig själv och framförallt inte sina BO!

     Svara

  De där testen är mer eller mindre trams.

  Svara

   Jepp! Finns inga seriösa psykologer som står bakom MB-testen och ändå har de förtrollat en hel värld. Folk vill så gärna känna sig förstådda och ”sedda”. Vår tids horoskop.

   Svara

  Jag blev advokat, också bara 1% av befolkningen. Någon mer? 😃

  Svara

  Medlare blev jag, ”bara 4% av befolkningen är medlare” , nåmen vilken puttenuttig special snowflake jag är då.

  Svara

   Samma här! 🙂

   Svara

   Är du musiker, poet, författare, konstnär eller skådespelare? Blev samma, allt stämmer rätt bra på mig. Men de där testerna är till för att vi ska känna oss speciella, att någon förstååår oss. Står väl 1-5% om alla personligheter då. Bullshit

   Svara

   Oh I’m sooooo special! Dvs. även jag är medlare.

   Svara

  Varje gång jag tar testet är jag INFP (mediator). Det stämmer bra på mig. Är även högkänslig 🙂

  Svara

  IntJ – Arkitekt… Den ni! Dessutom är jag kvinna ^^

  Svara

   Här har du en till!

   Svara

   En till här!

   Svara

   Jag med 👋😊

   Svara

   Här har du en till!

   Svara

   Samma här 🙂 Var inte sådan som yngre dock, men stämmer med hur jag är nu.

   Svara

   Kolla så många vi allra unikovanligast är!

   Svara

   Sållar mig till kvinnoarkitekterna 👌

   Svara

  Jag är kolugn, med vänlig hälsning kossan Rosa ❤️

  Svara

  Protagonist, bara 2 procent av befolkningen. Stammer in ganska bra/

  Svara

   Samma här. Beskrivningen passade in till 98% på mig skulle jag säga. Skrattade åt att Oprah var exempel på en annan med samma personlighetstyp för jag gissar att detta resultat är det SISTA Isabella skulle få om hon gjorde samma test!

   Svara

   Jag med 🙋🏻‍♀️ ”Trams” eller inte, som någon ovan skrev, ändå läskigt hur mycket som på pricken stämmer in på både mitt beteende men även tankar/känslor jag inte delar med någon!

   Svara

   Jag fick också protagonist. Tycker också det stämmer bra.

   Svara

  Ot men sindys instagram är borta igen

  Svara

   Ja man kan ju undra vad hennes diagnos är? Ena dan kaxigare än hela mänskligheten ihop andra dan en liten ynklig som vill alla ska tycka synd om henne. Har väl fått ett bryt/ eller en glädjande tanke kanske tänker lägga av med sociala medier o försöka få hem sina ungar….men knappast troligt…

   Svara

  ISFJ-T Försvarare. Stämmer ganska bra, men inte 100%.

  Svara

   Jag är också försvarare, stämmer riktigt bra på mig.

   Svara

  ISTJ-A Logistiker här, tydligen vanligast 🙂

  Svara

   Samma här, vilket stämmer väldigt bra.

   Svara

    Ja, det gör den på mig med. Eller nästan i alla fall, min egna bild av mig själv är inte så logisk som beskrivs 😬

    Svara

   Samma här. När barnen var små och jag hade att rodda tre barn med skola, aktiviteter, kompisar etc samt en handikappad make och alla hans aktiviteter, behandlingar m.m. brukade jag svara ”logistikexpert” när folk frågade vad jag sysslade med. 😀

   Svara

    Starkt jobbat 😄💪

    Svara

  Måste bara säga – till alla (framförallt kvinnor) -som känner igen sig i HSP, att många av dessa ”personlighetsdragen” ligger väldigt nära symptom som vuxna kvinnor uppvisar med ADHD.

  Jag själv hittade HSP för många år sedan men efter många rundor i psykiatrin fick jag slutligen min ADHD diagnos.

  Adhd/ADD syns sällan lika tydligt hos vuxna kvinnor som hos andra. Därför kan det vara smart att läsa om det om man känner igen sig i HSP.

  Svara

   Exakt det jag tänkte på när jag läste. Samma här!

   Svara

   Samma för mig!

   Svara

   Haha! En fd kompis skyllde allt hon gjorde (inte gjorde, snarare) på sin ”HSP”. Efter det som nu senast faktiskt gick så långt att vi aldrig mer kommer umgås så har jag börjat misstänka om hon inte har en släng av adhd ändå och läser man symptomen för adhd så stämmer de in till 100% på henne.

   Svara

   Jag har ADHD men känner inte igen mig alls i något av HSP grejerna. Lillasyrran däremot kunde ha varit personen man upptäckte denna personlighetstyp på. Hon har inte ADHD.

   Svara

  Mnjaaaa….
  Du svarar: Hur du vill vara, Hur du tror att andra vill att du skall vara eller Hur du tror att andra uppfattar dej. Men frågan är vilket är då rätt?
  Hade varit intressant om andra som känner en hade svarat på frågorna om en själv. Och så hade man gjort ett tvärsnitt av de svaren…

  Svara

   En del har faktiskt en ganska bra bild av hur de själva är. Inte alla svarar ”Hur de vill vara”

   Svara

    Absolut är det så, generaliserande lite. Personligen blir det lite av en tankeställare när jag gör dylika test, tänker efter ofta – ”är jag så här eller vill jag bara så här”- när jag svarar. Men visst hade det varit intressant om andra svarat om mej… eller så kanske inte 😏

    Svara

   Jag har gjort testet många gånger och blivit INFJ/advokat. Jag har även bett min sambo att svara så som han tycker och tror att jag är och fick samma resultat. Det är klart att man kan svara på ett sätt som är mer som man vill vara, men då inser man hoppningsvis att man inte varit ärlig och att resultatet inte stämmer helt.

   Svara

   Ligger något i det såklart – ingen har väl 100% självinsikt, MEN jag är väl medveten om även de personlighetsdrag jag har som inte är optimala (i olika sammanhang). Kan svara ganska ärligt på sådant här. Inte svårt att t.ex. känna igen i sig själv om man är dålig på att planera eller om man tappar bort saker ofta.

   Svara

  Jag gjorde också testet, men kommer inte ihåg vad det hette. Men… en sak kommer jag ihåg. Det är jag och Oprah Winfrey! NÅGON kanske vill ha lite råd på hur man ska vara då. 😉

  Svara

  Alla de här testen är trams, kan vara bra att veta innan en drar på för stora växlar. Även bygger på Myers-Brights Type Indicator vilket gång på gång vederlagts i forskning. Samma med DISC som han Thomas Eriksson går på om. Inget stöd i forskning, ingen bäring, ingen substans.

  Svara

   *inte även, skulle stå ”det bygger på” men var visst för snabb

   Svara

   Det är säkert trams, men någon slags bra mall måste de ju hittat i alla fall, de som konstruerar testen, då de kan stämma in så himla bra.

   Svara

    Vissa tycker att horoskop stämmer EXAKT också…

    Svara

     Säger som Skalman: byt horoskop med varandra.
     (Tips: de stämmer lika bra då också…)
     https://gfx-bloggar.aftonbladet-cdn.se/wp-content/blogs.dir/461/files/2016/01/astrologi.jpg

     Svara

     Och här är det jo folk själv som svarat på frågor, givetvis vil det då kännas at resultaterna (som baserer sig på svaren) stämmer med sin egen uppfatning av sig själv! Om ni fattar vad jag menar?

     Svara

      ’Gillar du jordgubbar?’
      -Ja.
      ’Du gillar frukt och bär, speciellt jordgubbar!’
      -FANTASTISKT – på pricken!

      Svara

    De ”stämmer in” för att vi VILL att de ska göra det. Inte en jävel hade brytt sig om astrologi om det inte vore för att horoskopen är formulerade i så smickrande ordalag att det tilltalar vem som ens kan tänkas läsa dem.

    Svara

    JB, absolut, det kallas Barnum-effekten. En konstruerar tillräckligt vaga påståenden för att många ska känna igen sig i dem. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Barnum_effect

    Svara

     Aha, intressant! Det ska jag läsa mer om. Brukar aldrig ta denna typ av test seriöst, och har aldrig trott på horoskop, men när de prickar in fasligt många saker som stämmer blir man ju fundersam. Tack för info! 🙂

     Svara

    Alltså, testet består av frågor där ens svar reflekterar värderingar, personlighetsdrag och beteenden. Svaret du får är sedan en sammanfattning av dina svar om än något omformulerade. Att de lagt tid på att skapa fler ”mallar” att sortera in folk i är ju ambitiöst men ditt resultat är en genererad spegling av dina svar. Inte märkligt att de kan uttala sig om huruvida någon är introvert eller inte tex när flera av frågorna svarar på just det.
    Jag älskar dessa slags test, det är kul att få en sammanfattande beskrivning av en själv, och kul för egot att jämföras med kändisar. Men mer än så är det ju inte. Och en procent av jordens befolkning låter kanske unikt men det lever 7,6 miljarder människor på jorden ungefär? Eller, jag kan ha fel på siffran men ni fattar….

    Svara

     +1 Elisabeth! Så enig!

     Svara

  Jag identifierar mig som HSP, och en väldigt stark sådan dessutom.. Jag är väldigt känslig och det har inte tagits hänsyn till i min uppväxt (har mer bemötts av attityden att jag ska växa ur det och borde tåla mera, att jag överreagerar etc.) vilket jag antar att är en orsak till att jag lidit av psykisk ohälsa en stor del av mitt liv. Går nu i kbt-terapi för att försöka lära mig att hantera mina känslor.

  Gjorde även personlighetstestet och fick INFP-T, medlare, och visst passar det in på mig. Har dock fått något annat en annan gång om jag inte minns fel.

  Svara

   ELLER så blev du en ”hsp” pga trauma och psykisk ohälsa..

   Svara

    Hsp betyder att man är född med ett känsligare nervsystem så nej det är inget man blir, det är något man föds med 🙂

    Svara

     ’Känsligare nervsystem’? Eller kanske lymfvätska som förångar lättare än andras? Blåare blod?
     Wow, detta blir bara mer och mer pseudo…

     Svara

  Jag tycker det är fantastiskt att hsp får mer spridning bland människor. Ju mer information desto bättre. Jag och min son är hsp. På gott och ont. Har haft så svårt att få förskolan att förstå, bytte till en som fattar bättre. Han blir tillintetgjord av hårda röster och skarpa uppmaningar, hans självkänsla skulle bli helt utraderad om man skriker på honom hela tiden. För hsp är det viktigt att ha en stark självkänsla för att klara av känslostormar.

  Jag är en defender i personlighetstestet, precis som Anthony Hopkins, Christopher Walken, Elizabeth II, MotherTheresa och …Kanye West! 😀

  Svara

   Har också HSP och en son med HSP. Precis, man kan inte skrika på ett barn med HSP! Räcker ändra tonläge lite så fattar han direkt. Alla med HSP, läs böcker om det så ni även förstår vilken superkraft det är! Är inte bara nackdelar som man först tror. Tack vare all info man kan ta in så kan man också se komplexa samband och lösa problem som inte andra kan. Är ofta väldigt kreativa också. Rekommenderar alla att utforska sina egna personlighetsdrag för att hitta vad man är bäst lämpad för att göra och vad man kan bli riktigt bra på. Undvik kändisarnas böcker med tips som gäller dom själva! Mår ni dåligt läs riktiga böcker i psykologi om ångest, depression eller vad ni behöver, och gå i KBT om det behövs, finns inga ”Quick fixes” eller genvägar. Men det är så värt det. Finns inget bättre ni kan investera er tid i.

   Svara

   Varför duger det inte med att bara konstatera att ni är känsliga? Varför måste det användas en förkortning som indikerar att det är ett psykologisk avart? Känsliga personer har beskrivits genom hela historien.

   Svara

  Det här så kallade personlighetsdraget, är nog så som vi är programmerade att vara från ”stenåldern”! Dagens samhälle med all stress o hets är onaturligt.

  Svara

   Det är en intressant teori och inte helt felaktig enligt vad många HSP forskare tror. Människor är ett flockdjur, flocken/stammen/gruppen kräver olika typer av individer och kompetenser. De som med dagens mått mätta är ADHD var på den tiden kanske starka jägare som sprang långt och länge. De med HSP var istället uppmärksamma på gruppens dynamik, relationer mellan individer, välmåendet, funktionen osv 🙂

   Svara

  De här testen är lika tillförlitliga som veckohoroskopen i valfri damtidning. De har även samma psykologiska mekanismer: ”Titta! Jag blev Steve Jobs!”, ”Åh, titta! Jag kommer vinna pengar i helgen!”.

  Populär-”vetenskap” är som opium för det ateistiska folket. Filters senaste granskning i ämnet (det finns flera) sammanfattar det rätt bra:
  https://magasinetfilter.se/granskning/omgiven-av-idioti/

  Svara

  Jag har förvärvad hsp och det på grund av miljön jag växte upp i. Det var väldigt viktigt att läsa av situationen på några minuter när man kom hem så man visste om man direkt skulle in på rummet eller om man vågade säga hej. Än idag så känner jag av direkt om det ligger en konflikt i luften och jag kan inte slappna av innan den är löst. Jag har till och med lämnat en arbetsplats pga två kollegor som alltid hade gnabb på g, även om det var helt orelaterat till mig så tog det så mycket energi.

  Svara

   Uuja läsa av rum och energi är jag en fena på. Kan läsa min mamma på ett enda Hej i telefonen. Var så känslig och osäker som barn på grund av hur jag växte upp. (Ganska ostabil) kände mig ofta utanför och typ mobbad, fast mer ignorerad av de andra barnen. Ingen lärare lyssnade någonsin på mig. För det var ju ingen som RIKTIGT mobbade mig.

   Idag är jag sån på arbetet också att mycket tar onödig energi från mig, t.ex analysera andra så inget är fel eller så.
   Tyvärr har jag en kollega som jag tillslut blev tvungen att byta avdelning på grund av denne. Känns så mycket bättre nu men denna kollega och energiförstörare finns ju kvar på samma jobb, dock lättare att komma undan nu.

   Svara

    Du beskrev just mig på pricken.

    Svara

    Wow, exakt min barndom på pricken! Numera arbetar jag med två kollegor som har en rak kommunikation och säger vad de tänker, precis som jag.

    Svara

   Men alltså, jag är mållös.. detta var som draget ur min barndom.. Så skrämmande. Men! vi är inte ensamma.. ❤️

   Svara

  Jag blev ”äventyrare”

  Svara

   Jag med. Hur många procent av befolkningen är det, såg aldrig det?

   Svara

  Medlare
  Stämde rätt bra med vad som räknades upp.

  Svara

  Min psykolog föreslog försiktigt om jag hade läst något om HSP. Nu förstår jag vikten av att vara själv och tacka nej till saker, istället för att tvinga mig själv att vara social och gå på fester. Tack Anne 🙂

  Svara

  Jag är ENFJ.

  Svara

  Åh, i har använt 16personalities i många samarbets-övningar på jobbet. För att lättare kunna hantera hur alla reagerar och fungerar olika och kunna ha bättre samarbeten genom det jag har alltid pendlat mellan INFJ-T (advokat) och ENFJ-T (konsul). Så himla kul koncept! 😀

  Svara

  Jag är inte en typisk ”Sitta-på-en-stubbe-med-morakniv”-person. Bara 0.1% av befolkningen!!!! Jävla vad unik jag är! Jag är fan bäst.

  Svara

   Minus ”inte”

   Svara

  Blev entreprenör….. Kunde bara tänka neeej jag är blondinbella.

  Svara

  Okay, om det finns 16 personligheter. Men hur kan alla då vara bara 2-3%, hur få ihop det till 100%? Till och med anförarna är bara 3%. Rätt ruggigt att dessa test används i coaching, ledarutveckling etc,som grund för beslut.

  Svara

   Borde användas på en aw, inget mer!

   Svara

   Och som grund för ANSTÄLLLNING inte minst. Hade en presumtiv arbetsgivare langat fram ett sånt där test på en intervju hade jag tackat för mig och vänt på klacken fortare än hen hade hunnit säga ”anförare”….

   Svara

   För att alla ska känna sig speciella 🙂

   Svara

   Men vissa är väl vanligare än andra? Någon typ kanske passar in på 10% av befolkningen osv. Om alla personlighetstyper var lika vanliga så skulle varje typ representeras av 6,25% av befolkningen.

   Kan väl tycka att testet är lite småkul, men skulle absolut inte använda eller lita på det i något seriösare sammanhang.

   Mvh hon som också är en special snowflake som har den minst vanliga kombinationen.
   Känner mig dock inte så speciell längre då vi tydligen var flera snowflakes här.. 🙄😂

   Svara

  Sassa den som blir uthängd <3 naw

  Svara

   Hon tar till alla knep och medel för att få trafik till sin blogg. Vidrigt att se.

   Svara

  Folk vill bara vara unika. ”Bara 1% av befolkningen är som jag”, ”jag kan känna av stämningar som de flesta inte kan” BLA BLA BLA

  Svara

  Jag är jag

  Svara

  ISFP-T, Äventyrare. Stämmer inte bra alls. Främst för det står att jag lever i nuet, vilket är helt fel. Tror ingen lever så mycket i det förflutna och framtiden som jag, haha. Jag får olika resultat varje gång jag gör det där testet, men frågorna är inte desamma vilket de ju borde vara… Den enda som alltid är samma bokstav är I för introvert.

  Jag tycker the big five är mycket mer träffande som test, men det ger ju ingen specifik karaktärstyp som resultat så inte lika lättsålt antat jag.

  Svara

  Bara jag som känner att HSP är något som människor som är välfungerande och inte har jättemycket problem men som upplever sig som lite känsliga men vill känna sig lite speciella sätter på sig eftersom vi lever i ett samhälle där allt ska mätas, kvantifieras och kategoriseras?

  Jag vet att psykiska diagnoser kan vara till hjälp, men jag ogillar hur vi ska mäta och kategorisera allt, alla som saknar ett psykiskt tillstånd som finns i diagnosmanualen är inte identiska individer.

  Gällande personlighetstestet, jag burkar bli allt möjligt inom spannet ledare, debattör och forskare, i princip allt där fakta går före känslor, så den enda slutsatsen jag kan dra är att analytiskt tänkande är dominerande för mig, vilket jag inte skulle behöva ett personlighetstest för att förstå. Det räcker att prata med mig i 20 min och locka mig utanför min fasad av lite social kompetens (säg något dumt om något jag har koll på, låtsas ha en politisk åsikt typ).

  Svara

   De som satt HSP på sig själva vill väldigt gärna förmedla det hela tiden i soc medier också.
   Snacka om energitjuvar 🙄😁

   Svara

   Blir smått förbannad då jag läser början av din kommentar. För mig handlar det om att jag hela mitt liv känt att något är fel på mig, och också fått höra att jag överreagerar, är för känslig, inte ska ta saker så hårt, fått lägre betyg för att jag inte tog tillräckligt mycket plats etc. Jag har inte mått bra, jag har haft ångest en stor del av mitt liv och även återkommande depressioner. Då min första psykolog myntade begreppet kunde jag förstå mig själv på ett nytt sätt. Jag lärde mig att det är ok att känna som jag gör för mitt nervsystem helt enkelt är känsligare än normen. Jag har gjort förändringar i mitt liv som gör att jag mår bättre för jag försöker inte längre vara någon jag inte är. Skulle jag vilja slippa vara högkänslig? JA. För mig är det en förbannelse som gör mitt liv väldigt jobbigt. Men jag föddes som känslig, jag är skör och jag klarar inte av lika mycket som normmänniskan och det är något jag helt enkelt måste acceptera och leva med.

   Men så kommer det kommentarer som denna som påstår man bara kallar sig hsp för att få känna sig speciell. Suck.

   Svara

    Men sluta nu, du hetsar upp dig i onödan, har jag förnekat att det finns känsliga och okänsliga människor?

    Jag förnekar inte att det finns känsliga personer, det är givet och alla människor har olika personligheter, där vissa är känsliga och typ börjar gråta av att tonfall ändras och andra är som pansarvagnar som kan gå igenom allt. Men jag är fruktansvärt less på att vi inte kan respektera och interagera med varandra utan att sätta namn på alla personligheter. Du pratar om en norm, jag menar att problemet är att alla ska sätta ett namn på sin personlighet och kategorisera den. Jag är impulsiv, analytisk och argumentativ, ska jag börja kalla det för IAA och börja prata om mitt liv som IAA?

    Svara

     Nej jag går inte runt och säger åt alla jag möter att jag är hsp. Jag förväntar mig inte att bli särbehandlad men det är viktigt för mitt välmående att JAG vet hur jag ska hantera olika situationer utan att mina känslor ska välla över och jag ska krascha igen. Och ja jag blir irriterad för jag är så van att människor uttalar sig som du. Som att man skulle välja att vara känslig.

     Jag tror problemet är att normen är att man ska prestera hela tiden och klara av en massa saker, och de som inte har några problem med att klara av vardagen, om vi nu ska kalla dem okänsliga, de förstår inte hur det är att vara känslig. Och därför tas känsliga personligheter inte i beaktande i många fall. Till exempel öppna kontorlandskap som fler och fler arbetsplatser strävar efter – väldigt jobbigt för högkänsliga personer som får överdos av alla intryck och då mår dåligt på arbetsplatsen. Det är bra att det finns en definition av vad det innebär att vara högkänslig dels för att det är ett hjälpmedel för en själv att förstå sig själv och att det är ok att känna som man gör. Men också för att förklara åt andra varför man reagerar som man gör i olika situationer, och hur de kan hjälpa till för att få en att må bra.

     Svara

      Stycke ett och slutet på stycke två: varför behöver du ett namn på din personlighet för att kunna utarbeta strategier? Jag kan jobba med att inte alltid uttrycka mig hänsynslöst analytiskt/rationellt utan ett namn på det, varför kan du inte jobba med det utan att kalla det något annat än att du råkar vara känslig? Anser du att alla personligheter ska klassas in i en specifik kategori eller bara känslighet?

      Stycke två gällande öppna kontorslandskap: studier visar att alla presterar dåligt och mår sämre i öppna kontorslandskap, det gör inte dig speciell, alla mår dåligt av det och presterar sämre än om de var berusade.

      Svara

       Som sagt, för att jag alltid fått höra att jag överreagerar och borde reagera på ett annat sätt än jag gör med konsekvensen att jag hela livet trott något är fel med mig. Och då min psykolog myntade begreppet åt mig och jag började läsa på mer så var det som att alla bitar föll på plats och jag fick en förklaring på varför jag är som jag är. Det har hjälpt mig väldigt mycket för att förstå mig själv. Och nej jag tycker inte att alla behöver stämpla sig själv men det är alltid bra med självinsikt så man vet vilka situationer man mår bra och dåligt i och hur man ska göra för att må bra. Jag går inte omkring och tror jag är speciell för att jag är högkänslig, tvärtom skulle ju det vara ultimat om alla var högkänsliga, så skulle samhället vara bättre anpassat till oss.

       Bra om man börjat inse att öppna kontorslandskap inte är optimalt! Fortfarande har jag varit på arbetsintervjuer där arbetsgivaren försökt locka dit mig med att säga att de har öppna kontorlandskap, men det skrämmer snarare bort mig..

       Svara

        Liksom jag konstant fick höra att jag pratar för mycket i skolan (ergo svarade på lärarens frågor, tog ledarrollen i grupparbeten mm), och ofta får höra att jag är konfliktsökande (där jag inte ser konflikter utan en intressant diskussion om världsbilder), vi har alla våra svagheter och styrkor.

        Skulle inte vara lika bra om alla var lika känsliga, olika personligheter är bra på olika saker. Däremot behövs ett samhälle där effektivitet inte är det viktigaste och en öppenhet för att ta till vara på människors styrkor och acceptera deras svagheter. Just nu lever i i en miljö där mer och mer ses som onormalt och sjukligt.

        Svara

   HSP är väl det nya nu när alla har haft ADHD ett tag. Kommer säkert något annat till nästkommande vår eller höst! 😊

   Svara

   Precis. Upplever också att detta bara är ett sätt att göra sig lite speciell. Självkännedom är ju alltid bra, att veta hur man fungerar och vad man mår bra eller dåligt av. Men att slänga sig med diagnoser eller HSP har blivit populärt, mest i syfte att vara lite märkvärdig eller för att bortförklara dåliga egenskaper som lathet. Säg att du är slarvig istället för att du fick en släng av ADHD. Om du inte de facto fått en diagnos, och då är det väl ändå mer viktigt att lära sig strategier för att leva med den än använda den som en ursäkt.

   Svara

    HSP är ingen diagnos och inget folk slänger sig med. Man är olika. Jag blir ledsen av saker som du tar med en klackspark och förmodligen vise versa.

    Jag ser inte riktigt hur det kan störa dig att någon säger att de är HSP, som egentligen betyder att man oftast behöver mer tid själv och lugn och ro. Det skadar ju knappast andra om vissa vill sitta hemma och chilla. Man får inga mediciner, inga hjälpmedel och inga surt förvärvade skattepengar går åt.

    Svara

     Jag är mest emot att vi nu inte bara ska kvantifiera och kategorisera det som är såpass avvikande att det bedöms som en sjukdom eller ett handikapp utan även ett normalt personlighetsdrag. Vi reducerar med det både oss själva och våren medmänniskor då vi gör det.

     Svara

   Jag är en högkänslig person. Tog testet för MIN skull. Kunde inte bry mig mindre om andra vet om det eller ej. Du verkar ha en lite tråkig inställning tycker jag.

   Svara

    Nej jag är för ett medmänskligare samhälle där vi kan sluta vara så introspektiva och börja fokusera på varandra istället, utan att döma, mäta och klassificera. Det kan vi göra med resten av världen istället för oss själva och varandra och istället bara försöka förhålla oss till varandra utifrån vilka vi är.

    Svara

   Nej, tycker snarare det mesta tyder på motsatsen. Majoritet av personer som gör inlägg i HSP-grupper mår inte bra, de skriver sällan positivt om sig själva eller sin omgivning. Verkar speciellt vanligt att också vara introvert och lida av någon form av ångestsjukdom eller fobisk ångest som social fobi. Att några få kändisar fått för sig att de är HSP gör det inte till en cool speciell grej som folk generellt skryter om, övertygad om att de flesta som verkligen är HSP-personer inte mår särskilt bra i det och tom skäms över det.

   Svara

  ENFP! 👊🧜‍♀️💥🌌🚀

  Svara

   Jag med! Förvånad att 7% ska vara det men vi är de enda i kommentarsfältet verkar det som medan de som det finns 1% av är många tydligen? Inte för att testet måste vara sanningen då.

   Svara

    En till ENFP 😊

    Svara

    Tänkte samma! Av mina vänner är det inte heller nån som är det, bara min syster 😊

    Svara

   Fick också det men sedan då jag läste texten var det mycket lite som stämde in 🤔😂

   Men såna här är alltid roliga att göra

   Svara

  Nej nej nej .. min erfarenhet är att psykologer/psykiatriker inte ser HSP som något erkänt ”tillstånd”.
  De dragen tyder snarare på att det kan finnas annan problematik och diagnoser som ex GAD, Utmattning, ADHD, långvarig depression etc.

  Givetvis får man tro på vad man själv vill, men känns som en livsfarlig utveckling att vi börjar diagnostisera oss själva och varandra. Men det finns ju en anledning till att det är lång utbildning till de leg. yrkena som får jobba med sånt här (psykologer, läkare/psykiatriker, psykoterapeut)

  Svara

   Fast hsp är inte ett ”tillstånd” utan en personlighetstyp. Vissa föds med känsligare nervsystem och är därför känsligare. Mina psykologer och psykiatriker har alla använt termen som förklaring till varför jag är så känslig.

   Svara

  OT: Elsa Billgren har ett inlägg där folk kan kommentera fördomar om henne och damn vad folk passar på att trycka till henne!

  Ska bli intressant att se vad hon svarar.

  Svara

  Haha jag trodde hela tiden att jag var highly sensitive… men det visade att jag hade emotionellt instabil personlighetsstörning. Så ganska mycket snäppet värre.

  Svara

   Jag trodde jag va HSP men hade ADHD som jag skrev ovan.. Att jag är ENFP enligt testet förvånar mig inte heller då även den personlighetstypen påminner om min diagnos.

   Svara

  Hur vet man om man är HSP eller inte? Jag har alltid fått höra allt ovanstående, och har länge undrat om jag har ADHD, vilket jag dock inte tror att jag har innerst inne.

  Hur kan man ”botas” från detta? Jag har försökt på egen hand så länge, men fan vad det inte går. ”Sjukdomen” förstör mitt liv och jag önskar jag kunde slippa. 🙂

  Svara

   Du kan inte botas om du är hsp eftersom det är något du föds med. Det är en personlighetstyp och inte en sjukdom/diagnos. Allt du kan göra är att leva med det och göra ändringar i ditt liv för att göra det lättare. Vänd det till en bra sak 🙂

   Svara

   Om du känner att vad det än är förstör ditt liv, sök hjälp! Finns hjälp att få även om det inte går att bota.

   Svara

   Sök hjälp. Och låt en psykiatriker bedöma, som har kunskap om neurologi och psykologi.

   ADHD kan göra att du blir mer känslig än genomsnittet. Det är ingen ”personlighetstyp” utan att din hjärna fungerar annorlunda som ger begränsningar i dagens samhälle, det går att medicinera mot.

   Svara

  Försökte svara på frågorna i det där testet, men upplevde att det blev så många svar som blev mittemellan att jag gav upp. Anledningen är att jag är sjukskriven nu för tredje gången för utmattningssyndrom (är inte fyllda 35) och tillslut var tvungen att erkänna att hur jag hanterade livet i stort inte funkade, att att dessa dåliga hanteringsstrategier var något jag lärt mig i barndomen.

  Alltså blir det svårt att svara när jag vet att vissa saker inte stämmer, jo jag har lätt för att gå in i en roll och hälsa på folk i sociala sammanhang/gå ut, men samtidigt tar social samvaro energi, jag kan inte släppa folk inpå livet eller be om hjälp. Detta är ju inga ”personlighetsdrag” som är statiska och bara som jag är, utan något jag jobbar på i terapi för att kunna må bättre.

  Samma med hur organiserad man är, jo jag var organiserad för jag växte upp i en oberäknelig tillvaro, men när jag flyttade hemifrån och inte hade ständigt adrenalinpåslag, så föll ju mycket av den organisationsförmågan. Jag jobbar ju på med det nu, för jag måste, men det är ju inget som faller sig ”naturligt” för mig.

  Skriver det här för att jag själv tänkte jag var högkänslig och känslokall på samma gång, och kanske kan någon känna igen sig i det. För mig har diagnosen c-ptsd och förståelse att jag är en ”flight-type” betytt så mycket mer för mitt tillfrisknande än begrepp som hsp, gad (min första diagnos) och kbt-terapi. Alla är olika, alla har olika behov, men hör inte mycket om detta i Sverige, så ett tips om någon känner igen sig.

  Svara

   Jag känner igen mig i så mycket av det du skriver! misstänker själv att det nog är det som är mitt problem men hur får man egentligen hjälp när c-ptsd är så okänt? Med vem kan man prata om det? Och kan man börja må bättre? Vad är dina erfarenheter?

   Svara

    Hej!

    Ska försöka svara på dina frågor utan att det blir en roman.

    Jag tror att första steget är att erkänna för sig själv att man har problem. Hos min första terapeut satt jag helst och pratade om hur mycket bättre jag mådde, och slutade efter ett par månader. Hamnade till slut på psykakuten.

    Tyvärr så förstärkts ju lätt det beteendet inom vården, de ser bara fasaden och berömmer en för att man är igång, när man egentligen bara går på adrenalin och kroppen aldrig får vila. Lyckades till sist bryta det beteendet hos en rehabkoordinator jag litade på, och det var vägen fram för mig. Att be om hjälp och stöd och få det.

    Den personen fick mig att känna trygghet och att jag var en bra människa trots att jag inte presterade. De gjorde så att jag vågade stanna upp, byta terapeut, sluta med arbetsträning och göra en annan rehab. Tror att det inte spelar så stor roll vem det är, men att man har någon man känner tillit till, att man kan släppa lite på kontrollen.

    Jag har som sagt en ny terapeut nu, och anstränger mig för att inte falla tillbaka i invända mönster, men det är svårt, jag sitter gärna och intellektualiserar och pratar runt ämnet. Så det kommer ta tid. Det är nog också viktigt, att inse att det kommer ta tid. Jag går ingen speciell traumabehandling, utan mentaliseringsterapi, där vi jobbar med att känna igen känslor hos sig själv och andra.

    Yoga och mindfulnessövningar på app har också hjälpt mig mycket, även om jag först fick panikattacker när jag skulle försöka slappna av. Kroppen och hjärnan måste få vila från krisläget så den kan läka.

    Jag tror absolut man kan bli bättre, men att det också finns ett lugn i att inse att man inte kommer bli 100% bra, och att det är ok. Våga söka hjälp om du känner du behöver, för mig var det en kris som i princip tvingade fram det, men jag hade tvingats möta de här problemen till slut ändå. Hur smärtsamt den än varit och fortfarande är ibland, så vill jag inte ha det ogjort.

    Kolla Bessel van der Kolks föreläsningar på Youtube, tycker han beskriver vad som sker i hjärnan vid trauma väldigt bra.

    Svara

   Känner igen mig väldigt mycket!

   Svara

  ESTJ-A Chef, 11 %. Skulle säga att i princip allt i beskrivningen stämde in på hur jag ser mig själv som just… chef. Vilken tur att jag inte behöver byta tjänst när jag kommer tillbaka från semestern. 😄

  Lite förvånad att jag verkar vara den enda som har fått detta resultat (hur ovetenskapligt det än må vara).

  Svara

   Ah, jag kommenterade precis under dig 🙂 En till boss!

   Svara

   Fick också chef och jobbar som chef. Tyckte det stämde bra det som stod. Det är även vad mina vänner säger om mig.

   Svara

   Fick samma. 😉😉

   Svara

   Jag blev också ESTJ! Men jobbar inte som chef. Ännu. Heheheheh.

   Svara

  Var är ni andra ESTJ-A – Chef? haha! 11 % av befolkningen….

  Svara

  Jag förstod att jag är en person med HSP sedan 4-5 år sedan. Har alltid undrat varför omgivningen ”inte ser det jag ser”. Ja ni som är HSP förstår säkert vad jag menar. Kan väl tycka att i många lägen har jag nytta av det -förutom att det STJÄL SÅ MYCKET ENERGI! Det är jobbigt.

  Svara

   Förstår precis vad du menar, jag ser allt som andra inte ser. Både detaljer, hur folk mår och jag ”ser” stämningen. Det som är mest energislukande är att jag så gärna vill ”fixa” allt, eftersom jag direkt ser om det är något som inte står rätt till.
   Det gäller att sålla och sortera vad som är lönt att lägga energin på. Kanske har blivit lite mer kall på grund av det men det handlar bara om att jag också ska må bra.

   Svara

    Yeah Yeah Yeah so special

    Svara

     Ja det är ganska speciellt att ha kommit på vad som får en att må bättre här i livet och slippa gå omkring och undra varför jag känner mig så konstig. Helt fantastiskt faktiskt. 😊 det kan ta människor ett helt liv att komma underfund med det så I’m happy! Och speciell.
     Hoppas det inte stör dig allt för mycket. 😉

     Svara

  Skrämmande hur många som inte vet vad källkritik betyder! Det går inte att dela in mänskligheten i vare sig färger eller bokstavskombinationer!! Och för er som läst Omgiven av idioter; fortsätt här, snälla: https://www.jonashjalmarblom.com/blog/2018/4/11/vad-du-br-vara-medveten-om-nr-du-lser-omgiven-av-idioter-och-katergoriserar-mnniskor-i-fyra-frger

  Svara

  Så fjantigt, vilket bullshit. Blir då jäkla irriterad på alla fjanterier om personligheter som ska specialbehandlas och vara så damn speciell. Alla är olika, varför måste man stämpla folk med etiketter. FJANTIGT!!!

  Svara

   Precis, du har helt rätt. Alla dessa tester är totalt ovetenskapliga och deras enda syfte är att få människor att känna sig ”speciella”.

   Svara

    Ja. De vill smickra de egenskaper som du som tar tester tycks uppskatta. Som tex detta som jag fick som beskrivning.

    ”Chefer arbetar dock inte i ett vakuum och de förväntar sig att andra visar prov på samma pålitlighet och arbetsmoral. Människor av den här personlighetstypen håller vad de lovar och om deras partners eller underordnade äventyrar utställda löften genom inkompetens eller lättja, eller ännu värre oärlighet eller ohederlighet, ligger vredesutbrottet inte långt borta. Det kan i sin tur göra att de får rykte om sig att vara inflexibla, men det beror inte på att Chefer skulle vara godtyckligt envisa utan på att de verkligen tror att det är dessa värden som får samhället att fungera.”

    Det är ju verkligen så jag ser på världen. Om jag sedan verkligen är den som lever upp till det får någon annan än jag avgöra. Jag vet ju bara att jag vill detta inte om jag lyckas. Det facit sitter inte jag på såvida jag inte frågar andra, men tester smickrad mig att tro att jag gör det. 😉

    Svara

     Ja och så långt känns väl testerna ok. Att man gör dem i underhållssyfte och dessutom får känna sig lite smickrad en stund. Helt ok. Men jag tror inte att så många inser problemet som de också kan orsaka. Artikeln i senaste Filter tar upp det bra. Alltså att arbetsplatser, även offentliga instutitoner, förvaltningar, kommuner (!) osv, köper in tester som anställda får göra tillsammans och då många känner sig oerhört uthängda för att de får en stämpel, ”färg”, på sig som de inte alls vill ha. Och så alla som börjar se sin omgivning i färger, kategorisera människor i fack, vilket sedan är väldigt svårt att omvärdera när man väl gjort det. Anställningsintervjuer som väljer bort de med ”fel” färg. Osv osv. Finns säkert nåt psykologiskt begrepp som förklarar allt detta, men skrämmande är det att folk tror så hårt på det…

     Svara

     Helt ok syfte! Problemet är när folk börjar TRO på testerna och tar resultatet som en absolut sanning, och börjar agera efter det. Så länge folk fattar att det är totalt ovetenskapligt och populärkultur – ok! Tyvärr gör inte många det…

     Svara

      Ska ju stå * populärvetenskap såklart

      Svara

   Jag tycker man kan säga att man har en viss läggning. T.ex är man väldig känslig måste man kunna berätta det. Men att man ”har” något eller går under en viss ”diagnos” kan jag tycka är fånigt. Bättre då att beskriva sig själv med adjektiv.

   Svara

   Läs på om Myers Briggs innan du kritiserar. Då kommer du inte kritisera.

   Svara

    Första raderna på Wikipedia:

    ”Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) är ett av världens mest använda personlighetstest.
    Testet framställdes under 1900-talet av amatörpsykologerna Isabell Myers och hennes mor, Katherine C Briggs. Det bygger på den schweiziske psykiatern Carl Gustav Jungs teorier om psykologiska typer. Det är ett av världens mest använda personlighetstest trots att det saknar vetenskapligt stöd.”

    Svara

   Vad blev du då? Jante?

   Svara

  Mer än halva inklippta kommentarsfältet handlar ju som sassa och inte kissies hsp personlighet? Inte så relevant i detta sammanhang?

  Svara

  ESFJ, konsul! Gjort testet en tre-fyra ggr under senaste 8 åren och blir alltid samma.

  Svara

   Inte konstigt. Du har gjort testen tidigare och vet alltså vilka frågor som ska komma, du vet vilka resultat du fått tidigare, och förväntar dig förmodligen samma resultat igen, och svarar därför liknande på frågorna om och om igen.

   Svara

  Intp-t, Logiker. Nån mer? En del stämmer in, inte allt.
  Vet inte om jag tror på sådana test men det är alltid kul att göra dem

  Svara

  Ingen annan som blev ”virtuoso” ISTP-A? Jag har gjort testet flera gånger och hamnar alltid på samma.

  Svara

   Jo jag 🙂
   Har också gjortt testet flera gånger och får samma. Tycker det stämmer in jättebra på mig 🙂

   Svara

  Jag blev Virtuosto och tycker att det mesta stämmer in. Kvinnor med Virtuos personlighetstyp är extra sällsynta.

  Svara

   Åh! WOW! EXTRA sällsynta!!!

   Svara

    Fantastiskt!
    Ska göra ett personlighetstest med 1000 typer så att alla blir en promille av befolkningen och kan känna sig superunika…

    Svara

   Virtu-ost, mmmmm…

   Svara

    Vitmögelost… mmm…

    Svara

     Jättespeciellt och unikt mögel! Snöflingemögel…

     Svara

  Blev ESTP-A. Entreprenör. Stämmer ganska så bra 🙂

  Svara

  Jag är ENFP och 97% extrovert!

  Svara

   Campaigner!

   Svara

  Jag är INTJ. Därför jag knappt kommenterar här för att jag inte bryr mig så speciellt mycket om t.ex. drama. Finns annat som intresserar mig mer. Dock ej förvånad över att så många är F här heller. Lol.

  Svara

  INFP är jag, ”medlare” vilket stämmer sjukt bra!

  Svara

  Vet inte med er men gjorde en autismutredning för mindre än 1 år sedan och det är samma påståenden/frågor i utredningen som på detta för HSP.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.