Joakim Lundell tar avstånd från sina bröders rasistiska uttalanden

Igår publicerade jag en video som visar när Bröderna Berg – halvstora profiler på Youtube och syskon till Joakim Lundell – uttrycker sig vedervärdigt rasistiskt i ett klipp på Youtube.
Givetvis – ja, jag skriver givetvis eftersom det här med att hota folk till livet som man inte håller med blivit lite av ett återkommande tema här på Bloggbevakning – så har Jocke och Jonna med familjer fått ta emot hot pga de här videorna.
Jag tycker att det som sägs i klippet är avskyvärt men om jag skulle sätta mig och skicka hot till dem – är jag då inte gjord av exakt samma skrot och korn då?

Och att påstå att Jocke bär någon skuld i att hans bröder uttrycker sig som två rövhattar är ungefär lika rimligt som Ebba Busch Thors uttalande om böneutrop från i våras:

Vi är emot böneutrop därför att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människors privata hem och bostäder, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

Okej…
Kyrkklockor?

Kan folk bara SLUTA upp med att slentrianhota varandra!?
Eller är det så man ska uttrycka sig nu för tiden?

234 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men hade de varit moskeeklockor hade ingen klagat.
  Tänk om kyrkorna skulle ropa ut böner ist som vi alla i området måste höra.
  Vill inte höra nått av de. Men lite plingande är ok.
  Musik gillar ju de flesta.

  Svara

   Ja det går faktiskt inte att jämföra med kyrkklockor

   Svara

    Nej tycker inte det går att jämföra med kyrklockor. Tycker Joakim inte be höver ursäkta sej något Ang hans två bröder. Varför då.

    Svara

     -Deras och Hans som det refereras till hela tiden, vilka är de?

     Svara

    Det är ju för att du är van vid kyrkklockor.

    Svara

  Fast va? Böneutrop är inte i närheten av vad kyrkklockor är. Förstår inte ens liknelsen.

  Svara

   Tycker böneutrop är vackra medan kyrkklockor är irriterande som fan /atteisten.

   Svara

    Tyck det du, men kyrkklockor är något traditionellt i Sverige vilket böneutrop inte är.

    Svara

     EXAKT. Vi lever i ett land som är uppbyggt på kristendomen. Man får fan ta seden dit man kommer, seriöst nu. Jämför inte ens.

     Svara

      Morgan freeman sa att böneutropen är bland det vackaste ljud som finns 🙂

      Svara

   Kul grej;

   Kyrkorornet kom utav att de kristna sneglade på muslimers minareter och insåg att de blev osynliga (syntes inte lika mäktiga, lät inget och var ej lika ståtliga). Så då kom man på det här med kyrktorn och klockorna…TADAAAA. Så kyrkans spel är en efterliknelse/copypaste på eget sätt från böneutropen och dess arkitektur.

   Orkar inte höra mer om vad som är vad. Vad som är svenskt eller inte. Vad som vi är vana vid och vad som är nytt…när realiteten är en annan. Önskar fler var mer insatta i historik.

   Svara

    Källa på det!!!

    Svara

    Nja, kul eller ej så hittar jag inga källor på det. Kyrkor varierar stort i utseendet och varje del av byggnaden har sin historia. Ingenstans hittar jag en förklaring som din.
    Jag har ändå läst mycket historia, både i utbildningssyfte men också av rent intresse.

    Svara

    Insatt i historia kräver också en förståelse för den. Sedan urminnes tider har människor inspirerats av varandras kulturer så självklart har vi påverkats av varandra. Verkligheten är dock sådan att vi har haft kyrktorn och kyrkklockor i hundratals år vilket innebär att det är en svensk tradition vilket böneutrop inte är.
    Jag vet inte ifall ditt påstående om att kyrktorn inspirerats av minareten är sant men det spelar egentligen ingen roll i sammanhanget.

    Svara

     Så då borde alla hypee kristna amerikanare flytta hit o vi muslimer ( även svenska) åka till mellanöstern? Så får vi se hur kristna ni svenska är om man jämför med amerikaner som står med plakat gällande homosexualitet och abort 🙂 skicka hit dom 🙂 jehvas vittnen o allt vad som finns

     Svara

      Antingen läste du inte det jag skrev eller så missuppfattade du texten.

      Svara

       Hamnade på fel kommentar 🙂

       Svara

  Fast kyrkklockor sprider ju inget religiöst budskap medan de ringer. De bara låter…

  Svara

   Men om du inte förstår språket som böneutropet är på så är det väl bara ljud, precis som kyrkklockorna?
   Enligt religionsprofessorn Jonas Svensson på Linnéuniversitetet så fyller kyrkklockor och böneutrop samma funktion.

   Svara

    Nej det är det verkligen inte.

    Svara

     Ok så om du hör en kyrkklocka ringa/plinga tänker du inte på något spec då? De gör iaf jag och är inte kristen el på annat vis ens troende
     Men tänker direkt på begravning , dop , bröllop osv

     Svara

      När jag hör en kyrkklocka ringa blir jag harmonisk och känner mig lugn.

      Svara

       Och när jag hör böneurop känner ja mig lugn och harmonisk i hela kroppen. ”Som ett barn kvällen innan julafton” 🙂

       Kyrkklockor tillhör kyrkan, alltså kristendomen så jo det har med relgion att göra

       Svara

        Du skojar? Jag blir fan uberstressad när jag hör dessa böneutrop. Borde inte alls fått gå igenom där jag bor.

        Svara

         Joanna: drama queen. Du blir uberstressad? Borde inte behöva gå igenom detta? Snälla nån, det finns folk som lever under riktig stress i världen och fruktar för sina liv varje dag.

         Svara

         Ja det är ett fruktansvärt oljud, till skillnad från kyrkklockor. Var i Istanbul i våras och hörde det där, man fick ju för fan pausa konversationen och tänka ”snart är det över, snart är det över… :(” och kul att bli väckt tidigt på morgonen NOT.

         Svara

        Det gör du säkerligen. Eller inte. Om du försöker håna mig för att en kyrkklocka gör mig harmonisk så gör det på rätt sätt för nu misslyckas du stenhårt.

        Svara

      Jag tänker automatiskt bara att klockan är hel eller halv.

      Svara

    Böneutrop innehåller religiösa proklameringar. Endast män får göra böneutrop, tydligen kan en kvinnas röst leda män i frestelse 🙀 Kyrkklockor ringer en gång i veckan plus när det är begravning, bröllop etc. Inte fem ggr om dagen. Jag bor i centrala Göteborg och kan knappt minnas när jag senast hörde en kyrkklocka så de stör inte ljudbilden så mycket. För mig som ateist känns det helt absurt att jag ska behöva bli påmind om andras religionsutövande utan möjlighet att välja bort det.
    Funktionen att kalla människor till bön kan för övrigt lösas med dagens teknologi, de som vill kan få ett sms till sin mobil så är den frågan löst. Eller bara ställa in bönetiderna som alarm.

    Svara

     En gång i veckan? Jag bodde bredvid en kyrka som spelade en liten trudelutt på klockorna, varje hel och halv timme. Extra under högtider. Höll på att bli galen

     Svara

      Men kyrkan stod väl där innan du flyttade in antar jag? Varför valde du att bo där om du inte klarade av ljudet?

      Svara

     Jag var inneboende vid en kyrka som lät mkt oftare än det. Och skrämde livet ur min hund när vi var ute en gång ☹

     Svara

     Vad babblar du om? Kyrkklockor ringer inte EN gång i veckan? Minst en gång per dag, vissa varje hel och halvtimma.

     Böneutropen däremot här i Sverige är väl gång i veckan?

     Svara

     Men ooj, då är ju kristna till o med värre än oss muslimer 😮 kristna har varken män eller kvinnor som kallar till bön, de ersätter människor med klockor, fy vilket förtryck mot människor

     Svara

     Bor i stan, bredvid en kyrka och den ringer ibland överdrivet mycket. Känns helt galet emellanåt. Mosken ligger inte långt bort den heller, men tack och lov inget utrop därifrån(än).

     Svara

    Det spelar väl ingen roll. Jag vet ju att det är ett explicit religiöst budskap som ropas ut av en människa – ett budskap som jag dessutom tycker är ganska skevt.
    Jag är absolut för religionsfrihet, men jag är emot spridandet av ytterligare religiösa institutioner i ett så pass sekulariserat och modernt land som Sverige.
    Om man nu tycker det är så trevligt med böneutrop så kan man ju åka till de länderna där det är praxis.

    Svara

     Precis åk till länder där dom gör böneutrop och bli nöjd.

     Svara

     Religionsfrihet betyder att man kan tro och utöva vilken religion man vill så länge man inte stör sina medmänniskor. Ingen ska behöva lyssna på något man inte vill ( tycker jag)

     Svara

      Då ska ju inte jag behöva bli ”tvingad” till att lyssna på kyrkklockorna varje dag?

      Svara

       Flytta till araberna då.

       Svara

       Precis, helst inga kyrklockor heller!

       Svara

    Men det finns väl folk som förstår vad det sägs i dem… Utan att de för den delen är muslinskt troende? Det är ju inte så att det finns ett muslimskt språk!

    Svara

    Kyrkklockor är något som har funnits i vårt land i århundraden och hör därför hemma här. Böneutrop har inte välkomnats av människor överhuvudtaget (såklart av ett fåtal) och det blir att man påtvingar människor något främmande. Det kommer att bidra till ett ännu mer segregerat samhälle.

    Svara

    Jag tycker att reaktionerna gällande böneutrop är för många och för tydliga för att bara ignorera och vifta bort med en jämförelse av kyrkklockorna. Ibland får man acceptera att en majoritet av ett lands invånare helt enkelt inte vill tillåta precis allt som följer med våra nya medborgare.
    Även de, invandrarna, får lära sig att anpassa sig i sitt nya land och vi tolererar det mesta men vi måste få tillåtas att dra en gräns utan att behöva skriva en avhandling om varför. Måste det handla om kunskap och förståelse eller kan det inte bara få räcka med att många inte vill höra böneutropen?

    Svara

    Men så att en snubbe säger att de är jämförbart så är de sant?
    Kolla kommentarerna så ser du att de flesta tycker annat.

    Svara

     Jag tror inte de flesta VET vad kyrkklockorna representerar och ”en snubbe”? Ja, kalla honom för ” en snubbe” om ”snubben” som säger det är professor i religion så är det förmodligen sant.

     Svara

      Tyvärr har inte 1snubbe med professortitel så mycket värde för mig.
      Och ser att många tycker han har fel.

      Svara

       Nej vad vet en professor i religion. Och en man dessutom 🙄😂.

       Svara

      Böneutropet ska proklamera islam över en stad. Denna innebörd i böneutropet återfinns i kommentaren till ”Umdat Al-Ahkam” som är en av de viktigaste böckerna för islamisk juridik (fiqh). I den kan vi läsa under kapitlet för böneutrop ”Adhan”. Citerat: ”Adhan är en mycket viktig ritual i religionsutövningen av islam, man kan likna det vid den muslimska flaggan och utropet visar att folket i staden är muslimer. Det är också viktigt för proklamationen av Allahs ord och på så sätt manifestera Allahs religion (islam). Böneutropet inleds med ”takbir” genom att proklamera ”Allaho akbar” för att visa att Allah är den störste och att allting och alla, utom Allah i islam, ska böja sig. Det islamiska vittnesbördet är den andra satsen i böneutropet (Det finns ingen Gud utom Allah och Muhammed är hans sändebud). Detta bekräftar islam och proklamerar det (islam) över landet.”

      Detta bekräftas även av vad Koranen säger om profeten Muhammeds uppdrag i surah 9:33 (Surat Al-Tawbah): ”Det är Han som har sänt Sitt Sändebud med vägledningen och att förkunna den sanna tron som skall föras till seger över all form av gudstro, hur förhatligt detta än kan vara för dem som sätter medhjälpare vid Guds sida.”

      Utropen säger…
      ”Allah är störst. Allah är störst.

      Jag vittnar att det finns ingen gud (som är värd tillbedjan) utom Allah.

      Jag vittnar att Muhammed är Allahs sändebud.

      Kom till bön. Kom till bön.

      Kom till framgång. Kom till framgång

      Allah är störst. Allah är störst.

      Det finns ingen gud utom Allah.

      Hur rimmar det sista med tolerans för andra religioner och religionsfrihet att det proklameras högt över en stad i högtalare?

      Samt…

      Lite ignorant av en att tro att alla som förstår vad som sägs är muslimer. Flera som tvingas höra det är flytt islam och totalitärt styre under det. Perser, kristna mfl religioner.

      Svara

       Haha, när någon har annan åsikt än CC kommer vita springaren till undsättning. The real hmm hetar han/ibland hon 🙂

       Svara

        Så var det det där med läsförlåtelse igen… 🙄 😂

        Svara

        Läste du vad hmm skrev?

        Svara

       Haha, när någon har annan åsikt än CC kommer vita springaren till undsättning. The real hmm heter han/ibland hon 🙂

       Svara

       Fantastiskt välformulerat. Nej tack till böneutrop. Har själv bott i Istanbul i flera år där det är praxis. Bedrövligt är vad det är

       Svara

        Precis har man bott med böneutrop under länge tid då kan man uttala sig. För de som tror att en kyrkklocka och en skrikande mans röst låter likadant vet uppenbarligen inte vad de talar om. En man som skriker reklam för sin religion. Jag har oxå bott med böneutrop i Turkiet under länge tid – så förfärligt irriterande, jobbit. Jag har bott och bor i närheten av kyrkklocka inga som helst problem.

        Svara

        ”Fantastiskt välformulerat.”

        Copypaste från en text som hon hittat med hjälp av Google.

        Svara

       TrH: när du copypastar direkt nån annans text, ska du ange källan.

       Svara

        + Använda citattecken.

        Svara

      CamCam, svar till dig fastnade i modd.

      Svara

     Nu är det faktiskt så som ”snubben” säger. Klockringningen är ett budskap som kallar till gudstjänst. Men, det jag tycker är den stora skillnaden är att vi lyssnat på klockorna i hundratals år, om inte tusentals. Ljudet är bekant för oss och en del av vårt samhälle. För de flesta betyder ljudet ingenting förutom om man själv närvarar vid tex bröllop, begravning, dop osv.

     Det jag tycker är problemet är att vi blivit påtvingade ett nytt slags ljud, ett som låter högt och inte är kopplat med något positivt just nu efter alla hemskheter som kopplas till religionen på senare tid (fortfarande kritiserar jag inte islam, jag påtalar bara vad som pågått under en tid i världen).
     Vi är fler som protesterar mot ljudet än som välkomnar det och jag tycker nog att vi ska lyssnas på och tas på allvar.

     Svara

      Fast jag vill inte höra musik i butiker o var ja än går, musik där kvinnoförtryck är som starkast. Men ändå spelas musiken om kvinnokropper, ägandet av horor, avkläddhet, pengar och droger men det är helt okej o lyssna på. Men inte ett böneutrop som kallar på människor till bön.

      Likaså är jag så trött på hur svenskar hyllar budhister och munkar ocv tycker dom är heliga och tror att muslimska kvinnor är förtryckta.. en munk får inte gifta sig, skaffa barn, umgås med kvinnor, ha några ägodelar o knappt ett eget liv. Men kvinnan i islam får allt detta och så mycket mer. Så vem är förtryckt?

      Svara

       Du behöver ju inte gå in i de butiker som spelar den typen av musik? Ica har ju ingen musik alls och de flesta butiker spelar pop eller instrumental musik, så du överlever nog utan de få butiker som spelar tung hiphop/rapp som innehåller stötande ord. Alt. kan man ju nätshoppa och lyssna på Bach hemma om man vill det.

       Svara

        Åh nej, ica har musik också. All slags musik anspelar på kvinnor och dess sexualitet. Hur kvinnr ska stå där o skaka rumpa, dansa inför män o allt vad det är. Är inte det förtryck? Lär mig genom musik vad min roll är. Att tillfredsställa män

        Svara

         Märklig Ica-butik du går till ( och varför supporta om du är emot vad de gör???), min och alla andra jag någonsin varit på, har på sin höjd någon jobbig ”hissmusik” typ plinkeplonk.

         Svara

         All musik? Du behöver komma ur din lilla bubbla och tänka själv.

         Svara

      Varför är alla så rädda för något nytt? Måste allt vara som det var för 1000 år sedan?

      Svara

       Tror du att islam är något nytt?

       Svara

    Fast böneutrop går ut på att visa att Allah är den störste och att alla andra ska böja sig ned för Allah. Utropet avslutas med att ”Det finns ingen Gud utom Allah och Muhammed är hans sändebud”. Så nej, böneutrop och kyrkklockor är inte jämförbart. Jag tycker det är fel att tvinga andra människor (som inte tror på min Gud, eller kanske inte på någon Gud alls) att lyssna på min tro…

    Svara

    Jonas Svensson må vara religionsprofessor hur mycket som helst, därmed betyder det inte att han har rätt i sak.
    Anonym 15:25 däremot lämnar en mycket bra och redogörande kommentar hur det förhåller sig i verkliga livet.

    Svara

   Fast va igen? Kyrkklockor är också en kallelse till gudstjänst och bön. Detta är ett direkt citat från svenskakyrkan.se: ”Än idag kallar klockorna oss till gudstjänst, till dop, vigsel och begravning. Med sina gamla ord och böner förkunnar de för oss alla att Gud har omsorg om oss. När deras ljud tonar ut över älv, berg och skogar är det en inbjudan till oss att samlas och till att be.” Ska man tycka något så får man väl ändå vara konsekvent.

   Svara

    Lite skillnad på att höra en klocka ringa och en arab som ska skrika ut budskapet.

    Svara

     Hade ”en arab skrikit” i Sverige i flera hundra år hade du inte reagerat. Det handlar alltså om att du är van vid kyrkklockorna medan böneutropet känns främmande.

     Svara

      Troligtvis inte, men nu är ju inte så fallet, utan det omvända. Böneutrop hör inte hemma här.

      Svara

      Jo det hade jag gjort för böneutrop här inte hemma här. Vi tillåter moskéer och böneutrop här men de skulle till exempel aldrig tillåta en kyrka med klockor i deras länder.

      Svara

       Nej men vi är inte dom. Böneutrop har kanske inte hört hemma här fram tills nyss, men nu är en stor del av sveriges befolkning muslimer och de ska ha samma rättigheter att utöva sin religion som alla andra.

       Svara

        Eller så är det dags att visa tacksamhet till mottagarlandet och inte kräva saker som uppenbarligen majoritetsbefolkningen inte vill ha.

        Svara

        De ska ta seden dit de kommer och inte förvänta sig att få allt serverat på en silverfat när de kommer hit.

        Svara

         ett

         Svara

         Kan du precisera vad flyktingarna får på silverfat när de kommer hit?

         Svara

         tror ingen förväntar sig att få allt serverat på ett silverfat. Däremot likvärdig behandling och frihet att utöva sin religion i ett demokratiskt land?

         Svara

         De förväntar sig jobb och en lägenhet. De förväntar sig en bil och förväntar sig att kvinnorna ska ha rätt att bada ensamma utan män och att deras barn ska få ha slöja i förskolan. Det är våra regler och våra värderingar som gäller. INTE deras men istället pissar de på oss eftersom vi är för menlösa.

         Svara

       Det finns kyrkor i varje land i mellanöstern. Läs på.

       Svara

        De ska ändå ta seden dit de kommer. Kyrkor eller inte.

        Svara

       stfu där jag kommer ifrån som är ett muslimskt land har massvis med kyrkor och där kristna lever fritt. Sluta snacka om något du inte alls har kunskap om…

       Svara

     Sedan ska ju invandrare lära sej svenska men vi svenskar ska inte behöva lära oss arabiska flr att förstå ett böneutrop.

     Svara

      Måste du förstå allt? Vara på dina villkor?

      Svara

       När det blir en del av samhället som vi tar del av är det väl självklart att vi alla ska förstå?

       En annan anonym

       Svara

      Säg det till de finska gubbarna som hänger på Willys för morgonkaffet i min stad. De invandrade samtidigt som min pappa på sjuttiotalet och kan i stort sätt ingen svenska. Många utav dem uttrycker sig noga med att de vägrar tala svenska.

      Svara

    Vackert att få veta att gud har omsorg för oss, inte en självhävdelse och hot om att en Gud är den enda och den enda som ska tillbedjas och att alla ska gå på knä inför.

    Svara

   Fast tänk om jag bara gjort ett random högt ljud vid vissa klockslag. Tror folk hade klagat då också. Det är bara i debatten kring kyrkklockor vs bönerop som vi faktiskt försvarar kyrkklockorna. Innan har vi inte tänkt så mycket på det. Jag har personligen alltid stört mig på det men inte tänkt på att det funnits något att göra. Hade varit intressant hur debatten sett ut om vi bara snackat kyrkklockor vs random oljud.

   Svara

    Den debatten finns och har funnits länge och det har sedan länge införts rejäla begränsningar om när och hur ofta klockorna får ringa. (Personligen hade jag helst sett att de bara fick ringa inne i kyrkan med undantag vid fara eller tex nyår som är helt oreligiösa sammanhang.)

    Svara

     Jag undrar bara, hur hemskt är det att kyrkorna får ringa klockan 11:00 på söndagar? Och varför ska kyrkan ringa vid icke-religiösa händelser (förutom fara då det finns praktiska ändamål)? Det är absurt att kyrkan ska bry sig om icke-kristna högtider.

     Svara

  Dreva, skriva hat och som grädde på moset dödshota verkar populärt hos vissa. För ett halvår sedan fanns inte alls mycket av det här. Var kommer det ifrån?

  Svara

   Det kommer ifrån alla som ljuger om det för att få uppmärksamhet. Tror säkert det händer men lågt ifrån så mycket som det sägs/skrivs. Vissa har det som rutin att beklaga sig över alla dödshot och hemskheter som drabbar dem. Krokodiltårar i mängder bara. Blir någon eller deras barn dödshotad på riktigt så gör man något åt det.

   Låt det gå en tid så kommer ett nytt fenomen/trend att drabba alla löjliga bloggare/insta/YT personer som inte kan få nog med uppmärksamhet.

   Svara

    Allt hat Maggan,Ann och Anitha fått, är det också påhittat? Av vem? Många kommentarer är craaaaazy och steget från det till mordhot är inte sådär jättelångt misstänker jag.

    Svara

    Nej men sluuutaaa blev så hungrig av ditt namn😍🤤

    Svara

  måste han skriva ! efter varje mening?

  Svara

   Det är på samma nivå som att du tvångsmässigt använder dig av smileyn ”XD”

   Svara

    använder den inte tvångsmässigt, använder den när jag asgarvar åt något.

    xD

    Svara

    Haha orkar inte. Det är fan sant.

    Svara

   Eller hur? VARJE mening slutar med ett utropstecken.

   !!!!!!!

   Svara

   Ja!

   Svara

   Men låt han!

   Svara

    honom*

    Svara

     *!

     Svara

  Tycker det i såna diskussioner krävs en påminnelse om att man kan ogilla något men ändå inte vilja förbjuda det

  Svara

  Inlägget är bra men biten om kyrkklockorna? Vad hände där? Varför jämförs kyrkklockor fortfarande med böneutrop?
  Visst de kallar till gudstjänst men också bröllop, begravningar, varnade för fara förr, ringer vid högtiders osv.
  De har funnits här sedan urminnes tider och är ett bekant inslag i vårt samhälle och inte längre kopplat till religion eller skräckvälde.

  Idag kopplar många tyvärr islam till skräck och terror. Jag menar inte att islam är varken det ena eller det andra men att införa den som någon sorts normalitet och låta den ljuda in i människors hem är att gå över gränsen. Vi hjälper människor i nöd, de har rätt att utöva sin tro. Därmed inte sagt att de har rätt att basunera ut den över landet de har flytt till.
  Moderna muslimer påtalar ju själva att de inte behöver böneutropen och att det inte finns någon anledning att ha kvar dom.

  Varför ska vi trycka undan vår sociala kultur bara för att vi inte vill höra/se alla andras?

  Och ja, av hela inlägget så är det det lilla stycket jag fastnar vid.

  Svara

   Vi skulle också behöva en ordentlig diskussion om i vilken omfattning relgionsutövande får inverka på ens arbete och dagliga liv, och människorna omkring en. Jag hade en kollega som inte fick många knop gjorda pga ständiga utflykter till vilorummet där hon skulle be. Hon kunde inte ha svåra ärenden som kunde innebära akuta insatser för då skulle det kunna krocka med hennes böner etc. de fick fördelas på oss andra ist. Helt omöjligt att ha en sån kollega i ett redan stressigt och krävande jobb men cheferna vågade såklart inte säga något.

   Svara

    Håller med. Och då gäller det inte bara en viss religion utan alla religioner.
    Att vi har röda dagar som härstammar från kristendomen det vet alla, men idag, i modern tid, ser vi dom som en välkommen ledighet. Ledighet jag tycker att vi är väl värda och något vi ska bevara, inte utifrån någon religiös aspekt utan just som ett skönt avbrott i hamsterhjulssnurret.

    Ska vi därtill tillåta fler arbetsavbrott pga religion så går det ju snabbt utför. Nej, arbete och religion går inte hand i hand oavsett om man tillhör en minoritet eller majoritet. Rör inte våra gamla traditioner så länge de inte handlar om våld elelr särbehandling.

    Svara

    Håller med! Sverige måste bestämma sig för ifall det ska vara ett sekulärt samhälle eller inte. Det är alldeles för mycket anpassning för religiösa människor och det är en otroligt tragisk utveckling. Handskakningsdebatten likaså, hur kan religion stå över jämställdhet? Och hur kan så många feminister försvara det?

    Svara

     Tolerans av intolerans leder endast till seger för de intoleranta..

     Svara

      Om du ville komma vart med dina ord Emma?

      Svara

     Håller med. Både kyrkklockor och böneutrop borde förbjudas.

     Svara

     Ett sekulärt samhälle är ett samhälle som tar bort människors rätt att uttryck sin religion, det strider emot de mänskliga rättigheterna, däremot har Sverige en sekulär stat.

     Svara

    Det finns säkert också kollegor som inte är så effektiva men av helt andra skäl. De kanske sitter och skriver massa saker på Bloggbevakning på arbetstid 🙂 ?

    Svara

    Hur mycket bad hon? Vi ber 5 ggr om dagen. Första på morgonen/natt, andra mitt på dagen,3e eftermiddagen, 4e solnedgång och femte kvöll/natt. Jobbade hon 24 timmars pass?annars förstår jag inte hur bönerna kunde störa då det är flera timmar emellan.

    Svara

   Det är väldigt synd att det endast är SD som aktivt tar avstånd från böneutrop.. när ska de andra partierna sluta dalta och faktiskt lyssna på det svenska folket?

   Svara

    NJa.. KD tar i högsta grad aktivt avstånd. Det står ”Nej till böneutrop!” på varannan KD-plansch på stan.

    Svara

    Det är därför Sd blivit stora. Politiker har gått sin egen väg för mycket och inte lyssnat på svenska folket. Sorgligt och fel.

    Svara

     Lyssnat på DIG menar du. Jag är svensk, alltså tillhör jag svenska folket och är helt för böneutrop. Vilket jag inte är ensam om. Men jag antar inte att hela svenska folket tycker som jag.

     Svara

   För mig som ateist är det ingen som helst skillnad mellan kyrkklockor och böneutrop. Det är ett religöst ljud. Även om jag är uppvuxen med kyrkklockor.

   Svara

    Bor du eller har du bott nära en moské?

    Men jag håller med till viss del, ingen större skillnad för mig personligen men vet att det inte är så för många andra, jag vet dem som fryser till is, och budskapet är verkligen inte detsamma vare sig man stör sig på det eller inte.

    Svara

     Jag vill helst inte höra några religösa ljud alls.

     Svara

    Jag är också ateist men inte fan vill jag ha böneutrop.

    Svara

  Tror även de flesta i Sverige skulle vilja avskaffa religon som en rättighet och istället så får man utöva det som hobby. Alla religoner såklart!

  Svara

   Är det inte det som är religionsfrihet, rätten att utöva vilken religion man vill (utan att prångla på den på andra)?

   Svara

    Precis, och det står bland annat något i stil med att man inte ska störa lugnet i samhället och inte heller får åstadkomma allmän förargelse vilket uppenbart böneutropet gör.

    Svara

     Som den jävla glassbilen!!

     Svara

      Ha ha, det var en seminkändis i, minns inte vem, som blev så lack att komunen inte satt restriktioner på hur högt den fick låta så efter att ha förlorat den motionen blev han så förbannad att han gick ut och stack hål på ett däck när bilen kom.

      Även om jag inte normalt förespråkar våld kan jag inte säga att jag hade vissa sympatier för honom. 😄

      Svara

    Du kan ju inte stämma ett företag som hindrar dig att utgöra en hobby men religon kan man stämma.
    Som sagt.. de ska klassas som hobby så det inte inkräktar på arbetsplats mm.

    Svara

     Svaret va till Anja.
     Och utgöra ska självklart vara utföra.

     Svara

  Känner på mig att detta kommentarsfält kommer att spåra ur.

  Svara

   Kanske, dock intressant att läsa vad folk tycker.

   Svara

  Fy fasen vad besviken jag blev nu Camilla.

  Så urbota dumt liknelse med böneutrop och kyrkklockor. Jag är ingen rasist och kommer inte rösta på varken SD eller KD men måste påtala att det är stor skillnad.

  Jag är emot böneutrop av den anledningen att man inte kan värja sig ifrån den religiösa propagandan. Jag är inte troende och vill inte höra att Gud är störst osv på ett språk jag inte kan dessutom.

  Kyrkklockor som ljuder är tämligen blygsamt i sammanhanget och är ju en del av vårt kulturarv som många inte tänker så mycket på idag i vårt sekulariserade samhälle.

  Blir så besviken att du gör dålig politik och narr av Ebba B Thor i ett inlägg som handlar om något helt annat. I valtider dessutom.

  Väldigt opassande! ☹️

  Jag

  Svara

   Men det är ju samma sak? Bara att du är van vid det ena. 🙂

   Svara

    Verkligen inte!
    Vill slippa höra detta på arabiska..

    Allah är störst. Allah är störst.

    Jag vittnar att det finns ingen gud (som är värd tillbedjan) utom Allah.

    Jag vittnar att Muhammed är Allahs sändebud.

    Kom till bön. Kom till bön.

    Kom till framgång. Kom till framgång

    Allah är störst. Allah är störst.

    Det finns ingen gud utom Allah.

    Klockringningen har en helt annan betydelse.

    Dessutom är inte moskeer jämställda som kyrkan. Kvinnor som har mens är inte välkomna liksom homosexuella.

    Svara

     Så är det inom kristendomen med. Inte kyrkan kanske men i bibeln och den kristna tron. Bibeln är ju guds ord så hur kan kyrkan motsätta sig den?

     Svara

      Vad har bibeln med klockringningen att göra i det här sammanhanget??

      Svara

       ”Dessutom är inte moskeer jämställda som kyrkan. Kvinnor som har mens är inte välkomna liksom homosexuella.”

       Det är liladant i bibeln. Alltså kristendomen. Kyrka=kristendom. Att man ses som oren med mens och att homosexualitet är en synd.

       Svara

        Nää hahah honosexuell får till och med gifta sig i kyrkan.

        Att man är oren för att man har mens i kyrkan var det dummaste jag hört!!!

        Svara

         I kyrkan ja, men inte enligt kristendomen. Man säger att bibeln är guds ord. Påstpr prästerna i svenska kyrkan att gud ångrade sig och skickadr en ny bok där homosexualiter är tillåtet?

         Den svenska kyrkan är ju inte kristen längre. Människor skapar sin egen tro. Så varför ens ha bibeln i kyrkan när den inte efterföljs av ”kristna”präster?

         Svara

        Man är oren om man går med binda för länge möjligtvis.,

        Men det är högst naturligt med mens och inte det minsta orent.

        Det är religiös hjärntvätt och därför jag inte är troende.

        Svara

        Det har man väl kommit en ganska lång bit ifrån i om den svenska kyrkan!

        Svara

        Fast du kan inte göra den jämförelsen. Kristendomen i Sverige ser inte ut som i övriga världen utan har mer blivit en öppen samling för människor och ett kulturarv. Det du pratar om är grunden till religionen som med tiden har blivit allt mer öppen för att med tiden förändras med våra värderingar och vad som är självklart. Tror ingen hade velat gå till den svenska kyrkan i Sverige om det va så att de tog kraftigt avstånd från homosexualitet eller kvinnor med mens.

        Svara

         precis så det finns intenågra praktiserande kristna som följwr guds ord. De ’kristna” idag följer inte guds ord eller kristendomn utan de följer något människor själva hittat på. De går emot krisrendomen själva.

         Svara

     Så bara för DU inte förstår språket så ska det inte få finnas? Allt ska vara på dina villkor? Dina traditioner?

     Svara

      Nej Jag vill inte ha böneutrop överhuvudtaget oavsett språk.

      Svara

      Men snälla, respektera Sverige.

      Svara

     Hade varit intressant att se vilka reaktioner folk hade haft om böneutropen gjordes på svenska. Egentligen lite knäppt att det inte är krav på det. Folk får ha vilken religion de vill, är för religionsfrihet men varför ska man i ett svensktalande land skråla på arabiska eller tyska eller kinesiska eller vad det nu skulle kunna vara?
     Man lär ju knappast höra någon i ett arabiskt land vid elvatiden på en söndag mantra ”ding-dong, ding-dong” för en liten minoritet svenskarna som bor/befinner sig där.

     Svara

      För att det inte är giltigt om det inte är på koranens språk.

      Svara

       Nä, just precis.
       /invandraren som både kan ”Fader vår” på sitt hemspråk och svenska – för att man ANPASSAR sig till det land man valt att flytta/bosätta sig i

       Svara

       Så man kan bara bli muslim om man förstår och talat arabiska.. ?!

       Vilken inkluderande religion.. not!

       Islam skulle verkligen behövas moderniseras in i 2000-talet där det är på tiden att människors lika värde är viktigt.

       Svara

     Det där stämmer inte. Man är välkommen till moskén oavsett mens eller sexuell läggning. Vid mens bör man dock inte be (varken hemma eller i moskén) men det är ens egna val.

     Svara

      Finns olika åsikter gällande att gå in i moské eller inte. Man ska inte be när man har mens.

      Svara

   DU tycker att det är blygsamt, ja.

   Svara

    Ja i jämförelse med att få höra

    Allah är störst. Allah är störst.

    Jag vittnar att det finns ingen gud (som är värd tillbedjan) utom Allah.

    Jag vittnar att Muhammed är Allahs sändebud.

    Kom till bön. Kom till bön.

    Kom till framgång. Kom till framgång

    Allah är störst. Allah är störst.

    Det finns ingen gud utom Allah.

    Svara

  Böneutropen görs flera gånger dagligen. Kyrkklockorna ringer, i alla fall på min ort, inte dagligen. En gång vid gudstjänst, och nångång extra vid bröllop, dop etc. Sådana tillställningar är inte dagligen. På min ort ringer klockorna max 2-3 ggr/v.

  Jag bor ca 200 meter från kyrkan. Är man utomhus hörs klockorna, men det plingar inte på så lång tid. Någon minut bara. Inomhus hörs klockorna enbart om det är helt tyst, ingen tv, musik, pratande barn etc.

  Jag är absolut för religionsfrihet men att ha ljudande böneutrop flera gånger om dagen, varje dag – dessutom när det inte är del av vår egen kultur känns som att det går över gränsen. Ska skolor och arbetsplatser osv stängas ned för bön? Var går gränsen?

  Besöker man exempelvis Vatikanstaten ska man klä sig på ett visst sätt, långbyxor och täckta axlar (om jag inte missminner mig) – jag tar självklart seden dit jag kommer. Kan det inte tillämpas åt andra hållet också? Visst, muslimer får be om de nu vill det, men måste de även dra med böneutropen?

  Svara

   Tillägg. Skulle kyrkklockorna börja ringa varje dag, flera gånger om dagen skulle jag säkerligen också börja slita mitt hår.

   Och ja. Det är skillnad på plingande klockor och böneutrop.

   Svara

    Jag bodde nära en kyrka som ringde varje kvart. En gång kvart över, två gånger halv, tre gånger kvart före och fyra gånger + angav tiden då den slog jämnt. Det hjälpte ju en att hålla tiden 🙂 störde inte mig, och jag såg det inte direkt som ett religiöst budskap.

    Svara

   Men nu har det väl bara fått göras en gång i veckan hör i Sverige där det blivit tillåtet?

   Svara

  Finns det någon som har hört ett böneutrop x antal gånger i en svensk stad, eller ens sett något förslag i grundlagen om att det ska införas landet runt? Eller läser ni enbart om folks jävla åsikter om böneutropen(som jag)??

  Svara

   Men du är ju dum i huvudet. Hur tror du normalisering går till?

   Svara

    Hej själv dumhuvud! Det måste börja någonstans, precis som med kristnandet av Sverige. Så var i normaliseringsprocessen befinner du dig?

    Svara

   Här har vi ett böneutrop i Sverige https://youtu.be/7tfvUnnQ66U

   Svara

    Nu hävdar jag inte att folk har ljudhallucinationer och bara inbillar sig att det finns böneutrop. Självklart finns det, som du själv länkar: i Växjö är det böneutrop i en moské en gång i veckan. Folks åsikter däremot, det läser jag mest om hela tiden. På många verkar det som att ni bor i en stad där böneutropen går lika ofta som bussarna?

    Svara

  OT men ändå inte. Bella visar upp nya huset på bloggen & skryter om att den ” har egen infart från vägen” Öööhh vilken friliggande villa har inte det??
  Ännu ett Blondinbellskt förhärligande. Jag har 1, 5 miljoner följare OCH mitt hus har egen infart från vägen…

  Svara

   Tycker detta är värre:
   ”Det är inte så många skilda småbarnsmammor under trettio som flyttar in själv i ett hus för närmare 30 miljoner men någon ska väl vara den första. Här kommer barnen att jag att stormtrivas”

   Hon är på riktigt BESATT av ålder och framgång, typ ”of course its flattering getting the award at 27”, ”jag är så glad att jag blev tvåbarnsmamma vid 24”, ”flyttade hemifrån vid 14 års ålder”, ”vid en ålder av 25 hade jg startat XX företag”, ”jag är ju bara 27, jag har många år på mig” mm mm VEM TÄVLAR HON MED? Vad har hon bråttom till? Varför är åldern hela tiden så viktig för Bella?

   Svara

    Vore kul om camcam orkade göra ett dedikerat inlägg om detta, typ leta upp alla sånna inlägg där det mals på om hennes ålder och hur O E R H Ö R T unik hon är med precis allt. Det är på riktigt absurt.

    Svara

    Hon är en mycket märklig individ.

    Svara

    Huset kostade väl strax under 25 miljoner, det var ute till försäljning för närmare 30miljoner i våras men blev inte sålt. De bytte dessutom mäklare från ESNY till Gadelius.

    Svara

     men man väl iofs inte veta (än!) vad huset såldes för? Kan ju mycket väl fått för t ex 28 även om det låt ute mes utgångspris 25?

     Svara

    Har ju förstås med skrytandet att göra, att hon tjänat så mycket pengar trots sin ringa ålder, att hon är snabbare än alla andra och bla bla.
    Nåt hon kör med typ varje dag fast på olika sätt.

    Svara

    Mest pengar när man dör vinner!!!

    Svara

     Ja! Svepningsskjortan har ju som bekant gigantiska fickor där man kan stoppa i alla pengar.

     Svara

    Isabella är totalt besatt av Isabella. Hennes storhetsvansinne har gått över gränsen för länge sedan. Hur länge ska hon orka, rädd för att det slutar med någon form av kraschlandning.

    Svara

   Haha, va?! 😂

   Mitt 900 000 SEK hus har då egen infart från vägen?! Kan till och med köra raka vägen in i garaget om jag så vill det. Och hör och häpna! Garaget är direkt anslutet till villan så man behöver inte ens gå ut för att komma in. 👍🏻👍🏻👍🏻

   Svara

    Nä fyfan vilket lyxliv du lever!!! 😉

    Svara

    Wow! The car ride ended so luxury! 😆

    Svara

     Ofc! Hur kan man inte parkera luxurious?! Det hade ju varit en skam!!

     😄

     Svara

    Lyx, lyx, lyx…

    Svara

    Jaja, lugna ner dig nu. Så har jag också PLUS automatiska garageportar så jag slipper gå ut ur bilen! Sooo luxury!

    Svara

   Finns flera hus precis runt knutet. Inget privat alls!

   Svara

   Behöver inte ens vara en friliggande villa, finns en del radhus/parhus/kedjehus som också har egen infart med garage på tomten.

   Svara

    Jo men jag tror inte Bella menar infart så som du menar, hon menar ju egen infart så som en egen liten väg in till huset gissar jag.

    Svara

     Haha, ändå roligt att hon anser det som en skrytfaktor. Jag bor utanför Umeå och när vid sökte hus undvek vi aktivt hus med långa, egna infarter pga ville inte behöva köpa traktor för skottning. Vi har inte heller så sugna på att behöva starta dagen extra tidigt för att skotta massor om det kräksnöat under natten.

     Svara

     Jaha du menar en sådan där lång grusväg? Det hade villan jag växte upp i också, den villan är i dagsläget värderad till typ 4 miljoner. Hon försöker alltså säga att hon har en stor tomt. Har ju typ alla hus på landet.

     Svara

      Hoppas hon nu anställer en ”Head of ogräs” och får spons på Round-up alt Ogräsättika – lär behövas, ”Head of lövblåsning” och spons på någon käck lövblås, förresten sug hade jag mer rekommenderat annars irrar skiten bara runt, och en ”Head of snöskottning” och en rolig maskin till det. Eller är tanken att stackars Hayley ska få fullt upp under de barnlediga veckor med?

      Svara

  Kan man inte modernisera kyrkklockorna och böneutropen? En app som de som vill höra dem kan skaffa? Då kan man höra dem tom när man sitter på toa om man vill. Problem solved 🙂

  (Vill påpeka bara att för mig får både klockor och rop höras i verkliga livet).

  Svara

   Finns redan. Men mycket vill ha mer.

   Svara

    Fungerar det inte lika bra? Då kan man ju även bestämma från vilken kyrka eller moské man vill höra ”ljudet” från.

    Svara

  Jag skulle önska att debatten om religionsfrihet oftare kunde fokusera på den andra sidan av frihetsbegreppet, nämligen rätten att vara fri från religion. Du har rätt till din tro och din religion och jag har rätt att slippa den. Kyrkklockor, röda dagar som härstammar från något religiöst osv har vi vant oss vid och det har tappat sin religiösa betydelse för många, och jag tycker att det ska stanna där. Det är en rest från den Svenska historien. Men jag vill inte införa fler religiösa inslag. Hellre att vi fortsätter på den inslagna vägen med att göra religion till något privat. Att religion ska få påverka skola och undervisning är ett steg i fel riktning t.ex, med separata badtider och annat…

  Svara

   Håller med. Jag är döpt men har gått ur Svenska kyrkan. Blir irriterad varje gång jag får reklam/”information” från kyrkan ändå. Har även bott i ett muslimskt land och blivit väckt av böneutrop i gryningen. Pittoreskt och exotiskt första veckan, sedan mest beklämmande och irriterande. Finns såklart värre exempel på när religion tränger sig på människor men poängen är att det hör till alla religioner att tvinga sig på människor men samhället ska inte uppmuntra eller ens tillåta det tycker jag.

   Svara

    Oj, har ALDRIG fått nån info från kyrkan och jag har ändå inte gått ur Svenska kyrkan.

    Svara

  Helt sjukt jämföra kyrkklockor med det islamiska budskapet från böneutrop!
  Integrationen har ju redan havererat på alla plan, varför ska vi puscha för ännu mer religion när det inte klingar ihop med våra värderingar i detta land öht??

  Svara

   ….alla plan? Really.

   Svara

  Är Jocke vän med sina bröder igen? De blev ju ovänner å det grövsta, men har de försonats och finns i varandras liv igen eller??

  Svara

   Jag tror att de är på vänskaplig fot igen.. men hur nära är frågan? Jocke har ju slutat prata om familjen direkt och allt umgänge sker väl utanför kameran nu. Klokt med tanke på att det kändes som att Bröderna ville börja umgås igen (då framför kameran) för att få igång sin Youtube…

   Svara

  Jag tror minsann att CamCam har skaffat sig ett excelark likt Bella. Avsluta ett inlägg med att slänga in en random eldfackla i form av religion, feminism, politik eller föräldraskap. Sen vänta på kommentarsstormen (som handlar om allt annat än inlägget i fråga).

  Börjar bli lite tradigt faktiskt. Jag är här för att läsa bloggbevakning, inte random hetsig debatt.

  Svara

  Dum, ogenomtänkt jämförelse.

  Svara

  Fan vad synd jag tycker om er svenskar (är själv rysk/fransk om det spelar roll) som ska behöva anpassa er till alla dessa minoritetsgrupper hela tiden för att inte bli sedda som rasister. Det är ju helt sjukt.
  Har massa vänner som är invandrare som jag själv, men vi har har självklart anpassat oss till hundra procent. Den här andra klicken som vägrar skaka hand och vill ha böneutrop och kvinnor och män separerade i skolor klarar jag inte ens av att diskutera. Dessa personer vill ha alla privilegier som Sverige har att erbjuda men vill inte gå efter reglerna, det är helt sjukt. Ett sånt beteende ska inte belönas, och jag tycker inte att man är rasist om man säger att nej, detta funkar helt enkelt inte i Europa. Vet inte ens vad jag vill komma fram till förutom att debatten är sorglig.

  Svara

   Reagerar du på samma sätt om en man vill skala hand med dig och du inte vill? Har inte du din rätt över din egna kropp att inte vilja skaka hand? Dom som vill varsegod men tänk om man inte vill?

   Svara

    Hah skaka

    Svara

    Herregud. Ska vi göra det här till en sån debatt? Det har inget med rätten över sin egna kropp att göra. Man skakar hand i Sverige när man hälsar på en potentiell arbetsgivare/mäklare/någon halvt okänd..blabla. Det är liksom inget sexuellt (hur får ni ens till det till något sexuellt? Vadå kan ni inte kontrollera er om ni får röra en manshand? Fattar ingenting.)
    jag tycker man tar seden dit man kommer. Det är massa grejer som kulturellt funkar olika för mig och då har jag rötter i Frankrike och Ryssland, nära, men det skiljer sig ändå, men inte ska jag kräva att det svenska samhället anpassar sig till mig när jag är den som kräver privilegier utav dom! Vi ska vara tacksamma som har fått komma hit och lever superbra liv jämfört med i våra hemländer, man anpassar sig och thats it. Varför är det så himla svårt????

    Svara

    Och Sverige har anpassat sig så jävla mycket till folk som på sfi ville ha kvinnor för sig och män för sig, kvinnliga lärare för kvinnor va manliga, studieTRÄNING, arbetsTRÄNING sedan möjligtvis lätt arbete. Och du kan inte skaka en jävla hand för du vill inte?????? Men dom vill ju ge dig ett helt jävla liv och du hackar upp dig på en jävla handskakning. Vilket otacksamhet, jag tycker ännu mer synd om Sverige och svenskar nu alltså. Åk till Ryssland och försök detsamma.

    Svara

     Jag lägger hellre min hand på hjärtat och säger hej. Usch med handskakning. Under hösten går till och med vårdcentraler ut med att man inte bör skaka hand för att hindra bakterier från influensa att spridas. Gå o lägg hatet på vårdcentralen

     Svara

  Fy vad illa till mods jag blir av all islamfobi som breder ut sig över landet..

  Först och främst, att kyrkklockor är ’harmoniska’ är subjektivt.
  Böneutrop har samma funktion och innebörd som en kyrkklocka, det kallas till bön. Varför ska inte deras tro och traditioner ha någon plats i Sverige för? Varför ska de censureras och förtryckas?
  Varför ska vi behöva bli en diktaturliknande stat genom att förbjuda ord?
  Varför ska de kristnas kultur och tro värderas högre? Religionsfrihet innebär att all religion skall behandlas lika,
  Men ni verkar tycka att muslimer ska särbehandlas, det däremot strider mot våran grundlag.

  Det är ingen frihet i yttrandefrihet om man måste anpassa sig efter alla andras åsikter.
  Man blir inte påtvingad en religon bara för att man hör en bön, att bli tvingad medlemsskap är att bli påtvingad.

  Svara

   Att skrika Allahu akbar fem gånger om
   dagen ur en högtalare och en dinglande söt kyrkoklocka nån gång i veckan är inte samma sak. Och till din fråga om varför en religion ska värderas högre, har du glömt att vi bor i Sverige? Det är från början ett kristet land, därav att det kristna ska värderas högre vilket det inte gör för det är ”rasistiskt”. Det är som att jag ska komma till Saudiarabien och kräva kyrkor överallt och ljud från dessa och sen undra varför kristendomen inte värderas lika högt. Vi kan inte göra plats för att folk ska utöva sin religion i hela samhället, då kommer vi plötsligt ha stängt på fredagar och lördagar istället och ta rast varje gång det är dags för bön, separera män och kvinnor och byta våra minishorts till slöjor o niqaber. O jag är inte ens svensk, men jag är fan mot allt detta.

   Svara

    Tycker att det är läskigt hur främlingsfientliga många är. Att folk är så rädda för det okända och tror att det kommer förstöra Sverige. Sanningen är att vi lever i en mer och mer globaliserad värld vilket betyder att fler länder kommer bli mångkulturella. Det kommer inte bli så extremt att det inte finns plats för flera religioner, kulturer och andra personers traditioner.

    Jag bor i USA vilket är en ”melting pot” så för mig är denna debatten helt sjuk, och det är sorgligt hur ignoranta många är. Istället för att kämpa så himla hårt mot någon annans kultur, lägg energin på att lära känna (t ex) muslimer så att ni kan förstå att det inte är något hemskt som kommer förstöra era liv.

    Svara

     Det handlar inte om främlingsfientlighet.
     Det finns inget land i världen per capita som tagit emot så mycket flyktingar som Sverige. Så oförskämt!

     Till skillnad från USA är Sverige sekulärt. Det är den stora skillnaden mellan våra länder. Vi vill slippa bli påprackade sånt vi inte tror på men till skillnad från många andra länder i världen är det ändå tillåtet att tro på vem och vad man vill.

     För de flesta i vårt land. Även vi som är med i Kyrkan tycker att Bibeln är en sagobok och att religion är hjärntvätt.

     Svara

      USA är ett sekulärt land. Folk här blir inte påtvingade andras tro så jag förstår faktiskt inte vad du vill ha sagt med din kommentar. Mitt tips är: res och lär känna andra kulturer än bara lilla Sverige – världen är stor!

      Debatten i detta kommentarsfältet handlar dessutom inte om att Sverige tar emot för många flyktingar, det handlar om att folk inte vill höra böneutrop utan bara vill höra ljud från en ”dinglande söt kyrkklocka”. Bara sådana kommentarer visar hur ignoranta och främlingsfientliga många är här.

      Svara

    ”har du glömt att vi bor i Sverige? Det är från början ett kristet land”

    Om man inte kan räkna och samtidigt blundar för en stor del av vår historia så kanske man kan säga att du har rätt.

    Svara

     Det är i alla fall inte muslimt, så långt du än räknar.

     Svara

      Nä, vem har pratat något om islam? Inte jag och inte heller puckot till Anonym som tror att Sverige ”är från början ett kristet land, därav att det kristna ska värderas högre”

      Svara

    ”Det är som att jag ska komma till Saudiarabien och kräva kyrkor överallt”

    Nej det är inte samma sak eftersom där finns det int religionsfrihet. Samma sak vore om Sverige avskaffade den delen i vår grundlag. Mänskliga rättigheter överlag är inget som värderas högt i Saudiarabien. Är väl inte så konstigt att ett sådant land inte skulle tillåta att människor utövar sin religion?

    Svara

   De förtrycks inte..

   Men sånt här hör inte hemma att ljuda högt i vårt sekulariserade samhälle. Snarare blir de som vill slippa propagandan i dessa kvarter där det ljuder förtryckta. Många har fått fly våld och död i islams namn, de har rätt att slippa.

   Allah är störst. Allah är störst.

   Jag vittnar att det finns ingen gud (som är värd tillbedjan) utom Allah.

   Jag vittnar att Muhammed är Allahs sändebud.

   Kom till bön. Kom till bön.

   Kom till framgång. Kom till framgång

   Allah är störst. Allah är störst.

   Det finns ingen gud utom Allah.

   Svara

  Ebbas uttalande är 👌 JA till religionsfrihet innebär också att man ska kunna säga NEJ till att få en muslimsk bön utgapad i örat. Kyrkklockor som ringer när någon gifter sig, döps eller ska begravas är INTE samma sak. Däremot tycker jag heller inte att det är rimligt med kyrkklockor som slår för att visa tiden eller så flera gånger om dagen.

  Svara

  Jag har svårt för delar av Islam. Mina vänner som är muslimer bär inte slöja, dricker alkohol och äter griskött. Tror jag är vän med dem för de sätter sitt liv och sina egna värderingar med sunt förnuft före en uppdiktad historia. Både kristendomen och Islam handlar historiskt om makt.

  Jag kommer börja respektera religionen när länder med majoritet muslimer uppfyller dessa villkor:
  -Lika rättigheter för kvinnor och män. Kvinnorna ägs inte av mannen. Män ska kunna bli dömda när de misshandlar eller våldtar sina fruar.
  -Stoppa förföljelse av homosexuella, och det mest grundläggande, låter dem få leva
  -Värderar varje människa efter ens handlingar. Få olika domar på grund av kön, eller vilken familj man kommer ifrån är inte logiskt eller rättvist.
  -Visar föredöme och behandlar minoriteter med respekt och på lika villkor. Rasismen måste bort.

  Svara

   🙌🏻👏🏻👏🏻👏🏻

   Svara

   Då är inte sina vänner muslimer som går emot islam. De går emot Allah subhanao wa tala så varför kalla sig muslim. De majoriteten av de lärda är överens om att ber man onte de 5 obligatoriska bönerna är man inte muslim. Så hoppas dina vänner sluta smutsa ner vår fina religion med alkohol.

   Då har du inte läst på, de saker du nämner är inte accepterat i sharia. Om din man förtrycker dig har du rätt att skilja dig, om det är misshandel eller psykisk misshandel. Kinnor och män är lika mycket värda, däremot har vi olika rättigheter och skyldigheter anpassade till våra kön. Men det ha vi ju i sverige med, som ex en mamma har automatiskt egen vårdnad över ett barn när det föds.

   Däremot är de flesta länder med muslimsk befolkning i majoritet de värsta länderna i världen. Till och med vi muslimer avskyr dessa system pga att det ger en fel bild av vad islam egentligen är.

   Svara

    Fast muslimska länder som har sharialagar praktiserar islam som det är tänkt, hur kan det då komma sig att många muslimer ogillar sådana länder?

    Svara

     Tyvärr blir det så när man försöker försvara de dåliga sidorna av en religion med argument där logiken inte går ihop.

     Lika rätt för kvinnor och män, det tycker varenda vettig människa på denna jord.

     Svara

     Finns inget land med endast sharialagar

     Svara

      Undvik frågan du.

      Svara

       Ge mig ett land som exempl som går efter sharia lagar

       Svara

    Vad bra att du är bildad. Då kan du upplysa vad straffet för apostasi är för muslimer enligt hadithsamlingarna.
    Sen vet jag att detta är ett ämne som orsakat mycket våld mellan muslimer, trots att enligt koranen ska inte muslimer kriga mot varandra. Dubbelmoral.

    Sen gillar jag mina vänner, skulle de följa koranen skulle svärd vina över mitt huvud i egenskap av otroende. Snacka om rasism. Men bibeln är inte så mycket bättre, så jag kommer inte försvara vad som står däri. Varken bibeln eller koranen skulle vara tillåten att ge ut enligt svensk lag om de kom ut idag på grund av rasism, homofobi och annan idioti.

    Nej, mer kärlek och sunt förnuft än hat och rasism.

    Om ditt bästa argument är det om vårdnaden (som dessutom är felaktigt, par som är gifta får båda vårdnaden). Så tycker jag du ska försöka se helheten hur orättvis religionen är.

    Svara

     Rasism är förbjudet i islam. Och nej vi får leva sida vid sida med icke muslimer. Du har fått lite fel info om att vi får gå runt o döda. Du måste läsa historiken av den aya eller sura du hänvisar till. Det finns så mycket bakgrund till meningar folk plockar ut från koranen.

     Självklart är kvinnan o mannen lika mycket värd. Men vi är fortfarande olika varandra och är anpassade till olika saker. Om jag är 1.65 och du är 1.75, och vi får en låda att stå på för att se över ett staket. Då vill du alltså att vi ska ha exakt likadan lådor att stå på eftersom du vill ha det jämställt och lika mellan könen. Islam däremot ger kvinnan en låda som är 10 cm högre än mannens så hon kommer upp i samma nivå istället. Oavsett om de tilldelas olika lådor så kommer de upp i samma nivå och på så sätt behandlas de rättvist men på olika sätt.

     Svara

      Du lever tyvärr i förnekelse. Ganska uppenbart att rasism, kvinnokränkningar och homofobi förekommer. Du har ingen källa.

      Ta Saudi exempelvis, all religionsutövning utöver Isalm är förbjudet, kvinnor står under manligt förmyndarskap, öppet homosexuella handlingar betraktas som ett brott, kvinnor och män som vistas tillsammans kan uppmanas att visa intyg på att de är äkta makar.
      Källa: Utrikesdepartementet.
      https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/saudiarabien/reseinformation/ambassadens-reseinformation/lokala-lagar-och-sedv%C3%A4njor/

      Och svaret på frågan hade du inte heller, straffet för apostasi är döden enligt de stora muslimska grupperna. Så förstår att du inte är lika modig som mina vänner som vågar avstå de hemska delarna.

      Såhär blir det när du kommer med felaktiga påståenden och försvarar kränkningar av mänskliga rättigheter.
      Och de könsroller du beskriver låter verkligen sexistiskt så du bevisar verkligen min poäng utan att ens inse detta.

      Svara

       Fast du kan ju inte ta saudi som exempel haha det är ju det värsta landet som sunni muslimer är emot. Så roligt att det är saudi som människor ger som enda exempel och det är beviset på att du inte har kunskap.
       Titta inte på vad ett land gör, sök dig till koran, föreläsningar av mufti menk eller nouman ali khan och olika hemsider så hittar du det korrekta islam.

       Modiga? Dom kallar sig fortfarande muslimer fast de är ateister, de är hyckleri. Dina vänner är hycklare. Väljer alkohol som är en av de droger som orsakar mest död och proble framför sin tro.

       Jag håller med om att många ”muslimer” svartmålar islam, exempelvis dina vänner, med deras beteende. Men det har med kultur och göra. Jag håller mig helst till svenska konvertiter då jag har svårt för vissa beteenden i andra kulturer ibland.

       Läs på istället. Jag lever som muslimsk kvinna och jag är inte förtryckt och jag behandlas mer värdefullt nu än innan jag konverterade. Så fråga de muslimer som följer islam om de är förtryckta istället för att skapa en lögn av det du tror pågår.

       Svara

  Har tre iranska gamla kollegor; två som kom på 90-talet å en som kom hit för att plugga för 10 år sen. Det tycker Sverige är helt galet som tillåter detta. De två äldre flydde på nittiotalet. De va emot den konservativa islam som spreds över landet. Utveckligen stannade av, kvinnor tvingades täcka sig och tvingades in i hemmen. Vet ni att Iran såg ut som Sverige på 70-talet? Kvinnor behövde inte täcka sig, utveckligen gick framåt. Men sä kom den ”nya” islam å tog över. Det är inte rätt väg att gå.? Ser inget positivt eller någon nytta i detta.

  Svara

   Jag tror de flesta av oss ”invandrare” som inte går hemma o lever på bidrag tycker detsamma. Vi har anpassat oss och far lika illa av allt som sker här som ni gör, dock känner man verkligen en stor empati för vad riktiga svenskar får se sitt land gå igenom pga andra som inte respekterar det.

   Svara

    Tyvärr är du inte ensam. Känner flera invandrare som säger likadant.

    Svara

   Vadå ”tillåter”? Det är Religionsfrihet i Sverige. Utvecklingen hade inte gått framåt heller om man förbjöd folk att praktisera sin religion. Dessutom, ”Anonym” så finns det praktiserande muslimer som går upp på morgonen för att ta sig till arbetet varje dag, såna fördomar.

   Svara

  Jobbigt när ens familj är dum i huvudet. Själv överväger jag att säga upp kontakten med min bror pga att han röstar SD.

  Svara

  Jag betackar mig från pådyvlande av religion! Håll den för er själva!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.