Ben Mitkus motarbetad av Youtube och nätverk

HÄR hittar ni Bens video i sin helhet och längst ner i inlägget hittar ni en video som har kortare klipp från den, men läs det här inlägget först för att förstå den.

Ben Mitkus berättar i senaste video att en person – som vid tidpunkten var anställd på ett Youtubenätverk – manuellt gått in och gulmarkerat Bens videos för att förhindra att de ”trendar”, blir rekommenderade och tjänar pengar till sin fulla potential.
Enligt Ben så har han förlorat ungefär 90% av intäkterna på dessa videos.
Att det var en person på ett nätverk – ett nätverk som Ben INTE tillhörde –  som gjort detta fick han reda på när han kontaktade Youtube, som inget kunde göra förutom att grönmarkera videorna för att ge dem fullständiga rättigheter när han hörde av sig.

När Ben hörde av sig till personen på nätverket som gjort detta så menade han på att ”det var hans jobb att göra sånt här” och att han gulmarkerade hans videos då de innehöll en massa svordomar som inte är lämpliga för barn.
Ben satte sig då och censurerade ut varenda fult ord ur sin nästa video för att se om detta stämde, men bara någon minut efter att Ben laddat upp sin video så gulmarkeradesden ändå. Personen som gjort detta hade således inte ens tittat på videon utan verkade helt enkelt ha bestämt sig för att gulmarkera alla Bens videos.
Jag kan inte riktigt se vad anledningen till detta skulle vara förutom att förstöra för Ben, och eftersom Ben inte tillhör det nätverk personen arbetade på så har han ingen som helst anledning att överhuvudtaget gå in och göra någonting alls på hans videos.

Jag arbetade själv som Content Manager på Youtube i samma system som den här personen och jag VET exakt hur mycket makt man har där inne i systemet.
Jag hade kunnat ta ner varenda video med över 1 miljard views om jag hade velat. Ett litet pekfingarklick så är en video borta.
Jag arbetade med upphovsrättsliga frågor och plockade ner en och annan video och kunde både gulmarkera videos och ge strikes. En strike är när man brutit mot någon regel på Youtube – exempelvis mot copyrightregler eller communityregler gällande nakenhet mm – och får du tre stycken strikes så tas ditt konto bort utan möjlighet att kunna återskapas.
Även en och två strikes leder till restriktioner på ditt konto som i högsta grad påverkar vad du kan göra med ditt konto, och i sin video berättar Ben att han fått en strike för att han brutit mot regeln gällande nakenhet.
Han skojade om att han sprang naken på Max med blurrade filmrutor, men egentligen hade han kalsonger på sig, vilket man kunde se i klippet. Men videon togs alltså ner och han fick en strike för detta samt att hans kanal svartlistades.
Ben tror även att det kan ha att göra med att han drog sig ur sin artistkanal och att Youtube nu ser honom som smuts.

Han erkänner själv att en annan anledning till att han svartlistades – och kanske även fick en strike –  på Youtube förmodligen är för att han skrev otrevligheter i sina mail till dem när han inte fick svar angående omvandlingen av hans kanal, men att det nu till en del ska ha löst sig. Hans strike är numera borttagen men hur statusen är på svartlistning av hans kanal är fortfarande oklart.

Jag har varit i kontakt med det utpekade nätverket som menar att det Ben berättar inte kan vara sant då deras anställda inte har tillgång till hans videos eftersom han inte tillhör dem. Således kan han inte ha gulmarkerat dem även om han hade velat.
Eftersom jag inte jobbade med content på det sättet så är jag osäker på hur det fungerar, men jag vet att jag hade fullständiga rättigheter på allt material på Youtube, medan exempelvis United Screens var begränsade i vad de kunde göra i systemet och hörde av sig till mig för att få hjälp med att ”claima” upphovsrätten på sina videos.

Jag har alltså ingen aning om vem som talar sanning här, det jag vet är att det GÅR att göra det Ben påstår i sin video – jag vet bara inte om den här personen på nätverket KUNDE göra det eller om nätverket helt sonika nekar till vad deras fd. anställde gjort eftersom jag inte längre har tillgång till systemet för att själv kontrollera saken?

Tycker ni förresten att inlägg med lite mer ”teknisk” info om exempelvis Youtube och hur det funkar är intressant eller har ni nickat till flera gånger under tiden ni tragglat er igenom texten?

50 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Orkar inte engagera mig i detta men det kan ju bero på att jag inte vet vem Ben Mitkus är och varför jag ska bry mig om hans intäkter. Just youtube känner jag mig för gammal för ändå med mina 35 år.

  Svara

  Nej, det är intressant 🙂

  Svara

  Intressant inlägg trots att det enda jag någonsin kollat på YouTube är musikvideos och Vänner-bloopers! Gärna mer!

  Svara

   Oj, jag lever typ på Youtube. Finns jättemånga gamla svenska serier (nostalgi ❤️), filmer, tv program, dokumentärer… Finns det inte på netflix hittar jag det på Youtube haha

   Svara

    Snälla tipsa en massa bra! 😍

    Svara

     Inom vad? Serier? Dokumentärer?

     Svara

     Sista ”dokumentären” jag såg var ”My 9/11 : Video from the streets of Manhattan.”. Är ingen dokumentär, utan en kille som filmade från gatan. Var intressant att se hur människor reagerade som stod på gatan, vad de pratade om och vilken info de fick. Man ser ju oftast annars bara dokumentärer med fokus på tornen, här var det som en vlogg mitt i allt. Hemskt, men intressant

     Svara

      Tack!!

      Svara

     Tre kronor, Svensson svensson, Rena rama Rolf, En fyra för tre, Pappas flicka, Full frys, En ängels tålamod osv.
     Finns massor av Kalla fakta och Uppdrag granskning avsnitt, även gamla avsnitt som inte finns på play längre. Finns jättemycket svenska filmer, sök på svenska filmer bara

     Svara

      C/o segemyhr, Heja björn

      Svara

  Orkade inte ens skumma det här inlägget. Ingen aning om människan.

  Svara

  Med tanke på hur mycket naket Therese Lindgren visar i sin Youtube kanal så borde denåkt för länge sedan.

  Svara

  Ja mera fakta om Youtube!

  Svara

  Är ointresserad av grabben men ÄLSKAR att du ger oss inblick och viss kunskap om Youtube (och tidigare Spotify)!
  Så gärna bakgrundsinformation när det behövs/finns. ❤️

  Svara

  Jag vill gärna läsa mer teknisk info! Det behöver inte bara vara kring just Youtube utan alla sociala medier är intressanta tycker jag 🙂

  Svara

  Skulle man vara en fluga i taket och se hennes åmande och läppteater framför eldstaden, iklädd endast ett par av dessa otroligt knullabla, ihåligt mönstrade flatteredtofflor och volym ala Dolly Parton i håret som sträcker sig halva vägen upp till loftet… I handen ett glas guldkula, i andra handen en annan kula.. .

  Frank Sinatra på full volym.

  ” I’ve got youuu uuunder myy skiiiiin ”

  Mmmmmmmmm…..

  När släpper Löwengrip ett detox-glidmedel?
  ”För en frääsch känsla efter en hård helg”.

  Svara

   Har ni inga gränser för vad ni väljer att hitta på om en annan människa?

   Svara

   Du verkar vara en väldigt osympatisk männska Nida

   Svara

  Nej detta är jag inte intresserad av.

  Svara

  Jag är för gammal för Youtube-kids som Ben.
  Fan. Är ju inte sååå gammal egentligen?! Eller jo iofs mitt kusinbarn är 12 och han har stenkoll på varenda kändis på tuben.

  Svara

   Hur gammal är du? Ben är ju typ 24 och inte speciellt liten, och många av de större på youtube är ju runt 30, så det är inga kids direkt

   Svara

    Men de verkar vara kids och de kommunicerar till kids. Som universitetsutbildad med kontorsjobb framstår deras liv som en ytlig jävla cirkus. Känner mig inte ett dugg lockad. Gillar dock Lisette Alfredsson!

    Svara

  Tycker det är intressant att veta mer om hur Youtube fungerar, även om jag inte är så intresserad av svenska Youtubekändisar.

  Svara

  Tycker det är så intressant att få veta hur det fungerar med youtube då jag själv håller på med det! 🙂 Så gärna mer sånt!

  Svara

  Mer youtube och mindre Bella 😄

  Svara

   Mindre Ben och mer Bella!

   Svara

    Mer Bella går nog inte…

    Svara

  Jätte intressant faktiskt

  Svara

  Mycket intressant! Jag kollar mest på amerikanska youtubers och många nämner ofta ”demonetization”. Antar att detta är samma sak, eller är jag ute och cyklar? Aldrig helt förstått vad det är nämligen.

  Svara

  Jag tycker sånt här är intressant, men jag kollar sällan på Youtubers, känner mig för gammal. Egentligen hände det igår för första gången någonsin, under inskrivningen på universitetet. Där är tjejer som just tagit examen från gymnasiet och nu ska läsa samma program som jag. 😭 De bara ååååh har du bott i usa jag har inte ens varit till Finland och jag vill bara krama dem och säga att livet är underbart och världen är stor. Att de ska lyssna på magen alltid göra det de känner att de vill göra. Och så står de där bredvid mig med samma nervösa glans i sina ögon som jag har och vi står ändå, plötsligt, på samma väg oavsett vad vi gjort innan.

  Svara

   Blir nyfiken, ni som tror att ni är för gamla, vad är eran syn på youtube? Vad har ni för bild av innehållet på youtube? 🙂

   Svara

    Ja, det är lite som att säga ”jag är för gammal för tv”…
    Gillar man mat rekommenderar jag Binging with Babish för roliga matlagningsvideos. Gillar man yoga är det yoga med Adriane som gälller 🙂 Sen finns ju typ allt mellan det och typ ALLT!

    Svara

    Jag pratar om Youtubers, typ vad heter hon, Therese med ångest, Sekelius etc. Men slukar annars massor av videor och dylikt, men inte just av videovloggare i sig.

    Svara

     hmm, det där var ju inget svar på frågorna du fick 🤔 Therese och sekelius är ju två helt olika personer, Therese är över 30 medans Thomas är runt 20. Dock tycker jag själv det är intressant att följa människor som både är yngre och äldre än mig, man lär sig mycket av det 🙂

     Svara

   Varför känner du dig för gammal för youtube? Många av de lite större och seriösare på youtubersarna är ju runt 25-35 och är man i den åldern kan man känna igen sig väldigt mycket 🙂 då kan jag snarare känna att bloggar och influensers på instagram är mycket mer omogna och ytliga.

   Svara

   Det finns allt och alla åldrar på Youtube! Du väljer själv!! Bästa som hänt mänskligheten. ❤

   Svara

    Jag håller med! Utbudet är så himla stort inom alla genrer. Känns som om en del tror att det bara är influencers och vloggar, men det är ju bara en liten del av youtube

    Svara

    Förutom att det är så lätt att fastna och man har sen spenderat alldeles för mycket tid.

    Svara

    Jamen exakt! Har inte tittat på tv på sju veckor, bara youtube. Och jag fyller snart 50

    Svara

  Mer av detta! 👍🏻

  Svara

  Camcam! Visste inte att du hållt på med sånt. Har du någonsin sett större tapp i följare hos någon än hur det ser ut hos Laura Lee just nu? https://socialblade.com/youtube/user/laura88lee

  Svara

  Jag tycker att det är intressant eftersom att jag kollar väldigt mycket på youtube 🙂 men förstår att det inte är intressant för dem som inte gör det. Men då kan man ju bara hoppa över inlägget. Jag hoppar ibland över inlägg som handlar om bloggare jag har noll koll på.

  Svara

  För mig är detta ointressant
  vad är det för ”nätverk” du skriver om?

  Svara

  Kul med Youtube info! 😁 Gärna mer, men i så fall mer grundläggande och mer bakgrund också eftersom det här är helt nytt för – antar jag – många. När jag läste det här inlägget, tänkte jag mest: vad betyder det att göra den gul? Vad är det för nätverk och vad gör dom? 🤔

  Svara

  Jätteintressant och lärorikt.

  /stofil

  Svara

  För mig är det definitivt intressant att få veta hur det går till bakom kulisserna!

  Svara

  Gäsp! Kunde inte bry mig mindre..

  Svara

  Superintressant! Hade gärna sett att du skrev mer konkret om vad det innebär att bli gulmarkerad, HUR man förlorar intäkter på det osv. 🙂

  Svara

  Ja mer sånt här!

  Svara

  Mycket intressant.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.