Är det JLC sysslar med integritetskränkande?

Killarna i JLC försöker sig på en egen variant av ”Får vi följa med?” med Filip och Fredrik och börjar förfölja okända människor med sin husbil för att ta reda på vart de ska och om de är på väg hem så följer de efter dem hela vägen dit för att försöka bli inbjudna hos dem.
De verkar inte alls se problemet med detta eller ett mannen jag censurerat i bilden här ovan verkar högst obekväm med hela tilltaget. De försöker först få med honom och käka frukost och när han tackar nej till det så försöker de bjuda in sig själva hos honom och trots att han säger nej flera gånger så fortsätter de.
Det som skiljer dessa killar från exempelvis Filip och Fredrik eller andra program där personer deltar utan att tidigare fått frågan är att de alltid i efterhand får godkänna om klippen får användas. Träningsbloggaren Terese Alvén hamnade mitt i inspelningen av det amerikanska programmet ”The Amazing Race” 2009 och berättade HÄR om hur det gick till. Hon fick alltså godkänna sin medverkan i efterhand, någonting jag är tveksam till om dessa påträngande män sett till.

Det här kan kanske verka harmlöst vid en första anblick, precis som den här historien med ”Plane Bae” och den kvinna som dokumenterades på ett flygplan utan deras vetskap, där kvinnan utsattes för både trakasserier och rasism utöver kränkningen att ha fotograferats och fått sina privata konversationer utlagda på nätet.
Tänk om någon av personerna de följer efter i klippet här ovan lever under hot, har utsatts för ett övergrepp tidigare eller på något sätt redan är otrygg i sin vardag? Tänk då att bli förföljd av en okänd husbil i flera mil som följer dig hela vägen till ditt hem?

Än värre är alla kids i deras kommentarsfält som hejar på dem och vars högsta dröm förmodligen är att själva bli förföljda av killarna i JLC. Några stycken kritiserar det och kallar det creepy och obehagligt, men ni kan ju gissa om dessa kommentarer har fler tummar upp eller fler tummar ner?

I skrivande stund har videon 42 000 tummar upp och 192 tummar ner.
Det säger en hel del.

Hur ska vi få barn och ungdomar att respektera andra människors integritet när deras ”förebilder” sysslar med sådant här?

Tack för tips!

70 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  När jag läste rubriken(?) till klippet, trodde jag de enbart skulle följa en bil till en stad och i den staden hitta på något. Alternativ att de bara skulle köra runt hela tiden. MEN att de följde efter bilen i stort sett hem till personen i frågan var upprörande.

  Bra koncept, men de behöver inte ta det så långt att man ”tvingar” sig på.

  Svara

   OT
   Läser blondinbellas blogg ibland via Feedly och i de flesta samarbetstexterna är författaren ”simon”😂

   Svara

    Ricky skrev ju Fokis blogg framgångsrikt i flera år 🙂

    Svara

    Ånej, pinsamt! Men inte så förvånande. Om man är snäll så kan man ju tänka sig att Bella skriver texterna, Simon korrar dem och postar dem.

    Svara

   Håller med dig!

   Svara

  Hade någon följt mig på det där sättet hade jag ringt polisen!

  Svara

  Nej, det är inte integritetskränkande.
  Försök inte skapa animositet mot JLC nu, för de är fan de enda ”influencers” som fortfarande är värda namnet!

  Svara

   Det är självklart integritetskränkande! Personerna de filmar har inte godkänt att medverka i deras filmer, inte velat delta i deras ”pranks” och är heller inte offentliga personer överhuvudtaget. Om du på allvar tycker det här ok så behöver du på allvar fundera över dina värderingar och din moral. Hade de gjort detta mot mig hade jag ringt polisen, alternativ smällt till dem och GLADELIGEN tagit mitt straff. Får se hur kul de tycker det är då…

   Svara

   Beteendet är stört och de bör lägga ner sin verksamhet…finns det inga gränser alls längre?
   Pengakåta människor!

   Svara

   Fast vissa saker de gjort kanske de skulle tänkt efter en extra gång innan. Nu vet vi inte vad som händer bakom kameran, men att säkerställa att personen i frågan vill vara med på youtube osv kanske är lämpligt. Den ”äldre” mannen i första klippet verkar ju vara obekväm med att de bara dyker upp och frågar en massa. Varför inte bara åka därifrån vid första ”nej” och hitta på något i den staden, som de faktiskt nämner i början att de ska göra.

   Svara

    Precis, de går ju inte ens på känsla eller läser av situationen. De bara fortsätter trots att mannen är obekväm.

    Svara

   Jo detta är integritetskränkande och kan vara en jävligt jobbig upplevelse för de utsatta. Jag hade mått extremt dåligt av att någon gjorde såhär mot mig.

   Svara

   Stalking är ok för dig?

   Svara

   Du vet aldrig vad personen du gör det mot bör med sig. Vissa kanske tycker det är jätteroligt. Jag hade blivit orolig om jag insåg att någon följde efter mig. Har ett jobb som innebär att jag ibland mottar tex dödshot och jag hade ju genast antagit att personen i bilen bakom vill mig illa. Förutom att man inte kör upp en kamera i okända människors ansikten oavsett.

   Svara

   Jättekul när de gör så mot fel person och blir skjutna/knivskurna/misshandlade. Haha vad roligt liksom 🙄

   Svara

  Ungjävlar

  Svara

   +100

   Svara

  Tycker detta ändå är ett okej och småkul koncept, även om jag absolut får en tankeställare kring någon blir rädd av att bli förföljd.
  Där dom däremot ”fjärrstyr 90-åring” klarade jag inte av att se. Det var ju trakasserier av kvinnor på stan, ser inget kul prank i det alls.

  Svara

   Kanske kul för dig som tittar, men handlar ju om att det är riktigt otrevligt för dem som blir utsatta. Och man ser ju tydligt att en man blir obekväm och ändå fortsätter de. De läser inte av situationen ens eller bryr sig hur personen mår.

   Svara

   Förklara gärna exakt hur det är ett ”okej och småkul” koncept? Och för vem är det ”kul”? Dig som tittare antar jag? Vilket få får mig att undra varför din lilla underhållning ska gå före hur obekväma och förföljda icke-offentliga personer känner sig?

   Svara

   Du klarade inte av att se det men tycker att det var trakasserier? Det var väldigt långt ifrån trakasserier av kvinnor på stan..

   Svara

  Skulle någon trakassera mig på det sättet skulle jag hota med polisanmälan om man kunde se mitt ansikte eller höra att det var min röst. #otrevlig
  (Bäst att ta upp mobilen och kontra-filma så det inte blir ord mot ord)

  Svara

  Hade följt efter mig hem och inte respekterat att jag tackat nej till en inbjudan hade de fått en rak höger och sen hade jag skickat hunden på dem. Alltså ett nej är ett nej oavsett situation!

  Svara

   För övrigt helt sjukt påhitt!

   Svara

  https://www.bbc.com/news/technology-45328965 – ”Contraception app advert banned by UK regulator”
  BBC artikel on Natural Cycles!!

  Svara

  fast då gör dom ju precis som tv bolagen? tv bolagen utsätter ju människorna lika mycket, för att sen i efterhand fråga om dom får ta med dom i sin serie?

  Svara

   Nej. Min väns sambo var med i Filip och Fredriks ”får vi följa med”. De förklarade konceptet tydligt för honom innan de ”följde efter” honom som vi fick se i teve.

   Svara

    ja nu när du säger det.. dom frågar ju faktiskt personen om dom får följa efter innan dom gör det. men det kan endå vara ganska integritets kränkande att få en kamera uppkörd i ansiktet o bara börja intervjua folk (som sker i många sammanhang) för att sedan i efterhand fråga om dom får ta med det på film. men men det får man väl ta..

    Svara

   Skillnaden skrev du själv, de ber deltagarna att godkänna i efterhand. Stor fet skillnad.

   Svara

    Anonym 09.34 skrev inte att Filip & Fredrik frågade i efterhand. De förklarade konceptet och sedan följde de efter honom, det betyder att de frågade i förhand om det är okej att filma.

    Svara

    men det är just det, godkänna i EFTERHAND. även om det är mycket bättre än att inte gå godkänna alls.

    Svara

     Du förstår förhoppningsvis att man inte är tvungen till att godkänna sin medverkan, även om godkännandet ska ske i efterhand.

     Svara

      ja självklart. men det kan ju fortfarande vara intrigitestskränkade att få en kamera uppkörd i ansiktet oavsett om man har möjlighet att inte godkänna om det ska sändas eller inte.

      Svara

      Bara för att man får möjlighet att godkänna sin medverkan i efterhand så gör det inte upplevelsen ogjord! Det enda positiva med att godkänna i efterhand är att man slipper vara med på youtube. Själva händelsen har man kvar i minnet oavsett.

      Svara

    Filip & Fredriks koncept var ju helt annat. De åkte till en plats, hittade en person där och följde med personen efter de ställt frågan.

    Svara

  Fyfan! Jag hade tyckt det var riktigt obehagligt. Jag är väldigt rädd och ångestfull som person, detta hade troligen gjort att jag sjukskrivit mig från jobbet, undvikit gå och handla osv.

  Jag jobbar skift, och en kväll när jag promenerade hem från jobbet (tar ca 30 min) så var det en bil som ”förföljde” mig delar av vägen. Det var inte mycket folk i farten, klockan var strax efter 22, och när bilen kom närmare saktade den in och tutade flera gånger. Sedan körde den iväg och kom strax tillbaka igen och gjorde samma sak. 4-5 gånger upprepades detta. Vägen jag tar till-från jobbet är en lång raksträcka längs huvudgatan/trottoar i mitt samhälle så det var ju lätt för dem att följa mig…

  Detta var riktigt obehagligt, och trots att ingenting hände så blir man ju bara mer och mer rädd med tanke på hur mycket idioter det är i farten.

  Svara

   Om något sånt händer igen, har du någon du kan ringa till som du är trygg med och som kan larma 112 om något händer? 🙂 Jag tycker det kan vara obehagligt att gå hem själv på kvällen/natten och det kan vara tryggt att veta att jag t.ex. alltid kan ringa upp mamma eller en kompis på vägen hem. 🙂

   Svara

  Men varför tvinga på oskyldiga oönskad publicitet? Ska jag inte få kunna åka och handla längre utan att riskera att bli filmad till youtube eller fotograferad till snapchat för någon annans underhållnings skull?

  Och vem ska bestämma gränserna? Är det ok att filma griniga Ove men inte utvecklingsstörde Bengt? Eller Eva i psykos? Eller är dom oxå okej att använda i syfte att få följare i den så kallade humorns namn?

  Jag ser detta som ytterligare ett bevis på att mänskligheten inte är redo för friheten med internet. Med denna frihet kommer också ett ansvar, men finns det någon som ens vet vad order betyder längre?

  Svara

  Men fy vad sjukt. Oavsett om man får godkänna medverkan i efterhand eller inte så är det ju en riktigt otrevlig upplevelse. En sån här sak hade förstört mitt mående totalt för dagen och antagligen längre än så. Man behandlar inte människor på detta sättet. Finns säkert folk som kanske tyckt det är en rolig grej och som kan skratta bort det i efterhand men alla reagerar inte så och det borde räcka för att inse att det är en dålig idé.

  Svara

  Har många gånger tänkt tanken att följa en bil och se vart man hamnar . Men är nog inte så kul att vara den personen som blir förföljd och sedan filmad .

  Svara

   Nej, av egen erfarenhet är det otroligt obehagligt, så gör snälla inte det. Men tanken är kul, det håller jag med dig om!

   Svara

   Ja det har jag också tänkt! Det skulle kunna gå att göra utan creepyvarning, följa med till samma stad räcker för det är ju faktiskt inget konstigt om två bilister har ärende till samma stad, men inte följa med hela vägen hem till någon.

   Svara

  Haha hade det varit usa hade de väl kunna bli skjutna. Verkar idiotiskt

  Svara

   kan ju iof hända i Sverige med om man förföljer fel person

   Svara

   Ja, för något år sedan var det ju en kille i USA någonstans som faktiskt blev skjuten till döds av mannen som bodde i huset, för att mannen kände sig hotad och tänkte försvara sig.

   Killen och andra sidan, han hade kört upp på fel uppfart, han skulle plocka upp ett par vänner för en resa..

   Svara

  Jag skulle bli jätte rädd och säkert få en hjärtattack, eller iallafall bli stressad. Att bli förföljd kan aldrig vara trevligt..

  Svara

  Gillar JLC, reagerade lite på att människorna kanske inte ville vara med på film men i övrigt ett roligt koncept. Med små justeringar så skulle det kunna bli riktigt bra.

  Svara

   Ibland har de gått riktigt över gränsen, men har då oxå fått kritik… Men förhoppningsvis lär det sig av det!

   Svara

  Kommer Margaux bli vår nästa Löwengrip?
  ”Har bestämt mig för att ha ett par klackar på kontoret OM jag skulle vilja svida om till det inför något speciellt möte eller så. Det känns ju hur lyxigt som helst det här med kontoret och att kunna bestämma själv över sånt här. GOALS!”
  Jag ger det 1år innan hon sitter med anställda på kontoret för fix, kläder och smink.

  Svara

   Vill inte vara sån men vi är många som har olika skor på jobbet/kontoret för möten eller för jobbsyften. Alltså bara ett par skor ger inte automatiskt en hel garderob.

   Svara

  JLC?
  Bara jag som inte har en susning?

  Svara

   Nej, jag har aldrig hört talas om JLC. TLC däremot! Jag är nog för ”gammal”.

   Svara

    Västkusttrio av instagramers och youtubers. Tycker C är den enda av dem som kan va lite rolig ibland. J tycker jag verkligen bara är jobbig och inget kul nånstans.

    Svara

   JLC står för deras namn. Tex Lucas. Minns inte vad dom andra två heter. Carl och Johnny? Hehe.

   Svara

  Smart av den röda bilen att finta bort dom. Det första man skulle tänka på är väl bilkapare och liknande. Obehagligt när man inte vet vad dom vill.

  Svara

   Jag tror att dom räknade med att dessa som var yngre skulle känna igen dem. Men är det inte lite riskabelt att uppföra sig sådär i trafiken ?

   Svara

  Vidrigt beteende!

  Svara

  Blev förföljd av ett gäng killar i en bil när jag var 15 och körde moppe i ca en timme, tills jag kom fram dit jag skulle. Då hade jag ändå försökt skaka av dom flera gånger. Tycker fortfarande att det är obehagligt och håller koll på bilar omkring mig när jag kör bil idag, över 10 år senare. Så jag vägrade att kolla på videon, blev bara irriterad.

  Svara

  Svara

  Vissa personer i vissa videor censurerar de ju. Jag har utgått ifrån att de alltid frågar alla i efterhand, och censurerar de som säger nej.
  Dom är ju bra på det de gör! Har svårt att tro att de skulle äventyra det genom att klanta sig med sånt här.

  Svara

   Oavsett så kan det vara väldigt jobbigt för vissa att bli förföljda. Jag skulle inte tycka att det var mindre jobbigt att bli förföljd bara för att jag blir censurerad sen. Jag har en idiot till ex, vet inte vad han är kapabel till, bara att en bil saktar in bakom mig när jag är ute och går ger mig kalla kårar. Man vet aldrig vad någon bär med sig. Är det så svårt att inte göra humor av att utsätta andra flr eventuellt jobbiga situationer?

   Svara

   Oavsett om man censurerar eller frågar i efterhand så har de utsatt människorna för något som kan upplevas som extremt obehagligt och jobbigt. Det handlar inte endast att något ska publiceras på youtube, det handlar om hur människan mår och känner när det inträffar! Man kan inte bete sig hur som helst mot någon och skylla på att man censurerar eller frågar om det är ok i eterhand.

   Svara

  Sjukt påhitt, men allt för publicitet…

  Svara

  Jag blev förföljd och utsatt för ett övergrepp för ett antal år sen och haft mycket svårt att komma över det. Jag jobbar på och försöker leva mitt liv som vanligt, men vissa situationer är jobbiga t ex gå hem på kvällen själv. Även om man ”vet” att det mycket sällan händer något.

  Om jag skulle bli utsatt för detta som dessa killar gör finns risken att jag skulle bli retraumatiserad och tvingas gå igenom rehabilitering igen, och det tar lång tid. Det är min ohälsa och mitt trauma, jag tar ansvar för det. Det är inte någon som råkar gå bakom mig på kvällens fel att jag tycker det är obehagligt, och som sagt så jobbar jag på det. Men det är väldigt trist då att se att de här killarna göra detta tanklöst som ”en kul grej” och bli hyllade för det. Tänker också på personer som har skyddad identitet/blivit stalkade/hoppat av kriminalitet/har missbruksproblem.

  Visst får man skämta, men man kan väl ha lite fingertoppskänsla och förståelse för att människor har olika erfarenheter. Ett sådant här skämt kan gå så fel.

  Svara

  Fast rent historiskt med JLC brukar man få se när de frågar om de är okej att de har med det i sin video. Typ i slutet på vissa prank videos osv. De kan ju inte ha med varje gång när de frågar.

  Svara

   Fast det förändrar ju ingenting att de frågar i efterhand. De har redan stalkat och betett sig olämpligt.

   Svara

  Tycker instinktivt det låter oerhört obehagligt men det beror nog till stor del på egna erfarenheter av att bli förföljd/jagad av ett gäng killar samt råkat ut för övergrepp vid ett annat tillfälle. Har fortfarande problem att inte bli stört paranoid när jag är utomhus, och blir rädd och får för mig att just att män följer efter. Ibland går jag med en sten eller något vasst i fickan, för att känna mig lite tryggare. Hade tre män faktiskt förföljt mig som ett prank vet jag inte vad det fått för konsekvenser. Förstår ju att inte alla har sådan problematik, men många har ju dessvärre obehagliga upplevelser av att bli förföljda eller stalkade eller kanske helt enkelt har paranoida drag, de har ju ingen aning om vem de följer efter eller hur den personen kan reagera.

  Svara

  Kul idé men inte mer än så. Känslan av att bli förföljd är ju bland det obehagligaste som finns. Sen ska man mitt i förvirringen och rädslan bli filmad och visas på Youtube dessutom. Som sagt, gillar idén med att inte veta var man hamnar men det borde gå utan att få folk att må dåligt!

  Svara

  Så jävla obehagligt att dom filmar hela vägen fram till folks hus och sen bara direkt ut med kameran. Hade jag upptäckt att jag blev förföljd att jag inte vågat stanna, och definitivt inte vågat köra hem. Hade dom filmat och lagt ut mig på youtube dessutom utan mitt tillstånd (vilket dom ändå inte hade fått) så hade jag anmält dom allihopa. Nä fy fan för sånt här.

  Svara

  Fast hur vet ni att personerna i filmerna inte har godkänt?
  Håller dock med att det hade vart sjukt obehagligt att bli förföljd och ett misslyckat koncept, men i vanliga fall brukar dom cencurera personer så konstigt om dom inte gjort det nu trots personerna inte har godkänt

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.