Gabriella Joss utsattes för kränkning hos gynekologen

En kvinna kommer ut och ropar upp mitt namn, presenterar sig som gynekolog och sedan går vi in i ett rum där vi pratar lite och jag lägger mig ner och bräsar. Helt plötsligt kommer det in två män i rummet (OCH JAG LIGGER DÄR) varav en av dom är en patient och den andra är läkare. Gynekologen börjar småprata med dom samtidigt som hon låter mig ligga kvar. Jag blir chockad men eftersom att gynekologen inte bryr sig så försöker jag slappna av och tänka att det kanske inte är så farligt ändå. Under tiden som hon sedan pillar där nere på mig och berättar hur det ser ut så börjar en av männen (patienten) stirra och le mot mig och jag bara ligger där och fattar ingenting. Från ingenstans börjar gynekologen prata om att jag har jättebra balans där nere och sen ROPAR HON PÅ MÄNNEN och ber den manliga läkaren att lukta på mig där nere. Allt går så fort att jag knappt hinner reagera. Kommer bara ihåg “Daniel, du måste komma hit och lukta”. Han gör det och sen säger han “Helt fantastiskt bra” och ler stort mot mig. Den andra mannen (patienten) står en bit bort och ser JÄTTEglad ut. Jag gapar stort och ser huuuuur chockad ut som helst och då säger den den kvinnliga gynekologen. “Se så, det är inget att skämmas för, det är ju bara till din fördel”.//GabJoss

Jag har själv aldrig varit med om att en gynekolog gjort ett sniffprov på min hallongrotta – vad jag vet i alla fall – men att ta med sig en annan, MANLIG patient in i rummet där en kvinna ligger för en gynekologisk undersökning, som är relativt utlämnande i sig där man ligger benen i vädret måste väl vara snudd på tjänstefel.
När ni skrev om det här inlägget i kommentarerna så handlade de mest om själva luktandet och hade tänkt skriva ett lite humoristiskt inlägg om att ”man får hoppas att gynekologen inte är rökare – de har oftast ett försämrat luktsinne – för då riskerar man på ett okej på sitt underliv över om det skulle ha utvecklat en egen – både – flora och fauna, men efter att ha läst Gabriellas inlägg så ändrade jag mig.

Får det gå till så här? Gabriella skriver att hon och Fjordor kontaktade ansvariga på vårdcentralen men jag skulle vilja veta om det fick någon konsekvens. 
Är det förresten någon som vet hur lång tid efter en sådan här sak inträffat som man kan göra en anmälan?
Jag förstår att gynekologer kanske blir lite avtrubbade i sin syn på kön eftersom de ser dem dagarna i ända men SÅ jäkla avtrubbad får man inte bli!
Och det händer inte bara hos gynekologen, utan avtrubbade yrkesutövare finns överallt som gör kränkande saker i sin brist på förståelse och empati.
Jag hade en bekant som drabbades av cancer för några år sedan och när han var så pass sjuk att han behövde få pallitativ vård i hemmet – alltså vård i livets slutskede – så ville försäkringskassan att han skulle be sin läkare om ett intyg på när han i runda svängar förväntades dö för att se om han kvalificerades för den typen av vård.
Har ni hört något så sjukt?
Kanske behövs sådana intyg, men att be den dödssjuke patienten fixa fram det är ett tecken på GRAV empatistörning i mina ögon!

Jag hoppas GabJossan kollar upp sina möjligheter att anmäla i efterhand – om så bara för sin egen skull! 

165 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Anmäl till IVO direkt!

  Svara

   Jag vet fan inte ens vad jag ska skriva. ärligt. Jag förstår hennes chock, jag hade säkert också frusit fast, men hade detta varit JAG….. kan inte ens beskriva hur hårt jag hade stämt dessa människor. ATT TA IN EN MANLIG PATIENT SOM TITTAR PÅ ENS NAKNA UNDERLIV?!?! Förlåt men folk idag får fängelse för att hacka någons nakenbilder, detta är så sjukt – så fel – så stört – så kränkande – så ord kan inte ens förklara. Snälla snälla tjejer hos gynekologer, vi måste LOVA varandra att säga ifrån när läkare går över gränsen!!! Självklart är detta inte normalt.

   Svara

   Anmäl för annars blir kanske andra drabbade. Fattar inte att hon inte anmält??

   Svara

    Eller hur, det här är fan ett övergrepp! Blev förbannad när jag läste om det.

    Svara

  Kräkning? 🙈🤮

  Svara

  Ja alltså jag hoppas att det är ett missförstånd att mannen som kom in var patient, för om han var det är det ett extremt allvarligt brott mot sekretessen. Ingen annan än vårdpersonal (och ev dina egna anhöriga om du vill det) får såklart vara med i rummet när du undersöks. Låter extremt märkligt, och ett allvarligt fel som hon definitivt borde ivo-anmäla.

  Svara

   Undrar mest hur hon är säker på att han var just patient. Kan ju varit två läkare då läkare på vårdcentraler oftast är privatklädda, och även vanligt att de har underläkare/läkarassistenter med sig. (Försvarar absolut inte att de ens kom in i rummet.)

   Svara

    Läkare på vårdcentraler och sjukhus ska ALLTID ha läkarrock ovanpå sina privatkläder.

    Svara

     Oftast får de inte ens ha privata kläder.

     Svara

     1. Inom vården får ALDRIG privata kläder användas.
     2. Det ska vara korta ärmar dvs läkarrock får absolut inte användas vid patient kontakt.

     Tyvärr så använder ändå många, framförallt läkare både privata kläder och läkarrock för att det är status. Men det är inte okej

     Svara

   Då Umeå är en universitetsstad med läkarutbildning så var det troligtvis en student som gick bredvid personen som kom in på undersökningsrummet. Det är fel gjort av den andre läkaren som kom in som ej frågade om det bar ok att student medföljde. Ang. flinandet så skulle jag tro att ”studenten” kände sig illa tillmods och därför agerade så.
   Angående sniffandet så hör det till, pga att dålig lukt visar på sjukdommstillstånd i underlivet. Men man brukar aldrig säga det högt så patienten hör.
   Hon ska anmäla om hon känner obehag över det inträffade.

   Svara

    Men stoppar man verkligen in huvudet mellan benen på patienten för att sniffa? Tar man inte ett ”prov” som man doftar på?

    Svara

     Man sitter mellan patientens ben för att komma nära underlivet. Så ja man känner då om det luktar illa. Man sitter så pass nära för att kunna se det man ska. Visst kan man ta ett prov på en spatel och lukta. Men man gör det inte, vad skulle du själv tycka om man gjorde så? Det mest etiska är att man känner efter om det luktar illa utan att patienten ens märker det.

     Svara

      Okej, men om man då känner doften på långt håll så finns det alltså ingen anledning alls att göra så som Gabriella beskriver, att han ”luktar” på henne. Eller jag tolkar det som att han kommer närmre hennes kön än den som sitter på pallen.
      Och om man inte känner doften på håll, så hade jag föredragit att de tagit ett prov och doftat på, inte kommit närmre med näsan.

      Svara

       Exakt, man brukar aldrig säga det högt så att patienten hör. Är det så att hon känt obehag (som hon beskrivit) ska hon anmäla.
       Har personerna agerat så som det beskrivs ska det anmälas. Sådant beteende får ej förekomma vid gyn. undersökning.
       Dessutom ska man som undersökande (ex. läkare) alltid ha med sig en till person, tex en undersköterska pga att man ej ska bli utsatt för sexuella anklagelser.

       Svara

  Bara att anmäla. En läkare/gynekolog ska fråga innnan om det är ok att någon annan kommer in i rummet. Det får dessutom anses vara en särskilt utsatt situation när man är hos gynekologen.

  I andra länder hade hon kunnat stämma dem.

  Svara

   Ja självklart!!!! Anmäl!!

   Svara

  Kan det kanske varit en läkarstudent? Känns helt orimligt att de skulle tillåta patienter i samma rum. Fy så hemskt, hoppas hon anmäler och att det får konsekvenser.

  Svara

   Min första tanke också. Fortfarande åt helvete fel att inte fråga först, men att en manlig patient kommer in?! Vad skulle en manlig patient göra där? Men även om det skulle vara en läkarstudent så har de ju uppenbarligen inte informerar Gabriella om något, förjävligt!

   Svara

   Men då ska man fråga om hen får komma in först, inte okey annars.

   Svara

    Självklart håller jag med att de skulle frågat om lov först oavsett om det var en läkarstudent eller två läkare. Om det var en patient skulle de inte ens frågat, det hade varit helt fel oavsett.

    Svara

   Fast läkarstudenter är väl inte på vårdcentraler? De får väl bara göra AT på universitetssjukhus?

   Svara

    Studenter är överallt, AT har även ett primärvårdsblock

    Svara

    Nej de får självklart också vara på Vårdcentral

    Svara

    Läkarstudenter har ju praktik under sin 5,5 år innan at-tjänsten

    Svara

  Ska definitivt anmälas till IVO 🤬

  Svara

  Är det bara jag som får känslan av att det är en påhittad historia? Det låter ju FÖR absurt?! Förekommer ens detta i vården? Hur kan hon inte ha skylt sig per automatik om hon ser att två män kommer in? Det är väl ens första spontana tanke?

  Svara

   Har varit med om att läkarstudenter kommer in utan att jag tillfrågats om det är ok, i alla möjliga läkarbesök och vårdcentraler.

   Svara

    Läkarstudenter är mer ”okej” än i detta fall en helt annan patient. Förövrigt undrar jag vad en manlig patient är och virrar på en kvinnlig gynekologavdelning? 🤔

    Svara

     Varför* inte vad

     Svara

     Fortfarande inte tillåtet om man inte blivit tillfrågad.

     Svara

    Såklart ska man bli frågad innan, blev frågad det på ett vanligt samtal. Hyfs helt enkelt.

    Svara

   Jag tror inte heller på den, som du skrev, för absurd

   Svara

   Håller inte med dig om det här med att skyla sig. Vad exakt skulle hon skyla sig med? Hos läkaren är man rätt medgörlig och går med på det mesta eftersom man uppfostrats till att tro att läkare är ofelbara gudar. Man är dessutom i en utsatt situation och kan låsa sig både fysiskt och psykiskt.

   Men det här med doftandet låter lite för absurt. Senast jag var hos gyn frågade läkaren mig inför varje grej hon skulle göra om det var okej, om det gjorde ont och hur jag kände mig. Har träffat en endaste gyn som varit lite brysk med instrumenten och i tonen och hon var typ 900 år gammal och tyckte jag var töntig som var orolig för en grej. Att någon av alla jag träffat skulle sniffa mig mellan benen och sen bjuda in en kollega till doftmingel låter bara för sjukt. Meeen folk är ju också vansinniga så what do I know.

   Svara

   Samma här! (Hon hade säkert bloggtorka eller något)
   1. Hur vet hon att den andra är patient?
   2. Man skylar sig per automatik om någon kommer in i rummet.
   3. Lukta? Really? Kom igen nu…
   4. Vad skulle en MANLIG patient göra hos gynokologen?! 🤔

   Allting låter så påhittat och absurt!

   Svara

    Skyler sig? Har du legat i en gynstol någon gång? Hur tänker du att hon skulle ha skylt sig? Och med vad?

    Svara

     Jag hade då varit kvick upp ur stolen och sen hade jag garanterat rivit ner draperiet, gardinerna, skyddspapperet medan jag på klingande nordnorskt dialektmål hade bett herrskapet att sticka och brinna. Inte en chans att jag tolererat en sån behandling. Fan jag blir mörkrädd om sånt förekommer på en gynavdelning😈

     Svara

      Tuffing

      Svara

      Vill verkligen se dig kvickt rusa upp ur gynstolen med ett speculum eller ultraljudsstav mellan benen 😂😂

      Svara

   Tycker att det är sorgligt att ens fundera på att det skulle vara ett påhitt bara för att det låter för absurt. Så typiskt att bli ifrågasatt när en berättar om ett övergrepp! Varför tror ni att så många låter bli att anmäla sexuella övergrepp? Jo, på grund av sådana här reaktioner!

   Svara

    Håller helt med. Även om hon nu på något högst märkligt sätt skulle ha hittat på historien så det precis såna här spekulationer som bidrar till att upprätthålla patriarkatet där kvinnan ALLTID misstros när hon berättar om övergrepp hon varit med om. Så även om DU inte tror på henne- gå inte och sprid några rykten om att det säkert är falskt, håll det för dig själv. För du har ingen aning, du var inte där.

    Svara

    När jag var 13 år och precis kommit i puberteten och fått bröst var jag på många ryggundersökningar, och fick alltid ta av mig naken på överkroppen och böja mig fram (vanligt vid skoliostest). Den manliga läkaren vinkade in en ung, utländsk manlig student och sa ”såhär ser en svensk flicka i tonåren ut” – UTAN att ha frågat, för han ansåg väl att jag var ett barn. Vissa läkare bryr sig helt enkelt inte om känslor av rädsla, skam och chock som kan uppstå i dessa situationer för de ser det bara som ett jobb, men de anar heller inte vilka sjuka spår det kan sätta.

    Svara

     Åh vad jag relaterar, har skolios så var på mycket ryggundersöknignar på Huddinge sjukhus när jag var mellan 12-18 år. Under undersökningarna hände det flera gånger att jag stod i bar överkropp och dörren slängdes upp av andra läkare så att folk i korridoren utanför kunde se. Ingen knackade innan och ingen bad om ursäkt för det heller

     Svara

      Fyy så respektlöst mot dig!

      Svara

   Läs på lite om vad authority bias är. Alltså att vi människor har blivit lärda från tidig ålder att respektera och lyda auktoriteter. Är inte konstigt alls utifrån det perspektivet, och helt förståeligt när man är i en så utsatt position. Jag har själv varit i liknande situation där jag i efterhand har ifrågasatt mig själv varför jag tillät något sådant men när man väl är där i situationen så är det inte så enkelt.

   Svara

   Tror också den är påhittad. Dessutom har hon berättat om den förut för flera år sedan. Varför är den aktuell igen?

   Svara

    För att hon skulle ta cellprov, var väldigt nervös inför det och berättade om hur hon blev så rädd för att gå till gynekologen. Varför skulle hon hitta på?

    Svara

    Varför skulle den vara påhittad när allt pekar mot att den inte är det? Så fruktansvärt att beskylla henne för att ljuga. Fy fan.

    Svara

   När jag skulle ”operera bort” cellförändringar och får lokalbedövning gick brandlarmet igång medan jag hade benen upp i vädret bredandes. Jag frågade om vi skulle bege oss ut från sjukhuset men då sa dom att vi väntar och ser ifall någon väktare kommer in och säger åt oss att utrymma. Då tänkte jag inte fan kan nån bara storma in nu när jag sitter här med murran i vädret!!

   Svara

   Mm hon ljuger. Hade det här hänt på riktigt så hade hon aldrig skrivit om det utan anmält direkt om hon mått så dåligt. Så bara för att provocera. idiot för det är tillräckligt för andra tjejer att gå till gyn över huvuddtaget så verkligen jättebra att hon som influencer gör dt ännu jobbigare genom att få det att låta som att män kan komma in hur som helst och gå ner och sniffa tjejer i fiffin. Fy fan för henne!!

   Svara

  Kan det här vara riktigt? Att en läkare kallar på en kollega i vissa fall förekommer ju, men att någon kommer in oanmäld under en gynekologisk undersökning framstår som högst osannolikt och dessutom i sällskap men en patient (i det här fallet en manlig sådan).

  Svara

  Jag ifrågasätter om det verkligen har hänt.

  Svara

   a-c….nåt liknande har hänt mig.

   Svara

   Oavsett om det har hänt eller inte säger man väl ändå ifrån på plats eller åtminstone anmäler?
   Varför skriva ut på en blogg…?

   Svara

    Likväl som våldtäktsoffer inte alltid ropar på hjälp eller går hem efteråt och duschar bort bevis, så kanske Gabriella blev så chockad att hon inte kom sig för att säga ifrån direkt. En handlar inte alltid rationellt i hemska situationer. Att skriva om det kan vara en form av bearbetning.

    Svara

  Alltså det där ser jag som ett övergrepp, vidrigt!!!

  Svara

  Vill också tillägga att det bloggare skriver på sina bloggar är alltid sanning! För det är ju inte som så att dom tjänar pengar på att folk klickar sig in där och kommenterar.

  Svara

  vad i hela jävla helvete!!! anmäl alla det här ska upp t ytan o 2 gynekologer ska sparkas NU!

  Svara

  Det känns extremt osannolikt att det är fråga om något annat än en läkarstudent. Hur som helst är det såklart ingen trevlig historia.

  Svara

  Eftersom luktprovet inte ens handlade om ett andra utlåtande ifall något skulle vara fel så hade jag nog uppfattat det som sexuella trakasserier.

  Svara

   Låter förfärligt. Tänker mig det är en läkarstudent som kommit in – allt annat känns otänkbart men det får ju utredningen utvisa. De obehagliga leendena kan vara en osäker läkarstudent som försökt vara ”avslappnad” fast han själv var nervös/kände sig illa till mods.
   Det här med lukta är dock yttttterst märkligt.
   Och oavsett läkarstudent eller ej så släpper man givetvis inte in utan att först fråga om lov. Jäkligt anmälda ska de iaf bli.

   Svara

  Hur hade du tänkt att FK skulle göra en bedömning av vilken ersättning/förmån som är aktuell utan läkarintyg? I många fall kontaktar man läkaren när personer är svårt sjuka, men läkaren glömmer fortfarande skicka intyg. Det är väldigt sällan man kan betala någon förmån utan intyget.

  Det handlar inte om empatistörning utan krav som ställs i lag.

  Svara

   Såklart man måste ha intyg. Men kan du inte se det sjuka i att fråga en person om ett intyg på när hen kan tänkas dö?

   Svara

   Då skulle ni på F-kassan kunna ha som rutin i de här speciella fallen att fråga efter behandlande läkare och sedan be hen inkomma med ett intyg utan att det ska gå via pat eller ens de anhöriga.

   Ja det är möjligt och lagligt att göra så. Och tycker ni inte lagen är tydlig nog för det, verka för att få den uppskärpt så att ni kan agera utifrån det.

   Svara

    Och som svar på din fråga.

    Kontakta läkaren en gång till. Eller två. Eller tre. Inte pat.

    Svara

     Det var precis vad jag skrev. Men att ”kontakta läkaren” är inte något man gör lätt. De hör aldrig av sig, svarar aldrig i telefon och till slut måste man berätta för personen varför pengarna dröjer. Är man svårt sjuk har man ofta kontaktsköterskor som kan förmedla snabbare kontakt med läkare.

     Det är oklart vilken förmån camilla beskriver att hennes vän haft problem med. Men om läkaren aldrig hör av sig eller går att nå måste man kontakta personen.

     Svara

      Och hur förklarar du ”när personen förväntades dö”? För jag har varit med om lika idiotiska handläggare, och inte konstigt när fsk sköts som ett telemarketing-bolag.

      Svara

       Kan det handla om närståendepenning? Då har man bara 100 dagar som utgår till anhöriga när man är riktigt allvarligt sjuk.

       Ibland är det svårt att förklara varför vissa uppgifter behövs utifrån lag. Jag vet inte vilken förmån det rör sig om nu heller. Dessutom har jag inte jobbat på Fk på ett tag.. Man glömmer. 🙂

       Svara

      Min behandlande läkare fick jaga handläggaren i två månader och hon hörde aldrig av sig tillbaka, tills hon beslutade att skicka mig till en kvacksalvare som skuldbelade mig för dom traumanan jag hade varit med om och som gett mig kronisk ptsd. ”Jag vill inte ha dina intyg, Skicka dom till någon som är intresserad”.

      -utförsäkrad-

      Svara

       Jag är otroligt ledsen för hur du blivit bemött. 🙁

       Jag kan inte tala för alla men jag och mina kollegor gjorde verkligen så mycket extra för de försäkrade. Man jobbade över för att göra utbetalningar i tid jämt. Men till slut orkar man inte längre, när ingen någonsin är nöjd. Trots att man knappt tar negativa beslut. Det var nog den största anledningen till att jag slutade.

       Svara

        Jag menade inte att anklaga dig🌷 Min poäng va mer att många läkare vill hjälpa och tillgodose f-kassan med det dom vill ha, och man ska inte anklaga läkare för problem med sjukförsäkring. Så klart dom är svåra att få tag på, dom jobbar med folks liv. Jag har oftast haft tur med f-kassan, tills jag fick mina riktiga diagnoser. Som att dom förstod då att den här människan orkar inte kämpa. Jag har kronisk/komplex ptsd med depersonalisering och dissosiativa inslag. Jag orkade inte, och när jag blev utförsäkrad och fick komma till soc och fick socialbidrag av en handläggare som är så empatisk, förstående och ser till människans bästa så har jag kunnat göra sånna framsteg så det är helt galet. Inga hotbrev, krav och skräcksamtal. Nu är det tillit, traumabehandling, och extra pengar till saker jag söker till för att jag sköter mig så bra och det ska belönas. Jag vill bli frisk och min kraft ska läggas där, inte på att bli misstrodd och försöka övertyga någon om att ett livslångt våld är skadligt för psyket. Så jag är nöjd idag, men det tog 6 månader från att dom bröt ned det jag hade byggt upp under 1 år.

        Jag har ett råd till människor, känn er inte beroende av och fast vid f-kassan. Det är fucked up att bli utförsäkrad. Men det finns alltid någon som hjälper er❤️ Och får man avslag, om ni orkar, överklaga! Där är det läkare som har mycket högre kompetens än vid första steget. Jag orkade inte, men jag hoppas ni gör det. Lycka till!

        Och visa tacksamhet för dom goda handläggarna. Glöm inte det. ☀️

        Svara

   Jag håller på att utbilda mig till farmaceut, och jag har också extremt hårda regler att förhålla mig till, men vissa saker som är lagstadgat kan man helt enkelt inte följa. Jag måste också kontakta exempelvis en läkare om läkaren skrivit fel på ett recept jag ska expediera, men man får helt enkelt bedöma situationen och agera efter den om man inte får tag i förskrivaren. Man har sina lagar att följa och sen har man även de etiska reglerna att följa.

   Svara

  Jag blir förvånad över att en del tror hon ljuger, brukar hon ljuga? (Jag vet inte vem hon är). Jag läser och förfasas!! Helt fruktansvärt!!!
  Dock tror jag inte att det var en patient som kom in utan en student av något slag.

  Läkaren ska självklart anmälas! Hon gjorde alla fel som bara är möjliga att göra som vårdpersonal!

  Svara

   Ja hon kryddar en del

   Svara

   Jag tappade tyvärr en stor del av tilltron till henne när hon flertalet gångar försökte komma hem till sin (tidigare) kompis pojkvän när han var ensam (tjejen och barnet var på skidsemester). Hon ringde även upp honom vid ett tillfälle, när hon var ute och drack, medan han var ensam hemma; då frågade hon ifall ”han var sugen” på henne. WTF. Tur att allt spelades in av pojkvännen.

   När det kom fram nekade hon dock allting och påstod att ”allt bara var på skämt” och att hennes tjejkompis ”endast ville ha nya följare”.

   Helt sjuk historia egentligen nu när jag reflekterar 😂 Sjukt att Fjodor var totalt iskall och litade blint på att det ”bara var ett skämt”

   Svara

    Inte iskall utan han ringde ju upp denna pojkvän o skällde ut HONOM 😂

    Svara

    Låter som standard fyllebeteende.

    Svara

   Jag tror att händelsen är sann, att gynekologen kanske lät 2 andra vistas i rummet men det va ju inte en patient. Hon var säkert extremt obekväm och hade egentligen inte accepterat det men blev stel. Luktdelen – njaa tveksam. Kanske bad en av männen kolla men att lukta? Nä hon har definitivt kryddat

   Svara

  Så fruktansvärt vidrigt. Stackars Gabriella. Sånt får ju absolut inte ske. Aldrig är man väl så utsatt och sårbar som i gynstolen med benen i luften och hela härligheten blottad. Jag har aldrig varit med om att blivit behandlad med annat än respekt och på ett professionellt sätt, och jag tycker ändå att det är jobbigt. Så förstår att Gabbi är ärrad och nu drar sig för att gå på gynundersökningar. Hoppas att de anmält och att anmälan togs på allvar.

  Svara

  Låter verkligen sjukt och kanske även osannolikt men jag tror verkligen inte hon ljuger. Varför ljuga inför så många läsare osv?

  Nä väldigt galet detta. Dock hoppas man ju på att det skett nån typ av missförstånd. Alltså att patienten är läkarstudent eller så men även det är märkligt eftersom hon inte tillfrågats om hans närvaro. Plus att lukta….. wtf?

  Svara

  Arbetar på vårdcentral. Ställer mig också frågan, har detta hänt? Att en patient skulle få komma in i samband med en gynundersökning och att läkaren skulle tillåta detta låter ju helt absurt. Det är tillräckligt märkligt att inte informera om att en kollega/student ska komma in för att assistera. Om detta har hänt antar jag att vederbörande chef ser till att det blir konsekvenser.

  Svara

   Att du jobbar på en vårdcentral säger ingenting om andra människors beteenden på en annan avdelning i ett (antagligen) annat län.

   Jag tycker också det låter absurt men min subjektiva syn på vården säger ju ingenting om att det inte skulle kunna ha hänt. Är dessutom så trött på att offret ifrågasätts. Ännu tröttare på de som ifrågasätter varför hon inte skylde sig, vid våldtäkt drabbas 70% av frozen fright och vid Gabs situation, där hon redan ligger blottad och ska känna sig trygg och förväntar professionell behandling vore det väl inte lustigt om hon drabbas av just frozen fright?

   Svara

  Alltså är bm själv och just sniffprov förekommer ju men BARA om det finns misstanke om bakteriell obalans, då tar man också pH test. Aldrig aldrig varit med om att folk får vandra in som om inget hänt när jag gynundersöker el själv är patient i en sån situation. Ska jag ha student med mig frågar jag alltid och ser till att låsa dörrar/ställa upp vikskärmar. I utbildningen lär vi oss alltid att visa största respekt för folks integritet i dessa situationer. Man vet aldrig vem man möter, kanske är nån med erfarenhet av sexuellt våld eller trauma. Då kan minsta miss bli en företroendefråga. Skulle tappa hakan om ngt sånt här hände mig, anmäl är det enda rätta!

  Svara

  Lite känslig kommentar, men: Förutom allt som alla andra reagerat på i kommentarerna, måste jag flika in en sak; efter att jag själv trodde mig ha bakteriell vaginos (som ger illaluktande flytningar) så var jag hos en (manlig) gynekolog, och att kolla lukten är en del av utredningen. Men han borrade inte ner sitt huvud, han tog en spatel och skrapade lite och luktade sen på den! Och var i övrigt superproffessionell. Ingen annan i rummet heller naturligtvis osv.

  Att en läkare man inte valt ska närma sig för att kunna känna lukten direkt från ens underliv är ju helt vidrigt. Och oavsett om man nr 2 var patient eller läkarstudent eller annat så är det så mycket som inte är okej.

  Svara

   Det var det jag tänkte, inte fan tar man näsan mot könet och sniffar, det låter mer logiskt att ta en spatel och sedan lukta på den. Och nog borde de fråga om den andre personen också får ”sniffa”. Herregud, de här människor ska inte arbeta med människor i vården. Ingen respekt alls!

   Svara

  Verkar så sjukt att det inte kan vara sant. Inte för att jag misstror bloggaren. Hoppas att det iaf var andra läkare men även det är en kränkning.

  Svara

   Liknande saker har hänt mig och många andra här. Förstår inte varför många tycker att det låter osannolikt. Jag har säkert 15 gynbesök bakom mig och jag tycker inte alls att det låter osannolikt. Jag har träffat många skumma och respektlösa läkare.

   Svara

  Helt uppenbart påhittat.

  Svara

   Motivera gärna varför du tycker det är uppenbart påhittat?

   Svara

    Kanske för att Gabjossan allt som oftast är med om så mycket konstiga händelser, speciellt när siffrorna börjat dala och bloggtorkan infinner sig 😉

    Svara

   Men kan vi sluta gå efter ”det verkar för osannolikt”? Läser ni inte nyheterna varje dag och inser vad folk är kapabla till? Nu menar jag inte att misstro ska vara ens default inställning, men att man ska tro på offrets berättelse tills motsatsen bevisats. Jag har lärt mig att aldrig bli förvånad över vad folk kan göra.

   När jag var hos en kiropraktor kände jag hans stånd mot min rygg och till och med hur han gned sig mot mig en stund. Ingen jag berättade för trodde på mig och det är säkert någon här som kommer tycka att jag nog inbillade mig.

   Svara

  Till alla bloggare och andra människor som flyger och konsumerar som om det gällde liv eller död:

  … har du inte klimatångest? Får du inte ont i magen av att veta att barn på andra sidan jordklotet råkar illa ut, svälter till döds, på grund av de klimatförändringar som du är med och bidrar i? Jag känner i alla fall ångest varje dag.

  Svara

   Nja jag har inte ångest men gör aktiva val varje dag för att försöka påverka miljön så lite som möjligt. Man gör så gott man kan 🙂

   Svara

   Som svar till dig Bella, nej faktiskt inte alls. Jag bryr mig inte det minsta om folk jag inte känner dör och svälter. Så jag har vare sig ångest eller ont i magen. Jag har fullt upp med att jobba och ta hand om mitt hem och får jag tid över när det är klart så bakar jag eller ser på någon serie.

   Svara

    Vissa människor är egoister till sin läggning. Du låter som en sådan. Jag finner egoister otroligt obehagliga och är rätt säker på att jorden hade varit tusen gånger bättre utan sådana. MEN saken är att klimatet lät påverka både dig och barn om en inte alltför lång framtid 🙂 inte bara klimatet men också de cancerogena ämnen som du/ni/vi bidrar till att släppa ut: allt från avgaser till plaster och stekpannor.

    Svara

     Jag har inga barn och bidrar därmed mer än de flesta till att ej påverka klimatet. Bara rena egoister skaffar barn som i allt de gör sliter på jorden och förstör

     Svara

      Kan slå vad om att Aa har ett par barn som förstör klimatet x10 mer än vad en singel gör med sitt leverne och Thailandsresa

      Svara

      Du låter som en psykopat. Sorry, not sorry.

      Svara

   Utsläppen från flyget står globalt för ca 4-5%. Källa: Naturskyddsföreningen

   Personligen anser jag att det finns många andra områden som kan göra mycket mer för att minska utsläppen innan vi börjar ge Svensson klimatångest över att hen flyger utomlands på semestern…

   Svara

    Varje person ska släppa ut max 2 CO2 ton/år för att hålla oss inom 2 gradersökningen. Det gör du inte om du tar flyget överallt. Och jo vi har ett ansvar. Och ja det är sorgligt att vi inte tar personligt ansvar heller när vi mycket väl är en del i att utnyttja människor i u-länder och deras möjligheter, utnyttjar framtidens civilisation, utnyttjar den biologiska mångfalden, utnyttjar människor i vår närhet genom att indirekt bidra med utsläpp av ämnen som gör sjuka sjukare och friska sjuka.

    Svara

   Du verkar inte så insatt i klimatförändringar och miljöfrågor Bella. Läs på lite. Du behöver inte ha ångest, inte heller andra privatpersoner. De stora skillnaderna kan bara ske på politisk nivå. Om länder/stora företag tar och ser över sina utsläpp osv. Självklart är det toppen att vara en med eten konsument, sopsortera osv. Men det gör väääääldigt liten skillnad i det stora hela. Så toppen om man gör det men inget att ha ångest för om man inte gör.

   Svara

    Det hade dock inte gjort en lika liten skillnad om fler gjorde mer 🙂

    Svara

  Tyvärr så är inte vården perfekt och det förvånar mig inte det minsta om det hon säger stämmer. Men kanske att ”patienten” var en annan läkare och sniffandet gjordes som en del i undersökningen utan att tänka efter först. Oavsett vad så är det ju fel. Själv kan jag knappt göra gynundersökning pga dåliga upplevelser och värdelöst bemötande från vårdpersonal. Ett flertal besök har känts som rena övergrepp och att protestera/anmäla funkar ej pga inget händer eller så tas man inte på allvar. Värst var ändå gången vid konisering som skulle göras i narkos och man fick ligga fastlås i gynstolen medans diverse vårdpersonal sprang ut och in. Läkaren var sen och en stressad sköterska slängde tillsist på en filt. Utlovad narkos skedde ej, stressad läkare dyker tillslut upp och dyker in rätt mellan benen utan nån förvarning och får i panik skrika nej innan sövning sker.. Usch.. Mår fortfarande dåligt över det :s

  Svara

   Skicka ett mail till patientnämnden! Dom går vidare med ärendet åt dig. Du behöver inte kontakta varken läkare eller mottagning själv, all kontakt sker med och via nämnden.

   Min mamma blev illa behandlad av flera sköterskor på akuten och var helt knäckt efteråt. Jag skickade då ett mail till nämnden med vad som hade hänt och hur mamma mådde efteråt. Jag hade inga namn på någon av sköterskorna men ett par månader senare kom ett brev hem där chefen för sjukhuset bad om ursäkt för det inträffade och där både han och sköterskorna fått skriva under.

   Svara

  För det första, vad gör en manlig patient hos en barnmorska?

  För det andra, ja barnmorskor/gynekologer kan ”snifftesta” på dina flytningar.

  Detta låter ju för sjukt för att vara sant, klantigt av personal och absolut inte ett okej beteende, och helt säkert ett missförstånd att det var en annan patient med i rummet.

  Svara

   När man utreder fertilitet så brukar även mannen vara med på gyn.

   Svara

  Låt oss bryta ner detta.

  1. Hur vet Gabjoss att den andra mannen var en patient?
  2. Vad gör en manlig patient på en KVINNO-klinik?
  3. Lukttest görs inte med näsan.
  4. Det görs heller inte utan misstanke om sjukdom eller obalans.
  5. Vad är oddsen att TVÅ läkare är lika oproffessionella och jobbar på samma ställe?

  Nej, något luktar skumt här och det är inte Gabjossans underliv.

  Något kan säkert ha hänt men detta tror jag är oerhört överdrivet. Känns nästan som taktik att ta upp det? Bloggen är väldigt händelselös, hon kanske känner att det är läge att göra en ”blondinbella”?

  Man ska kanske inte glömma heller att hon blivit påkommen med att ljuga om rätt stora grejer som när hon försökte förföra kompisens man innan hon blev gravid med Jolie… Ljudupptagningen som publicerades gick liksom inte att ljuga sig ur.

  Svara

  Ni som anser att det är för sjukt och osannolikt för att vara sant.. hört om läkaren som utförde övergrepp på över femtio barn med föräldrarna i rummet? Sjukt och osannolikt men sant.
  Som patient är man utelämnad och man är i underläge. Man litar på sin läkare. Sluta skamma henne med att hon ljuger och borde ha gjort si eller så. Så jävla lätt att sitta med pekpinnar när man själv inte är den utsatta. Utgå inte heller från att alla utsatta skulle reagera som du skulle ha gjort.

  Svara

   Har man blivit påkommen med att ljuga ihop historier tidigare så är det nog troligt att även detta är det när det verkar så överdrivet

   Svara

    Patienten oavsett vem det är förtjänar alltid att bli trodd mot dessa människor. Hon ljuger inte.

    Svara

    Vad tjänar det dig att berätta för folk att hon ljuger när du inte vet? Bara för att hon har ljugit innan, behöver inte detta vara en lögn. Jag har ljugit i mitt liv, betyder det att allt jag säger är en lögn by default? Jag, som har varit med om liknande situationer som den hon beskriver, ser ingen anledning till att hon skulle ljuga ihop något sådant.

    Svara

   Jag fick som 6-åring uvi, undersökt av manlig läkare. Lämnade urinprov osv men fick även genomgå finger i rumpan för att ”känna på blåsan” minns det en idag, såhär +20år. Jag visste inget om hur undersökning för uvi går till, än mindre min mamma som var med mig. Såhär efteråt inser jag att det inte gått rätt till alls.

   Svara

    Jag beklagar.

    Har en vän som blev gravid med första barnet som väldigt ung, nu trettio år sedan. Hennes manlige läkare talade om för henne att det var viktigt att han kände igenom hennes bröst för att kolla att mjölken skulle komma igång. När hon var gravid med andra barnet frågade hon sin läkare om inte hon skulle känna efter den här gången. Den läkaren talade då om för henne att det absolut inte var något man undersökte på det sättet i den delen av graviditeten. Men vad visste min vän, hon hade aldrig varit gravid och litade då på sin läkare medan han bara ville klämma på bröst.

    Svara

    Herregud! Sa din mamma något i efterhand åtminstone?

    Får mig att tänka på den gången jag gick igenom säkerhetskontrollen på en flygplats när jag var runt 11. Jag hade klänning på mig och jag minns att en av kontrollanterna (?) körde upp fingrarna i mitt underliv. Det är inte förrän nu som 26-åring som jag minns det sådär noga och att det inte var ok nånstans. Det är just det som är så hemskt med folk som begår övergrepp på barn. Barn kan inte försvara sig, de vet inte om det är fel och de litar på att vuxna ska ta hand om dem. Så jävla hemskt.

    Svara

  Ang sniffprovet så har jag varit med om det också. Jag var orolig för mitt underliv då mycket hade hänt senaste månaderna. Det här var runt 2013.

  Blev ganska chockad när GYN-tanten tog ett snabbt sniff-prov på mina trosor samt mellan mina särade ben, och sen glatt konstaterade ”Nä men det här luktar felfritt, inga problem”.. No shit Sherlock, jag duschade 30 minuter sen…

  Svara

  OT men ändå inte. Jag vart hos tandläkaren (en privat). Där var det inte separata rum utan mer ”bås”. Inga dörrar och väggarna mellan rummen gick ungefär 3/4 upp till taket. Jag kunde därför höra exakt vad som sades i rummet bredvid. Patienten var där för att dra tänder och få löständer. Kommunen jag bor i är inte enorm så när jag betalar mitt besök och patienten som varit i rummet bredvid kom ut så var det min lärare. Kändes jättedumt att jag hört vad hen var där för och vadd tandläkarna och hen hade pratat om, men det var omöjligt att inte höra. Får tandläkare ha sina mottagningar utformade så där? Känns väldigt kränkande för patienter tycker jag. Hur säkerställer man patientens integritet?

  Samma undrar jag över apotek. Omöjligt att hämta ut recept och ställa frågor kring sin medicin utan att de som står i kö hör. Och ja, jag har medicin som jag inte vill att de jag känner ska veta att jag äter.

  Svara

   Du har SÅ rätt! De låter sin ekonomiska vinning dvs de slipper hyra större lokaler gå före patientens säkerhet och trygghet

   Svara

   samma på stora tandspecialistkliniken i gbg som jag nu inte kommer ihåg namnet på. bara ett stort rum med typ väggar på hjul som delar de olika ”undersökningsrummen”.
   håller verkligen med. hur kommer man undan med det?

   Svara

  Alltså 1. Lukttest är bara aktuellt vid misstanke om tex bakteriell vaginos. Har jag själv varit med om flera gånger.
  2. Ung manlig läkarstudent har jag också varit med om hos gynekologen.. Men vid båda de tillfällena har de frågat först. De frågade också om det var okej att han kände inuti.

  Tycker detta låter helt befängt?

  Svara

   Jag har varit med om saker som i efterhabd låter helt befägda. Som en manlig terapeut som sa att män var stora vandrande penisar som behöver sex och att man som kvinna måste förstå det. Bara för att det låter befängt betyder det inte att det inte hänt.

   Svara

    Usch vilken vidrig sak att säga 😭

    Svara

   De sakerna som sker i vården om folk fick reda på det skulle ni aldrig mer våga gå till läkaren

   Svara

    Berätta mer!

    Svara

  Jag tippar på att det var någon som skulle börja jobba där. Kanske en student?
  Men jag tvivlar på sanningshalten. Jag har jobbat på gyn och aldrig att en annan gynekolog skulle gå in till en läkare där undersökning pågår, om inte gynekologen ifråga har ringt efter hjälp.

  Svara

   Inte ovanligt att det framkommer fall av läkare som begår olika typer av övergrepp. Att du och den allra största majoriteten tack och lov inte gör det innebär tyvärr inte att det gäller för samtliga.

   Svara

   Detta är de värsta med er vårdpersonal ni håller hellre varandra bakom ryggen än att tro på patienten. Hala ålar är vad ni är

   Svara

  Snifftest gör de flesta läkare som gynundersöker. Det kan verkas äckligt o konstigt men det ingår ien gyn-us.
  Har hon varit på hälsocentralen är det en allmänläkare hon träffat. NATURLIGTVIS var det inte en manlig patient. Trams o bekräftelsesökande.

  Svara

  Men alltså den här historian är ju jättegammal? Varför skriver du om detta nu? Det är ju flera år sedan hon skrev inlägget.

  Svara

   Never mind såg att hon tagit upp det igen!

   Svara

  Kan det vara 2 år man har på sig att anmäla? 🤔 Jag har för mig det iaf.

  Och, jävligt trist att behöva nämna detta men… Om man måste tala med någon, alltså inte enbart göra en skriftlig anmälan, så är det en fördel om ens man/sambo/snubbe tar det samtalet. Jag har själv varit med om, och hört andra, som de inte hjälpt eller tagit på allvar när de själva, som kvinna, pratat med vården. När då en man i deras närhet, och min man då, tagit tag i det har det ALLTID gått så mkt lättare.
  Det är förjävligt, men i vården har män en jävla räkmacka.

  Svara

  Låter ju helt sjukt, vilken förnedring. Självklart får ingen annan patient vara i rummet vid en gyn-undersökning, vad håller de på med?! Bra att hon kontaktade ansvarige och detta bör hon anmäla.

  Svara

  På många ställen får man inte göra gynekologisk undersökning själv just för att det inte ska uppstå situationer där patienten känner sig kränkt och läkaren tycker det är ett missförstånd, dvs en ord mot ord situation. Kan vara därför det kom in en till och att den andra var en student. Givetvis skulle detta ha förklarats innan att det kommer vara en till i rummet. Att sen be den andra komma och lukta är bara konstigt. Kanske en utbildningssituation? Gynekologen skulle ändå bett om tillåtelse.

  – Du verkar ha en väldigt bra balans och det är sällan vi ser det, är det okej att jag visar min kollega i rent utbildningssyfte.

  IVO patientnämnden kan och ska hon anmäla till. En anmälan till chefen skulle jag också rekommendera.

  Svara

  Jag har haft med student i rummet, men då presenterades jag för dom innan och de frågade om jag var ok med det. Så ska det vara.

  Svara

  Vart bor Gab? Var det inte Umeå? Där finns en kvinnoklinik vilket borde innebära en manlig kollega men helt sjukt bemötande.
  För mig räckte det med att min egna gynekolog hade glasögon som det speglades i för att jag skulle känna mig kränkt! 😅

  Svara

  Jag har varit med om att de luktat och då var det en kvinnlig läkarstudent med. De frågade innan om det var okej att studenten fick vara med under undersökningen. Var dock inte beredd på att de skulle lukta på mig. Men det var helt okej för mig. Förutom detta tillfälle har jag haft manliga gynekologer, berör mig inte alls faktiskt men kan förstå att det är jobbigt om man inte riktigt är bekväm med manliga läkare. Jag har väääldigt svårt att tro att det var en ”vanlig” människa ,det lär varit läkarstudenter.

  Svara

  Det här är en påhittad historia troligen pga bloggtorka

  Svara

  Till alla er som ifrågasätter varför hon inte sa ifrån så skriver jag som jag gjorde lite högre upp, läs på om authority bias. Vi får lära oss i tidigt i livet att man ska lyda och respektera auktoriteter. När man ser på det ur det perspektivet så är det förståeligt i en sådan utsatt position. Jag har varit med om en liknande händelse där jag ifrågasatte mig själv kraftigt efteråt varför jag inte sa ifrån men väl där och då så är det inte så enkelt.

  Svara

  Min sambo är läkare och tro mig, han har stött på många konstiga kollegor under alla år han tjänstgjort. Folk, särskilt tidigare generationer, ser i allmänhet upp till läkare och tror inte på villkors vis att det skulle förekomma perversa människor eller pedofiler i läkarkåren. Det är farligt att inte våga ifrågasätta- läkare är på intet vis ”heliga”. Finns flera exempel; plastikkirurgen Troilius, Bunkerläkaren och nu pedofilen som utnyttjat barn via Kry.

  Svara

   Läkare är de mest sinnessjuka människorna som finns. Ingen normal människa med empati skulle vilja skära i en annan människa. Det är bevisat att läkare har högst antal psykopater gentemot alla andra yrken…

   Svara

    Nej det är chefer och ofta inom finansvärlden.

    Svara

     Nej det är bevisat i forskningsstudier över hela världen att läkare och kirurger har problem med empati och se patienter som typ insekter alltså som en helt opersonliga varelser. Tror du mig inte kan du börja söka mer på det.

     Om en bankpersonal är psykopat kan inte skada människor som en läkare kan. Tro mig, läkare är livsfarliga. Min tjejkompis berättade att en läkare om dejtade ha sex fantasier om att söva sina patienter och ha sex med dem och frågade om han fick söva henne på hans mottagning………

     Svara

    Fast läkare skär ju inte i folk för skojs skull… Man utför ju ett ingrepp för att hjälpa en patient.

    Svara

  Ser i kommentarerna att det är skilda uppfattningar om vad för slags mottagning Gabriella besökt. Själv säger hon Citymottagningen i Umeå. Det är en hälsomottagning utan gynekologer. Tror att hon menar Ungdomsmottagnigen som ligger i centrum. I Umeå liksom i alla andra universitetsstäder dräller det av läkarstudenter på alla vårdinrättningar. Studenterna är där för att lära sig men naturligtvis skall patienten informeras om detta. Man har också rätt att säga nej. Det som gör historien så absurd och lätt att misstro är påståendet att en läkare skulle ha tagit med sig en manlig patient in till en pågående gynundersökning.

  Svara

  Jag tycker det här kommentarsfältet är hemskt. Om du tror att det är påhittat, håll det för dig själv. Det är ju såna här grejer som gör att folk inte vågar berätta när de utsätts för kränkande behandling och övergrepp.

  Svara

  Anmäl till IVO och patientnämnden säger jag.

  Svara

  Detta är tillräckligt för att läkaren ska bli av med legitimationen utan tvekan. Polisanmäl och anmäl till Ivo!!!

  Svara

  Jag är så ledsen för Gabriellas skulle och för alla andra som upplevt besöken hos gynekologen på detta vis, det är så jävla vidrigt att detta sker! Jag tänker mycket på hur detta kan få unga kvinnor från att undvika att gå och ta cellprov till exempel, det är så många som inte går dit trots att min inte har dåliga erfarenheter. Tänk hur många som undviker det helt när man hör dessa historier. Och jag som vill uppmana att gå på cellprov, på så vis upptäckes min cancer. Tänk vad mycket värre allt kunde ha blivit om jag till slut inte hade masat mig iväg på det där provet. Trots att jag inte hade dåliga erfarenheter. Nej usch, jag blir så ledsen för detta. Kvinnohälsovården är så oerhört viktig. Vill bara engagera mig och göra en skillnad i denna fråga, ingen kvinna ska behöver uppleva detta!

  Svara

  Är i chock efter jag läste det. Jag hade fan flippat!

  Svara

  På riktigt – fy fan för att ha ett jobb som innebär att man ska lukta mellan benen på någon.

  Svara

   Jag har tänkt på samma sak. Eller att stå och gräva i underliv hela dagen och sedan åka hem och laga middag med samma händer. ( även om de väl (alltid?) har handskar. Men ändå. 😳

   Svara

  Känns som att hela historien är extremt kryddad för att väcka sympatirabalder..

  Svara

   Håll tyst.

   Svara

  Alltså hur fult och tunt hår har folk egentligen? 😲

  Svara

  Så hemskt att läsa att folk inte tror på hennes berättelse. Jag har själv varit med om en hemsk gynundersökning som jag upplevde som ett övergrepp av en manlig gynläkare och en ung manlig läkarstudent. Och ja, det spelar roll att det var just en manlig läkare. Om läkaren uppträder proffesionellt så spelar könet ingen roll men när de har grabbstuga tillsammans över mitt nakna underliv så spelade det absolut roll. Det tog flera år och avbokade cellprovskontroller innan jag klarade av en gynundersökning igen.
  Varför rusade inte jag genast upp och skylde mig? Jag blev chockad och helt ställd. Jag kände det som jag frös till is och kunde inte ta in att det som hände faktiskt hände. Betyder det att jag hittar på? Eller det faktum att jag inte anmälde eller ens berättade för någon förrän långt senare, betyder det att jag hittade på kanske? Eller var det så att jag var chockad och mådde så dåligt att jag inte klarade av att ens tänka på det, än mindre att återberätta det för någon annan? Jag var dessutom livrädd att inte bli trodd.
  Ni som ifrågasätter sanningshalten på kvinnors berättelser om övergrepp bidrar till att bibehålla en kultur där kvinnor inte vågar berätta och känner sig skydds och rättslösa.

  Svara

  Angående doftgrejen så var jag med om en sådan sak. Jag och min pojkvän gjorde en fertilitetsutredning. Vid ett gynbesök var en läkarstudent med (jag fick okeja det) och gynekologen förklarade för honom vad han skulle göra. Jag fick intrycket att jag var den första patienten studenten skulle undersöka någonsin. Då förklarade min ordinarie gym att hon alltid brukade börja med att lukta och känna om det luktade normalt. Det kändes så jobbigt när då den unga studenten satt därnoch jag visste att han skulle lukta på min fiffi om den var ok, samtidigt som min pojkvän satt brevid mig. Kommer nog aldrig glömma det.

  Svara

  Äsch då…hon vill bara skryta om att hon har ”bra balans” och verkar pretty normal down there! Varför skulle hon annars skriva ut det när kränkningen handlar om den andra läkarens närvaro. Och den tredje personen var högst sannolikt även han läkare/elev osv… har aldrig stött på en manlig patient hos någon av mina gynekologer tidigare(!) Undrar dock vad för undersökning hon bokat för att de ens ska göra en sådan sniffbedömning? Kanske luktat sur firre där nere innan?

  Svara

  Vad fan gör en man hos gynekologen?

  Svara

   Hur fan kan kvinnor gå till manliga gynekologer? Begär en kvinnlig. Jag gör det varje gång men en gång fick jag till svar av en snorkig kärring, att det är något som man inte får välja eftersom det diskriminerar män. Jag stod dock på mig och fick min vilja igenom. En annan gång hade jag begärt en kvinnlig gynekolog men när det var dags för undersökning, skickade de in en manlig. Jag tackade för mig, bad att få en ny tid hos en kvinnlig gynekolog och åkte hem.

   Svara

    Jag har väldigt svårt att förstå män som väljer att specialisera sig inom gynekologi. Men å andra sidan så finns det ju kvinnliga urologer. Hm

    Svara

  Har faktiskt också varit med om en doftande läkare. Han sniffade högt och tydlig på sitt finger som precis varit i mig. Sa ngt om hur det luktade men minns inte vad. Jag höll på dö. Jag hade uppskattat om det skett mer diskret. Inga andra i rummet dock.

  Svara

  https://gabriellajoss.me/2014/10/23/gynekologsnack

  Läs den andra historien. Nästan ordagrant samma historia som denna…

  Svara

   Okej. Såg nu att det var samma historia. Never mind min trötthet 🙈🙈

   Svara

  Många är vi kvinnor som kan vittna om övergrepp inom vården. Min arbetsgivare skickade oss i personalen på hälsokontroll till en företagsläkare, en gång per år. Jag var den enda kvinnan i personalen som vid ett tillfälle fick mina bröst ”undersökta” av läkaren. En annan gång uppsökte jag vårdcentralen pga kraftiga magsmärtor. Fick en kvinnlig läkare som bl.a gynundersökte mig men hon hittade ingenting konstigt så jag blev hemskickad igen. Jag åkte tillbaka efter två dagar (pga hemska magsmärtor), fick nu en manlig dansk läkare som envisades med att åter igen göra en gynundersökning på mig, trots att detta alltså gjordes för bara två dagar sedan. Den manliga läkaren utförde en gynundersökning som inte liknade någonting annat som jag har varit med om. Efter att han var klar, blev jag skickad ut i väntrummet men jag gick raka vägen ut genom dörren, bytte vårdcentral och har inte satt min fot där sedan dess. (jag hade gallsten)

  Svara

  Fick höra av en äldre dam på ungdomsmottagningen att jag hade en ’äcklig flytning’ i slidan samtidigt som hon gjorde en äcklad min. Hade då tagit mig dit pga klamydia (fått brev hem) och var redan sjukt stressad pga detta.

  Svara

  Åkte till VC för att kolla upp en huvudskada som min dåvarande sambo hade åsamkat mig. Han var en kvinnomisshandlare. Fick rådet av läkaren att INTE polisanmäla honom.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.