VUXNA!!! VARNING FÖR SKRÄCKUTMANINGSSPELET MOMO!!!

Fakta i det här inlägget kommer från tidningen Metro.

Min bonusson går på en skola här på Värmdö och i förrgår skickade de ut en varning om ett ”utmaningsspel” som kallas MOMO och som cirkulerar på sociala medier.
Det har nu setts i Sverige och är någonting som behöver tas på allvar!

Dockan Momo har profilbilden här ovan på WhatsApp – en bild som föreställer en utmärglad docka med utstående ögon, stripigt hår och ett leende som går från kind till kind. Dockan påstås skicka olika utmaningar till de personer som den kommer i kontakt med men trots det är det svårt att hitta skärmdumpar med konversationer från något av de nummer som påstås användas.

Utmaningarna som barnen får från MOMO börjar alltid som oskyldiga smågrejer som sedan eskalerar och från flera myndigheter och medier kommer information om att den sista utmaningen ska handla om att begå självmord. I Argentina, Columbia och Indien har myndigheter de senaste månaderna kopplat minderårigas självmord till ”Momo challenge”.

Kommunen förklarar varningen med att ligger i skolans uppdrag att förebygga och förhindra kränkningar, enligt Metro.

”Det är alltid en avvägning med att gå ut med den här typen av information. Men när samtalsämnet börjat sprida sig bland eleverna och två av skolorna i Värmdö valt att gå ut med information, gjorde vi bedömningen att det var befogat att informera i preventivt syfte”, skriver kommunens skolchef Mats Lundström i ett mejl till Metro.

 I den andra varningen är tonen mer uppjagande och det varnas för att barnen ” i rädsla, skam och skuld samt förtvivlan över de utmaningar man gjort fortsätter man ha kontakt med ”momo” eller i värsta fall, om vi tror på det vi finner på internet, tar LIVET AV SIG!”

Det viktigaste vid den här typen av larm är att prata med barnen, enligt Elza Dunkels, barn- och internetforskare vid Umeå universitet till tidningen Metro.

– Barnen måste få berätta själva. Om det finns något som man oroar sig om så borde det första man göra vara att fråga barnet. Som vuxen är det viktigt att vara den som tröstar och lugnar i alla sammanhang, säger hon.

Att sätta upp förbud har däremot visat sig vara kontraproduktivt, enligt Dunkels. I stället bör man som förälder försöka komma överens om vad barnen ska undvika på nätet.

– Den typen av avtal kan man absolut ha med barnen men om man sätter upp förbud om att man absolut inte får ladda ned olika appar så tar man inte sitt ansvar.

Vi pratade om det här vid matbordet igår när min bonusson berättade om samtalen de haft i skolan och det viktigaste jag känner att vi som föräldrar och bonusförälder kan säga till honom är att ALLTID våga prata med oss, oavsett vad det är som hänt. Ingenting är för känsligt, allvarligt, pinsamt, skämmigt eller hemskt för att han inte ska kunna berätta det för oss och är det så att det händer någonting konstigt på sociala medier så ska han kunna känna sig trygg med att komma till oss.
Båda barnens mobiltelefoner är även kopplade till mitt iCloudkonto så att jag kontrollerar vilka appar de kan ladda hem. Även om man som förälder inte vet vad man ska säga eller prata om när det kommer till sociala medier så kan det ibland räcka med att bara ställa en fråga för att få igång en första dialog med sitt barn och få reda på vad de gör på sina telefoner/iPads/datorer.
Men föräldrar – skaffa er information!
För era barns skull, även om ni själva tycker att det är dumt eller töntigt. Det är där de hänger och då måste vi vuxna ha i alla fall en grundläggande koll.

Mexikanska myndigheter har publicerat följande varning på Twitter:

86 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Så jävla SJUKT. Och den där dockan kommer ge mig mardrömmar vad fan

  Svara

   Kolla in hela bilden så tänker du nog om. Ser ut som en stor kyckling typ 😂

   https://goo.gl/images/efVhn1

   Svara

    Hahah men vafan 😂

    Svara

    Haha okej, helbild gjorde dockan sig inte lika läbbig i.

    Svara

    Helbilden gjorde ju saken ännu värre 😳 Tänk att möta den där i hallen när en ska upp och kissa på natten!

    Svara

     Du kan ju bara sparka undan fanskapet! Haha

     Svara

      Eller linda in den i en filt och låta den få halva delen av sängen. <3

      Svara

     Sluta säg inte så😭 Det är ljust nu och jag blev mörkrädd!🤦‍♀️😂

     Svara

    Mardrömmar ändå!!

    Svara

   Är uppe och nattar om sonen ett par gånger per natt, senaste nätterna har jag varit så jä*la rädd😂 Står o väntar på att Momo ska komma springande genom hallen, eller se hur den tittar fram under sonens spjälsäng🙈😩

   Svara

   Haha! Det är ju bara en myt. Källkritik heter det. Någon kanske borde testa det någon gång🤔

   Svara

  Den där dockan…fy fan, kommer inte kunna sova ikväll..

  Svara

   Kommer dockan hem till dig och gör dig illa då, eller vad handlar det om?

   Svara

  Fy vad otäck!!

  Svara

   det tycker jag också

   Svara

  Ett nytt namn men samma koncept som ”Blue whale challange”

  Svara

   Blue whale challange är äldre.. momo är det nya namnet.

   I vilket fall, obehagligt

   Svara

  Vad är det för sjuka människor?

  Svara

  Usch så obehagligt!

  Svara

  Vilken skit 😏

  Svara

  Känns som det är en stor portion vandringssägner kopplat till detta när man googlar runt?
  Litegrann som hela den där clownhysterin som var för något år sen.

  Svara

   Ja, jag postade lite om det som fastnade i mod. Googla först, publicera sen och så kan man undvika att sätta skräck i folk över inget är en bra sak att tänka på

   Svara

   Fast clownerna var väl på riktigt?

   Svara

    Nja, några få stycken och resten var töntar som bara tyckte det var roligt. Hela grejen var hur som helst överdriven

    Svara

  Det här påminner mig om skräckfilmen ’truth or dare’ med lucy hale

  Svara

   Samma här!! Måste ju komma därifrån på nåt sätt? Som spinner vidare på slutet i den filmen eller nåt… dockan ser ju tom ut som när de får utmaningarna i truth or dare

   Svara

    Precis! Det tyckte jag också, är samma uttryck och allt!

    Svara

   Eller avsnittet av criminal minds där det var en challenge på internet som gick ut på att tonåringar skulle hänga sig.

   Svara

    I vilken säsong finns det avsnittet?
    Har bara sett 10-ish säsonger, men måååste ta upp den serien igen 🙂 Tycker den är sjukt obehaglig i vissa avsnitt men ändå väldigt bra (:

    Svara

     Säsong 5, avsnitt 13. Risky business.

     Svara

  Läste om det för ett tag sen, två systrar som hade tagit livet av sig om jag inte minns fel

  Svara

   Okej googlade, står olika. En pojke och en tjej i Colombia. Systrar. Osv. Vad exakt är det som skulle göra att kidsen skulle följa uppmaningarna?

   Svara

  Påminner om filmen NERVE

  Svara

   Vill minnas att Isabelle Strömberg nyligen drev om just det på sin blogg? Att det säkert skulle ske något liknande i verkligheten :O Läskig utveckling.

   Svara

    Skrev**

    Svara

  Kolla Jack Werner, han har skrivit om detta och lär er att faktakolla, tack.

  Svara

   Jag älskar att du säger till en sorts influencer att faktakolla och hänvisar till en annan sorts influencer

   Svara

    Vad är det i Jack Werners faktakoll som gör dig misstänksam?

    Svara

     Har jag sagt att jag är det? Jag såg det ironiska i det. Ungefär som att säga till Aftonbladet om något och hänvisa till expressen

     Svara

      Ja på din ton och när du pratar om det ”ironiska” i kommentaren verkar du mena att det inte är så seriöst? Utveckla gärna om du tycker att jag tolkar dig fel

      Svara

       Den fortsätter flyga över huvudet på dig

       Svara

        Ja, det är därför jag fortsätter fråga dig vad du menar. Jag tycker mångas källkritik är att kolla på namnet på källan och sen misstro, det är mindre vanligt att faktiskt kolla upp vad källan säger och sedan göra en bedömning. Så när du tycker det är ironiskt att be någon faktakolla och samtidigt hänvisa till Jack Werner så verkar det som att din version av faktakoll är just det jag nämnde där i början: kolla på ett namn och misstro

        Svara

         🤦

         Svara

    Fast är han en influencer? Jag känner bara till honom via creepypodden nämligen.

    Svara

     Skrev en sorts, Camcam vill ju inte heller kallas det. Men ja, han syns och hörs lite överallt så någon sorts influencer skulle man väl kunna kalla honom. Poddare då?

     Svara

      Journalist.

      Svara

      Journalist, han är journalist och modern antropolog.

      Svara

       Och momo är en vandringssägen, dvs det är inte sant att barn tagit livet av sig, etc. Tycker Camcam borde formulerat sig annorlunda, kan hon granska influencers borde hon vara lika kritisk här innan publicering

       Svara

      Metros Viralgranskaren vinner priset Årets förnyare. Motiveringen lyder ”För att de skapat en genial metod för att avslöja vad som är myt och vad som är verklighet i den virala världen.”

      – Det är första gången Metro prisas så vi är sjukt stolta och glada, säger Linnéa Jonjons till Kulturnyheterna.

      Hon tar emot priset tillsammans med kollegorna Jack Werner och Åsa Larsson.

      På vilket sätt är ni förnyare?

      – Det är ju märkligt egentligen, säger Jack Werner, källkritik är ju inget nytt för journalistiken. Det kan vara så att nya områden introduceras kan det vara förnyande att applicera gamla kunskaper på nya områden.

      https://www.svt.se/kultur/de-vinner-stora-journalistpriset

      Svara

    Jack Werner är journalist och välkänd för att granska just virala historier och lära ut vikten va källkritik så det är rätt relevant att hänvisa till honom.

    Svara

  Stoppa videovåldet!!! 😱😵

  Svara

   Nej.

   Svara

   Och hårdrock! 😂😂😂

   Svara

  Jag jobbar med sociala medier med barn och vill bara dela med mig av mina erfarenheter. Vi har pratat extremt mycket om de här fenomenen – Theresa Fidalgo, Blue Whale Game och nu Momo… Det här med att barn ska ha tagit livet av sig är ofta en tydligt trend där föräldrarna börjar reagera – men ofta är det INTE sant. Det är inga barn i ”Sydamerika” eller ”Ryssland” som dör. Däremot är ju Momo och alla andra liknande challenges SJUKT läskiga och obehagliga (både för barn och vuxna) och det är DET vi borde bemöta och prata med barnen om, så att de förstår att det är på låtsas och att det är ok att vara rädd. Tycker jag.

  Svara

  Känner mig lik dockan. Men jag har ljust hår. Känner mig pms-ful idag mao!

  Men hu så obehagligt… vem kommer ens på något sådant här, riktat till tonåringar också. Sjukt är bara förnamnet.

  Svara

   Sjukt psykopat är hela namnet!

   Svara

  Men åååhh. Råttan i pizzan. Hittepå som spelar på oroliga föräldrars rädslor.

  1. Detta är inte en grej. ”Skräcken” består i alla som HÖRT TALAS OM läskigheterna, inte att barn/knäppisar FAKTISKT håller på med det.
  2. Men, ju mer ryktet sprids desto mer skapas det säkert såväl nyfikenhet hos barn som vill ta reda på mer, som puckade barn eller vuxna som vill utnyttja detta och gillar att skrämma/skada barn.
  3. Trots punkt 2 lär det bli försvinnande få barn som faktiskt dras in i någon ”Momo challenge” eller (tack och lov) faktiskt på något rätt råkar illa ut.

  Rekommenderar också Jack Werners text.

  Vad är det med alla som går på uppenbara vandringssägner utan att vare sig vara källkritiska eller ens tänka efter ett par sekunder?

  Svara

   Håller med. Det är beklagligt att Värmdö kommun och Metro skriver om detta på det här sättet. Det är många barn som läser Metro och det piskas bara upp en rädsla helt i onödan. Rekommenderar kritiskt tänkande, gå tillbaka till källan och framförallt vara vuxen.

   Vi lever liksom inte i en japansk skräckfilm. Om man inte tillåter sig att bli rädd och jaga upp sig så händer liksom ingenting. Det gäller även i hur vi beter oss inför våra barn. Jag skulle säga till min son att det är fejk, en spökhistoria och att folk tycker att det är roligt att skrämmas men att det SJÄVKLART inte finns någon riktigt ”Momo” som sitter och skickar sms till random barn.

   Svara

  Å så klagade man på att det var skadligt för barn att se på Kalle Anka, Tom å Jerry mfl. JA tiderna förändras;)

  Svara

   När klagade man på Kalle Anka?

   Svara

    Darkwin Duck var mycket omdebatterad på 90-talet. Man ansåg att det var för otäckt för barn. Främst klagades det på att monstrena och spökena inte hade några pupiller…

    Svara

    julaftons-kalle anka gick ju inte hem väl? de har tagit bort någon del i asvnittet … har jag för mig.
    sen darkwing duck när jag växte upp fick typ sluta sända för det hade skett någon incident med dödlig utgång. och då trodde man det var för den serien..

    Svara

     Vissa delar togs bort pgs att den visade rasistiska stereotyper, inte pga otäckhet.

     Svara

    Det var väl tecknat över lag som man ansåg var skadligt på 60-talet.

    Svara

  Att vakna och det första jag gör är att gå in här, och att behöva se den bilden…. ja, jag undviker att scrolla tillbaka idag när du väl lagt upp lite fler inlägg 😱

  Svara

  Men det här är inte på riktigt, bara en urban legend som svarta madame. Googla

  Svara

  Googla ungdomar och våld i Ängelholm. Senaste dagarna har polisen fått tag på flertalet videos där ungdomar möts upp och slåss. Grov misshandel. Som del av olika utmaningar. Högstadieelever.

  Så jävla sorgligt.

  Min dotter går bara i förskoleklass men på samma skola som detta förekommit. Blir så jäkla arg.

  Svara

   Bli arg på de vuxna

   Svara

   Händer mycket i skolan jag arbetar på också, nyligen ett knivdåd. Men barn i den åldern som förskoleklass är inte oskyldiga. Det börjar redan i den åldern med massa saker.

   Svara

  Som sagt, om du vill förklara varför det skulle vara ”ironiskt” att hänvisa till en person som gjort karriär på att just faktakolla lyssnar jag gärna på dig och dina tankar 🍁

  Svara

  http://kwasbeb.se/2018/09/20/spokhistorien-momo-challenge-annu-en-svarta-madame-pa-sociala-medier/

  Bra skrivet och förklarat tycker jag.
  Det kokar väl ned till att föräldrar ska ha koll på vad deras barn gör på nätet, prata med barnen och lära dem källkritik och vad man bör göra när man stöter på något obehagligt, läskigt eller kränkande online.

  Svara

  Jag har aldrig förstått storheten med dessa våld- och krigsspel. Varför vill man spela ett spel som går ut på att döda människor?
  Själv spelar jag Hay day och där dör ingen. Inte ens när man ”plockar” bacon av grisarna eller tar humrarnas stjärtar.

  Svara

  Som jag kan läsa mig till det så är den man som står bakom detta hemska påhitt gripen.
  Men jag hittade de olika 50 ”uppdragen” som ingår i detta sjuka spel;

  here it is:

  Carve with a razor ”f57” on your hand, send a photo to the curator.

  : Wake up at 4.20 a.m. and watch psychodelic and scary videos that curator sends you.

  Cut your arm with a razor along your veins, but not too deep, only 3 cuts, send a photo to the curator.

  Draw a whale on a sheet of paper, send a photo to curator.

  If you are ready to ”become a whale”, carve ”YES” on your leg. If not– cut yourself many times (punish yourself)

  Task with a cipher.

  Carve ”f40” on your hand, send a photo to curator.

  Type ”#i_am_whale (rus. #я_кит) in your VKontakte status.

  You have to overcome your fear.

  Wake up at 4:20 a.m. and go to a roof (the higher the better)

  Carve a whale on your hand with a razor, send a photo to curator.

  Watch psychodelic and horror videos all day.

  Listen to music that ”they” (curators) send you.

  Cut your lip

  Poke your hand with a needle many times

  Do something painful to yourself, make yourself sick

  Go to the highest roof you can find, stand on the edge for some time.

  Go to a bridge, stand on the edge

  Climb up a crane or at least try to do it

  The curator checks if you are trustworthy

  Have a talk ”with a whale” (with another player like you or with a curator) in Skype

  Go to a roof and sit on the edge with your legs dangling

  Another task with a cipher.

  Secret task

  Have a meeting with a ”whale”

  The curator tells you the date of your death and you have to accept it

  Wake up at 4:20 a.m. and go to rails (visit any railroad that you can find)

  Don’t talk to anyone all day

  Make a vow that ”you’re a whale”

  30-49. Everyday you wake up at 4:20 a.m., watch horror videos, listen to music that ”they” send you, make 1 cut on your body per day, talk ”to a whale”.

  Jump off a high building. Take your life.”

  Svara

   Så sjukt, så sjukt.

   Svara

   Det där är de utmaningar som spreds och påstods vara en del av Blue Whale Challenge. Även då var det osäkert om de verkligen användes av någon i praktiken. Jag tror inte de som till äventyrs får tag i någon bakom användarnamnet Momo får särskilt många utmaningar, och i än mindre grad någon etablerad lista som alla använder sig av. Det här känns liksom bara som föräldrar som skrämmer upp varandra med skräckhistorier om vad deras barn gör på nätet.

   Svara

  Är så förbannat jävla glad att jag inte har barn och att jag aldrig velat ha barn och att jag aldrig någonsin kommer att vilja sätta några barn till den här världen.

  Ser verkligen BARA fördelar i mina beslut. Kan inte för mitt liv förstå varför man vill ha barn. Nu ska jag fortsätta min sköna sovmorgon här i tystnaden.

  Svara

   Precis! Så mycket oro och stress man skapar helt i onödan. Tack gode gud för att en slipper!

   Svara

    Ellerhur!

    Svara

    Vi som har barn kan ju intyga att det som väger upp väger upp med råge. Men bra att du vet vad du vill (ej ironi)

    Svara

  Förlåt. Sen på bollen. Läste inte kommentarerna. Hehe.

  Svara

   ???

   Svara

  AMEN HERREGUD.

  Jag tappade andan av den där bilden.
  HEMSK BILD.

  Gud.

  Åh. Fyfan.

  Svara

  Är glad att jag växte upp innan sociala medier fanns. Fyfan
  När jag var yngre var det läskigaste man kunde få ett kedjebrev på msn som man skulle skicka vidare -.- eller bli portad från habbo hotel haha..

  Svara

  Momo är slang för idiot, mupp. Självbeskrivande utmaningslek. Väldigt kongenialt.

  Svara

  Skulpturen på bilden heter Mother Bird och är skapad av japanska Link Factory och har ingenting med Momo att göra. Om man har lite fantasi kan man se att det ser lite ut som en förvriden Shelley Duvall från The Shining, eller det kanske bara är Jag som ser det?

  Svara

  Du borde uppdatera det här inlägget! Apropå att du vill belysa vad som är verklighet vs fake på sociala medier

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.