Katrin Zytomierska kritiserar våldsamma spela som Fortnite

View this post on Instagram

Jag får tro vad jag vill, ni får tro vad ni vill. Jag tror att Ringo till stor del är en så fin och snäll kille för att vi vägrar att han exponeras för våld. ”Otroligt att du står emot pressen”, sa fröknarna på utvecklingssamtalet och ja, det är en press att stå emot. ”Alla spelar och tittar på fortnight”, säger Ringo. ”Du är mycket coolare än alla andra, du håller inte på med våld”, säger jag. ”Kolla jag kan danserna”, säger Ringo och visar mig urlöjliga steg. ”Vi dansar så här istället”, säger jag och dansar andra steg. Ringo skrattar och suckar. ”Säg vad du vill ha från mig för att du aldrig mer ska fråga om fortnight?”, frågar jag. Så det här är alltså vad jag gått med på att ge honom: Vi ska alltid gå på fotbollsmatch om vi är i Stockholm. Inga problem! Jag har ju redan köpt biljetter till AIK-DIF lyckan var total, plötsligt var jag världens bästa mamma. Lätt! Sen ska han få ett säsongskort – inga problem! Jag ska köpa ett till mig själv. Skrattar ihjäl mig men det kan jag väl göra. Golfset i julklapp – gärna! Jag kastade till och med in en weekend till Portugal för att kolla på CR7 (eh kallas han så?) skitkul! Ni fattar min poäng. Jag kommer göra allt allt allt för att hålla mitt barn från saker där folk skjuter varandra. A men det skulle väl kanske vara att jag låter honom se en dokumentär om krig i världen i så fall. Om det går så långt. Blir otroligt provocerad över vuxna människor som tillåter våldsspel. Bli inte förvånade om era barn sen blir våldsamma. Just saying. #fuckfortnight

A post shared by Katrin Zytomierska (@katrinzytomierska) on

Blir barn som leker krig och spelar spel med våld våldsamma senare i livet? 
Ja, i alla fall om du frågar Katrin Zytomierska.
Hon tror att anledningen till att hennes son Ringo är så fin och snäll är för att han inte får spela spel som Fortnite och hon har mutat honom för att han ska hålla sig borta från dem.
Bland kommentarerna hålls det inte riktigt med henne och vissa går så långt som att jämföra våldsamma spel med att hon ”tvingar” i honom mjölk som tas från korna med våld.
Vissa jämför spel som Fortnite med att leka krig i skogen som vi äldre gjorde när vi var barn och att vi minsann inte tog skada av det.
Skjutningen på Columbine High school skylldes till en början delvis på Marilyn Mansons aggressiva musik – trots att det senare framkom att skyttarna inte alls hade varit fans – våldsfilmer och spel.
Hur mycket av detta som stämmer finns det fortfarande delade meningar om, men uttryckt verkar vara att man inte kan peka ut en enda sak så som videovåld eller spel som ansvarigt för attacken.

Här nedan ser ni ett kort klipp från spelet ”Fortnite Battle Royale” som är ett actionspel där man vinner genom att överleva längre än motståndarna. Man spelar i gruppen om 100 och ofta kan spelarna prata med varandra.
Rekommenderad åldergräns är 12 år men många av de som spelar är betydligt yngre än så.

Håller ni med Katrin eller tycker ni att hon överdriver?
Vad tycker ni generellt om spel som detta?

156 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tycker det är otroligt bra gjort av Katrin ( och Bingo ?! ) att inte låta sonen spela våldsamma spel. Heder åt henne!

  Svara

   Våldsamt? Fortnite är i nivå med Tom & Jerry. Man kastar discobollar och dricker blå juice som skydd….

   Svara

    Tom och Jerry är ju sjukt våldsamma.

    //Moa

    Svara

     Ja, jätteäckliga! Mina barn var i chock efter att sett dem elda varandra, skjuta med kanon, elektrifiera och begrava varandra levande efter att de hört att T&J är såååå roliga…

     Svara

      Fan vilken bortklemad generation…

      Svara

       Nej, men man har idag fått upp ögonen mer på vad som är bra och dåligt för barn att se på. Tacka vet jag det!

       Svara

    Jag tyckte just att jag såg någon skjuta med automatvapen i filmen här ovanför…

    Svara

   Håller med!!
   Jag lekte aldrig krig som barn, gillade inte vattenkrig, ville inte bli jagad av killar, slog aldrig tillbaka om någon slog mig. Tror inte att barn har så stort behov av våldslekar om dom har annar att sysselsätta sig med tex kreativa saker, rita, dans, teater, musik, sporter osv

   Svara

    Jag gillade för övrigt inte Tom & Jerry eller Kalle anka, tyckte dom var så elaka

    Svara

  Varför ska ett barn titta på folk som skjuter ihjäl varandra? Vad är vinsten med det?
  Ringo är inte tolv än heller, så det är ju helt rätt av henne.

  Svara

   Får barn kolla på tecknad film? Fortnite är på den nivån. Kolla videon, det är rätt uppenbart att det i te är skjutandet som lockar barnen. Det är färgglatt, tramsigt, roligt och utmanande, det är de som lockar barn.

   Svara

    Så det är tolvårsgräns på tecknad film också?

    Svara

     Det kanske borde vara på viss tecknad film? Tom och Jerry till exempel har väldigt brutala sekvenser, minns ett avsnitt för Tom hugger Jerry i bitar med en yxa på en huggkubbe. Den nivån av rått våld har bara de mest våldsamma spelen som Dead by daylight (om ni vill se ett spel som verkligen är våldsamt…).

     Svara

      😂

      Svara

     Nej men det är sjuårsgräns på dom flesta nya animerade filmerna. Min dotter får titta på frost, hon är tre 😱

     Svara

      Min son på 4 år tycker att Big Hero 6 är lite otäck, Hitta Nemo likaså. Förstår helt och hållet att de filmerna rekommenderas från 7 år.

      Svara

       En del verkar tro att barns hjärnor och känslovärld är precis som vuxnas. Min son har fått mardrömmar av det mest oväntade.

       Svara

        Kh: Och det är väl just därför man anpassar film och spelutbud efter sitt eget barn. Vissa barn ska kanske inte se big hero 6 utan hålla sig till fåret Shaun, på samma sätt som vissa kanske inte ska spela fortnite medan andra klarar det utmärkt.

        Svara

       Jag var LIVRÄDD för Emils pappa när jag var barn. Grät och tyckte att det var SÅ otäckt när han skrek och jagade Emil till snickerboa 😂

       Svara

        Min bror var rädd för griseknoen😂

        Svara

    Det går ju ut på att överleva. Så att döda folk för att göra det ingår ju. Sen är det inget överdrivet blodbad och div spexiga grejer som danser, svampar för å få skydd mm men ändå.
    Han e absolut för liten. Det är dock gratis vilket ju förstås lockar yngre utan någon direkt inkomst.

    Svara

    Jag har iakttagit många små killar spela Fortnite och andra skjuta-spel och helt klart är färg och form intressant, men själva dödandet är det mest ljuvliga att göra och de räknar alltid sina ”kills”. När vi går i skogen om somrarna pratar ungarna om sina ”kills” och noterar bara i förbifarten de fåglar, änder, rävar och rådjur som vi kan stöta på. Naturen är rätt död helt enkelt. Man kan säga att under de här spel-åren har det mesta dött utanför spelen. De yngre tonåren ska ju innehålla intresse för det andra könet och så där…men nu verkar det också dö. Fortnites brudar är ju häftigare, det erkänner de när man frågar lite. Kanske vi får en blomstrande AA-verksamhet för pojkar i post-tonåren och begynnande medelålder längre fram?

    Svara

  Som inbiten 40+ kvinnlig gamer säger jag bara ”suck….”. Om föräldrar bara kunde ens försöka sätta sig in i spelvärlden lite grann skulle de förstå hur fånigt det blir när de vill förbjuda Fortnite.

  Svara

   Ja, jättefånigt att inte vilja att ens barn spelar spel där det går ut på att döda.

   Svara

    Fortnite går lika mycket ut på att döda som att Tom vill ha ihjäl Jerry…. föräldrar sätter sina barn framför menlös skit på Disney Channel men Gud förbjude att barn får spela spel där man kastar discobollar på varandra… Fortnite är samma koncept som ”dunken”, sisten kvar vinner. Man skjuter andra spelare med orealistiska ”vapen” i färgglada färger och klär ut sig till kanin eller buske…

    Svara

     Sätter KZ sina barn framför CNW och låter dem titta på vad som helst?

     Tillverkarna tycker att användarna bör vara 12 år. Är det inget man bör följa som förälder? Tom stötta sig på om barnen får för sig att ”tjata hål i huvudet” på en. Vilket är lätt hänt med barn i 8-årsåldern.

     //Moa

     Svara

     Aaaaah! Färgglada vapen! Amen dåså!

     Svara

      Ja! Skjut mig! Bara det är med en spexig gul pistol!

      Svara

   Handlar väl inte om att förbjuda, men ett barns hjärna är knappast utvecklad som en 40-plus hjärna iaf??

   Varför ska jag låta min femåring se folk som dödar varandra, vad vinner han på det? Självklart har han sett litegranna på tv, men vi pratar mycket om sånt (hur man är mot varandra) och jag skulle aldrig sätta honom framför något han uppenbarligen inte är redo för att titta på.

   Svara

    En femåring har inte ens motoriken att spela Fortnite så det är knappast aktuellt. Och det kan finnas många anledningar till att föräldrar vill begränsa skärmtid för sina barn men att avfärda ett spel som Fortnite med att det är våldsamt och gör barn våldsamma (som Katrin gör) är fullkomligt befängt.

    Svara

     Min femåring klarar dock av att spela på de äldre konsollerna alldeles utmärkt (Mario mm) men du kanske har rätt om motoriken.

     Svara

     Är det inte en svensk sexåring (!) som typ är proffs på fortnite?

     Svara

      Lämnade ett svar i modd om att min femåring klarar av många spelkontroller redan (barnspel dock)

      Svara

     Det går ju dock att titta utan att spela. Själv tycker jag inte han behöver varken titta eller spela förrän han är 12 då.

     Svara

    Ditt 5-åriga barn kommer ändå lära sig sådana saker på förskolan, om inte där, i klassen innan han är 7.

    Svara

     Vad skulle det 5-åriga barnet lära sig på förskolan och i skolan? Att spela våldsspel eller hantera en surfplatta? I mina barns skola är varken plattor eller mobiltelefoner tillåtna. På förskolan finns ingetdera.

     Svara

      Faktiskt så ska man i nya läroplanen för förskolan införa digitala verktyg….

      Svara

       Digitala verktyg är inte samma sak som ”här barn, spela ett spel som går ut på att mörda varandra!”.

       Svara

      Shit vad efter dina barns skola och förskola är då, mina barn har haft ipads och liknande både i skola och före det förskolan som lärohjälpmedel i flera år, de har tom fått egna ipads från skolan.

      Svara

      I läroplanen ingår att lära sig använda digitala verktyg, så er fsk skola borde klia in ipads, chrimebooks od flr att uppnå målen.

      Självklart bör bara pedagogiska appar användas.

      Svara

     Ok bra motivering för att helt ge upp sitt föräldraskap! Jag kommer ändå ha vissa regler så han vet vart gränsen går här hemma iaf och det tror jag är sunt, speciellt med påverkan utifrån.

     Svara

   Men vad har ditt spelande med Ringo 6-års spelande att göra?

   Vad skulle Ringo tjäna på att skippa fotbollsmatcher och golfrundor mot ett spel han inte har åldern inne för?

   //Moa

   Svara

    Håller med! Den mesta skärmtid barn får är ju för att föräldrarna behöver ett break. Det börjar så iaf. Sen föds ett behov hos barnen och tjatet är igång.
    Vi har nolltolerans på tv-spel, ser extremt sällan på tv, ljudböcker uppskattas dock! Jag vill minska min egen skärmtid.
    Testa att involvera barnen i vardagssysslor, spela spel med dem osv, finns inget behov av skärmar på regelbunden basis om vardagen är någorlunda hållbar.

    Svara

   Kan vi inte prata om videovåldet? Det är Motorsågsmassakren där barn äter upp varandra på restaurang och We are Satans People!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Svara

   Jag är också kvinnlig 40+-gamer som spelat Fortnite och jag kommer inte låta min son spela spelet på många år än (han är sex). Visst att det inte är ”blodigt” men våldsamt är det.

   Svara

  Ja ungar hade nog väldigt lätt kunnat lockas till andra grejer om man hade hennes budget, herregud resor, årskort, biljetter, golfset. Är inte helt för spelen men inte helt för att skämma bort ungarna totalt heller.

  Svara

   Har man inte råd kan man väl spela brädspel, kort, måla, rita eller läsa med sina barn.

   Du låter lika bortskämd som du antyder att Ringo kommer bli. Hmmmm…

   //Moa

   Svara

  Jag tror nästan ingen tror att våldet enbart beror på spelen, men ofta är det ju barn/tonåringar som DESSUTOM haft det dåligt hemma. Då kan sånt här absolut vara en form av trigger.
  Tycker för övrigt inlägget var ganska förlöjligande över en bra sak som Katrin faktiskt gör.

  Svara

  Min som får tio gånger hellre spela Fortnite än gå på AIK -Djurgården då han utsätts för betydligt större risk för att både se och utsättas för våld på en fotbollsmatch än vad han gör framför datorn. Supporterkulturen gör mig mer rädd oavsett lag.

  Svara

   Tänkte exakt samma sak! Hon förbjuder Fortnite men tycker en fotbollsmatch är ok!? Där om någonstans kan vi snacka våld, även på familjeläktaren tyvärr.

   Svara

    Ja vi minns ju alla ”låt han dö! Låt han dö!”
    Det var väl AIK…

    Svara

     Eller där djurgårn kastade in en brinnande bengal på familjeläkare, eller där en djurgårdare i senaste derbyt skrek ”ditt jävla viderrrr” till ett barn som gick förbi honom.

     Skulle aldrig i hels mitt liv ta med mitt barn på ett derby. Är ibland rädd själv när jag går. De är arga, hetsiga, fulla, skriker helt oacceptabla saker. Och allt detta kommer från riktiga människor och då främst vuxna män. Hellre en gul tecknad pistol än en riktig vuxen man som skriker ”döds fitthoran” på läktarn när domaren dömer.

     Svara

   Mina har alltid gått på hemmamatcher i STHLM. Några ggr per tertial gått även i andra städer.

   De har årskort. De har alltid kommit hem utan problem.

   Mina barn får hellre åka på match än ut till Rinkeby, där ungdomar skjuter ihjäl varandra för ingenting.

   Nu har ju inte direkt Rinkeby med det här att göra. Men allting är relativt och vi har nog alla, trots allt samma i åtanke. Att skydda våra barn.

   Vi är olika, tänker olika och vill skydda dem från reella och oreela hot beroende på olika parametrar.

   Måste alltid mammor kritisera andra mammor?

   Är jag en bättre/sämre mamma för att jag har andra perspektiv än dig?

   Jag inbillar mig att jag är den bästa mamman för mina barn, du för dina och KZ för sina. Svårare än så är det faktiskt inte!

   //Moa

   Svara

    Jag håller med dig Moa. Och vad jag eller någon annan tycker om att katrin och bingo förbjuder fortnite är ju inte egentligen relevant.

    Alla föräldrar har (mer eller mindre) regler och av olika anledningar. Vem gör rätt och vem gör fel?

    Svara

   Som inbiten kvinnlig supporter som stått på Norra stå i två tredjedelar av mitt liv säger jag bara – håll tyst människa, du vet inte vad du pratar om.

   Svara

    Pratar du med mig?

    Ingen idé, vet knappt skillnad på fotboll och hockey. Mina barn/deras pappa gillar fotboll.

    Jag antar dock att han är lika rädd om barnen som vad jag är och har därför inte ifrågasatt så mycket när de går dit. Kommer hem glada och lyckliga och är nöjda.

    Nja… Kanske inte alltid. Men då har har jag iaf förstått så mycket att det är domarjävelns fel. Så domaren tycks ju vara det största problemet i min totalt ointresserade värld! 😋

    Nej mina barn har inte blivit skrämda eller rädda några fotbollsmatcher.

    //Moa

    Svara

   Vad snackar du om? Det är mängder med barnfamiljer på fotbollen.
   Bråken sker oftast utanför arenorna.
   /Uppvuxen på norra stå

   Svara

    Har årskort i Malmö och känner nog inte att det är våldet jag ogillar när jag tar med mina barn på match. (Har faktiskt aldrig sett något bråk i samband med match) Det som stör mig mest som mamma är alla som sitter runtomkring och skriker fullkomligt galna saker/hot blandat med könsord till och om spelarna och domare.

    Svara

     Exakt. Känns jävligt otrevligt att ha någon bredvid som skriver f**ta och h*ra i ens öra. Det får mig att inte vilja dra på fotboll iaf för blir oerhört provocerad av detta. Men bland fotbollsfolk verkar det ju vara helt normaliserat och ingen bryr sig..

     Svara

   Fast att se våld är väl inte riktigt samma som att använda. Om ett barn ser våld kan man som förälder förklara att sådär får man inte göra och på fotboll får de våldsamma ofta konsekvenser för derad beteende.

   Däremot i tv spelandet är det du som går runt och dödar människor och använder sig av våld.

   Svara

  Jag gillar KZ sätt att vara förälder.

  Tycker hon är stark, genomtänkt, lekfull och närvarande i sitt föräldrarskap. Hejja KZ!

  Hur mammor kan hitta något att vara kritisk till i det valet säger mer om dem och deras föräldraskap än om KZs.

  //Moa

  Svara

  Vet inte hur gammal hennes unge är men är han runt 12 som åldersgränsen så tror jag inte att det är skadligt för honom att spela Fortnite (om han inte är psycho i grunden och då triggas av det förstås men då kommer han triggas av vad som helst som dyker upp under livet). Vad jag kunde se i trailern så finns det inte ens blod när man skjuter varandra?

  Svara

   Han är 8

   Svara

    Då tycker jag att hon gör helt rätt i dagsläget.

    Svara

  Team Katrin! Mina barn får inte heller spela det. Fattar inte hur man som förälder inte följer åldersrekommendationerna.

  Svara

   Moralpaniken. Föräldrar behöver sätta sig in i spelet, förstå vad det handlar om. Tv-spel har alltid handlat om att döda varandra, vare sig det handlar om super mario eller skylanders.

   Fortnite är så mycket mer än att döda, det är samarbete, strategi och konstruktion.

   Sen är det ju inte ett spel som ser äkta ut. I fortnite springer man runt och spelar mot människohamburgare, kaniner och tomatgubbar bland annat. Man dricker blå dryck som skyddar, bygger väggar på en sekund och kastar discobomber dom gör att man måste dansa.

   Svara

    Men så förbannat tramsigt argument, i så fall kan man ju likagärna påstå att i GTA ”lär man sig att köra bil”. Om det finns en tolvårsgräns, hur kan det vara FEL att följa den??

    Svara

     Sa Veronica något om åldersgränsen? Jag måste vara blind för jag hittar ingenstans i Veronicas text här ovan något om att hen inte håller med åldersgränsen.

     Svara

     Nu är det väl ingen som har påstått att det är fel att inte låta sina barn spela Fortnite?

     Och nej man lär sig inte att köra bil i gta.

     Svara

      Nej man lär sig att sprida flyers för för en porrklubb

      Svara

       E: Det är ingen här som har försvarat GTA…

       Svara

  hahaha kommer ihåg när man var typ 10 och spelade GTA på fritisgården där en quest var att man skulle ligga med en prostituerad som man plockade upp med bil???? Okej personalen som jobbade på fritidsgården??? Haha

  Svara

   Hur gammal är du nu??

   Svara

    24 så det var ju några år sedan men endå hehe

    Svara

     Om några år ska du se att du kommer börja köra på folk på trottoaren, ligga me horor och spränga hus!!!!!!!!! Lol.

     Svara

      ja väntar me spänning 😍

      Svara

  Förr pratade man om det farliga videovåldet, nu pratar man om våldet i tv-spel. Personligen tror jag på forskning som visat att våldsbrott inte ökat pga underhållningsvåld och är helt övertygad om att våldstendenser handlar om så mycket annat. Har man ett utåtagerande och våldsamt aggressivt beteende så har man oavsett om man spelat tv-spel eller inte.

  Så nej, jag tror inte att våldet i tv-spel i sig kan utlösa ett aggressivt beteende. Däremot tycker jag att man kan diskutera den moraliska frågan i vad som är lämplig underhållning för barn och unga och den avtrubbning som förmodligen kommer på köpet om man konstant matas med våldsscener.

  Svara

  Hoppas på att träffa en man som inte spelar tv spel, sjukt avtände! Tips

  Svara

   Man spelar väl inte för att verka sexig för någon? Har du bara hobbys baserat på vad någon går igång på?

   Svara

   Men det är ju en hobby?

   Svara

   Vad har du för hobbys som tänder din respektive? Inte stickning, heminredning och pelargoner antar jag? Samlar du på raffset?

   Svara

  Bara baserat på det jag såg i trailern (är alltså det enda jag sett) så kan jag tycka att det verkar finnas mer lämpliga spel för en 8åring.

  Svara

  Igen… finns ingenting som engagerar mammor så mycket som hur andras barn uppfostras..

  Svara

  Jag var tio eller elva år gammal när jag började spela Max Payne, ett spel där man skjuter folk ja.
  Jag visste vad skillnaden var mellan spel och verklighet, kunde skilja på det och det som hände bortanför dataskärmen.
  Jag tackar spelen för att jag idag är kvick, snabbtänkt, omtänksam, duktig på engelska, har en grym samarbetsförmåga och kan snabbt komma fram till beslut under tidspress. Vissa spel har ändrat hela mitt synsätt på hur jag ser världen, mig själv och på personerna i min närhet, och i dem eller genom dem har jag träffat personer som idag är mina bästa vänner, oavsett var i världen vi bor.

  Åttaåringar bör kanske inte spela Fortnite, men jag kommer definitivt sätta min unge framför SuperMario så snart han blir talför.
  Lite vett ska man ju ändå lära dem och inte bara sånt där amerikaniserat Cartoon Network-trams.

  Svara

  Tycker inte mutor ska behövas, jag tycker att det ska räcka med att man samtalar med barnet om varför man inte vill att de ska göra vissa saker.

  Min dotter har fått se The walking dead sen hon var 11, men hon kommer inte få läsa seriealbumen, sen finns der säkert föräldrar som hellre ser att barnen läser den serien(vilket jag ej kan förstå då våldet är mer grafiskt där än på tv, men det vet ju jag enbart för att jag älskar zombies och samlar albumen)

  Jag har pratat med henne om varför det är skillnad och det har hon godtagit och inga mutor behövdes.

  Men tror nog att de flesta föräldrar gör sitt allra bästa för sina barn och med det sätt dom uppfostrar

  Svara

   Jag är tvärtom, läser hellre än ser det för jag hatar zombies och deras läten 😂 serietidningarna var inte så farliga, tycker absolut att en elva eller tolvåring kan läsa dem!

   Svara

  Ingen som tänker på tv-spel som inkörsport till ett beroendebeteende?

  Svara

   Jag spelar tv-spel men är bara beroende av det vanliga i behovstrappan, som så många andra gamers eller hobbyspelare. Har man en beroendepersonlighet kan ju lite vad som helst utlösa ett beroende.

   obs. med det sagt tycker jag ju kanske inte att barn ska spela spel 24/7. eller vuxna för den delen.

   Svara

   Finns där ett samband?

   Svara

  Jag vet inte vad Fortnite är men rent generellt tittar vi inte på, eller spelar, ngt med våld!
  Och min son är 13år….han hade en önskan om det när han var yngre men det var tvärstopp här hemma, han fick heller inte leka med vapen (förutom en såndär blå-orange-pilbåge) eller svärd mm

  Svara

   Min äldsta hen var hårt reglerad, inga låtsasvapen, bara spel som SMario osv.

   Nu är hen vuxen och älskade lumpen, älskar hemvärnet, uniformer m tillbehör osv.

   I övrigt är hen precis lika fin som Helena+ verkar vara. Trots en ”överhettad” pacifistisk mamma.

   Det blir aldrig som man tänkt sig, men det blir bra ändå! 💕

   //Moa

   Svara

   Bra med goda intentioner, men de räcker sällan hela vägen. I min yngsta sons klass fanns fyra pojkar som var strängt förbjudna att spela på/titta på något med våld. Detta ledde till lite grus i det i sociala maskineriet då de endast ville gå hem med kompisar som skulle spela de förbjudna tv-spelen. Och när innehavarna av spelen inte kände för att spela utan hellre ville göra något annat istället så ville spelförbudsbarnen inte vara där längre utan sökte sig hem till någon annan kompis – som ville spela. En kille ville alltid sova över hos en av de andra killarna för där kunde de spela hela nätterna utan att föräldrarna märkte något.

   Svara

    Jo- men ser man sånna tendenser får man väl ta tag i det tänker jag.
    Han visar noll och inget intresse nu men kommer han och vill se filmer så är för hans ålder (dvs 13årsgräns och sedan 15årsgräns med vissa undantag) så skulle d vara okej men inget jag uppmuntrar när inget intresse finns.

    Svara

     Förstår precis hur du menar, och själv tror jag på att ha ett öppet samtalsklimat med barn (det är därför jag får höra så mycket om hur det går till i deras kretsar). Kanske kommer din son aldrig att visa intresse. Många går ju genom livet helt utan behov att se action, våld eller skräck eller vad det nu må vara. Barn är olika, människor är olika. Men jag ville bara förtydliga att föräldrar oftast tror att det räcker att ha egna regler i hemmet, och riktigt så enkelt är det tyvärr inte.

     Svara

    Jag har precis samma erfarenheter. De tjatade hål i huvudet på våra barn att få spela, om de inte fick spela drog de till nån annan. Hemma var de de vänaste duvungarna.

    Svara

    Njae…

    I min värld är ingenting svart eller vitt.

    Min äldsta snickrade ihop sina egna pickadoller, fick leka vad hen ville när hen var med kompisarna. Hen tittade på filmer anpassade efter ålder. Mycket action under en period.

    När hen varit hos kompisar så har jag full tillit till föräldrarnas omdömen. Enda gången jag blev lite upprörd var när två 9-åringar tittat på Motorsågsmasakern bakom föräldrarnas rygg. Men vi var två föräldrapar som var lika upprörda. Barnen med, för den delen. Dåligt med sömn i många veckor efter det. Learning by doing! 😱

    Själv råkade jag sätta på en erotisk dvd när vi var hos kompis för att planera bröllop. Sätter på datorn och låter 7-åringen titta i lugn och ro. Filmnamnen var förvillande lika.
    Stackarn!😇

    Men jag lovar, det är en fullständigt normal, artig, välutbildad, rolig och kärleksfull människa. 💕

    //Moa

    Svara

  Deet är ju så klart inte så enkelt som att spel, tecknad film eller rock n roll gör någon till våldsdyrkare, men man blir ju lite paff när man hör femåringar prata om GTA och annat med 18-årsgräns. Vissa föräldrar köper det barnen vill ha, utan att kolla upp det, ställa frågor eller ens…tänka.
  Minns när sagan om ringen kom ut på film, att en sexåring jag jobbade med hade fått den i julklapp för den var lång, så kunde ungen titta på den när föräldrarna var på föräldramöte. en sexåring hemma själv, kollandes på orcher. brilljant.

  Svara

   Var nog inte valet av film som var största problemet i den familjen låter det som.

   Svara

    Nej, det fanns ju givetvis andra orsaker att oroa sig.

    Svara

  Hahaha, jag som blir lycklig när ”mina barn” på fritids säger att de spelar Fortnite, det är ju INGENTING i jämförelse med allt annat. Barn från 7 år spelar ju alla sorters mördar-spel nu för tiden, själv spelade jag Sims. Jag har själv kollat på Fortnite för att se vad det är och jag tycker som folk ovan skriver – i liknelse med Tom & Jerry.

  Någon annan som kollade på ”Courage (stavning?), den harige hunden” som barn? Att det ens var ett barnprogram kan jag inte fatta, det glodde jag på. Jag lekte också krig som barn, men det var inte alls som nu. Det var inte lika ”allvarligt” på något vis, som jag upplever att det är idag.

  Svara

   Kollade inte på courage men kollade på Rocko’s modern life och han arbetade på sexlinje. Är mycket knäppt i barnfilmer och serier som är till för att gå över huvudet på barnen.

   Svara

   Men hallå där inget mördande för du spelade sims? Kom inte här och påstå du aldrig tog bort stegen från poolen i sims.. 😂

   Svara

    Nog rök det väl en och annan av svält?

    Tror minsann att både barnen, pappan och jag haft död på en och annan… Tamaguchi, hur det nu stavas?

    //Moa

    Svara

  Jag har också spelat GTA (förvisso i tonåren) och haft en bror som spelat mycket ”skjut” spel osv och vi har båda blivit empatiska och ”normala” människor. Tror grunden läggs mycket tidigare med empati osv men klart om ungen inte fått en ok uppfostran eller har tendens till att utveckla någon slags empatistörning osv så främjar nog inte spelet utvecklingen i någon positiv riktning.

  Svara

  Jag förstår inte hur man kan tro att våldsamma filmer och spel INTE påverkar barn när det hela tiden talas om hur tex ideal påverkar.
  De kanske inte köper ett vapen och dödar massa människor, men de är helt klart inte redo för våld. Det är skrämmande att mänskligheten blivit så avtrubbad att vi inte ser något som helst fel i att barnen får avfyra automatvapen och skjuta gubbar i huvudet. Bara för att man som vuxen kan sålla och skilja på verklighet och fiktion är det inte säkert att barnen kan det, kom ihåg att deras hjärnor har mycket kvar att lära.

  Svara

   Mänskligheten har BLIVIT avtrubbad?? Förr i världen gick man och kollade på avrättningar som söndagsunderhållning!

   Svara

  Jag blev illa till mods av det jag såg i trailern. Har själv en 8-åring, men han får spela Minecraft och dylikt. Fattar faktiskt inte riktigt er som argumenterar för att fortnite är ok när det är människor som skjuter på varandra.

  I Usa verkar det allt oftare vara masskjutningar och jag tror att det är en tidsfråga innan nåt liknande händer i Sverige också (det har faktiskt hänt en gång, men det var lyckligtvis många år sen). Allt är såklart inte spelens fel, men jag möter i mitt jobb många unga som inte har nåt föräldrastöd att tala om och som spelar utan att nån kollar vad de faktiskt upplever när de sitter vid skärmen. Nån som redan ligger på gränsen kanske blir tillräckligt avtrubbad.

  Svara

  Helt rätt att inte låta honom spela fortnite. Han är för liten för det.

  MEN

  att köpa en drös med saker/resor istället som en kompromiss för att han inte ska spela Fortnite…. muta på Katrin så växer han upp till en snorunge med ”mamma betalar” mentaliteten istället. Jättelyckat Katrin!

  Tycker att man kan föra en dialog med sitt barn och belöna de istället. Inte muta…

  Svara

  Jag spelade Doom när jag typ var 7 sedan GTA varvat med Sims där jag hade som nöje att döda alla mina simmar, kollade även på It, Saw, Hostel och diverse skräckfilmer som ung, lyssnade på Marilyn Manson och annan hEmSk musik, läste även ’pojken som kallades det’ och liknande titlar men det blev fan ändå folk utav mig med.

  Svara

   Ok den motiveringen, ungefär som ”Jag blev slagen gul å blå av mina föräldrar och se vad bra jag blev”.

   Svara

  Jag förstår inte hur mån kan kolla på videon här ovan och jämföra det med Tom och Jerry? Man springer omkring med automatvapen och skjuter folk i huvudet? Vilket förövrigt händer hela tiden och är något som barnen säkert hör om i skolan eller på nätet – skolskjutningar etc. Det kanske inte är den största anledningen till att barn blir våldsamma men varför ska de se någon som skjuter ihjäl folk som underhållning? Jämnförelsen med Tom och Jerry är väl rätt dum, hur verklighetsförknippat är det? Har du nångång sett en mus döda en katt eller liknande. Skjuta någon med automatvapen är ju verklighet.

  Svara

  Vaddå ”stå emot pressen ”? Är man vuxen och förälder så är man den som bestämmer. Min 11åring får inte spela fortnite. Inte heller gta eller andra våldsamma spel. För att vi säger nej. Aldrig att ett barn skulle få sätta dom reglerna här hemma.

  Svara

   Man kan sätta vilka regler man vill hemma, och se till att de efterlevs. Bara man förstår och inser att barnen kommer att se på eller spela hemma hos andra. De flest barn börjar gå hem själva i 3:an eller 4:an och nästan alla har tillgång till spel eller Internet.

   Svara

    Precis vad jag tänkte. Vet många föräldrar med stenhårda regler hemma angående tex spelande och sötsaker. De barnen vill konstigt nog helst leka hos sina kompisar… Sen kan mamma och pappa segla runt där hemma och känna sig duktiga, men i praktiken har barnen överlistat dem.

    Svara

    Ja mina barn går hem själva. Det betyder inte att de är ensamma och har obegränsat tillgång till internet! Vi har skärmtid som efterlevs (1timme/dag). Vi har full uppsikt över barnens telefoner, dagliga samtal om vad som händer på nätet osv. När barnen är hos kompisar spelar de inte. Då umgås de och leker/spelar fotboll osv. Det ser deras föräldrar till liksom vi ser till att de inte spelar tillsammans här hemma.

    Svara

   Som elvaårig kille med stenhårda föräldrar som dig hade man i vårt område fått välja på två alternativ:

   1) Lyda föräldrarnas regler. Då kan man inte leka hos någon kompis, för de kommer spela fortnite där. Man blir inte heller någon som kompisarna köar för att få leka hos, eftersom de inte får spela fortnite. På rasterna har man ingen att prata med, eftersom alla snackar fortnite.

   2) Bli en ögontjänare. Inte spela hemma, men spela hos kompisarna. Ljuga om föräldrarna frågar vad man gjorde hos sin kompis.

   Jag säger inte att det är rätt att barn spelar fortnite, jag hade också önskat att de la pärlplattor istället. Men om det är så hysteriskt hos er som det är hos oss så vill jag bara att ni ska vara medvetna om vilken rävsax ni sätter ert barn i. Bli utanför eller bli ögontjänare. Det är inte så enkelt som du verkar tro. :/

   Svara

    Det är precis så enkelt. Mitt barn är inte utanför, han och hans kompisar spelar hellre fotboll. Och han spelar inte hos kompisar heller.

    Svara

     Grannkillaen (11år) i vårt område hade det lika enkelt. En timme speltid, spela fotboll ute med kompisarna på fritiden. Funkade finfint. Tills det visade sig att en av kompisarna hade med mobilen ute, och ”fotbollen” bestod lika mycket av att kolla på porr på mobilen. Det höll på i ett år innan det uppdagades, och det var för att de blev för övermodiga och började kolla (och visa andra) på fritids också.

     Svara

    EXAKT SÅ!! 👏🏻👏🏻👏🏻

    Svara

    Du gör dig till ett föräldraoffer.

    Får barnen sitta med mobilerna på lektionerna också? Komma och gå som de vill i skolan? Strunta i läxor osv, osv?

    Det du skriver låter så otroligt uppgivet.

    //Moa

    Svara

   Det är väl en jäkla skillnad på Fortnite och GTA?

   Svara

  Vad tycker ni om Minecraft för små barn?

  Svara

   Det är bra! Kreativt och utvecklande!

   Svara

  Min sexåriga tjej spelar Fortnite. Dock spelar hon bara i läget där hon springer runt själv och bygger. Hon spelar inte i läget där de skjuter varandra. Viktigaste tycker jag är att som vuxen vara med och se vad de gör och utefter det anpassa det.

  Annars har hon ett Disneyspel med banor från Upp, Superhjältarna, Toy Stort, Hitta Doris etc. Så kul spel!

  Svara

  Jag spelade alla möjliga sorters ”våldsamma” spel under min uppväxt, där man sköt både människor och aliens/monster. Vet inte hur liten jag var när jag spelade Doom, men det var ju absolut inte något spel för barn. Undra vad mina föräldrar tänkte där egentligen haha… Spelade även mer barnvänliga spel som Sims, men även där hade man ju ihjäl sina simmar på olika sätt när man blev uttråkad. Grejen är att man fattade att det bara är spel, barn är inte så dumma att de inte kan skilja mellan spel och verklighet. Om ett barn blir våldsamt i vuxen ålder ligger det mycket mer än lite tv-spel bakom det…

  Svara

   Intressant hur moralmammorna härinne inte har analyserat vad som påverkat den äldre generationen brottslingar. Eller funderar på hur många tvspelande som INTE har blivit seriemördare eller vad de nu tror att våldsamma spel kan göra med deras så kallade änglar till barn.

   Mördade även mina Simmar. Kan fortfarande döpa en Sim till någon jag ogillar och mörda den Simmen, betyder inte att jag mördar folk för det. Spelade även Tekken som liten, jag har aldrig slagit ihjäl någon.

   Svara

    Men det är väl egentligen ingen som sagt att man går och slår ihjäl någon bara för att man spelar sånt??
    För mig handlar det om att ett barn är ett barn och inte bör ”matas” med sånt som barnet möjligtvis inte mår bra av/får mardrömmar av mm.
    Ett barn är inte en vuxen, varken mentalt eller på nåt annat sätt. Hjärnan är inte utvecklad för att kunna hantera våld på samma sätt som en vuxen. Åldergränser finns väl av en anledning??

    Svara

     Fast de flesta barn hanterar det ju bra. Som Maria skrev, man fattar att det bara är ett spel.

     Svara

  Jag skulle inte låta mina barn spela liknande spel. Är väl upp till var och en. Sen kan ni gamers tycka vad ni vill. Jag tror att ni som spelar mycket och grövre spel är blinda. ”Det är lite dödande” Fine, men mina barn kommer få spela spel med 0 dödande alt i nivå med att slå ner en boss i super mario

  Svara

  Jag dränkte människor, murade in en familj mellan 4 väggar och väntade på att dom skulle dö av svält, hade sex med hela grannskapet så det kom till ungefär 8 barn – I The Sims. Det blev människa av mig ändå. Jag har aldrig haft några psykiska problem eller tankar på att döda folk.. Lugn i Bussen. Alla killar jag växte upp med spelade CS,Wow och allt annat redan från 8 års åldern och ingen av dem kriminella.

  Det ska mycket till att bli psyko av spel, men jag tror absolut att det är en utlösande faktor hos ett barn som redan är instabilt och inte har en bra och trygg tillvaro.

  Svara

   Jag med 😂😂

   Svara

   Om folk visste ens hälften allt sjukt man gjort med sina simmar under åren.. då hade man ju blivit inlåst på livstid. Och alla gånger man suttit gömd på GTA och mördat gubbe efter gubbe. 😅 Näe, barn behöver veta att det är på låtsas och att man inte kan göra sånt i verkligheten. Så länge de vet det så ser jag inte problemet med att de spelar, men hade kanske inte valt de blodigaste spelen till dem..

   Svara

  Ot, om ni vill se något som berör ,gå in på SVT play och se”safet och sanningen”. Så fruktansvärt att man inte kan greppa det.

  Svara

  Men att trycka upp Ringo mellan Puma Swedes nakna bröst för några år, fota och skratta sej fördärvad det är ok ? eller när han fick plåga Katrins mammas lilla hund genom att den kasta sej hårdhänt gång på gång och ligga på den i soffan ,, det är inte våldsamt tydligen .. Massa bloggläsare reagerade länge efteråt på detta djurplågeri som Katrin också filmade och skrattade såå hjärtligt åt

  Svara

  Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.

  Svara

  Ot
  Får man ta med en bok till boksignering eller måste man köpa där? Har redan alla böckerna.

  Svara

   Nä,man köper bok

   Svara

  En intressant studie som jag skulle vilja göra är att jämföra hur vissa utrycker sig i sociala media med vilka spel de spelade när de växte upp.

  Svara

  Moralpaniken i den här tråden.

  Min son är 9 och alla killar i klassen spelar fortnite. Min son förstår att det är ett spel och vi har självklart regler. Vi har tagit bort chattfunktionen och han spelar i stort sett bara tillsammans med och mot sina kompisar. Han har två närvarande föräldrar som

  I vår familj tycker vi det är viktigt att inte prata om människors utseende och vikt och om allas lika värde. Det har jag svårt att se KZ göra. Men vi alla gör det som vi tror är bäst för våra barn. Ett nog så svårt jobb.

  Svara

   ”Som älskar honom och stöttar och pushar honom i allt han tar för sig” ska det stå. 😊

   Svara

  I tonåren när jag spelade The Sims och ens sim var helt handlingsförlamad så gjorde jag 8 kopior av mina klasskamrater och låste in dem mellan fyra väggar och gjorde så det började brinna. Jag är varken seriemördare eller pyroman utan helt normal. Man behöver inte alltid läsa in så mycket i det barnen spelar.

  Svara

  Alla generationer har haft sina ”spel” eller tittat på Tom å Jerry och de flesta har inte tagit någon nämnvärd skada av det men när det är sagt är det väl en helt annan sak per idag eftersom dödsskjutningar både på öppen gata och/eller i skolor börjar vara rätt frekvent förekommande. Att den amerikanska våldsvågen har sköljt över oss gör väl inte saken bättre? Det är svårt att inte bli avtrubbad av allt våld både som barn och som vuxen. Ett barn är alltid ett barn och det är svårt att exakt förutse vem eller vilka som tar skada av dessa spel vet vi inte förrän efteråt eller hur?

  Svara

  Det finns väldigt intressant forskning som visar på att vad som anses vara normalt beteende (alltså ur undividers egen synvinkel) kan förändras av till exempel tv-spel och sociala medier. Till exempel att skriva elaka saker till någon är betydligt enklare på sociala medier än face-to-face, men efter en viss tid av att kalla någon ex h*ra online, så minskar tröskeln för personen att säga det till folk i verkligheten. Man ser liknande tendenser i våld och sexuellt våld. Detta är något vi alla bör vara oroliga och fundera mer på. Klimatet unga emellan har förändrats de senaste 20-30 åren, det går inte att komma undan.

  Självklart tyder inget på att en person som har en god miljö, stöttande vuxna personer runt sig, ett fungerande känsloliv som aktivt får utvecklas, skulle gå ut och skjuta något för att de spelat ett våldamt spel. Men våldsamma tv-spel och sociala medier (ffa anonyma sådana) är inte alls oproblematiska, sluta låtsas som det.

  Svara

   Precis. Det behöver inte leda till att den begår regelrätta brott men i sin vardag blir mer avtrubbad och mindre empatisk. Trösklar som sänks allteftersom och ett hårdare samhälle i stort.

   (Råkar du veta var man hittar studier som redan gjorts?)

   Svara

  Gud så löjligt.
  Mina barn spelar Fortnite varje dag, ändå är de supersnälla och fina. Hur går det ihop?
  Fortnite är mer som en animerad film. Visst man skjuter andra, men det är inget blod. En del kanske inte mår bra av att se sånt, precis som mina barn inte mår bra av att se förbannade föräldrar i tex Emil i Lönneberga.
  Dessutom spelar JAG! En förälder! Jag drar mina barn in i fördärvet frivilligt! Usch och fy för mig, en hemsk mamma.

  Nähä. Dags för mig och min son att dra en #victory royal tillsammans i en Duo. Om vi vill vara extra våldsamma så kastar vi en discokula på någon och kastar en slängpuss.

  Förresten så är det rekommenderad ålder på Fortnite, synd att det inte är det på allt i livet.
  Häpp!

  Svara

  Håller med henne, men samtidigt har hon kritiserat folk med diabetes och uttryckt sig dåligt många gånger vilket jag tycker är helt bedrövligt. Det är väl inte heller att vara en god förebild.

  Svara

  Hmmm .. ska man ge barnen allt man kan för att de inte ska spela Fortnite? Jag har inte råd med det. Men jag har förmågan att radera spelet från samtliga enheter. Så det får la duga känner jag. Bättre bort med skiten än risken att det sabbar hjärnan på barnet

  Svara

  Jag blir ledsen när jag läser att ungen inte får spela ett spel som alla hans vänner spelar och han vill så gärna att han till och med lärt sig dansen.
  Det är inte ett spel som bygger en människa det är omgivning familj och vänner samt även hur hjärnan fungerar.
  Har man våldsamma tendenser såklart att man då kan triggas av ett våldsamt spel. En normal människa påverkas inte av skjutett spel eller en skärkfilm så enkelt är det.

  Svara

  Folk om skyller våldsamhet på filmer och spel är folk som inte vill ta ansvar för att dem brustit i uppmärksamheten och uppfostran av sina barn. Jag började spela GTA innan jag hade åldern inne, körde ihjäl folk, sköt och slog ihjäl folk, mm i spelet, älskade även kriminal serier som beck, criminal mindes, mfl. Men eftersom mina föräldrar lärde mig skillnaden mellan spel/film och verklighet, eftersom dem lärde mig rätt och fel, eftersom dem lärde mig ha empati, respekt, mm. Så har jag aldrig varit i slagsmål, aldrig skjutit eller kört över folk eller gjort andra hemsk grejer jag sett på film eller gjort i spel.
  Så tror att tar föräldrarna sitt ansvar och uppfostrar sina barn så kommer barnen förstå skillnaden mellan spel och verklighet!

  Blir ledsen när jag ser föräldrar som låter barnen kolla på ipad vid maten istället för att prata med dem, fråga hur deras dag var, mm, och även ledsen när jag ser folk åka till parken, lekland, mm och sedan sitta på mobilen istället för att vara DÄR ihop med deras barn :/

  Svara

  Helt obegripligt ouppdaterade folk är som tror att datorspel som Fortnite skulle vara farligt. Man blir inte knäpp eller våldsam av tv-spel. Tvärtom finns det väl inte en studie i världen som visar på det. Däremot finns det gott om studier som visar på att man utvecklar bättre koordination, blir mer snabbtänkt och bättre på att hantera stress.

  Om alla med moralpanik kunde sätta sig ned och spela en kväll med sina barn istället för att vara rädda för det okända så skulle ni göra hela världen och era barn en stor tjänst. Spelande kan leda till massvis med bra saker.

  Jag spelade mycket som barn. Min första stora spelkärlek var Final Fantasy när jag var ungefär 8-9 år gammal. Denna underbara spelserie öppnade mina ögon för historieberättande, vilket gjort att jag som vuxen skrivit en bok.

  När jag var tolv år gammal började jag spela Counter-Strike, ett spel som är långt mycket mer våldsamt än Fortnite. Men det är inte våldet som är centralt. Det är samspelet med lagkamraterna och taktikerna som ligger i fokus. Det är ärligt talat inte alls så långt ifrån fotboll eller hockey på det viset. Genom CS fick jag många nya vänner och mitt intresse för datorer vaknade, något som tagit mig in i yrkeslivet som vuxen. Utan spelen hade det aldrig hänt. Såhär 16 år senare spelar jag fortfarande Counter-Strike med mina vänner ibland. Vi har alltid roligt och ingen av oss har blivit våldsam. Tre av oss jobbar däremot inom IT…

  Med allt det här sagt så är det viktigt att ha en balans i livet. Det går en tydlig våg bland de som faktiskt försörjer sig på att spela datorspel att man måste röra på sig för att kunna prestera även i spelens värld. Men var inte rädda för att era barn spelar spel. Sätt er och spela med barnen istället…

  Ledordet kan nog sammanfattas såhär enkelt:
  Var inte Siewert Öholm

  Svara

  Finns det folk som fortfarande bryr sig om Katrin Z och hennes tafatta försök att provocera….
  Det är mer skrämmande än alla spel tillsammans…att ge den gåsen uppmärksamhet.

  Svara

  Hur kan så få förstå vad problemet är? Inte att barn blir psycho och mördar. Utan att de kommer till förskolan och leker dessa spel. Där har någon unge svårt med gränser och andra blir skadade. Någon unge tar illa vid sig av aggressiv lek och får ångest över att vistas på förskolan där hen ändå måste vara kanske tio timmar/dag. Föräldrar blir arga över att barnen får ångest/skadar sig/leker aggressiva lekar. Kräver insatser av personalen. Som i sin tur kan försöka förbjuda våldslekar, det funkar i vissa grupper, inte i andra. Och i varje förskolegrupp finns tamigtusan nåt barn som BARA spelar spel hemma och därav inte kan leka något annat. Det skulle vara enklare om alla bara följde åldergränser! Med detta inte sagt att även angry birds framkallar våldsam lek.

  Svara

  Moralpanik + föräldrar = Sant!

  jag spelar Farmville, blir jag en bonde då?
  Eller om jag spelar cs, blir jag fullt utbildad marinsoldat då?
  Jag spelar wii sport, blir jag bra på tennis då?

  VARFÖR ÄR FÖRÄLDRAR SÅ PANTADE? :c

  Svara

   Tycker kanske mer det verkar som om du är lite pantad.
   Du ’blir’ ingenting av vad du spelar, men du lär dig om saker.
   Tycker det verkar smartare att lära sig reglerna i tennis och grundläggande odlingsprinciper i stället för att skjuta folk.
   Men det kanske bara är jag?

   Svara

  Tycker kanske mer det verkar som om du är lite pantad.
  Du ’blir’ ingenting av vad du spelar, men du lär dig om saker.
  Tycker det verkar smartare att lära sig reglerna i tennis och grundläggande odlingsprinciper i stället för att skjuta folk.
  Men det kanske bara är jag?

  Svara

  I de korrelationsstudier som finns så stämmer det att titta på våld (i det fallen film tror jag, men gissar att spel kanske är värre) leder till ökad aggressivitet hos barn. Att titta på pedagogiska och snälla lekar och program leder till mer pedagogisk lek. Det är sedan länge känt med modellinlärning. Auktoritär uppfostran leder till mindre samarbete och aggressivitet hos barn. Det är vad man vet hittills samma med film och spel med våld. Barn lär sig det de ser och gör. Så – för en gångs skull gör Katrin ett vettigt val för sina barn) till skillnad från att låta dom åka utan bälte osv.
  Idiotiskt med föräldrar som hotar, straffar, köper leksakssvärd och pistoler och har noll koll på vad barnen tittar på. Och nej, man kan inte säga ”jag hade gevär och jag är inte våldsam”, det är en anekdot i sammanhanget. BENÄGENHETEN för våldsamt beteende ökar om man får se eller uppleva våld som barn.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.