Låt lucia vara en flicka! – Johanna Toftby

Skärmdump från JOhanna Toftbys blogg

Kan inte bara kvinnor vara kvinnor och män vara män? Vi är ju som vi är. Vi är födda som vi är. Ja, jag vet att några vill operera om sig och då får de göra det. Men det är inte ett skäl till att alla människor ska vara könlösa. Det blir så löjligt att en man ska gå runt och vara kommunens Lucia på äldreboenden, det blir som ett stort skämt. Lucia var en kvinna, en verklig person som var ett helgon från början.

Ska vi kanske inte ha flick eller pojknamn heller kvar? Alla får heta unisex så man kan välja vilket kön man vill vara. Jag tycker det har gått för långt! Vi är HAN och vi är HON punkt.
Jungfru Maria var en kvinna, jesus en man , jultomten en man, påskkärringar är kvinnor, Lucia en kvinna och Rudolf med röda mulen är en ren. En renhane.
Varför ska alla heta HEN? Ska vi bli teletubbies allihop?//Johanna Toftby

Det här blogginlägget av Johanna Toftby är så bakåtsträvande och förminskande av alla som arbetar med genusfrågor att jag blir alldeles matt.
Jag skulle förmodligen kunna skriva en halv avhandling om det här för att dämpa min ångest men jag ska försöka sansa mig.

”Låt Lucia vara en flicka”.
Okej… Om man ska se det på det viset och dra det till sin spets…
Vad är en flicka? Vem har bestämt vem som får kalla sig flicka? Om en snoppbärande individ identifierar sig som flicka, vem är Johanna Toftby att bestämma att det är fel?
Menar hon att vi ska marginaliseras ner till det som finns mellan våra ben? I så fall borde hon väl istället skriva ”Låt Lucia vara en från födelsen utrustad ”snippbärare” med tanke på att det faktiskt går att genomgå en könsbekräftande underlivskirurgi för att skapa en vagina på någon som fötts med en snopp.
Detta gör att enbart ”Låt Lucia var en snippbärare” ger ett alldeles för brett urval då man riskerar att få en transperson som genomgått könsbekräftande underlivskirurgi som Lucia och det vore ju ett helgerån, eller hur?

I grund och botten tror jag att Johannas inlägg är skrivet ur ren okunskap.
Av hennes sista stycke att döma så vet hon inte ens vad ordet ”Hen” innebär och hur det används. Det är inte ett namn utan ett sätt för människor utan tydlig könstillhörighet att benämnas när de inte identifierar sig som varken ”hon” eller ”han”.
Människor i hennes omgivning är kanske indelade i ”han och hon-fack” vilket gör hela den här debatten löjlig i hennes ögon, men världen är större än den lilla bubbla vi själva lever i och det är viktigt att komma ihåg. Bara för att hon inte kan förstå någonting så innebär det inte att det gått för lång.

För i sitt blogginlägg tycker hon att det gått för långt!
En eventuellt icke-normativ Lucia i Malmö, är det att ha gått för långt?
I min värld har vi bara börjat.

Tack för tips!

348 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Snälla nån nu får det vara nog!!! Traditioner är traditioner, varför ska man alltid ändra på allt?

  Svara

   Trollolololooo

   Svara

   Många tycker förändring är läskigt. Det är snarare sånt tänk som är läskigt.

   Svara

   Håller med till 100% Kvinna e kvinna och man är man, vill man vara ngt där emellan är det 100% ok det med.
   Men Lucia är en kvinna, punkt. ÄR SÅ LESS på allt omskrivande. Har vi så jäkla lite problem i vårt avlånga land att vi måste käbbla om såna här saker?
   Fattar verkligen inte grejen. Man får inte säga Indian…nähe? Oahhh..trippelsuck.

   Svara

    Uhhh säg inte indian tack! Det heter usa:s ursprungsbefolkning.

    Svara

     *Nordamerikas ursprungsbefolkning

     Svara

    Men förstår ni inte? Det är det socialt konstruerade könet som får er att ens tänka i dessa trångsynta banor. Genus är inte ett skämtsamt uttryck, det är större än vad många människor kan förstå. Det är VI, samhället, som skapar dessa skildringar och blandar ihop kön med genus. Självklart kan Lucia vara en man, precis som en kvinna kan vara en stjärngosse. Blir så provocerad av att detta ens ska spela någon roll.

    Svara

     +1000000000000000000000

     Svara

     Exakt. Och det är sånt tänk som i längden motverkar riktig jämställdhet, att vi slippa förväntningar på oss pga kön.
     Lät nog ungefär likadant på femtiotalet om kvinnan skulle ut och jobba ”men låt saker vara som de alltid varit”.
     Suck.

     Svara

      Håller med. Samtidigt kan jag tycka att just det här exemplet (Lucia) är en icke- fråga.

      Svara

     självklart kan lucia ha en snopp men lucia måste vara en kvinna. varför ska män representera en kvinnas historia?

     Svara

      VEM 2018 tar Lucia som något seriöst? Det är mysigt, fint och man får fika.

      Svara

       Men äldre människor ska man ha respekt för och jag lovar dom flesta vill ha en kvinna som lucia.

       Svara

        De äldre tänkte fel. Tacksam att vi inte håller kvar deras åsikter

        Svara

         Oj så respektlöst att säga att de äldre tänkte fel. Det är tack vare de ”äldre” som samhället har utvecklats till vad det är nu. Det är de äldre som var generationen som har gett dig det liv du har nu och det är de äldre DU borde tacka för att du lever i ett så priviligerat land som Sverige. Själv är jag född utomlands och blir så jäkla matt på dessa ”ickeproblem” man har i det här landet. Var tacksam, och testa gärna bo gärna i ett land där man värnar om de äldre och deras åsikter

         Svara

         Men respekten för sina medmänniskor det behövs inte?

         Svara

         SM. Haha nej. De hade inte gett mig som gay ett speciellt bra liv. De hade heller inte gett mina utländska vänner ett så bra liv. Och samhället? Nja. Vet inte om jag som kvinna tycker att de gjort det så bra heller. Uppskattar de kvinnor som kämpade för oss, men hur samhället var i stort förr hurrar jag inte så mycket för

         Svara

         SM: äldre släktingar kan ibland vara mycket bra förebilder, men de kan också vara mycket dåliga sådana. Jag vet ett äldre par i norra Belgien som fortfarande på 90-talet hade ett foto av Hitler på sin vägg. En annan kvinna (+ 90 år) som var en riktig rasist med alla åsikter från 30-talet helt intakta. Äldre betyder inte per automatik att alla deras värderingar och åsikter är sunda.

         Svara

    Hahaha och har vi så lite problem att det är så viktigt att lucia är en kvinna?

    Svara

    Ja jag håller med dig, Lucia var ju faktiskt en flicka och det ska vi inte förringa. Det är ju dessutom ett av få områden där vi kvinnor har något som männen inte har. Ett helgon som har givit upphov till en av våra starkaste traditioner! Kan man tänka sig att rollen som flickan och helgonet Lucia kan spelas av en kille?

    Svara

   Exakt! Sveriges första Lucia var en man, låt oss föra denna tradition vidare!

   Svara

    ”Lucia i samhällsdebatten
    Under senare år har själva luciagestalten blivit föremål för debatt. Vilket förklaras enklast av att många gör anspråk på att veta vad lucia ska vara och hur högtiden ska firas. Men få känner till sedens brokiga ursprung eller att en del av de ”avvikelser” som idag verkar vara kontroversiella, däribland de könsöverskridande gestaltningarna, har förekommit förr. Den allra första kända beskrivningen av en vitklädd lucia med ljuskrona berättar faktiskt om en dräng i Skinnskatteberg 1820. Att det blonda och enkönade idealet både utmanas och debatteras är på så vis ett bevis på att traditionen lever.” https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/lucia

    Svara

    ”Lucia i samhällsdebatten
    Under senare år har själva luciagestalten blivit föremål för debatt. Vilket förklaras enklast av att många gör anspråk på att veta vad lucia ska vara och hur högtiden ska firas. Men få känner till sedens brokiga ursprung eller att en del av de ”avvikelser” som idag verkar vara kontroversiella, däribland de könsöverskridande gestaltningarna, har förekommit förr. Den allra första kända beskrivningen av en vitklädd lucia med ljuskrona berättar faktiskt om en dräng i Skinnskatteberg 1820. Att det blonda och enkönade idealet både utmanas och debatteras är på så vis ett bevis på att traditionen lever.”
    https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/lucia

    Svara

   Ja, varför ska vi ge kvinnor och män samma rättigheter och möjligheter? Varför ska vi låta kvinnor få samma frihet som män? Varför ska vi värdera kvinnor och kvinnors agerande lika högt som männens?? Obildad är du!

   Svara

   Håller fullständigt med!

   Svara

   Lucia var också någon som högg ur sina ögon men ändå kunde se och helade människor genom att röra dom. DETTA SKA OCKSÅ VARA KRAV FÖR ATT VARA LUCIA!!

   Svara

    Suck

    Svara

   Det är lite spännande med traditioner. När det började gå luciatåg i Sverige var det i studentstäderna på 1800 talet. Sveriges första lucia var förmodligen en man.

   Sen blandade sig SVT i och gjorde om det till en skönhetstävling för kvinnor (ni vet, kvinnor kan endast duga till att gradera skönhet).

   Så ja. Vi ska hålla hårt i våra finfina traditioner.

   Svara

  Orkar inte med en till sån här diskussion. Låt folk tycka vad de vill.

  Svara

   Alla får tycka vad de vill men också få en möjlighet att revidera sina åsikter genom andras kunskap.

   Svara

   Näää, man kan inte tycka högt om vad man vill om allt. Ibland får man vara tyst och acceptera förändringar

   Svara

  Äh varför inte en kille?? Så trött på alla snäva fack. Låt iaf barn få slippa könsindelningar

  Svara

  Typiskt Toftby. Finns det nån mer trångsynt människa? Och dessutom obildad som få.

  Svara

   Anser du att man måste vara bildad för att det ska vara okej att uttrycka sin åsikt?

   Svara

    Det hjälper att vara påläst på ngt om man ska uttrycka sig om det 🙃

    Svara

     Absolut, men hur påläst man än är så kan man vara av en annan uppfattning. Bildad som obildad.

     Svara

  Måste säga att jag håller med Johanna. Detta har gått på tok för långt.

  Svara

   Jag också

   Svara

    Men ingen vågar säga det

    Svara

     Jag tycker att väldigt många vågar säga det ca hela tiden.

     Svara

      Så om ert barn eller framtida barn skulle fråga: ”Får jag vara Lucia?”, skulle ni säga nej bara för att barnet är en pojke? Hur skevt är inte det? Låt barn få vara barn utan könsidentiteter!

      Svara

       Ja, skulle jag få en son i framtiden så är det tomte, stjärngosse eller pepparkaka som gäller.
       Man är inte Lucia.

       Svara

        Tragiskt

        Svara

        Skaffa inte barn

        Svara

        Du kommer ändra dig när du ser hur det ser ut på förskolan. Annars är du hjärtlös

        Svara

         Jag är inte Joanna ovan men har två söner som tagit sig genom både förskolan och låg- och mellanstadiet utan att jag behövde ändra åsikt. Förekom inga pojkar som Lucia överhuvudtaget och det var frid och fröjd i lussetågen ändå.

         Svara

        En gång var det en drake med i luciatåget på sonens förskola. Konstigt nog(ironisk) så funkade det med. Alla var nöjda och glada, framförallt barnet som ville vara drake med ett ljus i handen. Man kan ju fråga sig för vem luciatåget är till för.

        Svara

         Min brorson var utklädd som julklapp i ett luciatåg och som julgran ett annat år.
         En mkt kreativ unge ❤️

         Svara

        Vilket århundrade är du född? Suck!

        Svara

         Hon är förmodligen född på 1900-talet när folk var normala. Jag gissar att du är född på 2000-talet. Snöflingornas århundratal.

         Svara

        Så pepparkakor är snoppbärare?
        Och hur förökar sig tomtar egentligen om alla är män?

        Svara

       Nu handlade det ju inte om barn… Visst jag kan hålla med om att på dagis och skola kan alla som vill vara lucia får vara det… Även om det blir 10 Lucior.
       Men här handlar det om stadens Lucia och det är väl inga barn inblandade där.

       Svara

        Nu håller jag inte med dig i just luciafrågan- däremot är jag helt övertygad om att våra skilda åsikter i den tematiken inte på något avgörande sätt påverkar vare sig din eller min lämplighet som förälder 🙂

        Svara

       S, du kanske tänkte svara A eller Jessica? Jag håller alltså med om att man inte ska tvinga på barn könsroller.

       Svara

        Det finns två olika S i denna konversation. Den första S (jag) och sen den andra som konstigt nog också valt att identifiera sig med ett S.

        Vill bara klargöra att min åsikt fortfarande står fast vid att barn ska få vara barn utan könsidentiteter.

        Madelon, att luciatåget inte innehöll några pojkar utklädda till lucia är troligtvis på grund av personer som Joanna som säger nej. Så enkelt är det. Skulle istället föräldrar låta sina barn uppfostras utan könsidentiteter skulle troligtvis fler pojkar vilja vara lucia och prinsessor (som de troligtvis redan vill undermedvetet). Ni måste förstå att det här är barn, dem förstår inte vid födseln att lucia är för tjejer – det är FÖRÄLDRARNA och en del av samhället som implementerar detta tänk. Det är därför pojkar som VILL vara lucia i dagens samhälle klassificeras som udda för att det motbjudande sociala konstruerade könet fortfarande existerar. Punkt.

        Svara

       Nu handlade JT´s inlägg om vuxna och inte barn..

       Svara

        Jag tog med Joanna som ett exempel från kommentaren ovan, om det var det du tänkte? Skrev inte om JT.

        Oavsett vad spelar det ingen roll. Kön eller ålder, alla får vara lucia.

        Svara

   Håller med, det har verkligen gått överstyr detta!

   L

   Svara

    Att en kille ev blir Lucia, det är alltså din definition av ”det har gått för långt”? Noted…

    Svara

     Haha eller hur! Så komiskt😂

     Svara

   Folk har verkligen inget perspektiv på livet och världen i stort när sånt här blir är en fråga som verkligen upprör. Lyft blicken!

   Svara

   Håller med 100%

   Svara

  Amen vafan sluta nu. Måste seriöst ALLT vara jämställdhet? Lucia VAR en flicka, det är tradition att det är en tjej som är lucia. Att skriva ”vad är en flicka?” är ju helt stört. Skärp dig för fan Camilla, börjar bli riktigt trött på dig

  Svara

   Ja, Lucia var enligt sägnen också från Italien med olivfärgad hy och mörkt hår. Då borde inte heller flickor som ser ut på annat vis än så få bli Lucia – vilket då visserligen öppnar upp för mig att ÄNTLIGEN få bli Lucia! Score!

   Är det också okej för dig eller ska man kanske försöka anpassa traditioner efter samhället och människorna i det?

   Svara

   Svar ja, allt ska vara jämställt. Frågor på det?

   Svara

   Precis som det förr var tradition att läkare, präster, forskare, taxichaufförer, nyhetsuppläsare, piloter, idrottare, politiker m.m. var män.
   Vasaloppet kördes ju första gången av Gustav Vasa – en man – inte ska vi förstöra den traditionen och låta kvinnor delta osv osv osv

   Svara

    Ja, jämställdhet går åt båda hållen. Respekt för de män som vågar vara Lucia i en värld med så fördomsfulla människor

    Svara

    Ja, det var förbjudet för kvinnor att åka Vasaloppet ända till 80-talet.

    Svara

   Fast ja, allting ska handla om jämställdhet och det borde alla vara positiva till, om vi inte vrider och vänder på detta ämne till vi har jämställdhet i Sverige kommer vi aldrig dit. Jag tänker aldrig ge upp den kampen då jag tycker det är vår rättighet som kvinnor att våra förutsättningar ska vara likadana i arbetslivet och i samhället som män. Den dagen vi inte behöver ta upp det ur ett jämställdhetsperspektiv då har vi lyckats. Det är viktigt och det känns som de generationerna som är påväg ut i arbetslivet och vi som nyligen har kommit dit har en kämparglöd att förändra och förbättra något som de äldre generationerna bara ”tramsar” bort. Varför är man så rädd för att se saker från en ny synvinkel. Jag tycker verkligen att Johanna har visat en sida som får mig att dra en djup suck och inse att vi inte har kommit så långt som vi tror i dessa frågor när man läser alla bakåtsträvande hejjarropp från de som kommenterar. Detta handlar om en större diskussion än om lucia i grunden men ja. Jag blir på riktigt mörkrädd över att man fortfarande kan störa sig så mycket på det fantastiska ordet Hen och möjligheterna de skapade för dem om inte vill vara i något av han/hon- facket. Bra Camcam att du lyfter upp detta.

   Svara

   Den djupt rotade uppfattningen att vi här uppe i norden skulle fira ett italienskt helgon är så urbota dum att jag vill skrika. Att den svenska traditionen att lussa alls förknippas med henne är helt och hållet en social construct av katolska kyrkan, som skapade kristna helger och firande för att täcka över de hedniska traditionerna och göra kyrkans budskap lättare att svälja för folket. Detta gäller jul, påsk och lucia. Även midsommar, men vem firar ens idag Johannes Döparen?

   Traditionen att lussa (gissningsvis från Lucifer) handlade om att i mörkaste vinternatten skrämma oknytt och onda andar (=från djävulen) och det gjordes i sällskap som gick från gård till gård. Läs länken ovan på Nordiska museets hemsida och få lite perspektiv till historien.

   Svara

    I Belgien firar man Saint Jean. Svensk Midsommar lyser förstås med sin frånvaro i samhället, däremot fixar Svenska kyrkan varje år midsommarfirande och ett helt underbart och mycket välbesökt luciatåg. Barnens luciatåg är lite friare – de vuxnas följer ännu gammalt mönster.

    Svara

  Jag håller inte själv med JT men tycker det är helt okej att hon får ha sin egen åsikt i frågan.

  Svara

   LOL Viktigt för henne att basunera ut att hon tycker att de ska ha ett ojämställt luciafirande i Malmö; hon bor väl inte ens där?

   Svara

    Japp om hon känner så. För både dig och mig var det tillräckligt viktigt att kommentera…

    Svara

   Ja 15:13 håller med. Johanna har ju all rät att skriva vad hon tycker i sin blogg precis som att Camcam skriver vad hon tycker i sin blogg. En del tycker si och andra tycker så, en del anser att det gått för långt och andra att det är bara början. Som sagt Johanna har sin åsikt och rätt att skriva det precis som Camcam skriver sin. Camcam skriver så märkligt ibland.

   Svara

  Du pratar om att det ska vara jämnställt….Men ändå några inlägg ner om Paula så trycks det ner på muskelstinna män i små linnen? Ska det bara vara jämställt när du vill det?

  Svara

   Det är ju inte de muskelstinna männen i linnena som är grejen utan att deras outfit anses passande medans Paulas sporttop inte är det.

   Svara

   Alltså den här kommentaren är så TYPISK. På alla sätt och vis. Alltid så upprörda och alltid har ni missuppfattat allt 😂

   Svara

   JÄMställt. Utan ett N.

   Svara

  Jämställdhet i all ära, men låt oss inte dra det för långt.

  Lucia var en kvinna, det tappar hela charmen om man numera ska börja bråka om huruvida killar kan vara lucia eller inte. Var Lucia om ni vill, men det förstör hela traditionen om man frågar mig.

  / mvh egentlig inte alls konservativ människa, men det här har gått för långt.

  Svara

   Charmen? Du kan få vara påskkärring…

   Svara

    Japp, gärna! Brukade faktiskt vara påskkärring när jag var yngre. Måste hitta ett tillfälle att klä ut mig som en nu också 🙂 Eller kanske det inte ens behövs utklädning? Hmm..

    Svara

   Jämställdhet kan inte gå för långt. Fattar du ens betydelsen av ordet?

   Svara

    Har det gått för långt så är det per definition inte jämställt. Så korkat att påstå att jämställdheten har gått för långt.

    Svara

   Jag håller med. Precis som när det tappade charmen när kvinnor fick bli läkare, hur tar man en kvinnlig läkare på allvar liksom? När kvinnor började bära byxor dessutom istället för kjol, då gick det verkligen för långt!

   Svara

  Och ordet ”hen” är väldigt praktiskt att använda istället för att säga ”han eller hon”, är man inte vet könet på någon (till exempel nästa statsminister). Ungefär som man gör när man pratar om ”föräldrarna” och ”barnen”, istället för att säga ”mammorna och papporna” eller ”sönerna och döttrarna”.

  Svara

   Precis! Nu har vi ett könsneutralt pronomen som betecknar en person i singular, och det är jättebra och praktiskt! Vi har sedan länge könsneutrala substantiv, som ”person” och ”människa”, men man hör aldrig nån bråka om att nån säger ”person” och kräva att man ska säga ”man” eller ”kvinna” i stället.

   Svara

   Då skriver man bara hon/han, som förut, bra va?

   Svara

    Men det är en utveckling av språket. Det händer titt som tätt. Jag tycker att det är super! Använder det jättemycket och tycker att det underlättar förståelse. Förstår inte alls varför det skulle vara så himla farligt med ett nytt litet ord. Tror folk har för lite att lägga sin energi på….

    Svara

    Nej men alltså, ist för att skriva; ”personen som tycker så”, så kan man skriva ”hen som tycker så”. Alltså när man inte vet om en person är en han eller hon.

    Svara

    Ursäkta, kan ej tolka din moderna svenska med moderna ord! Skriv helt 1600-tals svenska!

    Svara

   Precis så! Bra förklarat!
   Man kan använda hen tex:
   ”Jag var hos läkaren idag”
   ”Jaha vad sa hen?”
   När man inte vet vilket kön läkaren är.

   Svara

    ”Jag var hos läkaren idag”
    ”Jaså, vad sa läkaren?” tycker jag fungerar lika bra.

    Svara

     Upprepande i text ser sällan bra ut…

     Svara

     Samt att det faller naturligare i munnen att säga hen än att upprepa.

     Svara

     Det har länge nämnts som ett ”bra” exempel så jag har flera år lagt märke till hur det sägs. Aldrig någonsin har jag hört någon upprepa ordet ”läkaren/doktorn”. I nästan alla fall har det sagts: vad sa han då? I något enstaka fall: vad sa han då? Ja, eller hon…

     Och ingen skillnad på åldrarna på han-sägarna har det varit.

     Svara

      Ja! Det är lustigt- i vissa sammanhang har hen inte alls slagit igenom, jag använder hen men märker på mig själv att det inte är konsekvent.

      Svara

  Med tanke på att kvinnor genom historien har blivit extremt förtryckta mycket på grund av deras sekundära könskarakteristika tycker jag det är oerhört tydligt att det finns uppenbara skillnader mellan män och kvinnor (och jag har väldigt svårt att tro att någon vuxen människa uppriktigt inte kan se detta.) Upplever det som väldigt historielöst att ”vara kvinna” plötsligt har blivit en subjektiv känsla istället för den biologiska verklighet det faktiskt är. Sen ska givetvis kvinnor (och män) kunna bete, klä, och uttrycka sig själva hur de vill utan att begränsas av sociala könsroller.

  Svara

   Plötsligt har blivit? Vännen, det har funnits lika länge som människan. Det är först sista 100åren som folk blivit känsliga pga samhället.

   Svara

   ’sekundära könskarakteristika’?
   Åh, din messerschmidt!

   Svara

  Innan jag fick barn hade jag nog tyckt som hon, men nu har jag märkt hur trångsynta många fortfarande är.. !
  Och det är sjukt hur könsrotat vissa saker ändå sitter, omedvetet. Jag kommer på mig att till barnen nästan prata som att ”detta är för killar och detta för tjejer”. Det ska inte vara så, min son älskar pärlor, smycken tex och jag har vill INTE att ens hinna tänka tanken ”tjejgrejer”, men ändå gör jag det! =/

  Svara

   På förskolan gjorde dottern (då 2,5 år) ett armband av pärlor inför julen och förkunnade att pappa skulle få den av tomten.

   ”Är det inte bättre att mamma få den” tyckte då personalen,

   Nä, jag tror att pappa skulle bli fin med den

   Svara

    Men precis 🙁 sad att inte ens de kan tänka längre

    Svara

    Härligt. Barn är så oförstörda.
    Har själv fått fina armband, och halsband av systerdöttrarna.. Även bror min, som vi bär på deras kalas.

    Svara

  Har man en snopp är man en kille, snippa en tjej. Det är biologi, inget annat. Sen är det klart att folk ska få klä sig hur de vill, ha vilket hår man vill, känna sig hur man vill. Men kom igen, ett kön är ett kön…. Det är ju att skapa tydligare könsroller att säga ”jag är en kille men identifierar mig som en tjej”.

  Svara

   Ja om man vill välja mellan dessa två..

   Svara

   Men du kan ju fucking på riktigt inte sitta som ett jävla peaktarsle och leka gud och tro att du bestämmer vad för kön eller vad en person identifierar sig som. Bara för att DU är fucking CIS (googla om du är korkad) betyder det inte att alla andra i hela jävla världen är det. Saker KAN existera utanför din personliga jävla upplevelse.

   Fan va jag blir förbannad på er trångsynta arroganta översittare. Dra åt helvete, ni skadar människor med er ignorans och ni är anledningen varför transpersoner begår självmord. Fuck you.

   Svara

    Jag förstår din ilska, och kan ha överseende med det en gång men vill du fortsätta kommentera här så får du ha en snäppet trevligare ton. Tack på förhand.

    Svara

     Kan tycka att den typen av kommentarer är just sådant som INTE bör släppas igenom, oavsett om man kan ”förstå ilskan”. Fortfarande inte en anledning till kränkningar, påhopp och vidrig ton. Tror inte heller att den typen av kommentarer öppnar upp för acceptans och ökad förståelse. Gör nog mer skada än nytta. Men, men…det är inte min blogg.

     Svara

      Förstår inte heller varför sånt släpps igenom. Om man inte kan diskutera sakligt, ska ens kommentarer inte släppas fram.

      Svara

    Fast många kvinnor identifierar sig som kvinnor och många män identifierar sig som män. När du säger att de inte ska få göra det är ju du lika dömande som när en cis person försöker bestämma hur en transperson skall identifiera sig.

    Svara

    Hemsk anklagelse att påstå att en åsikt är orsaken till att människor begår självmord.

    Svara

     Du känner ingen transperson uppenbarligen, du har ingen aning om hur mycket andras åsikter och därmed hur dom beter sig mot en transperson påverkar den som blir dömd hela tiden. Föreslår att du tar och pratar med en transperson innan du du tycker att det är en hemsk anklagelse, du skulle inte vilja vara i deras ställe och uppleva andras bemötande.

     Svara

      Jag tror hon bara gör skillnad på åsikten (som inte skadar någon) och beteendet (som absolut kan följa av åsikten- men inte måste göra det).

      Svara

      Föreslår att du slutar att anta saker om andra människor.

      Svara

   Juridiskt eller biologiskt? Är det ok för dig att en man som juridiskt ändrat sig till kvinna är Lucia?

   Svara

   Kön och genus är inte samma sak och de är heller inte beroende av varandra. Genus är en social konstruktion som varierar i form mellan olika kulturer, det finns också många kulturer som har mer än två genus. Bara för att vi i väst traditionellt har två betyder det inte att det är nån universell naturlag skriven i sten. Genus är heller inte något statiskt utan förändras över tid. Läs valfri antropologisk studie för exempel.

   Svara

    vet du jag har aldrig fått ett enda exempel på en kultur som har fler än två kön, organiskt så att säga och inte som finns till för att uppfylla en funktion tex en religiös sådan där kön och genus inte får finnas? hade du kunnat ge exempel på en av dessa många kulturer?

    Svara

     Bland annat olika slag av native Americans har/hade flera genus än ett 🙂 googla tex Third gender så kan du läsa på!

     Svara

  Känns som att inläggen och kommentarerna blandar äpplen och päron. Men det kanske är just för att man inte vet vad man dillar om. Gå en kurs på Lafa så blir ni lite klokare. Nu ska jag själv blanda äpplen och päron så får vi se vad ni säger om fruktsalladen. ”Tradition är tradition, varför ska inte jag få säga neger till en neger, de har alltid suttit längst bak i bussen och badat i andra pooler. Låt tradition få vara tradition” osv osv..

  Svara

   Haha, förstår din poäng men du är lite väl hård och kategorisk 🙂

   Svara

    Varför? Vem bestämmer när gränsen går?

    Svara

   fast på vilket sätt skadas en man av att en kvinna representerar en kvinnlig legend? alltså oavsett om personen biologiskt är en man bör den identifiera som kvinna för att få vara lucia. vad ska den manlige lucian representera?

   Svara

  Ända sen jag var liten trodde jag alltid att Lucia var en titel på den som fick bära kronan i tåget och inte ett specifikt kön 😅😁

  Svara

   Jag såg en dokumentär om den verkliga lucia när jag var typ 7-8… De berättade om brickan med ögon och hur hon fick en kniv genom halsen… Det är allt en fin tradition!

   Svara

    Ja å så borde det ju va nu me eftersom det ska vara exakt som förr! Lucia ska vara mörkhårig å sen sticker man kniven i’na. Ändra inte på NÅT

    Svara

  Men varför skulle hon skriva ”Låt Lucia vara en från födelsen utrustad ”snippbärare” ?? Om en kille bytt kön så är hen ju en flicka. Om en från födseln utrustad snippbärare bytt kön så är ju hen en kille. Tycker du Camcam att vi alla ska vara könslösa? Nej inte va? Att säga hen om personer som man inte vet vilket kön de har eller är en han eller hon går ju bra, också för personer som identfierar sig som hen – men att ALLA ska kallas hen är väl ändå lite märkligt. Så jag förstår hur Johanna menar och håller med även om hon uttrycker sig lite klumpigt, och jag förstod att det skulle vinklas och missförstås, en del läser inlägg som fan läser bibeln och vinklar och förvränger.

  Svara

   Om någon som vet att jag är kvinna, kallar mig för hen, ber jag dem dra åt helvete!

   Svara

  Johanna T har helt rätt!

  Svara

   Eh nej 🤨

   Svara

  Men då tar vi bort alla kvinnliga världsrekord och manliga världsrekord, bara det bästa får vara kvar som världsrekord.

  I tävlingar från och med nu är det inte könsuppdelat om vi ska ta bort köntillhörigheten.

  Tycker det är synd och korkat, för så många duktiga tjejer skulle inte komma till OS i framtiden. Tycker det är bättre att acceptera att det är biologisk skillnad mellan kvinnor och män.

  Jag ser Lucia som en roll, lite som skådespel. Jag skulle bli lika irriterade om en kvinna spelade Bond, eller en man spelade Lara Croft bara för genusdiskussionen.

  Sen får vi inte glömma att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter oavsett kön i samhällets viktiga delar, men detta är en icke-fråga som tar fokus från verkliga problem.

  Svara

   Micke for president!

   Svara

    ?

    Svara

   Men ändå är det precis sånt tänk som sätter stopp för barn att kunna känna att de kan vara vad de vill. Även om du inte ser dig själv som trångsynt, tro mig att det finns många föräldrar som aldrig skulle låta sin lilla son få spela lucia. Och det är sorgligt!

   Svara

    Jag är definitivt inte trångsynt, bara allergisk mot idioti. Jag har vänner som är muslimer, homosexuella, judar, crossdressers och en som numer är kille och var tidigare tjej. Så min syn är ganska breddad.

    Likheten mellan alla dessa vänner är att de respekterar andra, tar själv ansvar och är inte kränkt för skitsaker. Speciellt en muslimsk kompis som ordnade fest med drag-tema. Det visar att man värderar sina medmänniskor mer än en gammal påhittad religion.

    Om du tror att Lucia är ett problem för barn att ska kunna känna att de kan vara vad de vill, då tror jag det är tusen gånger värre att se hur populära influencers framställer sig. Där snackar vi skev verklighetsbild över hur man ska vara.

    Vad är nästa ickeproblem, vi måste ändra kortspelsregler för kungen är mer värd än drottningen? Eller lägga en halv miljon skattemedel på att menscertifiera arbetsplatser? Uppdatera bokstaveringsalfabetet?

    Varför lägga pengar på vård, skola och omsorg när dessa problem finns?

    Svara

     Då är han ju inte muslim om han går emot sin religion. Han kanske föddes som muslim. Muslim innebär att man tillber Allah och sätter honom högst. Är man muslim så sätter man religionen först. Så då är han inte muslim.

     Svara

      Eller så har han en annorlunda definition än dig om vad det innebär att vara muslim.

      Svara

      Det är en hon, så du tycker att hon ska sätta på sig slöja och börja hata oliktänkande, vilja kasta homosexuella från hustak, vilja låta svärdet ta hand om alla otrogna och låta män styra över henne för att kunna kalla sig muslim?

      Tro mig, man kan tillhöra en religion av traditionella skäl och vägra acceptera idiotin. Sveriges protestanter har förstått det. Tänk på vad bibeln säger om homosexuella, och svenska kyrkan har homosexuella präster.

      Jag är glad att hon inte faller för sådant grupptryck och idioti men har kvar sina rötter.

      Svara

       Fast då är man ju inte kristen heller. Självklart kan hon inte kalla sig muslim om hon är emot islam. Slöja är obligatoriskt och om hon inte tror på det så är hon inte muslim. Hon är ateist som firar muslimska högtider kanske, men ingen muslim. Kristna följer inte bibeln, inte ens präster följer bibeln så jag kallar det inte kristendom. Kristrndomen finns inte så mycket mer i sverige. Nu är det bara en påhittad religion gjort av människor. Och inte ”guds ord”.
       Sina rötter har hon inte i religionen utan i kulturen. Hyckleri o kalla sig muslim men gå emot islam.

       Svara

        Slöjan är inte obligatorisk. Vad som är obligatoriskt är att täcka sin barm.

        Svara

         Slöjan är obligatorisk. Man följer koran och profetens sunnah. Vissa följer endast koran och de kallas koranister, ďe brukar påstå det du gör.

         Svara

         Och så finns det olika sunna beroende på inriktining. Det enda alla är överens om är det som står i koranen. Eller hur.

         Svara

         Ja det finns 4 mathab, olika inriktningar men dessa inriktningar följer samma hadither. Ex shafi säger att om ett visst påstående är fel i efterhand så släng det i väggen och följ det mest korrekta. Vet ingen lärd sunni som säger att slöja inte är obligatoriskt.

         Svara

     Det där ”jag har minsann kompisar som…” är så jäkla typiskt. En bekant försvarade rätten att få säga negerbollar och när hon blev ifrågasatt så kom ”jag har faktisk kompisar som har utländsk bakgrund”. Jaha? Men du ÄR inte dina kompisar och har inte tolkningsföreträde, du använder bara din umgängeskrets att gömma dig bakom. Dessutom detta med att dra upp EN person inom någon kategori och påstå att hen minsann inte har priblem med vad det nu gäller. Nej du Micke …

     Svara

   Har tänkt själv en del på just detta med idrott. Män springer snabbare, hoppar högre osv i tex friidrott. Tyder väl på en viss biologisk skillnad vilket skulle bli oerhört trist om alla tävlade samman. Inte många kvinnliga vinster där inte.
   För mig får folk kalla sig o känna sig som vad som helst, har annat att bli upprörd över, men nog måste vi väl ändå kunna vara överens om att det finns biologiska kön?

   Svara

    Ja, män är generellt fysiskt överlägsna kvinnor. Dock föds ingen med luciagener. Att vara lucia är liksom inget som sitter i vår biologi.

    Svara

     Absolut, du har rätt men jag svarade el fortsatte på Mickes resonemang om idrott o biologi. Lucia fick jag aldrig vara som liten 😢..jag var mörkhårig. Det bara var så men jag överlevde ändå 😀

     Svara

     Män är inte alltid bättre fysiskt. När det kommer till rena styrkegrejer så stämmer det påståendet.
     Men kvinnor är bra mycket bättre på fingerfärdighet och smidighet.

     Som första exempel på fingerfärdighet kan vi ta vilket kön bygger kretskorten på gitarrförstärkare?
     När vi ändå är inne på gitarrer, vilket kön tror ni det är som handbygger mickrofonerna på elgitarrer?
     Sen kan vi ta något historiskt, vilket kön handbyggde koden till den förprogrammerade datorn som tog människor till månen?
     Alla dessa saker är mansdominerade branscher men dessa jobb utförs/utfördes av kvinnor för de är bäst på det.

     Svara

      Du missade ordet generellt😉 sen var det kicki som skrev om idrottsprestationer, vilket var vad jag svarade på när jag skrev fysiskt överlägsna. Vilket fortfarande inte är relevant enligt mig eftersom förmågan att klä sig i särk och sjunga julsånger inte är det minsta biologiskt bundet till något av könen.

      Svara

      Sen kan man ju undra var den fingerfärdigheten kommer ifrån… Föds vi med den, eller är det en konsekvens av tusentals år av övning? Tror det sista.

      Svara

   Hahahaha eller hur. Hur skulle det se ut i t.ex stavhopp. När damerna slutar hoppa har herrarna inte ens gått in i tävlingen. Damernas världsrekord ligger på 5.06 och herrarnas på 6.16 (inomhus visserligen, men det räknas som det totala världsrekordet)😂

   Svara

    Vi kan ju slopa alla viktklasser också i de sporterna som har det, när vi ändå är igång. Äpplen. Päron. Osv

    Svara

   Eller en kvinna som statsminister osv osv

   Svara

   Jag håller med om att det är en icke-fråga att det finns en manlig Lucia i Malmö. Att bli kränkt över det (eller att bli irriterad över en kvinnlig Bond, eller en romsk Pippi) är jävligt fjantigt ja. Fokusera på viktigare grejer, snälla nån! Slappna av och låt andra ha lite skoj

   Svara

    Det jag inte kan förstå är varför i helsike man måste ”kapa” en redan befintlig etablerad sagofigur och prompt göra om den till något annat? Om Astrid hade velat att Pippi vore en romsk flicka så hade böckerna handlat om en romsk liten Pippi. Bond kan aldrig vara en kvinna – det får man hitta på en egen fiktiv kvinnlig spion. Pippi är inte någon romsk flicka – man får hitta på en egen härlig litterär karaktär som är en romsk egensinnig och skojig figur. Så sjukt att man inte kan acceptera detta, utan till varje pris slakta det kulturarv som finns. SORGLIGT.

    Svara

     Det kallas fantasi! Och att barn får vara med och skapa en berättelse (baserat på en förebild) är väl skitbra? Hur kan du prata om att det slaktas när BARN mellan 6 och 12 år arbetat ihop det här på en skrivarverkstad?

     Svara

   Om detta nu är en icke-fråga för dig, varför insinuerar du då att du skulle bli irriterad om en pojke var Lucia? För mig är det verkligen en icke-fråga i det avseendet att jag skiter fullständigt i vem som är Lucia. Oavsett vem som är Lucia så varken glädjer det mig eller irriterar mig. Det påverkar liksom inte mitt liv överhuvudtaget. Förmodligen påverkar det inte ditt liv heller. Flickor är utklädda till tomtar stup i kvarten runt juletid, men det kanske också irriterar dig?

   Låt oss vara helt ärliga, den enda skillnaden mellan en Lucia och en stjärngosse är i praktiken ett rött band och en huvudbonad. Om det på allvar upplevs som problematiskt för någon att en pojke väljer att ha ljus på huvudet istället för en strut… Ja, då ska vi VERKLIGEN fokusera på de verkliga problemen. Din irritation är nämligen ett verkligt problem som har en påverkan, inte att en pojke vill vara Lucia.

   Och ja, det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor som har en inverkan på deras idrottsprestationer. Men det är faktiskt inte vad vi diskuterar här. Vi pratar om Luciatåg och där spelar dina biologiska förutsättningar rätt lite roll för hur väl du bär upp en ljuskrona och sjunger ”Sankta Lucia”.

   Svara

  Åh vad jag hade önskat att fler hade förstått att det handlar om att alla ska känna sig inkluderade. Att de pojkar som vill vara lucia ska få vara det lika mycket som en flicka får. Att det inte spelar någon roll vilka intressen du har. Att vilka kläder du väljer är totalt oviktigt och inte alls bestäms av ditt biologiska kön. Ditt kön bestämmer inte vad du gillar eller vilken personlighet du har. Kan vi inte bara sluta ha förväntningar på människor utifrån deras kön? Då tror jag att många unga som mår dåligt över att de inte passar in skulle må betydligt bättre.

  Svara

   Att folk 2018 fortfarande blir så upprörda över att en kille inte få vara lucia, visar att vi inte kommit långt på vägen.

   Svara

  Här kan ni läsa på lite om den ”urgamla tradition” ni värnar om.
  https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/lucia
  Tyckte själv det var rätt kul på dagis på 25 år sen när så många barn var Lucior, alla glada i glatt följe. Toftbys åsikter känns föråldrade.

  Svara

  Håller med Johanna fullt ut och håller inte med Camilla alls m a o. Detta känns mer som din privata blogg där du marknadsför ditt liv och basunerar ut dina åsikter. Känns som du tror att alla skulle hålla med dig här då du idiotförklarar Johanna men istället blir det att du även idiotförklarar dina läsare som inte håller med dig.

  Svara

   Inte ofta jag argumenterar för Camilla men om hennes åsikter är jämställdhet och inkluderande får hon mer än gärna basunera ut dem.

   Svara

  Elller, så låter man den som vill vara lucia vara lucia

  Svara

  Vänta nu, ser att hennes bolag har kfm efter sig trots att hon ännu inte lämnat bokslut. Ändrar mg, hon har helt rätt, låt männen sköta sådant så kan kvinnorna bara sminka sig och klä på sig olika outfits

  Svara

   Har Toftby k-fogden efter sig menar du? Är ju inte första gången i såna fall hon har dessa problem, tur då att hon har tät karl som det forsar pengar ur

   Svara

    Forsar!!🤣

    Svara

     Dåligt med komentarer på jt blogg så något måste hon provecer med😂och imorgon kommer hon sitta och prata om sin fake bok och klämma fram en tår. Så mycket med henne som är fake.
     Så mycket lögner och skit bara för att ta sig fram som b-kändis.

     Svara

  Wikipedia: Den första gången en lucia med ljus på huvudet finns dokumentariskt belagd är från 1820, och det handlade då om en manlig lucia. En bruksinspektor i Skinnskatteberg berättar: … då sex rätter voro förtärde och endast den sjunde, kakan, återstod, öfverraskades gästerna af en egendomlig syn. Dubbeldörrarna till förstugan uppslogos, och in trädde en dräng klädd i hvitt lakan, med en krans af ljus på hufvudet och bärande en väldig bål med glöggus. Egentligen borde det varit en tjenstflicka, ty han skulle föreställa Sancta Lucia, men, förmodligen för bördans skull, hade därtill i senare tider tagits en karl.

  Men, för att inte hetsa upp oss i onödan, dag att begrava en tradition som enbart har till syfte att skrämma bort de hemska och farliga makter som var i farten den 13:e december? På den tiden fanns det också en utbredd tro på att djuren talade just den natten? Mina egna har inte utnyttjat den möjligheten, hur står det till med dina?

  Svara

   , är det inte dags att begrava en tradition .. ska det naturligtvis vara.

   Svara

    Men hej! Är du här. 😊

    Kan fortfarande inte kommentera hos dig men läser med jämna mellanrum. 🌸

    Svara

     I väntan på en statsminster får vi roa oss i de åsiktskorridorer som finns, eller hur? 🙂

     Svara

      Ja 😊💚

      Svara

  Min son var Spindelmannen i sitt första luciatåg och kickade ass!

  Svara

   Isf var det ett maskeradtåg.

   Svara

  ”Jungfru Maria var en kvinna, jesus en man , jultomten en man, påskkärringar är kvinnor, Lucia en kvinna och Rudolf med röda mulen är en ren. En renhane.”

  Haha det måste ju vara ironiskt eftersom 3/6 av dem exempel hon tar upp är saker människor definitivt har hittat på? Påskkärringar, jultomten och rudolf?

  Sen att Maria skulle vara en kvinna och Jesus en man kan man ju också diskutera eftersom det inte finns en enhetlig bild bland forskarna om Jesus och Maria ens har existerar osv i all oändlighet. Och dom som skrev bibeln använde fantasin en del också.

  Sen är den svenska traditionen som den är utformad idag en blandning av fornnodiska traditioner kring juletid (som då inte har något att göra med kristendom) och efterhandskonstruktioner av kyrkan när dom tog makten, plus såklart det rent kristna nu förtiden som återfinns i själva sångerna och i små detaljer.

  Argumentationen är så otroligt låg och bör därför inte ges någon större uppmärksamhet. Våra gemensamma traditioner kan firas på många sätt, få kommer vara varken rätt eller fel historiskt.

  Om man blir så upprörd av detta ska man nog ta sig en funderare på hur man mår och vad man behöver för att känna stabilitet i livet – och så kan man alltid fira själv på ett sätt man tycker passar och inte hindra andra från att göra det.

  Svara

   Finns hur mycket bevis som helst på att jesus existerat, även icke-bibliska. Men folk tenderar bli lite trångsynta av en ateistisk världsbild

   Svara

    Jag är ateist. Jag tror också att Jesus som person har levt, är intresserad av arkeologi och har sett tillräckligt med bevis. Men varför skulle en person som är död ha något med vad som händer idag att göra bara för att han en gång levt?

    Svara

     Därför att han är Jesus.

     Svara

      Som är död. För länge sen. Så vad har det med nutid att göra?

      Svara

       Symboler och symboler och symboler.

       Svara

    Du har ingen aning om min eller någon annans tro i detta kommentarsfält, ovanstående säger inget annat än att jag tycker det är bortkastat att diskutera vilket kön någon ska ha eller inte ha för att fira Lucia idag i Sverige.

    Svara

   Jesus var en verklig person. Det är de allra flesta upplysta människor överens om. Han är inte en påhittad figur. Om han var Guds son eller ej är en trosfråga.
   Jag tycker att vi kvinnor ska få ha kvar våra få roller vare sig det är Sankta Lucia eller Pippi, vi ska väl inte gå tillbaka till Shakespeares tid där alla roller besattes av män. Är någon född i fel kön och identifierar sig som kvinna ja då är hon kvinna, och kan vara Lucia.

   Svara

    Jag skriver inte att Jesus är påhittad om du läser kommentaren ordentligt, jag pekar ut vilka som är påhittade sagoväsen.

    Och att bara säga ”Jesus var en verklig person” kräver fortfarande sin kontext, olika källor och arkeologiska fynd ger oss olika indicier på vad han gjorde eller inte gjorde under sin livstid tex.

    Svara

     Jesus är ett barn till en kvinna som hade sex, blev gravid och hade en bortförklaring som spårade ut lite väl mycket.

     Sen började myter som senare togs som fakta istället för fiktion. Tro mig, man kan inte göra vatten till vin, dela hav eller mata 5 000 män med fem bröd och två fiskar.

     Svara

      Fast det var ju inte Jesus som delade havet 😉

      Men, har du testat allt det? Med eller utan guds super powers?

      Svara

      ”Spåra ur” och ”spåra ur”?!

      Tycker det verkar vara funka bra när den lever vidare i 2 000 år efteråt. 😋

      Jag fattar inte grejen med att ha massa åsikter om vad andra gör eller inte. Vem som helst kan väl vara vad som helst utan att man behöver ha en åsikt om det.

      Låt människor definiera sig själva och bara acceptera deras val.

      Tycker just Toftby som definierar sig som en snygging med mycket artificiellt, är ett bra exempel på att hon gör vad hon vill utan att be om lov eller be om ursäkt. Hon tycker hon är fin. Det enda viktiga.

      En lucia är en lucia på samma premisser. Tycker lucian att hen är en lucia så är hen en lucia. Klädseln är väl mer central än vad könet är iaf?

      Så det här med hen. Hen är bara ett könslöst personligt pronomen. Används som hon/han i meningar där könet är oväsentligt. Visst används det även av ”det tredje könet” men inte i huvudsak.

      Jag tycker det är skrämmande med inskränktheten som tycks ligga på topp i Sverige just nu.

      //Moa

      Svara

    Klart han var Guds son. Inte konstigt alls. Tror man på bibeln, är vi alla Guds barn.
    Så jag är Guds dotter.

    Svara

   Om du menar Maria, som sägs vara Jesus mor, kan du vara säker på att hon var en kvinna..

   Svara

  Och sen gnäller typ samma folk – som blir såäåå upprörda över en manlig lucia – på tex muslimska förskolor som delar upp efter kön. Ironin.

  Svara

  Jag har mörk hy och svart hår och minns i högstadiet hur viktigt folk tyckte det var att bara de blonda tjejerna skulle vara lucia.

  Sedan blev det ju ramaskri för några år sen när Sveriges lucia var mörkhyad. Sedan dess har jag känt att Lucia inte är för mig. Man ska vara blond, blåögd, smal tjej. Tydligen. Ingenting ska nånsin förändras… Själv tycker jag att man borde ha ett enda krav och det är att hen ska kunna sjunga vackert.

  Svara

   Det märkliga där är ju att jag hade flickböcker från 70-talet där den mörkhåriga flickan fick bli Lucia med en kort kommentar om att det är historiskt korrekt. Så jag förstår inte hur folk kan bli sura.

   Svara

    Haha, det där var ju nån standardkommentar från dagisfröknarna på 80 talet, ”lucia var egentligen mörkhårig och från Italien” 🙂 Men lucia blev alltid blond i alla fall…på den tiden blev folk lika upprörda över en mörkhårig kvinnlig lucia som vissa verkar vara nu över en manlig lucia- intressant att just lucia är en så laddad symbol 🙂

    Svara

   När jag var Lucia i kyrkan fick jag höra att jag INTE skulle sjunga, för ingen Lucia har någonsin sjungit.

   Svara

  Tofty skulle nog få en hjärnblödning i Finland där det inte finns han eller hon utan bara ”hän” = hen.

  Svara

   Mkt mer spännande att läsa deckare på finska för man vet aldrig om mördaren är en han eller en hon:)

   Svara

    Haha, ja!

    Svara

    Är finländare så dåliga på kontext?

    Svara

  Måste pojkar och män vara inkluderade i precis allt då? Jag är ingen som vurmar för traditionella könsroller eller så men kan inte kvinnor få ha något ifred.

  Svara

   Förstår och köper delvis din poäng, men just med barn tycker jag verkligen att man bara ska låta kidsen vara vad de vill i luciatåget. Det ska ju vara kul och inkluderande. Kvinnor är nästan alltid underrepresenterade varför jag tycker det är viktigare att spränga gränserna för vad kvinnor ”får” och inte, men i teorin så tycker jag även att det är en sån icke-fråga att låta en man vara lucia. Av alla problem vi har, är väl en manlig lucia det minsta kan jag känna.. det är bara ett lucia-firande trots allt, och alla som vill kan väl få möjligheten att provsjunga och så får rösten avgöra 🙂

   Svara

    Absolut, vi hade faktiskt en kille som lucia när jag gick i gymnasiet 🙂

    Svara

   På riktigt!

   Vad ska vi ha ifred? Jag har då aldrig fått ha någon luciakrona/uppträdande ifred eftersom jag, brunögd, rödhårig, kort aldrig blev vald.

   Ifall någon undrar så får mina flickor gärna vara pepparkaksgubbar om de föredrar. Dom får välja själva och jag tycker alltid de är finast av alla. 💕

   //Moa

   Svara

  Det finns hundra saker i denna värld som är värda att debattera och lägga energi på – detta är inte en av dem! Låt det vara en snubbe, det spelar väl ingen roll? INGEN tar skada av det och då är det faktiskt ok. Så brukar jag tänka och funkar ganska bra.

  Svara

   Samtidigt så tycker många att kulturfrågor viktiga eftersom att det handlar om våra traditioner. Om du inte tycker att det är värt att diskutera så varför kommentera?

   Svara

   Ja, jag känner som du där. Om det inte påverkar en negativt i realtid eller bryter mot någon lag/skadar andra människor så kanske man bara kan låta det va?

   Det är ju inte direkt som att JT kommer få några psykiska eller fysiska men av att det finns en liten kille i Malmö som är lucia.

   Svara

  Men varför är så många upprörda över att ”man ändrar traditioner” och ”inte låter Lucia vara tjej!!!!” – det är ju ingen som har sagt att tjejer inte fortfarande får vara Lucia? Man har ju bara öppnat upp för möjligheten att låta den kille (som vill) också försöka. Vad fan är det att bli upprörd över.

  Svara

  Jag håller med Johanna till punkt och pricka!
  Det här har gått för långt.

  Svara

   Va? Fy!

   Svara

    Fy?

    Svara

  Men måste killar alltid ta över så mycket. Om det finns något kul eller positivt som är vigt för tjejer så får vi liksom inte ha det för oss själva.

  Svara

   Va? Kul och positivt ar rösta fram snyggaste och mest populära tjejen på skolan till Lucia? Förlåt, men jag kan komma på tusen saker jag hellre har för mig själv än det. (Exempelvis rätten till att bestämma över min egen kropp till att börja med)

   Svara

    Det borde väl i alla fall gå att ändra på. Går ju att lotta bland de som vill vara Lucia.

    Svara

     Men luciatåget har aldrig varit ”vårt”. Vill männen vara med så låt dem. Finns många andra forum där männen gott kan hålla sig undan. Men lucia är väl inte direkt ett att värna om.

     Svara

      Vad menar du med att det aldrig har varit vårt?

      Svara

  Har för mig att hela grejen att klä ut sig till lucia startade med manliga studenter 🙂

  Svara

  Vi kan väl bara skippa alla traditioner och kultur från förr och ha pridefest på både jul, nyår och påsk? Så är saken löst ju. Jag kanske är bakåtsträvande? Sedan kan vi slänga alla historieböcker i skolan och skriva nya könsneutrala historieböcker. Det är väl en bra grej att lära våra barn historia och kultur på?

  Svara

   Va? Vad har pride med saken att göra? Varför ska det vara tradition att en tjej är lucia?

   Svara

   Hahahahaha suck. Jaaaa men det är ju lösningen på allt, Pride!!! Alltså skärp dig, snacka om att förminska hela genusfrågan och pride i samma veva.

   Svara

    Hanna, kan inte du beskriva genusfrågan lite närmare så att även jag förstår i sådana fall? Vore intressant att läsa din tolkning.

    Svara

   Tycker gott vi kan göra nya historieböcker till skolan 💪

   Svara

  Ni som är starkt för att endast tjejer/kvinnor ska vara lucia, en fråga av genuint intresse till er: på vilket sätt påverkas ni konkret av att en pojke går i luciatåg som lucia? Vem tar skada av att lucia har snopp ett år? Jag fattar att lucia traditionellt alltid varit kvinna, men vad skulle hända om lucia i ett luciatåg någonstans ett år var en kille?

  Som sagt, jag frågar för att jag inte förstår det hemska i en lucia med snopp så någon som förstår får gärna förklara (helst i trevlig ton).

  Svara

   Jag är totalt oengagerad i vem som blir/inte blir lucia men jag ska försöka gissa (så kan ju någon som känner starkt för det här ämnet rätta mig). Jag tror det handlar om lite allmänkonservatism- alltså att man minns en fin tradition från sin egen barndom och känner sig exkluderad när den förändras. Traditionen förändras i syfte att bli mer inkluderande men vissa känner sig då uteslutna eller som att de förlorat nåt som var viktigt för dem. Typ?

   Svara

   Det handlar om vuxna, inte barn!

   Svara

  Intressant att du resonerar såhär Camcam, när du samtidigt röstar KD. Som tycker genus är flummigt. Väldigt intressant.

  Svara

   Håller du med det parti du röstat på till 100%?

   Svara

    Nej men ändå 98% skulle jag säga. Just genus, jämställdhet och feminism har ju KD gjort sig ganska klar i vad de står, de om några är ju bakåtsträvande? Verkar ändå som att du brinner en del för dessa frågor då du skriver mycket om det här på bloggen, därför tycker jag att det är extremt konstigt att du sen väljer att lägga din röst på ett parti som KD. Jag tycker det är lite som att säga att jag är inte rasist men jag tänker ändå lägga min röst på SD.

    Svara

     98%? Oj, grattis!

     Svara

      Istället för sarkasm uppskattar jag din genuina åsikt kring din röst!

      Svara

       KDs partiprogram var det som mest överensstämde med mina åsikter men tyvärr inte till 100% men det fanns det inget parti som gjorde. Jag resonerade även som så att de frågor där jag och partiet inte tycker samma är inte frågor som KD kommer få igenom ändå så därför la jag min röst på dem.
       Mer än så tänker jag inte diskutera här i mitt kommentarsfält.

       Svara

        Okej, respekterar det. Jag blev bara chockad kring din röst då jag tycker du problematiserar och formulerar dig klokt kring frågor som dessa, därför antog jag att det var frågor du brinner för och därför röstade utifrån det. Hur kan du vara så säker på att de inte får igenom den specifika politiken? Tycker det är konstigt sätt att tänka eftersom det alltid finns en möjlighet till att den specifika politiken går igenom, framförallt då det finns andra partier som har liknande syn på feminism och genus som KD har. KD är även det partiet som kan tänka sig ett samarbete med SD. Men vi lämnar det där!

        Svara

     Jag brinner också för jämställdhet och röstade på KD, detta ojämställda parti som har en kvinnlig partiledare.

     Svara

   Får man fråga vad du själv röstade på för parti?

   Svara

  Det säger så himla mycket om er bakåtsträvare detta eviga ”låt allt vara som det alltid varit” bla bla. Vidga era vyer, inse att samhällen förändras. Omfamna den förändringen istället för att kämpa emot. Jag förstår uppriktigt sagt inte vad ni känner er så hotade av? Vad är det ni är så oroliga för ska hända? Förr hade ni varit såna som satt och skakade på huvudet och ojade er. ”Nej inte kan en kvinna vara läkare inte…” eller ”det är klart homosexualitet är en sjukdom”

  Svara

   Förmodligen tycker de så ännu

   Svara

    Om Viktoria och Daniel vill det så fine by me

    Svara

  Då tycker jag fan vi ska kröna Victoria till Kung när det är hennes tur på tronen. Och Daniels titel ändrar vi till prinsessa.

  Svara

   Daniel skulle bli drottning om Victoria blev kung…

   Svara

    Nää, gäller inte den där bara kvinnor? Daniel får mao aldrig bli mer än prinsessa pga av kön :-/ Sofia hade fått bli kung om nu C Philip hade varit först på tronföljden.

    Svara

     Min lösning är jätteenkel. Folkomröstning, så att monarkin kan avskaffas.

     Svara

   👏 jaaa, vad säger alla jämställdhetsivrare om det. Jag misstänker att det bara är för det omvända som rösterna höjs, de få gånger män inte njuter samma fördelar som kvinnor.

   Svara

  Johanna är verkligen obildad, är min tanke. Nej, hon vet verkligen inte vad hon pratar om.

  ”Jag tycker det här med ”Hen” har gått för långt”, hör jag ibland i min omgivning. Människan som säger så vet inte vad denne pratar om. Vad säger en till en sån människa, har ni några tips? Förmodligen VILL inte denna människa förstå problematiken med könsroller och samhällsstrukturer precis som Johanna. Frågan för mig är hur jag ”avväpnar” en sådan person genom ett enkelt svar för att förklara problematiken. Men det får inte vara för långt, för då har HEN slutat lyssna för länge sedan. Tips, någon? Camcam?

  Svara

   På mitt jobb hade jag nyligen en som sa så till mig, just precis att ”hen har gått för långt – är vi helt plötsligt könslösa hönor?” Jag svarade att hon verkade ha en mentalitet att klamra sig fast vid gamla språknormer och förklarade att språket alltid har förändrats och det tillkommer nya ord hela tiden. Hen är ett pronomen och inget annat, det används istället för hon eller han antingen om en person är ickebinär/ber om det eller om man inte vet någons kön som man pratar om när denne inte är närvarande. Ett pronomen ska inte användas för att ”alla” ska benämnas så. Vi springer ju inte runt och säger hon till alla eller tror att alla ska bli kvinnor för att det är ett pronomen. Jag upplevde att min kollega faktiskt tog till sig- och inte ville ses som ”obildad” inför nya ord i svenskan.

   Svara

   Jag svarade men det verkar inte kommit fram 🤔

   Svara

   Så bra skrivet!!! Jag tror dessa människor, precis som du skriver, inte vill lära sig och vill leva som vi tidigare alltid gjort. De vill inte inse de strukturerna vi lever med idag och förnekar därför all form av problematik kring könsroller. Det är ju sååå himla mycket lättare att bara leva på, för JAG har ju inte märkt något? JAG har aldrig sett något könsmaktsförordning? JAG har aldrig blivit utsatt. Till dessa människor säger jag bara att du har ingen kunskap och du har noll intresse i att få kunskap heller.

   Svara

    Tack Hanna. Ja, det är svårt att hitta rätt ord sådär i den situationen eftersom personen framför en inte ens är intresserad av att lära sig. Jag har träffat en del ”män”, särskilt, som hävdar att könsroller inte existerar osv… Det är typ inte värt att ens diskutera med en sådan person. Tyvärr.. Men försöker efterlysa något bra att säga!

    Svara

   Om DU vill avväpna en sådan person, ska din fråga vara:”Vad säger JAG till en sådan människa, har ni några tips?”

   Svara

  Gör en arabisk man till Lucia och dumma feminister ger SD ytterligare 5%.
  Leif GW Persson sa häromdagen att när polisen tittar på en okänd persons DNA så är det första man fastslår om det är en man lr kvinna, så tydligen enligt forskning och allt sunt förnuft bara två kön.

  Svara

   Två kön och flera genus, detta har det tuggats om i flera år nu. Hur svårt är det att förstå? Lika svårt som att män tittar creepy på kvinnor var och varannan dag?

   Svara

    Vadå flera genus? Hur menar du nu?

    Svara

     Precis det jag skrev. Tänk engelskans ”sex” (kön) och ”gender” (genus) om det blir klarare då.

     Svara

      Nej det blir inte klarare. Gender – genus är en social konstruktion och det finns två snäva varianter som är till för kvinnan respektive mannen. Vilka fler finns det? Är inte hela grejen med feminism att vi är människor som inte passar in i ett fack beroende på vårat kön och därmed måste göra oss kvitt hela genus-tänket?

      Svara

       Hela grejen med feminism är kvinnlig frigörelse. Och nej, det finns inte bara två genus.

       Svara

    +100000000000000000000000

    Svara

    Jag är rädd att vi blundar för den ojämställdhet som faktiskt finns mellan könen när vi fokuserar på genus. Fortfarande värderas män i mångt och mycket högre än kvinnor och tittar man på genus gissar jag att det ser likadant ut där.

    Svara

     Det har du säkert en poäng i, som alltid krävs en balansgång som inte är helt enkel.

     Svara

      Tillägg: Har du tex koll på boken Egalias döttrar? Där vänds allt upp och ner, förutom att de kvaliteter som kopplas till manligt fortfarande värderas högre än kvaliteter som är kvinnligt kodade, tex ”rationalitet” (sätter det inom citationstecken pga man kan väl diskutera vad som är rationellt liksom) om jag inte minns fel, dvs det som kopplas till manligt genus smäller ändå högre än det som kopplas till kvinnligt genus, fast bokens hela syfte är att vända på steken. Det tangerar lite det du menar, tror jag.

      Svara

   Nej det är mkt mer komplext än så. Det inte ena eller andra, även DNA är en gråzon. /bioarkeolog

   Svara

  Önskar svenska folket kunde rösta om såna här frågor.
  Stödet för en kvinnlig Lucia skulle hamna på över 90%, det kan jag garantera.
  Bara bland feminister och genustrams det finns stöd för idiotiska påhitt.
  Att stollepartiet FI fick 0,4% i valet visar vad svenska folket tycker om tokiga vänsterfeminister.

  Svara

   Jag HOPPAS (även om jag inte är helt säker :)) att 95% av Sveriges befolkning skulle strunta i att rösta i just den folkomröstningen..

   Svara

   Hahah åh Peter, kära kära Peter. Får jag gissa, vit medelåldersman? Yngre medelåldern t om kanske? Kränkt glömde jag. Vit kränk yngre medelåldersman. Hade jag rätt?

   Svara

    Schysst härskarteknik

    Svara

     Ja det var ju himla onödigt att vara dryg mot en man som skriver om ” tokiga vänsterfeminister”

     Svara

    Japp du har rätt och SD hardcore, jag hatar feminister och Miljöpartiet.
    Men till skillnad från er är jag alltid ärlig.
    Ta t.e.x opinion live som var i går om man skulle satsa 500.000 kr på frågor om mens.
    Jag har inga erfarenheter av mens så jag väljer att lyssna på dom kvinnor som har det jobbigt med mens.
    Så jag höll med Miljöpartiet och feministerna i gårdagensdebatt, klart kvinnor ska få bättre arbetsmiljö kopplat till mens.
    Skämdes för den flintskalliga gubben i studion som var grovaarbetare och säkert SD som hade noll förståelse för kvinnors problem med mens.

    Svara

  Var det här också ett förinställt inlägg eller tar du inte åt dig av kritiken för fem öre? Varför en halv bok i form av ett besserwisser -stuk? Tycker inte alls om din raljerande ton där du anser dig ha rätt.

  Starta en parallell blogg där du kan skriva spaltmeter efter spaltmeter med dina åsikter eller byt namn på denna till Camilla tycker till. Eller skriv en bok…

  Svara

   Jag håller på och skriver en bok, tackar som frågar! 🙂

   Svara

    Och? Att menar du kanske 😂

    Svara

  Blir mörkrädd av människors åsikter här inne. Jag jobbar på en skola och hade så sent som idag en diskussion med mina elever om att alla får vara och klä sig precis som de vill. Vi såg ett avsnitt av en serie där en pojke ville vara prinsessa.
  Jag kan glatt meddela att den nya generationen kommit så mycket längre och förstår att det är modigt att vara sig själva och bryta normer! Mina elever är 6 år gamla!!

  Svara

   Fan vad detta gör mig glad! Önskar att mitt framtida barn får samma klass och lärare! Grym är du!

   Svara

   Åh heja dig Mia!!!

   Svara

   Synd att du blir mörkrädd! Avseende resten av kommentaren, vill du ha ett pris eller?

   Svara

    Anonym, du skulle definitivt inte få något pris för din kommentar åstadkommer absolut ingenting. Lärare idag är otroligt viktiga i bildandet, skapandet av det nya samhället och alla lärare är guld värda! Du kanske är lite avundsjuk på personen som har ett jobb, till skillnad från dig som sitter här inne och gnäller och försöker trycka ner andra!

    Svara

   Det är fantastiskt med killar som är prinsessor. Klart att de också gillar det!

   Svara

   Ja jätte långt. Min dotter är 8 år. På rasterna pratas det smink, lösnaglar och youtube. Leker man med hästar är man en tönt. Vilken fantastisk generation va. Full katastrof om du frågar mig. Från 6 år till 8 år händer de mycket i dagens samhälle. Så ropa inte hej ännu.

   Svara

    Hjälp!

    Svara

  När det nu har blivit en diskussion om könsroller, så vad anser ni om Tjejmilen, killar får inte vara med.
  jämnställdhet?

  Svara

   Vi har några mil att casha in på från alla år fram till 1981 som kvinnor inte fick delta i Vasaloppet så det är nog lugnt…

   Svara

   Hahaha men skojar du. Ja men tjejmilen är nog absolut det som bör problematiseras inom de patriarkala strukturerna vi har. Eller så kan vi se det på ett annat sätt, varför finns ens TJEJmilen? Varför måste tjejer och killar delas upp, särskilt i idrottssammanhang?

   Svara

   Separatism kallas det, en viktig del i vägen mot jämställdhet.

   Svara

  Word Camilla! Blir så glad när du tar tydligt ställningstagande i dessa frågor. Skulle kunna skriva en hel avhandling här men nöjer mig med ett- TACK!

  Svara

  Förfärligt!!! Jag som vit och blond kvinna som alltid blev framröstad till lucia i skolan – ska mitt ARV NU FÖRAS VIDARE AV NÅGON KILLE??? VAR ÄR SAMHÄLLET PÅVÄG????? DET HAR GÅTT FÖR LÅNGT!!!

  Eller… Vad spelar det för roll om de som identifierar sig som män, pojkar, killar är lucia? Kan någon vars åsikter går i linje med Johannas förklara det för mig? VARFÖR är det så viktigt? Jag fattar inte ens hur människor orkar ha så starka åsikter i denna icke-fråga. Kan inte förstå hur en person som vill ta på sig en krona och svansa runt i vit särk en dag per år kan provocera någon öht.

  Svara

  De som uttalar sig på det här viset har ju aldrig läst på. Hur svårt ska det vara att sätta sig in i något innan man förkastar det? Man framstår ju bara som oroligt ignorant. Jag har så svårt att se mig själv ta upp typ fotbollskulturen – och såga den, när jag inte vet någonting alls om den.

  Svara

  Sjukt bra samhälle vi har om vi har tid att lägga energi på dyligt. Orkar inte, folk dör i svält dagligen och vi tjafsat om kön på lucia herrejävlagud skärp er!

  Svara

   Vad är det som säger att man inte kan vara upprörd över könsroller OCH svält samtidigt? Och krig och det dåliga utbudet av ekologiskt i närbutiken och de långa vårdköerna och kaoset i politiken och det äckliga kaffet i maskinen på jobbet osv osv osv. Måste man välja bara EN sak att ha i huvudet?

   Svara

    Absolut men det här var ju bara så fjantigt att jag tycker synd om de som lägger energi på sådana här frågor. Dessutom, låt oss kvinnor få ha något ifred nån jävla gång utan att män ska klampa in och ta över.

    Svara

     Vill vi kvinnor ens ha lucia för oss själva? Varför tror du att lucia är något som kvinnor gemensamt värnar om? Varför skulle just lucia vara vår gemensamma nämnare och hjärtefråga bara för att vi råkar ha snippa? Finns väl nåt bättre vi kan välja att ha som vårt i så fall..

     Svara

     Haha låt oss ja något i fred för en gångs skull… och så väljer du luciatåget. Jag är kvinna och talar bara för mig själv men jag skulle hellre ett par viktiga maktpositioner att ha för oss själva. Eller kan vi åtminstone börja med att få ha abortfrågan för oss själva? Ärligt talat så skiter jag, och förmodligen många andra kvinnor, i luciatåget. Det var kul på dagis.

     Svara

  Hjälper ett Emla-plåster som gick ut 2014 tror ni?

  Behöver bedövning och hittar en paket från 2014 😩

  Svara

  ”Malmö lucia väljs inte utifrån sitt utseende eller sin sångröst utan ska vara en person som under det gångna året aktivt utmärkt sig som en god förebild och visat ett stort engagemang för staden och för sina medmänniskor.”

  Tycker att Johanna och de som håller med henne missar den fina poängen med valet av Lucia i Malmö och hakar upp sig vid en petitess.

  Svara

   Pja, nu kanske jag låter cynisk men den motiveringen använder man väl vid Miss Universum också- vi vet alla vad det egentligen betyder, oavsett om objektet är man eller kvinna 🙂

   Svara

   Då kan vi nog utgå från att Malmös Lucia hädanefter kommer att vara man. Är det inte oftare så att de kammar hem fina utmärkelser i jämförelse med kvinnor.

   Svara

   Jag tycker att Dan Hylander ska bli Malmös Lucia. Han kommer därifrån. Han har långt, brunt(grått) hår och han sjunger vackert. Dessutom har den staden inte gett honom någon cred innan, så det är verkligen på tiden.

   Svara

  Om alla som är så himla mån om våra svenska traditioner gjorde annat än att gnälla, så skulle ni inte ha dessa hemska problem. År efter år läser man hur få sökande det är till lokala Luciatävlingar och i vissa städer har det till och med ställts in. Varför inte stötta och delta istället för att gnälla? Ni vet, göra något på riktigt!!

  Svara

   ”Granskar man den debatt som förs kring luciatraditionen i Sverige går det att notera två mönster, menar Lena Kättström Höök, luciaexpert, etnolog och intendent vid Nordiska museet:
   Att de som var unga under mitten av 1900-talet är de som främst värnar om luciatraditionen. Och att samma personer inte är villiga att förnya och modernisera traditionen för att på så vis föra den vidare.”

   https://www.expressen.se/nyheter/vad-hander-med-luciatraditionen-i-sverige-egentligen/

   +

   Ingen vill vara lucia i Mariestad – P4 Skaraborg | Sveriges Radio
   17 okt. 2017

   Södertäljes luciatåg ställs in och en tradition är bruten – LT
   6 nov. 2016 – För första gången sedan LT började arrangera Södertäljes lucia 1967 ställs tåget in. … Det blir dock inget med det, arrangemanget ställs in på grund av för få kandidater.

   Svara

  Jag har haft elever som är killar som varit Lucia. Heja det! Min son var Darth Vader i luciatåget. En elev i årskurs nio kom som lax. Underbart tycker jag. Sagor som sagor. Bort med alla oskrivna regler som begränsar människor.

  Svara

   Du tycker det men det finns andra som inte håller med. Traditioner är viktiga och att spexa är inte fel på skol- och dagisnivå men tycker att denna tradition bör bevaras på högre nivåer.

   Svara

    Högre nivåer? Som svenska akademins luciatåg? Riksdagens luciaval? Kungahusets lussefrukost?

    Svara

    Vem över 15 tycker ens att lucia är kul och viktigt längre?

    Svara

    LAX! Bästa jag hört ever. Jag kom som en banan-klase på skolavslutningen i årskurs 1. Hade tvingat min mamma att hänga typ 20 bananer runt mina helgula kläder och hade banan-hatt. Vart säkert mobbad men jag var för dum för att fatta det, så älskar att en kille kom som lax! Hejja!

    Svara

  När jag blev framröstad Lucia i 5:an 93 så hade jag kort hår… tror tom det var föräldrar som tyckte det var fel! Blev ett jäkla liv men jag trodde vi hade kommit längre 2018..

  Svara

  Det hade varit skönt med en könsneutral lagstiftning, exempelvis inom könsstympning, visitering och mord.

  Svara

  Kommer ingen ihåg den lille lucie-pojken Åhlens hade som modell, och som blev nerhatad och fick så mycket rasism över sig, att föräldrarna fick plocka bort honom från därifrån.
  Grattis till er inskränkta typer.

  Svara

   Kan bara anta att de som drev hatet hänger här inne och upprörs över manlig Lucia. Arga som fan för att deras bästa tid i livet var när de själva blev valda till nians Lucia. Sen gick det utför. Nu sitter de under fläkten med sina marlboros och avskyr tanken på att deras ögonblick i livet ska bli ett pridejippo.

   Svara

    🤣. Tummen upp. Får en inre bild på hur några sitter där under fläkten.

    Svara

  Lucia ska vara en kvinna. Män ska inte ta över allt.

  Svara

  Enkelt, antingen sitter man och kissar eller så står man och kissar. Hur gör en ”hen”?

  Svara

   De enda äkta könen…..Hur du urinerar…..

   Svara

   Män ska fan sitta ner och kissa också😀

   Svara

    Ja det är bra för prostatan tydligen!

    Svara

    Inga problem nu med smartphonesamhället.

    Svara

    Det visar på att det faktiskt är bättre för män att sitta ner o kissa. Likaså skyltarna som visar hur man INTE ska sitta på toaletten som många invandrare gör, forskning visar att det faktiskt är bättre att sitta på huk o göra nr 2 .

    Svara

  I nian skulle vi ha luciatåg (snackar typ år 2010) i vanlig ordning är det mestadels tjejer som är med, men också en handfull killar.
  Ingen av oss tjejer är sugen på att få stearin droppat i håret och ingen vill kandidera till lucia.

  Men vi hade en kille som ville.

  Ingen av oss tyckte det var konstigt alls, utan mer ”fan vad skönt”. Det blev inget luciatåg det året på skolan, för inte kunde en kille vara lucia. Det var tydligen opassande.

  Svara

  Varför ska allt vara för alla hela jävla tiden? Jag vill t.ex. inte dela toalett med killar då de stänker kiss överallt!

  Svara

   Nya generationen pojkar får väl lära sig att kissa bättre.

   Svara

   Det säger jag också till min sambo, men då blir han sur. Hur har du löst det hemma hos dig (om du lever med en man)?

   Svara

    Äger inte din sambo en mobiltelefon?

    Svara

     Det gör han! Han kan kissa på den!! Tack för tipset

     Svara

   Jag vill inte heller dela toa med män. Bor i en etta så manliga besökare får snällt hålla sig. (Var f*n är facepalm-emojin när man behöver den som mest??)

   Svara

  Jag håller inte riktigt med Johannas resonemang och jag gillar inte din förminskande ton som syns både här och när du skrev om Kenza nyligen (tjejen är depprimerad men du klankar ner på henne för att hon säljer saker och promotar ”konsumption”…) . Jag tycker att små barn borde naturligvisst vara det de vill ( låt den tjejen som vill vara stjärngosse vara stjärngosse också) men samtidigt när det är högstadiet och gymnasiet… ska killar verkligen ta över allt, synas överallt?

  Svara

  Herregud! Om en MAN identifierar sig som en KVINNA, sa AR han då en KVINNA, absolut inget fel med det, men han blir inte DET!

  Att förneka kön ar typ som att förneka att vi åldras. Lika korkat!! Jag skulle ju kunna säga att jag identifierar mig som en 18-åring när jag är gammal och skrynklig och kommer aldrig dö typ. Logiskt verkligen.

  Svara

   Känner likadant. Jag är en vit kvinna, hur skulle det se ut om jag identifierade mig som en svart man? Eller varför inte en delfin när vi ändå håller på? 🐬

   För övrigt existerar två kön och det krävs två olika könsorgan för fortplantning. Det är väl det enda som behövs sägas? Vad är det för hittepåvärld som håller på att skapas?

   Svara

    Men det är väl ingen som sagt att en kille blir tjej bara för att han är lucia???????????

    Svara

     Närå men du kanske kunde gissa dig till att jag utvidgade ämnet? 🙂

     Svara

    Det finns ett tredje kön numera väl

    Svara

     Det har funnits länge om du inte menar juridiskt. Juridiskt kön finns enbart två och det ställer till problem eftersom lagstiftningen är snedvriden.

     Svara

      Har de inte beslutat om ett tredje juridiskt kön nu?

      Svara

       Nej, hur skulle det se ut med den lagstiftning som råder nu?

       Bättre att slå ihop de två juridiska könen. Ingen straffrabatt för att mörda sitt barn, inget frikort för att stympa barn, ingen orättvisa vid kroppsvisitering.

       Svara

   Men detta har ju absolut INGET med detta att göra, utan handlar om att BÄGGE kön ska kunna vara lucia.

   Svara

    Jo! Lucia är bara ett exempel, men det är en storre diskussion!

    Bloggbevaknings fragor i inlagget: ”Vad är en flicka? Vem har bestämt vem som får kalla sig flicka? Om en snoppbärande individ identifierar sig som flicka, vem är Johanna Toftby att bestämma att det är fel?
    Menar hon att vi ska marginaliseras ner till det som finns mellan våra ben?”

    Svara

  Jag tänker så här; visst kan vi kvinnor släppa på ojämställdheten och låta killar spela rollen som Lucia. Men då vill vi ha något i gengäld på jämställdhetsfronten. Hur stort är löneglappet mellan män och kvinnor nu igen?

  Svara

  Lucia var en kvinna som dog en gruvlig död för sin tro.
  Hon hyllas som en kvinnlig förebild för mod och styrka då som inte ”vek ner sig” under dödshot, demonstrerades att kvinnor kunde vara lika tappra som män.
  Det är därför hon hyllas som ett helgon.
  Det råder tyvärr inte ett överskott på (namngivna) kvinnor av Lucias kaliber i historien.
  Hon föreställer alltid en kvinna, oavsedd vem som gestaltar henne.
  Därför trist att rollen inte går till (eller är vigd åt…) kvinnor som kan hämta styrka ur Lucias förebild och inspirera andra kvinnor.

  Svara

  Kan känna såhär: vilka är det som egentligen vill att killar ska få vara lucia? Om ett barn uttryckligen säger att han vill vara lucia så fine – LET HIM! Men det känns tyvärr som att det är de vuxna som är pådrivande, som att vuxna tänker att de gör en god gärning för att man uppmuntrar pojkar att vara lucia, typ som för att vuxna tycker att det vore ”kul” och ”fräckt” att även en pojke var lucia.

  Svara

  Så sjukt töntigt argument att den riktiga Lucia var en kvinna, ame ska hon komma med blodiga hål för ögonen då eller? Tomtarna och pepparkaksgubbarna då? Var de också på plats där nere på Sicilien när det begav sig? Och vafan har lussekatter med saken att göra? Traditioner ändras. Get with the program. Kul för övrigt med ”jultomten var en man” 🙄

  Svara

  # S /
  ”Så sjukt töntigt argument att den riktiga Lucia var en kvinna,…”
  Vad är det som är ”töntigt” med det?

  Det är inte lätt för oss utanför ”sekten” att hänga med i svängarna när å ena sidan ”kvinnor skall kvoteras för att kvinnliga chefer är viktiga för företaget” och sedan få höra att en kvinnas varande är ett ”töntigt argument”.

  Svara

   Ok, slappt ordval av mig, menade mer att det är väldigt ologiskt att argumentera för att det ska vara en tjej för att ”det var så det var på riktigt”, med tanke på att resten av firandet inte har nånting med helgon etc att göra.

   Svara

    Varför inte låta folk behålla sina i grunden harmlösa och för det mesta stämningshöjande traditioner, och eventuellt själv gå vidare med sitt eget liv, fri från traditioner om man så själv önskar?

    Det som retar folk är vissas ifrågasättandet av specifika traditioner, handplockade för att nå maximal konflikt, samtidigt som man helt bortser från att detta i grunden sårar många människor som verkligen uppskattar dessa traditioner.

    Sedan har jag noterat att det ofta är ”de” som ropar högst att de är kränkta för minsta anledning, som är som mest provokativa och okänsliga (d.v.s ”normkritiska”) i att såra i andras känslor.
    Jag har också noterat att samma provokatörer aldrig ifrågasätter ”mångkulturella” traditioner, med hur förkastliga ”kulturella inslag” som helst, och som inte sällan ligger i fullständig kontrakurs med provokatörernas egna omhuldade ideal.

    Endast svenska traditioner vågas kritiseras.
    I min värld är det ett tecken på feghet.

    Svara

     Lucia är faktiskt en av våra mångkulturella traditioner! Men det verkar som att du pratar om andra ”kulturella inslag” (som ingen vågar kritisera). Har du något exempel?

     Svara

      Gestaltningen av Lucia i Sverige och ritualen kring detta, är unikt för Sverige och bunden till vårt klimat, våra årstider och vår breddgrad (dygnstidsvariationen). Summa av allt detta är typiskt svensk och inte vad som menas med ”mångkulturellt”.
      Hade luciafirandet nu varit ”mångkulturellt” hade luciafirandet lämnats i fred av ”provokatörerna” och istället hyllats. Luciafirandet klarade inte detta normkritiskt lackmustest och är därför per definition INTE mångkulturellt.

      Exempel på multikulti-normkritik-målkonflikter är många: Genitalie-omskärelse på småbarn, tvångsäktenskap, barnbrudar, mångifte (polygami), kvinnors nedvärderande ställning (i motsats till pojkars och mäns överordning) inom familjen eller ”klanen”, kusingiftermål, könsseparering i offentliga miljöer, stigmatisering av kvinnor p.g.a. till exempel menstruation, rituell djurslakt, osv…

      Svara

  HJÄLP! Här har man delat ut ett fredspris till en kvinna som verkligen har ställt upp för sina medsystrar och här inne sitter folk och kommenterar om Lucian ska vara kvinna eller man, pojke eller flicka? Snacka om att feminism har kommit långt i Sverige och att alla medsystrar verkligen har prioriterat vad som är viktigt eller inte. Barn får väl vara vad de vill men traditionerna ska vi väl inte trampa på? På 70-talet brändes BHarna på löpande band och vad blev det av det? Svenskar klarar ju inte ens av att se ammande mödrar. Nä låt Luciorna skrida fram oavsett kön om det känns bättre för likställdheten men för alla kvinnors skull kanske vi ska blicka utanför vår lilla kokong och upptäcka vad som är viktigt om man vill göra skillnad.

  Svara

  Men skärpning för helvete med tjat om traditioner. Fatta att Lucia för det första var italienska och garanterat inte blond.. Hör ni italienarna bitcha om det?

  Svara

  Kanske bara handlar om att hitta något att skriva om på sin blogg som samlar ”klick”? Så låg nivå…så låg kunskap

  Svara

   Exakt! Det tror jag också. Så många inlägg som är totalt okunniga och visar hennes brist på empati, brist på kunskap och ovilja att lyssna på andra och lära sig nåt nytt.
   Hon letar något som hon kan få många klick och kommentarer på, och det är ju såna här som ger det.

   Svara

  Varför pratar vi (läs gemene man) så mycket om hur orättvist det är att killar inte ”får” vara Lucia och nästan ingenting om hur stort löneglappet mellan män och kvinnor är och så mycket om hur kränkt Fredrik V är men nästan ingenting om hur det är att vara offer för en våldtäkt. Det är skev jämställdhet i mitt tycke.

  Svara

  Inte förvånad över att hon skriver såna dumheter, och inte förvånad att hennes läsare hejar på henne. Okunniga och brist på empati. Hon skriver så mycket konstiga saker, men vill väl bara ha en massa kommentarer – och provocera och skriva korkade åsikter hjälper till med det.
  Mina tonåringar hemma är mer kunniga och toleranta än vad hon och hennes läsare nånsin kommer vara. De har personer på skolan som inte känner sig som han el hon – och de och alla på skolan accepterar det. Tänk om de hade reagerat som Johanna , el hennes läsare …nä, usch för inskränkta personer.

  Svara

  Lite som M montazami dåe. Sen kan man läsapå historien om hur och varför Lucia ens kom till

  Svara

  Har bott utomlands de senaste åren och ska flytta tillbaka till Sverige nästa år men börjar på riktigt ångra mig redan när jag inser hur fanatiska många svenskar blivit. ”snoppbärande individ”…de flesta utanför Sverige skulle nog dö av skratt och förvåning om de läste Camillas inlägg. De få pojkar som vill vara Lucia kan självklart få vara det, men att man gör detta med genus till en så stor grej är för mig helt ofattbart. Det handlar om en liten procent individer som trivs bättre som motsatt kön, men det diskuteras ju som om det skulle gälla 50% av alla svenskar. Vakna upp från er bubbla och inse att det finns viktigare saker att engagera sig i!

  Svara

  Det där ”jag har minsann kompisar som…” är så jäkla typiskt. En bekant försvarade rätten att få säga negerbollar och när hon blev ifrågasatt så kom ”jag har faktisk kompisar som har utländsk bakgrund”. Jaha? Men du ÄR inte dina kompisar och har inte tolkningsföreträde, du använder bara din umgängeskrets att gömma dig bakom. Dessutom detta med att dra upp EN person inom någon kategori och påstå att hen minsann inte har priblem med vad det nu gäller. Nej du Micke …

  Svara

  Har inte orkat läsa alla kommentarer så nån annan kanske redan har skrivit detta men:

  Rudolf med röda mulen kan inte vara en sarv (eller ”renhane” som JT kallar det). Det är nämligen endast vajorna (renhonor på JT-språk) som behåller sina horn över vintern. Sarvarna fäller hornen under hösten..

  Svara

  Den här bloggaren är en typisk NPC.

  Vad som är manligt och kvinnligt är biologiskt betingat, det här är vi alla (även moder jord samt vetenskapen) väl införstådda med. Man baxnar av att läsa sådan här obildad obegriplig verklighetsfrånvänd dynga, det är som ett tankevirus, en artificiell intelligens som bloggar ett förprogrammerat innehåll.

  Att psykologiskt attackera samt ifrågasätta mäns och kvinnors (samt pojkars och flickors) kön är inte bara vidrigt utan rent ondskefullt, att sedan också försöka infiltrera och underminera samhället samt vårt kulturarv väldigt provokativt. Det är extremt, det är extremism som visar sitt fula anlete.

  Att gömma sig bakom ´jämnstäldhet`och ´värdegrund´är rent skitsnack.

  Moder Svea mår inte bra, och allt för många har blivt NPC, artificiell intelligens. Riktigt skrämmande framtid vi alla går till mötes.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.