Saga Scott vill införa ny åldersgräns på Instagram


Bilkälla: Svenska Bloggare

Saga Scott uppmanar Instagram att införa en 16-årsgräns där man måste registrera sig med personnummer för att få ha ett konto där samtidigt som hon skickar en välriktad spark till alla föräldrar som slänger till sina barn en iPad istället för att vara med dem.
Nu tror ju inte jag att det är barnen med iPads som ger föräldrarna möjligheten att äta klart sin middag på restaurang som är de stora näthatarna men visst har hon en poäng i det hon skriver.

Alla de största sociala medierna har en åldersgräns på 13 år men varför skulle den respekteras när inga andra åldersgränser hålls? Man får inte dricka alkohol före 18 års ålder men jag är övertygad om att en och annan av er som läser gjorde det, eller hur?

 

På Youtube måste barnet ha ett Google-konto som uppfyller ålderskraven för att kunna skaffa ett konto. I Sverige är det 13 år medan i många andra europeiska länder har satt gränsen vid 16 år.
Föräldrar till yngre barn kan hjälpa dem att skapa och hantera ett Google-konto med Family Link där du fortfarande kan kontrollera inställningar mm. Ingen jag skulle rekommendera men ändå..

Åldersgränsen på sociala medier fortsätter att vara 13 år men i och med den nya dataskyddslagen (GDPR) så kom nya direktiv i hur personuppgifter ska hanteras. Enligt EU:s dataskyddsförordning måste en förälder lämna samtycke tills barnet är 16 år, men den åldersgränsen får sänkas, vilket regeringen nu föreslår.
Regeringen vill att alla barn över 13 år på egen hand ska kunna samtycka till behandling av personuppgifter när de använder sociala medier och andra informationstjänster.
Huruvida denna prop tagits upp i riksdagen framgår inte.

De flesta föräldrar jag pratat sociala medier med har inte ens sina barns telefoner kopplade till sina iCloudkonton så de måste godkänna alla appar barnen vill ladda hem, än mindre har de koll på vad som faktiskt sker på telefonerna/iPadsen.
Jag tycker det där med ålder och sociala medier är svårt. Vissa barn och ungdomar kanske kan hantera det på ett jättebra sätt vid 13 medan vissa kanske behöver till 18 för att mogna till tillräckligt för att hantera det.
Men A och O är att föräldrarna vet vad som händer på sociala medier och vad det är för appar deras barn använder.
Enlighten yourselves, people!

*Här kommer ingen fråga för att jaga igång kommentarsfältet så diskutera i smågrupper om ni vill* 🙂

103 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag är född på 90-talet och har använt internet typ hela min uppväxt på ett eller annat sätt. Lunarstorm, bilddagboken, MSN, you name it. Jag kan inte komma ihåg att det var sånthär klimat i samma utsträckning förut även om det var ”småbarn” på nätet så vad är det som hänt? Är det pga lättillgängligheten med smartphones? Ouppfostrade barn? Att barn ofta ser vuxna mobbas på nätet så det tror att det är okej?

  Så många frågor. Så få svar

  Svara

   Vet inte om det är representativt för alla men Bianca och nån till sa ju att de som var värst var kvinnor 45+. Då tänker jag på nåt sätt att det är föräldrar som lärt ut nätbeteende till sina barn? Om den här teorin stämmer kommer det med andra ord bara att bli värre med varje generation 🙁

   Svara

    Jag har pratat med folk om exakt samma sak och även ”tillrättavisat” tanter i olika kommentarsfält om deras sätt att uttrycka sig.

    En annan kommer göra allt i sin makt för att mina barn kommer bete sig på nätet när de blir äldre..

    Svara

    Tycker också man ser många 50-60-70-talare på sociala medier som inte alls fattar hur de ska uttrycka och bete sig online, och som inte har något filter gällande vad man bör posta och inte på nätet.

    Svara

     Upplever överlag 50+ kvinnor inte kan bete sig. De tjatar om att de yngre är ouppfostrade men har noll förståelse för privatliv! Har aldrig fått så många märkliga frågor av folk som jag får av 50+ kvinnor… ”Ska du inte ha barn snart? Du vet att fertiliteten sjunker efter 30 så kanske är du infertil nu, har du tänkt på det va?”, ”På min tid var folk inte så feta som idag. Tränar du något egentligen? Du kanske äter jättemycket socker? Nej alltså menar inte att du är fet, bara… Jag bara undrade…”, ”Är din pojkvän kortare än dig? Oj, men hur klarar er relation det egentligen? Han måste ju känna sig så omanlig?”, och jag kan fortsätta i evigheter… Så jäkla ohyfsade.

     Svara

      Ohyfs absolut men män skickar oönskade kukbilder, köper sex och hotar bla journalister med våldtäkt. Kollat in männens egna lilla sandlåda flashback? Nej värst på nätet är männen och pojkarna.

      Svara

       Absolut. Men det bör också finnas en viss skillnad i konsekvenstänket hos en 40+ och en 12-25 åring.

       Svara

        ….med tanke på att de flesta krigskonflikterna i världen startas av vuxna och inte av barn så kan man fundera länge över det där med ålder och konsekvenstänk…. I övrigt så gör barn för det mesta som vuxna gör. Av någon mysko anledning så har det blivit coolt att vara elak?

        Svara

       Jag tror inte att kvinnor är snällare än män (alls). Men med män är alltid grejen att de är fysiskt starkare och att det blir mer sexualiserat, kvinnor är elaka på ett annat sätt.

       Svara

        Inte jag heller. Bara olika. Män är mer rakt på medans kvinnor gärna stöttar utåt men pratar mycket skit i ”smyg”.

        Svara

         ”Killar slåss medan tjejer snackar skit bakom ryggen” förlåt men vilket genustänk har du egentligen?

         Svara

         16.54: Måste hon komma med en analys över relationen mellan de socialt konstruerade rollerna och hennes personliga erfarenheter för att du ska kunna acceptera dem som varande just hennes personliga erfarenheter eller vad exakt var din poäng…

         Svara

         Personligen har jag alltid föredragit att umgås med killar för det är mindre skitsnack och mindre drama. Känns bara mer chill och genuint. Sen att jag också är rädd att bli överfallen av en man ute i mörkret. Ja. Det har ju sina anledningar.

         Svara

        Vad är det som kvinnor gör mot varandra och män som går att jämställa med våldtäkt,
        Misshandel och mord? Genuint nyfiken. Nu pratar jag om kriminella handlingar och inte ohyfsade frågor om barn.
        Jag vet inte det kanske är så att unga pojkar också får våldtäktshot från äldre kvinnor, sexinviter från främlingar och fittbilder skickade till sig. De kanske också blir kallade för hora av kvinnor och flickor helt oprovocerat till deras insta DM.

        Svara

         Det finns ingen anledning att ursäkta nätmobbing med att våldtäkter är värre. Det är som om jag, om du vill prata om våldtäkter, hoppar in och frågar vad det är med våldtäkter som går att jämföra med att vara internflykting med cancer utan vatten och medicin i ett femårigt krig. Det finns alltid nån som har det värre.

         Svara

       Men bara för att många män beter sig som svin på nätet blir inte 50-talisthaggorna bättre för det?

       Svara

        Nope, alla som beter sig som skit är skit

        Svara

        50-talisthaggorna, menar du kvinnor mellan 60 och 70 år? Tror inte dom sitter och snackar skit bland ungdomar.

        Svara

      Jag tror att kvinnor ur de generationerna bär på en jäkla massa internaliserat kvinnohat, och blir extremt provocerade över yngre kvinnors beteende som inte är i linje med hur kvinnor betedde sig för bara typ 20 år sen.

      Svara

       Så himla sant! Tror också att många känner sig gamla och omoderna och därför måste hävda sig.

       På min praktikplats hälsar kvinnan (55 år kanske?) i receptionen på alla utom mig 😅 när hon ser att någon kommer så flyger huvudet upp, antydan till leende… men när hon ser att det ”bara” är jag så tittar hon bort. På fikan ignorerar hon frågor som kommer från mitt håll, alternativt stirrar ner i min urringning, fast jag riktar frågan till henne och försöker vara vänlig. Otrevliga gamla hagga.

       Svara

        Har liknande erfarenheter. Har minst lika ofta varit utsatt för kvinnliga härskartekniker som manliga. Det där med att kolla ner i ens urringning eller att låta blicken glida över ens kläder/kropp som att man vore en Alien har faktiskt BARA kvinnor gjort.

        Svara

         Ja tyvärr, skriver under på den. Finns inga som är då bra på att ge dömande blickar som kvinnor. Att just kolla ner i urringningen är ett tyst sätt att säga ”jag tycker du visar alldeles för mycket hud och nu ska jag få dig att tvivla genom att titta men inte kommentera”.

         Svara

      Visst kan 50-, 60- och 70-talare vara elaka men jag tänker också att några av frågorna i ditt exempel förmodligen inte ställs av elakhet utan av obetänksamhet. Är själv i 40-årsålden och märker att jag och många med mig inte lindar in saker lika mycket nu som tidigare, eller som jag märker att exempelvis yngre kollegor gör. Försöker att tänka på det så att ingen ska behöva bli sårad ☺

      Svara

      Ja! Jag har ett gäng gamla kollegor på min fb som är runt min mammas ålder (från 45-65 typ) och de är totalt överrepresenterade i konstiga delningar och konstiga kommentarer och åsikter mot allt och alla. Har exempelvis en kollega som kommenterade ”Vilken jävla gris” under en nyhetsartikel från aftonbladet om Stefan Löfven. Hon är 59 år gammal. Man ska inte säga att vi ”unga” inte hatar på social medier, för det gör vi, men den äldre generationen är verkligen inte utan skuld. Tror dock inte alltid att de är medvetna om vad de håller på med.

      (När vi ändå pratar om ämnet, varför har många äldre så svårt att skriva korrekta och helt vanliga meningar på internet? Nått eller några misstag kan alla göra, men det är ju inte ovanligt att man ser sjutton utropstecken eller frågetecken, ”……..” fem gånger i samma kommentar, inga stora bostäder efter punkter och sen 15 emojis på det. Kommer säker få hat för detta, men kan inte låta bli att störa mig nått enormt på det här.)

      Svara

       Alltså har tänkt på samma sak! Varför tappar de förmågan att formulera meningar bara för att de sker på internet? Favoriten är ”mening” på mening utan vare sig stor bokstav eller punkt 😂

       Svara

       Jag vet…det är som…tankar….som bara flödar… fritt…ner genom tangentbordet….

       Haha

       Svara

       Men eller hur! De kan knappt formulera meningar när de använder en dator liksom? Jag kan ha riktigt svårt att förstå vad gamlingar på nätet ens menar, för att de uttrycker sig så otroligt dåligt.

       Svara

        Min svärmor: ”Godmorron!!! 😃 På er ❤️ alla!!! Hoppas ni alla!får en bra❤️dag!! …. själv ska jag 💪 jobba hela helgen…!!”
        Emojis fanns förvisso inte när dom gick i skolan, men grammatik var nog inte så prioriterat som det är idag 😂

        Svara

    Min personliga uppfattning är att dagens generation växer upp med internet som en naturlig del av livet. Många av mina vänner (70-80-tal) anser att internet inte är ”irl” och att man inte skall ta åt sig så mycket för det är ”bara internet”.

    Det tror jag är en anledning att den äldre generationen många gånger kan vara så mycket elakare. De ser inte internet som en förlängning av vardagen, det är ju ”bara internet”.

    Svara

   Lättare att vara anonym idag. Tror skillnaden ligger i att även om man hade allt det där när man växte upp, så var det kopplat till en dator. Verkligheten var fortfarande verkligheten, du hade inte tillgång till msn, lunar osv hela tiden utan du var tvungen att sätta dig vid en dator för att komma åt det. Var man arg på någon fick man ta det face to face eller vänta tills man satt vid dator och då hinner ilskan lägga sig, idag kan kidsen bara slänga iväg det över internet i ilska utan att faktiskt behöva möta personen eller tänka till så mycket innan. Fanns såklart elaka kommentarer och mobbing redan då, men inte i samma utsträckning

   Svara

    På vilket sätt är det lättare idag att vara anonym?

    Jag skulle nog vilja säga motsattsen.

    Svara

     Man ville inte vara anonym innan. Du ville ha så många som möjligt av dina vänner, du skrev en personlig blogg i ditt namn om din vardag som du länkade överallt. Man hade sin msn på profilen på lunarstorm. Det kanske inte var lättare då, men man ville inte vara anonym. Inte som barn

     Svara

    Tror också på detta, att det idag är lättare att i stundens hetta slänga ur sig skit.

    Sedan känns det som om kommunikationen har gått från typ Lunar och Messenger där man chattade med en person, till att man har många fler offentliga ställen (offentliga kommentarsfält) att lägga ut kommentarer på. Tror vissa går igång på att deras kommentar besvaras av jättemånga, det stillar ett bekräftelsebehov i dem.

    Svara

   Mycket möjligt. Dessutom hade nog många kanske enbart en stationär dator ståendes i vardagsrummet där hela familjen kunde se vad man pysslade med. Idag sker nog mycket via mobil/platta överallt där föräldrar inte är hängandes över axeln.

   Svara

    Precis min tanke, vi var 3 barn som fick sitta 30min var (Någon annan som hade äggklocka? Haha) för det kostade fortfarande ganska mycket att sitta på internet. De 30 minuterna la man på att prata med vänner, fixa sin lunarstorm profil och skicka mp3s över msn

    Svara

     Haha äggklockan ja😁 och inte en sekund före kl 18 fick vi gå online.

     Svara

      Och till saken hör att vi bara hade internet hos min pappa under ganska lång period så trettio minuter/dag varannan helg hade jag möjlighet att surfa loss på den tiden. Jag la inte den tiden på att hata, jag chattade med söta killen i parallellklassen och skickade facebookmeddelanden till min bff

      Svara

       Lunar menade jag, inte Facebook så klart😊

       Svara

      Underbart att läsa. 🙂 Nya perspektiv – jag började med internet 1995, 22 år gammal. Känner igen mig i det som någon skrev ovanför att internet fortfarande inte känns ”irl” – och sanningen är att den största biten av vår kommunikation försvinner via skrift – ansiktsuttryck, tonfall, blicken i ögonen – allt det faller ju bort.

      Svara

   Tror inte barn mobbar mer än på 40 talet men med internet syns och sprids det mer. Kan man mobba nån på nätet skulle man nog mobbat den på skolgården också- tror bara inte människor är särskilt snälla till sin natur.

   Svara

   Internet har utvecklats sen när vi var yngre. Man följde inte en massa youtubers och influencers på den tiden. Så var du inte mobbad så kanske du inte märkte av hur elaka barn kunde vara på nätet. Själv blev jag addad på msn av mina mobbare som låtsades vara någon annan osv. Och fick taskiga saker skrivna till mig på Lunarstorm. Så visst var barn elaka förr också.

   Svara

   Håller med. Men nu är de tyvärr hårdare klimat o ex mobbning verkar större på nätet än i skolan nu 🙁 tycker de är hemskt att om en person ex blir mobbad i skolan även får det med sig hem på internet.
   Lätt o säga men dom kan anv sig av andra namn nick osv men mobbarna konmer tyvärr åt dom o dom kan göra sig osynliga och skriva precis vad som.
   Detta ser även den yngre generationen och tycker det är helt ok såklart.
   Dom ser även sina förebilder ex personer på youtube , insta osv kan bete sig väldigt illa.,
   Det finns för lite koll.
   Är själv mamma till en 12åring o skulle jag upptäcka han mobbade på nätet hade jag inte blivit glad. Har uppfostrat honom tvärtom pga jag blev nobbad o sagt åt han att alltid berätta om de är något,
   Där finns tom 2tjejer i hans klass som han inte alls gillar pga dom är elaka mot honom.
   Men sen hade han hört dom prata om att ”svälta”’sig för att bli smal och han har märkt att de båda gått ner i vikt vilket gör honom orolig o ville att vi skulle kontakta kuratorn el liknade. Hur gör man ens i en sån sits?
   Han har ett hjärta av guld o bryr sig otroligt i hur andra mår

   Svara

    12-åringar som svälter sig 🙁 herregud

    Svara

    Fin son du har!

    Svara

   13 är alldeles för ungt tycker jag. Många kan nog råka illa ut pga en del knäppisar som utnyttjar situationen.

   Svara

   Jag tror att du har alla rätt där. Finns nog många anledningar, man blir mer och mer avtrubbad och uttrycker sig hårdare och hårdare.

   Svara

  Jennifer reinholds båda barn har Instagram och den äldsta är 7 år…

  Svara

   Vem?

   Svara

   Sjukt.

   Svara

   Sjukt att en vuxen kvinna vill göra sina barn till kändisar och själv har Nellie som förebild och följt henne flera år samt kommenterar flitigt

   Svara

   Jag jobbar på förskola och ”mina” barn pratar jättemycket om snapchat, youtube och allt annat. Många följer Jocke och Jonna (” jag får inte för mamma för dom säger svärord, men jag gör det ändå”) och förra veckan pratade en femåring om Momo-dockan (hette den va?) och alla roliga utmaningar man kunde göra med en.

   Svara

  Är inte Penny Schulman en ”instagram-stjärna”?

  Svara

   Fast hon hänger väl inte själv på instagram. Det är väl hennes mamma och pappa som lägger upp klipp på henne.

   Svara

  OT men är det bara jag som har känslan av att Isabelle Strömberg skriver sina egna kommentarer?

  Svara

   På bloggen eller vart menar du?

   Svara

   På bloggen eller? Någon speciell kommentar du tänker på??

   Svara

   Vet en till bloggare som jag tror skriver frågor till sej själv. Och sedan massa beröm till henne som varje dag är lika. Tragiskt.

   Svara

    Kollade och tycker inte det verkar vara så 🙂 hon har ganska få kommentarer men de flesta är ju från oanonyma personer med egna bloggar. Så tycker inte du ska börja kalla det för tragiskt när det bara är något du misstänker 😝 man ska passa sig för att börja göra sina egna fördomar till ”sanningar”

    Svara

    Kisse. Har slutat kommentera där då hon ändrar mina kommentarer. Till och med snälla kommentarer, ”Fint ni har det hemma” sen lägger hon till massa beröm om henne själv. Konstig person

    Svara

     Haha. Menar Kissie

     Svara

     Skämtar du? 😅

     Svara

  Jag tänker diametralt annorlunda.

  Min tanke blir att tillåt alla barn i alla åldrar att ha ett konto men….

  …Det måste vara ett duokonto så att minst en förälder till hela tiden ser allt och alla konversationer. Två är uppkopplade samtidigt. Kan ju vara så att föräldern inte har skrivttigheter på kontot utan enbart får läsa allt.

  Då blir där inga förbud som ändå lätt att ta sig runt samt att du lär dig redan i en låg ålder när man fortfarande är mer formbar hur man ska bete sig med folk när man inte står ansikte mot ansikte.

  För jag tycker formatet är oerhört coolt och tänker på möjligheten att cirklarna blir större än de närmsta man träffar varje dag och att det blir lika naturligt att ha kompisar från alla världsdelar.

  Min tanke här är att det kommer bidra till fred och empati. För du startar inte ett krig med ett land där du har polare och som du känner väl och vet allt om deras vardag. Vi har chansen med nästa generation förändra världen som den ser ut idag på riktigt.
  (Samma tanke som när man har handel mellan länder)

  (Men det borde komma någon ny aktör än fb insta där hur infon du lämnar från dig blir mer transparent)

  Svara

   skrivttigheter skulle vara ”skrivrättigheter”

   Svara

   Det är en jättebra ide om man vågade lita på föräldrarna…såg en 16 årig (!) flicka på idol i fredags som berättade att de som skickade flest elaka kommentarer var medelålders kvinnor…Då blev jag lite rädd.

   Svara

    Tycker Magdalena Graafs kommentarsfält bevisade var kvinnor i den åldern går för. Satt i grupp och tryckte ner en ung tjej för ”Vi i den här åldern har alltid sagt så” 🙁 🙁 🙁

    Svara

     Angående ordet ”indian” va? Jag blev helt bestört. De talar om ungdomar som inte beter sig men:

     A) Vem har de blivit uppfostrade av?
     B) Vilka är de som är mest konservativa och vägrar följa med när språk och så vidare förändras?

     Svara

      Ja, det var helt galet. De satt och försvarade Maggans rätt att såra en tjej pga att ”de alltid sagt så”. Till och med när hon själv skrev att hon hade gjort fel fortsatte de att försvara henne

      Svara

    15:01
    Så du vill skydda barnen mot andra vuxna kvinnor är det det du menar?

    Men jag förstår inte motsättningen i det till det jag säger. De vuxna kvinnorna kommer veta att det de skriver kommer garranterat läsas av andra vuxna. Tror du inte det kommer stoppa dem då?

    I vilket fall. Du pratar 16. Jag pratar 5-åringar och upp. Tror di verkligen vuxna kvinnor ens kommer söka upp dessa barn för att mobba dem? Ja det tror iaf jag skulle bli extrem ovanligt.

    Svara

   Jättebra idé om föräldrarna faktiskt hade brytt sig. Nästan alla våra förskolebarn har en egen ipad där de får göra vad de vill, sjuåringar som spelar GTA osv. Föräldrar har inte tid/orkar inte/förstår inte/bryr sig inte. Tyvärr

   Källa? Många år inom skolväsendet och förskola

   Svara

    Men go with the flow då istället. Om föräldrar nu tycker deras barn ska kunna ha tillgång låt dem. Men ge dem då också duokonton så att det tillskillnad från idag faktiskt har en chans att kolla upp.

    En win win.

    Svara

     ”låt dem”, ja, jag går ju inte hem till folk och tar deras ipads. Jag menar bara att dessa duokonton kanske inte gör så mycket skillnad om de är kopplade till en vuxen som inte bryr sig.

     Svara

     ”så att det tillskillnad från idag faktiskt har en chans att kolla upp”

     Det är ju inte direkt omöjligt att kolla vad ditt barn gör?

     Svara

  Jag håller med henne! I dag gör föräldrar Instagram konton till sina ungar så fort de tagit sitt första andetag. Det är helt sjukt. Barn har inget på sociala medier att göra. Och jo, det ÄR barn som lämnar några av de allra värsta kommentarerna, det ser man på hur de formularer sig. Båda till influencers och varann. Dessutom förekommer mobbning och trakasserier av jämnåriga i grupper och hemliga snapkonton som lärare och föräldrar inte ens har en aning om existerar. Det smygfotas bilder i duschen som sprids på nätet. Jag är så glad att jag inte är barn eller tonåring i dag. Mobbning och elaka ungar har alltid funnits, men nu är det på en helt annan nivå och oerhört svårt att få slut på.

  Svara

   Ja med sociala medier finns ingen gräns mellan det privata och det offentliga, det finns inte någon fredad zon som kanske hemmet tidigare var när vi ska/kan vara tillgängliga dygnet runt.

   Svara

  Önskar både barn och folk över 50 inte kunde komma åt Internet mer än 10 minuter per dag…

  Svara

   Hear hear! 🙂

   Svara

   Det var nog det dummaste jag hört, tror du inte att vi kan göra annat på internet när vi fyllt 50?
   Så mycket hat jag ser nu bland ungdomar har jag aldrig sett, och dålig respekt för andras känslor. Dagens ungdomar är så självcentrerade och ser bara sig själva, jag, jag, jag måste bara få höras och synas.

   Jag har varken FB, Instagram eller något annat socialt medie just av den anledningen, det räcker med det lilla jag läser.

   Svara

    Precis som dagens 50åringar. Undrar vem som varit förebilder

    Svara

     Förebilder, när vi skaffade dator i huset så var inte vuxna så mycket på datorn, för att barnen skulle kunna vara där en stund var.
     Jag brukade spela ett tre i radspel när dom lagt sig, internet var jättedyrt så barnen fick all tid.
     Jag tror att när barnen fick egen dator i skolan, så lärde dom sig av varandra.

     Svara

    16:04 håller med. Det dummaste jag hört. Tycker det verkar mest vara tonåringar som mår dåligt som skriver elakheter och vill bråka. För dom vet inte bättre.

    Svara

     Jag är en trevlig person, men ändå kommer majoriteten av skiten jag upplever från _äldre_ människor. Oftast kärringar, rent ut sagt. Jag både arbetar inom service och hänger mycket på internet. Jag älskar mitt jobb, det gör jag, men ibland asså…

     Ja, barn och ungdomar är elaka mot varandra och ibland andra. Men det finns så många äldre som spyr galla överallt. Gärna i facebookgrupper, det går dem igång rejält på. Jag kan förbise att den 13åring har lite problem med internet, men att VUXNA MÄNNISKOR ska sitta och skriva skit på nätet? Det är helt sinneeees.

     Svara

  När jag var yngre (24 år nu) använde jag internet mest för att prata med de jag redan kände eller andra i min ålder. Visst fanns den några tonåringar på ex. Emocore eller bilddagboken som var häftiga och ”kända men de var verkligen inte som nu för tiden. Tror alla dessa influencer med deras online drama bidrar mycket till det dåliga klimatet. Visst mobbades och bråkades det mycket på internet när jag var tonåring också, men det var knappast någon som kunde mobilisera 50 000 13-åringar att attackera en och samma person. Tror att barn influenseras (he he ) väldigt mycket av sin omgivning. Numera är omgivingen ofta internet och där finns en oerhört massa influencers med noll konsekvenstänk eller ansvarskänsla.

  Svara

  Jag är född 87 och började inte använda Internet förrän jag var tonåring och då spenderade jag all min tid på ICQ och en chattcentral där man var tecknade figurer – tror det hette Doobidoo. Men jag tror Internet är tio gånger farligare nu med tanke på att det kryper ner i åldrarna och ju yngre man är desto allvarligare är det att spendera all sin tid på nätet.

  Svara

  30 års gräns 😂

  Svara

   Faktiskt!

   Svara

  Sorry för ot. Jag pluggar friskvård och för tillfället när vi oss massage. Jag har en kille i min klass som endast följer nakna ”modell”tjejer på Instagram, rentav massa pornografisk innehåll med stora bröst, stor röv och aldrig med kläder på. Det är det enda han gillar/följer och det får mig att fundera på vilken syn man kan tänkas ha på kvinnokroppen då? Till saken hör att han är närmre 30 och inte klarade av att utföra massage på sätet/gluteus för att det blev för mycket. Är jag helt knäpp som inte är bekväm med att ligga i underkläder på en massagebrits och få massage av någon som verkar se kvinnor som sexobjekt? 🤔

  Svara

   Nej du är inte knäpp! Skulle inte heller känna mig bekväm 😬

   Svara

   Usch, han får ju välja annan bana. Fy vad obehagligt att tänka sig honom med egen praktik.

   Svara

   Absolut inte! Det skulle göra mig så obekväm och så illa till mods. Han borde verkligen fundera över den bana han har valt.

   Svara

  Klokt av Saga! 👍 Men jag undrar, och säkert fler – Hur kommer det sig att du tar bort kommentarer om vissa personer men låter folk skriva vad som helst om andra? Om vissa personer raderar du inget?? Är det så att vissa kontaktar dig med hot eller mutor, är det några som kontaktar dig och ber dig skriva eller radera, får du tom betalt av vissa?? Handlar det om att vissa känner folk som du känner?

  Varför är det okej med en massa skit och vad som helst om vissa, medans vissa andra gullars det med?? Så märkligt.

  Svara

  Camcam, här har du fortsättningen på hur det blev med propen
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/ny-dataskyddslag_H501KU23

  Svara

  Blir mörkrädd av denna blogg, helt sjukt! Tänker på förra inlägget om Bella där det ska letas fel och skammas ist för att skriva att – Vad bra att läsare kunde hjälpa till att identifiera stalkern – Nej ist är det nu fel enligt Bellaholisterna, antagonisterna och CamCam att inlägget ligger kvar och för att hon inte suttit och läst igenom och raderat kommentarer bland 400 st ca – Alltså så sjukt med detta hitta fel och skamma för precis ALLT! Trots låg intelligens på Bellasekten så förstår nog de flesta att hon inte sitter en söndag och läser 400 kommentater, och när hon inte släpper igenom direkt då är det fel på det – Bella verkar inte kunna göra någonting rätt enligt denna blogg. Och VARFÖR skulle hon ta bort inlägget??! Bara löjligt, finns ingen anledning – är ju bra att det ligger kvar, varför ska inlägg raderas?? SUCK!!!

  Sociala medier gör oss arga, bittra och utan empati sägs det och JA det verkar stämma. Tror ingen mår bra av denna blogg. Usch, lämnar!

  Svara

   Ingen har påstått att hon gör det ensam.

   Svara

    Nej men tror du att hennes vänner eller anställda sitter en söndagkväll och läser igenom 400 comments innan de publiceras? Nej troligtvis inte. Och det andra, vad säger du om det, inget? suck..

    Svara

  Att behöva skriva in personnummer och att uppvisa en idhandling känns väldigt opraktiskt i verkligheten, speciellt utanför Sveriges gränser i länder där personnummer inte används. Men en gräns tycker jag absolut, alternativt att barn har ett konto tillsammans med sina föräldrar (barn borde inte ha konversationer som föräldrar inte kan lyssna på).

  Svara

  Praktiskt sett går det inte att införa krav på personnummer o.d då alla länder använder olika system.
  Och tillägg : glad att mina 50-talister till föräldrar inte har fb. Inte för att de skulle skriva skit, skulle bara inte orka med alla särskrivningar överallt 😂

  Svara

  Jag håller med om att kidsen är de som spårar ur allra mest i vissa kommentarsfält, särskilt youtube typ, och kan dra till med de vidrigaste könsord och svordomar de kan bara för att trycka till influensers. Från de äldre näthatarna (typ de Bianca Ingrosso pratade om) upplever jag att det är mer ohyfs, ofiltrerade åsikter och oombedda råd som haglar, men det är säkert lika otrevligt att få. Åldersgräns (om den efterlevdes) skulle säkert ta bort en del av ”du är pissful hatar dej”-kommentarerna men det bitska, osköna och hatiska tonen och klimatet (som återfinns i tex denna bloggs kommentarsfält, där jag förmodar att många är över 16 år) skulle säkert kvarstå.

  Svara

  Undrar vilken typ av pervers tillfredsställelse dessa personer får av att skriva skit.

  Svara

  Micael Dahlén har skrivit en intressant krönika i AB om just klimatet i kommentarsfält efter studier så in och läs 😄

  Svara

  Dom kan skaffa vilken åldersgräns dom vill för att:
  1. Föräldrarna har hjälpt till att skaffa kontot
  2. Ungarna ljuger och fyller i att dom är äldre.

  Vet ungar i åk1 som har snapchat. Mina elever har haft instagram och snapchat i flera år. (Mellanstadiet) Vi har haft massor med problem med skitsnack på nätet som tas med till skolan. Oftast tar föräldrarna tag i det men det finns tillfällen då vi fått höra att det är vårt problem för det ”fysiska bråket” var på skolan så dom vägrar ta i det. Då går vår undervisningstid åt att ta sånt.

  Svara

   Det hade ju varit en fördel om Snapchat hade haft medlemskap där medlemmarna skulle ange de fyra sista siffrorna i personnumret. Det kan man nämligen inte fejka.

   Svara

  De värsta haten kryddat med könsord och svordomar, även hotelser kommer nog fr kidsen, alldeles nyligen var stormen riktad mot Nicci Hernestig. Knappast var medeålders tanter i spetsen av drevet

  Svara

  Alltså man blir ju så himla ledsen på ett vis när man hör hur folk pratar till varandra på nätet. Kan ju mycket väl vara så att en åldersgräns kan påverka positivt men man vill ju också att folk ska lära sig att man faktiskt sårar folk när man skriver vissa saker. Det blir fruktansvärt omänskligt när folk inte inser att en kommentar ger en reaktion. Man skulle ju aldrig gå hem till ex Bianca Ingrosso varje dag för att ba ”du är så HIMLA dålig!”.

  Sen kan man ju också fråga sig själv om man tror att ens kommentar är feedback eller leder till en konstruktiv situation. Om inte, värt att ens skriva något? Liksom ärligt, hur ofta har nån kommenterat typ ”Du är en f*tta” och bloggare eller influencer ba ”Ja jag ÄR ju en jävla f*itta, skönt att det äntligen sades! Tack anonyma alias, du har verkligen hjälpt mig”. Så himla onödigt liksom.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.