Vart går gränsen för samarbeten?

För att ingen ska känna sig utpekad och påhoppad i en känslig situation så kommer jag hålla det här inlägget hypotetiskt, men jag läste ett inlägg idag som fick mig att börja fundera.
Vart går gränsen för vad man kan göra som ett samarbete för på sociala medier?
Jag har ju fått inse att den inte gick vid plastikoperationer, en gräns som jag hoppades att vi aldrig skulle korsa så vart går den?

Ponera att en anhörig är sjuk, gammal eller skadad.
Skulle det vara okej att göra ett samarbete med företag som tillhandahåller tjänsten man är ute efter i utbyte mot exponering?

Här kommer några exempel som jag vill att ni tar ställning till.
Exempel 1:
En influencers mormor som drabbats av senildemens behöver plats på ett äldreboende. Mot att mormodern och äldreboendet exponeras på influencerns sociala medier med rabattkoder och länkar får hon en plats på ett svindyrt och egentligen fullt boende på en gång utan kostnad.

Exempel 2:
En influencers familjemedlem går bort och hen erbjuds en gratis begravning med tillhörande gravsten i utbyte mot exponering på sociala medier, med rabattkoder och länkar till företaget. Kanske med ett litet erbjudande – vid köp av gravsten får du ett stenhjärta med valfritt namn på att lägga vid graven utan kostnad.

Exempel 3: 
En influencer och hens partner vill adoptera ett barn och får gå före hela adoptionskön samt välja vilket barn de vill ha – gratis –  i utbyte mot exponering av barnet och urvalsprocessen med rabattkoder och länkar till företaget på sociala medier?

Exempel 4:
En influencer eller någon anhörig är i akut behov av ett organ men väntetiden i Sverige är lång. Då kontaktas influencern av ett företag i Iran – ett land där organhandel är tillåtet – och erbjuds ett gratis organ med tillhörande transplantation mot exponering, rabattkoder och länkar till företaget

Vad tycker ni? Är något eller några av dessa fyra exempel okej? 
Gränsen flyttas hela tiden framåt utan att någon verkar stanna upp och fundera över vad det egentligen är som pågår. Kommer vi komma till en punkt där vi börja ser samarbeten av den sorten jag ger exempel på här ovan?
Jag menar, när Nyheter24 betalade för Kissies bröst i utbyte mot att de fick vara med och dokumentera före och efter var det liksom bland det värsta folk hade hört – i dag är det vardagsmat på sociala medier. Nu ska det filmas och publiceras FRÅN själva operationen!

Så? Vart går gränsen?

 

119 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad är detta för inlägg?

  Svara

   Känns konstigt att helt plötsligt inte kunna skriva vem det rör sig om som gjort ett tvivelaktigt samarbete? Why not liksom?

   Svara

    För att ingen ska känna sig påhoppad i en känslig situation står det ju… Tex att nån dött

    Svara

   Ett inlägg med fel i rubriken. As usual. VAR för i h*lvete.

   Svara

  Jag hoppas att varje influencer och varje läsare/följare anser att exemplen ovan är att passera gränsen med råge.

  Svara

   Ja hur ska det bli i framtiden. Ska företag kunna sponsra en begravning? Ska Iprenmannen dansa in mitt i en jordfästning? Eller ska en av låtarna på ett sponsrat bröllop vara ”handlar du på mathem”?

   Svara

    Jag såg en så intressant intervju med iprenmannen. Tror det var en följetong på SVT som hette ”när livet vänder” eller nåt sånt och ett avsnitt handlade om honom, han hade varit med om så hemska saker. Random torsdags-tips!

    Svara

     Var det inte hans mamma(?) som gömde honom i tvättkorgen när det kom gäster? 😔

     Svara

      Jo nåt sånt. Hans föräldrar skulle sälja honom till cirkus också men hans mormor eller farmor tillät det inte. Helt sjukt.

      Svara

       Så var det förr.

       Svara

        Och det fråntar att det var sjukt eller?

        Svara

      Har en vän som fick sitta i garderoben när det kom gäster pga styvpappa som inte tyckte hen ’passade in’ i familjen.

      Svara

       Fruktansvärt💔

       Svara

   Jo, fast jag har reagerat på tex Elsa Billgren som bloggade från någon kusins(?) begravning. Även om det inte var ett samarbete på så vis att någon betalade för exponering (eller fick hon hotell mot omnämnande?), så tycker jag att det hon gjorde var extremt exponerande och spekulativt. Bara att publicera den typen info på en stor blogg tycker jag är att ’sälja ut’ privata och intima händelser. I hennes fall dessutom som hon själv inte har ’ägarskap’ till, eftersom hon uppenbart inte är bland de närmast sörjande utan kombinerade med en blogghelg i Göteborg med lite vintage-shopping, namedropping på vem som var på begravningen – och så trumpet munplut och en klädsam tår i ögonvrån pga såååååå sorgligt…

   Citat från detta blogginlägg:
   ’Hela kyrkan var full av P3-guldvinnare och fans’
   ’Kunde inte le som vanligt på bild den här dagen. :´(’ *trist poserande utanför vintagebutik*)
   ’På tisdagskvällen smet vargen och jag iväg och hängde ensamma på Krakow som är en underbar polsk restaurang på Föreningsgatan. Sen checkade vi in på Lilton hotel, det är som att vakna i ett litet dockhus!’
   ’Innan vi åkte till kyrkan promenerade vi runt i Haga, det är extra vackert där innan jul.’

   Allt detta i ett bildspäckat inlägg där det från början också var bild på den dödes kista innan hon ombads ta bort den…

   Svara

    Oj!! Så fruktansvärt osmakligt!

    Svara

    Senast i dag skrev hon om ett minne från när hennes mans pappa dog, som jag kände inte var hennes att dela i bloggen.

    Svara

     Såg det också. Tycker hon ofta är parasiterande på ett sätt som jag inte hade uppskattat om jag vore en av de mer direkt drabbade i de här sorgsituationerna. Det går väl att skriva personligt utan att utlämna andras mest sårbara och intima minnen / stunder / händelser. Jag tror hon tror att hon ’gör konst’ av dessa situationer, men de är ju bara krydda och rekvisita i bilden hon bygger av sig själv. Tänker också att det är extremt omoget och egocentriskt att använda andras smärta på det här sättet.

     Svara

     Och de som kommenterat känns liksom som de gottar sig på samma sätt, utan att själva varit drabbade

     ’Så fint och sorgligt och härligt. Tycker så mycket om dessa inlägg.’

     ’Gulliga du, vad härligt detta är!!’

     ’Fantastiskt! Briljant, livsfarligt enkelt, men ändå så mycket av det där som kallas livet.’

     ’Elsa<3, inlägget! Du är magisk!'

     Svara

  Det verkar som det inte finns någon gräns. Integritet verkar vara något som kan bytas bort i utbyte mot saker/tjänster. Jag hoppas verkligen att det bara är vissa människor som är såna. Att vi vanliga människor inte säljer ut oss så. Att vi i framtiden skakar på huvudet när vi ser tillbaka på vad de så kallade influencers gjorde…

  Svara

  Exempel 4 är intressant! Kan man dra utomlands och operera sig enbart för utseendet till att börja med och fixa rumpa, bröst, fettsugning och allt vad folk gör… tror säkert att en del skulle kunna göra samma med typ en njure om det var akut?? Att organhandel kan vara en sjuk industri är väl lite samma stuk som att vita västerlänningar utan problem och eftertanke vill använda andra kvinnor som surrogatmödrar eftersom de själva har tex förlossningsskräck…? Eller?

  Spännande inlägg att fundera över!

  Svara

   nu så är den moraliska skillnaden mellan dina exempel att ingen står i en livsnödvändig kö för silikon eller plastikkirurger. förstår inte alls hur ni kan tycka att det är lika illa? samma med gravstenen. vem kommer till skada om man slipper betala för en gravsten? i dem andra exempel är det ju andra människor som påverkas.

   Svara

   inte endast vita västerlänningar som använder sig av surogatmödrarskap, och inte endast icke vita kvinnor från resten av världen är surogatmammmor. löjligt påstående som förstör för många. också löjligt att jag inte får bära ett barn åt någon annan mot betalning. vem är ni som får bestämma vad jag får och inte får göra med MIN kropp?

   Svara

  Var går gränsen, heter det.

  Svara

   Kan vi inte starta en insamling för alla tråkiga språkpoliser? Dom* arbetar ju så hårt här i kommentarsfältet, obetald och utan att någon bett om det! Är man dryg i sin språkpoliskommentar borde man dessutom få en liten bonus.

   *yas i did

   Svara

    *obetalt

    Svara

     Verkar som du behöver pengar snabbt eller? Vi får hålla tummarna för att insamlingen går bra. 😉

     Svara

      Jag tar swish, tack!

      Svara

       Det stavas ananas, om man ska vara petig… vilket du verkar vara

       Svara

        Du glömde punkt.

        Svara

    Språk förändras och lever, språk utvecklas med tiden. Därför är det ok att säga dom istället för de, bl.a. Att säga ”vart går gränsen” är dock bara fel, så varför ska man inte uppmärksamma folk på det? Man lär så länge man lever. Att vårda språket är viktigt.

    Svara

     Vi kanske är på väg bort från var/vart? Vem vet? I talspråket är det ju vanligt med ”vars” i vissa dialekter, kanske blir norm i skriften snart?

     Poängen är att språkpoliser alltid ska vara så dryga och rätta folk som inte efterfrågat deras råd.

     Svara

     Fast folk här inne är inte ute efter att vårda något språk. De är helt enkelt ute efter likes och få verka duktiga när de sätter andra på pottkanten.

     Det är en fin gräns emellan att ”vara snäll” och ”mena väl” som vi hör ofta och att helt enkelt bara vara en idiot.

     Svara

     Att kommentera någons grammatiska fel, stavfel etc istället för att bemöta de faktiska argumenten är drygt och förminskande. Språkpoliserna här inne bidrar inte med någonting. Nu är jobbigare än tusen OT.

     Svara

      Finns en ocd-diagnos för detta.

      Svara

      Att uppmärksamma skillnaden mellan ”var” och ”vart” är väl inte så farligt? Orden har ju olika betydelser och används på olika sätt.
      Kom igen, vi måste ta hand om vårt språk och våga hjälpa varandra när man använder ord fel.

      Svara

       Nej man måste inte våga rätta folk. Låtsas inte som att ni gör det trevligt också. Utgå inte heller från att alla ni rättar har svenska som första språk. Att hela tiden rätta småsaker är onödigt och bara ett sätt att visa er bättre än den andra. Förstår du vad hen menar? Släpp det då och svara på vad hen säger i stället.

       Språk förändras hela tiden. Eller vill du gå tillbaka till hur vi talade på stenåldern?

       Svara

        Detta eviga hen. Så fruktansvärt ängsligt.

        Svara

         Förlåt. Nästa gång ska jag anta att det är en kvinna jag talar med och om. Oavsett situation.

         Svara

         Hur många av oss som använder hen blev övertygade om att sluta med det nu? Man vill ju inte verka ängslig liksom…!?…

         Svara

         Anonym 08.43.

         Varför ska du anta att det är en kvinna? Är det det du antar att Anonym menar, att du ska tilltala kommentaren som om det var just en kvinna som skrivit? Konstig kommentar från dig.

         Svara

         Tja.. får jag inte använda hen (pga ängsligt) så får jag väl anta ett kön på den jag talar om helt enkelt. Då väljer jag kvinna.

         Svara

        Fast man kanske inte tycker det är småsaker? Att skriva fel på var/vart och de/dem ser fruktansvärt obildat ut i mina ögon.
        Andra kanske stör sig på saker jag tycker är småsaker. Jag stör mig på att folk är dåliga på svenska.

        Svara

         Måste man påpeka allt man tycker är störigt med andra då? Jag stör mig på folk som går sakta, barn som skriker, par som håller handen när de promenerar,… Inte går jag runt och säger det till alla dessa?!

         Svara

         Inte allt man stör sig på givetvis. Men jag tycker det är mycket rimligt att påpeka när det förekommer språkfel på Sveriges största blogg. Arbetar man med texter bör man kunna skriva korrekt också.

         Svara

         Anonym / 09:48
         Fast det du stör dig på har ju inget med dessa människors yrkesutövande att göra.
         Att rubriksätta med grammatiska fel när man har som yrke att skriva är något annat. Att påpeka felet är inte att inkräkta på någons integritet.

         Svara

         Och alla språkpoliser här inne som hela tiden påpekar det andra kommenterar? Ingen här har väl som yrke att skriva kommentarer på en blogg om influencers?

         Svara

      Det är ju lite skillnad om felet står i en kommentar, eller som nu i en rubrik / överskrift. Står det fel i en kommentar kan man ju först och främst försöka se till innehållet, men som här, en felskriven titel till ett blogginlägg, tycker jag man kan påpeka felet eftersom det har en mer officiell karaktär och man kan förvänta sig en större grad av korrekthet – både för läsförståelse men också för att felaktigheter sprider sig genom normalisering.
      Tycker det är tydligt att inte ens tidningar har korrläsare längre, och att det att det ofta står fel i tidningsartiklar bidrar till osäkerhet hos folk om vad som är riktigt, och att felaktigheter sprids.

      Svara

       Bra skrivet! Men vad tycker Cam-Cam? Hon har inte rättat rubriken…

       Svara

        Jag vill veta varT gränsen går – är på väg – before the line is a dot to you.
        Jag säger som i skolan:
        ”LÅT STÅ!”

        Svara

        🎻

        Svara

         Vad föreställer din emoji? En lussebulle på ett grillspett?

         Svara

         Trevligt att du tog dig tid för tips 😊👍 (även om ingen frågade efter det)

         Svara

         En länk till Specsavers! Tackar, tackar.

         Svara

         Hade ju varit skojigare att få länk till något trh googlat fram på ’lussebulle på ett grillspett’.

         Svara

         Ironin att ”du” tackar för ombett tips under ”språkpolisen” 😝

         Svara

         ”Du”? ”Ombett tips”? Nu blev det så svårt att hänga med att jag tror att jag ska jobba lite! 🙂

         Svara

         Ironin att ”du” kommenterar ditt eget citat angående oombedda förklaringar (eller ombedda?)

         Svara

         ”Du”? För att trh som vanligt är paranoid och tror att alla som kommenterar är en och samma person, för det kan ju inte finnas flera människor som ser igenom trhs patetiska metoder!

         Svara

         @Språkpolisen. Jag tycker verkligen du ska ta chansen till en gratis synundersökning. 😉

         @Who ever you are. Nu var det ju inte därför som jag satt ”du” inom fnuttar. 😊

         Svara

         Jaha. Nu har jag förstorat upp sidan till 500% och ser att din emoji är en fiol. Det kanske var fler som undrade 🙂

         Svara

         ugh vad händer. var jävligt konfunderad hälften av konversationen då jag trodde att alla The Real H-… var trh. sluta det blir jobbigt ingen vill gå och läsa nicket varje gång

         Svara

    Dessutom missade de att i inlägget står begavning i stället för begravning. Löneavdrag!!!!!!!

    Svara

     CC menade faktiskt ’begavning’ som ju betyder begåvning på norska!

     Svara

      Jag blev inspirerad av valfritt My Martens-samarbete. 😉😉

      Svara

   Nja, det kan vara så att gränsen är på väg någonstans, att den är ute och går och CC undrar vart den ska – då är ’vart går gränsen’ helt korrekt!

   Svara

    Att den är ute och går 😂
    Ja, det skulle väl vara fallet isf.

    Svara

     Precis, eftersom gränsen för vad som är OK flyttas hela tiden, så är den ju uppenbarligen ute och går 🙂

     Svara

      Eller hur!
      Det är så jag läser ’vart går gränsen’: nu gick den till vänster, nej, den stannade och tar andra vägen, över bron och in i parken!

      Svara

  Man har nästan slutat att förvånas. Det pågår någon slags normaliseringsprocess kring detta fenomen. Men det är rätt stört.
  Det verkar finnas en väldig status i att få berätta att man minsann är så privilegierad, att få ta del av vissa samarbeten. Allt meningsmotstånd avfärdas som missunsamhet, avund etc. Eller som boken säger – ingen jobbar gratis.

  Svara

   Ja då är frågan, ska det verkligen kallas jobb? Jag kanske är avundsjuk , men jag kan tycka det är som ett hån när jag ser nån influencers åka på dyr semester. Nåt jag måste spara länge för. Eller när jag går till jobbet och tar hand om 20 barn i ålder 3-4 på två personer och ser att någon suttit framför skärmen och kasserat in det jag tjänat på en dag på 5 minuter.Ja livet är orättvist, men jag hoppas inte att mina barn väljer ett sånt liv. Det känns så falskt på något sätt.

   Svara

    Åh, bara 20 barn. Drömmen!

    Svara

    Min syrra jobbar nu m samma sak. Allt värderas inte i pengar, fast ni borde ha en fet lön, för ni tillför mänskligheten något. Folk borde reflektera mer över sin värdegrund.
    Influensers lever ofta i någon slags livslögn, som ständigt måste upprätthållas. Kanske stora tillfälliga pengar. Men jag tror att framtiden skrämmer dem, hur detta ska hålla på sikt. Det finns ingen trygghet, utan man svävar mitt i det blå, utan egentlig kontroll. Kan ju kännas jobbigt om man tvingas ha ett vanligt jobb – för de kan leva i någon slags hybris, där de i te är som andra. Det där jagandet verkar minst sagt jobbigt.

    Svara

    Men det tar inte 5 min att göra ett samarbete. Oftast tar ett genomarbetat och kvalitativt samarbete flera dagar och kräver mycket för och efterarbete. Lika mkt jobb om du har 1000 eller 100.000 följare, skillnaden är den att de som har många följare kan ta mer betalt för spridningen. De som har många följare har oftast lagt mycket tid och energi för att växa och det är många mindre influencers som kämpar och producerar fint material till läsare och följare att konsumera helt gratis.

    Svara

     Jo fast det där är ju en sanning med modifikation. Vissa influencers lägger absolut ner mycket tid på sina samarbeten, bra skrivna texter, snygga bilder och beroende på vad de gör reklam för kan de på olika sätt visa upp produkterna (t ex en matvara där matbloggaren lagat recept med ingrediensen de är sponsrade av, eller som t ex Underbaraclara som visar olika pysselprojekt när hon är sponsrad av Panduro). Men let´s face it – många samarbeten är ju en produkt fotad hemma på köksbordet med en klongvas och lite snittblommor bredvid och ett par rader text.

     Svara

     Min väninnans dotter har nyligen blivit något av en influencer genom sitt välbesökta instagramkonto. Plötsligt började en mängd företag uppmärksamma henne, vilket innebar att det fullständigt exploderat med erbjudanden och hon postar nu ett par samarbeten i veckan. Jag har själv varit med när hon gör flera av sina inlägg och allt som oftast lägger hon typ 15 minuter på ett inlägg (tar ett par bilder, väljer en, redigerar den en aning och skriver några rader). Har företag bara skickat hudvård eller smink till henne utan överenskommelse brukar hon nöja sig med att visa produkterna på stories.

     Det är en ganska liten arbetsinsats i förhållande till det hon får och bra ”utdelning” för en ung person som fortfarande går i skolan och plötsligt inte längre behöver betala dyra saker som ytterplagg, kläder, hudvård m.m.

     Detta går naturligtvis inte att jämföra med de stora namnen som har det som yrke, men ändå. Så mycket jobb verkar det faktiskt inte krävas för att göra inlägg av den vardagliga sorten.

     Svara

     Men ett samarbete på Instagram handlar enbart om att påverka folk att konsumera (och pengar i din ficka genom att bidra till ohållbar konsumtion). En förskolepedagog tar hand om barn. Ganska solklart vem som gör det viktigare jobbet och som borde
     belönas därefter.

     Svara

      Och innan nån blir upprörd: jag jobbar i butik (utbildar mig för att komma bort från det) och det är för mig lika solklart vem av mig och förskolepedagogen som ska ha mest betalt också.

      Svara

       Jag brukade säga att alla jobb är viktiga. Och behövs. Men det var tills influencer blev en yrkestitel… 😆

       Behövs personal i butiker också. Även om de så skulle införa självscanning överallt så behövs i alla fall personal. Pratade med en tjej på min lokala Ica som sade att hon är väl medveten om att de har många gamla, som kommer och handlar på morgnarna, som är så ensamma att personen i kassan är den enda de har att prata med på hela dagen.

       Svara

        Absolut! Håller med! Vi är många som har viktiga jobb som inte vi hade klarat oss utan i samhället. Allt från kassapersonal till lärare, lokalvårdare, vård- och omsorgspersonal, busschaufförer, bilmekaniker, snickare och bagare. Men influencers? Nja de hade vi nog klarat oss utan.

        Svara

  Tycker vi kan börja med att sluta benämna det som gratis och utan kostnad. De betalar med exponering. De kan sälja exponering, det är inte gratis.

  Svara

   Ja, självklart får influencers betalt för något de har som är intressant för den som betalar. Följare, räckvidd, endorsement osv.
   Det som skapar avundsjuka och missunnsamhet är att ersättningen som influencers får för till synes obetydlig arbetsinsats verkar så orimligt hög i förhållande till vad man får för en månads slit i ”vanliga” jobb. Att vifta med ett mobilskal på Instagram eller visa upp några byxor i en blogg kan väl inte vara värt ett par månaders arbete som förskolelärare t ex?
   Många tjänar förstås väldigt mycket pengar även i jobb utanför sociala medier fast då är det i ”riktiga jobb” enligt vad många tänker. Klart att man ska tjäna bra som läkare, advokat, finansspecialist, företagsledare osv. De betalar i alla fall också ordentligt med skatt på sina höga inkomster får man anta 🙂
   Men blotta misstanken att influencers som tjänar väldigt mycket med ringa arbetsinsats inte ens gör rätt för sig genom att betala den skatt de ska på inkomster och förmåner späder förstås på den negativa uppfattningen många har 🙁

   Svara

    Man kan eftertaxeras, det är det som är det fina med Skatteverket 🙂 Men Skv ser inte allt, de behöver hjälp så tipsa om alla som fuskar! Det gör jag och tipsade om ett företag som jag vet fuskar, den företagaren (enskild firma) har åkt på revision nu.

    Svara

     Carolinejansson85 på Instagram fuskar. Märker aldrig samarbeten.

     Svara

   Nej man kan ju behöva köpa en vakttjänst

   Svara

  Vilket märkligt inlägg.

  Svara

  En fråga: Matplatsen och 56kilo är på sponsresa till Kreta med Apollo. Bägge matar på med inlägg därifrån, men jag har bara sett enstaka inlägg där det framgår att resan de åkt på är ett samarbete (samma på deras instakonton). Senast på Matplatsens blogg nu ett inlägg om en utflykt som man kan gissa att de såklart inte betalat för, den enda reklamen som är hon märkt ut i det inlägget är annonslänkarna för hennes kläder…

  Svara

   Det är en blogg att kolla upp. Helt galet vad omärkta samarbeten.

   Svara

  Herregud, där har gränsen passerats för detta låtsas jobb. Hoppas de snart kommer ur sin bubbla. Har influencers ens funderat på framtiden? När de flesta av dom passerat 40 är de inte intressanta längre.

  Svara

   Kanske därför de passar på att smida medan järnet är varmt?
   Tvivlar på att deras liv är slut för att de slutar som influencers, utan då väntar nya karriärval och möjligheter. Några av dem kanske t.o.m har varit förutseende nog att spara och investera för framtiden medan de generösa inkomsterna trillar in…

   Däremot instämmer jag till fullo i att det är ett låtsasjobb (även om de försöker tuta i oss något annat).

   Svara

   Houseofphilla, Englasshowroom, 56kilo, alla är de nära 40 årsgränsen.
   På tal om engla igår visa hon upp sin bakdel ute på promenad i några tajta jeans bekreftälsebehov så det skriker om det. Hon hoppas på att få ett samarbete genom Ellosdär hon tipsar om dyra saker utan betydelse. 😂😉🤣🤣🤣🤣

   Svara

    Är inte Engla 33 år? Knappast nära 40 🤔

    Svara

    Houseofphilia-Petra är väl runt 46-47 år?!!

    Svara

  Mycket dumt har man läst….

  Svara

  OT men ändå inte.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dd1AJq/anstallda-avslojar-snusket-pa-mathem
  Så det är detta alla våra kära profiler promotar, najs.

  Svara

   Fast vänta lite, de som promotat detta har väl vetat lika lite om hygienen som vi som köpt tjänsten? Inte så att influencers fick ta del av hur hygienen ser ut och sen ba ”hehehe, nu ska jag sälja detta till folk hehehe”.

   Svara

    Givetvis vet de lika lite som oss, påstod inget annat.

    Svara

   Fast det är ju mat.se som de flesta samarbetar med. Inte mathem.

   Svara

    Är ju många som samarbetar med Mathem också? Laila bagge, Sanna Lundell, Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam osv
    Det är dessutom mycket som inte kommer fram i artikeln…

    Svara

  Förstår inte varför man ska ta ställning till hypotetiska scenarion som aldrig kommer att ske. Influencers delar mindre och mindre om sig själva och det går mer åt fiction med produktplacering så ett samarbete med mormors begravning är rätt långsökt. Vad får man produktplacera? Hur mycket känsla och längtan får man skapa kring en produkt? Är det ok att marknadsföra en begravningsbyrå som något som skulle lätta på sorgen? Influencers är inte de första som gör reklam och samarbeten, ifrågasätt hela branschen i så fall.

  Svara

   Nej, influencers är inte de första och enda som gör reklam och samarbeten.
   Sådant (influencer marketing) har förekommit länge bl a i form av idrottsmäns olika celebrity endorsements. Michael Jordan anses som en av pionjärerna och det var redan på 1980-talet.
   Skillnaden är väl att nu för tiden har influencer blivit ett jobb i sig dvs en influencer behöver egentligen inte vara känd för något annat än att hen har sociala medier som i varierande grad besöks av personer som är intressanta för reklamköpande företag.
   Genom internet och sociala medier har detta blivit enklare. Tidigare var man ju tvungen att först få företag att börja satsa i form av samarbeten och sponsring vilket krävde att man blivit känd och framgångsrik först.
   Det upplever en del som störande dvs man anser att en influencer först måste kvalificera sig på annat sätt än genom sociala medier t ex genom en karriär inom idrott, underhållning, författarskap osv.

   Svara

    En influencer är mer som en PR-byrå. De skapar en känsla och ett behov kring en produkt, andra kändisar har bara visat upp saken men influencers blandar in produkten i sitt ”verkliga” liv och visar hur den behövs.

    Svara

  Trettiplustrevar gjorde ett samarbete med ett företag som hjälpte till med det praktiska kring begravningar. Mins inte vad det hette dock. Upplevde faktiskt inte deras samarbete som konstigt. Lite udda men inte osmakligt.
  Dina exempel vet jag inte hur jag ska ställa mig till. Är något av dem på riktigt och förväntas jag tycka på ett visst sätt? Och om jag inte skulle tycka på ett visst sätt – betyder det att ”det” har gått för långt?

  Svara

  De är vandrande reklampelare som säljer sig för lite botox, läppfyllers, en ny matta, en smakbox, vin osv.

  Svara

   De säljer även sina barn…

   Svara

  Inget är förbjudet så länge de själva har någon nytta av detta.

  Svara

  Envar har sin egna moral att ta ställning till.

  Svara

  Var. Var. Var. Var. Var!! 😭

  Svara

   Känns det bättre nu?

   Svara

  Spontant tycker jag alla fyra känns obehagliga! 🙁 Att plastikoperationer skulle vara OK. är kanske en konsekvens av att vi är så fruktansvärt individ och ego-centerade, de med stort ego hyllas, de som är ödmjuka och vill förbli utanför rampljuset tas aldrig fram som förebilder.

  Svara

  De har gått över gränsen för länge sen. Inget av det du listar är okej! En förutsättning för att bli influencer är tydligen en total avsaknad av moral, etik och integritet.

  Svara

  Sofiegranqvist, Andreas Granqvist fru har också en del samarbeten som hon önskar via sin instagram. Han är kändfotbollsspelare rik, bor i ett stort ovh fint hus tjänar miljoner men frugan tycker om som alla andra lite billiga gratis saker och betalt för det. Finns folk som verkligen vill ha mer. Det de borde göra är att skänka till behövande hemlösa.

  Svara

   Eller så vill hon inte till 100% försörjas av sin man?

   Svara

  Sä hemskt😨 snart är vi där.

  Svara

  Länge leve romantiken med My och Jonas ringar 🙂

  Svara

  Finns inga gränser, bara en fråga om tid innan Fonus köper. Bloggare i gemen är väldigt aktiva när det gäller egen införsäljning. De stora uppvaktar kontinuerligt företag de vill leka med så som t.ex. researrangörer, klädföretag, kroppskarvare, gymkedjor, inredningsbutiker…etc etc etc. Att ta steget över till begravningsbyrårer eller demenshem är bara en fråga om att ”tänka lite utanför boxen” så det kommer snart.

  Vi har ju bloggare som har gött sig gott genom andras cancerdöd och sina egna missfall t.ex. Kanske inte uttalade samarbeten men upphaussade ”events” som solklart drivit typ nutidens ”Hemmets Journal-läsare” till bloggarna. Sånt kan få mig att ”kräkas i munnen” som för övrigt är ett ultra skumt uttryck som jag har lärt mig här.

  Det finns inga gränser i girighet!

  Svara

  Vår kära Engla är ute på tiggarstrået. Hon har babblat sig blå om köpstopp, minskad konsumtion och enkelhet på sista tiden. Tyvärr verkar hela hennes liv bestå av saker, saker, och åter saker.
  Så nu har hon lagt fokus på möbler och annan inredning. Herregud, hon måste ju ha en massa nytt ändå!! Hur ska annars livet kunna fortsätta?!
  Alltså hennes dubbelmoral är komisk. Tycker att Engla kan bloggtigga möbler, kläder eller vad fan som helst. Hon kan handla ihjäl sig, jag bryr mig inte. MEN människan är tydligen så korkad att hon skriver om att leva enkelt och inte ha så mycket grejer medans hon samtidigt köper och tigger som en galning.🙄

  Svara

  Exempel 4:
  En influencer eller någon anhörig är i akut behov av ett organ men väntetiden i Sverige är lång. Då kontaktas influencern av ett företag i Iran – ett land där organhandel är tillåtet – och erbjuds ett gratis organ med tillhörande transplantation mot exponering, rabattkoder och länkar till företaget

  …Vid en akutsituation, vem hade inte?

  Svara

  Jag tycker det är jättebra att du skriver om det här då det uppenbarligen inte finns några gränser för vilka samarbeten ”influencers” gör!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.