Ida Warg och tidningen Mama sätter ner foten mot Mom-shaming

Tidningen Mama har landat i brevlådorna hos prenumeranterna och på omslaget hittar vi ingen mindre än Ida Warg – nybliven mamma till Elvis (Som har det fantastiskt gulliga mellannamnet ”Pärlan”).
Hennes intervju handlar mycket om ”mom-shaming” – alltså mammor som har åsikter om andra, gärna nyblivna mammor, och levererar dem i akt och mening att trycka dit dem och få dem att känna sig värdelösa.
Ida har blivit utsatt för en hel del av detta sedan hennes son kom och många av sakerna hon pratar om har jag tagit upp här på bloggen. Jag länkar till inläggen här i texten för den som vill läsa mer om det.

Bland annat tar hon upp den lavinartade hatstorm som drabbade henne när hon lämnade Elvis ensam med sin pappa i 2.5 timmar för att ha lite egentid på Mall of Scandinavia.
Herregud, av reaktionerna att döma så skulle man kunna tro att hon sålt sin bebis på Blocket. Även hennes fråga om ”mamma-mageträning” och reaktionerna den väckte finns med i intervjun.
Jag visste inte riktigt vad ”mamma-mageträning” var men fick reda på att det har med bäckenbotten att göra och ingenting med att få tillbaka en eventuell tvättbräda och med tanke på att de flesta som kritiserade henne för denna fråga är just mammor – borde inte de känna till det istället för att bete sig som att hon bett om tips för mag-bootcamp?

Extra tydligt blir det i intervjun, hur olika det är för en nybliven mamma och en nybliven pappa. Pappan hyllas om han ”passar” sitt barn medan mamman hatas på om hon lämnar barnet i 2.5 timmar.

Eftersom tidningen är avfotad så kan jag givetvis inte publicera intervjun i sin helhel men här kommer några småsnuttar ur den.

Här kan du läsa om Idas fråga om ”mamma-mageträning”. 

Här kan du läsa om Idas egentid på MOS.

Tack Sofie!

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag gillar verkligen Idas vloggar, mysiga och lagom

  Svara

  Mammor är ett släkte för sig 💩

  Svara

   Majoriteten av kvinnorna är väl mammor, ungefär. Det är en hel del olika folk inom kategorin mammor. Dra inte alla över en kam.

   Svara

    Tyvärr tror många mor dom kan och vet samt att hela jorden krätadar runt dom och deras avkommor 😂

    Svara

     Jobbigt när det händer!

     Svara

     Ja, krätadar är trist, det håller jag med om!

     Svara

     Jag känner mer att det är för många MÖNNISKOR som lever med inställningen att jorden kretsar kring dem. Mammor eller ej.

     Svara

   Inte alla mammor! ☝️

   Svara

   Vad en del råkar ut för jobbiga människor. I mina kretsar och andras är det ingen som säger något negativt till blivande mammor. Tvärtom bara positivt.

   Svara

  Men är det verkligen mom-shaming..? Folk har ju åsikter om allt när man lägger ut sitt livet offentligt.. nog svårt ta kål på

  Svara

   Men heja henne för att hon lät pojken ha rosa kläder, trots gnäll

   Svara

    Det sjuka är att samma människor gnäller lika mycket när man klär en tjej i rosa

    Svara

     Har en liten flicka på ett med rosa på ibland, ingen gnällt.
     Det är faktiskt mer en utmaning att klä en pojke så, oavsett vad man tror

     Svara

      Vem bryr sig?! Mammor i ett nötskal. 😂

      Svara

       ?? Ok så för att man tycker nåt om nåt, som jag dessutom skrev var en bra grej, så är man ”mamma i ett nötskal”?

       Svara

        Här ska Du inte tycka och ha en egen uppfattning, Fy skäms!!!!😘

        Svara

      Kan inte för mitt liv förstå på vilket vis det är en större utmaning att klä en pojke? Kan du förklara?

      Svara

      De som orkar gnälla gnäller ofta åt båda hållen. Som tur är verkar de tanterna mest synas i flock på internet

      Svara

    Vissa älskar att gnälla oavsett så inget att bry sig….

    Svara

   Kan tycka att folk borde hålla sina åsikter för sig själva…

   Svara

    Du tolererar inga åsikter?? Hur trist det måste vara att ha bara en uppfattning om allt, Din

    Svara

     Om den uppfattningen betyder att nyförlösta mammor slipper höra massa irrelevant skit som får dem att må dåligt så är jag helt ok med det. Jobbigt det där med nyanser?

     Svara

      En del info är väldigt värdefull och relevant. Men de hormoner som en mamma har i början gör att allt känns som kritik. Jag minns amningstiden som en period då min hjärna sa att jag skulle vara alla till lags. Då gick det inte att sålla mellan bra och dåliga råd. Men några tips fick jag exvis innan barnen kom, toppen, och sen sa jag ta det med min man, och han kunde filtrera och föra fram det relevanta. Ett exempel: att undvika strider vid matbordet, eftersom det dels ger barnet uppmärksamhet vid felaktigt beteende, och då upprepas gärna beteendet. Vi fick även tips att inte berömma ätandet, osv eftersom barnet i olika faser då kan använda matvägran som ett maktmedel (gäller nog både tonåringar och treåringar). Jag är extremt tacksam för dessa tips. Vi har harmoniska måltidsstunder och våra tre barn äter glatt av det mesta som serveras. Och om inte så är det inget vi fäster någon vikt vid.
      Och efter att ha sett en massa bittra mammor som klagar på att de måste fixa allt hemma, efter att familjen valt att mamman är hemma hela fl så kan jag tycka at ett systerligt råd om att dela upp fl också kan vara bra. Det år svårt för de inblandade att förutse konsekvenserna eftersom de helt saknar egen erfarenhet.

      Svara

  Första instruktionen för MammaMage träningen fick jag redan på BB av barnmorskan. Man tränar helt enkelt muskulaturen i bäckenet efter graviditeten och förlossningen. Hon (var en kvinna
  därför vågar jag skriva hon) betonade hur viktigt det var för att inte få livmoderns framfall och urinläckage senare.
  Det är även en fantastiskt för sexlivet
  – har jag upptäckt.

  Svara

  Jag brukar inte hänga upp mig på hur folk skriver. Har allt som oftas en hel drös felstavningar själv säkert men ”Hatas på”
  Vad är det för konstigt uttryck?
  Man hatas väl för och inte på? På samma sätt som man blir beundrad för ngt, hatad för att man osv. Hatas på!?

  Svara

   Du fattar poängen, så sluta vara sluta!!!

   Svara

    Lugn och fin mandarin. Det är en fullt rimlig fråga ur grammatisk synpunkt.

    Svara

    Sluta med vad? Ställa frågor?
    Har sett och hört det uttrycket på flera ställen och förstår verkligen inte varför man använder det. Därav min fråga!?
    På samma sätt som att väldigt många säger att man ska till ”jobb” i obestämd form plural istället för ”till jobbet” i bestämd form singular. Förstår inte varför man säger så eftersom de flesta har ett och samma jobb som de går till varje dag. Ingen jag frågar verkar ha någon bra förklaring heller. 🤔

    Svara

     Hur tror du att dprpket utvecklas? Inte pga av folk som dig!

     Svara

      Dprpket? 😂

      Svara

      Inte av dig heller😂
      Älskar när folk ska diskutera språk och så ser de inte felen de själva gör. Detta förstår man ju var en felskrivning (kanske på mobilen?), men ändå lika roligt😂

      Svara

   En annan irriterande sak är de som använder p.g.a hellustigt! Typ ”Jag ogillar apor pga konstig”. Jag skulle föredra: -Jag ogillar apor på grund av att de är konstiga. ”Jag har jacka pga (att det är) kallt” etc. Det är ju flera ord som faller bort!
   Elr e d jg som tänker fel pga orsak?🙈😴

   Svara

    Det har jag alltid tolkat som en förkortning av språket (när man skriver i informella sammanhang). Du har annars helt rätt. Jag skulle tro att folk gör så av lathet bara.

    Svara

    Nej jag stör mig också sjukt mycket på det. Verkar dock väldigt poppis bland Stockholms-bloggarna.

    Svara

     Jag såg det först hos Brita Zackari sedan överallt, känns som något för balla Stockholmare. Mvh ej ball inflyttad Stockholmare

     Svara

     LD gillar också den användningen. Typ ”Men det får jag inte i samhällets ögon, pga kvinna” 🙄

     Svara

    Jag stör mig så mycket på hur ”pga” används hos de flesta bloggarna.. Kommenterade för ett tag sedan hos Egoina och frågade hur det kommer sig att hon använder ”pga” på sättet som du beskriver ovan. Hon svarade då att det lät bättre och såg bättre ut när hon skrev det. Men jag får panik när jag läser en mening och flera ord faller bort pga (hehe) stavningen.

    Svara

   Uttrycket är sannolikt direktöversatt från engelskans ”hate on” (https://www.google.se/amp/s/dictionary.cambridge.org/amp/english/hate-on-sb).

   Själv ser inga som helst konstigheter med det. Men så är jag ju också en av dem som föredrar att säga ”freestyle” framför ”bärbar bandspelare”.

   Svara

   Håller med. Man kan inte säga Hata på. Man kan hata någon (även om det är ett ord som verkligen ska användas jävligt försiktigt, hata är starkt) , kvinna, man, hen, den, det, hon han osv. Men hata på, på vaddå?

   Svara

  Du fattar poängen, så sluta vara sluta!!!

  Svara

   Haha, så aggressiv 😀 😀

   Svara

    Nej men trött på språkfånar som inte begriper att spriket utvecklas precis hela tiden!

    Svara

     Inte pga såna som du iallafall.

     Svara

     Fast ”hatas på” är ju inte att utveckla språket, utan bara inkorrekt. Ungefär som när folk skriver ”tankarna går ut till anhöriga” pga att de tänker på engelskan där man kan säga att my thoughts go out to … Det är inte att utveckla språket, det är svengelska:)

     Svara

      Ja! Så fort någon får påpekat sin inkorrekta grammatik hotas det om språkutveckling. Nej, bara felaktig grammatik!

      Svara

       Inte hotas – hojtas

       Svara

     Men det finns talspråk, och så finns det skriftspråk. Skriftspråket är betydligt stramare och mer konservativt än talspråket och dessa två ska inte blandas ihop alltför mycket. Allt man skriver behöver inte vara i klass med en akademisk avhandling, men man ska inte skriva talspråk heller. Det ska talas. Dock tror jag mest att hata ”på” faktiskt bara är inkorrekt, men det ska definitivt inte användas i skrift. Nu har jag inte läst igenom intervjun, så det kanske är i ett citat det används och då är det väl en sak såklart.

     Svara

     När spriket utvecklar, sprikar det mer då?

     Svara

     Kalla mig gammalmodig med jag föredrar när ”utveckling” innebär förbättring.
     Har dock svårt att se hur språket utvecklas genom att använda felaktiga grammatiska formuleringar.

     Svara

      Se min kommentar lite längre upp 👆 om min teori kring uttryckets bakgrund.

      Grammatiskt inkorrekt svenska är f.ö. på intet vis oförenligt med ett utvecklat språk. Törs inte ens tänka på hur vi hade pratat idag om vi fortfarande förhöll oss till den gamla skolans grammatik.

      Svara

     Spriket eller dprpket, var lite konsekvent om du nu ska utveckla språket åt oss

     Svara

  Nej men trött på språkfånar som inte begriper att spriket utvecklas precis hela tiden!

  Svara

   Lugn jag tror ingen har missat din frustration 😊

   Svara

   He he spriket

   Svara

   När spriket utvecklas, sprikar det mer då?

   Svara

   Är du inhyrd för att förgylla kommentarerna?
   Smart drag i sådana fall, vem svarar inte tillbaka på spriket och dprpket?

   Svara

  Är med i en föräldragrupp på Facebook för föräldrar till barn födda samma månad som min son. Det uppdateras rätt flitigt i den och VARJE gång någon lägger upp en bild med typ ungen i en sittdel till vagnen (när barnen var under 6 mån), en gåstol (tydligen djävulens påfund), ett barn framåtvänt i bärsele (överstimulering ju!!! Hatar du ditt barn??) ELLER vad som helst som det finns olika åsikter om vet jag att kommentarerna kommer vara bananas. Direkt ska det shameas, länkas till olika artiklar om hur skadligt allt är och skrämmas. Varannat inlägg är också illa dolt humle brag typ ”ojdå mitt barn kan visst redan vända sig/sitta/krypa/lösa kvantfysik, är det vanligt? Gör era barn så?”
  Dålig stämning genomsyrar hela den gruppen sen alla blev mammor. När vi var gravida var samma grupp så stöttande och varje inlägg om typ gravidkrämpor möttes med enbart empati.

  Svara

   Haha, tror man behöver hålla sig borta från såna sidor. Har aldrig stött på något liknande i verkliga livet som tur är. Det är väl mammor som inte har så mycket annat för sig iom föräldraledighet, allt kretsar kring barnet.

   Svara

   Varför är man med i en sån grupp? Har aldrig blivit mammaskammad, men lever inte heller mitt, eller barnens, liv på socmed.

   Svara

    För att kunna diskutera saker man undrar över med mammor som har bebisar i samma ålder, och för att kunna få hjälp när man ber om det och behöver! Alltså inte oombedda åsikter på ett förminskande sätt (mom-shaming).

    Svara

   Lägger man upp något på socmed ska man intr förvänta sig att alla ska klappa en medhårs… är man med med i leken får man leken tåla! Sen är det trist om folk ska trolla och med flit försöka få en att må dåligt, men jag brukar bara ”brush it off”! Skiter väl i om någon/några i Värnamo eller någon annanstans i världen tycker jag gör fel. Är inte så desperat efter att bli omtyckt av allt och alla. Nu tar väl någon illa upp av detta också… suck

   Svara

    Ja verkligen, håller helt med dig. Mom-shaming, alltså att ge oombedda råd på ett förminskade sätt till andra mammor, är dock fascinerande som fenomen. Det tycks verkligen uppstå automatiskt på nätet där nyblivna mammor samlas, och är som Ida Warg säger sjukt osoft att råka ut för. Men tycker annars också att man i allmänhet inte borde bry sig så mycket om vad randoms på internet har för åsikter om en.

    Svara

   @sara
   Kolla in gruppen ”det heliga jävla mödraskapet” på Facebook. Världens bästa grupp. Den första mammagruppen som inte ger mig magsår.

   Svara

  Linda, ta min kommentar som uppmuntran och support. Våga kommentera även i fortsättningen. 👊💪var stark🌹

  Svara

  Detta är till dig camcam och inte inlägget.

  Skulle vara intressant om du la upp kritiken som kommit mot mathem. Du skriver ju själv att du granskar bloggare men det blir så plain när du lyfter sjukt ointressanta inlägg om Anna book eller felaktiga inlägg om dashas renovering (du har uppenbarligen noll koll på att dasha renoverade RUBBET och gjorde om planlösning).

  Mathem har typ alla bloggare samarbetat med. Detsamma gäller foodora. Men ingen av dom tar ansvar eller ens svarar för den kritik om arbetsförhållanden som nu framkommit. Forni skrev ett fruktansvärt polerat inlägg på sin blogg om detta, men alla andra då som duckar? Ju mer man lyfter det desto större chans att bloggarna tar ansvar för mer än bara deras pay-check.

  Svara

   E, är det ngn bloggare som kommenterat Mathem.se och stormen som 200 sekunder orsakade, kan bli svårt för Camilla om det inte finns inlägg

   Svara

   Tyckte Fornis svar var ganska ignorant. Kändes som att hon var totalt obrydd över att arbetsvillkoren för dom anställda är bortom all kritik och ställde sig emot kritiken för att VDn skickat ett trevligt mail till henne. Man ba ”mm bättre att lita på den förnekande VDn än dom 30+ anställda som vittnat om det som skett pga trevligt mail”.

   Tycker också att detta skulle vara intressant att höra mer om och är lite förvånad över att det inte skrivits om här i bloggen.

   Svara

   Maggan publicerar bil på Mathems bil, klipp från AB och egen kommentar att hon är glad att hon har MAT.SE
   http://www.magdalenagraaf.se/2018/10/11/vilken-underbar-dag/

   Svara

  Även om hon hade tränat för att få magrutor så ser jag inte problemet. Alla gör väl som de vill med sin egentid?

  Svara

   You wouldnt dare 🤭

   Svara

  Bra att ”mom-shaming” uppmärksammas. Förhoppningsvis inser dessa människor, både killar och tjejer, som utövar nedtryckningar av andra människor att det inte är okej.

  Svara

  När ska du berätta ”hemligheten” om Nellie? Hon har fyllt 18 nu väl!

  Svara

   Och den om Universums husförsäljning.

   Svara

    Den är jag också lite nyfiken på med tanke på att det finns en anmälan mot henne från mig, för förtal

    Svara

  Ni är väl för gulliga mot varandra.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.