Kommer Kissies kläder gå till någon som behöver dem eller någon som vill ha dem?

I vissa fall tror jag i alla fall att det handlar om att människor vill ha prylar och framför allt prylar från influencers än att de behöver dem. Kissie vill ge sina kläder till någon som behöver kläderna, inte till någon som bara VILL HA! Hur det utfallet kommer bli har jag en aning om, om jag ska vara cyniskt ärlig.
Katrin uppmärksammade nämligen fenomenet på Instagram, efter att hon lagt upp en barnvagn som hon ville ge till någon som inte själv hade råd att köpa en.
Då skrev hon så här:

För några år sen gjorde jag ett samarbete med @crescentbarnvagnar och tog fram den här vagnen, den är grym! Nu vill jag skänka den. En sak bara: När jag skänker saker så ser jag helst att man inte anmäler sig om man har råd att köpa egna saker. Jag vill ge till dem som inte kan köpa själva. Er andra struntar jag i. Så. Är du i behov av en barnvagn? Jag har både ligg och sittdel, så skriv en rad i kommentarsfältet så ska jag välja en person. Men skriv gärna varför just du ska få den tack.//Katrin

Gick det till någon som faktiskt behövde(!) det?
Mja, inte direkt om man ska tro Katrin och det hon skrev när det var dags för give away igen.

Jag funderar på att ha give aways där jag bara ger saker till de som kan krypa längst upp i min röv och fjäska sönder mig, både framlänges och baklänges.
Det är ju mycket roligare än att bara ge till behövande. Jag kanske också är behövande? Jag kanske behöver rövslickeri och fjäsk? Kanske behöver luft, vatten, fjäsk och ett sporadiskt par skor, lite då och då för att överleva – det VET inte ni?
Taskigt att anta liksom….

Ah, var det ett tråkigt och inte aaaaaaalls roligt skämt?
Borde jag satt en liten *skrolliskrolli-varningstext* före bilden så du slapp utsättas för det?
Saaaaaaaarry! I’ll do better next time. Promise.

Så vad tror ni?
Kommer Kissies klädpåsar gå till någon behövande, mer än någon ”vill ha-ande”?
Tips till den som får kläderna utan att egentligen inte behöva dem – ta INTE med en blombukett när du hämtar upp dem! 😉

59 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Lämnar man till en klädinsamling så är ju problemet löst. När har vi sett berömda influencers gå och shoppa kläder regelbundet på myrornas eller stadsmissionen? Alltså inte de fina vintage-butikerna utan de riktiga second hand affärerna där kläderna s ljs för 5, 10, 20 kronor styck
  (tips mottaget tacksamt, jag följer nästan inga ”influencers”)

  Svara

   Emma Sundh och Elsa Billgren är två influencers som shoppar regelbundet på myrornas eller stadsmissionen.

   Svara

    Vart i Sthlm hittar man så billiga ställen?
    Handlar mest second hand kläder och ev på nå gårdsloppis kan man hitta bebisplagg för 5-20kr.
    Men 1-200 för jeans, 60kr för linnen, 200-1000kr för en jacka är väl mer standard.
    Inte så billigt för den fattiga.

    Svara

     Inte så billigt men har fyndat riktigt bra grejer på erikshjälpen i vårby, de har inte koll alls så rätt vad det är hittar man märkesplagg för 80-100 kr. Om det är fel storlek kan man lätt få uppemot 1000 kr för samma plagg på tradera.

     Svara

     stadsmissionen i sätra, kilopris på kläder 59kr/kg

     Svara

    Kul om Elsa B plockar upp Kissies trendiga trasor som ’fynd’!

    Svara

   Jag gör det men min blogg är inte i Kenza-storlek direkt så det räknas väl inte

   Svara

    Alla räknas, antalet är kanske inte det viktigaste? Tusen tack! 🙂 <3

    Svara

     Tror kommentaren ovan syftade på frågan ”finns det någon berömd influncer som shoppar second hand” 😅 Så där kanske inte alla räknas in nej. Men bra oavsett

     Svara

   Förlåt men 5-20 kronor? I min stad tar Myrorna högre priser än HM för vanliga kläder utan märken…

   Svara

    Eller hur? Många av kläderna är ju billigare att köpa i butik 😄

    Svara

    På min tar dom 80-100 kr för h&m-linnen, som kostar 49-99 kr nya. Känns sådär..

    Svara

   På mitt jobb (second handbutik) är de fasta priserna för damkläder:
   Topp/tshirt/linne – 20kr
   Kofta, tunika, långärmad t-shirt och liknande – 30kr
   kjol – 30kr
   byxor – 40kr
   klänning – 40kr
   jacka – 70kr

   Finns fler kategorier men har inte allt i huvudet. Sen om det är dyrare märkeskläder eller helt nya kläder med lappar kvar kan priserna vara högre, men då hänger de på ett annat ställ. Barnkläder och skor är svinbilligt. Och då är vi ändå väldigt noggranna med att sortera bort kläder vi får in som är i dåligt skick. Men jag bor i en lite mindre stad, kanske är därför priserna är så låga jämfört med de jag läser här ovanför.

   Svara

  Tänker att det inte ska vara sååå svårt att hitta någon/ någon plats att skänka kläderna till som känns bra. Att ”annonsera” på bloggen känns mer som om att det är viktigt att berätta att man skänker till bättre behövande. Så nobelt.

  Svara

   Påminner mig om en vän jag har på Facebook som alltid skriver en status efter att hon donerat pengar till välgörenhet. Anything for likes 🤷🏼‍♀️

   Svara

    Du vet väl att den goda gärningen bara räknas om man får skryta och skrävla om den?

    Svara

  Jag förstår att tanken är god, Katrin har ju gjort det några gånger och jag hade väl kanske hoppats att hon sagt ifrån istället för att ge bort barnvagnen till den där piffiga Östermalmsbruden. Hon har ju även varit med och haft någon julklapps utskick? Men jag vet inte, det är ju svårt för andra än Stockholmare att få kläderna o dyl då folk måste komma personligen och hämta dem? Kan tycka att är det kläder som är så fina att hon skulle skicka allt till någon som hon får tips om anonymt. Varför inte göra en god handling i det ”tysta”? Kanske till ett mindre boende för tjejer, de skulle nog bli glada.

  Svara

   Ja, det är ju inte svårt att hitta metoder för att få sakerna till de som verkligen behöver, men det ger kanske inte lika mycket uppmärksamhet som att annonsera ut – och faktiskt också kräva att någon outar sig som ’fattig’ för att vara värdig välgörenheten.
   Har skänkt vagn, bilskydd, kläder etc till organisationer som jobbar med behövande och litar på att de vet bättre på hur sakerna kommer till rätt person.
   Inte så flashigt men uppskattat!

   Svara

  Finns ju hur många organisationer som helst. Kyrkor, hem för utsatta kvinnor, folk som arbetar med hemlösa, flyktingar osv.

  Svara

   Det trodde jag också! Letade som en galning (bor i Sthlm), var i kontakt med flera kyrkor och flyktingboenden men ingen ville ta emot mina saker (ffa barnkläder och leksaker). Detta var i och för sig för ett par år sedan så det kanske funkar bättre nu. Jag ger numera alltid till ”återbruket” istället.

   Svara

    Kyrkor har generellt störst behov av vinterkläder för vuxna då den mest behövande gruppen är mer eller mindre utslagna vuxna. T.ex. är klara kyrka i Stockholm just nu i desperat behov av vinterkläder för vuxna. Barnkläder är mer av konsumtionsvaror som folk naturligt får över så de finns det sällan gigantiska behov av.

    Svara

    Det behövs främst vuxenkläder , och främst vinterkläder till den typen av organisationer. Det eftersom det är den typen av grejer folk inte lika ofta har liggandes hemma oanvänt,

    Svara

     Leksaker brukar sjukhus gärna ta emot. Där de har vårdavdelningar för barn då.. ☺️ I Göteborg på Östa sjukhuset har de både skola och lekterapi som gärna tar emot! Även vårdavdelningar tar tacksamt emot sulkys och barnvagnar så att familjer kan leva ett så ”normalt” liv som möjligt och kunna ta promenader på sjukhustomterna.
     Även patienthotell, ex. Ronald McDonald Hus.
     Tips!

     Svara

    Haha minns när jag jobbade på migrationsverket. Folk kom med så sjukt mycket kläder! De asylsökande slängde skiten, de ville inte ha fula avlagda tantkläder. Minns speciellt alla tanter som ville skänka barnkläder till ”de ensamkommande barnen”. Vi fick förklara att barnen är i princip vuxna män, de får inte på sig era bebiskläder.

    Svara

     @Johanna Vad naivt av tanterna att tro att det var barn och bebisar som kom som ensamkommande… Är ju knappast media som får dom att tro nåt sånt *oskyldig*

     Svara

  Som någon redan skrivit finns ju massor av sätt förutom annons på blogg eller insta att ge till någon som verkligen behöver. Om jag hade det tufft och inte kunde köpa saker själv skulle jag inte svara i ett kommentarsfält på insta. Antar att flera känner skam i en sådan situation (inte för att man behöver eller borde känna så!).

  Svara

  Vad var slutklämmen? Vanlig text, fet text och kursiv text med lite rörigt slut.. vad var ett skämt? Så svårt att följa ibland 😐

  Men till saken så borde det inte vars så svårt att skänka till behövande, finns mängder med organisationer som gärna tar emot hela och rena saker.

  Svara

  Jag ser många i Facebook-grupper göra samma sak och jag tycker det är så märkligt. Visst, jag förstår att man vill hjälpa någon som har det tufft ekonomiskt, men att skriva att det ska gå till någon som inte har så mycket pengar förenklar nog inte. Folk överlag skyltar ju inte så gärna med brist på pengar. Jag har aldrig sett någon svara på ett sådant inlägg. Uppenbarligen gör ju folk det, även om jag inte ser det, men jag tror det ’avskräcker’ många. Hur ska man veta om man är ’fattig nog’.
  Sen tycker jag det är lite konstigt med en kravlista när man ger bort något. Ger man bort så ger man bort.

  Svara

   Jag brukar skänka bort saker direkt via facebookgrupper eller oftare via bortskänkes.se. Mest för att det är en bit att åka till klädinsamlingar samt att man plockar bort ett mellanled av administration. När det är billiga grejer så tycker jag inte det är värt all hantering, bättre att någon som har nytta av det hämtar direkt. och det brukar alltid vara folk man märker har små marginaler…på myrorna slänger dessutom ofta grejer som är trasiga men sjukt många ville ha min rullväska med lite trasig dragkedja.

   Nu skulle jag iofs aldrig skriva att det bara ska gå till behövande eller fattiga. Men folk på Facebook svarar ju i PM om det är pinsamt.

   är det dyrare grejer är det nog bättre att sälja och skänka pengarna eller skänka via en organisation som gör detsamma.

   Svara

   Människor som vet att de är fattiga nog: Flyktingfamiljer, ensamstående sjukskrivna eller deltidsarbetande inom vården, ensamstående student med barn som inte har backup av familj och är supermänniska så de klarar av att bolla barn, extrajobb och studier utan får välja bort extrajobb, fattigpensionärer, förtidspensionärer, långtidsarbetslösa.

   Svara

   Beatrice, de svarar oftast i PM när de vill ta emot något

   Svara

  Jag förstår att man inte vill lägga saker i klädinsamlingar då jag flera gånger har sett hur det kommer ”ligor” och tömmer hela lådan med påsar. Bor precis vid en låda som tillhör myrorna och flera gånger sent på kvällen har det kommit en utländskt reggad skåpbil med 3 män. En av dom sitter kvar i bilen medan 2 av dom hoppar ur, den ena hoppar ner i lådan och börjar kasta upp påsarna till den tredje som står utanför och tar emot. Dom tömmer alla påsar som finns, lassar in i skåpbilen och sen drar. Vi har ringt polisen som tyvärr inte hinner komma innan skåpbilen har kört iväg och vi hinner inte se hela registreringsskylten

  Svara

   Fast till myrorna kan man ju lämna direkt i butiken så är problemet löst.

   Svara

    Fast myrorna har inte butiker överallt, jag bor i en stad där myrorna inte har butik tex så problemet är inte alls löst

    Svara

     Har ni ingen secondhand alls i din stad? Röda korset brukar ju annars finnas i de flesta större och små ställen.

     Svara

   Be polisen sätta upp bevakningskameror som tar foto’n när något eller någon rör sig i närheten.

   Svara

    Tror du att det bara är att be och att det prioriteras? Inte ens allvarliga brott får hjälp, men visst, ring polisen och be dem sätta upp övervakning för att begagnade kläder blir stulna.

    Svara

     eller kommunen? Eller så får man sätta dit containrar med smala insläpp och lås.

     Svara

  Damm If you do and damned if you don’t.

  Det är verkligen ett infekterat klimat på den här bloggen. Alla gör fel, även de som försöker göra rätt. Och nåde den som bryter en norm (typ blondinbella som upplever att hon är en bättre förälder när hon är skild).

  Det blir liksom värre och värre dessutom. Mer arga kommentarer, hatiska, ”hon hade en påse i bagaget på sin story – anmäl anmäl”!

  Svara

   Fast det är ju skillnad på åsikter och infekterat klimat? På skild-inlägget tyckte jag det överlag var ett bra klimat utom en viss pissy som mer kom in som en predikant.
   Det hade varit mindre infekterat om du till exempel uttryckte att du tycker det viktigaste är tanken och att det var för en god orsak istället för att whina om ett klimat eller att vissa är av annan åsikt. CC var ju inte på något sätt emot det heller utan drog en parallell till när liknande inte gått som tänkt när Katrin gjorde samma

   Svara

  Men, var det inte en kvinnojour som fick Katrins barnvagn sist? Har för mig det. Ok om det hade varit någon ”piffig östermalmsbrud” som skulle ha vagnen själv, men jag har för mig att det var personal från kvinnojouren som skulle hämta den.

  Svara

  Att skänka ”barnprylar” så att dom hamnar i rätt händer är inte så svårt. Rädda Barnen träffar många familjer som har det svårt här i Sverige, som behöver hjälp. Kvinnojouren brukar söka efter sånt också. Värre är det nog att hitta rätt behövande för ”trendiga” kläder, dom som behöver kläder, är nog mest i behov av praktiska kläder. Men visst, det finns många ensamstående småbarns mammor som har det väldigt knappert här i Sverige.

  Svara

  Jag skänker bort saker mot att den som får saken donerar en summa till en välgörenhetsorganisation som ligger mig varmt om hjärtat. Att bara ge bort saker gör ju att värdet på saken sjunker. Alla bara skriker att de vill ha för att det är gratis.
  När de hämtar sakerna så får de på plats swisha direkt till organisationen jag stöttar och för mig är det hemlösa katter.

  Svara

   Värdet i sakerna ligger väl främst i huruvida de uppfyller ett verkligt behov hos den som tar emot dem, inte huruvida man betalar för dem eller inte?

   Svara

   Hare Gudrun,
   du ’ger’ bort saker och tvingar folk som behöver stöd att skänka pengar till.. …katter?
   Så vidrigt moraliserande, jag hoppas du får nobben av dina välgörenhetssubjekt – stackars människor som råkar ut för dig.
   Vill du ge bort saker så ge bort saker, vill du skänka pengar till verksamheter som ligger dig varmt om hjärtat så skänk pengar.
   Blanda inte ihop dessa och blanda inte in folks utsatta situation för att mästra med dem – tror du på riktigt att de värdesätter sakerna mer för att du tvingat dem att ’donera’ av sina begränsade resurser till katter?

   PS: Du ’skänker’ inte alls bort saker, du tar betalt – var i alla fall ärlig med dig själv i allt ditt moraliserande över andra!

   Svara

   Varför inte bara ta betalt för prylen och sen själv skicka den pengen till den organisation du stöttar?

   Svara

    Exakt! Var ärlig med att du vill ha betalt, för det vill du ju. Så får du skänka till vad du nu tycker är viktigt själv.

    Svara

    Och att du står där och kontrollerar medan de swishar? Hoppas du skojar, det är ju så weird och osmakligt att det knappt går att tro att det är sant…

    Svara

   När jag var student så la jag ibland ut mycket begagna kursböcker på universitets köpochsälj och skrev att de fick boken och kunde sen skänka vad de kunnat tänka sig att betala för den till någon organisation i stället. Jag hade aldrig fått för mig att kontrollera att de gjorde detta och frågade aldrig något om det då någon kom för att hämta boken.

   Svara

   Det där är ju knappast att skänka saker. Du tvingar ju dom att betala för sakerna då är det ju inte att skänka. Det där är bara ett väldigt obehagligt och elakt sätt att stå över människor. Så grymt obehagligt!

   Svara

  Fast hur vet katrin att hon som kom var från östermalm och hade pengar? Vad har hon för ful steriotypisk bild av de med lite pengar? Fattiga kan också ha fina kläder och smink. Och att hon kom med en blombukett så kanske hon pantat burkar eller verkligen tagit från sina sparpengar för att hon inte ville känna sig dum som bara tar utan att ge. Hon är en sån dryg tant den där katrin ><

  Svara

   Ja, men precis. Måste man komma med trassligt hår, urtvättade mjukisbyxor, en sladdrig tischa och lukta cigarettrök, för att se tillräckligt fattig ut för Katrin? Kanske måste man t o m vara avmagrad för att visa att man är så ekonomiskt utsatt att man inte har råd att köpa mat 😒🤔.

   Svara

    Ja, och gud förbjude att någon fattig skulle komma till K och vara (med hennes ögon mätt) överviktig, då hade hon nog smällt av, skrivit inlägg och blivit stor rubrik på kvällsblaskan.

    Svara

  facebookgruppen ensamstående mammor och pappor i 08-området finns ju som ett alternativ. Enkelt att lägga upp ett inlägg och ganska reglerat vad jag förstår från admins sida hur det hela går till.

  Svara

  Numera vill alla ha en klapp axeln och uppmärksamhet när man ”skänker till de fattiga” Att dessa bloggfenomen hela tiden ska visa sig fram ger mer en känsla av falskhet. Antar att de flesta som är fattiga inte vill stå fram överhuvudtaget och liksom mössan i hand få ta del av det som ges. Att hjälpa är väl självklart och belöningen kan väl inte vara ett tummen upp på nätet utan känslan hos en själv att man delar med sig?

  Svara

  Förstår att man hellre vill skänka eller sälja riktigt billigt till någon som behöver. Men det är ju lite knepigt ändå, folk måste alltså beskriva sin situation som fattiga och ge exempel på hur fattigt de har det, liksom riktigt motivera och be om saken i fråga. Eftersom hon väljer vem som ska få så är det väl bättre ju fattigare man är. Det kunde ju göras lite enklare, bara skriva att den som har råd gärna får avstå, till förmån för dem med sämre ställt. Finns säkert folk utan moral dom tar emot ändå, men det blir mindre påtagligt för den som är fattig och i behov.

  Svara

  Folk som verkligen har ont om pengar vill sällan tigga till sig saker i sociala medier genom att beskriva hur dåligt ställt de har det. Det gäller båda ”skänks till behövande” och alla dessa tävlingar där man ska motivera varför man ska vinna. De som svarar är folk som har helt normal ekonomi, tycker gratis är gott och inte har några moraliska betänkligheter med att ljuga ihop en snyfthistoria. Det är mycket sällan sakerna faktisk går till den fattiga sjukpensionären eller den ensamma mamman som lever på soc.

  Svara

  Håller med ovanstående kommentarer! Räcker gott och med att undanbe de som har råd att avstå.
  Skänk den eller inte, känns så äckligt att redan utsatta människor ska sitta och motivera och outa sina liv för att hon sen ska välja ut nån.
  Så vidrigt människosyn, som att fattiga inte har någon värdighet, nej nej ska de få nåt av Katrin ska de komma krypandes med mössan i handen.

  Svara

  Där tycker jag Hugo Rosas ska ha en eloge då han sammanlagt gett mog 1500kr vid tre olika tillfällen, utan att vi haft någon diskussion kring pengar eller ens känner varann mer än noga korta dm/kommentarer på sociala medier. Utan för att han velat stötta och motivera någon som haft det lite kämpigt och inte skriker han ut det på sociala medier heller.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.