Är detta verkligen samma Dessie?

Dessie har börjat blogga igen, men det var ett tag sedan jag var inne på visit, det inser jag nu. Snacka om att sociala medier är förgängligt. ”One day here – next day gone”.
Har man väl lämnat sociala medier för ett tag så är det nog lite av en uppförsbacke att komma tillbaka, så vida du inte ställer till med kaos. Då brukar det gå ganska snabbt, men det är ju sedan gammalt.
Jag känner inte riktigt igen Dessie i sättet som skriver på, vilket är positivt(!) men säkerligen också en konsekvens av att hon spenderat det senaste året i den akademiska världen. Givetvis behöver man inte en gymnasieutbildning i bagaget för att klara sig här i världen, det har vi sett både en och två gånger, men just språket tror jag kan drabbas lite extra av att sluta skolan efter årskurs nio.

Dessie skriver om ångest i sitt inlägg och hon frågar sig om det är misshandeln som hennes ex utsatte henne för som spökar. Jag har ingen aning om hur det är i hennes fall men för mig spökade det i mitt inre långt efter att blåmärkena försvunnit och det verkar jag inte vara ensam om att känna.
”Bruises fade father, but the pain remains the same” är den första raden i Christina Aguileras sång ”I’m ok” som handlar om misshandel, i det här specifika fallet hur hennes pappa slog hennes mamma. Jag tror många människor som varit i liknande relationer kan känna igen sig i orden. Blåmärken försvinner på några dagar, eller ibland en vecka. Men smärtan…
Ångest är djävulens påfund och att inte känna sig ensam när det är mörkt kan vara viktigt. Det märker man inte minst när man läser kommentarerna till inlägget. Läsarna får känna att de inte är ensamma i sina erfarenheter, samtidigt som de skickar samma känsla tillbaka till Dessie.
Det är fint.

Kanske har det med misshandeln att göra, kanske kommer det inte gå över av sig självt?
Så är det kanske, men det betyder inte att det behöver vara så här. Inte för Dessie. Inte för någon.
Det finns hjälp att få.
”Lid inte i onödan” tänkte jag skriva, men är inte allt lidande onödigt? I så fall ändrar jag det till ”Lid inte alls. Mer.”

Dessie har skrivit ett bra inlägg om ångest/depression, med bra språk och jag kommer med en egen reflektion på slutet.

Lider du av ångest och inte riktigt vet var du kan vända dig?
Här kommer några tips.

Prata med din husläkare och be om att få hjälp att komma i kontakt med en psykolog.
Appar som Kry, Min Doktor mfl brukar erbjuda samtalsstöd via mobilen. Det kan kanske vara ett första steg om det känns för jobbigt att gå iväg och få hjälp?
– Ångestföreningen Stockholm
– KBT Online 
erbjuder också behandlingar via telefonen, där du kan få en mer långtgående plan.

50 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Väl hos husläkare be om remiss till psyk. Jag fick sån jäkla piss hjälp hos husläkare vill bara proppa i mediciner och tror att allt ska bli bra. Väl på psyk, mkt bättre hjälp! Tog mig också mer på allvar. Skriver dessutom mkt bättre sjukintyg så jag hade aldrig problem med FK. Vilket jag hade när jag gick till husläkaren. Kbt medicin sjukskrivning var det bästa som hänt mig inte mått så bra som jag gör nu på över 10år.

  Svara

   Och för mig var det tvärtom. Alla är olika.

   Svara

   Håller med fullt ut. Gick till vc först, helt ok bemötande, men bara medicinering, quick fix och ingen riktig behandling. Fick be om remiss till psyk, och de vet vad de sysslar med 👍🏻

   Svara

  Vet inte om detta är allmänt känt redan men instagramkontot johannaeolsson (491K följare) verkar photoshoppa in sig själv på bilder från olika resmål, t.ex Paris nu senast. Nån twittrade om det: https://twitter.com/EmiliaRengifo/status/1052591675506339840

  Svara

   Kolla kommentarerna på inlägget innan detta………….

   Svara

   hahahaha ni måste gå in och kolla på @joannaswica parodi på hennes bilder (hennes story!)

   Svara

    Hahah Joanna ”idag är jag i kina” 🤣

    Svara

   Jag skulle precis kommentera samma sak. Jag blev alldeles full i skratt när jag såg hennes bilder. Hon kanske ska investera i en green screen eller jag vet inte, omfamna det liv hon FAKTISKT lever i verkligheten?

   Det här är väl förresten samma tjej som beställde in pasta i Venedig bara för att posera med den på en bild?

   Wow, tragiken i vad man kan tänka sig att göra för ett Instagram-flöde är slående.

   Svara

    Då kan man ju fråga sig om resan till Venedig verkligen hände och om pastan verkligen fanns. 😂

    Svara

     Kollade tillbaka på det inlägget och bakgrunden ser konstig ut. 😂😂 tror inte hon var i Venedig eller att någon pasta beställts in där överhuvdtaget

     Svara

      På de bilderna kan man se hur enstaka hårstrån faktiskt syns mot bakgrunden. Detta i kontrast mot att hon på Paris-bilderna t.ex. tycks sakna en bit av sin axel. Så, såvida hennes Photoshop-skills inte försämrats radikalt sedan hennes Venedig-resa så tror jag nog att hon var i Venedig ändå, haha. 🙂

      Svara

   Tre inlägg i rad nu..

   Svara

   Men seriöst, det är inte meningen att det ska se äkta ut

   Svara

   Mest miljövänliga sättet att resa!
   Tell Bella, så kan hon photoshoppa in sig på Chanel-visningar, fyra olika hotellsviter per dygn etc!

   Svara

  haha älskar den nya sammanfattningen för de som inte orkar läsa 🙂

  Svara

  Intressant att se vilka stora skillnader det är mellan Dessie och Paow nu för tiden. Extra tydligt blev det när Paow var med i senaste inlägget! Tycker det är coolt av Dessie att satsa på en annan karriär än sociala medier!

  Svara

   Skulle precis in och skriva en kommentar med detta innehåll, men ser att en namne hunnit före 😂

   Svara

    Haha vi Emmor är så kloka ❤️🧠

    Svara

   Håller med. Överlag verkar hon må bättre än när hon bloggade för fullt.

   Svara

  Bluecall!!! Finns som app. Man kan ringa eller skriva dit anonymt och de svarar inom en dag för en tid att prata med terapeut om ångest, depression och liknande. Jättebra som en akuthjälp när inget annat hjälper och man inte har tid hos psykologen/inte har en psykolog att gå till ♥️

  Svara

   Kostar det pengar?

   Svara

    395kr /45min står det på hemsidan såg jag

    Svara

     Sök via sjukvården istället då, varför betala mer än man behöver

     Svara

     Omöjlig summa på sjukpenning. Går regelbundet till traumaterapi och behandling för borderline, men tänkte om det krisande. Hursomhelst, omöjlig summa.

     Svara

  Nä camcam dessie har, precis som du själv skriver flera gånger i texten innan snabbversionen, skrivit ett bra inlägg om ångest, inte depression. Different things, även om de kan samexistera.

  Svara

  En sak som spär på ångest/depressioner är alla dessa j-kla ytliga bloggar.
  Folk tror allt är så glammigt på riktigt, önskan om den där perfekta fasaden och leva ett liv där allt går i 190….

  Om man luras är det risk att man känner sig sämre, värdelös.

  Vad många inte förstår är att hen bakom ridån mår sämst.

  Svara

  Är gravid i 6e månaden och har under hela graviditeten haft grov ångest och panikångest. Gick till vårdcentralen, läkaren frågar ”vad är det du vill få ut av det här?”
  Jag svarar ”vill absolut inte ha medicin utan riktig hjälp!”
  Hon ”okej men medicin brukar var absolut sista steget.”

  Hon ringer sen en vecka efter för att berätta att jag fått ångestdämpande utskrivet.
  Fick dock en tid till en terapeut 4 veckor efter mitt besök, när dagen är kommen är hon sjuk och min tid ombokas till ännu 4 veckor efter.
  Orkar. inte. vänta. mer.

  Svara

   Det där är kort tid, de prioriterar dig 😀 6 mån till första möte, sen ytterligare 4 månader för att få hem läkartid, och 3 veckor till till själv tiden fick jag vänta ✌🏻 Då har jag trauma, paniksyndrom och utmattningssyndrom med 5-10 panikångestattacker dagligen :/ Beroende på var du bor i landet så är det helt galet långa väntetider

   Svara

    Wow, då är min 2 månader väntan ingenting! Bor i Stockholm så har kanske fler ställen att välja på än andra delar i landet.

    Svara

     Nej det är ingenting men gissar på att din graviditet gör att du prioriteras 🙂 Tror det är ganska långa väntetider överallt i landet

     Svara

      Konstigt, jag bor i Sthlm och har aldrig behövt vänta längre än de 3 v som det brukar ta för att få första bästa lediga tid. Både på VC och hos specialister. Tror inte jag är så prioriterad, är en vanlig förvirrad tjej med efterföljande ångest. Vart är väntetiderna sådär hutlöst långa??

      Svara

       Jag var inlagd på sjukhus pga suicidrisk, när jag kom ut fick jag höra att jag var prioriterad i kön. 9 månader fick jag dessvärre vänta.

       Svara

   Du borde även ha tillgång till psykolog via MVC, som kan gå snabbare och dessutom gratis (i alla fall i mitt landsting) Gravida är lite prioriterade eftersom det är relativt vanligt att må psykiskt dåligt då, bra samtalsstöd är jätteviktigt så man är redo inför både förlossningen och föräldraskapet.

   Svara

    Det tycker jag också! Men det var hon som bad mig gå till VC. Var hos bm senast nu imorse och pratade om ångesten så hon lyssnar och kommer med råd men hon är ju ingen terapeut eller psykolog som kan bena ut vad problemet är eller om det finns någon grund överhuvudtaget.
    Men men 3 månader kvar sen är ångesten förhoppningsvis över!

    Svara

  Kolla Cissi Wallins instagram med alla som berättar om sina upplevelser av sexuella övergrepp de minns från skoltiden!

  Svara

  Zytomierskas krig mot ett påhittat problem fortsätter tydligen…

  https://www.aftonbladet.se/tv/a/268675

  Svara

   Vet inte vad spelet är, men spontant tänker jag att hennes motbjudande attityd mot människor skadar barn mer än ett spel.

   Svara

  Camilla, jag har sett önskemål om att du lägger din lilla sammanfattning högst upp, så de slipper scrolla ett par rader och bli matta av texten som flimrar förbi!

  Svara

  Älskar sammanfattningarna! Tack! 🙂

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.