Sephora bryter mot lotterilagen

Den här tävlingen från Sephora skickades ut via mail till alla deras medlemmar där de uppmanas att logga in och lägga fem produkter i önskelistan som de vill vinna, samt tagga företaget i en bild på Instagram.
Generöst – absolut.
Problemet är bara att den – som så många andra tävlingar på sociala medier – bryter mot lotterilagen.

För hundrade gången:
För att en tävling ska vara vara enligt lag så krävs att det finns en bedömningsbar motprestation och det gör det inte här. Det finns ett krav på en motprestation men den är inte bedömningsbar. Den är inte mer bedömningsbar än ”tagga tre vänner”. Publicera en bild? En bild? På vad?
(Mer om lotterilagen HÄR)

Sephora_Scandinavia har 63 400 följare på Instagram och säkerligen betydligt fler medlemmar än så som alla fått det här mailet.
Mycket tråkigt för alla inblandade, men man hade ju hoppats på att marknadsavdelningen på ett så här pass stort företag haft lite mer koll på vilka lagar och regler som gäller för marknadsförande tävlingar innan de skickar ut ett mail med en olaglig tävling till alla sina medlemmar.

Jag har sökt Sephora för en kommentar men de har inte återkommit. 

42 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  älskar såna här inlägg, give ’em hell 👏😁

  Svara

  Vad har detta med bloggbevakningar att göra?

  Svara

   Läs beskrivningen högst upp under bloggnamnet så förstår du nog…. Tips: lösningen hittar du i orden ”sociala medier”.

   Svara

  OT!
  Nu har Jon köpt land på Bali också, och Janni skriver om att de ska ”sätta igång allt” och kolla var ”huset ska vara”.
  Nästan (bara nästan!) så att man vill sadla om till influenser om man tjänar så mycket kakor som de (eller Jon? Båda?) verkar göra!

  Svara

   De två tjänar ovanligt mycket för att vara influncers 🙂

   Svara

   Har inte så bra koll på dessa två, men har/är inte Jon snowboard-proffs från början? Så kanske snowboard är det du ska satsa på också 😂

   Svara

    Freestyleskidåkare för att vara exakt.

    Svara

     Dah, antar det är för sent börja när man snart är 50. Attans också.

     Svara

    Har faktiskt försökt mig på snowboard – det resulterade i en knäskada och operation då jag ramlade… i liften…
    Jag var bättre på slalom så jag hade kanske kunnat bli en freestyleskidåkare, om det inte vore för knät då. Nåja, nu är det för sent 🙂

    Svara

   Det är främst Jons nästan tio år som proffsåkare (och att han var en av de första!) som gör att de har pengar. Exempelvis får han några miljoner om året av Redbull bara för att ha deras keps och förbruka deras produkter. Det är inte influencandet som gjort dem rika. Det är jons skitlånga och gamla sponsoravtal 🙂

   Svara

    Lägg också på att de jobbat upp en så stor förmögenhet att de fått bli medborgare i Monaco och därigenom typ inte skattar ett jota = nu vet du varför de är rika 🙂

    Svara

     Fast det är ju fortfarande rövdyrt att leva i Monaco. Även om du inte betalar inkomstskatt så kostar det fortfarande att leva och bo. Särskilt med deras vanor.

     Svara

      Hyran de betalar för den nya lägenheten är nästan en miljon kr per år.
      Försäljningspriset för denna typ av lägenhet i det nybyggda huset Le Stella är 3,5 miljon euro.
      Det förklarar varför Jon och Janni hyr – tror knappast de skulle ha råd att köpa lägenheten 🙂

      Svara

      men de är la ändå aldrig hemma. reser väl dagligen

      Svara

       Man måste väl befinna sig i Monaco 6 mån/år för att få vara medborgare? Eller hur de nu är

       Svara

        Av de ca 38000 som är bosatta i Monaco är endast ca 8500 monegasker alltså medborgare i furstendömet. Medborgarskap får man is stort sett bara genom födsel och äktenskap. Undantagsvis kan fursten tilldela en utländsk medborgare som uppfyller vissa kriterier medborgarskap i Monaco.
        Man alltså behöver inte vara medborgare för att bo i Monaco men det finns ganska stränga villkor för att få uppehållstillstånd (carte de résident) bl a krav på bostad, förmögenhet och inkomst.
        De flesta utländska medborgare som bor i Monaco har ettåriga uppehållstillstånd och då krävs att man vistas i furstendömet tre månader per år.
        Har man haft uppehållstillstånd under tio år kan man få sk privileged residence card (motsvarande permanent uppehållstillstånd i Sverige) men då krävs att man vistas sex månader varje år i Monaco.

        Svara

     Sponsoravtal och medborgarskap i Monaco är det jag får försöka ordna till då 🙂

     Svara

      Medborgarskap lär du knappast få men du behöver inte vara medborgare i Monaco för att vara bosatt där.
      Lika lite som du behöver vara medborgare i Sverige för att ha uppehållstillstånd här.

      Svara

    Även LeoVegas lär betala en miljon om året för att få ha dekaler på Jons monsterbilar.
    Jon har varit väldigt duktig att maximera sina sponsoravtal. Ovanligt att en elitidrottsman är så framgångsrik med sina sponsorer så långt efter den aktiva perioden.
    Janni påstår sig inte ha fått någon hjälp av pappan med att köpa sin hälft av huset i Marbella. Det betyder rimligen att hon tjänat ihop till kanske tio miljoner kronor på sina samarbeten i sociala medier. Inte otroligt om hon får hundratusen bara för att visa upp en bikini eller några mobilskal.

    Svara

     Om Bianca kan ta 250 000 kr för en Instagrambild med sina 830 000 följare så kan nog Janni ta ännu mer med 1.4 miljoner följare.

     Svara

    Med tanke på hur proffsig youtubekanal han har (redigering, utrustning, anställda) lär han dra in en del på youtube också. Älskar förövrigt hans kanal 😀 Otroligt snyggt foto och redigering.

    Svara

     Ja, Benjamin ”Benni” Ortega är väldigt duktig. Hoppas Jon och Janni kan hålla kvar honom länge.

     Svara

   Och BB tjänar stora (antar jag!) pengar på ett reklaminlägg om adressändring! En tjänst som har funnits i urminnes tider! Hur tänker dessa samarbetspartners?!

   Svara

    Ja, visst är det underligt.
    Alla som någon gång har behövt eftersändning av post eller flyttat till annan adress vet väl vad Adressändring är.
    Behöver de verkligen göra reklam? Och betala för det – PostNord går ju dåligt 🙁
    Svensk Adressändring AB ägs av PostNord och Citymail och samlar in adressändringar från privatpersoner och företag i hela landet. Det är en institution känns det som på samma sätt som Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.
    Däremot kände jag inte till tjänsten Adresslåset så där kan jag se att reklamen var motiverad. Jag har tidigare låst min adressändring i folkbokföringen hos Skatteverket men visste inte att man nu kan blockera eftersändning av post hos Adressändring. Så det har jag gjort nu. Det har ju funnits en risk att en identitetskapare tillfälligt ställt om posten för att komma över kontokort eller låneavtal osv.

    Svara

    Är troligen Bella och Simon som själva kontaktat adressändring. Allt för att tjäna lite extra pengar på flytten. Snart kmr samarbeten mer världens bästa flyttfirma också …

    Svara

     Ja, detta är bara början.
     Tänk på alla samarbeten som kommer när det gäller nya huset.
     Det ska inredas, stylas, byggas poolhus och bassäng, skaffas båt.
     Puh. Jag blir trött av blotta tanken.

     Svara

    Men blöjor har funnits i evigheter men ändå görs det reklam om det dagligen. Alla vet väl om att Lindex finns men ändå samarbetar de med influencers.

    Det är väl just därför, även adressändring behöver synas för att inte bli bortglömda. Och de behöver marknadsföra adresslåset.

    Jag blir snarare förundrad över att så många kommentatorer på den här bloggen inte tänker bara ett pyttelitet steg längre innan de snabbt knappar ner ett svar. Viktigare att höras (synas) än att tänka.

    Svara

     Fast blöjor finns massa olika märken och man kan också köpa kläder på fler ställen än lindex.. Adressändring finns väl bara på ett sätt eller? 🤔

     Svara

  Men nja… enligt deras Instagram maste man besoka en fysisk butik, ta en bild pa produkterna, lagga upp dem och tagga sephorascandiwishlist. Det ar val lite prestation att ta sig till butiken?

  Svara

   Fortfarande inte en bedömningsbar prestation.
   Det är skillnad på prestation och bedömningsbar prestation.

   Svara

    Fast om en person bor granne med en Sephora butik och en annan bor 20mil från närmsta Sephora butik, blir det inte då en bedömningsbar prestation för personen som bor 20mil ifrån?

    Svara

     Nä, varför skulle det vara det? Och hur skulle Sephora veta var folk bor? Och OM det nu skulle vara den bedömningsbara prestationen så måste det specificeras som tävlingsmoment.

     Svara

     Och jag var inte seriös 😉

     Svara

      Och jag har av någon anledning skrivit mitt mellannamn på telefonen xD

      Svara

  Heja CamCam! 💪🏻

  Svara

  Vad händer hos H Graaf ? Varför raderas kommentarer om henne? Har hon slutat blogga?😢

  Svara

   Nej hon har bloggat idag, så inte slutat blogga.

   Svara

   Hon bloggar på som vanligt vad jag sett

   Svara

  Någon mer som såg Kenzas instastory från dem senaste 24 timmarna?
  Först en länk till hennes sellpy butik med en kommentar om att på varje plagg kan man se hur mycket vatten man sparar genom att köpa secondhand istället för nyproducerat med #100miljonerliter, som verkar vara en reklamgrej från sellpy. Och sen från idag har är det reklam från Nelly.

  Svara

   Förvånad?
   Köpa, köpa, köpa.
   Hauls, adlinks, inspo 🙁
   Trött på dessa hycklande influencers.

   Svara

    Men loooool, bry er inte om dem så, så försvinner de till slut!!! ”trött på den” *sitter och läser en blogg om dem ö*

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.