Hur har Lunabelles första tid gått?

Inatt skulle vi ju försöka få Lunabelle att sova i sin egen säng då Jocke inte vågar sova i samma säng som oss när vi sover i gästsängen som vi sover i för tillfället. Det är bara en 160 säng och han rör sig och slänger med armarna i sömnen så han är då rädd att råka skada henne eller att någon av oss råkar rulla över henne.

Så han kan inte somna om hon ligger i samma säng helt enkelt och vi vill ju så klart att hon ska kunna sova tryggt i hennes säng med.

Och gissa vad?? Hon sov nästan hela natten i sig egna lilla säng! Så himla duktig tjej!!//Jonna

Den inleddes ju med en soc-anmälan så det kan ju inte direkt ha blivit värre efter det, eller hur?
Så vida inte hunden Batman ätit upp alla hennes strumpor och försökt kränka på henne gröna tights och en guldfodrad cape så borde trenden ha gått spikrakt uppåt.
”Fjong”! Som ett morgonstånd på klassresan! Salutera solen!

Tydligen har den lilla knoen redan börjat sova i egen säng, detta eftersom pappa Joakim sover likt en väderkvarn och riskerar att ge sin dotter en blåtira i sömnen med sina viftande armar.
Detta rörelsemönster känner jag igen från smålustiga illustrationer om hur föräldrars sömn blir under småbarnsåren men tydligen går det att få till även i full storlek.
Kanske borde de skaffa ett madrassrum istället för säng så kan han snurra bäst han vill borta i sitt hörn utan att riskera att ramla ur sängen?

Men är inte alla föräldrar lite nojiga över att rulla över sitt barn i början?
Jag skulle nog vara det, även om jag stundtals sover som en vampyr i en kista.
Alla är rädda för det men är det någon som träffat någon som någonsin har gjort det?
Alltså rullat över sitt nyfödda barn i sömnen?

Är det som en ”råttan i pizzan” eller är jag bara lyckligt ovetande i egenskap av den ”tragiskt barnlösa” kvinna som jag faktiskt är?

PS. Alla som känner sig sekundärkränkta över liknelsen om att ”trenden gått uppåt som ett morgonstånd” räcker upp en hand. 

146 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tror inte någon någonsin rullat över sitt barn – ja om personen ifråga inte är påverkad av alkohol/droger?

  Jag rör mig inte ur fläcken när jag sover med barnen, har min sida/hörna. Sover jag mellan mina stora kids så finns det inte tillräckligt med utrymme för att snurra åt något håll😀

  Svara

   En del har ju ett babyneste som bebben kan ligga i mellan föräldrarna. Det verkar funka bra.

   Svara

   Jag har hört att det inte finns något dokumenterat fall där någon i nyktert tillstånd har rullat över sitt barn och skadat det. Är alltid droger eller alkohol i de fall man har sett. Men som sagt, bara något jag har hört.

   Svara

    Nej då d hänt har d rört sig om väldigt överviktig person och /eller drog/alkoholpåverkan. Tjockt täcke kan ju vara en risk så ett tips e ju typ att bara ha påslakan

    Svara

   Jorå, här har du två nyktra ansvarsfulla föräldrar som både rullat över sitt äldsta barn och även lagt barnet på mage under täcket när hon bara var tre veckor.. Jag är sömngångare och vaknade när jag höll i barnets fötter då hon hängde upp och ner vid åtta månaders ålder. Då bestämde vi att lägga henne i eget rum så jag skulle vakna innan jag började trakassera hennes sömn! Alla kan andas ut, hon är sjukt smart idag och satsar på att bli läkare. Hon har inga hjärnskador så ingen socanmälan behövs..

   Svara

    😱😳

    Svara

     Lillebrorsan fick eget rum direkt..för säkerhets skull🤷🏻‍♀️

     Svara

   ”Tror” och ”jag har hört” är nog mina favoritargumemt för att få en informativ, nyanserad och objektiv syn på saker.

   Svara

    Får man inte tro här inne längre? Många som tror och har hört men framställer det som fakta. Catrin var ju i alla fall tydligt med att det var något hon trodde i det här fallet. Vad är så hemskt med det?

    Svara

   Jobbar på en akutmottagning här i landet.
   Det här hänt att helt nyktra föräldrar rullat över sina spädbarn när dom somnat. Det tillhör absolut inte vanligheten men det du påstår stämmer inte.

   Svara

  Tyvärr har jag erfarenhet fr jobbet där pappan legat ihjäl bebisen. Så det är ingen skröna. Ett av de många fall som kommit in till akuten😞.

  Svara

   Usch fy fan vad hämskt

   Svara

   Eller så har pappan haft ihjäl barnet och skyller på att han lagt sig på det.

   Svara

    Skulle tro det

    Svara

     Ja ni får tro vad ni vill. Pappan var inte full. Men jag vet!

     Svara

      Man kan ju vara påverkad utan att vara full? finns ju dessutom mycket droger som är lagliga men lika starka och tunga som droger på gatan. Sömnmedicin bl.a. eller smärtstillande. Ska oxå till att du är riktigt påtänd för att de ska märkas för nån som inte är van, på de flesta droger förutom alkohol har man mycket kontroll och kan skärpa sig o va ”nykter” en kortare tid. Omöjligt på alkohol.

      Drogtestades pappan iom att du påstår att han var nykter?

      Svara

    Fast det skulle ses på skadorna barnet hadde, så där tror du fel

    Svara

  Så mycket konstigt i detta inlägg.. läs igenom och se vad du tycker passar när det handlar om ett nyfött barn.

  Svara

   Verkligen. ”Lunabelles första tid har gått lika uppåt som ett morgonstånd”…… eh? Bra liknelse när det gäller en veckogammal bebis. Inte.

   Svara

    Nä, trenden har…

    Svara

     Tycker också ord som morgonstånd i samma inlägg som ett spädbarn är sjukt. Men du gillar att provocera numera, därav man bara besöker bloggen en dag i veckan numera istället för dagligen..

     Svara

      Vad tråkigt, men tur att det finns andra som gillar bloggen precis som den är. 😊

      Svara

  Dom renoverar hemma, så dom sover i gästsängen till övervåningen är färdigrenoverad. Där väntar en 2,10m säng som alla får plats i.

  Svara

   Mysigt

   Svara

  Hur lyckas man få in en text om morgonst&nd när man skriver om en nyfödd? Märkligaste ever😟…

  Svara

   Du kanske var lite snabb där med att försöka vara rolig menar jag🦄

   Svara

   Ja det gäller att ha lite humor synd om er som inte har det. 😊

   Svara

    Ja för det var ju hysteriskt kul, verkligen humor k-m eeh..

    Svara

    Jaaa förlåt. Glömde komiken i att beblanda barn med skömt om sex. Hardy ha ha ha. Verkligen. Dåre.

    Svara

    Blev inte speciellt upprörd personligen men så kul var det väl inte?

    Svara

   C försökte ju som vanligt vara rolig på andras bekostnad men dessa försök faller alltid platt. Tycker många inlägg bör ses över innan det trycks på sänd och kommer ut på bloggen

   Svara

  Det är ju tyvärr inte en skröna. Många barn har dött.
  Jag har samsovit med alla mina tre barn, fram tills att de började sova i spjälsäng i 1års åldern. Har fått många kommentarer om att barnet borde sova i egen säng i stället. Så det där är ju en sån omtvistad fråga, vad är egentligen bäst för barnet? Har man mycket närhet annars (vilket man ju naturligtvis har med ett spädbarn) så är det väl inget fel med att det får sova själv. En del bebisar sover ju faktiskt bäst själv.

  Svara

   Jag har samsovit med 2/3 barn. Mitt 3e barn sover bäst själv i sin säng. Även jag har fått kommentare angående samsovning men sålänge det funkar bra att sova ihop och alla blir utvilade så tycker jag inte att det är konstigt..

   Svara

   Det är väl att risken för plötslig spädbarnsdöds är högre när samsovning sker som man inte rekommenderar det, men alla får ju såklart göra det som passar dom. Samt att man inte ska ha så mycket runt barnet som kan täcka ansiktet (såsom fleecefilt osv). Ser ut som på bilden att det är mycket filtar och sånt och i fleece men kanske är annat material, vad vet jag 🙂

   Svara

    Men i större(?) delen av världen lär ju mammor samsova m sina barn? Det är väl snarare udda att ha barnen så långt ifrån sig som vi i väst (barnvagn ist för sjal, eget rum eller egen säng ist för samsovning). En del barn bryr sig ju inte om det avståndet men många knotar ju å då ska de vänjas m mer eller mindre otrevliga metoder

    Svara

     Du kanske kan fatta varför Sverige då har typ lägsta andelen av fall med PSD? Jag samsov i ett år pga min nojs över stt inte höra mitt barn men har full respekt till de som inte vågar. Dock anser jag att man isf köper en bedsidecrib så att bebis får vara nära ändå. Att lägga dom i egna rum eller i en säng långt bort i samma rum känns inte okey.

     Svara

      Det beror på många fler faktorer än just samsovning, bland annat att många inte röker som gravida och att föräldrar får råd om att låta bebisar sova på rygg. I Sverige växer 30% av barnen upp med en otrygg anknytning, det är en hel del människor. Vi vill göra barnen självständiga så fort som möjlig och det på bekostnad av barnens framtida förmåga att bilda nära relationer.

      Svara

       Källor på den procentsatsen tack, och kom inte med ” jag läste på en blogg”

       Svara

        https://www.svd.se/tryggare-kan-barnen-vara

        Deras källa är rapporten från barnombudsmannen.

        Använd Google och be inte folk på bloggar ge dig källor för då blir det ”något du läste på en blogg”.

        Svara

      PSD existerar inte i andra delar av världen än väst.

      Svara

       Mm. Hittar du din fakta i en tomtebok eller? För det där tror inte ens du själv på.

       Svara

       Men om det är så, ja då vore det väldigt bra förstås.

       Svara

        Vad är problemet? Det är inget otrevligt menat alls om det är du tror😳 Här i götet slänger vi ofta till med ”ja du fattar la” osv

        Svara

      ”du kanske kan fatta…?” men snälla nån

      Svara

  Verkar jättekonstigt att man utan något preparat eller alkohol i kroppen inte skulle märka att man rullar över bebisen… Men kan kanske hända. Har samsovit med båda barnen länge. Ett tips om man är bökigt lagd är en sån sovpöl, eller vad det nu kallas, sovnäste. Det är bra både för livliga vuxna och barn.

  Svara

   Man sover ju ofta så djupt och är inte vidare lättväckt då, är väl därför fler menar att det innebär större risk.

   Svara

  Har inte Calle Schulman tappat massor med följare på Instagram? Han har nu 149k, jag har för mig att han hade närmare 180k men jag kanske minns fel?

  Svara

   Som mest hade han 220 tusen följare i nov/dec förra året. Sedan gick det ned till 177 tusen i mars detta året. Sedan gjordes ett uppehåll på Socialblade så man kan inte se mer. Men nu senaste månaden kan man se att han tappar runt 100 följare per dag.

   Svara

    Nej han har aldrig haft över 200k du blandar ihop, men lite har han tappat men vad spelar det för roll, 149 är ganska mycket och betydligt mer än många andra.. Hur kommer det sig att du kollar vad han tappar per dag?🙄

    Svara

     Jo det har han, jag blandar inte ihop utan Socialblade visar dom siffrorna. Jag kollade vad han tappar per dag för att K undrade?! Alltså, va? Haha.

     Svara

      Hur många har du? 3-4-5000? Det måste svida…

      Svara

       Calle, sen den 25/10 har du nästan enbart tappat följare. Du tappar i snitt 3210 följare i månaden och får 30nya.
       Oavsett hur många följare vi anonyma ickeoffentliga personer har så tappar du följare i rätt rask takt.
       Du har rätt få följare om man jämför med andra kändisar i landet.

       Det måste svida…

       Svara

        Det var inte Calle som skrev det Sanna, men klart han tappar när han blir smutskastad ständigt av Camcam/Betty/Karin N /Anonym och Nemo.. men det finns många som tappar å andra sidan och han är ingen superkändis eller superinfluenser så han har ju ganska många ändå, mer än många andra ”kändisar”. Och det finns halvoffentliga bloggare som har runt 4tusen så det är inte enbart ickeoffeffentliga. Det glädjer tydligen dig ”Sanna” och vissa andra att han tappar, verkar vara vissas mål.. viktigt liksom. Öh.

        Svara

     Du har bäst koll på hur många följare Calle har haft men tycker att det är konstigt att någon kollat upp honom på Socialblade? Calle är det du?
     Men jag håller med dig, 149k följare är fortfarande ofattbart många!

     Svara

   jodå, han har tappat friskt med följare. Han va ju här och gnällde för x antal månader sen när han skulle redovisa ”kvitton” på en spons-resa 😉 då hade han 186-188k följare, vilket han t.om skrev. Nu inte lika många.
   Dock har jag ingen aning om hur många följare influensers tappar/får nya varje dag. Så kanske inte unik för CS, men enligt min mening bör han inte ha insta längre, som han även där sagt att han ska sluta med.
   Han är en riktig komiker den där Calle 😁

   Svara

    Hade han så många, ja han har tappat en del men över 100 tusen är ju mycket jag menar han är ingen popstjärna eller modeinfluenser så är inte särskilt konstigt att han inte har flera hundra direkt. Hoppas verkligen han fortsätter att ha insta för den är väldigt trevlig tycker jag, men han är inte så jätteaktiv med inlägg. Ja han kan vara lite kul ibland 🙂

    Svara

     Äsch, han har levt på insta pga sina barn.
     Inget annat kul annars.

     Svara

      Ja som flera andra. Så goa barn han har, härliga underbara ungar.

      Svara

  Lät konstigt iaf när hon skrev att hon skulle hem och jobba på att få en spädis på att sova själv.. Sen lade hon ju till det där med Jockes sovbeteende, men det finns ju mängder av lösningar på det.
  Sen alltid roligt när det låter som det passerat mängder av tid, när det gått ca två sekunder av föräldraskapet haha

  Svara

   Jag skulle säga att en bra lösning är att Jocke sover i en annan säng, inte bebisen. Jag har samsovit med mina två barn och det har ju varit supermysigt, underlättat amningen samt att jag är övertygad om att det är bra för små barn att sova nära. Eftersom hon är så nyfödd så kommer hennes sömn med all säkerhet att variera massor kommande tiden. Nyfödda sover ju jättemycket, men det ändras ju… om några månader kan det se helt annorlunda ut.

   Svara

    Jag skulle tro att Jonna och Jocke nog själva avgör vad som är bäst för sitt barn.

    Svara

     Kanske, kanske inte. Som nybliven förälder är det väl otroligt svårt att veta just vad som är bäst för ett barn? Jag har inte vetat. Men man testar sig fram.

     Svara

      För att undvika plötslig spädbarnsdöd så rekommenderas ju att barnet sover i egen säng.

      Svara

      Jo fast att följa rådet man får i var och varannan broschyr från vården om att ”små barn sover säkrast i egen säng” kan man ju ändå inte klandra dem för, även om samsovning fungerar bra för många (men PSD är ju också väldigt ovanligt och därför inget man kan uttala sig om utifrån egna erfarenheter).

      Frågan är ju så himla polariserad att jag tänker att man helt enkelt bara ska acceptera att alla föräldrar måste göra en egen bedömning, ingen kommer kunna följa båda sidornas råd samtidigt.

      Svara

       Läste en artikel i läkartidningen där författarna tyckte att det var hög tid att uppdatera råden om samsovning. Precis som det har skrivits ovan sker dödsfall när det finns något annat med i bilden såsom till exempel droger eller depression hos föräldern. Inte samsovningen i sig. Sover gott tillsammans med min bebis som nu är 5 mån

       Svara

   Men det är väl inte ett dugg konstigt?? Det har jag jobbat på med mina barn så snart vi kommit hem från BB. Men då är det inte så att jag har lagt in dem ensamma i sitt rum och låtit dem skrika sig till söms utan har börjat med att ha ett crib bredvid sängen och när bebis varit ledsen eller ska somna låtit dem ligga på rygg men hela tiden klappat, hållit hand och smekt så att de har känt att jag är i närheten. Jag har också lagt dem i en handduk som jag sovit med under några veckor innan barnet kommit och som jag sedan snott runt som ett babynest så att så att bebis varit både tätt omsluten och har kunnat känna min doft. Har funkat prima! Vid två månaders ålder har de båda flyttat in i eget rum och sovit hela nätterna (förutom med avbrott från amning). Jag fattar att det inte funkar med alla men man kan väl i alla fall få försöka? Jag tycker folk är så jäkla negativa till att INTE vilja samsova idag och jag kan ärligt säga att jag inte fattar varför. Närhet, kroppskontakt och anknytning kan man skapa under vakentid också. Att samsova med barn upp till skolåldern är nya normen idag och det är snarare så att man får anklagande frågor mm om man säger att man inte gjort det.

   Svara

  Förstår inte riktigt meningen med inlägget. Vår dotter sov i egen säng från dag 1, för så ville vi ha det. Inget konstigt alls. Från hon var fem månader sov hon i egen säng i eget rum också, eftersom hon var så lättstörd i sömnen. V
  arje familj gör vad som passar dem bäst. Vi andra kan tycka bäst vi vill, men det tyckandet grundar vi på våra egna erfarenheter.

  Svara

   Exakt så gjorde vi med sonen också, både han och vi sov bättre av det.

   Svara

   Vilken tur att hon också ville ha d så 😉

   Svara

    Du har kanske inga barn själv. Annars kan jag upplysa dig att spädbarn är duktiga på att ”berätta” om de är nöjda eller inte.

    Svara

     Det var nog just det E menade, att oavsett hur man vill ha det som förälder kan bebisen ha en annan åsikt som låter sig göra hörd 🙂

     Svara

     Jag har 3

     Svara

   Finns här fler Henriettor för en har tidigare högt deklarerat att hon inga barn har och dessutom hatar dem (ej under samma inlägg) 🙂

   Svara

    Haha. Det måste vara en annan. Sist jag kollade var vi 506 Henriettor i Sverige.

    Jag älskar barn, iallafall mina egna. 😀

    Svara

     Jag fick ändra mitt nick här efter att det blev konstiga diskussioner om att mina kommentarer fanns på Bellas blogg men de egentligen censurerats, boven i dramat var samma nick.. 😛

     Svara

   Vi har också gjort exakt så. Från den dagen hon sov i sitt eget rum så har hon sovit mycket bättre och vi har en pigg och glad bebis dagen efter, vilket underlättar allt otroligt mycket. Men bara för att vi gör så eller för att det fungerar bäst för oss så betyder ju inte det att det är så för alla och det har många svårt att förstå.

   Svara

  Så kul för dom att det går så bra med bebisen!

  Men hade det varit Blondinbella som skrivit om det här hade rubriken på denna blogg varit ”BB TROR HON FÖRST I VÄRLDEN MED ATT FÅ SITT BARN SOVA I EGEN SÄNG” följt av ett inlägg i samma ton.

  Svara

   Hon har uppfunnit hjulet, älskar hon ens barnet, empatistörd, egoist som bara bryr sig om sin egen sömn osv..

   Svara

    Ja då hade sannerligen rubriken låtit annorlunda, ungefär som Jessica skriver eller typ ” Är Bella egoist”, ”Är Blondinbella empatistörd”, ”Har Blondinbella svårt att knyta an till barnet”, ”Är Bellas skönhetssömn viktigare än barnet”….

    Härligt att Jonna och Bebisen mår bra och att det går bra.

    Svara

  Vi har sovit huller om buller med alla 4 funkat fint.

  Svara

  OT blondinbella smsa simon mitt i natten och frågar om han vill dela säng eftersom hon är rädd för spöken….
  Hon utnyttjar absolut sin chefsposition och det är långt ifrån okej oavsett om man än man eller kvinna. Hans spontana instinkt va säkert ”oj chefen kallar måste lyda”. Behöver inte betyda att han mår bra idag efter händelsen.
  Fy det här va droppen, tappat allt förtroende för Bella. Äcklas.

  Svara

   Ja vissa gränser måste man ha…!

   Svara

   Whaaat?

   Svara

   Ja oj vad hon utnyttjar sin chefsposition.. för han hade ju säkert fått sparken om han inte gått till henne öh.. För de är ju bara chef och anställd och inte kompisar som känner varandra väl eller vad tror du C? Alltså hur orkar ni, är du på riktigt C ?! .. du fattar att en del som arbetar ihop är nära vänner också va, bara för att någon är chef så betyder inte det att allt måste vara stelt och formellt nuförtiden, är väl helt underbart att kunna vara kompis med sin chef, det är väl ändå positivt. Men eftersom det var Bella så var det droppen för dig gissar jag… Suck.

   Svara

    Men ofta man sover i samma säng? Nån spärr måste ju finnas när man är chef

    Svara

     Har väl knappast att göra med om hon är chef eller inte chef! Spärr för att man är chef 🤦‍ Kan lova dig A att det finns många som är typ chef och anställd som sover i samma säng på resor, knappast första gången.

     Svara

   Ja herregud C, så vidrigt alltså, verkligen droppen, går inte att ha något som helst förtroende för Bella om hon inte vågar sova ensam på ett hotellrum, och hur kan hon utnyttja sin chefsposition så till den milda grad… stackars Simon har mår säkert jättedåligt idag, hoppas han överlever, han behöver säkert massa terapitimmar och tabletter efter detta trauma. Fy Bella är så hemsk och vidrig, äcklas ihjäl alltså, hon är värre än värst värre än pedofiler, rasister och våldtäktsmän. Hoppas du är okej C så du inte kräks så mycket så du är svag och matt. Kramar och omtanke.

   Svara

    Fan vad du härjar här inne! Skärp dig!

    Svara

     Fast hon hen har ju flera poänger, eller förstod du inte ironin?

     Svara

    Men lugn!

    Svara

    Heja dig!

    Svara

    Ironin går tydligen fram, annars borde väl Cammy radera kommentaren.

    Svara

   Ändå inte helt OT från ämnet samsovning!

   Svara

    Haha, sant. Men är det om Bella sant? Följer ej hennes blogg så kan inte veta.

    Svara

     Ja hon har skrivit ett inlägg om det

     Svara

      ”Herregud, jag måste berätta en sak. Inatt 23.30 så fick jag för mig att det började låta läskiga saker i mitt rum. Det slutade inte så jag bestämde mig att messa Simon och fråga om han inte kunde sova hos mig. Inte så proffsigt kanske som chef men vi bodde vägg i vägg och vi känner ju varandra bra. Han var vaken så han kom över mitt i natten i morgonrock och tog andra sidan av dubbelsängen. Världens snällaste. Jag tror inte på spöken men det var något obehagligt i luften på mitt rum på Mayfair”

      Svara

       Sen skriver hon att ikväll äter hon efterrätt på hotellrummet och sover med Hampus

       Svara

        Vad är fel med att hon äter efterrätt och sover med Hampus???!

        Svara

        Ja och?

        Svara

  Första månaderna sov lillen på oss. Då sov man inte så mycket själv… men klart man nickade till! Efter det ett tag i egna sängen jämte oss. Nu 3 år och i vår säng! Och gör han inte det kan vi typ inte sova…hehe:) Vi alla är väldigt närhetskrävande…

  Svara

  De officiella rekommendationerna är att bebisar under 3 månader ska sovi ibegen säng för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Sen kan man ju diskutera hur lätt det är att få dem att sova där. Båda mina har helst sovit på mig när de varit den åldern och vrålat som besatra när de blivit nedlagda, så jag har haft många osköna sovstunder.

  Svara

   Sovi ibegen 😂 sova i egen säng ska det såklart vara.

   Svara

  O ja, nog har det hänt att föräldrar har rullat över barnen eller legat på dem i sömnen. Min man vaknade en natt och märkte att kudden rörde sig, då hade han alltså huvudet på vår dotters mage. 😬 Efter de fick hon börja sova i spjälsängen på heltid…

  Svara

   Ja men han VAKNADE ju av det rörde sig. 🙂 det är ju problem om man inte vaknar och då beror det oftast pga påverkan.

   Svara

    Samma sak som Amanda beskriver hände min mamma när jag var bebis, min pappa fick väcka henne och säga att hon låg på mig. Hon vaknade alltså inte själv.

    Svara

  Är det någon anledning varför barnen inte ska ligga i sin egen säng? Trodde i min enfald att barnen sov gott när de fick sina sovrutiner och en egen säng? Eller är det bara för att föräldrarna tycker det är mysigt och bekvämt?

  Svara

   Samsovning gynnar utvecklingen. De flesta barn och föräldrar sover bättre vid samsovning (inte alla, så snälla chilla alla som tänkt skriva något).

   Det är vi här i västvärlden som tror att barn måste vara självständiga från att de föds.

   Svara

   Mina barn har velat ligga när hela tiden. Inte ens babynest fungerade.
   Jag tycker inte det är sä konstigt med tanke på hur trångt och nära dom legat mig under graviditeten. Självklart vill dom ha den närheten och tryggheten. Sen finns set säkert de barn som gärna sover själva men tror det vanligaste är att dom vill ligga nära en förälder

   Svara

   Sovrutiner existerar inte hos nyfödda, de sover när de vill och man ska inte försöka styra en så liten bebis sömn. När våra barn närmade sig 8-9 månader så satte vi in sovrutiner men de sover fortfarande i vår säng, dels för att de vill och för att vi vill ha de nära.

   Svara

   Rutiner 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Svara

   Små barn har inga rutiner. Dom behöver mat å närhet å en ren blöja

   Svara

  Det är nog större risk att hon kvävs av alla lösa fleecefiltar hon tycks ha.. 🙁

  Svara

   Det ska inte vara några stora täcken, kuddar eller gosedjur i sängen…

   Svara

   Har tänkt exakt samma sak och förstår inte hur dem kan vara så ovetande? Sen sättet dem ger henne mat, ligger hon ner 24/7 eller ger dem någonsin flaska när hon ligger i famnen? Min 5 veckors kan jag inte ens lägga ner för hon blir skriker. Så här är bärsjal räddningen. Men det där går ju upp och ner. Förra veckan sov hon utan problem i babynestet så vi går bara efter hennes behov. Man kan inte skämma bort så små barn med kärlek som min bvc sa:-)

   Svara

    Jonna verkar gärna velat amma så trist att hon inte kunde få stöd o hjälp m det. Så många bebisar föredrar ju flaska eftersom det är lättare o svårt att bryta det själv kanske

    Svara

    Det där är det enda jag reagerat på. Att L alltid ligger rakt ner och så har de staplat upp flaskan så hon kan äta ”själv”. Men det är ju typ 20min av 24h man ser så who knows.

    Sedan undrar jag om amningen blir lidande pga samarbete med de flaskor som _alla_ youtubare använder nu just. En tanke som slagit mig.

    Svara

     Fullt möjligt. Flaska kan lätt konkurrera ut amning iom att det är olika tekniker som krävs för att suga på flaska o att amma. Vill man helamma ska man inte introducera flaska öht om man inte absolut måste men då finns ju andra sätt att ge mat på än flaska

     Svara

    *de
    *de
    *de

    Svara

  Svara

  Jag har aldrig gjort det.
  Dock halvsovandes likt en jävla ninja fångade jag makens arm när han höll på att sula armbågen rätt på bebisen. :O
  Efter det låg jag i mitten och bebis på min plats. Säkert med mamma!

  Svara

  Vet nån om man tekniskt sett kan stava namnet med ett stort B? Eller gör de bara det för de tycker det är fint? Har aldrig sett det innan bara…

  Svara

  Har alltid sovit med mina barn, utan babynest med. Tror inte man rullar över det. Hur ofta rullar man ur sängen i sömnen liksom??!

  Svara

  Mina barn har sovit i min säng, från första dagen . Jag tror inte att man rullar över någont barn i första taget, om man är nykter.

  Svara

  OT men har ni hört om Njord Law Firm som skickat ut kravbrev till folk som har haft fildelning på sin IP adress? Vad tycker ni om detta?

  Svara

   Har fått två brev från dom. Bara att ignorera.

   Svara

  Våra tvillingar rekommenderades närheten av varandra så de sov tillsammans i en säng. När de blev några månader äldre störde de varandra och fick också andra behov som att vara nära oss osv. Jag var livrädd för att ett täcke eller en arm skulle hamna över och sov med ett öga öppet under lång tid. Men efter ett tag insåg vi båda föräldrar att man liksom är så medveten om att en liten ligger bredvid att det i princip vore en omöjlighet att råka göra något/hamna fel. Trots djupsömn för oss nu så har vi sett att vi båda ligger helt stilla och på samma plats hela natten med full kontroll till skillnad från hur vi gjorde före barn. Rätt sjukt. Men annars bör man ju enligt Socialstyrelsen ha dem i egna sängar första tre månaderna, oavsett tvillingar eller ej. Man bör nog göra allt man kan för att minimera riskerna så det är nog bra för deras dotter att få sin egen säng tills hon är några månader äldre och risken minskar 🙂 även om det självklart finns fördelar med samsovning OCKSÅ.

  Svara

   Ska tillägga också att det nog är mer riskfyllt med alla gosedjur och filtar de har. Hur gärna jag än har velat mysa till barnens sängar så vägrar vi ha några lösa grejer omkring dem, skulle aldrig kunna leva med mig själv om något hände för att det låg något gulligt eller fint runt deras huvuden.

   Svara

   Alltså vad mysigt det måste vara med tvillingar!! <3

   Svara

  Med andra barnet var jag sååå rädd för plötslig spädbarnsdöd så följde rådet med att ligga i egen säng, funkade sjukt dåligt.. främst så kände jag att det kändes onaturligt att lägga ifrån mig en bebis som jag kände behov av att ge närhet hela tiden. Vi löste det med babynest bredvid mig och andningslarm. Andningslarmet blev min stora räddning i orostiden 🙂 finns ett man sätter på blöjan som är väl värda sina 900 kronor. Men nu till frågan…. Nej jag har inte rullat på en bebis men jag har nog gjort en ännu värre grej i sömnen!! Hade en knäpp dröm där jag slogs mot en våldtäktsman som höll fast mig och jag försökte ta mig loss genom att bita honom! Vaknade av att förstfödda grät och skrek du bet mig mamma!! Hade bitit sonen i armen!!! Som tur var inte så hårt 🙁 fruktansvärd ångest jag hade, tänk om det blivit märken och sonen hade berättat att mamma bet mig. Soc och omhändertagande typ…. är fortfarande lite rädd för att göra om det men samsover ändå.

  Svara

  Det har absolut hänt att föräldrar, även nyktra, hamnat över sina bebisar och att bebisen då dött

  Svara

  Ja här är det många som vet bäst hur de ska uppfostra sitt barn. Angår inte oss det minsta hur många gossedjur, filtar de har i sängen eller hur de matar barnet. Det är lite läskigt första gången man kommer hem med en bebis och man får pröva sig fram vilket som funkar för dem. Alla familjer är olika och funkar kanske inte på samma sätt som du tycker, behöver inte vara fel för det.

  Svara

   Detta var inte menat som kritik till camcam ,utan ovanstående kommentarer.

   Svara

   Men klart det angår alla andra om föräldrar gör någonting som kan vara farligt för bebisen. Hade du inte reagerat om nån hade lämnat en bebis ensam på skötbordet utan översikt? Eller ensam med katter och hundar i samma rum? Eller de som hänger en tjock filt över barnvagnen eller lämnar barn ensam i bilen under sommaren? Hade du bara stått brevid och ”jaa man måste prova sig fram för att se vad som funkar”?

   Svara

    Men nu är det inte det det handlar om. De har ju för 17 inte gjort nåt fel.

    Svara

    Och nyblivna föräldrar som inte förstår/vet att de måste hålla i bebisens lilla huvud, att en nyfödd bebis inte själv kan hålla upp huvudet de första månaderna och kan få skador om huvudet åker bakåt eller åt sidan. Alla verkar inte veta eller tänka på sånt, kan väl vara bra att få information.

    Svara

  Varför skriver man så?

  ”Tydligen har den lilla knoen redan börjat sova i egen säng, detta eftersom pappa Joakim sover likt en väderkvarn och riskerar att ge sin dotter en blåtira i sömnen med sina viftande armar.”

  Knoen? Är det en grisekno du menar? Och att Joakim ska ge henne en blåtira i sömnen.

  Varför raljerar du om det? Vad är problemet? Min son låg aldrig och sov nattsömnen i min säng som bebis. Nu delar vi dock en 2 m inklusive bullterrier varje natt. Men när de är små så tycker jag att det är vettigt att låta bebis sova på säker plats bredvid sängen. Då kan man som förälder också andas och sova som kroppen vill, istället för att vara på helspänn i fall man skulle av misstag råka vända sig och råkar döda barnet med sin egen vikt, vilket typ aldrig har hänt men frågan var ju uppe

  Svara

   Jag kallar alla söta saker för knoar. Katter, hundar, bebisar mm. Därför skrev jag så.

   Svara

  Vad är det här för besatthet av att spädbarn absolut MÅSTE sova i samma säng som föräldrarna? Om hon sover tryggt i sin egen säng, varför kan hon inte bara få göra det?

  Svara

   Djurmammor är ju nära sina avkommor hela tiden tills dom ska börja klara sig själva. Onaturligt att lära barn sova själv. Eller rutiner för den delen. Hjärtlöst är vad det är. Att det fungerar säger ju ingenting, finns bebisar som blivit misshandlade och inte gråter vid smärta eller rädsla, dom vet att det inte lönar sig. Samma sak, vänjer sig vid att sova själv fast det innebär mycket stress men bebisen vet att gråta inte är någon idé för mamma eller pappa kommer ändå inte.

   Svara

    Ööh… Även ”naturligt” i djurriket att hanarna dödar andra hanars avkomma och sedan våldtar honan för att få fram sin egen arvsmassa. Ska vi människor ta efter för att följa naturen kanske?

    Svara

     Ser du nåt problem med att vara lyhörd o känna in vad ett litet barn vill o behöver? Klart det finns barn som utan problem går att lägga ifrån sig i en egen säng. Mina tex. Men på grottorna tid hade dom dött. Så det är ju tur att vi lever nu. De flesta barn verkar ju vilja vara väldigt nära sin mamma som är maten o beskyddet o därmed liv o överlevnad. Att tvinga ett sånt barn att acceptera att vara mer självständig (Anna Wahlgrens metoder etc) är bara grymt. 5 minuters metoden användes förut nu har man totalt sågat den. Ger otroligt stort stresspåslag hos ett barn

     Svara

  Varje familj gör väl som funkar bäst för dem? För mig är det otänkbart att INTE samsova med mina nyfödda. Väldigt få däggdjur sover skilda från sina ungar, det är mot alla instinkter väl? Spädbarn med egna rum är ett västerländskt påfund.

  Svara

   För mig är det otänkbart ATT samsova.

   Svara

  Jag mår mest illa av att hon skriver ”så himla duktig tjej!”. Hade hon skrivit att hon var dum om det inte hade gått bra?
  Och är man så liten betyder det absolut ingenting att man sov själv en natt, det kan ändras till nästa dag.

  Svara

  Jag är ambulanssjuksköterska och har tyvärr åkt på ett par ärenden gällande PSD. Samtliga(!) av dessa bebisar har legat i samma säng som föräldrarna när det inträffat… Hade min dotter i egen säng från dag 1 pga detta.

  Svara

  Somnade en om en morgon när jag ammade. Bebisen vid bröstet och katten på fötterna. Vaknade till och tyckte att det var för varmt så jag försökte skicka ner katten på golvet. Katten som brukade skutta iväg snabbt, ville inte flytta sig så jag föste/sparkade lite hårdare än jag brukar, men jag gav sedan upp och somnade om.

  När jag vaknade insåg jag att jag hade katten vid bröstet och bebisen på fötterna…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.