Michaela Forni tipsar inför fars dag

Jag älskar att Michaela Fornis ”icke-materiella” tips inför farsdag består av blommor och vin.
Jag vet inte vad er definition av det är men jag tänker snarare på upplevelser och annat ”ogreppbart” – typ kli på ryggen,  fallskärmshoppning eller liknande.
För visst kan man inte greppa dödsångest med bara händerna? 😉

Hur firar ni mor och fars dag?
Med pompa och ståt eller är kommer ni knappt ihåg det?
Jag minns som barn att jag brukade sura över att det inte fanns någon ”barnens dag”.
Som vuxen inser jag att i princip varje dag var barnens dag så jag har accepterat att det inte finns någon sådan.
Men visst finns det någonting som heter ”menlösa barns dag”? Menlösa? Är inte det ordet jättehemskt? Menlös associerar jag med ”betydelselös” eller ”poänglös”.
Firar man den här dagen? Alltså uppvaktar någon?
Tänk att bli uppvaktad på ”menlösa barns dag”?
Vilket barndomstrauma!

Till farsdag tycker jag att ni kan botanisera loss i min fiktiva webbshop och välja ut någonting riktigt fint till pappsen. 
Icke-materiellt så det förslår eftersom alla presenter är på låtsas.

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Sedan 2000 har menlösa barns dag kallats för värnlösa barns dag, och utspelar sig den 28e december.

  Svara

  Rätta mig om jag har fel men har för mig att menlösa barns dag firas strax efter jul för att det enligt bibeln (julevangeliet?) dödades en massa barn i jakt på jesusbarnet . Vill minnas nått sånt från lågstadiets religionsundervisning

  Svara

   Ja, du har i huvudsak rätt.
   Enl Wikipedia:
   ”Värnlösa barns dag i Sverige, Menlösa barns dag i Finland, firas sedan 400-talet i västkyrkan den 28 december för att minnas de barn som, enligt Matteusevangeliets andra kapitel, Herodes lät döda i sin jakt på den nyfödde judakonungen, Jesus. Inom östlig kristendom firar man den 29 december.”
   ”Denna dag kallades i Sverige till och med år 2000 för Menlösa barns dag, precis som dagen fortfarande officiellt kallas i Finland. Namnet ändrades då ”menlös” med tiden fått en alternativ negativ betydelse. På äldre svenska betydde menlös helt enkelt oskyldig, utan skada eller fel, och att barn som beskrevs som menlösa inte hade några synder på sitt samvete. (Jämför franskans Fête des Innocents). Ett alternativ till dagens benämning hade därför varit oskyldiga barns dag.”

   Svara

   wow – ni fick lära er det i lågstadiet? Kul! 🙂 Jag har inget minne av att vi någonsin fick höra det.. men vi hade egentligen ingen religionsundervisning att tala om på lågstadiet 1980-83.

   Svara

    Josephine – minns du allt du lärt dig i skolan? Ovan läsares lärare kanske nämnde det en gång vid ett tillfälle, och det satte sig kvar i minnet på henne. Din lärare kanske också nämnde det men kanske var du sjuk den dagen eller råkade nysa eller så minns du det bara inte.

    Svara

  Mina föräldrar är båda döda så numera ”firar” jag genom att tända ett ljus och tänka med tacksamhet på dem och den tid jag hade dem som föräldrar. När de levde var firandet ganska lågmält – gofika och någon enkel gåva som en bok eller en blomma – och den traditionen har jag fortsatt med min egen son.
  ”Menlösa barns dag” heter numera ”Värnlösa barns dag” och firas till minne av alla barn som kung Herodes lät döda för att bli av med Jesusbarnet (Matteusevangeliet 2 kap). Ordet ”menlös” hade ursprungligen betydelsen ”oskyldig”

  Svara

   Mina föräldrar är också döda. Suck vad sådana dagar som fars dag blir jobbiga. Ännu mer deppighet och sorg och minnen. 😯😇

   Svara

    Håller med… första dagen utan pappa på farsdag. Vill att han ska vara här med mig, min bästa vän och största supporter. Det gör så ont att vara utan honom i mitt liv. Det kanske blir lättare en dag men mina drömmar om framtiden dog med honom. Det är så orättvist och tomt.

    Svara

     Svara

  ”Förutom materiella ting vill jag även tipsa om några andra saker”
  Materiella ting är väl de slantar som Forni tänker sig tjäna på adlinks när hon tipsar om fars dags-presenter i inlägget.
  ”Andra saker” t ex blommor och vin är saker som inte är materiella för henne eftersom hon inte tjänar något på att andra köper dem.
  Eller så blev det helt enkelt lite fel i inlägget. Hon kanske tänkte skriva något om icke-materiella gåvor som kärlek och omtanke men det blev ändå saker man köper. Forni är ju faktiskt en väldigt ”material girl” som alla influencers.

  Svara

  Min pappa är en skitstövel så dagen blir billig för mig✌🏼
  Brukar tänka på min morfar som varit som en fadersgestalt för mig.

  Internationella barndagen firas den 7:e oktober.

  Svara

   Samma här! Vi har alltid firat morfar på den dagen, inte ”pappa”.

   Svara

   Jag har samma fast med mamma, mors dag är iaf billig.

   Svara

  Första året som jag inte tänker fira, tog mitt förnuft till fånga och bröt med gubben. Va inte riktigt beredd på att farsdag skulle bli så sorglig, eller ledsam när jag tänker på det. Tyckte synd om gubbjäveln i veckan, kan inte va en skön känsla att förlora ett barn, men han bryr sig säkert inte ändå, hade han brytt sig skulle det ju aldrig blivit så här från första början.

  Fira era pappor om det är bra pappor lite extra, för min skull! En extra kram eller något❤️

  Svara

   Det ska jag! Och kram till dig <3

   Svara

   ❤️❤️❤️
   Vet hur det känns att bryta med en förälder. Har brutit med min mamma. Är glad att jag iaf har min pappa!

   Svara

    Ni som har brutit, vad var det som fick er att ta det sista steget? Tanken har funnits hos mig länge men av nån jävla anledning vinner mitt dåliga samvete för att jag tycker synd om personen på nåt vis

    Svara

     Jag bröt med pappa i somras. Efter en hel uppväxt av att mamma försökte medla oss emellan, han har alltid haft ett svängigt humör och jag var en temperamentsfull tonåring som varit väldigt lillgammal. Vi har alltid haft en ”praktisk” relation där vi hjälpt varandra och men aldrig något känslomässigt stöd. När de skiljdes för fyra år sedan ville han helt plötsligt ha en närmare relation och missbrukade det förtroendet genom att komma hem till min lägenhet gråtandes och vilja diskutera hans skilsmässa med mamma. Flera år gick av att han ”gick över” gränsen och diskuterade relations- och föräldrafrågor med mig som en kompis, han behandlade inte mig som ett barn utan en snuttefilt, i somras orkade jag inte mer. Det hör till saken att han även utnyttjat mig ekonomiskt (små summor förvisso) men jag är student, plus hörde av sig dagligen fastän jag inte svarade, det blev en terror och jag bad om att få andrum och att han inte höre av sig förrän jag tog kontakt igen. Jag vet inte när det blir, om det ens blir. Vill skicka en stor kram till andra i samma sits <3

     Svara

   Bröt med min pappa i mars, alkoholist och psykiskt labil. Klarade inte av att vara en sådan hemsk människa till lags längre när han sårade mig så otroligt mycket sedan barnsben. Är glad över mitt val men får ändå dåligt samvete… hans födelsedag och farsdag är denna vecka.

   Som ovanstående skrev, fira era pappor extra mycket från mig också om de är bra fadersgestalter❤️

   Svara

  Kanske Forni menade att det är en icke-materiell gåva eftersom blommorna vissnar och vinet dricks upp. Dvs inget att spara i byrålådan. Håller iofs inte med om det, men men.

  Svara

   Rakkräm och skäggolja verkar inte heller vara så långlivade gåvor så jag tror inte Forni funderat så mycket innan hon skrev om andra saker än materiella ting.

   Svara

  Amerikanska pannkakor till frukost och liten present (i år en fotomugg med barnen på). Pannkakor och present även på morsdag! 😊

  Svara

  Ska försöka att fira min sambo(pappan till våra barn) extra i år, vi väntar just nu påsett besked om han har cancer eller ej och i väntan på det måste vi fira livet.
  Är det cancer så är det ”den sort” man ska få, i sköldkörteln, men väldigt jobbigt ändå.
  Är jobbigt att gå på jobbet i denna ovisshet, känns som att bara kroppen är närvarande,vill veta så att man kan ta det därifrån.
  Jag är glad att våra barn är rätt stora(19 och 13) så dom kommer klara av ett eventuellt besked rätt bra och man kan förklara. Sen är han ju ung 41, så även det är en fördel om det nu är sköldkörtelcancer.
  Så ska försöka få till ett bra firande för honom, och jag hopas av hela mitt hjärta att vi fått ett besked tills dess och att det är ett cancerfritt besked

  Svara

   Håller tummarna för er.

   Svara

  I år på fars dag kommer mina barn att få öppna ett varsitt paket innan pappan. Dom kommer få varsin liten träbil. I pappans paket ligger en t-shirt där jag har ritat en liten bilbana på ryggen. Sen kan barnen gå loss med bilarna på hans rygg medans han får ligga och slappa. Barnen har roligt, pappan får typ massage och jag kan dricka kaffe i lugn och ro!

  Min egen pappa får en äppelpaj och en chokladmedalj. Tror dock inte att han blir så överraskad eftersom han fått det dom senaste 25 år.

  Svara

   Vilken bra present-idé! Toppen! 🙂

   Svara

   Fantastiskt bra idé! Även kul med äppelpaj och en chokladmedalj i ett kvartssekel! Och gott! 🙂

   Svara

   Wow vad bra!!!! 🙂

   Svara

   Berätta mer. Vill köpa till mitt barns pappa!

   Svara

    Jag köpte små träbilar på Biltema, en vit t-shirt på H&M och textilpenna, sen var det bara att plocka fram den kreativa sidan och rita!
    En present som hela familjen har glädje av 😁

    Svara

     Haha men va fan, jag som tyckte jag kommit på en världsunik idé!

     Svara

  Fars dag (eller heter det farsdsag?) firar jag inte alls. Låter den gå obemärkt förbi. För mig finns inte en sån dag.

  Mors dag firar vi genom att gå ut och äta med mamma. Hon är värd att firas varje dag egentligen.

  Svara

  Har aldrig förstått mig på de här specifika firar dagarna.
  Man kan väl visa uppskattning helt oförhappandes när som på året.

  Svara

   Ja visst, det är ju fritt att fira vem du vill när du vill och av vilken anledning du vill☺

   Svara

   Samma sak med din födelsedag antar jag då?

   Svara

    Absolut! Överskattat med födelsedagar. Enda anledningen till att i så fall fira födelsedag är att man överlevt ett år till.

    Svara

     Håller med. Fyller trettio i vår och folk har redan börjat fråga hur jag ska fira. Jag ska inte fira alls. Jag klämdes ut ur en vagina för trettio år sedan. Ok… Kunde inte bry mig mindre om min födelsedag.

     Svara

     well, när jag födelsedags-mejlade till mina arbetskollegor 2017 att jag hade överlevt Maelbeek-bombningen med 10min. 2016 fick jag inga svar det året. *lol* Folk i allmänhet tycker inte om när döden kommer för nära. 😉 Livet är värt att fira varje dag. 🙂

     Svara

      Josephine – vad skulle de ha svarat på det?

      Svara

      Helt omöjligt att förstå vad du menar – skickade du mail till dina kollegor på din födelsedag om att du eventuellt varit nära döden?
      Det är ju ändå lite udda, eller?

      Svara

       Vi brukar mejla varandra att nu idag eller igår (helgdag) är det min födelsdag och vi tar med oss snacks, chips, frukt, kakor som vi bjuder de andra på. Ingenting obligatoriskt men de flesta gör det. Jag ville berätta att jag lika gärna inte kunde ha suttit där och med det förmedla att livet är värdefullt. Det gick inte riktigt som jag hade tänkt… (lätt att vara efterklok) I vanliga fall svarar vi varandra helt enkelt ”Happy birthday” och tack för godiset osv.

       Svara

        Haha, vet inte om du är ett komiskt geni eller lite sjuk i huvudet men skrattade så mycket åt att du mejlade det

        Svara

  Min pappa får strumpor och trisslotter och det blir han väldigt glad för så det räcker gott och väl.

  Svara

   Oj vad fantasilöst. Bättre kan du!

   Svara

  Menlösa barnens dag….Vid ett av dessa tillfällen ringde min mamma till mig och gratulerade.. var säkert menat som ett skämt, riktigt dåligt sådant, kändes aningen ledsamt

  Svara

  OT Är det någon som verkligen tror att Anna Book går ut på PW 1.5 timme kl. 5.30 i beckmörkret?

  Svara

   Tänkte också det..imponerad om det är sant. Eller vet inte…lite maniskt också kanske.

   Svara

   Ja det känns väl inte så himla konstigt? Många som tränar på morgonen innan jobb/skola så varför skulle inte hon kunna göra det?

   Svara

  Jodå, ”Barnens dag” finns men blev nog mera uppmärksammad förr i tiden. Pappa samlar på brevmärken och ”barnens dag märken” finns det ett otal av. https://sv.wikipedia.org/wiki/Barnens_dag. ”Menlös” (som jag trodde var en äldre variant av handikappad < fel!) betyder faktiskt "oskyldig" och "värnlös" : https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rnl%C3%B6sa_barns_dag Firades när Sverige var mindre sekulärt för att minnas de barn som dödades av Herodes. Och om du har orkat läsa ända hit: skänk ditt årliga bidrag till Wikipedia idag! 😉

  Svara

  En sak jag har tänkt på under farsdag tidigare år är alla mammor som hyllar sina män på sociala medier och skriver fina och uppskattande ord om hur fina pappor deras män är. Sällan händer samma sak på mors dag, har inte en enda vän på Facebook etc som hyllar mamman till sina barn på mors dag. Menar inte att man måste göra det men det finns en uppenbar skillnad.
  Vi brukar bjuda hem våra pappor på middag på farsdag och mina barn får ge frukost på sängen till sin pappa och någon liten present, det är mysigt tycker jag. ❤️

  Svara

   Kvinnor och män använder sociala medier på olika sätt. En hyllning på sociala medier betyder inte att du är den som uppskattar mest.

   Svara

  Vi fick alltid fika på sängen på internationella barndagen av föräldrarna, älskade (såklart) det, kände mig så viktig för att jag var ett barn😄

  Svara

  Jag tror du tänker på meningslös, dvs betydelselös. Menlös betyder att en saknar medel eller tillgångar.

  Svara

  Jag brukar fira mig själv och min mamma på fars dag. Henne för att hon gjorde ett sjuhelvetes bra jobb helt utan honom och mig firar jag för att påminna mig om att jag klarar mig bra utan honom.

  Svara

  Idag betyder menlös något annat än det gjorde förr:
  oskadlig, ofarlig, harmlös, oförarglig; intetsägande, fadd, platt, poänglös; enfaldig, naiv, oskuldsfull; (åld.) oskyldig
  Därför de bytte namn till värnlösa.
  Jag firade alltid min syrra denna dag, och hon mig. Blev ju inte kul längre när de bytte.

  Svara

  Min pappa dog för ett par månader sen så det här blir första fars dag utan honom. Sticker till i hjärtat varje gång jag ser reklam för fars dag 💔

  Svara

   Det kommer kännas bättre, jag lovar!! Det tar tid – och låt det göra det! Det är så viktigt att tillåta sig själv att få sörja ordentligt – men det kommer bli bra. Tusen kramar!

   Svara

  Känner med dig! Första året är också det värsta, när man tvingas gå igenom alla högtider och viktiga familjedagar. Saknaden blir så oerhört påtaglig då. Men med tiden mildras det och förvandlas till vackra minnen, även om det är en tung väg dit ❤️
  Kram//också faderslös

  Svara

  Mamma säger ”du har väl inte glömt gratulera pappa idag!”
  Pappa säger ”Nä vilket trams!” 😬

  Svara

   Jag brukar gratulera min pappa till att han har sådana eminenta barn.

   Svara

  Min pappa dog tidigare i år, så det blir inget firande av honom. Ska tänka på honom extra mycket.

  Svara

  Brukar fira min mor och mormor lite extra på fars dag. Mamma har tagit hand om mig excellent själv med backning från mormor, någon fader har aldrig behövts. Han kan gärna fortsätta hålla sig borta med.

  Svara

  Detta är första ”fars dagen” sedan pappan till barnen lämnade mig.. Våra barn är små, jag vet inte om jag ska ignorera dagen eller fixa så att barnen får uppvakta honom med någon present?

  Svara

  Eller så köper man ingenting alls i detta överkonsumerande samhälle utan tag det man haver. Pappa blir nog glad att få bilen städad eller gå en promenad där man säger allt som man gillar med sin papps.

  Svara

  Farsan får en upplevelse i år. Är det för tidigt för vinterkräksjukan? 🤔

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.