Dasha diskuterar kring hur hon tänker kring sin nyfödda bebis och sociala medier

Grattis till nya tillskottet! Jag undrar lite hur ni tänker kring att posta inlägg på Atlas ansikte på sociala medier. Jag förstår att det är ditt jobb och alla följare vill se honom (jag själv inkluderad) men samtidigt har han ju inte valt det själv. Det finns ju exempel på föräldrar som valt de olika alternativen, typ Margaux och Isabella Löwengrip.
Jag som är ”okänd” kan ju endast spekulera i hur ni offentliga personer tänker kring detta och skulle vara spännande att få höra dina tankar i ämnet!
Jag tänker såhär, jag är hans förmyndare och jag bestämmer över honom tills han är 18. Jag har bestämt att han ska vara en del av mina sociala medier och så är det med det. Jag tror förövrigt inte att sociala medier på något sätt kommer ”försvinna” om 18 år, utan snarare kommer finnas i en bredare och större grad än idag. Så han kommer aldrig reflektera om att han fanns med på internet från att han var nyfödd. 🙂//Dasha

Jag antar att när Dasha skriver att ”hon är hans förmyndare” så menar hon så klart sig själv och Atlas pappa Douglas, och jag antar att de känner likadant inför dilemmat – att det är helt okej att Dasha visar upp deras barn på sociala medier?
Jag undrar hur det skulle bli om en av föräldrarna var helt emot det?
Kanske är det någonting man får ta ställning till innan man blir tillsammans med och/eller skaffar barn med en influencer?
Kan man vägra? Vägra att ens barn visas upp av den andra föräldern?
Det måste vara ett relativt nytt problem i bebis/föräldravärlden ändå. Skulle man kunna kräva ensam vårdad baserat på att man finner det olämpligt att barnet exponeras på sociala medier tror ni?

Än så länge har jag inte hört om en sådan problematik i influencervärlden, mer i så fall att den andre föräldern inte vill synas – som i fallet med Katrin Zytomierska och hennes ex-pojkvän Alex II. 
Han verkade inte ha några problem med att sonen Falke medverkade på mammans sociala medier, men själv ville han inte synas så mycket.

Gud, borta är dagarna när de största diskussionerna handlade om huruvida man skulle välja tyg eller engångsblöjor, trä eller plast, second hand eller märkeskläder.
It was a simpler time helt enkelt. 🙂

41 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Den som sköter det vettigast är UnderbaraClara, tycker jag. Av de som väljer att ha med sina barn alltså. Hon visar ibland barnens ansikten, men oftast är det bilder där de är i bakgrunden ur fokus, eller vända och tittar åt ett annat håll. Och hon skriver om dem med integritet, utan att fläka ut alla detaljer om dem så som vissa andra bloggare gör. Samtidigt känns det som läsare att man får komma nära inpå precis sådär lagom. Det är fint tycker jag.

  Svara

   Intessant tycker jag, detta med information vs bilder. Jag kan känna att de bloggare vars barn man inte vet något om alls gällande deras person, deras problem mm är betydligt mindre uthängda på sociala media även om man ibland ser ansikten än t ex Bellas barn. Ändå verkar debatten hela tiden fokusera helt på just fotografier.

   Svara

  Vi är vanliga dödliga (läs: vi är inga influencers) och min make var väldigt bestämd med att våra gemensamma barn inte ska finnas med överhuvudtaget på sociala medier. Jag kan inte annat än hålla med honom nu några år senare att det var ett korrekt beslut. Jag lägger själv ut bilder på mig på mina sociala medier men värnar om mina barns integritet och lägger inte ut bilder på barnen. Kan tyvärr tycka att alldeles för många lägger ut vilka bilder som helst på sina barn, vilket jag inte tycker är juste mot barnen. Det kan vara pinsamt om mamma, pappa eller kompis, utan att fråga, lägger ut bilder när barnet är ledset, sover, är naken eller vad som. Verkar inte finnas några gränser eller konsekvenstänk överhuvudtaget. Konstigt tycker jag.

  Svara

   Håller med! Jag ser ofta bilder på fejjan på andras barn som sover, är sjuka eller gör något tokigt. Jag tänker att skulle jag själv vilja ha såna bilder på mig på nätet? Nej, verkligen inte, då ska jag inte heller lägga ut såna bilder på barnen. Jag lägger ut väldigt enstaka foto på mina barn, och inga av dom är pinsamma eller utlämnande.

   Svara

   Samma här

   Svara

   Hos oss gäller samma regel. De gånger som släkt publicerat bilder där våra barn är med så ber vi om att få bilden borttagen eller att de publicerar om bilden men med dolda ansiktet.

   Svara

  Ja, Camilla Läckbergs första make och tillika pappa till hennes två äldsta barn (tonåringarna) totalvägrade att de skulle vara med på bild i sociala medier när de var yngre. Nu sedan några år tillbaka brukar hon lägga upp bilder på båda två, men tror det har att göra med att de själva kunde bestämma om de ville vara med eller inte.

  Jag tycker för övrigt att sättet Margaux exponerar Arnold är smaklöst. Det är så gränslöst liksom, och då har jag egentligen inte några som helst problem med att influencers visar upp sina barn i sociala medier. Men just Margaux är alldeles för extrem.

  Svara

   Håller med. Jag tycker man ska undvika att lägga ut filmer när barnet är ledsen/arg/separationsångest osv.

   Svara

   Margaux är pengakåt. Då får barnet användas för att få maximalt med cash in.

   Svara

   Margaux är så hetsig i sin strävan mot framgång. O såklart vill ju dasha skönja samma framgångar så självklart kommer även hon totalexploatera barnet för egen vinning. Vem trodde på riktigt annat? Förlåt men har inga höga tankar om dessa totalt urspårade mammorna som träder fram.

   Det jag dock gillade med margås är att hon o Jacob delade lika. Dasha flockas dit pengar är så att va hemmafru är nog hennes största dröm come true. Fine. Men sjukt ändå hur hon resonerar efter att va mamma i tjugo minuter. ”JAG är hans förmyndare JAG bestämmer”!!!. Mhm…

   Svara

  Det skulle inte gå att få ensam vårdnad för att man exponerar sitt barn på sociala medier. Det krävs betydligt mer för att få ensam vårdnad och det är väldigt svårt att få idag, även fast barnet faktiskt far illa vilket jag har erfarat som advokat. Tråkigt nog.

  Svara

   Tillägg: om man exponerar barnet genom att t.ex. publicera opassande bilder i opassande miljöer på barnet kan det givetvis vägas in vid en eventuell vårdnadstvist för att stödja att den ena parten är en olämplig vårdnadshavare. Det är alltid fråga om en helhetsbedömning.

   Svara

  Vad är det för resonemang? ”Jag är hans förmyndare och jag bestämmer över honom tills han är 18. Jag har bestämt att han ska vara en del av mina sociala medier och så är det med det”. = så länge han är omyndig är hans eventuella vilja irrelevant för att hon är hans förmyndare? Att hon väljer att formulera sig så reagerar jag mycket mer på än att hon visar sin bebis ansikte.

  Svara

   Eller hur, sen kan hon knappast styra kiddot tills det är 18, finns ju 4-5 åringar som säger till sina föräldrar att de inte vill bli fotade osv. Så hon kan ju inte räkna med att kunna casha in på honom tills han är 18.

   Svara

   Ja argumentet ”jag gör det för att jag bestämmer över barnet” lät helt skevt, men jag tänker att hon kanske uttryckte sig lite otydligt och inte menade så? Hon kanske menade mer att ”jag är hans förälder så det är jag som måste göra bedömningen” typ?

   Svara

    Hoppas det.

    Svara

  Det känns som hon försöker göra ungen till en influencerbäbis som Margaux’ unge, eftersom ungen redan har en egen hashtagg. Jag tycker det är väldigt osmakligt. Ok att det må va oundvikligt att ha med ungen i sina sociala medier då man precis fått en, men det finns väl gränser? Blir så uppenbart att hon vill använda ungen som en kassako nu. Jag har tyckt om Dasha men det här fick mig att ta avstånd.

  Svara

  Detta att hon blev gravid och fick barn har varit ett sånt jäkla uppsving för hennes karriär. Så hade blivit förvånad om hon inte gjorde en margaux och visa upp sitt barn

  Svara

   Jaa tänker lite samma. Är inte jätteinsatt, men till skillnad från många andra bloggare så har hon väl ingen ”riktig” sysselsättning att dokumentera förutom att gå på event typ. Och då blir det antagligen viktigt (säger inte att det är rätt) att kunna mjölka det nya barnet på allt det kan tillföra. Jämför jag med Forni, Tungården etc så gör de ju annat med. Designar kläder, skriver böcker osv.

   Svara

  Var det inget 21 inlägg igår eller 06 idag eller har det fallit bort på nåt vis?
  Tycker nog att det är lite märkligt att exponera sina barn så pass mycket som vissa gör. Jag har själv inga sociala medier så min dotter slipper exponeras. När hon blir stor får hon välja själv hur hon vill göra såklart.
  Tack för en grym blogg Camilla

  Svara

   Det är aldrig 21-inlägg på helger. Och Bella inlägget fick räcka för även 06 idag. 🙂

   Svara

    Aha okej då förstår jag. Var rädd att jag missat nåt smaskigt. Men du har rätt Bella inlägget räcker för flera dagar framöver 😂😉

    Svara

  Jag ville lägga upp en bild på mitt barn på Facebook och berätta att hon kommit till världen. Ungefär som när man skickade in till lokaltidningen förr. Så har de flesta av mina kompisar gjort: ett foto när bebisen är nyfödd och sen inget mer under alla år.

  Insåg dock ej att detta tydligen gav svärmor rätten att livesända resten av hennes barndom på sociala media. OK överdrift men jävlar vad allt ska fotas, beskrivas och upp på Facebook sen. Stör mig också lite extra att entusiasmen på facebook över bebisens existens verkar vara starkare än entusiasmen irl. Tänker nog säga till att jag vill att hon börjar fråga oss först… Visst är det rimligt göra det trots att jag själv lagt upp en bild? Jag skulle aldrig lägga upp bilder på kompisar och i synnerhet inte deras barn utan att reka först, även om de själva var hur aktiva som helst. Jag kan väl bara säga att vi vill vara försiktiga med att exponera henne innan hon kan börja välja själv?

  Svara

   Så jobbigt när släkten gör det, jag har samma problem. Fula bilder på mina barn med deras namn under hela tiden…

   Svara

   Självklart kan du säga till om att du inte vill att ditt/dina barn ska synas på facebook etcetera. Det har vi sagt till de i vår omgivning och alla har följt vår vilja sedan vi bad om det =)

   Svara

   Helvete, vad arg jag hade blivit! Men svärmor är inte aktiv på sociala medier men de fyra gånger hon träffar barnen per år så är hennes mobil tryckt i deras ansikten. T.o.m när de åt. Allt skulle dokumenteras. Jag sa till henne till slut att hon inte får ta sig sådana friheter med mina barn. Jag vill inte att mina barn ska växa upp med att folk får fota dem hur som helst. Har hotat henne med mobilförbud med mina barn om hon inte lugnar ned sig 😉

   Svara

    Y, det låter väl inte särskilt snällt? Svärmor kommer inte att lägga upp några av bilderna på sociala medier utan hon vill säkert bara ha de för egna minnen, särskilt om hon träffar sina barnbarn så lite. Tycker bara du lät så dryg ”hon inte får ta sig sådana friheter” herregud hon tar foton på de, hon rövar ju inte bort barnen eller tvångsmatar dem?! Hon fotar väl säkert inte när de går på toa/duschar eller vad som nu kan tänkas vara ”integritetskränkande”

    Snälla slappna av lite, svärmor älskar säkert dina barn och var glad för det =)

    Ha en fin måndag!

    Svara

     Ingen fara, Anna. Jag förstår att det kan låta hårt. Det är så jag gör hemma med mina barn. Finns självklart många anledningar till varför vi ses sällan.

     Svara

      Y, jag förstår vad du menar men får jag fråga varför du träffar henne sällan? Genuint nyfiken

      Svara

     Men vem är det man ska vara snäll emot, egentligen? Svärmor, en vuxen, eller barnen, som bör få umgås med sin familj och släkt utan att ständigt ha en skärm mellan sig själva och dem? Nä, jag hade också sagt åt svärmor att lugna sig om hon beter sig så.

     Svara

  Undrar mest varför man vill att ens unge ska heta som en kartbok??

  Svara

   Eller en grekisk titan, måne mm. Inte bara kartboken som heter Atlas.

   Svara

  Jag tycker oftast att det saknas nyanserande resonemang i den här diskussionen bland influensorna. Många verkar tro att det är helt svart eller vitt, att så fort någon ifrågasätter hur de tänker kring barnens integritet på sociala medier så tolkar de det som kritik och att de inte bör publicera någonting alls kring alls. Det FINNS ett mellanting mellan att aldrig yppa ett ord eller visa en bild på barnens ansikten (för jag förstår att man som stolt förälder vill berätta om sina små underverk), och att använda sin ettåriga unge till att göra kreditkortsreklam, liksom. Vad hände med det sunda förnuftet?

  Svara

  Det är så lustigt att inläggen om Dasha aldrig får några kommentarer om Dasha utan alltid bara blir OT eller spin-offs till något annat 😂 stackarn

  Svara

   Förvisso men det är nog generellt för dom alla i gruppen. Den enda som skapar ”engagemang” och kommentarer är ju isabella löwengrip.

   Kommer dock aldrig glömma dashas patetiska ”jag backar forni” i tramset mot Anna Hibbs (som alltid varit den intellektuellt smartare personen av alla i klongänget). Som om hennes ”backning” gjorde skillnad eller gav något…

   Att Anna dessutom kom från en rik familj tror jag stack i ögonen på dom andra, kombinerat med att hon faktiskt kan föra sig o otroligt välskriven… något dessa hobbyförfattare aldrig kommer matcha.

   Sjukt underhållande ändå att skvallra om dessa kärringar haha.

   Svara

  Att hon hashtaggar bilder på ungen #atlashallstrand stör mig betydligt mycket mer än att hon visar ungens ansikte, precis som någon annan här skrev så känns det jäkligt osmakligt

  Svara

   Tillägg: OCH att hon bytte namn på insta från dondasha till dashas.se typ sekunden efter att hon hade fött. Typ som att hon är känd nu

   Svara

  Elaine Eksvärd postade ju bilder på sina barn tills det att hennes man Gustav sa ifrån och inte längre ville att hans barn skulle synas på hennes blogg. Det respekterade hon, däremot verkar det som att hon nu postar bilder på deras ansikten på instagram?

  Svara

  Den dagen jag får barn kommer jag eventuellt ställa upp på en sån familjebild (som minne) och eventuellt skicka in i lokaltidningen. Tror min pojkvän (som jag hoppas blir pappa till mina barn, vi har varit ihop en månad tror jag, så det kan ju ändras lol) håller med om den saken.

  Jag knakade lägger upp en bild på FB och kanske en på Insta men inte mer än så.
  Just nu svämmar min FB/Insta över av bilder på katterna, det tycker jag är ok också eftersom jag är en crazy cat lady 🙄😉😂 Men som sagt, barn, nja. Inget jag känner ”Åh vad jag vill visa mina barn för hela världen!” över direkt…

  Svara

  OT: Jag är mer nyfiken på hur ni som skaffar barn (nyligen) resonerar angående miljön. Känns det inte helt sjukt att veta att de kommer växa upp i ett brinnande inferno? 🤔 Jag har ingen barnlängtan själv så kan inte relatera. Men det känns ty

  Svara

   Forts: typ som att glädjen över ett barn borde överskuggas av ångesten inför framtiden?

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.